2017-08-17 6382 瀏覽
品香樓真係由讀書開始食到而家,畢左業咁耐有時都專登過黎呢邊食,一班朋友炒下小菜,鐘意熱氣野嘅不失為一個選擇。平日晚上都仲係好多人幫襯,所以通常我地都係打黎訂左枱先,唔想等位,不過如果你係想靜靜地食餐飯就應該唔得喇,因為人多起上黎,真係嘈到坐對面都聽唔到講乜。點左幾款炸野,兩個菜,雞等等,食得好飽,人均都係百零蚊,價錢就真係幾抵食。豬手、雞翼都好香脆;另外四季豆炒雞軟骨好惹味,唔係好辣,送飯一流。炒菜我地點左小白菜同油麥菜,但黎左芥蘭,落單果個話冇寫錯,廚房出左,問我地照食得唔得,我地都冇乜所謂,照食。黃金花枝就真係唔掂,以前好好食,鹹蛋黃味道都仲係好出,但花枝韌到冇朋友,咬都咬唔開…大腸都合格,份量頗多。雞嘅肉質雖然唔算好滑溜,但都幾好肉地,我都好鐘意食。環境就真係唔算坐得舒服,不過人多坐大枱,唔會逼狹。服務方面就個別人士啦,唔係個個都唔好態度,都有啲幾好禮貌,催催單都冇意見。鐘意黎品香樓真係個人回憶,仲有必點朱古力沙冰、芒果沙冰。

大腸都合格,份量頗多。
雞嘅肉質雖然唔算好滑溜,但都幾好肉地,我都好鐘意食。

鐘意黎品香樓真係個人回憶,仲有必點朱古力沙冰、芒果沙冰。

2017-08-15
2017-08-15 312 瀏覽
8月13號,同老婆🐷去食品香樓,其實早係大半年前已經講過話要食架喇,不過一直拖,結果宜家先食...😔係咪品香樓太過出名?超級多人排隊,不過可能我地去既時候已經8點,d 人都食得七七八八,我地等左二十分鐘左右就已經有位,期間我地係南山村行下,不過搵唔到d 人成日打卡影相果三個圈圈🤔入座之後我地叫左四樣野食最先上既就係呢個蜜桃沙拉骨,本身我都唔太好一灘白色既野,所以對個賣相有d 保留,但食落其實好好味🤤d 蜜桃同沙拉酸酸甜甜,加埋d 骨扒炸到岩岩好,肉唔太硬,咸咸地,如果用埋黎送飯真係超好味☺️之後就到左個炒飯,明太子炒飯上邊超多明太子,d 飯都炒得夠乾身,不過睇d 色就似乎未係炒得夠均勻,不過都非常之好味,而且香口。本身想食雜菜煲,但係一開始係餐牌搵唔到,所以叫左呢個節瓜煲,相當足料,勁大煲,應該夠三至四人份量,d 瓜都幾清甜☺️最後都搵到雜菜煲😍於是叫左,個煲都幾好味,都同頭先果個一樣,勁足料勁大煲,而且都好鮮甜😘不過食緊果d 發生左段小插曲,老婆🐷夾果時d 熱湯彈左入我隻眼,果下痛到以為會盲=.= 老婆🐷仲係到笑...不過流完眼水之後都好彩冇事😉呢間既服務態度都唔錯,不過應該係因為太多人

入座之後我地叫左四樣野食

不過流完眼水之後都好彩冇事😉

呢間既服務態度都唔錯,不過應該係因為太多人,d 侍應忙都冇事間理人,叫佢地都要等一段時間...而環境就...其實都算麻麻,可能都係冰室,不過有得唔搭台,超級加分😍
2017-08-13 177 瀏覽
星期五晚去完買花,近近地去南山邨食晚飯,當然是幫趁品香樓,大概八時到達,已很多人等位,我們二人反而即刻有檯,被安排另一間鋪嘅二人卡位,一坐低,感覺非常嘈吵及擠迫,感覺極不舒服,整餐飯沒辦法和朋友傾計,餐廳侍應好似打仗一樣,不停大力掟杯碟,很滋擾食物方面,燒乳鴿燒得很香脆,但鴿肉應該是沒有醃製過,感覺很淡。明太子炒飯,夠鑊氣,熱辣辣奉上桌,但幾乎完全吃不到明太子味道,似普通炒飯多D鐵板中式牛柳,牛柳又係無醃過,淡到,完全係靠鋪在表面的茄汁味,好彩都唔算韌。真唔明白呢間餐廳點解咁多人,食物是尚可,但招呼及環境真係超級差,有點貼錢買難受,唔會再幫襯了。

