2015-03-30 1862 瀏覽
星期六, 同友人中午12:30到, 見人龍唔算長, 前面有5-6張枱, 估唔到甘快可以上去, 之後晏D就更多人.上到去都要等一陣, 有位座黎等, 但甘岩坐BAR枱不用等, 當然直接入座啦. BAR枱都坐幾舒服, 因為個位面積夠大, 而且對出街景有樹, 所以好岩1-2人既食客.店員都好多, 係比較後生, 所以落order 至上菜都好爽手.- 熱水果茶 :用木架上, 好有悠閒感, 茶唔會好快凍哂, 而且水果味好濃郁, 酸甜度岩岩好.睇到材料豐富, 有好多水果片. 好易入口, 好清爽既感覺. 夏天飲凍水果茶就更岩.- BBQ豬排三文治 : BBQ豬排冇燒烤味, 惹味度係0.但有D芥末醬都好襯豬排味, 肉質其實係厚火腿片, 似食緊火腿扒....夾住蕃茄生菜, 味道唔差既, 而且分量十足, 夠哂飽肚.最讚反而係個薯仔蛋沙律, 好軟綿又蛋香.- 草莓冰淇淋鬆餅 :鬆餅超厚身, 好鬆軟且有彈性, 外脆內軟有蛋香. 不過超級飽肚, 一份夠3-4人食.草莓分量都算多, 而且大粒香甜. 雪糕一球太少了, 而且好細球, 好快食哂唔夠喉.另一球係吉士, 超級差, 難食到爆, 試左一淡就放棄吉士. 又杰又鞋,

- 熱水果茶 :

BBQ豬排三文治
- BBQ豬排三文治 :

BBQ豬排冇燒烤味, 惹味度係0.

夾住蕃茄生菜, 味道唔差既, 而且分量十足, 夠哂飽肚.

最讚反而係個薯仔蛋沙律, 好軟綿又蛋香.
草莓冰淇淋鬆餅
- 草莓冰淇淋鬆餅 :

另一球係吉士, 超級差, 難食到爆, 試左一淡就放棄吉士. 又杰又鞋, 唔甜唔滑. 仲要超核突一PAT野甘.

2015-03-28
2015-03-27 1817 瀏覽
之前幾次去咖啡弄都係去台北分店.. 第一次係香港分店食大約晚上6:30黎到.. 竟然一個位都唔使等就入得 (4人)鐘意呢度既裝修做到同台灣既一樣, 加上地理位置, 係香港都難得地可以望出窗就係樹可惜既係枱同枱之間實在太窄! 坐得好迫好唔舒服.. 而且佢既裝食物既碟好大份, 放到成張枱好迫咖啡弄有設低消每人一杯飲品.. 呢樣係我覺得唔好既地方因為呢度既飲品味道非常普通, 但價錢唔平我會情願將叫野飲既錢叫多份食物! (問過侍應, 唔可以咁做 ...)窩夫係我黎咖啡弄既必點! 夠大份又好味食完呢度既窩夫再食其他餐廳既窩夫總會覺得出面既差呢度成截 哈哈哈因為我地都唔想食雪糕, 所以今次叫左份煉乳花生醬窩夫 $50窩夫依舊好鬆厚 令人有好滿足既感覺窩夫旁既奶油,煉奶同花生醬一D都唔吝嗇,令每片窩夫都充滿香甜味北極蝦沙拉吐司佐馬鈴薯 $68 <每日限量! 之前係台北幾次都試唔到, 今日終於食到期望得太高.. 一大堆蝦仔配沙律醬~ 最加分既係放係面既茴香葉~令成個吐司味道特別左好多!食材既配搭幾夾 但味道未好到會令人一再回味.. 都係試一次就夠~幾乎每次黎都會叫既咖喱牛腩佐法國麵包 $68之
之前幾次去咖啡弄都係去台北分店.. 第一次係香港分店食

咖啡弄有設低消每人一杯飲品.. 呢樣係我覺得唔好既地方
因為呢度既飲品味道非常普通, 但價錢唔平
窩夫係我黎咖啡弄既必點! 夠大份又好味
窩夫依舊好鬆厚 令人有好滿足既感覺
幾乎每次黎都會叫既咖喱牛腩佐法國麵包 $68
之前食覺得佢咖喱好香~ 包好香脆~ 但可能食得多, 今次食覺得無咁好味lu~
不過牛腩同薯仔仍然係好淋好入味~
燻牛肉三文治 $56
差唔多試過晒咖啡弄所有口味既三文治.. 發現都係一般水準, 唔係好值得叫
拌碟既馬鈴薯比較吸引~
呢度既燻牛肉口感有少少似鴨胸, 食落無乜味道...

