2022-09-24 40 瀏覽
1️⃣ 藥燉排骨湯配關廟麵 ($70)藥膳既味道極為濃郁,直情連飲嘅每一啖都覺得好滋潤補身,而且排骨煮到好淋~ 完全係入口即溶。關廟麵就好有咬口,造成一個強烈嘅對比,再浸落D藥膳湯底到你可以完全索哂湯底既味道架。2️⃣ 鮮果雪糕四味吐司($64)吐司味道包括花生醬,士多啤梨醬,抹茶同榛子醬,吐司本身係採用竹炭嘅麵包烘脆,非常香口,而雪糕味道有雲呢拿同朱古力,勇者們都認為雲呢拿同吐司比較夾~配上旁邊一啲嘅果粒成個感覺好Fresh~3️⃣炸物拼盤 ($58)炸物拼盤包括香酥腐皮蝦仁卷,台灣腸,甘梅蕃薯條,炸肉丸同鹽酥雞,十分豐富。勇者們比較鐘意甘梅蕃薯條同台灣腸。蕃薯條沾上梅粉有D酸酸甜甜既感覺,勁開胃 !以佢哋嘅台灣腸係燒得勁Juicy,好掛住以前喺台灣喪食台灣腸嘅感覺啊!4️⃣蘋果眉妹 ($38)蘋果眉妹有較重既蘋果醋味,而且蘋果都好甜, 整體有種酸酸甜甜同微汽泡既感覺,食飯之前作為開胃嘅飲品非常合適!5️⃣阿華田豆漿 ($32)餐廳特色飲品之一!用阿華田冰條插落杯豆漿內勇者都係第一次試。本身就咁飲都覺得胚芽豆漿好夾好香,後期加埋阿華田嘅味道令到成杯豆漿變咗朱古力豆漿,但又唔會太甜,非常符合勇者嘅口味6️⃣黑
1️⃣ 藥燉排骨湯配關廟麵 ($70)

2️⃣ 鮮果雪糕四味吐司($64)

3️⃣炸物拼盤 ($58)

4️⃣蘋果眉妹 ($38)

5️⃣阿華田豆漿 ($32)

6️⃣黑冰河畔溫泉 ($98)
個冰份量勁多!應該要3至4個女仔先食得哂。最頂層係香芋雪糕,之黎仲有撒上黃豆粉既花生奶蓋!而底層仲有芋圓同紅豆蓉,成個冰都超級足料,相信一個冰都可以塞飽個肚haha 夏日熱辣辣絕對要嗌返一個解暑。
2022-09-23 49 瀏覽
同班同事放lunch 就黎咗呢度食嘢🙈🙈環境同氣氛都不錯👍😌我就嗌左個阿華田豆漿同豐盛牛肉湯麵個阿華田豆漿意外地好飲 味道都好夾同埋個牛肉麵勁重料!!同埋湯底好好飲❤️❤️
同班同事放lunch 就黎咗呢度食嘢🙈🙈
環境同氣氛都不錯👍😌
我就嗌左個阿華田豆漿同豐盛牛肉湯麵
個阿華田豆漿意外地好飲 味道都好夾

同埋個牛肉麵勁重料!!
同埋湯底好好飲❤️❤️
2022-09-22 62 瀏覽
⧍ 隱藏於觀塘工廈由台灣人主理的台式餐廳牆壁貼滿手繪的壁紙展示台灣不同的景點讓人不禁想念起旅行的感覺而餐廳的食品種類非常多由小食、前菜到甜點都有而且有些更是比較少見------------------------------ ​⋆ 香菇肉羹湯米粉 ⋆⤻ 非常濃稠的質感肉羹份量很多而且菇味很香不論單吃或把米粉沾滿湯羹吃也很推薦⋆ 鮮梅佐豬排魯肉飯 ⋆⤻ 豬排質感鬆軟沾上帶酸的鮮梅汁更開胃魯肉的質感較瘦,不是肥豬肉的那一種感覺不算太油膩⋆ 紅油三彩水餃 ⋆⤻ 水餃的口味是韮菜、粟米和高麗菜水餃皮不算太厚,而內餡亦帶少許湯汁整體口感不會太乾⋆ 香酥腐皮蝦仁卷 ⋆⤻ 蝦卷質感有彈性內餡有蝦仁粒,很足料的感覺而香炸後的腐皮也不會很油膩⋆ 黑冰河畔溫泉 ⋆⤻ 份量超級澎湃的刨冰餡料有芋頭雪糕、花生口味的奶蓋、芋圓和紅豆再淋上黑糖口味的糖漿很解暑的一份甜點特別喜歡那幼滑的奶蓋香濃的花生味配刨冰很捧⋆ 蘋果眉妹 ⋆⤻ 蘋果醋加上梳打水炎夏之下喝一口很消暑⋆ 阿華田豆漿 ⋆⤻ 很玩味的一杯飲品原味豆漿配上阿華田口味的冰捧味道很配合亦很解膩
⧍ 隱藏於觀塘工廈
由台灣人主理的台式餐廳
牆壁貼滿手繪的壁紙
展示台灣不同的景點
讓人不禁想念起旅行的感覺