2017-08-07 467 瀏覽
南山邨,是最近流行的攝影熱點。許多發燒友都會來到街市上的遊樂場取景,拍攝屋邨懷舊的一面,而附近的品香樓亦自然被帶起。我們點了出名的凍朱古力、南乳雞翼、金銀蛋浸白菜仔、京都骨、沙嗲牛肉炒粉絲、椒鹽豆腐和乾煸四季豆。大熱天時,滿以為凍朱可以解渴,誰不知朱古力還是熱的,等到冰塊融掉時,味道更變得淡味,我始終覺得吃小炒,還是配啤酒更有風味。各樣小炒都很美味。南乳雞翼佐酒一流,雞翼醃得很入味,鮮炸的雞翼熱烘烘,香脆無比,同時也很上火。吃完油膩的雞翼,再吃一口白菜仔,感覺很舒服。金銀蛋上湯的味道很濃郁,鹹蛋非常甘香,白菜仔吸盡湯汁,清菜也不平凡。京都骨、乾煸四季豆和沙嗲牛肉粉絲都很惹味,送飯一流。我個人比較喜歡沙嗲牛肉粉絲,因為粉絲吸了牛肉的精華,芽菜和金菇很爽脆,略嫌這道菜比較甜口。最後,椒鹽豆腐則令我們大失所望,外層脆漿太厚,只有外層有椒鹽味,用的豆腐份量既少又沒有調味,所以不點也罷。小炒份量很大碟,每人埋單只需100多元,超值之選。

金銀蛋浸白菜仔

京都骨

乾煸四季豆
沙嗲牛肉粉絲煲

椒鹽豆腐

小炒份量很大碟,每人埋單只需100多元,超值之選。
2017-08-05
10 分鐘 (堂食)
金銀蛋浸白菜仔
乾煸四季豆
沙嗲牛肉粉絲煲
2017-08-06 309 瀏覽
今日要去石峽尾做活動,經過南山邨要食番個品香樓午餐先!之前讀書時成日都行去南山邨食晏 (因為唔太鍾意係學校飯堂食😜)今日帶朋友黎食,叫番蜜桃沙拉骨菜飯 同埋 椒鹽豬扒菜飯味道、賣相不變,價錢當然貴左,但好懷念呢個味道,以前成日都叫蜜桃沙拉骨菜飯食架!因為唔係晚市,冇得叫凍朱古力加忌廉,所以叫左凍檸檬利賓納下次要夜晚黎食多次,叫送食晚飯,d 小菜好得架!風沙豬手、火焰黑椒牛柳粒、明太子炒飯等等都係好好食。
今日要去石峽尾做活動,經過南山邨要食番個品香樓午餐先!