下面既係因最低消費而叫既飲品, 因為無乜特別所以只會有名同價錢...
唔係成日有既冰滴咖啡 $60
熱可可亞 $40 棉花糖有少少硬身, 似係擺得太耐而變硬, 同埋唔使加落杯可可已經好夠甜
熱鮮果茶 $58 (可選擇甜度, 今次揀左半糖, 仍然有d過甜...)
玟瑰花草茶 $40
晚餐呢個價錢都算抵食.. 不過好快就會肚餓.. 哈哈
因為食物既份量唔算多~
2015-03-15
  • 煉乳花生醬窩夫
  • 咖喱牛腩佐法國麵包
咖啡弄這間過江龍已經開業好一段時間,但因為實在太長人龍遲遲未有機會嘗試前排終於有機會跟好友去試下喇!只有我未試過,所以內心都幾期待的我們去的是尖沙咀店,因為是樓上鋪,人龍安排於地下,當天到達目測也有十幾人等待中......好似報紙的餐牌,其實款式不多,我想吃多幾次就已經沒新鮮感了吧?這是友人最愛冰鮮果茶 (HKD58)雖然不算便宜但都幾大壺架!我沒試過冰的,但間中友人都會說:「好想念咖啡弄的冰鮮果茶。」而我就試熱鮮果茶 (HKD58)感覺比冰的更大壺更划算!我一向飲凍檸茶也小冰小甜的就覺得這太甜的,絕對需要加同等份量的水溝淡一下,那就更抵飲啦XDDD個茶底幾似超市可買到的玻璃樽濃縮橙汁,如果下次再有機會就不會點這個了!另一友人點的熱可可亞 (HKD40)配棉花糖成杯即時升 level XD 唔知味道如何呢?這又是友人極力推薦的總匯三文治 (HKD60)的確幾好味喎!喜歡三文治的醬汁,一致認為好熟悉的味道但 up 唔出邊度食過XD配料都好好吃~~~~一碟三件三人分享剛剛好!本身我們想點咖哩牛腩飯,好像是店內唯一的飯類但咖哩牛腩售罄就點了 BBQ 豬扒三文治 (HKD60)整體不過不失,豬

前排終於有機會跟好友去試下喇!

只有我未試過,所以內心都幾期待的

這是友人最愛冰鮮果茶 (HKD58)

雖然不算便宜但都幾大壺架!

而我就試熱鮮果茶 (HKD58)

感覺比冰的更大壺更划算!

另一友人點的熱可可亞 (HKD40)

配棉花糖成杯即時升 level XD 唔知味道如何呢?
這又是友人極力推薦的總匯三文治 (HKD60)

配料都好好吃~~~~一碟三件三人分享剛剛好!
本身我們想點咖哩牛腩飯,好像是店內唯一的飯類

但咖哩牛腩售罄就點了 BBQ 豬扒三文治 (HKD60)

整體不過不失,豬扒略為有點乾,個人覺得總匯三文治比較好吃
好似有一個不成文規例每個第一次到咖啡弄必點的草莓冰淇淋鬆餅 (HKD58)

草莓冰淇淋都好好吃,但鬆餅太實淨,不夠鬆軟

一件鬆餅都夠飽,所以3-4位朋友 Share 就最好了!
其實一餐都不便宜啊!

其實值唔值得排隊食?我覺得未試過都可以試

但如果再食又要排長龍就免了!

就這樣

2015-02-05
  • 總匯三文治
2015-03-15 2171 瀏覽
一直都好想試咖啡弄..想左成年都仲未去到^^"然後終於的起心肝去排隊!排左9個字到,同fd傾下計咁時間都幾快過4個人叫左4個main加多一個waffle等人齊嗰陣嗌左野飲先, 當然要試下水果茶侍應俾左兩隻好得意既杯我地杯底尖出黎好似不倒翁咁碌黎碌去好好玩好好飲!!果茶好香甜,帶點酸,好合理地多冰,因為杯茶好濃,每一啖都好...."給力"都幾多水果, ok好食啦,醃菠蘿超級甜,我諗都係用黎調味instead of就咁食牛角包好香好脆,放左一陣先食依然咁脆配上醬汁同脆煙肉粒好好味,反而肉好似唔太特別side既沙律就平平無奇豬扒三文治只可以話ok,豬扒似係豬肉製成既扒而唔係豬扒肉,不過係好台式既,淡淡豬肉味,帶少少肉汁,普普通通, 而蛋沙津都好普通,無咩蛋味,同埋一定要配埋淋喺上面既既few drizzle of mayonnaise先好食最遠既係咖喱飯,好似好少人嗌,但其實係5樣最好食既咖喱好香,都幾辣,食完之後嗰陣"回辣"都幾哽牛腩好林,好入味,但份量好少後加既總匯三文治無影相,嗰陣無哂薯片,換左蛋沙津呢個似多高級啲既公司三文治,都比較普通後上既strawberry waffle, 雪糕
一直都好想試咖啡弄..想左成年都仲未去到^^"
然後終於的起心肝去排隊!

