2015-02-05 1511 瀏覽
今日同女友食晚餐, 佢最鍾意台式卡飛, 於是就揀咗咖啡弄。雖然係星期日但係都唔係太多人。亦可能熱潮已過。 餐廳位置係一樓。總匯三文治好抵食, 大大份 ,裏面有燒雞,好嘢未。 裏面嘅生菜同番茄都好新鮮。 係好食、 質素高 嘅公司三文治。餐廳規定每個人要叫一杯嘢飲, 我就嗌咗先個鮮果冰茶, 女友就嗌咗Oreo沙冰。鮮果冰茶賣相唔錯, 但太甜, 所以要扣分。沙冰就整得好好,唔會好甜, 味道好 豐富, 可能由於我鍾意食曲奇嘅關係。最後嗌咗一份朱古力香蕉鬆餅, 鬆餅熱辣辣, 有蛋糕香味。 香蕉上邊有朱古力雪糕筒朱古力醬, 兩者嘅味道加埋好夾。總括嚟講都值得來因為唔使排隊環境幾舒適, 但音樂有啲嘈。
今日同女友食晚餐, 佢最鍾意台式卡飛, 於是就揀咗咖啡弄。

鮮果冰茶
鮮果冰茶
鮮果冰茶賣相唔錯, 但太甜, 所以要扣分。
Oreo沙冰
朱古力香蕉鬆餅

總括嚟講都值得來因為唔使排隊環境幾舒適, 但音樂有啲嘈。
2001 瀏覽
2015-02-01
Oreo沙冰
朱古力香蕉鬆餅
咖啡弄近日在香港可謂是人氣高漲,不僅本地人喜愛,很多內地甚至國外的遊客都是慕名前來。咖啡弄在臺灣已經有6家分店,在香港銅鑼灣開設店鋪,受到各界認可之後,更是在尖沙咀開設分店,人氣仍然不減。這些都歸功於菜品的精緻美味,服務的溫馨體貼以及不斷的推陳出新。小編今天就帶大家一起走進這家人氣爆棚的樓上美食:咖啡弄~小編來到的這家咖啡弄是位於尖沙咀漢口道的一家分店,在馬路上就可以看到大大的指示牌,走進漢興大廈右轉上樓,便來到了這家樓上臺灣料理餐廳:咖啡弄!一走進餐廳,就看到開放廚房的小吧臺上放著一排印有咖啡弄logo的餐具,簡約又不失溫馨。餐廳11點30分準時開張,差不多11點,就已經出現了排隊的人潮。咖啡弄特意為這些辛勤等位的小夥伴們準備了熱水,為近日寒冷的香港升溫不少。不僅是樓下,樓上的隊伍仍在繼續,據說銅鑼灣分店的排隊狀況要更加壯觀。在此,向各位辛勤的吃貨們致敬!北極蝦沙拉吐司佐馬鈴薯(每日數量限定)新鮮全麥麵包,鋪上滿滿蝦仁與蔥白醬,滴上黃檸檬汁,香氣四溢,屬￿北歐經典的國民美食。特別值得一提的是原材料北極蝦的選用,北極蝦原產於瑞典,個頭比平時我們吃到的蝦仁略小一些,但肉質更加甜美緊實,配
北極蝦沙拉吐司佐馬鈴薯(每日數量限定)
新鮮全麥麵包,鋪上滿滿蝦仁與蔥白醬,滴上黃檸檬汁,香氣四溢,屬￿北歐經典的國民美食。特別值得一提的是原材料北極蝦的選用,北極蝦原產於瑞典,個頭比平時我們吃到的蝦仁略小一些,但肉質更加甜美緊實,配上清新的醬汁,口感濕潤,十分開胃,是一道極好的brunch!
咖哩牛腩飯(每日數量限定)
自家制香濃咖哩牛腩配上絲苗白飯,香港的咖喱料理味道皆是可圈可點,讓我這個本不是很好這一口的人都對咖喱產生了一絲情感。咖啡弄的咖喱醬汁加入了辣椒提鮮,使得牛腩肉和土豆吃起來不會膩味,堪稱“飯掃光”!
熱鮮果茶
以現切新鮮水果與每日熬煮的臺灣古法鳳梨糖製作,據說要熬上3個小時,連一道小小的果茶都是如此的有內涵。
菩堤子花草茶
以新鮮水果配上花草茶,用作淨化血液和預防血管硬化。雖說打開杯蓋,一股淡淡的中藥味撲鼻而來,但請不要因此而排斥這道飲品。往菩提子茶中加入少許新鮮水果,再淋上蜂蜜焦糖,各種味道融合在一起,產生微妙的化學反應,讓花草茶的味道變得誘人起來!
草莓冰淇淋松餅
臺灣的松餅相比較香港的格仔餅要更加厚實,不過這也更強調了松餅的外酥裡嫩,蛋味濃郁。搭配新鮮的冰鎮草莓,冰淇淋和忌廉醬,冷與熱的結合,酥脆與香軟的搭配,是一道極好的下午茶。
黃金拿破崙千層派(每日數量限定)
這道甜品單從外觀看就十分的誘人,鬆脆的酥皮配上香橙味卡士達,口感豐富,層次鮮明,中看又中吃,真是極好的!
海鹽焦糖拿鐵
真的不得不感慨臺灣人製作甜品的創意與體貼,這份飲品一端上桌就引得小夥伴爭相拍照。吃一口奶油,喝一口咖啡,腦海中浮現《屋塔房的王世子》裡一口奶油一口清酒的畫面。真的是超!級!美!味!好開心~好幸福~