今日帶朋友黎食,叫番蜜桃沙拉骨菜飯 同埋 椒鹽豬扒菜飯

因為唔係晚市,冇得叫凍朱古力加忌廉,所以叫左凍檸檬利賓納

2017-08-05 194 瀏覽
中午一個人去食飯,咁我都預咗要搭枱,無想過要坐卡位的。但服務生讓我坐的位置,地面很髒,有食物殘渣在地上,而且又濕又滑。我只好有禮貌地跟服務生說能不能給我換過別的位置,因為地面很濕滑。然而服務生聽完第一句就話我行來行去又唔覺地滑,你對鞋有問題吧!然後跟她說地面濕,我著長裙也弄濕了,她也只說你撩高裙子啦,係咁的啦,無得換! ❨但當時四周其實好多空位的❩然後有一位拿著名牌手袋的OL入來,也是一個人,服務生卻帶她一個人坐4人卡位。於是我再次說要換位,並表示為什麼那位女士也是一個人,卻可以坐卡位,我坐的位置地面濕滑,卻不可以換別的位置。攪到半間餐廳的人都看著,她們才用很悔氣的說你想坐卡位咪坐囉!原來,連食茶記都要坐化妝拿名牌手袋,才能得到客人應有的尊重!
午餐
2017-08-03 301 瀏覽
品香樓是青蔥歲月的集體回憶. 唔知點解, 佢既凍朱古力特別整得好味,  同一種粉, 第二D 茶餐廳冇呢種味道. 通常下午茶時段, 街坊街里都係揀食下西多, 或者整碟牛河, 都係下午茶餐有的.  不過品香最好食我覺得真係個南乳炸雞翼, 唔係套餐成7,80蚊 都要食, 南乳連蒜香真係惹味到不行,  一碟8隻左右, 獨食一流其他茶餐就西多同熱狗不錯, 西多炸得透, 熱狗就個醬好食, 麵包有烘過, 脆卜卜好好咬口.  不枉大熱天時拐入去南山邨食.
品香樓是青蔥歲月的集體回憶.

2017-07-30
  • 凍朱古力
2017-07-30 215 瀏覽
吃了一個不知所謂的星洲炒米 配料同米粉係分開嘅 咁不如叫撈米拉. 附近冇咩好選擇 算係獨市生意 同學們冇得選擇下嘅唯一選擇 所以生意係其門如市 質素卻每況愈下 員工態度差 但價錢每年加. 所以消費者往往都係好被動.
星米
2017-07-29
下午茶
2017-07-25 855 瀏覽
聽過好多人介紹過品香樓,終於有機會同屋企人黎食呢間充滿香港風味既小菜館喇,一大班人最岩就係叫餸食飯喇~夜晚10點先到,但依然好旺場!夜晚食野固然肥,但對於眼前如此邪惡既野食又點忍到手呀,款款野食好惹味呀~ 南乳雞中翼$38 雞翼好大隻,但得4隻唔夠我地分呀~~XO醬蘿蔔糕$31 份量少左D呀,蘿蔔糕後勁帶辣,很惹味!鍋貼芝麻蝦$82 勁多肉鬆,蝦多士香脆不油膩,可以再encore黃金花枝$88 椒鹽魷魚味道已經不錯,呢客黃金花枝更勝一籌,加左咸蛋黃關係,咸香飄溢,令我食唔停口,不過底部非常油呀~ 避風塘生蠔$98 外層金黃,生蠔炸到脹卜卜,雖然非常熱氣,但都食唔停口呀~椒鹽豆腐$78 第一碟比我地時,個豆腐炸到燶晒,個樣黑到似豆腐乾,真係唔明點解都會拎出黎比客人食,係咪想搏D客唔識燶晒都比人食?好彩佢地都肯整過一碟比我地~豆腐外脆內嫩,不錯~ 食左咁多熱氣野,要食番D菜緩和下。金銀蛋白菜仔$78 乾扁四季豆 豉油皇炒麵$55 朱古力$21 見到每一榙都有叫呢杯朱古力,仲有pat cream係上面,夠晒邪惡,朱古力味都好濃,好中意呀!餐牌

南乳雞中翼$38
南乳雞中翼
雞翼好大隻,但得4隻唔夠我地分呀~~

XO醬蘿蔔糕$31
XO醬蘿蔔糕
份量少左D呀,蘿蔔糕後勁帶辣,很惹味!

