2022-08-31 74 瀏覽
鮮梅佐豬排滷肉飯 $68滷肉飯係同豬排一齊放係同一邊,好彩肉醬唔係太多,唔會漏到去個豬排度,滷肉都係有啲淡呀,但未去到接受唔到的,可能會岩一啲口味清淡的朋友,豬排就炸得好鬆脆,好食,配埋個鮮梅唔會太漏,勁夾豐盛台灣牛肉麵 $78牛肉麵有好多唔同的料,食完之後好滿足,因為可以試到好多唔同的野,而個麵都係比較清淡啲,重口味人士可能會覺得差小小啦炸物拼盤 $58拼盤都幾抵食,一個拼盤入面都冇有好多款炸物,岩晒啲樣樣都想試下又食唔到太多野的朋友呀,重點係價錢唔太貴,又食到咁多野同場加映超可愛的貓店長哈豆駿業里6號富利工業大廈3樓A室
鮮梅佐豬排滷肉飯 $68

豐盛台灣牛肉麵 $78

炸物拼盤 $58

同場加映超可愛的貓店長

哈豆
駿業里6號富利工業大廈3樓A室
2022-08-30 38 瀏覽
食評𑁍 大堆🔥 黑冰河畔溫泉 $98份量驚人!!用上低糖仙草糖水刨冰做base,旁邊放上三色芋圓,內裏塞滿紅豆蓉🫘,最頂層放上一球香芋雪糕同埋黃豆粉花生奶蓋😍 整體賣相好吸引,味道唔會好甜膩,奶蓋好creamy 帶香濃花生香😚 (建議2-3人分享)𑁍 豐盛台灣牛肉湯麵 $78超足料!(有牛腩、牛展、貢丸、花枝丸)麵質偏爽,牛腩夠軟腍而且好入味!😌☺️𑁍 藥燉排骨湯+湯品套餐 $90排骨湯頭清香,味道鮮甜 (藥膳味唔太重)!暖胃至啱🥰😚 配埋肉鬆滷肉飯!(雖然肉汁濃但略嫌滷肉偏肥) 𑁍 逢甲鹹酥雞 $48 炸皮薄,夠香脆𑁍 哈豆鮮果茶 $48𑁍 蘋果眉妹 $52
食評
𑁍 大堆🔥 黑冰河畔溫泉 $98

𑁍 豐盛台灣牛肉湯麵 $78

𑁍 藥燉排骨湯+湯品套餐 $90

𑁍 逢甲鹹酥雞 $48 炸皮薄,夠香脆
𑁍 哈豆鮮果茶 $48
𑁍 蘋果眉妹 $52
哈豆 Doctor Beans @drbeans2012📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室.哈豆餐廳由台灣人主理,提供多款台式便當、麵類、小吃、飲品、甜品等,款款係可以喺台灣食到嘅味道;牆身貼滿手繪台灣風貌嘅畫,仲播住台灣著名歌曲,回憶番去台灣旅行嘅感覺🥺 近期餐廳推岀咗台式刨冰,係佢哋嘅熱門推介,最啱喺呢個炎炎夏日食,大家必試🥰.🍜 豐盛台灣牛肉麵 $74: 牛肉麵湯底好濃,帶有藥材味,麵條彈牙,牛腩同牛𦟌軟腍好入味,仲有花枝丸、貢丸~🍚 百香果糖檸雞飯 $64: 鹹酥雞炸得酥脆,唔會好乾,沾上檸檬百香果汁,味道酸酸甜甜,好醒胃~🐷 路邊攤小香腸(4條)$48: 台式香腸好juicy,外皮香脆,配上炸蒜好香口~🍊 哈豆鮮果茶 $52: 新鮮水果製作,有橙、西柚、火龍果、百香果,用上紅茶底,好fresh~🖤 黑糖芋芋鮮奶 $39: 用上新鮮芋頭同明治4.3鮮奶,芋泥綿滑加入甜甜黑糖,好夾~🍧黑冰河畔溫泉(台式刨冰)$98: 呢個台式刨冰真係無得頂!刨冰加入低糖仙草糖水,伴有Q彈煙韌三色芋圓,底部仲有啲紅豆,面頭就加上自製特濃黃豆粉花生奶蓋,味道咸咸甜甜,再配上香芋味雪糕,份量超大,食
哈豆 Doctor Beans @drbeans2012
📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
🍜 豐盛台灣牛肉麵 $74
豐盛台灣牛肉麵