排左9個字到,同fd傾下計咁時間都幾快過

4個人叫左4個main加多一個waffle
等人齊嗰陣嗌左野飲先, 當然要試下水果茶

侍應俾左兩隻好得意既杯我地
杯底尖出黎好似不倒翁咁碌黎碌去好好玩

牛角包好香好脆,放左一陣先食依然咁脆
配上醬汁同脆煙肉粒好好味,反而肉好似唔太特別
side既沙律就平平無奇
最遠既係咖喱飯,好似好少人嗌,但其實係5樣最好食既

咖喱好香,都幾辣,食完之後嗰陣"回辣"都幾哽
牛腩好林,好入味,但份量好少

後加既總匯三文治無影相,嗰陣無哂薯片,換左蛋沙津
呢個似多高級啲既公司三文治,都比較普通
後上既strawberry waffle, 雪糕幾好味,custard無乜味

waffle好厚實,好飽肚,但無乜蛋香,唔太鐘意

埋單每人150,食到好飽,侍應服務好好
熱心又勤力
上菜好快好有效率,如果唔洗排好耐既都幾值得黎
已經好掛住杯水果茶
!!
2015-03-11
45 分鐘 (堂食)
2015-03-13 1911 瀏覽
其實有時我都覺得自己幾無聊+悶,明明一年都飛幾次台灣,都係鐘意走去排下咖啡弄o個d熱店,但去到台灣又不會去......銅鑼灣店初開張時,我也有同朋友去過,當時我仲有一個星期就要去台灣,我真係好難明..那次是朋友先去拎籌,之後再大概時間返去就可以了其實搞到咁人山人海,是因為他們一過籌就要重新排過,結果後樓梯永遠都是一條長龍,氣勢真的好勁!今次我係單拖來到尖沙咀分店,因為朋友仔話,單拖是不用等位的,加上我也想靜一靜,看看書,這天放工就過來了,真的!不用等位,直上二樓!呢度的食物都幾大碟,上次我同朋友,叫一咸點一鬆餅,再加每人指定的飲品,其實已經飽到反眼!以上份量係可以三個人Share!!我自己一個人來,就同個落地玻璃 share啦!!今次叫了總匯三文治,很大份....所有材料都是厚身的,我好喜歡食台式三文治的豬扒,厚身,而且味道比香港的厚火腿更好吃旁邊的薯仔蛋沙律,我平時就唔食的,因為我最憎蛋黃醬,又憎笠口野,呢度的沙律,係我會主動爭食,可能口感比較輕盈,亦都無咁笠,真係世界變!因為每人都要叫一個飲品,我叫左熱可可,上台時仲跟左一小杯棉花糖,味道又真係無咩特別,咪同超市盒裝的差不多,勉強來
其實有時我都覺得自己幾無聊+悶,明明一年都飛幾次台灣,

銅鑼灣店初開張時,我也有同朋友去過,
當時我仲有一個星期就要去台灣,我真係好難明..
那次是朋友先去拎籌,之後再大概時間返去就可以了
其實搞到咁人山人海,是因為他們一過籌就要重新排過,
結果後樓梯永遠都是一條長龍,氣勢真的好勁!

今次我係單拖來到尖沙咀分店,
因為朋友仔話,單拖是不用等位的,加上我也想靜一靜,看看書,
這天放工就過來了,真的!不用等位,直上二樓!

呢度的食物都幾大碟,上次我同朋友,
叫一咸點一鬆餅,再加每人指定的飲品,其實已經飽到反眼!
以上份量係可以三個人Share!!
我自己一個人來,就同個落地玻璃 share啦!!