咖啡弄作為一家臺灣料理店,因為其出色的口味深受廣大食客的追捧,每天在門外等位的賓客絡繹不絕,實在令人佩服。這家樓上美食味道究竟有多贊,只有試過才知道!

2014-12-13
慶祝紀念
紀念日
2015-01-31 1658 瀏覽
咖啡弄登陸香港,一度掀起窩夫潮,排隊動輒2小時!隨著台式甜品愈來愈多,今回到尖沙咀的分店享用晚餐,人龍明顯減少,排了45分鐘便可入座了。飲品方面,fruit tea是必選的。果茶保持水準,水果豐富,令人開胃,可吃更多!由於走了冰,令果茶偏甜,下次該不會走冰了。滋陰的女士可選熱的fruit tea,質素同樣讚!這大概是餐牌是鮮有的辣味菜,真的很辣!自問嗜辣的不妨一試。但總覺到咖啡弄還是專注吃甜品好了。充滿牛油香的牛角包夾著火腿、粟米和醬汁等,味道略咸,配合沙律菜一同吃便剛好了。招牌菜來了!草莓甜中帶酸,拍得住Italian Tomato,窩夫香軟可口,如外層烘得脆一點,達致外脆內軟便更好!

Fruit Tea

滋陰的女士可選熱的fruit tea,質素同樣讚!
Fruit Tea(hot)

咖哩飯

牛角包

草莓窩夫
  • 冰鮮果茶
  • 草莓冰淇淋鬆餅
咖啡弄 again 今次同朋友仔2丁友1齊去食,好好彩啊!我地係12點去到開始排隊,12點9就有位啦!!!!!今次我地食左 咖哩牛腩佐法式麵包 & 香蕉朱古力鬆餅 &  冰鮮果茶 & 香草咖啡 本身落埋個墨爾本龍蝦堡, 點知佢地反轉頭話無哂 (會唔會快左d?) 我自己就主要食香蕉朱古力鬆餅, 好中意個鬆餅, 真係好鬆軟 可能自己本身都好中意食甜點, 所以... 真係食得好開心!但係當我食到咖哩牛腩佐法式麵包果時.. 發現個包硬到... 嗯...我咬唔到.. 哈哈! 可能呢d先係真正既法式麵包啦.. 不過我唔識欣賞 所以最後就俾哂個朋友仔食 聽佢講, 佢都覺得個味好正,但係都係覺得個包太硬喇 .. 所以我相信.. 我下次係唔會再嗌 飲品方面, 我本身係大愛咖啡, 所以... 好滿意 仲有雪糕係入面,仲想點? 朋友仔就飲冰鮮果茶, 我見佢係咁研究呢個果茶係點整XD 因為佢話好好飲,好飲到佢食埋入面既生果 ,就咁睇,我都見杯野好足料啊! 咖啡弄 see you soon, 我會再來的<3<3<3
咖啡弄 again
今次同朋友仔2丁友1齊去食,
今次我地食左

本身落埋個墨爾本龍蝦堡, 點知佢地反轉頭話無哂
(會唔會快左d?)