🍚 百香果糖檸雞飯 $64
百香果糖檸雞飯

🐷 路邊攤小香腸(4條)$48
: 台式香腸好juicy,外皮香脆,配上炸蒜好香口~
路邊攤小香腸(4條)

🍊 哈豆鮮果茶 $52
哈豆鮮果茶

🖤 黑糖芋芋鮮奶 $39

🍧黑冰河畔溫泉(台式刨冰)$98
: 呢個台式刨冰真係無得頂!刨冰加入低糖仙草糖水,伴有Q彈煙韌三色芋圓,底部仲有啲紅豆,面頭就加上自製特濃黃豆粉花生奶蓋,味道咸咸甜甜,再配上香芋味雪糕,份量超大,食完超滿足~
豐盛台灣牛肉麵
百香果糖檸雞飯
路邊攤小香腸(4條)
哈豆鮮果茶
2022-08-27 39 瀏覽
#哈豆 📍觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室紅燒牛肉肉燥飯🍚 $62每種食物都滷得好入味😆牛肉軟淋。如果切厚身d會更好👍🏻珍珠米蓋上滷肉搭上甜甜地既滷肉汁,好易入口,口感鬆軟及毫無油膩感,好容易就食晒一碗飯,非常滿足🥰黑糖珍珠奶茶🧋跟餐+$16冇咩黑糖味,可能落得太少黑糖。奶味都一般般,無特別。
#哈豆
📍觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室

紅燒牛肉肉燥飯🍚 $62
每種食物都滷得好入味😆牛肉軟淋。
如果切厚身d會更好👍🏻
珍珠米蓋上滷肉搭上甜甜地既滷肉汁,
好易入口,口感鬆軟及毫無油膩感,
好容易就食晒一碗飯,非常滿足🥰

黑糖珍珠奶茶🧋跟餐+$16
冇咩黑糖味,可能落得太少黑糖。
奶味都一般般,無特別。
2022-08-26 35 瀏覽
約了朋友在觀塘見面順便食個晚飯,觀塘區特別多隱世小店,好自然甘打開open rice 搵間評分較高的餐廳。最後找到呢間台灣人經營既餐廳(哈豆)。餐廳位於工廈之中,門外只有簡單佈置,進入餐廳內部,牆上有很多以台灣為主題的壁畫,很有風格。點了一碗牛肉麵,炸豬扒飯同埋兩杯好fresh既飲品,特色飲品仲可以平$10添。很開心享受了豐盛的一餐地址:觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室豐盛台灣牛肉湯麵 $78鮮榨檸檬椰果多 $52哈豆鮮果茶 $48鮮梅豬排滷肉飯 $68

