2017-11-26
亞哥開聲話要食炸豬手,點名去到品香樓,揸車泊入南山村停車場入口係五樓,門口細細個牌指示時租係五樓以下,係四樓行落二樓一出平台就望到黃咁咁既品香樓連續幾個舖位,午市只有一個舖位開咗,茶記格局做埋小炒。嚟到已經有下午茶餐,目標明確既我地一坐低已經點咗南乳炸豬手,風沙雞, 椒鹽九肚魚!南乳炸豬手皮夠脆又唔會太乾,舖上炸蒜唔洗點南乳醬都夠味,豬手肉唔多,但有充足既骨膠原,食完嘴唇互相黏住風沙雞醃過再炸唔會淡茂茂,食落皮脆肉嫩,略嫌骨髓仍有啲紅,記得亞婆講過雞屁股附近有兩粒嘢脂肪去唔乾淨,就算煮到雞肉鞋晒都仲見到骨髓紅色好怕遇到九肚魚食完成口都係幼骨,呢個炸都骨都脆埋,九肚魚卻仍然保持嫩滑其實份量已經好足夠,但食完都唔夠喉,所以就叫咗幾個下午茶餐,三十幾蚊包埋嘢飲認真超值,薄餐用台灣酥餅煎得夠鬆脆又唔會油,咖哩醬夠香辣乾炒牛河同星洲炒米,色水夠鑊氣足材料夠,夾完個碟唔會油淋淋人食我又食,見隔離枱個西多士炸得金黃,餐牌可以揀普通西多士包紅豆冰或菠蘿冰等,就係冇我想飲既檸樂,見餐牌紅豆冰同價問亞姐可唔可以轉,點知都係要加錢,反正要加錢我就揀咗芝士西多,嘩嘩嘩~真係好好好味呀夠鬆脆、有蛋香、芝士成塊落
乾炒牛河同星洲炒米,色水夠鑊氣足材料夠,夾完個碟唔會油淋淋
人食我又食,見隔離枱個西多士炸得金黃,餐牌可以揀普通西多士包紅豆冰或菠蘿冰等,就係冇我想飲既檸樂,見餐牌紅豆冰同價問亞姐可唔可以轉,點知都係要加錢,反正要加錢我就揀咗芝士西多,嘩嘩嘩~真係好好好味呀夠鬆脆、有蛋香、芝士成塊落咸香味足加返多啲糖漿都唔覺膩
四個人五杯飲品,檸樂大支玻璃樽上,十分慷慨!四人齊齊飲飽食脹埋單都只係$581都算抵食!