我自己就主要食香蕉朱古力鬆餅, 好中意個鬆餅, 真係好鬆軟

可能自己本身都好中意食甜點, 所以...
真係食得好開心!
但係當我食到咖哩牛腩佐法式麵包果時.. 發現個包硬到...
嗯...
我咬唔到.. 哈哈! 可能呢d先係真正既法式麵包啦..
不過我唔識欣賞

所以最後就俾哂個朋友仔食
聽佢講, 佢都覺得個味好正,
但係都係覺得個包太硬喇
.. 所以我相信.. 我下次係唔會再嗌

飲品方面, 我本身係大愛咖啡, 所以... 好滿意
仲有雪糕係入面,仲想點?

好飲到佢食埋入面既生果
,就咁睇,我都見杯野好足料啊!

咖啡弄 see you soon, 我會再來的<3<3<3
2015-01-24
  • 香蕉朱古力鬆餅
  • 香草咖啡
2015-01-26 2312 瀏覽
回來香港不足一星期,又再黎試香港既咖啡弄,坦白講,要我花個幾鐘黎排隊真係唔駛預我! 難得仲放假,下午過黎碰過運氣,一上到去就有位,good呀!室內環境真係十足十台灣的店舖,SOFA位仲有cushion! menu都係一模一樣! 估計香港分店會跟住台灣黎修定!在台灣有幾款限定食品都食唔到,所以試下香港有冇得叫同好唔好味!落單叫左以下食品:限定咖喱牛腩飯 ($68)之前在台灣冇得食,反而返到香港有得食。賣相十分精緻,有一支玻璃棒用黎筆咖喱, 咖喱味好香, 入口仲有少少辛辣味道,牛腩夠晒入味, 炆得好夠淋. 入面仲有D薯仔, 同樣索滿咖喱汁!限定玉米里肌起士可頌 ($62)超吸好食, 齋看賣相已經贏晒!其實牛角包唔算大個, 但係入面夾滿厚厚既火腿, 芝士, 煙肉粒, 生菜, 粟米!仲俾多一兜醬你點沙津食! 呢個份量真係夠晒誠意!不過, 由於太豐富既關係, 真係有D難塞入口, 只能切細細件食, 因為火腿太多, 麵包太少, 變左味道係有D偏咸, 加上仲有D芝士同煙肉喺度添~~不過還是覺得好好食既~~~香草手工咖啡 ($48)好靚既一杯手工咖啡, 果然要等十幾廿分鐘, 隨咖啡再附有兩塊小麥餅咖啡上
落單叫左以下食品:

限定咖喱牛腩飯 ($68)
之前在台灣冇得食,反而返到香港有得食。
賣相十分精緻,有一支玻璃棒用黎筆咖喱,
咖喱味好香, 入口仲有少少辛辣味道,
牛腩夠晒入味, 炆得好夠淋.
入面仲有D薯仔, 同樣索滿咖喱汁!

限定玉米里肌起士可頌 ($62)
超吸好食, 齋看賣相已經贏晒!
仲俾多一兜醬你點沙津食! 呢個份量真係夠晒誠意!
不過還是覺得好好食既~~~

香草手工咖啡 ($48)
咖啡上其實加入一球雲呢拿雪糕, 利用雪糕甜味混入咖啡當中, 可令咖啡更香滑可口, 起初飲既時候, 味道真係很好, 但雪糕差不多溶晒後, 再飲, 就會覺得多左一些苦澀味, 個人黎講, 其實喜歡飲甜的, 所以也請侍應多給我糖, 糖盒樣子也很可愛, 圓圓扁扁~~
冰鮮果茶 ($58)
真心覺得熱既係好飲一點,果茶好飲與否,我會覺得真係視乎d生果是否新鮮。不過呢壺鮮果茶既水準,拍得住台灣店既。

黃金拿破崙千層派 (62)
在台灣也有點過, 因為真係覺得好好食~~
上面有一少塊金箔仔裝飾
入面其實有好多層~
食落真係勁鬆脆, 中間夾有吉士忌廉, 既軟滑, 又可黏住內層既薄脆, 十分好!
2015-01-05
2015-01-25 1933 瀏覽
好早前,一家人已經到過CWB店的咖啡弄,今次一個人,再到TST的咖啡弄!當天已經是差不多晚上9時了,仍要等約10分鐘左右!今次ORDER了“米肌里起司可頌”嘩!D起司實在太強勁了!好好味!實在滿足!飲品方面,Order了冰熱鮮果茶。冰鮮果茶杯中特別放有一塊內裡夾著檸檬片的冰塊, 我們把水果汁倒進杯子裡面之後, 能有透心涼的效果. 熱鮮果茶杯內還有小小鮮果粒。一個人吃了百多元,雖甜品也很美味,但實在吃不下了!總結,TST店的水準與CWB店差不多喲!