地址:觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

豐盛台灣牛肉湯麵 ,鮮梅豬排滷肉飯
鮮榨檸檬椰果多,哈豆鮮果茶
  • 鮮梅佐豬排滷肉飯
  • 豐盛台灣牛肉湯麵
完全係衝住依個冰山而黎😆順手試埋其他台式美食😋🍢sɴᴀᴄᴋ· 甘梅番薯條$38﹟條條蕃薯條都好粗又厚肉🍠面頭灑上甜甜酸酸既梅粉, 增加味覺既層次, 建議放一陣先再食外層更脆身👍🍴ᴍᴀɪɴ· 鮮梅豬扒滷肉飯 $68﹟豬扒夠大塊, 炸得香脆, 唔會厚粉, 醃料亦都醃得入味, 肉質軟嫩😋飯軟熟又做到粒粒分明, 加埋啲肥瘦適中既滷肉同醬汁, 送飯一流呀🙆🏻‍♀️🍴ᴍᴀɪɴ· 台灣牛肉麵 $78﹟成碗面嘅材料好豐富, 有軟腍既牛𦟌、墨丸、貢丸、滷水蛋同蘿蔔等☺️麵質就偏爽滑軟身, 湯底帶啲啲辣, 整體都正常發揮😎🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 黑冰河畔溫泉 $98﹟份量黎講, 2個人食完主食後再食係唔會食得完🍧😱強烈建議4人以上共享🙈最頂層係一球芋頭味雪糕, 接住係花生奶蓋配黃豆粉, 質感偏厚實一點, 花生味夠香濃👍刨冰底加入左仙草糖水, 甜度剛好, 冰粒走粗糙口感, 唔似綿綿冰咁幼細🙂冰山外就有3色芋圓做裝飾, 但唔係好食得出原材料既味道, 口感方面始終放咗喺啲冰到會有所影響, 會偏實身🙈🥤ᴅʀɪɴᴋ· 黑糖芋芋鮮奶set+$39﹟叫左少甜, 飲落味道岩岩好☺️底下既芋泥打得綿密帶點芋頭粒粒, 仲飲到啲黑糖味,
完全係衝住依個冰山而黎😆順手試埋其他台式美食😋

🍢sɴᴀᴄᴋ· 甘梅番薯條$38

🍴ᴍᴀɪɴ· 鮮梅豬扒滷肉飯 $68

🍴ᴍᴀɪɴ· 台灣牛肉麵 $78

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 黑冰河畔溫泉 $98

🥤ᴅʀɪɴᴋ· 黑糖芋芋鮮奶set+$39
﹟叫左少甜, 飲落味道岩岩好☺️底下既芋泥打得綿密帶點芋頭粒粒, 仲飲到啲黑糖味, 味道好夾👯‍♀️

🥤ᴅʀɪɴᴋ· 阿華田豆漿set+$32
﹟玩味十足既一杯飲品🤪大家可先飲幾啖胚牙豆漿, 再將阿華田雪糕直插落豆漿到🤣估唔到飲品既豆味又幾濃厚, 等雪糕慢慢溶化後更飲到阿華田味, 同豆漿味又幾融合💕
  • 鮮梅豬排滷肉飯
  • 黑糖芋芋鮮奶
2022-08-21 58 瀏覽
到訪了由台灣人開設的 @drbeans2012衝着富利店限定的澎湃台式刨冰而去可惜當天沒有供應(● ˃̶͈̀ロ˂̶͈́)੭ꠥ⁾⁾𓇢大腸綜合麵線配2條大蒜香腸好濃郁的大腸味同芫茜味 比台灣阿宗麵線的口味還要香濃一點香腸蒜味超香濃!每一口都是滿滿蒜味𓇢台式all day breakfast 炸雞扒適合是辣的朋友 肉質十分嫩滑竹炭多士和芝士非常匹配 香煎雞蛋也有金黃的燶邊𓇢香菇肉羹魚鬆肉燥米粉套餐魚肉質地頗滑 整體口味偏重米粉是台灣道地的款式𓇢甘梅番薯條番薯條質地較爽身加上酸酸的甘梅也很開胃𓇢珍珠豆漿紅茶香滑和輕盈的豆奶 配上珍珠和茶 口味平衡𓇢鮮榨檸檬椰果多多最近天氣很熱沒什麼胃口微酸的味道加上清爽的椰果十分開胃
到訪了由台灣人開設的 @drbeans2012