今次叫了總匯三文治,很大份....所有材料都是厚身的,
味道又真係無咩特別,咪同超市盒裝的差不多,勉強來說是濃一點,
飲到最底仲會見到有朱古力碎,下次我應該會叫水果茶吧~
就是這樣,我在這兒坐了90分鐘,很安靜的在看書,
呢度食物份量偏多及大份,應該就不會再單拖來了,
如果經過不用等位,我也會再來的,當然要等位的話,重新考慮再答你
2015-01-06
2015-03-03 2432 瀏覽
今次叫左啲三文治食 入面啲肉好厚! 估唔到啊真係 好真材實料特別要講下個 御茶之水綿花糖冰淇淋聽個名係咪好霸氣綿花糖好甜 綿花糖下面其實有雪糕load埋好食倒啲焦糖黎去個陣仲好好玩添!仲有啲沙律好好食Oreo 冰沙都值得一試!夠哂特別!環境方面 design幾好 好乾淨 幾令 同朋友出試下啦! 係滿意嘅!!
今次叫左啲三文治食
入面啲肉好厚! 估唔到啊真係 好真材實料

特別要講下個 御茶之水綿花糖冰淇淋
聽個名係咪好霸氣

綿花糖好甜 綿花糖下面其實有雪糕

load埋好食
倒啲焦糖黎去個陣仲好好玩添!
仲有啲沙律好好食
Oreo 冰沙都值得一試!夠哂特別!
環境方面 design幾好
 好乾淨 幾令
同朋友出試下啦! 係滿意嘅!!
第三次食咖啡弄了,因為想不到在尖沙咀食什麼便想起咖啡弄的精緻果茶。晚上約8點排隊,等了半個鐘後便有位了,比起高峰期的兩個鐘快很多吧!今次點了水果紅茶和bbq豬排三文治。水果紅茶用的紅茶是Lipton荼包,水果則有一片片的青蘋果,橙,檸檬和一杯子的甜甜的蘋果"容"。整體感覺很清新,紅茶味不算太濃但帶有水果的酸甜味,老實說水果份量幾多的,沖到最後水無了,但水果就有很多,那就當飯後水果吧!bbq豬扒三文治有三份,還有一球蛋沙律,份量挺多,宜兩人分享。先講三文治,個包唔夠軟熟,愈食愈乾,至於豬扒不是指平時豬扒包的豬扒,而係類似煙薰鴨胸的豬肉來,肉質算不上滑但也腍的,但會愈食愈鹹。蛋沙律則味道較清淡,質地軟滑。最後想講的係咖啡弄的服務已經無以前那麼殷勤了,侍應很少會主動收拾餐具。而且他們也沒什麼新餐式推出,新鮮感欠奉,香港現在有那麼多有特色的CAFE,我也無必要再來咖啡弄了。

今次點了水果紅茶和bbq豬排三文治。
水果紅荼

2015-01-08
30 分鐘 (堂食)
2015-02-28 2557 瀏覽
「弄」以名詞作解釋,具有小巷及弄堂的意思。而「咖啡弄」的名字讓我構築起一個景象。景象呈現一家在小巷的咖啡店,每朝早上發出濃濃的咖啡香氣,香氣從小巷飄至四周,附近的上班一族被咖啡的芳香,紛紛引領到「咖啡弄」去,然後每人捧著一杯暖暖的咖啡,帶著滿足的神情上班去。的確咖啡對不少人而言就是一種溫暖,有如知己良朋的好伴侶。當天到訪的「咖啡弄」不是在小巷裡,而是在一座商業大廈的一樓,不過等候的人龍卻排在大廈的入口前,看見人龍便曉得是「咖啡弄」了!幸好「KS」提早前來輪候,我便可坐享其乘。打從第一家進駐香港的「咖啡弄」,所吸引我的,倒不是他的是咖啡,反而是果茶。說來有點詭異,也許之前香港並沒有果茶的出現,加上果茶的賣相可愛,相信很難不對它生愛。所以,這趟要了不容錯過的鮮果茶。透明玻璃的壺子及杯子,將鮮果和鮮果茶的鮮艷色澤表露無遺。鮮果茶從壺子倒出的時候,令人產生一種很想擁有的慾望!鮮果茶的確很漂亮,捧在手裡暖暖的溫度很舒服,細意嚐一口,甜香的果味非常濃郁,有點像小時候喝的濃縮果汁,雖然有點甜,但卻帶出兒時那樣純樸而直率的歡欣和喜樂。「KS」要了熱的柑桔茶。柑桔香氣同樣濃厚,酸甜的味道不單醒神怡人,更

熱鮮果茶
熱鮮果茶
熱水果茶

「KS」要了熱的柑桔茶。柑桔香氣同樣濃厚,酸甜的味道不單醒神怡人,更適合不喜太甜的朋友。
BBQ 豬扒三明治
下午茶時段「KS」還未進食午餐,相信她肚子必定餓壞了,她第一時間要來 BBQ 豬扒三明治。
BBQ 豬扒三明治
BBQ 豬扒三明治除了豬扒外,還配上雞蛋、火腿、生菜和蕃茄,組合平衡清怡。經微微烘焗的麵包,有著焦香,一咬餡料中的豬扒很柔軟、伴著甜甜的醬汁,加上蔬菜的清爽,吃起來一點也不沽乾,口感還很舒服!
北極蝦沙拉吐司佐馬鈴薯
我點了北極蝦沙拉吐司佐馬鈴薯。小蝦仁滿滿的躺在吐司上,彷彿在海灘上享受日光浴似的,身上還塗滿了沙拉醬作防曬。