今次ORDER了“米肌里起司可頌”
嘩!D起司實在太強勁了!好好味!實在滿足!

飲品方面,Order了冰熱鮮果茶。

一個人吃了百多元,雖甜品也很美味,但實在吃不下了!
總結,TST店的水準與CWB店差不多喲!

2014-10-28
10 分鐘 (堂食)
想去Coffee Alley也係很久了,因為厚厚窩夫好吸引,兩次路過銅鑼灣店都係自己且好多人排隊(已經站到門外 ),實在冇勇氣獨自排兩個鐘。今次1330落堂后提議去朝聖,杜小姐說她其實唔係鐘意食甜,不過還係可以幫我食 其實落地鐵從C2出比較近啦,比從A2出少過一個交通燈。入店時近1400,見冇人等位甚是驚喜,直接拿牌上樓 本以為銅鑼灣店設在二層是因為租不到店位,冇念尖沙咀店都係,或许係為配合ALLEY果名,還真有曲徑通幽之感。來到counter見有三人在椅上等位,店員也話我哋等等,原來係在上面也可等位嘅……杜小姐話我“真係想多” 不過很快就有位喇,店其實內有乾坤比睇起来capacity大D 睇大家食評都話窩夫好大份一人食唔嗮,本想兩人合食一個窩夫,但朋友不嗜甜有恐食唔飽,加點一客熏雞土司披薩。飲品係香草拿鐵同玫瑰歐蕾。朋友嘅香草拿鐵有一球雪糕浮在咖啡☕中(下次一定朋友食嘅野都拍照 ),好有創意不過朋友話好淡唔好飲。土司披薩熱辣辣好好味,土司底脆卜卜 蛋沙律好味,同西生菜都好搭,再少甜多D菜更好。呢個草莓冰淇淋鬆餅賣相滿分~實際比我想象中還要大  從第二張圖睇淋著草莓醬裹上先草

),好有創意不過朋友話好淡唔好飲。
土司披薩
土司披薩熱辣辣好好味,土司底脆卜卜
蛋沙律好味,同西生菜都好搭,再少甜多D菜更好。
呢個草莓冰淇淋鬆餅賣相滿分~實際比我想象中還要大
 從第二張圖睇淋著草莓醬裹上先草莓嘅冰淇淋似唔似兩顆大草莓
拿上來是還有熱氣,可見係新鮮焗制\(≧▽≦)/
取一件餅先常原味,果然(本以為係兩球雪糕……)外脆內軟,好食!再涂抹上吉士奶油醬同草莓雪糕,冷熱同食,又是另一番風味,呢個custard同雪糕都唔太甜\(≧▽≦)/。
玫瑰歐蕾
再等陣我嘅玫瑰歐蕾都上黎喇,本想order rose latte,尋未果,不過呢個rose milk tea都好飲,奶茶滑,配上玫瑰香自有一番風情,foam打得幾細,玫瑰花瓣給浪漫加分