香滑和輕盈的豆奶 配上珍珠和茶 口味平衡

𓇢鮮榨檸檬椰果多多
最近天氣很熱沒什麼胃口
微酸的味道加上清爽的椰果十分開胃
好似標榜台灣人主理??800幾個好評買返黎ga?成餐食到超級失望,order嘅每一樣嘢都失望紅燒牛肉麵:唔敢話難食,但係算唔上好食,畢竟好少鋪頭可以做到真正好味,應該係叫貨返黎嘅鹹酥雞:超級超級超級差,除巷弄外,你係另外一家,雖然成舊都係肉,好滿足,但係炸到好干,好鞋,食落口竟然都唔脆,似油浸出黎,究竟係我誤會左台灣菜,定真正台灣鹹酥雞係咁?不得而知,口感姑且唔講,但你舊肉完全太乾,鞋,明顯連食材都唔使處理,就真係搞唔掂wor......... 台灣餐廳連鹹酥雞都做唔好,其他菜我估都一般般。。珍珠鮮奶茶,唔知芋泥黑糖咩咩奶茶定鮮奶:可能我唔好彩,嗰日可能啲師傅珍珠煮得唔好,啲珠就快融,咬緊pat泥咁,兩杯嘢價錢都要成舊水,雖然跟餐減10,好飲唔緊要,咁嘅質素,唔好啦豬扒梅子滷肉噹:肉類不在評論,師傅唔識處理,自然全部肉類出品都係幹鞋,嗰梅子醬,開胃,好味。鹵水豆腐:不同餐廳不同鹵水,不得不失全餐買單$291. ,到最後都唔想在食,開左咁多年,出品係咁,難道老闆未發現問題??其實大可不必在咁多宣傳,一間餐廳唔係食物味道才是最重要咩???又係食個環境,食個打卡。
好似標榜台灣人主理??800幾個好評買返黎ga?
成餐食到超級失望,order嘅每一樣嘢都失望

鹵水豆腐:不同餐廳不同鹵水,不得不失

2022-08-20
平時好少去觀塘,難得去梗係搵定有咩好食😎。見 @drbeans2012 2間分店都開晒喺觀塘就知有幾受歡迎😝,所以就去試一試。呢次去左富利工業大廈(近A2出口)既分店,mtr行去都係5min左右,非常方便🖖🏻。🔅豐盛台灣牛肉湯麵 ($78)食台灣野點少得牛肉麵😝。有牛肉、貢丸、花枝丸,配關廟麵。湯幾香濃,丸夠晒彈牙,牛肉都頗嫩😋。🔅鮮梅佐豬排滷肉飯 ($68)主角既炸豬扒炸得好酥脆,沾埋特調既酸甜梅汁,好開胃好啱送飯。同典型台式餐廳一樣,配有少量醃菜,仲有醃酸瓜、紅蘿蔔同齋滷味,好豐富😍。🔅黑冰河畔溫泉 ($98)見到呢個台式刨冰咁吸引,梗係叫返個消下暑🥺!最頂既香芋雪糕好濃好香滑,加埋花生奶蓋同芋圓真係好正😍。🔅逢甲鹹酥雞 ($48)鹽酥雞外層炸得好酥脆,幾juicy😘。🔅阿華田豆漿 ($32)店員介紹呢個特色飲品係先分開上雪條同豆漿。先飲幾啖豆漿,然後將阿華田雪條浸落去,咁樣就飲到2種口味,加埋少少胚芽飲落更豐富。🔅哈豆鮮果茶 ($42)朋友偽養生想飲凍野但又要戒口,叫左去冰🤣。呢間好貼心,冰可以後上😝。一路飲一路食啲手切鮮果好健康🤣,份量都幾多。💬整體都唔算好貴,滿足左我想食台灣

豐盛台灣牛肉湯麵
🔅豐盛台灣牛肉湯麵 ($78)
鮮梅佐豬排滷肉飯
🔅鮮梅佐豬排滷肉飯 ($68)
黑冰河畔溫泉
🔅黑冰河畔溫泉 ($98)
逢甲鹹酥雞
🔅逢甲鹹酥雞 ($48)
鹽酥雞外層炸得好酥脆,幾juicy😘。
阿華田豆漿
🔅阿華田豆漿 ($32)

🔅哈豆鮮果茶 ($42)

