2016-09-02 3989 瀏覽
一大班朋友嚟gathering朋友推介呢度話有私房菜食亦都有自助海鮮果然冇令我失望自助海鮮都好多款揀其中最喜歡嘅就係帶子刺身同埋三文魚刺身帶子刺身佢哋用上L size嘅帶子所以食落去啖啖肉非常厚實二三文魚刺身佢哋有返正常部位同埋魚腩位不過每條三文魚只有少部份魚腩位要食魚腩位嘅朋友就要早啲去拎了海鮮唔可以錯過不過佢哋嘅私房菜亦都非常好呢款燒羊架更加係值得推介的菜羊架肉味非常濃郁但係唔會有羶味可能選材比較好所以肉質軟滑無比另外一款海鮮私房菜就係辣茄汁鐵板大蝦呢個菜用上鐵板燒上所以上到菜嘅時候依然熱辣辣我就最鍾意食熱辣辣嘅嘢!所以覺得佢哋個大蝦唔單止好入味而且爽口嘅肉質酸酸甜甜好好食如果有得追加呢個餸就好了另外比較有驚喜的一個菜就是芝士煙肉焗麵包雖然唔係咩名貴餸菜但係呢個麵包用生車打芝士再加煙肉而且麵包焗得好香脆配合買芝士同埋煙肉非常之夾食咗兩個鐘之後最後就係可以去享用甜品區甜品有一啲小西餅 啫喱雪米糍同埋雪糕我就最鍾意佢哋個雪米糍佢哋有綠茶雲呢拿同埋朱古力朱古力就係最搶手同埋最好食嗰款唔可以錯過
一大班朋友嚟gathering
所以肉質軟滑無比
另外一款海鮮私房菜就係辣茄汁鐵板大蝦
呢個菜用上鐵板燒上
所以上到菜嘅時候依然熱辣辣
我就最鍾意食熱辣辣嘅嘢!
所以覺得佢哋個大蝦唔單止好入味
佢哋有綠茶雲呢拿同埋朱古力
朱古力就係最搶手同埋最好食嗰款
唔可以錯過
2016-09-02 493 瀏覽
一入到黎就已經比佢個自助海鮮區吸引左見到佢哋有勁多長腳蟹翡翠螺同埋凍蝦再行過D就見到有刺身區同埋竟然有任食生蠔見到生蠔就梗係要試吓啦全部生蠔都係即叫即開的食落都幾有鮮味不過就略嫌咸左些少要加小小檸檬汁去中和返長腳蟹隻隻都非常之飽滿而且鮮味十足任食嘅時候梗係唔可以放過跟住就講返個正餐先今次就book咗食B餐首先一款就係食黑松露炒鮑魚黑松露醬都幾入味而且鮑魚切片左所以唔會太硬依然保持爽口另外呢款鐵板祕醬蝦碌隻大蝦非常之大隻而且有少少開邊所以啲蝦肉完全吸收晒嗰個酸甜辣醬食落口少少辣非常開胃成晚食咗勁多海鮮同埋肉之後見到其中一個菜係金華火腿上湯娃娃菜簡直就係最好時機因為可以食返啲蔬菜可以平衡返而且呢個娃娃菜非常之好食因為個上湯濃郁得來又唔會咸娃娃菜煮得好淋晒再給收埋個上堂非常好食最後自助甜品都唔錯
一入到黎就已經比佢個自助海鮮區吸引左