旁邊的玻璃小瓶子很精緻,盛著酸清的檸檬沙律醬汁,供品嚐沙律雜菜之用。
北極蝦沙拉吐司佐馬鈴薯
北極蝦質感扎實爽口,可惜缺乏蝦隻的鮮味和柔軟度,加上北極蝦沒有預先醃製,因此味道的重點便落在沙律醬和香草身上,味道確實有點單調,於是我略為灑上鹽巴和胡椒粉作調味。

至於馬鈴薯和沙律菜的新鮮度和口感尚好。
調味瓶
「咖啡弄」美輪美奐和甜美的果茶真是一大特色,除充滿了台灣的獨有風味之外,最難得是予人歡樂的感覺。完全可理解為何咖啡的地位在「咖啡弄」得不到關注的原因,在我心目中,「咖啡弄」跟「果茶弄」就劃上不折不扣的等號。

未曾到訪過台灣的「咖啡弄」,不過這嬌小的調味罌,卻多少也反映出杳港的寸金尺土和租金猖獗的現況。當天我們的二人桌子,食物到齊後差點連那麼嬌小的調味罌也容納不下,還有1.5小時的用餐規限,本是休閒聊天的咖啡室,變得緊張起來!「KS」和我連話也不敢多說,專心快把餐點完成。這不單是針對「咖啡弄」,香港大大小小的咖啡室,也有著擠迫、嘈吵及類似的景況。勞碌的香港人何時才可閒適地享受手中溫暖的咖啡?!

2015-02-13
30 分鐘 (堂食)
  • 熱鮮果茶
  • 熱柑桔茶
  • BBQ 豬扒三明治
2015-02-25 2146 瀏覽
特地同朋友黎呢度試下,睇下有幾好食。我放天工早,所以六點半黎到門口,只係有十幾個人等緊,無食評講既甘誇張。門口有個疑似台妹既女仔俾張飛你,再行返去馬路邊排隊。因為朋友遲放工,以為早D拎位好D,點知吾夠15分鐘就已經可以入座。不過佢講明用餐一個半鐘,由入座開始計,所以我都讓左幾張台俾後面排隊既人。等到朋友黎,即刻有位。朋友胃口都幾大,兩個人都叫左兩個主菜加一個甜品,另外叫左兩杯咖啡。咖啡附有一塊小餅乾,吾係好食,仲要有D硬,但如果係平時休閒HEA係度,都可以慢慢品嚐。咖啡就麻麻,偏淡同有D焦炭味,吾係甘岩我。我一早都有提醒朋友,佢地既份量係好大好多。不過睇黎佢吾信。最後黎到,兩個餐已經攏滿張台,嘢飲都係勉強擺到。玉米里肌起士可頌入面塞滿哂ham同蛋,睇落無咩特別,但食落d蛋好滑,仲有d奶油味,可頌鬆脆,難怪大定黎到都必叫。總匯三文治未黎之前我已經有d怯,好驚食吾哂,仲諗洗吾洗cancel個甜品。不過又好想試,真係自己攞黎。個三文治,包皮烘過,所以聞到小小麵包濃味。入面夾住既生菜好新鮮,係爽口鮮甜,而D豬仔內好嫩,味道吾太咸。最鍾意食中間既nacho,都知吾係自己整,但點醬好好味,食吾停口
特地同朋友黎呢度試下,睇下有幾好食。
總匯三文治未黎之前我已經有d怯,好驚食吾哂,仲諗洗吾洗cancel個甜品。不過又好想試,真係自己攞黎。個三文治,包皮烘過,所以聞到小小麵包濃味。入面夾住既生菜好新鮮,係爽口鮮甜,而D豬仔內好嫩,味道吾太咸。最鍾意食中間既nacho,都知吾係自己整,但點醬好好味,食吾停口。
最後黎甜品,我朋友終於醒覺我地有幾眼闊肚窄!我地兩個對望,我搶先聲明,只係食一件架咋!
不過鬆餅好實,好足料,就算食一件,個肚都叫投舛降。事實上,真係好食,甜度岩岩好,加上雪糕,即刻好似多左個胃甘。有D吾好意思既係,勞煩朋友幫我清理埋其他!!
2014-07-21
2015-02-23 2200 瀏覽
難得放假去所以去咖啡弄排隊,好彩今日落雨唔係咁多人排隊,加上我地肯share table所以特別快,正所謂share table係一張長木枱坐14-16 人,d位仲窄過飲茶搭枱。。因為我地鐘意快,所以對空間感冇咩要求。本身我想叫 總匯三文治,因為有Doritos粟米片,但係侍應話"冇哂 Doritos粟米片問我介唔介意?",我話"咁可唔可以加多d蛋沙津?"侍應話"唔得!因為唔可以改menu design. "聽完之後無言。。。。。心諗咁冇Doritos 粟米片都唔係menu design 一部份咁冇你地又賣既?。。。。"Bbq豬扒三文治正所謂既bbq豬扒其實係厚切煙火腿。又話係豬扒黎既冇咩特別,唯一好食既係個蛋沙津。雞肉pizza 雞肉pizza有意大利肉腸,蕃茄醬,雞肉,汁醬的確好"野"味好食,但係pizza其實係用厚面包做底,由於厚面包唔夠脆同硬身,加上厚厚既汁醬變得成件厚面包好似一塊軟方面濕咗咁。食落去糊口。。。。。野莓沙冰好新鮮同埋好多野莓,絕對唔馬虎!加上又唔會好甜,值得一試焦糖鬆餅平時食士多啤梨鬆餅,因為次次食士多啤梨都好酸,所以今次試下焦糖,以為焦糖淨係淋上面,原來另上咗