而餐廳的食品種類非常多
由小食、前菜到甜點都有
而且有些更是比較少見
⋆ 香菇肉羹湯米粉 ⋆
⤻ 非常濃稠的質感
肉羹份量很多而且菇味很香
不論單吃或把米粉沾滿湯羹吃也很推薦

⋆ 鮮梅佐豬排魯肉飯 ⋆
⤻ 豬排質感鬆軟
沾上帶酸的鮮梅汁更開胃
魯肉的質感較瘦,不是肥豬肉的那一種
感覺不算太油膩

⋆ 紅油三彩水餃 ⋆
⤻ 水餃的口味是韮菜、粟米和高麗菜
水餃皮不算太厚,而內餡亦帶少許湯汁
整體口感不會太乾

⋆ 香酥腐皮蝦仁卷 ⋆
⤻ 蝦卷質感有彈性
內餡有蝦仁粒,很足料的感覺
而香炸後的腐皮也不會很油膩

⋆ 黑冰河畔溫泉 ⋆
⤻ 份量超級澎湃的刨冰
餡料有芋頭雪糕、花生口味的奶蓋、芋圓和紅豆
再淋上黑糖口味的糖漿

原味豆漿配上阿華田口味的冰捧
味道很配合亦很解膩
午餐
2022-09-21 48 瀏覽
哈豆係台灣人主理嘅台灣菜,開店多年水準一直都保持得好穩定,加上店員都係台灣人,服務非常貼心,態度比一般台式餐廳友善。哈豆喺觀塘兩座工廈都有分店,今次幫襯嘅係喺富利工廈嘅二店。牆上繪有台灣景點嘅壁畫,亦有店主嘅攝影作品,經典台劇嘅黑板畫等,連餐牌都有校園風嘅相片,有濃濃嘅台灣味。今晚嗌咗紅燒牛肉麵同鮮梅佐豬扒魯肉飯,前者牛肉軟稔,湯頭清淡,不過不失;驚喜嘅係後者,鮮梅醬食得出天然味道,用嚟點炸嘢即時冇咁熱氣,豬扒酥脆內裡juicy,半肥瘦嘅滷肉亦比同區名店出色。鹽酥雞都係食親台灣嘢必嗌嘅,呢度嘅鹽酥雞水準中上,外皮夠脆,九層塔香味再出啲就更好每枱必點嘅黑冰河畔溫泉目測起碼25cm高,最上層係雪糕,黑糖冰上有加咗花生碎嘅奶蓋,同黑糖冰好夾,挫冰固然比雪花冰粗粒但哈豆嘅挫冰係食落幾舒服唔會有咬冰粒嘅感覺,而且甜度適中,不過兩個人食就有啲吃力,希望會有迷你版😂

2022-09-20
  • 鮮梅佐豬排滷肉飯
2022-09-16 72 瀏覽
要同大家介紹下呢間地道嘅台灣餐廳,老闆係台灣人,嘢食勁有台灣味呀♡´・ᴗ・`♡☻︎ 台式麻油雞湯套餐 $90我一見到麻油雞就好想試ᕕ( ᐛ )ᕗ 麻油味撲鼻,飲落雞味鮮香♡︎ 當然仲要配返個滷肉飯啦🥰 加咗肉鬆就香口👍🏻☻︎ 牛肉拼雞翅滷肉飯 $68屋企人揀嘅呢個飯,可以比你一次過食到台灣地道美食,有台灣嘅紅燒牛肉、嘉義雞翅,還有好好味嘅台灣滷肉飯😋 滷肉半肥瘦,個飯食落好甘香呀!☻︎ 逢甲鹹酥雞 $48每次食台灣野都必叫鹹酥雞( ˘ ³˘)♥︎ 外脆內嫩,鹹香好食!☻︎ 黑糖芋芋鮮奶 $39黑糖香甜,芋香滿滿,配埋鮮奶,正(•̀ᴗ•́)و♥︎☻︎ 哈豆鮮果茶 $42好多鮮果,清甜消滯😍☻︎ 黑冰河畔溫泉 $98甜品必食ᕕ( ᐛ )ᕗ♥︎ 呢個甜品用料十足,紫薯雪糕味道香濃,中間配花生味嘅cream🤩 有點鹹甜交錯嘅層次,加上黑糖沙冰嘅冰涼口感,絕對係多層次嘅甜品享受💖 仲有芋圓㗎❣︎

