5天前 0 瀏覽
交通非常便利,巴士、專線公共小型巴士、火車均可到達;泊車方面,只要你把泊車優惠忘掉,不在新城市廣場等候停車,那麼你便不會覺得沒有車位,附近的停車場都有泊車位,收費亦不高,只是車場通道狹窄,和沒有停車優惠。餐廳外,人流多有點亂,不過還好。餐廳內部裝修不錯,當香港大部分餐廳都非常狹窄的時候,這裏變得寬敞。通道的地板有點滑,連職員都再三表示,小心摔倒,老闆都沒有改善,似乎老闆忽略了員工或客人摔倒後的法律後果和金錢損失。座位頗舒適。職員表現中規中矩。食物方面,茶,真的不行,淡而無味,包括香味和茶味。食物賣相好靚,在國內來說,這算是網紅店,其中:乳鴿好好味、非常山竹和和牛啤梨好味,香酥黑樅菇、椒鹽大鮑魚、紅寶石粉果 ok,其他食物香、味普通,冰梅欖角骨ok,不過實在太塊了,一大嚿好像kfc的雞胸肉那麼大塊,讓客人進食時,甚為不方便。龍躉魚雲吞,差,湯似東東雲吞的味精湯,魚肉不新鮮。點餐的 12 款食物中,有八款都是炸,餐牌裏面煎炸的食物佔大多數,連喜歡吃煎炸的朋友都嫌太多了。這裏收費不高,偶爾一到,值得!但不會經常光顧。

餐廳外,人流多有點亂,不過還好。

座位頗舒適。

職員表現中規中矩。

食物方面,茶,真的不行,淡而無味,包括香味和茶味。

食物賣相好靚,在國內來說,這算是網紅店,其中:
乳鴿好好味、非常山竹和和牛啤梨好味,
香酥黑樅菇、椒鹽大鮑魚、紅寶石粉果 ok,
其他食物香、味普通,
龍躉魚雲吞,差,湯似東東雲吞的味精湯,魚肉不新鮮。
這裏收費不高,偶爾一到,值得!但不會經常光顧。
6天前
2024-05-25 0 瀏覽
是日午餐嚟咗呢度飲茶⛳️星期六嘅新城市人山人海,大概等咗15分鐘左右先有位一行3人,以下係我哋食咗嘅嘢:✨️ 皮蛋豆腐 3.5🧡/5擺盤幾靚,味道正常不過冇咩特色✨️沙田燒乳鴿 5🧡/5上菜熱辣辣皮脆肉嫩又多汁堂食係$49隻一開二,抵食又好味!大推👍🏻👍🏻👍🏻✨️非常山竹 3.5🧡/5賣相吸引但味道唔算好特別佢個皮有啲似鹹水角,入面係龍蝦汁再配啲粟米同龍蝦肉粒,鹹鹹地又甜甜地不過龍蝦粒比較少,唔係好食得出龍蝦味✨️三文魚蘋果酥 4.5🧡/5有驚喜!佢個酥皮嘅蘋果味已經好香個餡係三文魚加蘋果粒幾有特色,推介👍🏻✨️ 繽紛金魚 2.5🧡/5係金魚造型嘅蝦餃個皮比較厚,唔似平時嘅蝦餃咁有種煙韌嘅感覺入面嘅餡亦都比較實麻麻哋,可以唔洗特別試✨️炸松露黑毛豬粽 4.5🧡/5好味!呢個應該係端午節特別菜式平時食粽通常都係蒸同煎第一次食炸嘅,幾特別!食落口感似蜂巢炸芋角唔係好食到松露味但調味適中豬肉亦都好淋食完再外賣咗個返屋企😋總結:4🧡/5好多菜式外形都好精緻就算唔食得都睇得,打卡一流📸同埋有啲都真係幾好食想食下新派點心可以嚟呢度😉
是日午餐嚟咗呢度飲茶⛳️
星期六嘅新城市人山人海,大概等咗15分鐘左右先有位

一行3人,以下係我哋食咗嘅嘢:

✨️ 皮蛋豆腐 3.5🧡/5
皮蛋豆腐

擺盤幾靚,味道正常不過冇咩特色

✨️沙田燒乳鴿 5🧡/5
沙田燒乳鴿

上菜熱辣辣
皮脆肉嫩又多汁
堂食係$49隻一開二,抵食又好味!
大推👍🏻👍🏻👍🏻

✨️非常山竹 3.5🧡/5
非常山竹

賣相吸引但味道唔算好特別
不過龍蝦粒比較少,唔係好食得出龍蝦味

✨️三文魚蘋果酥 4.5🧡/5

有驚喜!
佢個酥皮嘅蘋果味已經好香
個餡係三文魚加蘋果粒
幾有特色,推介👍🏻

✨️ 繽紛金魚 2.5🧡/5
繽紛金魚

係金魚造型嘅蝦餃
個皮比較厚,唔似平時嘅蝦餃咁有種煙韌嘅感覺
入面嘅餡亦都比較實
麻麻哋,可以唔洗特別試

✨️炸松露黑毛豬粽 4.5🧡/5

好味!呢個應該係端午節特別菜式
平時食粽通常都係蒸同煎
第一次食炸嘅,幾特別!
食落口感似蜂巢炸芋角
唔係好食到松露味但調味適中
豬肉亦都好淋
食完再外賣咗個返屋企😋

總結:4🧡/5
好多菜式外形都好精緻
就算唔食得都睇得,打卡一流📸
同埋有啲都真係幾好食
想食下新派點心可以嚟呢度😉
沙田燒乳鴿
非常山竹
2024-05-24 0 瀏覽
🪿沙田乳鴿 必食💗味道好味,肉質鮮美冰鎮鮑魚 酒香爽口🐓花雕醉雞 必食💗酒香,雞嫩滑無骨大人細路都鍾意🦐脆蝦多士 必食💗超脆好味,大人細路都無法抗拒豆漿蟹肉蕃薯葉苗 唔見蟹肉,一般,但豆漿特別🍣三文魚脆粢飯 好特別好味,小朋友平時唔鍾意食飯都食晒🦐蝦餃 樣靚吸引亦有內涵,蝦新鮮爽口🥟煎餃 味道好特別,唔係人人鍾意🎃八寶飯 係迷你南瓜裏面有八寶飯,當甜品精緻靚樣特別既粵菜,第三次去,老公和三歲仔仔都好鍾意,價錢黎講唔平既,但可以一試勁多人排隊,有需要先預早訂座#打卡美食 #香港美食 #新界美食 #沙田新城市 #唐宮小聚 #粵菜 #foodie
🪿沙田乳鴿 必食💗味道好味,肉質鮮美

冰鎮鮑魚 酒香爽口

🐓花雕醉雞 必食💗酒香,雞嫩滑無骨大人細路都鍾意

🦐脆蝦多士 必食💗超脆好味,大人細路都無法抗拒

豆漿蟹肉蕃薯葉苗 唔見蟹肉,一般,但豆漿特別

🍣三文魚脆粢飯 好特別好味,小朋友平時唔鍾意食飯都食晒

🦐蝦餃 樣靚吸引亦有內涵,蝦新鮮爽口

🥟煎餃 味道好特別,唔係人人鍾意

🎃八寶飯 係迷你南瓜裏面有八寶飯,當甜品

勁多人排隊,有需要先預早訂座

2024-05-05
  • 花雕醉雞
2024-05-15 171 瀏覽
和媽媽在佛誕假期約去了她喜歡的食店飲茶。她之所以喜歡那裡,是因為覺得食物的造型很特別,而且味道也很好,因此那裡已經成為我們假日中最喜歡的地方之一。今天我們點了兩隻乳鴿,乳鴿堂食有優惠,真的很划算,而且乳鴿很美味,所以每次必定會點的美食之一。除了我們點的乳鴿外,許多顧客也會選擇乳鴿,我認為這證明了它的價值和美味。另一道必點的美食是冰鎮咕嚕肉不容忽視,酸酸脆脆,每次媽媽都說這很美味。現在外面許多餐廳也提供冰鎮咕嚕肉,但還沒有一家能與它相比。我們還點了鮑魚麻辣燒賣,每個燒賣上都有一隻鮑魚,而燒賣裡面實際上是用糯米做的,稍微辣辣的,感覺非常獨特。沙礓豬手,每次都想點,但總是吃得太飽,這次一到便立即點了,其實也很美味,但和其他更美味的食物相比稍顯失色。還有一個美味的是和牛啤梨,實際上是和牛肉做成,外形像個啤梨,和牛肉帶有微辣味,新鮮出爐,搭配得非常合適,也很美味,也是許多客人喜歡點的美食之一。雖然有限時一個半小時,但上菜速度非常快,因此絕對有足夠的時間。家人都很喜歡去那裡吃飲茶,而且他們定期更新菜單元素,讓整個體驗保持新鮮感。