因為個上湯濃郁得來又唔會咸
娃娃菜煮得好淋晒
再給收埋個上堂非常好食

最後自助甜品都唔錯
葵涌區一帶的食肆多為茶餐廳,但這次在一座工業大廈中竟然尋到半自助餐形式的私房菜,是一個充滿驚喜的晚上!! 餐廳內的環環境非常寬敞和寧靜,是飲食談天的好地方,更見到入面好似係有VIP房的,多朋友的聚會也沒有問題。先上的是新解刺身,種類其實也很多,先說這裏的三文魚很肥美,象拔蚌也很鮮甜 但重點還是落在最矜貴的長腳蟹上 蟹肉有很多,都很新鮮很甜 好快已經俾我食哂了哈哈 接著是堂煎美國頂級牛肉,上菜既時候是生的,因為下面會擺左火燒,大家可以一路食其他野一路慢慢等佢煎,而待應共亦會為大家加上燒汁。咬落去既時候牛味很香,而且個燒汁亦調得好好味。建議大家其實唔洗醮太多汁,要好好品嚐一下頂級牛肉的味道呀!! 清酒伴鮑魚,上菜時有點眼前一亮的感覺,因為鮑魚好大隻呀!! 清酒既味唔算好突出,不過隻鮑魚切落去時已感覺到肉質好爽,呢到既食材的確係幾新鮮 除左以上推介既主菜之外,女人當然又係對甜品心心眼啦 呢到亦好滿足到大家對甜品既追求,首先係北海道3.6牛奶燉蛋白,賣相好精緻,食落去好重牛奶味好香 上面仲有少少燕窩,我的第二個胃要打開了!!而跟住呢兩樣甜品都係可以
但重點還是落在最矜貴的長腳蟹上
蟹肉有很多,都很新鮮很甜
好快已經俾我食哂了哈哈
清酒伴鮑魚,上菜時有點眼前一亮的感覺,因為鮑魚好大隻呀!!
除左以上推介既主菜之外,女人當然又係對甜品心心眼啦
上面仲有少少燕窩,我的第二個胃要打開了!!
而跟住呢兩樣甜品都係可以係出面既自助吧拎既,焦糖燉蛋雖然吃下去時已經不熱,不過厚厚既一層焦糖可以見到呢到既用心制作,不消二三口我已經吃光了
自助吧亦有一個俾大家可以做雪糕pancake的地方,但去到大概九點時,已經有待應係個到開始細心咁幫客人整,所以想吃的話跟待應說聲然後回座位等呢
賣相做得很美,外暖內冷的口感非常好,也用來完結這豐富驚喜的一晚了!!最後想提下這裏的待應都很好很有禮
質素真的很高,期待下次再係唔同既工業大廈到發掘到比一般餐廳更高水準的美食!!!
2016-07-12
2016-08-26 1033 瀏覽
可以食到自助餐咁嘅自由,又有新鮮刺身嘅味道,又有撐枱腳嘅浪漫,感覺係呢一度先做到。首先上嘅係意大利海鮮冰山,裏面有住各種刺身,分別有新鮮三文魚,希靈魚,鮮甜嘅鮑片,魷魚,帶子,仲有超級大嘅蟹腳。咪睇看佢小小咁一盆仔,裏面各種美味嘅刺身海鮮基本上係應有盡有,我覺得最值得讚賞同推薦就是又厚又肥美新鮮嘅三文魚,十分爽甜嘅魷魚片,仲有一口咬下去就有鮮甜的汁流進口裏面嘅長蟹脚。再黎就係可以自己親自煎嘅USA榖飼頂級牛肉條,細細條牛肉條,一邊伴住洋葱片一齊炒啊煎呀,香味一邊就自然咁散發出黎。牛肉條可以自己煎,熟度亦都可以隨心調教。不過咁鮮嫩嘅牛肉最好都係唔好煎至全熟,六到七成就ok啦!品嘗起黎,肉質真係好嫩,可以蘸芝麻醬一齊食,牛肉嘅鮮味都充斥住每一片洋葱,所以最後全盆清光。然後就係每位兩隻嘅特大加拿大牡丹蝦刺身,一睇到呢個蝦刺身就已經垂涎欲滴,顔色又漂亮,只望果個大蝦頭就已經能知道蝦肉嘅分量都好爽,不能小覷。一口咬落去,蝦肉口感好爽,非常新鮮。蝦頭我地都冇浪費喔,放埋進鍋裏作湯底。紅茶係呢個半自助餐其中一樣嘅飲品,對於非常喜歡飲熱茶嘅我來説,我比呢個紅茶一百分。茶葉放得足,茶味濃香。唔喜歡太濃嘅
紅茶係呢個半自助餐其中一樣嘅飲品,對於非常喜歡飲熱茶嘅我來説,我比呢個紅茶一百分。茶葉放得足,茶味濃香。唔喜歡太濃嘅朋友可以自己加熱水,仲可以加檸檬片,自製新鮮無添加嘅檸檬茶。

