2018-01-18 264 瀏覽
每晚放工都咁多野食....今晚放工仲食左咁多仲飲埋凍朱古力!個肚好有罪惡感🙈但系d小菜咁好味,我點忍到口吾食😭一黎再快上既凍朱古力好多cream啊跟住就試平時多人一定會嗌既明太子炒飯!今日食左兩碗飯...想冇咁肥就嗌呢個蠔仔肉碎粥...清清地又幾好味都足料咖 跟住就試埋呢個黑椒牛柳粒烏冬...um平時我都吾鐘意食烏冬既...但呢個都值得試下..因為炒到好滑啊個烏冬跟住小菜黎啦☺️☺️☺️登登登登.....第一次嗌呢樣椒鹽黃金粒..!完來系豆腐黎咖外脆內滑...食完皮膚滑滑蒜香豬頸肉...好爽脆~鑊氣十足我d同事連d蒜都食埋蜜椒牛柳粒...哇佢d椒好甜😍😍平時簡飲擇食既我表示今日好鐘意食椒😂😂😂另外牛柳粒煮得岩岩好
但系d小菜咁好味,我點忍到口吾食😭

一黎再快上既凍朱古力
好多cream啊
凍朱古力

跟住就試平時多人一定會嗌既明太子炒飯!今日食左兩碗飯...
明太子炒飯

想冇咁肥就嗌呢個蠔仔肉碎粥...清清地又幾好味
都足料咖
蠔仔肉碎粥

因為炒到好滑啊個烏冬

黑椒牛柳絲炒烏冬

跟住小菜黎啦☺️☺️☺️登登登登.....
第一次嗌呢樣椒鹽黃金粒..!完來系豆腐黎咖
外脆內滑...食完皮膚滑滑

椒鹽黃金粒

蒜香豬頸肉...好爽脆~鑊氣十足
我d同事連d蒜都食埋

蒜香豬頸肉

蜜椒牛柳粒
2018-01-17
$52 (宵夜)
明太子炒飯
2018-01-07 282 瀏覽
我同朋友在南山村品香樓食晚飯,枝竹西芹羊腩煲跟生菜一大蝶, 一人一碟腐乳點羊肉,都有10件以上的羊肉,羊肉味夠香。粉絲海鮮雜菜煲,有冬菇, 蘑菇 ,西蘭花 ,菜芯,魷魚,蝦米,粉絲等,都是新鮮食材湯甜又大煲。2個人根本食唔晒,打包走。

2個人根本食唔晒,打包走。
2018-01-03
2018-01-05 278 瀏覽
本身諗住品香樓長期多人去第二到食就算,點知個日無乜人排隊,即刻入座,上菜都好快。點左出名嘅炸豬手,咕嚕肉同炒豆苗,野飲就叫左「黎到必叫」嘅凍朱!杯凍朱好有驚喜,好有舊香港風味,大大舊cream係頂見到已經好開心,雖然味道算okay,但overall黎講好滿足。炸豬手炸得好香脆,南乳醬都好野味,但就多骨小肉,似食緊豬皮多啲。另外兩味家常菜就好有驚喜,本身對到到都有得食嘅咕嚕肉無期待,點知皮薄餡靚,啖啖肉。一定會再encore!
一定會再encore!
炸豬手
炒豆苗
2017-12-29
1 分鐘 (堂食)
炒豆苗
  • 咕嚕肉,凍朱古力
2017-12-30 243 瀏覽
同一班老友去南山邨彩虹橋打卡, 留低腳印順手去食品香樓裡面枱與枱之間好窄, 大枱D櫈係圓櫈仔加上有客人走時, 我地要起身讓路, ,坐得唔太舒服食物方面,,其實每一樣野食都好細碟. 味道同普通大排檔一樣, 平平無奇而凍朱係呢度招牌之一, 都係不過不失
同一班老友去南山邨彩虹橋打卡, 留低腳印
順手去食品香樓