💬整體都唔算好貴,滿足左我想食台灣野既願望🤤。

哈豆又喺觀塘再開左一間分店,我哋今次就去咗新開嘅富利店~ 餐廳牆上有唔少有台灣元素嘅彩繪,畫左一啲台灣有名嘅景點!今次主要係為左新出嘅刨冰而嚟🍧😻😻-🎈黑冰河畔溫泉 ($98)係Menu已經可以睇到呢碗刨冰嘅材料非常豐富!最頂放一球香芋味雪糕,之後係加左黃豆粉嘅花生奶蓋。沙冰淋咗低糖嘅仙草糖水,加上粒粒芋圓圍邊,而刨冰中間仲有唔少紅豆😻 份量大到兩個人食都淨咗一半,所以suggest大家多人分享~-🎈阿華田豆漿 ($32)應該係餐廳最有特色嘅飲品啦~ 上枱時會呈上一杯豆漿加一個雪糕筒形狀嘅冰,而阿華田就喺雪糕冰表面薄薄的一層!飲嘅時候將雪糕冰放入豆漿,阿華田嘅味道就會慢慢渗出。加上豆漿入面嘅胚芽,口感都幾得意😹-🎈 鮮榨檸檬椰果 ($32)呢個飲品應該係最抵嘅,$32有一大jar~ 味道係加左檸檬嘅益力多,飲落fresh一點的😹-🎈豐盛台灣牛肉湯麵 ($78)湯底味道屬於偏清淡一點,材料仲好足😹 一碗有齊四粒丸、紅蘿蔔、白蘿蔔同牛腩。-🎈鮮梅豬排滷肉飯 ($68)上枱嘅時候見到有粒梅都黑人問號咗一秒😹 後尾睇返先知原來人地有寫有粒梅😹😹😹飯量幾大,男仔都會食得飽👍-🎈逢甲鹹酥雞 ($4

哈豆又喺觀塘再開左一間分店,我哋今次就去咗新開嘅富利店~
🎈黑冰河畔溫泉 ($98)

係Menu已經可以睇到呢碗刨冰嘅材料非常豐富!
🎈阿華田豆漿 ($32)

🎈 鮮榨檸檬椰果 ($32)

🎈豐盛台灣牛肉湯麵 ($78)

🎈鮮梅豬排滷肉飯 ($68)

🎈逢甲鹹酥雞 ($48)

雞粒係bite size,食起上嚟好方便😉重口味人士表示調味上再重啲就會更好!
🎀總括而言🎀
餐廳都幾full,想食的話suggest大家提早book位~ 整體份量都算幾大,唔肚餓嘅人要慎點!

2022-08-16 1134 瀏覽
之前都有食過呢間由台灣人主理既台灣餐廳,食完對佢既評價都係相當唔錯.隔左一段時間再次回訪估唔到都同樣有驚喜.豐盛台灣牛肉湯麵牛肉湯濃郁帶濃香既牛味之餘又唔會過份鹹膩.牛肉麵充滿住滿滿既牛肉加上各款丸類令牛肉麵更豐富.白身麵條彈牙煙韌又掛上牛肉湯,整碗牛肉麵都好滿意.大腸綜合麵線台滿台北正宗風味既大腸麵線!大腸彈牙爽口,大腸處理得好,入口不帶內藏腥味.麵線滑溜又唔會煮得過糊口,入口亦帶有住一點彈牙感.帶點芡汁感既湯底充滿鰹魚湯既香氣.麵線上亦灑泔大量鰹魚片令麵線味道更鮮.台灣香腸配搭台灣香腸,咬落香脆又juicy,味道帶一陣蜜糖香.逢甲鹽酥雞香脆唔油膩,充滿鹹香味,内裏雞肉又唔會過乾柴.阿華田豆漿將阿華田凍成冰後加入低糖豆漿,入口香滑.味道帶一陣陣阿華田既麥芽香.蘋果眉妹帶有蘋果味既果醋,酸酸甜甜解渴又解膩.黑冰河畔溫泉一見到就超級興奮既台式刨冰!2-3個人share絕對有餘.帶住3個層次口感既刨冰超級滿足,先係底下既低糖仙草糖水刨冰,旁邊既三色芋圓,及刨冰內既紅豆蓉.上層加上自製特濃黃豆粉花生奶蓋.刨冰頂上放上一球香芋味雪糕.自製既特濃黃豆粉花生奶蓋好有驚喜!整齊唔會過份甜膩之餘花生香

豐盛台灣牛肉湯麵

台灣香腸
配搭台灣香腸,咬落香脆又juicy,味道帶一陣蜜糖香.