想要食一餐豐富嘅晚餐就可以在此享用,依家人在韓國都好想翻去再食一次呀!
2016-08-15
2016-08-25 784 瀏覽
其實而家工廈味食之多有如星塵,今次同大家分享係位於葵涌工廈既和藏,餐廳屬半放題形式即係會有SET比你叫,現場會有其他食物同飲品比客人以自助餐形式提拱,而由於工廈餐廳既關係人流唔會好多,但入到餐廳後發現好多人食緊,果然工廈餐廳可以坐好多人,我同小胖女黎到叫左個A SET,其實都包左好多野,又蠔后又大蝦刺身又牛肉條又剩,當然為食既我地即刻就走出去夾野食啦出到去我地見到非常多野供應,有甜品,有沙侓,刺身,各類熱食,啤酒汽水,蟹腳,同埋係生蠔由於個SET既野食制作需時,我地拼完第一論就上菜啦,首先係牛肉條,好香好有咬口,岩哂食肉獸,再黎就係車打芝士焗脆件,呢個好好食,夠哂脆,重頭戲係蝦刺身同蠔后,刺身係超大隻又甜,隻蠔后成隻手掌咁大隻真係一試難忘,而店員亦都細心教我地將蝦頭放落弼底黎打邊爐,因為餐廳有提拱埋弼底火鍋,實在係太多野食啦個set其他野食仲有炭燒三文魚,燉蛋白,仲有日本密瓜食,真係餓左三日三夜的話,黎呢到一定食到飽一飽,仲好好味,餐廳地方大,適合大班人一齊黎刷餐勁!!

,同埋係生蠔

再黎就係車打芝士焗脆件

仲好好味
,餐廳地方大,適合大班人一齊黎刷餐勁!!
2016-08-20
10 分鐘 (堂食)
早兩年睇電視介紹時已經好想試呢間和藏今次終於有機會一試究竟和藏係半自助餐形式 有A B C三個餐揀 我地揀左A餐 星期六 $368位 加一估唔到係工廈既環境同擺設都幾靚 同酒店既buffet一樣 分左凍盤區 熟食區 刺身同即開生蠔區, 仲有甜品區 地方比想像中大 款色都唔少 未黎主菜 即刻出去拎凍盤同刺身生蠔翡翠螺夠彈牙同新鮮 即開生蠔雖然唔係好大隻 但味道都ok 刺身都有唔少款 三文魚, 帶子, 馬刀貝, 魷魚, 螺等 全部都屬新鮮貨色返埋位一陣 好快就上第一度菜喇 鐵板洋蔥堂煎牛肉條 Wa 好吸引不過我地唔係好識控制 放得太耐 好似有d煮老左接住黎既車打芝士培根脆件 都好好味 包好脆 內裡有牛油同芝士 仲有小小煙肉碎一人兩隻牡丹蝦刺身超大隻 又係好鮮甜三文魚鰭 我無食到 但睇賣相都ok期待已久既法國蠔后超級無敵大隻 好creamy即刻將現場任食既即開生蠔比下去每枱仲有一煲粥底火鍋 可以無限refill牛肉 另外有其他火鍋配料任拎 牛肉配埋胡麻醬味道不錯最後送上甜品3.6牛乳燉蛋白同超甜日本密瓜 為呢餐私房semi-buffet畫上完美句號
早兩年睇電視介紹時已經好想試呢間和藏

• 牡丹蝦刺身
  • 法國蠔后
  • 車打芝士培根脆件
2016-08-21 341 瀏覽
想食生蠔但又唔係咁多酒店有得任食,就上google search到呢間餐廳,見到都有唔錯既LIKE當晚人流不多,可能係星期一,無爆場...但都FULL左8成(得番2張空既4人台)當晚餐牌,本核想試C餐,但佢地話無晒,所以要左A餐上面既係主餐,只會上一次,佢係跟人頭計的,我地有3人,刺身蝦黎左6隻,蠔后黎了3隻等等..由於我地得3人,所以得左下既食物加送(4位以上送右邊的)先來意大利海鮮冰山,有長腳蟹,蝦,三文魚,希靈魚,帶子,八爪魚等等-長腳蟹好鮮甜,亦都好夠凍,食晒都唔洗驚,因為出面重有得拎-蝦都好鮮甜,同樣出面可以再拎-三文魚算有驚喜,好食亦夠厚切,無咩雪味-帶子就比較失望,因為食得出係中下價貨色,食左係出面既刺身櫃都無再拎了-希靈魚,因為無食..不予置評-八爪魚,正常水準之後黎既係堂煎USA穀飼頂級牛肉條(餐牌上打錯了字吧? 打了殼飼@@)-幾好玩,比你自己炒炒下,加埋佢比既汁同洋蔥,好香 D洋蔥吸收左牛肉既肉汁,更入味有驚喜的一道菜,但待應忘了比餐具我們去炒..而且火不太大要炒一陣..建議先去拎蠔食跟住黎既係蠔后...無得頂...同出面即開任食既蠔...差3個level!可惜女

當晚餐牌,本核想試C餐,但佢地話無晒,所以要左A餐

先來意大利海鮮冰山,

有長腳蟹,蝦,三文魚,希靈魚,帶子,八爪魚等等

-長腳蟹好鮮甜,亦都好夠凍,食晒都唔洗驚,因為出面重有得拎

-蝦都好鮮甜,同樣出面可以再拎

-三文魚算有驚喜,好食亦夠厚切,無咩雪味

-希靈魚,因為無食..不予置評

-八爪魚,正常水準

可惜女朋友已經手快快食左隻啦....原來有3隻的!