2024-05-15
  • 冰鎮咕嚕
2024-05-12 180 瀏覽
唐宮小聚,往往是我與朋友聚會的其中一個很好的選擇,因為就算是晚餐,他亦有很多小點心選擇,很多不同的菜式,都是小碟,所以就算兩個人或多人都可以分享不同的美食。每次來到都必叫的當然是燒乳鴿,皮脆肉嫩夠juicy,備有透明即棄膠手套,讓你食得可以更盡情。仲有一個菜式是我必叫的就是花椒大蝦,花椒味濃,少許麻辣味,蝦夠大隻爽口彈牙仲有蝦膏,回味。醉雞花雕味濃,肉嫩。龍蝦汁咸水角(非常山竹),夠鮮味。黑蒜燒賣,黑蒜味濃帶甜,有趣。葱油面,恰到好處,不太油不太咸。流沙包是爆漿的,小心食用。最後來個乳豬全體 (甜品)朋友一吃大驚,酸酸地呢,變味了?原來是乳酪味,大家相視而笑。這裡唯一要批評的是枱太小了,雖然佢每一碟菜的細細碟,但如果人多,又叫菜多,實在有點不足夠。

2024-04-27
2024-04-27 320 瀏覽
我2個人拎飛排隊,等得耐已經係後話,當叫我哋飛嘅嘅時候,因為已經打算放棄行到離個門口比較遠嘅位置,用左十幾二十秒左右行埋去,我比張飛佢,佢同我講ok等等等等,我咪等下囉,等多5分鐘都帶帶我哋入去,我開口問佢先至同我講,等等啦你哋過咗啊嘛,真係痴線帶位,你一早同我講係過左,我就唔等啦。

2024-03-31 827 瀏覽
💰Total $556 HKD/ 3人 HKD (午市)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~早兩日約左屋企人去沙田飲茶,我就決定帶佢地去我之前食過一次嘅餐廳《唐宮小聚》,呢度嘅點心非常打卡able,除左點心,仲有唔同嘅小炒甜品等。建議來之前都打去/whatsapp 訂定座先,因為當日係星期三平日午市,入座半小時後都坐滿左。~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~🤩蘿蔔絲蝴蝶酥 (HKD 59)呢個係用油酥皮包住白蘿蔔絲嘅一款點心,蘿蔔絲食落唔會有渣同苦澀味,而調味都恰好,食完都唔會好口渴。個人幾欣賞佢酥皮,食落酥脆,但又唔會一夾就散。🤩沙田乳鴿 (HKD 49)唐宮嘅其中一款招牌菜就係乳鴿,上枱前廚房預先剪開左一半,並附上手套俾客人可以用手拎住食。剛上菜食個時大家要小心,因為咬落乳鴿嘅肉汁就會流出,小心會「辣親」嘴。乳鴿嘅肉好嫩滑,充滿肉汁,再加上即過即整,上到枱都係熱辣辣,皮脆肉嫩。🤩非常山竹 (HKD 59)望落非常似山竹嘅一款點心,佢嘅外皮包係用糯米粉製成,然後上面插上一枝朱古力百力枝去模仿山竹椗。佢嘅餡係龍蝦汁及蟹肉混合而成,但我食落覺得

💰Total $556 HKD/ 3人 HKD (午市)
~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~

🤩蘿蔔絲蝴蝶酥 (HKD 59)

🤩沙田乳鴿 (HKD 49)

🤩非常山竹 (HKD 59)
望落非常似山竹嘅一款點心,佢嘅外皮包係用糯米粉製成,然後上面插上一枝朱古力百力枝去模仿山竹椗。佢嘅餡係龍蝦汁及蟹肉混合而成,但我食落覺得有啲似粟米肉粒。

🤩黑天鵝 (HKD 69)
非常靚嘅一款點心,用酥皮點心作天鵝身,再用餅乾條作天鵝頸同頭。其實佢係一款類似韮菜盒子嘅點心,味道無乜特別,但外形夠曬靚。

🤩三文魚蘋果酥🍏 (HKD 69)
咬落酥皮後會食到輕輕的蘋果味,但奈何內面餡嘅味道令人失望,首先三文魚食落似係整熟咗嘅煙燻三文魚,但三文魚欠缺調味,再者入面有偏重嘅肉桂味,未必個個都啱食。