裡面枱與枱之間好窄, 大枱D櫈係圓櫈仔
加上有客人走時, 我地要起身讓路, ,坐得唔太舒服

食物方面,,其實每一樣野食都好細碟.
味道同普通大排檔一樣, 平平無奇
而凍朱係呢度招牌之一, 都係不過不失
2017-11-09
2017-12-30 151 瀏覽
相信係City U畢業既,唔會唔識品香樓。那些年,做project做到半夜三更,成群結隊去品香樓食過晩飯,再返去開工的日子,就算多少年,偶然也會想起。隔左咁多年,久唔久都會回去尋味一下。首先,價錢依舊親民,因為都是做街坊和學生生意,set lunch一般約$40。可能年紀大左,口味清淡左,近幾年回去,食物依然好味,但每次都覺得D食物口味重左。應該係年輕人同開始步入中年前的口味分別。在周圍都是連鎖食店的年代,都希望品香樓能一直做下去。
在周圍都是連鎖食店的年代,都希望品香樓能一直做下去。
2017-12-30
2017-12-25 161 瀏覽
昨日聖誕前夕,又是星期日,怕外邊多人,向屋企hea到下午茶時間,諗起想食西多士,老公提意去南山村品香樓食,順便可以食南乳炸豬手,出門前向family chat group 係咁意問句有冇人join,估唔都有兩家人都啱啱起身一齊去,終於一行九人食左九個下午茶餐三籃南乳炸豬手,我哋主攻炸豬手及西多士,因為個豬手炸到好脆之餘,仲食到琳琳地嘅軟骨,與炸蒜一同咬,真係香口無比;而西多士我就最鍾意夾芝士,麵包沾上大量蛋漿夾入芝士來炸,一切開D芝士流出,食到蛋香及芝士香,兩者好配合,此兩款係我今次之推介。
2017-12-24
  • 南乳炸豬手
2017-12-25 148 瀏覽
同屋企人去左呢度食下午茶,原來呢度嘅下午茶喺有好多選擇㗎,左揀右揀,最後我地叫左鷄冀薯條丶干炒牛河,我最意嘅係佢嘅干炒牛河,外面通常都係炒到油淋淋,食到尾聲係會見到啲油浸住啲河粉,但係呢度唔單止係炒得好好味,好夠鑊氣,熱辣辣咁上枱,而且啲河粉係唔會油淋淋,食曬成碟干炒牛河都唔會見到有油喺個碟底,仲有杯凍檸樂,非常正,事關呢杯凍檸樂喺一瓶大支玻璃樽裝嘅可樂比我地,唔係用罐裝可樂㗎,因為我我個人覺得樽裝可樂好飲啲,所以覺得好正唷。
2017-12-22 195 瀏覽
早前OT後又想起品香樓,便立即揸車衝過去 今次同樣是宵夜時段,點了以下:椒鹽鮮魷 - 熱氣之選,炸粉不會過多,上面還加了蒜粒,又香又脆,份量也不少豬扒炒公仔麵 - 味道正常,不過如果再乾身點會比較好蒜蓉芥蘭 - 超多蒜,吃完成口蒜味炸乳鴿 - 一樣好食現場也看到不少遊客,看來品香樓會愈來愈難搵位;如果不想排太久的話,建議宵夜時段來,雖然有點晚,但每次出來就會看到出面有試小販檔,超懷念啊,現在愈來愈少小販檔,都會想支持一下啦
早前OT後又想起品香樓,
便立即揸車衝過去