☻︎ 台式麻油雞湯套餐 $90

☻︎ 牛肉拼雞翅滷肉飯 $68

☻︎ 逢甲鹹酥雞 $48

☻︎ 黑糖芋芋鮮奶 $39
黑糖香甜,芋香滿滿,配埋鮮奶,正(•̀ᴗ•́)و♥︎
☻︎ 哈豆鮮果茶 $42
好多鮮果,清甜消滯😍

☻︎ 黑冰河畔溫泉 $98
  • 黑冰河畔溫泉
N訪呢間埋藏咗工廈入面嘅台式小店啦!🧡好中意嚟呢度 因為每次都總有好多驚喜😙🫶◍「大腸綜合麵線配2條大蒜香腸」🥢 $116講到最喜愛嘅台灣食物一定有大腸麵線 每次去到西門町都必食🤤好開心喺香港都食到❤️呢度嘅麵線仲加入埋貢丸 同額外配咗2條台灣腸 一次過滿足晒想食台灣菜嘅心😻◍「鮮梅佐豬排滷肉飯」🐷 $68滷肉飯食得多 今次試埋呢個鮮梅豬扒💚酸酸甜甜更開胃 中意呢度嘅炸豬扒唔會好厚粉 要點個讚!🤤👍◍「逢甲鹹酥雞」🐤 $48要咗一個鹹酥雞小食🐥食落脆卜卜好高質😙◍「蘋果眉妹」👙 $48見到個名咁有趣一定要試吓😂原來係蘋果醋飲品呢!🍎入面仲加咗梳打 消暑一流🤤◍「阿華田豆漿」$42必試呢個豆漿!打卡一流🫶可以自己將阿華田雪糕加入豆漿🍦好玩又好飲!😆◍「黑冰河畔溫泉」🍧 $98最晚嘅重頭戲就係呢個台式刨冰!一嚟到真係極大衝擊 有2隻手掌咁大🖐🏿仙草刨冰上面仲有黃豆粉花生奶蓋同芋圓🤤食完真係超滿足!❤️📍哈豆 (觀塘) #lala_foodie_kwuntong 觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

◍「大腸綜合麵線配2條大蒜香腸」🥢 $116

◍「鮮梅佐豬排滷肉飯」🐷 $68

◍「逢甲鹹酥雞」🐤 $48

要咗一個鹹酥雞小食🐥食落脆卜卜好高質😙

◍「蘋果眉妹」👙 $48

◍「阿華田豆漿」$42

◍「黑冰河畔溫泉」🍧 $98

2022-09-15 48 瀏覽
▫️發覺觀塘啲工業大廈都幾多台灣野食😋 今次呢間仲係台灣人主理,店員都係台灣人,真係充滿台灣風情😛🍧 黑冰河畔溫泉 $98▫️落單時店員會自動預設為後上,咁就唔怕啲刨冰溶晒啦🥸▫️真係超級大碗刨冰,懷疑4-5人食都夠😮 刨冰佈滿黑糖,不過味道較淡,要撈埋面頭既奶蓋+花生碎先有味🫣 上面係一球芋頭雪糕,真係凍上加凍🥶🤣▫️旁邊仲有芋圓,煙煙韌韌幾好食,但本人本身麻麻地碎冰質感既刨冰🫣 食左少少就唔係好食得落🫠🐔 逢甲鹹酥雞 $48▫️炸得好香脆✨ 肉質都幾嫰滑,食食下就忍唔住好快食晒成碟😍🥪 芋泥奶凍吐司 $64🍟 甘梅薯條 +$16▫️吐司烘得好脆,夾住滿滿既芋泥,欣賞佢唔會太甜😋 中間有滑嘟嘟既奶凍同麵包粒,口感非常豐富😆 但好多澱粉,食完一份已經勁飽🤰🏻▫️超多話梅粉🤩 不過蕃薯條切得好粗,感覺似食緊炸蕃薯🍠😂🧋 珍珠豆漿紅茶 $36▫️店員主動轉左做跟餐-$10🤣 餐牌上標榜無奶精既健康飲品😼 飲落又真係幾香豆味🫘 但又唔會蓋過晒茶香味🫖 珍珠都好煙韌幾好𡁻🫦