本身我想叫 總匯三文治,因為有Doritos粟米片

Bbq豬扒三文治
正所謂既bbq豬扒其實係厚切煙火腿。又話係豬扒黎既
冇咩特別,唯一好食既係個蛋沙津。

雞肉pizza

野莓沙冰
好新鮮同埋好多野莓,絕對唔馬虎!加上又唔會好甜,值得一試

焦糖鬆餅
平時食士多啤梨鬆餅,因為次次食士多啤梨都好酸,所以今次試下焦糖,以為焦糖淨係淋上面,原來另上咗一杯仔焦糖!好正arr 好似食緊拖肥鬆餅咁!鬆餅同我地係台灣食水準差唔多!
雞肉pizza
2015-02-22
25 分鐘 (堂食)
2015-02-11 2545 瀏覽
今日終於一嚐咖啡弄,幸運一去到就可以入坐,不用排隊~!限時90分鐘,捉緊時間,快手睇餐牌落單。自問真係對d “限定”、“推介” 既字眼無抵抗力,所以最後出現我面前既係數量限定既「咖哩牛腩飯」……「咖哩牛腩飯」($68)既牛腩份量ok,仲有大大件薯仔。牛腩薯仔入味亦夠腍,只是其中有一件牛腩燶左要減分。咖哩好香好好味,初初食唔覺,但食落辣味慢慢滲出黎,好在今日係叫左凍飲…………!即刻飲啖「冰鮮果茶」($58)撲火~ 內裡鮮果眾多,有蘋果、火龍果、橙等,味道酸甜,不俗。滿意的一餐,不過未去台灣食過,所以無比較,唔知台灣會不會再好食d呢~
咖哩牛腩飯
咖哩牛腩
冰鮮果茶
2015-02-11
2015-02-10 2287 瀏覽
  一直都很愛吃甜品🍨🍰🍧🍮🍩早已聽聞這間店 但一直沒有去因為聽朋友說要等很久(1-2小時)知道尖沙咀分店開了所以到訪一下"潮聖"這天或許是平日的6、7點時間人不算太多 等了大約15分鐘我跟朋友二人去點了三樣食物、兩杯飲品玉米里肌司可頌現烤燻雞吐司披薩海鹽焦糖冰淇淋鬆餅orea沙冰和綠茶奶首先是玉米里肌司可頌一個大的牛角包🍞 包裏有火腿片生菜 粟米🌽和芝士另配沙律醬 粟米粒 少量菜雖然不算是好好吃但食的時候整個熱烘烘 有很新鮮健康的感覺!之後是現烤燻雞吐司披薩🍕體積適中 整體頗好吐司上的烤雞味道濃郁表面的芝士味也很香口吃完覺得有點膩的話它的沙律碎蛋能中和口的味道最後是海鹽焦糖冰淇淋松餅🍰因為本人不太喜歡士多啤梨不喜歡士多啤梨的可一試有鬆餅 雲呢嗱雪糕🍦 一團忌廉少量果仁 一小碟焦糖醬 牛油鬆餅外趣內軟 熱烘烘的個人喜歡塗上牛油忌廉蛋糕加焦糖醬但是全部都是少量便足夠味道不會太甜!喜歡!😙還有兩杯飲品(每人最低消費一杯)分別是Orea沙冰和綠茶兩杯比較喜歡orea沙冰較多因為杯免滿滿曲奇粒和沙冰有一口吸入口的感覺甜度適中綠茶就較普通 應該都是綠茶粉加牛奶沒什麼特別但唯一是兩杯都太多冰喝了三