🤩黑金流沙 (HKD 59)
顧名思義就係大家食開嘅流沙包,一搣開立刻流出奶黃,但略厭偏重煉奶味。

🤩煸四季豆 (HKD 89)
幾驚喜嘅一份小炒,夠鑊氣,但又唔會太油膩,調味唔會太鹹,份量一啲都唔小器。

🤩得意小豬🐷(HKD 39)
最後就決定叫呢度嘅招牌甜品《得意小豬》,佢係一款以小豬為造型製成嘅奶凍,十分得意,口感比起出面嘅奶凍偏硬身少少,應該係因為製作造型嘅需要,味道就較淡,有微微嘅奶香。
💰價錢合理
🍵飲茶食飯嘅好地方
👍個人覺得小菜嘅味道比點心更出色
📸食物非常打卡able
🤵🏻服務OK
2024-03-22 752 瀏覽
(*^3^) 放假兩公婆去撐枱腳👅食咗好多個餸,每款都好好食💙蟶子冇得輸🫢有我最鍾意嘅🐷小豬子 甜品,彈吓彈吓幾過癮😍埋單都唔算好貴,但係食得好豐富,滿足🫶🏻
2023-11-24 1940 瀏覽
辣滷鴨舌($89)麻辣味,鴨舌彈牙入味,作為開胃前菜一流!沙田乳鴿($69)酥脆誘人外皮,油香四溢!肉質鮮嫩,入口多汁香脆!果然是必點之選!黑金流沙($59)黑金外型矜貴,內裡做到流心效果,蛋味香濃滑溜,值得一試!同甘共苦($89)外皮炸得薄脆咸香,與甘甜涼瓜互相輝映!冰鎮咕咾($129)造型十分有創意,以冰粒堆成冰山,再放上主菜!色彩繽紛咕嚕肉,內裡柔嫩鮮美,配上清甜的燈籠椒、菠蘿、蕃茄,酸酸甜甜,老少咸宜!意大利黑醋金目鱸($199)外型非常生動,鱸魚跳躍,炸到外脆內軟,食到魚肉的嫩滑鮮味!黑醋調配得相當有水準,酸甜開胃!炸青豆作為配角都十分脆卜卜!
辣滷鴨舌($89)
麻辣味,鴨舌彈牙入味,作為開胃前菜一流!

沙田乳鴿($69)

黑金流沙($59)
黑金外型矜貴,內裡做到流心效果,蛋味香濃滑溜,值得一試!

同甘共苦($89)
外皮炸得薄脆咸香,與甘甜涼瓜互相輝映!

冰鎮咕咾($129)

意大利黑醋金目鱸($199)
  • 冰鎮咕嚕
2023-11-21 1813 瀏覽
之前到過幾次,都好多人等位,今日(18/11/2023)一早去百貨公司掃貨前,先嚟飲茶補充體力先。食店開十一點半,無在意,十一點已到,先取票,十一點半準時入座。點了非常山竹及和牛啤梨,個樣好吸引,味道都唔錯。黑蒜帶子燒賣,塊蒜片味道唔好食,燒賣肉較鬆鳳眼蝦餃,賣相掂,好靚黑金流沙,超熱,小心辣口冰鎮咕嚕,要由底食起,因有冰鎮既肉較脆口,味道唔錯,食到最尾,醬汁好杰在塊肉上,吊下吊下,倒胃口。原本無叫乳鴿,見枱枱都有叫,就叫一隻試下,好入味,好好食,好彩有叫。
點了
非常山竹及和牛啤梨,個樣好吸引,味道都唔錯。
非常山竹及和牛啤梨

黑蒜帶子燒賣,塊蒜片味道唔好食,燒賣肉較鬆
黑蒜帶子燒賣

鳳眼蝦餃,賣相掂,好靚
鳳眼蝦餃

黑金流沙,超熱,小心辣口
黑金流沙

冰鎮咕嚕

沙田乳鴿

2023-11-18
沙田乳鴿
2023-10-25 1678 瀏覽
我決定帶媽媽去唐宮小聚飲茶度過這個假期。主要食物很不錯,而且有些菜式點心的造型也相當有趣,所以帶她去試試看。首先,我們點了必吃的冰鎮咕嚕肉。每次吃都覺得非常美味。這道咕嚕肉裡面是熱辣辣的,但外部卻是凍的,味道非常棒,而且不油膩,酸酸甜甜的口感非常適合夏天食用。接著點了乳鴿,因為每次看到都覺得必點。味道非常好,皮燒得香脆,非常有風味。另外,他們的山竹造型相當有趣。紫色的外皮是用糯米粉做成的,口感酥脆,有點嚼勁。內餡則是用蟹肉和龍蝦汁,味道相當不錯。還有一道特別的菜肴是鳳眼蝦餃,用了橙色的蝦餃皮,蝦肉口感爽口彈牙,相當特別。需要注意的是,這家餐廳必須人齊才能入座。這次的聚會真是非常愉快,媽咪也非常滿意。下次再來的時候,一定會再次品嚐這些美味的食物。