不過呢個鬆餅好緊身,食落一件就覺好飽,更中意裡邊有些氣孔嘅窩夫,唔會太緊同太塞。大概對食物的滿意程度與期待值相關,可分為超出期待,符合期待同未達期待。因為我之前期待太久,所以呢個鬆餅有少少未達期待呢。覺得三四人分食一份正合適。相比之下之前的土司披薩因为未有期待就十分驚喜。
還是感謝小夥伴不愛食甜還陪我來滿足願望,價錢比dazzling平D不過對於學生党也唔平……我有時任性,謝謝妳一直慣著我。
2015-01-22
土司披薩
玫瑰歐蕾
  • 現烤燻雞吐司披薩
2015-01-21 1977 瀏覽
台式cafe 已在香港流行了一陣子,首先打進香港的是咖啡弄,進註了香港一陣子已有相當高的人氣,每次都有超多人排隊。銅鑼灣店是以派籌形式的,等一,兩個小時是等閒事吧,所以最終還是未能一試。今日來到尖沙咀行街,唔知食咩好,打開openrice search,發現原來係尖沙咀都開左分店,所以過去一碰運氣。8.30pm 去到並不見人龍,竟然可以直接進入餐廳無需等待。餐廳環境不算大,但田園風格的佈置相當舒適。Menu 像一份報紙,而且大部分食物也有大大的圖片,可謂有圖有真相~售價唔貴,多數食物大概 around $50幾-60幾有交易咖哩牛腩飯 ($68)本來是想食咖哩牛腩配法式麵包,畢竟比較有名氣,但因為唔想二碟都係包,所以便要了飯。牛腩做得好食,夠入味同夠淋,肥痩適中,不過薯仔就太硬,咖哩汁好香,比預期辣,不過好好食,好食到全部咖哩汁清曬~玉米肌里起司可可頌 ($62)又一人氣食品,賣相吸引。呢個其實係一個大的牛角包內𥚃有生菜,番茄,火煺,芝士,芝士醬,粟米,同煙肉粒;額外配有extra 的粟米粒,餡料非常豐富,真正的餡多過包。牛角包面層鬆脆有牛油香,沙津醬要一讃,夠曬creamy, 加埋落

咖哩牛腩飯 ($68)
玉米肌里起司可可頌 ($62)
又一人氣食品,賣相吸引。呢個其實係一個大的牛角包內𥚃有生菜,番茄,火煺,芝士,芝士醬,粟米,同煙肉粒;額外配有extra 的粟米粒,餡料非常豐富,真正的餡多過包。牛角包面層鬆脆有牛油香,沙津醬要一讃,夠曬creamy, 加埋落d餡料到食,好match,未食過的一定要食~
到點甜品的時候,staff 同我地講每人最底消費一杯野飲,就算食左野都一定要點野飲,如果唔想點飲品,可以點甜品代替,所以我地最後點左一個士多啤梨窩夫同水果茶。

士多啤梨窩夫 ($58)
第一次黎到點可以唔試呢到的窩夫,窩夫餅身較厚身,有蛋味,可惜太實,不夠鬆脆,亦不夠香口,相比起比利時窩夫尚有一段距離~士多啤梨夠鮮甜,有大量士多啤梨醬淋上面,配上一球士多啤梨味雪糕加一球吉士醬,食完呢個甜品就KO左我地
水果茶 ($58)
水果茶個base 味係以橙汁為主,再帶有少少的熱情果味,其實似一杯什果濱治~內裡有多種水果,橙肉,蘋果,青檸,熱情果同話梅混合而成,飲前記得攪拌一下,因底部較甜。
埋單連加一食左$271,可謂物超所值,性價比相當高,難怪甘多人排隊,值得一食~

2015-01-20
  • 咖哩牛腩
  • 玉米里肌起司可頌
在香港開業已經年多的台灣大人氣咖啡店-咖啡弄,由登陸香港就已經傳來極大迴響,然後更要排上數小時才能一嚐,這些已經將小宅女嚇怕!所以一直都沒有去過...但小宅女現在表示:我終於都去了啦!昨天趁著閒日,相對地不太多人的日子和時候去,非常幸運地不用等位!而且還有四人座的半卡位坐,超Lucky!但店內也是近乎滿座的情況,至今還是非常有人氣的店啊。這是BBQ豬排三明治,可以看見那塊豬很厚!真的沒想到份量會是如此足料,很大份。很豐富,除了有厚厚的豬之外還有蕃茄、紅洋蔥、菜、芝士等等,這麼多的配料和那個醬汁很搭很好味啊!旁邊還伴了一個澆上千島醬的蛋沙律,很好吃,超讚!我很喜歡Sandwich類的食物,所以也很喜歡這個 (笑)然後這個是現烤燻雞吐司披薩,看見網上很多人都推介就要試試看了!雞很嫩滑,味道不錯,還有很多蕃茄和一大片芝士,也配上了蛋沙律。不過這個Pizza味道相對地較濃,所以我還是比較喜歡上面的三明治。飲品方面,雖然看見很多人都點了水果茶,但奈何我真的對水果茶沒有太大興趣。結果我點了的是優格野莓冰沙,之前在網上看時已經鎖定要喝這個了。賣相真是超美麗,非常喜歡 (心)每一口除了冰沙之外還有一顆
在香港開業已經年多的台灣大人氣咖啡店-咖啡弄,

由登陸香港就已經傳來極大迴響,然後更要排上數小時才能一嚐,

這些已經將小宅女嚇怕!所以一直都沒有去過...