一直都很愛吃甜品🍨🍰🍧🍮🍩
早已聽聞這間店 但一直沒有去
因為聽朋友說要等很久(1-2小時)
知道尖沙咀分店開了
所以到訪一下"潮聖"
這天或許是平日的6、7點時間
人不算太多 等了大約15分鐘

我跟朋友二人去
點了三樣食物、兩杯飲品
玉米里肌司可頌

生菜 粟米🌽和芝士
另配沙律醬 粟米粒 少量菜
雖然不算是好好吃
但食的時候整個熱烘烘
有很新鮮健康的感覺!

之後是現烤燻雞吐司披薩🍕

鬆餅外趣內軟 熱烘烘的
個人喜歡塗上牛油忌廉蛋糕加焦糖醬
但是全部都是少量便足夠
味道不會太甜!喜歡!😙

還有兩杯飲品(每人最低消費一杯)
分別是Orea沙冰和綠茶

應該都是綠茶粉加牛奶
沒什麼特別
但唯一是兩杯都太多冰
喝了三分二後整杯就變得淡淡無味

另外 那裏的環境、員工服務不錯
裝修也美觀精緻
潔淨 有氣氛
雖然員工下漏了我的鬆餅
但我跟朋友的用餐時間過了也沒有趕我們走
員工間中用普通話來增加歸屬感

總體來說 很不錯喇!
沒機會到台灣那間
可以去這間過一下口癮😆
海歌鹽焦糖鬆餅
Orea沙冰
綠茶
玉米里肌司可頌
2015-01-23
5 分鐘 (堂食)
海歌鹽焦糖鬆餅
Orea沙冰
  • 玉米里肌起司可頌
  • oreo沙冰
2015-02-06 2696 瀏覽
每天行過咖啡弄都有不少年青人都排隊等位,對咖啡弄的好奇,我們今天就已經排了20分鐘入座,地方都晤算好大,都要與其他六個人share一張大枱,坐得又迫又晤舒服,餐牌像一份報紙,都幾有趣,食物都是三文治、鬆餅及蛋糕為主,款式晤多。在menu上看厚身的鬆餅,真是好吸引,其後我與妹妹一共order鬆餅,分別點了草莓冰淇淋及香蕉巧克力冰淇淋鬆餅。草莓冰淇淋鬆餅$58厚身軟熟鬆餅都好吸引,雖然是即叫即焗但是晤脆口,欠蛋香,而且真是太大件吃不消,當中的冰淇淋奶味好重,可讚的草莓粒份量真是好足又新鮮,但是個吉士晤夠香滑軟身,晤夠蛋香,而且旁邊的草莓汁太多好甜膩。  香蕉巧克力冰淇淋鬆餅$54巧克力冰淇淋同樣都是奶味重,朱古力味晤夠濃郁,旁邊的巧克力汁是沒有一點巧克力味,只是味道帶點甜,香蕉份量不足夠配食四件鬆餅。吉士同樣死實實晤香滑,忌廉又少。 飲品點了兩杯咖啡,分別是提拉米蘇咖啡$44及美式摩卡咖啡$46,兩者咖啡都沒有一點咖啡香,既不濃郁又沒一點少許甘香,牛奶又稀又水又不香滑。提拉米蘇咖啡當中的可可粉是沒有味道,而摩卡咖啡的朱古力是沒有一點馥郁甘香朱古力味,只得甜膩。總而言之,食物與咖啡的水準
草莓冰淇淋鬆餅
香蕉巧克力冰淇淋鬆餅
飲品點了兩杯咖啡,分別是提拉米蘇咖啡$44及美式摩卡咖啡$46,兩者咖啡都沒有一點咖啡香,既不濃郁又沒一點少許甘香,牛奶又稀又水又不香滑。提拉米蘇咖啡當中的可可粉是沒有味道,而摩卡咖啡的朱古力是沒有一點馥郁甘香朱古力味,只得甜膩。總而言之,食物與咖啡的水準真是較差,只得賣相好看,不合乎本人口味,最慘的是食物價錢都已經晤係便宜,仲要限時90分鐘離場,真是令人不感舒適的感覺,名氣雖大但令我好失望。
美式摩卡咖啡
2015-02-03
20 分鐘 (堂食)