需要注意的是,這家餐廳必須人齊才能入座。

2023-09-02
  • 冰鎮咕嚕肉
2023-10-24 1164 瀏覽
點心款式多,可以有好多款特別嘅點心可以選擇😝😝✌🏻✌🏻而且味道都以好味😋仲有,每款點心嘅賣相都好特別又好靚!😬😬最鍾意食佢地嘅乳鴿,肉質幼嫩,熱辣辣上碟,一啲都唔油膩,同埋豬仔甜品又得意又好味💖💖
2023-10-14 849 瀏覽
唐宮小眾之前已經食過,今次返黎encore朱古力包,比佢個外表同名吸引左,不過食落無咁特別,就係一般朱古力餡既包黑松露蝦多士,有黑松露味,不過唔會太濃,雖然有啲油,但係炸得好脆,整體唔錯,可惜蝦尾仲有少少殼黑蒜燒賣,上面有一大片黑蒜,基本上成粒燒賣既味都比片墨蒜搶曬乳鴿,乳鴿係唐宮小聚必食既!好香口,同埋啲肉係完全唔會鞋,好有肉汁!!!煲仔飯,份量比想像中細,唔係for食飽😂味道正常豬仔布甸,味道唔會太特別,不過係打卡必備,一定要打下佢patpat🤣
唐宮小眾之前已經食過,今次返黎encore

煲仔飯,份量比想像中細,唔係for食飽😂味道正常

2023-10-06 726 瀏覽
我於30/8/2023晚上八時十分致電26250009訂位 ,我清楚時間同日期,因為手機有電話記錄,當時我係預訂24/9/2023,即今日預算和家人一行五人預祝中秋節晚飯。當時我原想訂晚上6:30進餐,但你們的女員工說訂位時間只有5:30、7:30和8:30、進餐時間是1.5小時,因當日晚餐後有事、所以選擇了進餐時間5:30。我留下姓名、電話、5位、女員工亦重覆一次資料作實、我就掛上電話。24/9/2023即今晚我們一家五口於5:15到達沙田分店、因店內預備晚市、店前有牌指示稍等、其實巳不斷有人按機取票、但因為我有預約、所以安心等待。有位員工開始安排巳預約客人拎檯入座。當我提供電話給她時,她話沒有我訂檯資料,而且說電話訂抬之後會有短訊作實、但我沒有收到,當時訂位時員工亦沒有告之會有短訊才作實。這位員工叫我們行開讓她處理好所有預訂客人入坐先,但眼見她連walk in取票的客都安排入坐,我們上前問佢還要等幾耐,她當時巳不耐煩講我而家安排那些係二三人檯,你地唔需要咁心急。我們仍是乾等,擾攘了半小時我們亦按耐不住要求見經理、你那位店員居然講左一句:你唔洗兇我。。。。。我想請問別底發生咩事?待客

這位員工叫我們行開讓她處理好所有預訂客人入坐先,但眼見她連walk in取票的客都安排入坐,我們上前問佢還要等幾耐,她當時巳不耐煩講我而家安排那些係二三人檯,你地唔需要咁心急。我們仍是乾等,擾攘了半小時我們亦按耐不住要求見經理、你那位店員居然講左一句:你唔洗兇我。。。。。我想請問別底發生咩事?待客態度萬分惡劣。最後有位經理出來調解、話而家可以安排我們入座。我們即時拒絕了。
但我必須誠實地表達我對此餐廳的不愉快經歷感到失望和不滿。我認為對待顧客的方式是評估一家餐廳服務質量的重要標準,我對之前遇到的不禮貌行為感到不滿意。因此,我希望餐廳能認真對待顧客的反饋,並采取適當的措施來改進服務質量。我建議餐廳對員工進行禮貌和服務質量培訓,以確保所有顧客都能獲得良好的用餐體驗。
2023-09-24
2023-09-28 521 瀏覽
買月餅一定唔好揀呢間!又貴 早兩日換都同你講冇晒貨個經理仲要叫我出去中環拎 cls本身都係買來送禮,冇乜期望芝麻冇芝麻味 奶黃冇奶黃味其他同事啲冰皮平啲仲好食啲皇X早鳥優惠都係二百幾依間垃圾竟然夠膽同佢同價?!送俾人都驚俾人笑 大家睇路
買月餅一定唔好揀呢間!
又貴 早兩日換都同你講冇晒貨
個經理仲要叫我出去中環拎 cls

本身都係買來送禮,冇乜期望
芝麻冇芝麻味 奶黃冇奶黃味
其他同事啲冰皮平啲仲好食啲
皇X早鳥優惠都係二百幾
依間垃圾竟然夠膽同佢同價?!
送俾人都驚俾人笑 大家睇路

2023-09-28
60 分鐘 (外賣自取)