🍧 黑冰河畔溫泉 $98
▫️落單時店員會自動預設為後上,咁就唔怕啲刨冰溶晒啦🥸

🐔 逢甲鹹酥雞 $48

🥪 芋泥奶凍吐司 $64
🍟 甘梅薯條 +$16

▫️超多話梅粉🤩 不過蕃薯條切得好粗,感覺似食緊炸蕃薯🍠😂

🧋 珍珠豆漿紅茶 $36

📍超巨大黑糖刨冰‼️• 食到飽飽嘅台灣餐廳🤩 -- 哈豆❄️•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_觀塘#pigfoodiexhk_台灣菜========================上星期同男朋友去咗呢間位於觀塘工廈嘅台灣菜餐廳,呢到好有台灣嘅感覺,連侍應都係台灣人嚟㗎🙈menu嘅食物選擇都好多樣,有各種飯、麵、小食、甜品😆------------------------------⭐️百香果糖檸雞飯 (4.2/5)檸雞炸得香脆,配上百香果汁酸酸甜甜好開胃,更降低咗油膩感~😋•⭐️香菇肉羹魚鬆肉燥米粉 $52 (4.3/5)香菇肉羹濃稠,加埋魚鬆夠晒鹹香,撈埋米粉好滿足!😋😻·⭐️路邊攤小香腸 $48 (4.3/5)外皮香脆幾juicy!!💖•⭐️黑糖芋芋鮮奶 $39 (4.2/5)黑糖鮮奶非常濃郁,充滿甜香~芋泥都好綿密,但係略為比黑糖味蓋過咗🙈•⭐️哈豆鮮果茶$52 (4.1/5)有多款生果,清新解膩而且甜度適中~·⭐️黑冰河畔溫泉 $98 (4/5)超巨大嘅刨冰!3-4人share都無問題🤩面頭係香芋味雪糕,下面嘅cream係哈

#pigfoodiexhk_觀塘
#pigfoodiexhk_台灣菜
========================
⭐️百香果糖檸雞飯 (4.2/5)

⭐️香菇肉羹魚鬆肉燥米粉 $52 (4.3/5)

香菇肉羹濃稠,加埋魚鬆夠晒鹹香,撈埋米粉好滿足!😋😻
⭐️路邊攤小香腸 $48 (4.3/5)

外皮香脆幾juicy!!💖

⭐️黑糖芋芋鮮奶 $39 (4.2/5)

⭐️哈豆鮮果茶$52 (4.1/5)

有多款生果,清新解膩而且甜度適中~
⭐️黑冰河畔溫泉 $98 (4/5)

超巨大嘅刨冰!3-4人share都無問題🤩面頭係香芋味雪糕,下面嘅cream係哈豆自製嘅特濃黃豆粉花生奶蓋,質感creamy,味道非常濃厚!!😻黑糖冰唔會太甜,但係刨冰質感唔算太綿密,芋圓都無乜味,呢個位有啲扣分🙈
整體嚟講食物都唔錯,而且份量好多幾抵食😻適合同幾個朋友嚟聚餐呢~
賣相:3.5/5
名稱:哈豆
地址:觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
前往方法:觀塘站A出口
2022-09-12 132 瀏覽
黑冰河畔溫泉 $98我覺得4個人做飯後甜品就perfect! 我同朋友兩個人share都食唔曬啊,雖然見到真係好興奮不過食完大大個面之後戰鬥力大減了,有啲鮮芋鮮的即視感。低糖仙草糖水刨冰,三色芋圓和刨冰內既紅豆蓉,再加上製特濃黃豆粉花生奶蓋(很CREAMYY),多種口感驚喜得黎唔會太膩同埋甜!推薦有兩個胃的朋友們試食。鮮梅佐豬排滷肉飯 ($68)炸豬很酥脆,配合特調既酸甜梅汁,送飯一流。加上滷肉飯和酸梅醬,可以令豬排不會太過油膩和難入口,輕鬆吃光光。五寶什錦醬乾拌麵 $68我很喜歡這個,粗麵麵底,加入肉燥、芝麻醬和麻辣醬,拌麵十分開胃。五寶分別是台灣腸、雞翼、花枝丸、貢丸和滷豆腐,另外有半隻滷水蛋。我喜歡台灣腸,真是超juicy,整體醬汁都好多,每一口都有濃濃的芝麻味,麵質彈牙爽口。甘梅番薯條 $38加入梅子粉作為調味的番薯條令人想起台灣夜市的味道,香脆可口的炸薯條配三酸酸甜甜的梅子份,當作下午茶點心超合適。鮮搾檸檬椰果多多 $48餐廳有各式各樣的台灣特飲,朋友點的是黑糖珍珠奶茶,說真的有台灣的味道。我自己偏愛水果茶,酸酸甜甜,加上滷肉飯比較油,覺得水果茶的酸和茶底可以去油膩,喝完可以

黑冰河畔溫泉 $98

鮮梅佐豬排滷肉飯 ($68)

五寶什錦醬乾拌麵 $68

甘梅番薯條 $38

鮮搾檸檬椰果多多 $48
餐廳有各式各樣的台灣特飲,朋友點的是黑糖珍珠奶茶,說真的有台灣的味道。我自己偏愛水果茶,酸酸甜甜,加上滷肉飯比較油,覺得水果茶的酸和茶底可以去油膩,喝完可以再多吃一碗滷肉飯。