鍋貼芝麻蝦$82
鍋貼芝麻蝦
勁多肉鬆,蝦多士香脆不油膩,可以再encore

黃金花枝$88
黃金花枝

避風塘生蠔$98
避風塘生蠔
外層金黃,生蠔炸到脹卜卜,雖然非常熱氣,但都食唔停口呀~

椒鹽豆腐$78
椒鹽豆腐

好彩佢地都肯整過一碟比我地~豆腐外脆內嫩,不錯~

食左咁多熱氣野,要食番D菜緩和下。
金銀蛋白菜仔$78

鍋貼芝麻蝦
黃金花枝
避風塘生蠔
朱古力
飲食雜誌介紹、facebook share無限次,吹噓「品香樓」味道好,價錢抵。所以我也心癢癢,又一試究竟。今次有機會,星期六放工特意過來。兩個人,無訂位,等了大概15分鐘,就可行前到前面店鋪坐下。坐的是卡位,nice。人很多,兩個鋪位都爆滿。很多是一大班人訂圓枱吃飯,而大多數是年青人。我們先下了兩個菜,一個湯,後再加了一個。兩個人,吃不完,盛走。凍朱古力 - 吹噓得太神啦!其實不外如是!凍朱古力,加cream,不解渴,也不夠冰涼。見到每張枱每人一杯,是我不懂欣賞,或是人有我有,來到都要一試究竟?火焰牛仔骨 - 這個是真的好味!又有gimmick!牛仔骨來到後,以打火機著火,小火沿著燒,很有看頭!牛仔骨一小塊一小塊,很淋很入味,甜甜的,正!乳鴿 - $48一隻。我們叫了一隻。不脆,很普通,我吃了1/4,没有興趣再吃。豆腐魚雲湯 - 小兩口,想吃個湯。其實兩個人,這個湯是太多了!但我們兩人努力下,都差不多K.O.了它。湯清甜,味道不錯,濃淡適中。可惜魚雲肉不多,味道亦一般,吃得出不過上乘新鮮!豉汁蒸白鱔 - 這個是後加的。因為我見到餐牌上有白鱔叫,想試,於是加單。本來我想叫的是梅子蒸鱔,

豉汁蒸白鱔 - 這個是後加的。因為我見到餐牌上有白鱔叫,想試,於是加單。本來我想叫的是梅子蒸鱔,這裹没有,改叫這裏有的豉汁蒸鱔。鱔很彈牙好味,不過豆豉太多,太咸,兩個人吃更覺得咸,後來男友要用湯沖走豉汁,才吃下去。因為魚是不能吃剩的,所以我們過湯清了它。

總括來說,價錢也不是說特別平,可能少$20吧!食物質素也是有高有低的。這種中式餐廳,碟頭大,應該要起碼4個來吃,才可叫多幾款試下。兩個人埋單$375。應該會再來,值得再試其他。
2017-07-23
15 分鐘 (堂食)
經大台介紹完,又挑起了食慾。 品香樓在很久以前試過,當時很多地方都有這些小菜,品香樓固然好食,但其他地方,例如大排擋、小菜館都有相當的水準,因此不以為意。但隨著時代變遷,賣這類鑊氣十足、充滿香港味道的小菜地方已經買少見少,品香樓的小菜更顯珍貴。 品香樓晚市很多人,BOOK 了位都要齊人等入座。大多人了,部份熱門小菜都售罄。好彩都食到南乳炸豬手、風沙雞和金銀蛋浸白菜仔。 南乳炸豬手,入口脆卜卜,南乳好香,還有點啤酒味,有點似食德國咸豬手,不同的是南乳炸豬手脂肪比例較多,入口外脆內軟,還保留肉汁(可能是肥膏^^")不會乾巴巴的。 風沙雞皮脆肉嫩,不過南乳炸豬手味道太衝擊,它顯得有點失色。 因為想食的小菜都沒有,最後選了金銀蛋浸白菜仔,原本以為普通貨色,作為配襯,想不到異常入味,菜汁咸香味超濃,配飯一流。 三個人只有三個胃,食不多,還有很多小菜未試,可以約一大班人來試。 地址 石硤尾南山村南豐樓平台商場 204-205平台及210-213號平台 港鐵石硤尾站 B1 出口, 步行約5分鐘 電話號碼 2778 8791