但小宅女現在表示:我終於都去了啦!

昨天趁著閒日,相對地不太多人的日子和時候去,

但店內也是近乎滿座的情況,至今還是非常有人氣的店啊。
這是BBQ豬排三明治,可以看見那塊豬很厚!

真的沒想到份量會是如此足料,很大份。

很豐富,除了有厚厚的豬之外還有蕃茄、紅洋蔥、菜、芝士等等,

這麼多的配料和那個醬汁很搭很好味啊!

旁邊還伴了一個澆上千島醬的蛋沙律,很好吃,超讚!

我很喜歡Sandwich類的食物,所以也很喜歡這個 (笑)

飲品方面,雖然看見很多人都點了水果茶,

但奈何我真的對水果茶沒有太大興趣。

賣相真是超美麗,非常喜歡 (心)

每一口除了冰沙之外還有一顆顆雜莓粒,真材實料。

但頂上那些雜莓非常酸啊!看來這應該只是美觀的作用而已?
然後還有Oreo沙冰,賣相也很美啊,而且好足料!

除了面頭有一塊Oreo之外,沙冰裡還有朱古力粒和Oreo餅碎,

好幸福啊,感覺比食麥旋風更滿足 (笑)

其實本來去咖啡弄的目的是想吃鬆餅的,但是沒想到每一份食物都這麼大,

而且飲品也是非常大杯,結果點了2份食物和2杯飲品已被K.O.,唯有下次再去啦XD

不得不說的是雖然店內面積頗大而且很多客人,但人手足而且服務態度不錯!

那時我正在拿著水杯喝水同時望著電話沒有留意到,

店員竟然拿著水壺在一旁耐心地等我放低杯子!

當我發現時馬上將杯子放下啊,超不好意思的...

已經很久沒有見過服務這樣好的店了,所以這次對咖啡弄的印象很好。

離開時見到已經開始要等位了,果然是很受歡迎的店呢 (笑)

2014-12-10
  • BBQ豬排三明治
  • 優格野莓冰沙
  • Oreo沙冰
2015-01-20 1417 瀏覽
記得上年第一次去Cwb咖啡弄時, 等了一個多兩個小時, 入座時已是最後一批, 很多食物都賣光了. 最近有另一朋友說從未食過咖啡弄想試TST那間, 一早已做了功課, 知道星期六日12時左右只需大約等45分鐘. 為博紅顏一笑, 今星期六短週的我就去了排隊! 跟cwb店不同的是, 此店要在路邊排隊, (因為樓上供等位的地方太少了). 雖然有暖水供應, 但大部份時間也是在路邊等, 到店內waiting area有位置時才可上樓(上到去大約要等數張枱)有座位時朋友剛好收工過來, 馬上點餐!(與cwb 不同的是, 只有一位waitress 是說普通話, 但尖咀分店比銅鑼灣大, 座位也比較多, 雖然是share table, 不過與朋友兩個人並肩而坐我反而覺得ok)因為本人不愛咖啡, 所以點了菊花茶~ waiter特別提醒蜜糖內是有杞子的, 確認人客ok才落單, 相當細心.朋友的冰滴咖啡限量供應: 咖哩牛腩配法包, 見menu 上有一隻辣椒標示, 心想應該也可handle 到, 誰知那個辣是慢慢出來的, 愈食愈辣. 有凍飲還頂得住, 辣得好好味呀!限量供應: 玉米里肌起司可頌, 愛cheese 的人
朋友的冰滴咖啡
限量供應: 玉米里肌起司可頌, 愛cheese 的人一定要食這個! chesse 味超濃, 牛角包又很鬆化. 口感超正!
最後當然不少得甜品啦! 朱古力鬆餅很好吃, 內裡很鬆軟, 可是對我來說外層口感有點太硬, 沒有espuma 或dazzling 好吃.