五寶什錦醬乾拌麵
鮮梅佐豬排滷肉飯
五寶什錦醬乾拌麵
鮮梅佐豬排滷肉飯
記得有一次來到觀塘,親戚帶我去位於工廈內的台灣菜,當時第一次去哈豆,大概一年後再過來發現餐廳的餐牌更新了!還增添一位貓店長,可惜當日它跑太快捕捉不了哈豆是台灣人在觀塘開的餐廳,2012年開業至今快十年了!店內最令我深刻是牆上手繪和黑板上的台劇人物!黑冰河畔溫泉 ($98)最觸目的台式刨冰,刨冰上是花生黃豆粉奶蓋和香芋雪糕,奶蓋綿滑外也吃到淡淡的黃豆香,小心翼翼把外層刨冰和芋圓吃完後不停挖寶會挖到紅豆,最底層會發現有店家自製的低糖仙草糖水。這個巨大刨冰份量很大,吃的時候要小心奶蓋的掉下,還有記得混合仙草糖水一起吃風味更佳!留意到裝著的大碗有貓耳朵,匙羹也配搭貓貓圖案。3-4人份量完全沒問題!台式all-day breakfast $74 卡拉雞腿排旁邊有千島醬可以沾,好吃的重點覺得是去了芝士吐司的部份,黑色的麵包部份軟糯(是真的軟糯,如果有條麵包可以買回家就好了),多餘一款的芝士混合而成,非常有層次感。逢甲鹽酥雞  $48這款小食讓平日對炸物不感特別興趣的我也狂吃,皮夠薄而且調味剛好,雞肉也很鬆軟滑雞絲芝麻涼麵 $64 麻香味濃,涼麵俬烏冬爽口彈牙,飽肚之選!阿華田豆漿 $42大推!店家

黑冰河畔溫泉 ($98)

台式all-day breakfast $74

逢甲鹽酥雞  $48

雞絲芝麻涼麵 $64
麻香味濃,涼麵俬烏冬爽口彈牙,飽肚之選!

阿華田豆漿 $42
大推!店家會奉上胚芽豆漿和阿華田雪條。建議的喝法是先飲幾啖原味豆漿,然後再加入阿華田雪條讓慢慢融化。
本來我很喜歡胚芽這東西,胚芽份量多,豆漿是低糖的,(是健康的味道),加入阿華田雪條會增加了甜味,是另一種喝法。兩種都喜歡。

哈豆鮮果茶 $52
甜度適中,茶底幾香,而且多款水果加起來是清新的!

感覺哈豆很能掌握甜品和飲品的甜度,食物上也充滿台灣風味,附近上班的朋友應該也很多是常客吧!如果附近的朋友還未去過就要找天試試
逢甲鹽酥雞
雞絲芝麻涼麵
台式all-day breakfast
逢甲鹽酥雞
雞絲芝麻涼麵
台式all-day breakfast
哈豆鮮果茶
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑—————————————————————📍HK 觀塘- 哈豆之前係觀塘返工都有試過,都已經知道哈豆係云云打工仔心中頗高人氣🙌 加上由台灣妹老闆開店經營,食物質素目求接近台灣口味!今個post打頭陣介紹返佢個人氣巨型刨冰 ヾ(≧▽≦*)o 聼日就介紹埋佢其他主菜/小食!🔺 黑冰河畔溫泉 $98 | 7.5/10賣相已經100分!真心設計得靚同有心思(●'◡'●) 實物約莫有前臂咁高,睇相真係估佢唔到咁大舊,個人覺得夠4-5個人share~ 超級適合觀塘行到中暑走去降溫❄(+) 上面一球「香芋味雪糕」頗香芋頭味,下面個層白色cream 係哈豆「自家製特濃黃豆粉花生奶蓋」非常有驚喜 🥰 黃豆粉完全係升華咗個冰!(-) 刨冰用左「低糖仙草糖水」製成, 低糖雖然感覺幾健康...但食到一半就會覺得唔夠甜,如果可以附加糖水會更好。不過因爲中間都有甜紅豆,所以都補足返少少甜味~✏️ 星期六3PM去都非常有人氣!如果想食建議OpenRice 訂定位,尤其係weekday返工放lunch一定塞爆人~ 餐廳墻壁畫上唔同台灣景點嘅油畫,打卡當自己去左「九份」旅行囉【明日介紹性價比高主
[觀塘行到中暑要去食-超巨型芋頭冰山!]
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
—————————————————————
📍HK 觀塘- 哈豆