經大台介紹完,又挑起了食慾。

風沙雞皮脆肉嫩,不過南乳炸豬手味道太衝擊,它顯得有點失色。

地址
港鐵石硤尾站 B1 出口, 步行約5分鐘

電話號碼
2778 8791
2017-07-19 533 瀏覽
踏入七,八月,身邊特別多人生日,個個都會提出唔同餐館同壽星公慶生,今次揀左品香樓。事關朋友極力推介,還要我提前三日訂位,怕walk in 有排等。可能今日勁大雨(黃雨),所以等位既人唔算多,亦可能因為餐館 說明六點過後,亦齊人才入座。我地一行六人,一到步就入得,餐館環境比我感覺 :細枱區有啲似茶餐廳(有卡位,睇落有啲迫);大枱區有啲似大排檔(中間多數圓木枱 ),色調又有啲似西餐廳(暗得黎有射燈)。以上只為個人五官中的視覺感受 是否認同就要去體驗下啦重點黎啦,就係開始食啦:1)南乳炸豬手($88)豬手香脆炸易入口,炸得黎外脆內軟,肉汁鎖住左,配埋個南乳醬,咬落唔會乾而且好入味 。2)香蒜黃金蝦($98)蝦味十足,唔會有雪藏味,有香香既蛋黄味,味道夠但口感有待改善,事開炸得唔夠脆。3)糖醋桂花魚($118)魚肉炸得黎肉汁無全失, 汁就同甜酸肉既味差唔多,無嘜驚喜, 但係當魚配埋啲汁有加分啊!!4)XO金菇肥牛煲($98)尼個有驚喜,肥牛份量唔算少,咬落唔似像膠咬唔斷,唔un易咬;肥牛加上Xo,加重牛既味道,而且成個煲咸淡適中,配飯一流!!5)西蘭花花枝片抄帶子($118)份量有啲少,但勝左

六點過後,亦齊人才入座

以上只為個人五官中的視覺感受 是否認同就要去體驗下啦

重點黎啦,就係開始食啦:

1)南乳炸豬手($88)

南乳炸豬手

2)香蒜黃金蝦($98)
香蒜黃金蝦

3)糖醋桂花魚($118)
糖醋桂花魚

4)XO金菇肥牛煲($98)

XO金菇肥牛煲

5)西蘭花花枝片抄帶子($118)
西蘭花花枝片抄帶子

份量有啲少,但勝左清新鮮甜,西蘭花唔會好林,咬落脆口但唔覺好青,花枝片溥溥易咬唔un。

6)火焰蜜椒牛柳粒($108)
火焰蜜椒牛柳粒

一上菜,店員姐姐即叫行開點火啦,好岩相機食先既人點啊
牛柳細細粒好林易入口,汁都唔hea,好有黑椒味辣辣地,但個牛粒就無嘜味,而且牛粒份量好少。

7)凍朱古力($21)
凍朱古力

好濃朱客古力味,唔會話似朱古力粉加水既味道,而且上而加左增cream,加分加分,如果唔一開始邊搞邊飲,最尾果幾口會好濃味

好快手咁影左幾張相就開動食野,小妹仲叫個靚仔(白飯)tim啊

中意一大班人食飯而又想坐耐啲既好岩,室內有冷氣,唔怕出面風吹雨打,而且裏面有大排檔格局,西餐廳既feel,可以盡情傾計唔怕嘈到人,因為大枱區個個都高聲談話~

多人而且係食飯時間去,最好早啲打去book位啊,咁去到啊使等到傻啊~

注意只收現金,無得簽卡果啲架
2017-07-18
5 分鐘 (堂食)
XO金菇肥牛煲
凍朱古力
今日去完南山村影相,男朋友帶我到品香樓食晚飯。餐廳真的很多人,我們兩個等位都等了一會。這是我們連續3餐食小菜類晚餐,開頭怕會厭,但食完覺得這間很不錯!2個人點3個菜,由於食了tea, 飯都不需要了,真的很飽。1. 干窩滑雞煲 超好食!最惹味!骨都不能放過!我同男朋友都愛辣,而我更愛麻辣,依碟正中下懷。他用大量花椒,辣椒同蒜頭炸香,而雞很滑,很入味。建議大家連骨都咬埋,你會感覺到佢充滿住花椒嘅麻香!如果佢再炸脆啲,我相信骨都可以食埋! 我地一邊飲啤酒,一邊食,正!不過,雞嘅份量略兼少,一大班人食,應該要叫雙倍份量。2.火餡牛柳粒 有gimmick !相機先食之選男朋友無牛不歡,於是揀咗依個。佢上菜時點著相信是裝著鹽的底盆,火焰四起,然後錫紙兜內的汁開始滾。都幾特別!牛入口甜甜地,帶有蜜糖味,有BBQ時肉塗上蜜糖的感覺。肉質幾林,但我覺得炒可能香口啲。3. 蒜蓉蒸聖瓜入味,去油膩一流一餐之中一定要食清淡的餸作中和,所以選了這碟。果幾不失所望。用上了超多蒜蓉去蒸,清清地,又入味,好好食!總括而言,品香樓水準很好!所點的都很好食!雞窩更成為我的大愛!但2個人可以試嘅菜式很有限,建議多啲人黎食!
2個人點3個菜,由於食了tea, 飯都不需要了,真的很飽。