最近搵食地頭集中於尖沙咀區,不久前幾天在新蒲崗吃過雪糕窩夫,如今來到咖啡弄,是樓上店舖,聽說不論在台灣抑或是香港也蠻受歡迎吸引了很多客人前來,客人高漲更要在樓下排隊等候座位。等了20分鐘左右,在店員的指引下踏步爬上樓梯往一樓,按排坐在等候座位坐下來,2,3分鐘左右後有店員前來問我倆要不要搭枱座位,單獨座位要再多等良久,我們也不介意搭枱便進入餐廳內,被按排坐在一張可容納8人左右的大枱,雖然是搭枱,但也不覺得迫窄,坐得算舒服自然。餐牌內容豐富吸引,很多食物和飲料也附上色彩繽紛的相片給予參考,食品種類有三明治、鬆餅和千層派等,其飲料有很多冰和熱咖啡類選擇。香蕉巧克力冰淇淋鬆餅點這個的原因主要為了巧克力,見餐牌中的相片裡有一小瓶巧克力醬料想必會挺好味,實質並非如意,看顏色也頗黑以為可可豆味同樣這麼濃,但原來只有強烈的甜味,至於巧克加味就在舌頭上蕩然無存......原來只是一場美麗的假象。巧克力雪糕奶味甚重,不軟滑又有冰點,還有一團黃黃的吉士味道不香且結實不夠軟身,香蕉片不須作評論吧。鬆餅厚身大件乍看下很抵食,但不脆口,不香,質感很死實不鬆軟。整份鬆餅基本上是完全沒有吃到巧克力的滿足感可言,好一
香蕉巧克力冰淇淋鬆餅
點這個的原因主要為了巧克力,見餐牌中的相片裡有一小瓶巧克力醬料想必會挺好味,實質並非如意,看顏色也頗黑以為可可豆味同樣這麼濃,但原來只有強烈的甜味,至於巧克加味就在舌頭上蕩然無存......原來只是一場美麗的假象。巧克力雪糕奶味甚重,不軟滑又有冰點,還有一團黃黃的吉士味道不香且結實不夠軟身,香蕉片不須作評論吧。鬆餅厚身大件乍看下很抵食,但不脆口,不香,質感很死實不鬆軟。整份鬆餅基本上是完全沒有吃到巧克力的滿足感可言,好一個巧克力的鬆餅體驗,原來也只不過是虛空夢一場,只怪我期望過高罷了。
提拉米蘇咖啡
其實很少會飲咖啡,見餐牌上有多種選擇便放心一試如何,放在面前的咖啡用深藍色的耳仔杯子承載,跟舖上面層的可可粉啡色成對比顏色,沒有花巧的裝飾,視覺上卻挺迷人,怎料呷了一口就出事了,咖啡豆質地很差劣,這一股咽喉苦澀的味道很明顯是用了質素偏低的咖啡豆,實在的說是採購低成本咖啡豆而製成的,若果我身在M記或KFC也許我會接受,但明明看著餐牌上是寫上港幣44元正,為何品質跟價錢不成正比?眼看坐在對面的男客人點了一杯冰咖啡,也沒喝上達一半早已棄下離開了,可肯定不會是自己的要求過高或味覺有問題。
提拉米蘇咖啡
殘骸......
殘骸
二人消費,一點都不值這個價囉!
人氣高也不代表好吃,賣相吸引但只不過是「金玉其內,敗絮其中。」,價錢昂貴又不給客人好一點的食物質素,採購的是低成本食料,爛透了!明明抱有很大期望,但卻偏偏令我失望......不會有下次!
2015-02-03
20 分鐘 (堂食)
2015-02-05 1504 瀏覽
朋友們成日係facebook介紹咖啡弄有幾好食,不過我每次都會比等位時間嚇怕,今日正好有個機會,平日黎碰運氣,只係等左15分鐘左右,真係好好彩呀,點左幾樣野share黎食,包括左BBQ豬排三明治,草莓窩夫,同埋飲左杯熱鮮果茶。熱鮮果茶好酸,雖然開胃但,實太酸了。BBQ豬排三明治,豬排好厚,麵包好軟,配料好多,包括左蕃茄、紅洋蔥、生菜及芝士等等很豐富,除了有厚厚的豬之外還有蕃茄、紅洋蔥、菜、芝士等等,另外伴上的蛋沙律,超香好好味!草莓窩夫︰士多啤梨好多,仲好甜,窩夫好香外層唔算脆,但好有口感,加埋雪糕同cream成件事好豐富
熱鮮果茶好酸,雖然開胃但,實太酸了。