🔺 黑冰河畔溫泉 $98 | 7.5/10

黑冰河畔溫泉

【明日介紹性價比高主菜+小食 ( •̀ ω •́ )✧ stay tuned】

📍地址:觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
2022-09-06 37 瀏覽
今日阿花來到觀塘試這個台灣菜哈豆這裡裝修也好有台灣味道,先黎一個 #炸物拼盤入面有好多野食,包括鹽酥雞、炸肉丸、蝦卷台灣腸同甘梅番薯條食得非常滿足我們都叫左幾款主食,分別是#三彩水餃湯麵呢個分別係用韮菜,粟米及黃芽白整成的餃子粒粒唔同顏色,食起黎仲好多汁,襯埋個湯麵都幾好食黎到台灣菜,點少得肉燥,呢個五寶什錦醬乾拌麵入面有好多餸,非常適合樣樣食品都想試既我肉燥食起黎甜甜地,入䤏啲肉醉半肥瘦所以好多肉汁,配埋花生醬一齊撈麵真是一流當然少不了要試下肉燥飯推介既係鮮梅豬扒,豬扒炸得很脆之餘又有芝麻味仲有個特別自製既梅子醬,好好味仲有推介這個百香果檸雞,鹽酥雞一啖一粒, 香脆又多汁,配合沾上呢個特製百香果糖檸汁, 食起黎百香果味好清新又酸酸甜甜,岩岩好可以中和油膩感非常配合重點來了,呢道推介的甜品 #黑冰河畔溫泉 係一個 涼粉沙冰 配上及 香芋雪糕底下仲有很多 #芋圓最正係他們自製的 #花生奶蓋超香花生味,食起黎非常濃厚同埋Creamy配襯黑糖醬撈埋啲沙冰搞埋黎食,真係食到停不到口超好味行到觀塘記住不要錯過啊
今日阿花來到觀塘試這個台灣菜哈豆
台灣腸同甘梅番薯條
食得非常滿足

我們都叫左幾款主食,分別是
#三彩水餃湯麵
呢個分別係用韮菜,粟米及黃芽白整成的餃子
粒粒唔同顏色,食起黎仲好多汁,
襯埋個湯麵都幾好食

黎到台灣菜,點少得肉燥,呢個五寶什錦醬乾拌麵
入面有好多餸,非常適合樣樣食品都想試既我

當然少不了要試下肉燥飯
推介既係鮮梅豬扒,
豬扒炸得很脆之餘又有芝麻味
仲有個特別自製既梅子醬,好好味

非常配合

底下仲有很多 #芋圓
最正係他們自製的 #花生奶蓋
超香花生味,食起黎非常濃厚同埋Creamy
配襯黑糖醬撈埋啲沙冰搞埋黎食,真係食到停不到口
超好味

行到觀塘記住不要錯過啊
黑河畔溫泉
黑河畔溫泉
2022-09-06 1913 瀏覽
/哈豆🇭🇰/#sa觀塘篇 #sa良心小店篇 ➖➖➖<來一趟台灣之旅| 大大份巨型刨冰🍧> ➖➖➖去開呢邊上workshop 係附近食埋晚餐先走間唔中會想食台式 就去左呢間近排多人推薦嘅台式餐廳! 餐廳位於工廈入面 但入到去就好似去左台灣咁😆特別係牆上面嘅壁畫餐廳都係由台灣人主理❤️❤️今次除咗食正餐 主要都為左個刨冰而去🫶🏻Size 都真係幾巨型 適合2-4人share 不過其實食完正餐都飽飽地😂➖➖➖1️⃣豐盛台灣牛肉麵 $78 (牛肉湯底) 配料有貢丸、花枝丸、牛肉(牛腩、牛𦟌) ✨麵條用上粗麵 夠掛湯🙆🏻‍♀️特別鍾意牛𦟌 炆得夠軟腍 肉味濃 而且幾厚身🤤➖➖➖2️⃣ 藥燉排骨湯餐 $90🌟呢個套餐包括:魚鬆滷肉飯同1人d油菜套餐 鍾意佢個排骨湯🤤🤤好清甜 都會飲到有藥膳味! 排骨都炆得夠軟腍✨魚鬆滷肉飯 魚鬆份量頗多 如果可以多少少滷肉就好 會無咁乾 ➖➖➖3️⃣ 甘梅番薯條 $38 食得出人手製😆 好厚番薯肉 都幾甜🙆🏻‍♀️加左甘梅粉感覺酸酸地、咸咸地 更開胃係邊位會有少少乾硬➖➖➖4️⃣哈豆鮮果茶 $42 (套餐-$10) 🌟份量黎講都多架 都有一大壺入面都幾多生果🤤例如:百香果
/哈豆🇭🇰/
#sa觀塘篇 #sa良心小店篇
<來一趟台灣之旅| 大大份巨型刨冰🍧>
去開呢邊上workshop 係附近食埋晚餐先走
間唔中會想食台式
就去左呢間近排多人推薦嘅台式餐廳!
餐廳位於工廈入面
但入到去就好似去左台灣咁😆
特別係牆上面嘅壁畫
餐廳都係由台灣人主理❤️❤️
今次除咗食正餐 主要都為左個刨冰而去🫶🏻
Size 都真係幾巨型 適合2-4人share
不過其實食完正餐都飽飽地😂