逢甲鹽酥雞
香脆唔油膩,充滿鹹香味,内裏雞肉又唔會過乾柴.

蘋果眉妹
帶有蘋果味既果醋,酸酸甜甜解渴又解膩.

黑冰河畔溫泉
一見到就超級興奮既台式刨冰!2-3個人share絕對有餘.帶住3個層次口感既刨冰超級滿足,先係底下既低糖仙草糖水刨冰,旁邊既三色芋圓,及刨冰內既紅豆蓉.上層加上自製特濃黃豆粉花生奶蓋.刨冰頂上放上一球香芋味雪糕.自製既特濃黃豆粉花生奶蓋好有驚喜!整齊唔會過份甜膩之餘花生香同黃豆粉同樣香濃突出,奶蓋香滑又creamy.芋圓Q韌配搭帶點甘香既仙草糖水刨冰好match.

午餐
  • 豐盛台灣牛肉湯麵
2022-08-15 56 瀏覽
約左中同黎觀塘食野跟住佢話掛住一齊去台灣既日子就索性搵間台灣餐廳 #哈豆 台灣牛肉湯麵 $66🐮每次台灣必食既牛肉麵🍜我就叫咗個有推薦牌仔既牛肉麵🐮呢到有既牛肉麵湯底食落有啲藥材味碗面都有4舊牛腩同埋幾條生菜🥬下午菜黎講都算多料🥩賣相睇落去充滿膠質 見到牛肉都有好多筋本身都驚又好難𡁻食落去又真係好腍 好香 🥳麵底就普普通通 冇咩特別豆漿紅茶珍珠 +$4 (加珍珠)有幾種飲品今餐係免費 不過我加咗配料我見到豆漿紅茶呢個名好奇怪真係想像唔到佢係咩味咁我就問個侍應究竟係咩味㗎咁佢就話類似係奶茶 但係奶就轉左豆漿咁我聽到奶茶就即刻眼發光🤩其實都好飲嘅 但係同奶茶味又真係爭好遠😂珍珠好多🤤☺️ 最衰唔記得叫小甜搞到成杯野都好甜😭但味道都唔錯 免費餐飲來講算係好有特色創意😉由於我地係3點幾黎 餐廳就冇咩人所以基本上好似包場咁得我地咁聽住歌好舒服 冇人騷擾咁😂侍應態度都超好 唔會趕住收野逼你走咁👍🏻#觀塘#觀塘美食 #台式#聚會 #多國菜#打卡#新餐廳#朱古力#珍奶#薄餅#意粉#据扒#cafe#打卡cafe#pizza#fusion#hkfood#hkfoodie #hkfoodblogger#igf
約左中同黎觀塘食野