今次同樣是宵夜時段,點了以下:
豬扒炒公仔麵 - 味道正常,不過如果再乾身點會比較好
蒜蓉芥蘭 - 超多蒜,吃完成口蒜味
炸乳鴿 - 一樣好食

現場也看到不少遊客,
看來品香樓會愈來愈難搵位;
如果不想排太久的話,
建議宵夜時段來,雖然有點晚,
但每次出來就會看到出面有試小販檔,
超懷念啊,現在愈來愈少小販檔,
都會想支持一下啦
2017-12-20 213 瀏覽
同同事們聽完talk後,一行10人去左附近品香樓食晚飯,本身訂位時只訂了5位,好好彩加到10位都即刻有位。我地目標明確,所以一坐低已經可以9秒9落單。南乳雞翼大大隻雞翼,炸到勁脆,南乳味香濃!豉油皇生蝦,蝦好大隻,連d殻都可以吞埋火焰蜜椒牛柳粒上碟時大家都睇到嘩嘩聲,唔知係咪影相影得太耐,牛柳粒有d過左火喉風沙雞皮脆肉嫩,好食椒鹽九肚魚熱辣辣,外脆內軟生炒骨唔係間間小炒都做到好食既生炒骨,品香樓呢個真心不錯,脆卜卜,唔會比d汁整到淋曬,大推!豆豉鯪魚油麥菜豆豉鯪魚少左d,但味道OK魚香茄子🍆呢個不用多作介紹,送飯必備人頭一杯凍朱究竟品香樓一日會賣出幾多杯凍朱呢?好好飲呀

我地目標明確,所以一坐低已經可以9秒9落單。

南乳雞翼
大大隻雞翼,炸到勁脆,南乳味香濃!

豉油皇生蝦,蝦好大隻,連d殻都可以吞埋

火焰蜜椒牛柳粒

風沙雞皮脆肉嫩,好食

椒鹽九肚魚
熱辣辣,外脆內軟

生炒骨

豆豉鯪魚油麥菜
豆豉鯪魚少左d,但味道OK

魚香茄子🍆
呢個不用多作介紹,送飯必備

人頭一杯凍朱

究竟品香樓一日會賣出幾多杯凍朱呢?好好飲呀
  • 凍朱古力
  • 風沙雞
  • 南乳雞翼
  • 咕嚕肉
  • 椒鹽九肚魚
2017-12-09 250 瀏覽
每次瘋狂OT後都會諗起品香樓,因為9:30後會有特價宵夜 今次大約9:40左右到達,不想搭檯,選坐卡位,只等了十分鐘左右;看看餐牌,宵夜種類不算多,有炒粉麵,小菜,炒粉麵都是$37左右一樣,比茶餐廳更平 點了炸乳鴿,豉汁蒸鱔,蒜蓉介蘭和肉絲炒麵,乳鴿 - 脆卜卜,不是大size,但好夠味豉汁蒸鱔 - 之前已食過,好好味介蘭 - 超多蒜,較濃味肉絲炒麵 - 比想像中大碟好多,麵底夠脆又不會太硬凍朱古力 - 依然好味,增肥首選凍檸樂 - 夠哂凍夠穫氣又熱辣辣既炒小茶,正
每次瘋狂OT後都會諗起品香樓,
因為9:30後會有特價宵夜

今次大約9:40左右到達,
不想搭檯,選坐卡位,只等了十分鐘左右;
看看餐牌,宵夜種類不算多,
有炒粉麵,小菜,炒粉麵都是$37左右一樣,
比茶餐廳更平

點了炸乳鴿,豉汁蒸鱔,蒜蓉介蘭和肉絲炒麵,
乳鴿 - 脆卜卜,不是大size,但好夠味
豉汁蒸鱔 - 之前已食過,好好味
介蘭 - 超多蒜,較濃味
肉絲炒麵 - 比想像中大碟好多,麵底夠脆又不會太硬
凍朱古力 - 依然好味,增肥首選