➖➖➖
1️⃣豐盛台灣牛肉麵 $78 (牛肉湯底)
配料有貢丸、花枝丸、牛肉(牛腩、牛𦟌) ✨
麵條用上粗麵 夠掛湯🙆🏻‍♀️
特別鍾意牛𦟌 炆得夠軟腍 肉味濃
而且幾厚身🤤
豐盛台灣牛肉麵

2️⃣ 藥燉排骨湯餐 $90🌟
呢個套餐包括:魚鬆滷肉飯同1人d油菜套餐
鍾意佢個排骨湯🤤🤤
好清甜 都會飲到有藥膳味!
排骨都炆得夠軟腍✨
魚鬆滷肉飯 魚鬆份量頗多
如果可以多少少滷肉就好 會無咁乾

3️⃣ 甘梅番薯條 $38
食得出人手製😆 好厚番薯肉 都幾甜🙆🏻‍♀️
加左甘梅粉感覺酸酸地、咸咸地 更開胃
係邊位會有少少乾硬

4️⃣哈豆鮮果茶 $42 (套餐-$10) 🌟
份量黎講都多架 都有一大壺
入面都幾多生果🤤
例如:百香果、火龍果、蘋果等!
甜度剛好~可以飲到幾次

➖➖➖
5️⃣阿華田豆漿 $32 (套餐-$10)
呢個幾得意~ 阿華田冰同豆漿係分開上
好似支雪條咁😜浸落豆漿到就飲得
整體甜度無果茶咁甜 豆漿豆味都幾濃!
入面會飲到啲好似胚芽碎咁
不過阿華田味道可以再濃啲呢

6️⃣ 黑冰河畔溫泉 $98
見咁多人介紹都想試下
視覺效果💯適合幾個人share
會有球香芋雪糕係面 有啲似雀巢雪糕~
中間仲會有層花生奶蓋味道充滿咸香😛
芋圓口感煙韌 不過味道較淡

📍哈豆
豐盛台灣牛肉麵
2022-09-01 1386 瀏覽
˖ ࣪⊹ 阿華田豆漿 $42阿華田豆漿一定要先飲一啖胚芽豆漿再倒放入自製阿華田雪條🍦 唔係就會倒溢哂唷🫣 飲落唔會太甜 估唔到豆漿同阿華田都幾夾😍Drinking one zip of soy milk before putting the ovaltine popsicle in🤪 Otherwise, the soy milk would be oozing out🤨 The overall taste was quite good and not too sweet🥳評分: 9/10🌟˖ ࣪⊹ 哈豆鮮果茶 $52超級推介呢款鮮果茶🍎 未試過的話你係絕對想像唔到佢到底有幾清新同果香味有幾重😻 非常完美 好啱女仔飲💕Highly recommend this doctor beans fresh fruit tea🍊 You couldn’t imagine how fresh and fruity it’s if you didn’t try it👀 Just perfection🧡評分: 10/10🌟˖ ࣪⊹ 黑冰河畔溫泉 $98黑冰河畔溫泉份量十足 適合3-4人享用♨️ 仲要賣相吸引
˖ ࣪⊹ 阿華田豆漿 $42

˖ ࣪⊹ 哈豆鮮果茶 $52
評分: 10/10🌟

˖ ࣪⊹ 黑冰河畔溫泉 $98
黑冰河畔溫泉份量十足 適合3-4人享用♨️ 仲要賣相吸引 打卡一流🤩 個人黎講覺得面頭既香芋味雪糕同埋花生奶醬偏甜(本身麻麻地花生)🥜 好彩低糖仙草糖水冰比較淡味 夾埋一齊食都ok🫶🏻 另外芋圓都勁煙韌 整體黎講都係個唔錯既甜品🤍
Taiwanese soy flavour shaved snow was ig able and appetising🍧 Quite like their chewy taros🍠 while the taro ice cream and the peanut cheese foam were quite sweet🥹 Luckily, it went well with the plain shaved snow❄️ Still a great ending to the meal😆
評分: 8/10🌟

˖ ࣪⊹路邊攤小香腸 $48
路邊攤小香腸外脆肉多汁💦 面頭仲有蜜糖既甜味🍯 加埋炸蒜都唔錯😌
Taiwanese Juicy Sausage was sweet and crispy outside, also it’s super meaty inside🍖 Just too nice to pair with the garlic as well🧄

