2011-06-22 56 瀏覽
香脆可口, 非常彈牙, 份量太少!皮香肉嫩, 香脆但偏淡的味道, 份量十足!亦是非常香脆, 伴碟的南乳汁不可不吃, 此令整道菜生色不少!味道可以, 但無論質地,外觀或口感, 這些象拔蚌都像花枝片另一鬆脆之選, 味道較淡, 必須以伴的酸甜汁進食才有味道真的是以火焰送上, 很特別的賣相, 味道多似一般甜酸魚塊, 份量較少, 但內裡有點不夠熱非常美味的一個菜, 竟然全部材料加起來亙相襯托, 讚!
黃公花枝
香脆可口, 非常彈牙, 份量太少!
風沙雞
皮香肉嫩, 香脆但偏淡的味道, 份量十足!
南乳豬手
XO醬翡翠象拔蚌
味道可以, 但無論質地,外觀或口感, 這些象拔蚌都像花枝片
芝麻鍋貼蝦
另一鬆脆之選, 味道較淡, 必須以伴的酸甜汁進食才有味道
火焰甜酸鱔球
金銀蛋肉絲節瓜
非常美味的一個菜, 竟然全部材料加起來亙相襯托, 讚!
2011-06-13
芝麻鍋貼蝦
火焰甜酸鱔球
金銀蛋肉絲節瓜
2011-06-08 46 瀏覽
由於電視效應既關係, 二人一同前往試試.到站, 只見人山人海. 一等, 就等左一個鐘.已經等左成個鐘, 舊鋪都照坐.坐低, 地方污漕, 迫到透不過氣. 坐左十幾分鐘都無人招呼無人理. 侍應明明望到都當睇唔到. 應左你又唔係埋黎幫你. 真係叫人落單甚艱難. 終於忍唔住. 叫左一聲坐係收銀機度果個老闆(我assume 佢係老闆)寫野.佢黑晒口面. 開口就鬧 "等等啦!!!" . 鬧完又拎轉頭走左去.最終幾經艱難先落到單.叫左最出名既南乳炸豬手. 湯浸聖子貴花魚. 凍朱古力.隔離枱吹單. 又俾老闆鬧: "加單係要等嫁啦!!" 野食黎喇. 未如想像般好味. 只屬非常一般而已.價錢唔算平. 虛冚場面. 實拜電視效應所賜!!
由於電視效應既關係, 二人一同前往試試.
到站, 只見人山人海.
一等, 就等左一個鐘.
已經等左成個鐘, 舊鋪都照坐.

坐低, 地方污漕, 迫到透不過氣.
坐左十幾分鐘都無人招呼無人理.
佢黑晒口面. 開口就鬧 "等等啦!!!"
. 鬧完又拎轉頭走左去.
最終幾經艱難先落到單.
叫左最出名既南乳炸豬手. 湯浸聖子貴花魚. 凍朱古力.

隔離枱吹單. 又俾老闆鬧: "加單係要等嫁啦!!"

野食黎喇. 未如想像般好味. 只屬非常一般而已.

價錢唔算平. 虛冚場面. 實拜電視效應所賜!!

2011-06-06
60 分鐘 (堂食)
2011-06-08 15 瀏覽
看電視節目介紹了這間店, 感覺上好像很好吃的樣子, 便和男朋友一家人去試試~我們預訂了8點半4個人, 去到時發覺很多人都在等位呀, 真想不到, 一問之下, 原來預約了8點的人還未有位, 心想不妙了, 希望不要等太久………到入座時已差不多9點半了, 點菜時南乳炸豬手已經售罄了, 嘗不到很可惜呀………其後我們共點了6道菜, 但很想試的”聖子浸桂花魚湯”又’被’忘了落單, 唉 香蒜爆鱔球 (電視上介紹到) – 味道不錯, 有點兒辣, 但都算香口, 可惜鱔球只有6塊 口水雞 (半隻) – 很香的麻辣味, 跟市面上的味道差不多, 並不特別出色香蒜海蝦蒸糯米飯 – 味道一般, 海蝦蒸得太過火, 很’鞋’口, 油太多了, 變成油浸糯米飯了炸饅頭 (8隻) – 口感一般, 並不香脆, 而且連饅頭底的紙一起炸, 所以底部還是白色的, 並不是整個都是金黃色的p.s. 伯母說這個饅頭並不是炸到金黃色的, 是在焗爐焗的, 所以底部才會是白色的炒通菜 – 沒有特別, 是因為那天的通菜不嫩口嗎?總括是次的食物質數而言, 本人覺得一般, 不會特地來這區吃的, 不知道沒有吃到的2道會否好一點呢??應該還會來多一次試一
, 心想不妙了, 希望不要等太久………
炒通菜 – 沒有特別, 是因為那天的通菜不嫩口嗎?