朋友話咖啡弄的食物比茶木還要好吃, 可是我覺得兩間是不同style 呢~
題外話/補充資料: 在店內waiting area等位時不停聽見開放式廚房還是水吧的男員工在爆粗... 感覺很不雅
2015-01-17
2015-01-19 1584 瀏覽
今晚黎到咖啡弄, 聽聞最高紀錄要排成2個鐘先有位, 友人早放工所以去等位先, 好彩等咗幾分鐘就有位 淨係杯品嘅menu已經有8頁, 而且有圖有真相, 像真度接近99% Oreo 冰沙$52雲呢嗱味雪糕配Oreo朱古力碎, 雖然普通咗啲, 不過都好味海鹽焦糖拿鐵$50Latte個味偏奶同淡, 不過杯附近嘅海鹽又調返個味, 都唔錯個人最鐘意側邊個忌廉! 夠香夠奶, 好好食!法式奶茶$40面嘅奶泡好豐厚, 茶就甜咗d唔知點解><玉米里肌起士可頌$62牛角包好鬆脆, 咬落層次好多, 中間有火腿及芝士片, 上面橙黃色嘅芝士溶痴住滿滿嘅粟米粒同煙肉火腿都算厚, 食落好有味, 煙肉焗到少少硬身, 咸咸哋咬落都好正!賣相好吸引, 再點啲蒜蓉沙律醬, 添加惹味 店員落單時可以將又長又唔順口嘅菜名讀一次, 真西利 咖哩牛腩佐法式麵包$68肉煮得唔太腍, 有啲位就較硬, 咖喱中等偏低嘅辣度, 都幾開胃白色用黎點麵包嘅醬有啲蒜蓉香味, 比沙律醬更好食完啲肉仲有咖喱汁淨, 於是叫多個包, 食埋佢, 哈哈法式麵包$15草莓冰淇淋鬆餅$58鬆餅好厚身, 本身都帶蛋香味, 個皮少少脆, 中間又
Oreo 冰沙$52

Oreo 沙
海鹽焦糖拿鐵$50
個人最鐘意側邊個忌廉! 夠香夠奶, 好好食!
海鹽焦糖拿鐵
法式奶茶$40
面嘅奶泡好豐厚, 茶就甜咗d唔知點解><
法式奶茶
玉米里肌起士可頌$62
賣相好吸引, 再點啲蒜蓉沙律醬, 添加惹味
店員落單時可以將又長又唔順口嘅菜名讀一次, 真西利
玉米里肌起士可頌
咖哩牛腩佐法式麵包$68
白色用黎點麵包嘅醬有啲蒜蓉香味, 比沙律醬更好
食完啲肉仲有咖喱汁淨, 於是叫多個包, 食埋佢, 哈哈
咖哩牛腩佐法式麵包
咖哩牛腩佐法式麵包
法式麵包$15
法式麵包
草莓冰淇淋鬆餅$58
鬆餅好厚身, 本身都帶蛋香味, 個皮少少脆, 中間又有少少彈性, 不過主角係草莓!
草莓都好甜, 唔酸, 個汁都唔會太甜, 唔驚有太多糖分
雪糕一細球, 另一個係吉士醬, 如果可以多啲就好喇
2015-01-12
2015-01-19 1404 瀏覽
半年後再訪咖啡弄尖沙咀分店, 人龍終於消失在街上等了十分鐘便可以安排入座了冰滴咖啡 $60友人話: 咖啡濃郁又香醇!總匯三明治 $60麵包烤得脆, 雞肉,蛋,火腿,生菜,蕃茄,青瓜!配上粟米片及蛋沙律現烤燻雞吐司披薩 $54淡淡的芝士味...相比之下, 總匯三明治較出色經典摩卡咖啡冰沙 $52摩卡咖啡不夠香膿!鹽味焦糖冰淇淋鬆餅 $58焦糖味好香而又浸出淡淡鹽味咖啡弄 總結: 值得一試!
半年後再訪咖啡弄
尖沙咀分店, 人龍終於消失在街上

等了十分鐘便可以安排入座了
冰滴咖啡 $60
友人話: 咖啡濃郁又香醇!
總匯三明治 $60
麵包烤得脆, 雞肉,蛋,火腿,生菜,蕃茄,青瓜!
配上粟米片及蛋沙律
現烤燻雞吐司披薩 $54
淡淡的芝士味...相比之下, 總匯三明治較出色
經典摩卡咖啡冰沙 $52
摩卡咖啡不夠香膿!
鹽味焦糖冰淇淋鬆餅 $58
焦糖味好香而又浸出淡淡鹽味