˖ ࣪⊹豐盛台灣牛肉湯麵 $78
豐盛台灣牛肉湯底濃郁但唔油膩🤞🏻 牛肉煮得夠淋身夠入味💫 另外貢丸同花枝丸麵夠彈牙 唔錯🤎
Luxury Taiwanese Beef Noodle Soup was rich, meaty but not heavy yet😚 Beef was juicy and tender🥩 Squid Ball and Pork Ball were soft and chewy, quite good✨
評分: 8/10🌟

˖ ࣪⊹大腸綜合麵線配2條大蒜香腸 $89
大腸綜合麵線係傳統既台灣菜式之一🤣 最特別既地方係個汁好濃好杰 配埋熱辣辣既麵線非常滋味😛 面頭既芫茜直頭係神來之筆😋
Exaggerated large intestine noodles is a traditional cuisine in 🇹🇼 It’s lusciously rich, savoury and the aromatic coriander definitely enlightened the whole dish🤤 Garlic sausages was nice too, love it🥰
————————————————————————————
哈豆 (觀塘)

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff觀塘
𓍼 #foodietiff黃店💛

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #哈豆 #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #觀塘cafe #觀塘黃店 #黃色經濟圈 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
路邊攤小香腸
路邊攤小香腸
2022-08-31 57 瀏覽
前排同朋友去咗公司附近食飯佢哋問食咩,我一向都唔揀佢哋話事啦!就去咗係工廈裡面嘅台灣料理.又估佢唔到一入去都幾有特色仲有個台灣妹😙嚟招呼我哋.叫咗啲拼盤小食,再每人叫咗啲台灣特色麵或飯👉🏻百香果糖檸雞飯 個百香果醬汁酸酸地,點雞塊都唔錯但我就覺得太酸,唔啱我口味👉🏻三彩水餃麵店家話因為餃子唔夠,所以變咗2彩但都唔緊要,佢D餃子隻隻都飽滿好味!👉🏻鮮梅豬扒滷肉飯呢個其實同百香果有D似但佢無咁酸,口味比較大眾化豬扒入口鬆化,滷肉超好味!👉🏻五寶什錦乾拌麵呢個麵有如一個小拼盤有好多餸,有雞翼、豆腐、台灣香腸、花枝丸、貢丸等超豐富~👉🏻炸物拼盤有台灣香腸、鹽酥雞、蝦捲、丸子同埋甘梅番薯條一次過滿足晒全部人嘅願望!重點嚟啦👉🏻👉🏻黑冰河畔溫泉分成3層,有雪糕,花生奶蓋同刨冰不得不提,個花生奶蓋好正有好香濃嘅花生味!個底仲有好彈牙嘅芋圓!••••••••••••••••••••••••••••••.#吾係UncleRay #偉人嘅骨骼 #CameraFace #6b29production #路邊研究事務所 #6b29 #哈豆 #搵食 #foodie #foodies #hkfood #hkfoo
前排同朋友去咗公司附近食飯
佢哋問食咩,我一向都唔揀
佢哋話事啦!
就去咗係工廈裡面嘅台灣料理
又估佢唔到
一入去都幾有特色
仲有個台灣妹😙嚟招呼我哋
叫咗啲拼盤小食,再每人叫咗啲台灣特色麵或飯
👉🏻百香果糖檸雞飯
個百香果醬汁酸酸地,點雞塊都唔錯
但我就覺得太酸,唔啱我口味
👉🏻三彩水餃麵
店家話因為餃子唔夠,所以變咗2彩
但都唔緊要,佢D餃子隻隻都飽滿
好味!
👉🏻鮮梅豬扒滷肉飯
呢個其實同百香果有D似
但佢無咁酸,口味比較大眾化
豬扒入口鬆化,滷肉超好味!
👉🏻五寶什錦乾拌麵
呢個麵有如一個小拼盤
有好多餸,有雞翼、豆腐、台灣香腸、花枝丸、貢丸等
超豐富~
👉🏻炸物拼盤
有台灣香腸、鹽酥雞、蝦捲、丸子同埋甘梅番薯條
一次過滿足晒全部人嘅願望!
重點嚟啦
👉🏻👉🏻黑冰河畔溫泉
分成3層,有雪糕,花生奶蓋同刨冰
不得不提,個花生奶蓋好正
有好香濃嘅花生味!
個底仲有好彈牙嘅芋圓!
#吾係UncleRay #偉人嘅骨骼 #CameraFace #6b29production #路邊研究事務所 #6b29 #哈豆 #搵食 #foodie #foodies #hkfood #hkfoodie #hkig #hkiger #instagram