見到牛肉都有好多筋
本身都驚又好難𡁻
食落去又真係好腍 好香 🥳
麵底就普普通通 冇咩特別

豆漿紅茶珍珠 +$4 (加珍珠)
有幾種飲品今餐係免費 不過我加咗配料

由於我地係3點幾黎 餐廳就冇咩人
所以基本上好似包場咁得我地咁
聽住歌好舒服 冇人騷擾咁😂
侍應態度都超好 唔會趕住收野逼你走咁👍🏻

#觀塘#觀塘美食 #台式#聚會 #多國菜#打卡#新餐廳#朱古力#珍奶#薄餅#意粉#据扒#cafe#打卡cafe#pizza#fusion#hkfood#hkfoodie #hkfoodblogger#igfoodie#igfood#igfoodporn #igfoodshare #美食推薦 #美食日記 #美食攝影 #觀塘推介#相機先食
2022-08-14 68 瀏覽
由台灣人主理的特式台灣菜 於觀塘有兩間分店 富利店仲有貓店主駐場ʕ •ᴥ•ʔ店鋪牆身畫滿台灣著名景點 而且空間夠闊落舒適-✨黑冰河畔溫泉 ($98)超巨大的刨冰!包括有香芋味雪糕、特濃黃豆粉花生奶蓋、低糖仙草糖水刨冰、芋圓 份量真的很誇張 建議4人食比較好~特濃黃豆粉花生奶蓋味道幾特別 咸咸甜甜的 但較高位置的刨冰味道較淡 慢慢食到底先有點仙草味 ✨香菇肉羹套餐魚鬆肉燥米粉 ($90)呢款有香菇肉羹、魚鬆肉燥米粉同菜 香菇肉羹味道似碗仔翅 中間有幾舊大魚肉 而米粉撈左肉燥食幾香口 撈少少香菇肉羹味道更好✨大腸綜合麵線 + 香腸 ($69 + $20)麵線內的大腸十份足料 而麵線味道不過不失 台灣腸帶點蒜味 咬落幾Juicy ✨逢甲鹹酥雞 ($48)炸粉吾厚 咸淡適中 雞肉幾嫩滑不鞋✨哈豆鮮果茶 (跟餐 +$42)必飲水果茶 茶味出 配搭多種生果 令味道好Fresh-✨鮮榨檸檬椰果多多 (跟餐 +$38)呢款只飲到益力多味 檸檬較弱 而且叫左微甜都仲甜甜地 可能要叫無糖會好一點😳
✨黑冰河畔溫泉 ($98)

✨香菇肉羹套餐魚鬆肉燥米粉 ($90)

✨大腸綜合麵線 + 香腸 ($69 + $20)

✨逢甲鹹酥雞 ($48)
炸粉吾厚 咸淡適中 雞肉幾嫩滑不鞋

✨哈豆鮮果茶 (跟餐 +$42)
必飲水果茶 茶味出 配搭多種生果 令味道好Fresh
✨鮮榨檸檬椰果多多 (跟餐 +$38)

2022-08-14 60 瀏覽
哈豆一直都喺我嘅bookmark list入面☺️呢間由台灣人主理嘅台灣菜黃店💛棲身於觀塘工廈 仲有兩間分店添 今次同朋友嚟咗位於富利大廈呢間 距離apm只有幾分鐘路程 非常方便😌-店內裝修主要以木系花園風格 加上黃色嘅燈光令氣氛更加溫暖🥰好似進入咗一個世外桃源咁⛲️牆壁上仲畫咗台灣著名嘅景點地圖 連背景音樂都播緊舊嘅國語歌🎶十世未聽過 感覺好懷念 即刻勾起返晒小學嘅回憶🥺-🍛鮮梅佐豬排滷肉飯 $68隻碟好得意啊 係模仿竹藤嘅膠碟😆第一眼仲以為係真嘅添 食豬排之前一定要淋梅汁 味道變得酸酸甜甜 好開胃 至於佢哋嘅滷肉飯比較似肉燥飯 肉比較甜😉伴碟仲有青瓜 椰菜 麵筋 榨菜 食到最後仲可以食埋粒梅解一解油膩🤓-🍜大腸綜合麵線配大蒜香腸 $89其實平時食台灣菜都好少食麵線 今次特登叫嚟試下🙈因為唔記得走芫荽 所以我都淨係食咗少少 湯比較杰身 豬大腸亦非常煙韌 面頭仲加咗木魚屑😙令成碗麵線味道變得更加豐富·至於大蒜香腸 台式香腸加咗炸蒜 食落好香口 配埋生蒜頭一齊食 辣得嚟又夠重口味🤪-🍤香酥腐皮蝦仁卷 $48蝦卷食落都彈牙 入面加咗馬蹄 所以咬落幾爽脆😬-🥛阿華田胚芽豆漿 $42 (跟餐 +$

🍛鮮梅佐豬排滷肉飯 $68

🍜大腸綜合麵線配大蒜香腸 $89

🍤香酥腐皮蝦仁卷 $48
蝦卷食落都彈牙 入面加咗馬蹄 所以咬落幾爽脆😬

🥛阿華田胚芽豆漿 $42 (跟餐 +$32)
正式宣佈是日MVP🏆✨就係呢杯阿華田胚芽豆漿!因為佢飲得又玩得😍佢哋嘅豆漿超濃豆味 飲落仲有豆嘅顆粒感 加埋胚芽甜度啱啱好😙當飲咗差唔多三分一嘅時候 就將旁邊嘅阿華田雪條插入豆漿再攪勻 成杯飲品變咗淺啡色 飲落仲多咗份華田味 對於由細飲阿華田飲到大嘅我相當滿意🥰