咖啡弄 總結: 值得一試!
2015-01-09
2015-01-18 1170 瀏覽
8:30PM去睇呀GEM演唱會,就OPENRICE下尖咀有咩食,本身都驚咖啡弄要排好耐,所以男朋友一放工就衝去排隊先,好彩都係等左一陣就有得入(由於趕時間,要同人SHARE TABLE)我本來極討厭食蕃茄,但係冇時間LIU走D蕃茄,但係我都可以完全接受份量細D,賣相麻麻,味道一般雜莓優格又香又濃,好飲過抺茶牛奶冰沙反而甜品有D失色,鬆餅既麵粉太多,太實太厚食唔晒,下次應該都唔會再叫(小販檔D格仔餅仲好食)
玉米里肌起司可頌
現烤燻雞吐司披薩
份量細D,賣相麻麻,味道一般
雜莓優格又香又濃
,好飲過抺茶牛奶冰沙
鹽味焦糖鬆餅
反而甜品有D失色,鬆餅既麵粉太多,太實太厚
食唔晒,下次應該都唔會再叫(小販檔D格仔餅仲好食)
題外話/補充資料: 睇到本MENU見到冇飯冇意粉以為會唔夠飽要去M記買個飽,冇諗過會食唔晒
2015-01-16
玉米里肌起司可頌
2015-01-18 969 瀏覽
同朋友講左十世都話要來食咖啡弄,今日終於有時間來食啦!太開心啦!哈哈今次來尖沙咀呢間呢,系因為呢間吾洗拎籌啦,只要肯等就有位啦,因為causeway bay 要拎籌,所以次次都食吾到,好sad. btw,今次好期加首先呢,我地得2條友,不過太貪心啦,想食好多好多個,哈哈哈哈,叫左2杯飲料啦,包括鮮草莓冰沙和冰鮮果茶呢杯冰沙就無乜特別啦,都系好像食緊雪糕甘,至於呢,,,,呢個冰鮮果茶就真系好正啦! 大家一定要試下啦,哈哈入面有好多水果,包括橙,平果等等, 酸酸地,好開胃.但又吾系好酸到難飲,所以...正正跟住呢,就叫左甜品啦,哈哈,玉米里肌起士可頌,開頭覺得無乜野,但食落後,真系好好味阿!太幸幅啦!呢個真系好好好好味!呢個我要比爆分! 我吾知點形容個好味,但真系好好味!跟住呢,就叫左草莓冰淇淋鬆餅個鬆餅好厚,好硬,如果個鬆餅可以無甘硬就好啦最後呢,就叫左御茶之水棉花糖冰淇淋,嘩,超高阿!哈哈,正阿!不過有d甜,但系食到下面,仲有3塊雪糕啦,仲有d合桃高吾高阿?哈哈整休來講,咖啡弄好正阿!我下次都要來食

叫左2杯飲料啦,包括鮮草莓冰沙和冰鮮果茶

呢杯冰沙就無乜特別啦,都系好像食緊雪糕甘,

呢個我要比爆分! 我吾知點形容個好味,但真系好好味!
跟住呢,就叫左草莓冰淇淋鬆餅
個鬆餅好厚,好硬,如果個鬆餅可以無甘硬就好啦

不過有d甜,但系食到下面,仲有3塊雪糕啦,仲有d合桃
高吾高阿?哈哈

整休來講,咖啡弄好正阿!我下次都要來食
2015-01-13 1061 瀏覽
LUNCH TIME去到, 等左大約半個中就到我地喇 我地三個人叫左綠茶沙冰(?唔係好記得個名), 曲奇沙冰, 同埋水果茶 不過有D無影相綠茶沙冰: 沙冰打得好好, 唔會飲飲下有碎冰, 而且綠茶味好濃曲奇沙冰: 好多曲奇碎, 正水果茶: 水果多, 味道好FRESH, 一滴不留咁飲晒 HAHAWAFFLE  份量好多, 食唔晒!個WAFFLE好SOFT好易切, 配埋綠茶雪糕,紅豆,同埋CREAM好正! 呢個唔記得叫咩名, 好似係牛角包個包入面D SAUCE咸左少少, 不過整體都OK 仲好飽TIM!
LUNCH TIME去到, 等左大約半個中就到我地喇

不過有D無影相

曲奇沙冰: 好多曲奇碎, 正

WAFFLE
 份量好多, 食唔晒!
呢個唔記得叫咩名, 好似係牛角包
個包入面D SAUCE咸左少少, 不過整體都OK
 仲好飽TIM!
2015-01-04
30 分鐘 (堂食)