總括是次的食物質數而言, 本人覺得一般, 不會特地來這區吃的, 不知道沒有吃到的2道會否好一點呢??應該還會來多一次試一下未嘗到的菜

2011-06-03
45 分鐘 (堂食)
  • 香蒜爆鱔球
2011-06-07 20 瀏覽
睇完電視介紹想去試下,去到現場發覺有d唔妥,lunch time 人影都無隻,咁"順",點知完來無開,嬲死!!!!!做嘜無啦啦唔開,攪到白行一趟。究竟係唔係所有大時大節都唔開架?????
2011-06-06
2011-05-09 10 瀏覽
完全唔想諗食咩xd3個叫左1樣 沙拉骨菜飯(?)好好食><><><><><d肉好香好香雖然有d難咬但整體黎講都好好食!!!食完想再食!配菜1d都唔求其!!正呀!!!!!下次試晚市!

[IMG:1

難得出到city,
哥哥話要帶我地食好野*v*就黎左e間
完全唔想諗食咩xd
3個叫左1樣 沙拉骨菜飯(?)

好好食><><><><><
d肉好香好香
雖然有d難咬
但整體黎講都好好食!!!
食完想再食!

配菜1d都唔求其!!
正呀!!!!!

下次試晚市!
2011-04-30
  • 蜜桃沙拉骨
2011-05-01 8 瀏覽
今天由女友帶領,在屋村的環境左穿右插下來到這裡,座位和環境也是不錯,晚飯吃得早,現場初是也頗冷清,到結帳時已水洩不通,足以證明其實力點了兩道菜和一杯飲品,也是由女友選擇點了菜便看看電視和談天說地,樂在其中凍朱古力便送上來,在炎炎夏日,一杯凍飲確實是很爽快的。飲品也不俗,能配合cream,令朱古力更加有滑溜溜的感覺。叫了肥牛煲和椒鹽九肚魚先上xo醬金姑沙嗲肥牛煲,有點兒辣,但很惹味,送飯是一流的,可是一路吃便覺得不對辦,食了數十分鐘,還是那碟肥牛煲,到最後,白飯也吃完了,檯上還是那一個煲,正想叫侍應取消第二道菜,侍應卻施施然送上我們的九肚魚接著便好像食芝士條般的,一條條淨食九肚魚等還等,味道卻真的是一流,新鮮炸起,一咬入口就好像溶化般的,一條九肚魚立即由固體變成液體,好食而且令人回味無窮
今天由女友帶領,在屋村的環境左穿右插下來到這裡,
座位和環境也是不錯,晚飯吃得早,現場初是也頗冷清,
到結帳時已水洩不通,足以證明其實力

點了兩道菜和一杯飲品,也是由女友選擇
點了菜便看看電視和談天說地,樂在其中

凍朱古力便送上來,在炎炎夏日,一杯凍飲確實是很爽快的。
飲品也不俗,能配合cream,令朱古力更加有滑溜溜的感覺。

叫了肥牛煲和椒鹽九肚魚
先上xo醬金姑沙嗲肥牛煲,有點兒辣,但很惹味,
送飯是一流的,可是一路吃便覺得不對辦,食了數十分鐘,
還是那碟肥牛煲,到最後,白飯也吃完了,檯上還是那一個煲,
正想叫侍應取消第二道菜,侍應卻施施然送上我們的九肚魚
接著便好像食芝士條般的,一條條淨食九肚魚
一條九肚魚立即由固體變成液體,好食而且令人回味無窮
  • 肥牛煲
  • 椒鹽九肚魚
2011-04-21 21 瀏覽
相信係電視效應為品香樓帶黎一大堆新食客, 以前黎過都唔見咁多人排隊, 禽晚到我食完差不多九點, 門口仲一大班人等入去食宵夜, 所以, 去食飯一定要book定位先好今晚補祝奶奶生日, 一行5人, 所以先食到多d種類既餸, 不過我覺得都係名過於實...唔係味味都咁掂, 如果淨睇價錢同名氣份上, 都會再黎既我地total點左6道餸, 3支啤酒, 埋單$4xx, 都ok, 只係嗰碟為數10粒以內既菠羅要收$10就真係唔抵囉