蠔肉肥美、有彈性,有海水味,無金屬味...可惜每人得1隻..
呢度係出面的蠔,即開任食,清左一ROUND,但又立即有新的補上

大細明顯同蠔后有差距,但食落尚算OK,只係細隻D,每人只限拎2隻
刺身得4款,我就靜係食三文魚同帶子

但帶子我食左2隻就無食,反正三文魚食左4ROUND,睇落唔太靚,食得落同連鎖壽司店的刺物差不多
海鮮櫃,有長腳蟹,蝦,螺

長腳蟹同蝦同海鮮冰山差唔多,放左一陣都係咁鮮

而螺我就無食,女友食完覺得都正常,無咩特別

佢亦都有3款熟食,當晚係椒鹽豬扒,帶子炒西蘭花同洋蔥豬扒(不POST相了)

食落正常。跟住黎既係車打芝士培根脆件

正常,但我覺得吸引不大,不太有驚喜

金華火腿上湯娃娃菜

正常...食唔到有咩好特別既地方

北海道3.6牛奶燉蛋白

呢個甜品我覺得一般,食唔出牛奶味
最後就食SHABU SHABU

粥底無特別,我地去拎左D長腳蟹同蝦返黎放落去,變左海鮮粥咁好正

佢送既安格斯牛都唔錯,有少少脂肪同牛味幾重,質素好過其他任食火鍋好多

而且佢既粥同牛肉係無限量供應,我地叫左TOTAL 3碟同加左1次粥添!

最後送上日本鮮果冰山
係水蜜桃同甘

嘩...全晚最有驚喜係呢個生果(同埋之前既蠔后!)

佢D皮超薄,食落重好鬼甜! 甘我無食...我女友食晒,佢都話好得!

最後佢重有PANCAKE,豆腐花,泡芙(朱古力味),同雪糕糯米糍(綠茶,朱古力,同士多啤梨),同啫喱

-豆腐花好滑,好有豆味,推介!

-pancake,佢會整哈哈笑嫁,但要REQUEST佢,如果有特別的例如生日,最好BOOK位時同佢講埋,佢地有多D時間準備

-泡芙, 得20粒左右...我得左6粒就無晒啦...>.<..佢無refill到...

-雪糕糯米糍,我食左好多粒朱古力同士多啤梨*.*差唔多比我地清晒...

-啫喱, 由於食左其他甜品...所以無QUOTA食唔到..

佢地飲品亦係自取,有韓國啤酒,芒果汁,蘋果汁,紅茶等等(係BBQ7X8X見到果D)

而且佢地亦都有火鍋配料..例如龍蝦丸,蟹柳,金菇,烏冬,栗米,菇類同皇帝菜以供選擇

走果時佢重DISPLAY左D食物係出面可以購買,主要係黎自日本既生果

我地問果隻水蜜桃係咪DISPLAY出黎既款式,佢地話唔係,係貴D既無放出黎

(佢地DISPLAY既水蜜桃2個要70蚊)

我地食到好飽。。自助果D食物無咩點拎,靜係食佢既主菜既經夠飽。。份量之多亦超級抵食

本來食唔到C餐係有D失望,但其他食品既水準亦唔差

下次會約多D朋友一齊黎食C餐! 下次我會早D BOOK定位。。
2016-07-25
  • 生蠔
  • 鮮果盤
  • 堂煎牛肉
  • 長腳蟹
  • 豆腐花
  • 安格斯牛肉
2016-08-18 319 瀏覽
係facebook見到同事係工廈食buffet, 佢有話好得, 就試下.工廈buffet比酒店平, 但相對地環境冇酒店咁靚.叫左個A餐, 主打牡丹蝦,生蠔,堂煎牛肉條同日本生果.除左以上款食物外, 仲有刺身拼盤, 包括三文魚,帶子,長腳蟹, 希靈魚等等, 唔夠可以出面再拎.此外仲有粥底邊爐, 配上牛肉, 牛肉己經唔錯, 加上粥底, 令到牛肉更滑.總括: 好味, 高質素, 地方近地鐡, 唔難搵. 不過走時要經過停車場方可以離開.建議: 如果係特別日子去, 如生日, 紀念日等, 可以預先同餐廳講聲, 會有意外驚喜.