凍檸樂 - 夠哂凍

夠穫氣又熱辣辣既炒小茶,正
2017-12-08 171 瀏覽
今晚聚會,朋友建議去石峽尾品香樓。這餐廳倒是第一次光臨,但從門口等位人數來看,餐廳應該也不會太差。因為六時多已漸見人龍等候,入座不久更已爆滿。有吃過的朋友推介椒鹽類食物,於是點了椒鹽九肚魚和椒鹽鮮魷,另外點了芝士西蘭花、風沙雞忎和火焰牛仔前粒。椒鹽九肚魚和椒鹽鮮魷果然好吃,炸得乾爽,油膩感不重,椒鹽味濃,但很......熱氣,建議先前飲杯廿四味比較陣隠。風沙雞也出色,皮脆肉嫩;火焰牛仔粒賣相吸引,相當𠱓like;芝士西蘭花較失色,芝士味不算突出。最後,不得不提杯凍朱古力,朱古力強烈,調校比例好。總括而言,品香樓是三五知己聚聚的好地點,食物夠地道,價錢亦相宜。
  • 凍朱古力
  • 風沙雞
  • 椒鹽九肚魚
  • 椒鹽鮮魷
2017-12-07 166 瀏覽
因為唔知道手撕雞係要一隻咁哎!!!我哋大元先知道叫咗太多嘢食 冇計啦/_\唯有照叫姐姐落單隻雞一開始食食吓係幾好食雞肉好嫩滑但食耐左會發現好多骨其實唔抵食相反我覺得蜜桃沙拉骨係必叫成個配搭好夾
隻雞一開始食食吓係幾好食雞肉好嫩滑
但食耐左會發現好多骨其實唔抵食
相反我覺得蜜桃沙拉骨係必叫
成個配搭好夾
2017-12-06 199 瀏覽
呢篇食評係提醒食呢間嘢既人!!!!!!星期六同朋友去吃小菜... 係碟火焰蜜椒牛柳粒夾咗舊細細舊既...夾到中途跌咗落隻腳度... 嘩大佬!有腳既!!!!!!原來夾咗隻蟑螂出黎,口入面舊肉當場吐出黎!!當場冇胃口繼續食... 仲要肚痾咗2日!!! 隻蟑螂比阿姐收走咗影唔切相!唔係一定告去食環署!!希望繼續食既朋友睇清楚先好食!祝好運唔會肚痾啦!!!好彩冇夾到入口!感恩!!!目前仲係好大陰影!唔打出黎唔得!
呢篇食評係提醒食呢間嘢既人!!!!!!

嘩大佬!有腳既!!!!!!

原來夾咗隻蟑螂出黎,口入面舊肉當場吐出黎!!
當場冇胃口繼續食... 仲要肚痾咗2日!!!

隻蟑螂比阿姐收走咗影唔切相!唔係一定告去食環署!!

希望繼續食既朋友睇清楚先好食!
祝好運唔會肚痾啦!!!

好彩冇夾到入口!感恩!!!
目前仲係好大陰影!唔打出黎唔得!
  • 火焰牛柳粒
2017-12-01 209 瀏覽
當天參加完友人城大畢業禮就打電話到餐廳預約,一行六人。手撕雞預約時預約,味道比較像鹽焗雞如果人數較少就食不完,可以考慮有半隻的選擇,手撕雞配有沙礓的調味,但不配味道都已經足夠。金銀蛋白菜仔好好味,不會太咸,配料亦十分足夠,份量都多,不會每人夾一二次就沒有。黃金蝦用蛋黃外層炸,但不會太油,蝦亦大隻,但味道偏淡。蒜蓉炒豆苗味道亦非常好,有獲氣,用來送飯一流。亦有叫了火灸牛柳粒、明太子炒飯和涷朱古力。味道依舊,略微有點,可以減少油的份量。整體依舊。
當天參加完友人城大畢業禮就打電話到餐廳預約,一行六人。

黃金蝦用蛋黃外層炸,但不會太油,蝦亦大隻,但味道偏淡。

蒜蓉炒豆苗味道亦非常好,有獲氣,用來送飯一流。

2017-11-29 113 瀏覽
品香每日都有午市套餐同同事食,通常都鐘意星期五來,因為得星期五先有炸雞翼豬排瑞士汁撈麵加杯凍朱,好肥,好邪惡,但好開心脆的炸雞翼加撈麵好好食,好食過高級餐廳,滿足感爆seed
品香每日都有午市套餐

加杯凍朱,好肥,好邪惡,但好開心
脆的炸雞翼加撈麵好好食,好食過高級餐廳,滿足感爆seed