麵醬炒菜
炸蝦餅, 好食
馳名南乳炸豬手, 好食
馳名風沙雞, 普通...
炸大腸, 唔掂, 凍冰冰!
薑蔥生蠔煲, 生蠔勁老, 唔掂!
2011-04-20
團年飯
麵醬炒菜
炸蝦餅, 好食
馳名南乳炸豬手, 好食
馳名風沙雞, 普通...
炸大腸, 唔掂, 凍冰冰!
薑蔥生蠔煲, 生蠔勁老, 唔掂!
  • 南乳炸豬手
  • 蝦餅
2011-04-19 17 瀏覽
又到考試季節,希望各位考生能在考試發揮好表現。溫完書與朋友食晚飯,Order全由朋友發板,先黎2碟前菜,原來要收$10。第一碟黎的風沙雞,中規中距,雞的鮮味不夠。夜晚單叫一杯檸水要$13,但質素真係麻麻,檸檬不夠香甜,幸沒有苦味。沙拉骨調味還可以,但唔夠熱。蝦好細隻,肉質結實;米飯吸收左蝦香味,但偏鹹,建議不用加太多豉油。炸左的九肚魚外脆內滑非常好食非常一般,班球無骨,肉質幼滑,岩女仔吃;但其實班球魚味很弱,無個性,滿足不到我這類魚痴。讀城大的都應該有食過品香,所以應該很多人對品香都很熟悉。其實佢在晚市的出品已算不俗,口碑亦不錯,有電視睇,食物選擇亦算多。唯菜式細節做得不好,不夠誠意,亦沒有一杯好喝的茶(佢只提供茶餐廳式的茶)。可能我要求高,所以未值一個笑面。
又到考試季節,希望各位考生能在考試發揮好表現。
溫完書與朋友食晚飯,
Order全由朋友發板,
先黎2碟前菜,原來要收$10。
風沙雞(半隻) $85
第一碟黎的風沙雞,中規中距,雞的鮮味不夠。
夜晚單叫一杯檸水要$13,但質素真係麻麻,
檸檬不夠香甜,幸沒有苦味。
沙拉骨 $48
沙拉骨調味還可以,但唔夠熱。
蒜茸鮮蝦糯米飯 $78
蝦好細隻,肉質結實;
米飯吸收左蝦香味,但偏鹹,建議不用加太多豉油。
椒鹽九肚魚 $48
炸左的九肚魚外脆內滑非常好食
西蘭花炒班球 $58
非常一般,班球無骨,肉質幼滑,岩女仔吃;
但其實班球魚味很弱,無個性,滿足不到我這類魚痴。

讀城大的都應該有食過品香,
所以應該很多人對品香都很熟悉。
其實佢在晚市的出品已算不俗,口碑亦不錯,
有電視睇,食物選擇亦算多。
唯菜式細節做得不好,不夠誠意,
亦沒有一杯好喝的茶(佢只提供茶餐廳式的茶)。
可能我要求高,所以未值一個笑面。

2011-04-18
蒜茸鮮蝦糯米飯 $78
椒鹽九肚魚 $48
  • 椒鹽九肚魚
2011-04-10 19 瀏覽
地點隔涉,又無免費泊車。不過女友話試下先,咁無計啦。先叫左過南乳炸豬手,蒜茸鮮蝦蒸糯米。豬手先到,賣相很好,香氣撲鼻,口感外脆內軟。炸得很有水準,怪不得長期是王牌菜,餸啤酒真係一絕。等多20分鐘,蝦糯米終於上場,一口糯米一口蝦,糯米吸收左鮮蝦味,正!蝦也很好,可惜蝦腸無挑走,大減賣相。如果各位朋友嘅胃部消化能力稍弱,還是不要吃太多糯米,小弟回家後胃頂著了一整晚。
2011-04-09
20 分鐘 (堂食)
  • 南乳炸豬手
2011-04-08 26 瀏覽
一大班要食飯 總會想起品香樓一張大圓檯 叫幾個小菜再加白飯邊傾邊食, gathering好地方這裡的選擇很多 試過大部份基本上都很對譜就算不是超好味也不會難吃推介南乳雞翼/豬手次次食都熱辣辣又香南乳味唔會炸定放凍食....價錢好似$40有成8隻wings雖然好熱氣,但實在忍不到口魚香茄子好惹味, 送飯一流不過就幾油下蝦仁炒蛋蝦大蛋滑, 正!宵夜時段的炒粉麵飯都好正特別係明太子炒飯$3x大大碟好抵食!間野每逢五六日都超級多人記得要訂位仲有服務認真麻麻 唔好expect會有乜良好態度不過試過尖咀妹記, 葵芳金潮, 深水步小菜王都係去番品香樓係最好 畢竟坐得舒服,食物ok 價錢合理openrice 石硤尾第一當之無愧
一大班要食飯 總會想起品香樓
一張大圓檯 叫幾個小菜再加白飯
邊傾邊食, gathering好地方
這裡的選擇很多 試過大部份基本上都很對譜
就算不是超好味也不會難吃
推介
南乳雞翼/豬手
次次食都熱辣辣又香南乳味
唔會炸定放凍食....價錢好似$40有成8隻wings
雖然好熱氣,但實在忍不到口