1. 干窩滑雞煲
超好食!最惹味!骨都不能放過!
不過,雞嘅份量略兼少,一大班人食,應該要叫雙倍份量。
干窩雞煲

2.火餡牛柳粒
有gimmick !相機先食之選

火焰牛柳粒

3. 蒜蓉蒸聖瓜

入味,去油膩一流
蒜蓉蒸聖瓜

2017-07-08
15 分鐘 (堂食)
干窩雞煲
火焰牛柳粒
蒜蓉蒸聖瓜
  • 麻辣干窩滑雞
2017-07-06 558 瀏覽
自從畢業後都好耐無踏足九龍塘同石硤尾喇~今晚回到大學時的飯堂~ 石硤尾~根據朋友推介,以下5個餸!凍朱古力~ 鋪上滿滿的忌廉~呢度差不多每一台都會有人叫凍朱古力架!我怕肥,所以無搞哂D忌廉落去~太子炒飯~ 有點普通啦!家常菜,節瓜粉絲蝦米煲開頭一黎到好多湯,傾左一陣計粉絲吸返D湯水~ 岩岩好~椒鹽九肚魚~ 熱辣辣~外脆內軟~ 連骨食哂~南乳炸豬手~ 好似食皮多D炸大腸~ 我是大腸fans~4人埋單HKD435~ 平!靚!正啦!下次再黎叫下其他餸~
自從畢業後都好耐無踏足九龍塘同石硤尾喇~
今晚回到大學時的飯堂~ 石硤尾~
根據朋友推介,以下5個餸!
凍朱

凍朱古力~ 鋪上滿滿的忌廉~

呢度差不多每一台都會有人叫凍朱古力架!
我怕肥,所以無搞哂D忌廉落去~
太子炒飯

太子炒飯~ 有點普通啦!
節瓜粉絲蝦米煲

家常菜,節瓜粉絲蝦米煲
開頭一黎到好多湯,傾左一陣計
粉絲吸返D湯水~ 岩岩好~
椒鹽九肚魚

椒鹽九肚魚~ 熱辣辣~
外脆內軟~ 連骨食哂~

南乳炸豬手~

好似食皮多D
炸大腸

炸大腸~
我是大腸fans~

4人埋單HKD435~ 平!靚!正啦!
下次再黎叫下其他餸~
凍朱
太子炒飯
節瓜粉絲蝦米煲
椒鹽九肚魚
炸大腸
  • 凍朱古力
2017-06-29 289 瀏覽
原來品香樓都係我同男友係大學時候既飯堂 😌😌! 一大班人可以點唔同既菜,但今日得兩個人,所以點兩樣菜..配上兩碗白飯...已經好飽呀! 等左10分鐘已經等到卡位✌🏻✌🏻呢到環境係有啲逼..同埋好嘈好嘈好嘈..講野要好大聲....不過食得小菜,都預左啦! 首先椒鹽骨...好大碟呀!每個都好大舊...肥瘦適中! 唔辣! 不過我嫌濕左啲....唔夠乾身....之後叫左咸魚雞粒豆腐煲, 配埋白飯真係一流! 咸魚要慢慢搵,先搵到....雞粒好嫩滑! 豆腐好入味..很好食..唔會太咸!

椒鹽骨
咸魚雞粒豆腐煲