🥛黑糖芋芋鮮奶 $49 (跟餐 +$39)
黑糖鮮奶再配上芋泥 呢個組合究竟會產生啲咩火花呢?黑糖同芋泥都做到掛杯效果 飲落芋泥同奶味都香濃😌
♨️黑冰河畔溫泉 $98
呢個刨冰賣相靚到一定要放封面 佢個份量真係唔講得笑🤯大到兩個人都食唔晒😮‍💨首先刨冰部分淋滿低糖仙草糖水 味道有啲似涼茶 幾特別 唔會太甜 而靈魂人物係最頂嘅香芋味雪糕同黃豆粉花生奶蓋😍雪糕雖然好快溶 不過芋頭味好濃郁 已經係一放入口就雙眼發光嘅地步🤩同樣花生奶蓋滑得嚟又好重花生味🥜雪糕同奶蓋缺一不可 至於冰底就有啲芋圓同紅豆 好足料~
p.s. 佢哋連隻碗同匙羹都係貓貓style 超得意

其實佢哋仲有個隱藏鎮店之寶💎就係佢哋養嘅貓貓--豆花!🐱可惜當時佢咁啱背住我哋瞓緊覺(我哋研究咗好耐究竟佢係真貓定公仔😂)大家食完野可以順便望下佢~
  • 黑冰河畔溫泉
  • 鮮梅佐豬排滷肉飯
New Dessert Alert!黑冰河畔溫泉台式刨冰雖然秋已經立左,但係反正有汗出嘅日子就想食冰觀塘台店最新推出的黑冰河畔溫泉台式刨冰正好合心意啊~當店員姐姐送個台式刨冰上黎就知大陣仗🤩🤩面頭係香芋雪糕🍦仲有撒上了黃豆粉的花生奶蓋奶蓋 唔會太厚重油膩刨冰以仙草糖漿調味,入面仲有綿密的粒粒紅豆甜而不膩夠涼快加埋三色芋圓, 煙煙靭靭有口感用溫泉去形容呢個刨冰果然無錯😝😝-除左夏天必食的刨冰哈豆的台灣主食都好有水準-台灣牛肉麵牛肉滷得入味,牛展都入口即溶麵條煙韌唔會過淋湯頭唔係厚身藥材味好勁果種,帶點淡淡的牛骨味,這款我也愛。-雞絲芝麻涼麵另外夏天還在就叫碗雞絲芝麻涼麵吧夠爽快,涼麵夠彈牙最重要係唔heavy-逢甲鹹酥雞即叫即炸卜卜脆台灣飲品仲要係 一大壺上枱鮮榨檸檬椰果多鮮榨檸檬清新開胃-哈豆鮮果茶也好適合夏天飲呢~

New Dessert Alert!
黑冰河畔溫泉台式刨冰
雖然秋已經立左,
但係反正有汗出嘅日子就想食冰

觀塘台店最新推出的黑冰河畔溫泉台式刨冰正好合心意啊~
當店員姐姐送個台式刨冰上黎就知大陣仗🤩🤩

面頭係香芋雪糕🍦
仲有撒上了黃豆粉的花生奶蓋

奶蓋 唔會太厚重油膩
刨冰以仙草糖漿調味,入面仲有綿密的粒粒紅豆

甜而不膩夠涼快
加埋三色芋圓, 煙煙靭靭有口感

用溫泉去形容呢個刨冰果然無錯😝😝
除左夏天必食的刨冰
哈豆的台灣主食都好有水準
台灣牛肉麵

牛肉滷得入味,牛展都入口即溶

麵條煙韌唔會過淋

湯頭唔係厚身藥材味好勁果種,
帶點淡淡的牛骨味,這款我也愛。
雞絲芝麻涼麵

即叫即炸卜卜脆

台灣飲品仲要係 一大壺上枱
鮮榨檸檬椰果多

鮮榨檸檬清新開胃

哈豆鮮果茶也好適合夏天飲呢~