魚香茄子
好惹味, 送飯一流
不過就幾油下
蝦仁炒蛋
蝦大蛋滑, 正!

宵夜時段的炒粉麵飯都好正
特別係明太子炒飯
$3x大大碟好抵食!

間野每逢五六日都超級多人
記得要訂位
仲有服務認真麻麻 唔好expect會有乜良好態度
不過試過尖咀妹記, 葵芳金潮, 深水步小菜王
都係去番品香樓係最好 畢竟坐得舒服,食物ok 價錢合理
openrice 石硤尾第一當之無愧
2011-04-08 18 瀏覽
HONEY生日,食晚飯慶祝!生日一定要食雞啊! 呀!不如就近試吓品香樓的風沙雞啦!風沙雞果然皮脆肉嫩,好濃的蒜香味啊!還有糖醋排骨,甜酸度適中,排骨夠滑,不錯!不曾吃到這麼和味的排骨呢!四人晚飯,埋單三百元有找,好實惠啊!祝他年年有今日,食飽回家大覺瞓,多幸福哩!

HONEY生日,食晚飯慶祝!
生日一定要食雞啊! 呀!不如就近試吓品香樓的風沙雞啦!

風沙雞果然皮脆肉嫩,好濃的蒜香味啊!

四人晚飯,埋單三百元有找,好實惠啊!

祝他年年有今日,食飽回家大覺瞓,多幸福哩!
風沙雞,正
糖醋排骨,正
2011-04-06
生日
風沙雞,正
糖醋排骨,正
  • 風沙雞
2011-04-07 102 瀏覽
興之所緻, 想吃些有大排檔風味, 環境舒服些的, 就想起了石硤尾南山村, 這品香樓已吃過了好幾次, 不知是自己對食的要求高了, 還是這家店舖的水準有所改變. 又可能我們去食的人數亦對食物的要求產生變化, 還記得七八年前第一次去食, 一行十多人, 叫了手撕雞, 每人只是吃到一兩件, 當時覺得非常好咪, 也可能就是小朋友心理, 要爭才好味吧……當年連門口也放了台坐滿人, 今天已看不見……食環署的人多了OT吧 ^^ 沒有預先訂台, 七時多去到剛好沒人等及有一台. 坐底眼看全店滿座, 有很台也是剛到, 當時有些擔心起菜時間問題, 原來真是有很大的影響……只有3個服務員, 連收錢那人也已包括了, 大部分客人都舉手幾次, 他們才會過來寫菜, 人手真是不夠, 因我坐的台有成七八本menu, 但十居其九都唔係太清潔的, 很油膩…… 南乳炸豬手 – 外皮脆爽, 但炸得耐了點有點硬有點韌, 但可能其他人就要佢夠乾身. 內里還算軟嫩, 但要點南乳醬吃, 才可帶出更香更加惹味, 真是味所在,因人而異, 但也值得推介^^咸魚仔蒸勝瓜 – 味很淡, 師傅是否覺得, 咸魚仔已有咸味, 但咸魚仔冇味之餘亦未蒸夠, 硬

南乳炸豬手
咸魚仔蒸勝瓜 – 味很淡, 師傅是否覺得, 咸魚仔已有咸味, 但咸魚仔冇味之餘亦未蒸夠, 硬了點, 亦太多油, 但沒油又不會帶出咸魚仔的香味.
咸魚仔蒸勝瓜
豉椒炒蟶子 – 原本想食豉椒炒蜆, 但沒有, 只可轉為豉椒炒蟶子. 本來炒得頗具鑊氣的蟶子, 可能人手不夠, 炒好也沒人送來, 來到後是凍的, 只有在楪中間的才是熱的, 就這樣被拖垮, 可惜!
豉椒炒蟶子
黃金花枝 - 唔夠咸蛋黃香味,
黃金花枝
2011-04-04
南乳炸豬手
咸魚仔蒸勝瓜
豉椒炒蟶子
黃金花枝
2011-03-04 98 瀏覽
IMG:6]又抵食...又好味...落的士後行幾步就到...9個人食埋單$840...環境ok,但唔清楚洗手間清潔程度...服務ok,樓面嬸嬸清檯速度快,蛋糕也隨即送上...手撕雞較大件、撕得幼細少少會更好...不可不吃首選 - 生炒糯米飯,比一般大酒樓出色...不可不吃次選 - 南乳炸豬手,不吃南乳及豬手的我,也忍不著吃了兩件...其他菜式亦可以...
糖醋貴花魚
必食 - 生炒糯米飯
預訂菜式 - 手撕雞
又抵食...
又好味...
落的士後行幾步就到...
9個人食埋單$840...
環境ok,但唔清楚洗手間清潔程度...
服務ok,樓面嬸嬸清檯速度快,蛋糕也隨即送上...

手撕雞較大件、撕得幼細少少會更好...
不可不吃首選 - 生炒糯米飯,比一般大酒樓出色...
其他菜式亦可以...

鍋貼小棠菜
2011-03-03
3 分鐘 (堂食)
生日
菜甫煎蛋
糖醋貴花魚
  • 生炒糯米飯
2011-02-25 35 瀏覽
有位同學之前在這店做夥計. 另外一些同學也曾光顧, 今天跟小豬兒及同學一齊去女孩都叫了 沙拉骨菜飯, 如男孩亦照單全抄, 似乎未免太沒主見, 反正小豬兒仔叫了, 我也可偷取所以我點了星期二午餐 咖哩鴛鴦扒飯.全桌皆點凍朱古力, 因為聞說 味香濃p.s. 話說以前lunch都有cream, 但現在要晚上才有沙拉骨菜飯 等不太久, 都有大約6-8件.排骨不太黏骨, 但還須用點牙力, 好似小豬兒仔呢d嬰兒級牙仔, 則會感到難以咬開其肉.所以小豬兒仔吃到兩旁的肉, 便舉手投降.剩下的黏骨肉, 漁人得利, 我獨享菜飯一般, 因菜太少, 雖飯有點香氣, 但仍須多點菜, 否則便枉稱菜飯吧?我的咖哩鴛鴦扒飯 其實有點hea的感覺.豬扒可算是挺'鞋', 乾的雞扒還可以咖哩汁配飯的確絕配, 椰汁其實味不太濃仍合我心意.挺好, 加凍飲$3, $32 還算不錯吧

女孩都叫了 沙拉骨菜飯,

所以我點了星期二午餐 咖哩鴛鴦扒飯.

全桌皆點凍朱古力, 因為聞說 味香濃

沙拉骨菜飯 等不太久,
都有大約6-8件.

所以小豬兒仔吃到兩旁的肉, 便舉手投降.

剩下的黏骨肉, 漁人得利, 我獨享

我的咖哩鴛鴦扒飯 其實有點hea的感覺.

豬扒可算是挺'鞋', 乾的

雞扒還可以

咖哩汁配飯的確絕配, 椰汁其實味不太濃仍合我心意.

挺好, 加凍飲$3, $32 還算不錯吧
沙拉骨
2011-02-22
5 分鐘 (堂食)
沙拉骨
2011-02-23 24 瀏覽
今次黎左呢到試食下午茶餐, 叫左沙嗲牛肉麵配火腿蛋奄列, 豬扒湯烏冬, 西多士果占料沙嗲牛肉麵配火腿蛋奄列 - 沙嗲牛肉一般少少UN, 公仔麵係普通麵黎, 火腿蛋奄列比較油豬扒湯烏冬 - 豬扒一般, 烏冬比較淋, 湯底淡西多士果占料 - 呢到既西多士可以自己揀中間既料, 今次我揀左果占醬, 可惜揀錯左, 味道好怪, 啲果占係酸既, 啲西多士又甜既, 感覺好奇怪凍檸茶 - 太多紅茶啦, 感覺好苦凍奶茶 - 一般,唔差

豬扒湯烏冬 - 豬扒一般, 烏冬比較淋, 湯底淡

凍檸茶 - 太多紅茶啦, 感覺好苦

凍奶茶 - 一般,唔差
2011-01-20