工廈buffet比酒店平, 但相對地環境冇酒店咁靚.

叫左個A餐, 主打牡丹蝦,生蠔,堂煎牛肉條同日本生果.

2016-08-01
  • 生蠔
2016-08-05 1658 瀏覽
六月時從報章得知此店老闆在「團購風波」中,照收食客Coupon而硬蝕了40萬,老闆此舉雖然確實「有點戇居」,但良心老闆因而得名,在這個月催冷漠的都市裏,老闆(老一輩人)的誠信和人情味絕對令人佩服!適逢和藏剛轉了新菜單,這次我放下鍵盤,早一星期已預約好要身體力行來支持一下本土小店~我們準時六點到達,餐廳裝修雅致,典型私房菜的格局,由於時間尚早,店內只有我們兩位顧客,我們選了$388/位(未連加一)的套餐C,此價錢已經包括外面的自助餐,有即開的法國生蠔、長腳蟹、凍蝦和黃金螺, 生蠔比較細小,而且很重海水味,建議喜歡海水味的朋友不要加醬汁進去,因為此醬汁較甜偏辣,會搶了生蠔本身的味道。長腳蟹比較瘦,但尚算新鮮鮮甜。剌身櫃有三文魚、魷魚、榮螺和馬刀貝,和套餐的意大利海鮮冰山差不多,海鮮冰山多了象拔蚌、希靈魚、牡丹蝦、赤貝,其中象拔蚌和希靈魚比較出色,其他不過不失。熱盤有中式牛柳、西蘭花炒帶子、豬扒和兩款炸物(炸物炸魷魚和炸蝦),每款嚐了一兩件,味道都不錯,其中西蘭花那款的味道很鮮味,但帶子稍微硬了一點。 沙律吧和甜品部一應俱全,沙律吧更有我最喜歡的黑醋,配料有提子乾,粟米粒,和罐頭水蜜桃。飲品
和人情味
絕對令人佩服!

我們準時六點到達,餐廳裝修雅致,典型私房菜的格局,
有即開的法國生蠔、長腳蟹、凍蝦和黃金螺,
長腳蟹比較瘦,但尚算新鮮鮮甜。
意大利海鮮冰山
剌身櫃有三文魚、魷魚、榮螺和馬刀貝,
和套餐的意大利海鮮冰山差不多,
上左:中式牛柳 上右:西蘭花炒帶子 下左:豬扒 下右:兩款炸物

飲品任飲,有橙汁、蜂蜜綠茶、罐裝飲品和啤酒。

品嚐了一輪自助餐後,套餐食品已準備妥當
清酒煮南非六頭鮑魚
清酒煮南非六頭鮑魚,
鮑魚肉質嫩滑,鮮味彈牙
,不知是否以清蒸的方法烹煮,所以酒精散去,沒有酒香,只餘豉油王的香甜濃郁。
芝士焗波士頓龍蝦
芝士焗波士頓龍蝦,
牛油、蒜蓉、奶油和芝士填滿了龍蝦,肉質新鮮彈牙,配上濃濃的芝士
,簡直滋味無窮!
北海道堂煎洋蔥小牛排(80g)
北海道堂煎洋蔥小牛排(80g),
牛排要我們自己炒的

牛排品質非常高,油花均勻佈滿,肉質細嫩多汁
,甜甜的燒汁配上底層炒得香口的洋蔥,更顯滋味
,根本不需要用到店員提供的兩款醬料。
安格斯牛肉shabu shabu
安格斯牛肉shabu shabu,
米香配上牛肉的嫩滑,粥底變了主角
,非常之香濃,簡直一絕!
左:炭燒三文魚鰭, 右:紐西蘭深海魚柳
炭燒三文魚鰭,
魚鰭燒得金黃香脆,內裏仍然軟棉,一口咬下,滿口油脂
,就是醬汁有點少咸。

紐西蘭深海魚柳,
魚柳表面煎得有點小香,時間控制得宜,肉質仍然很綿
,表面有點甜甜的。
車打芝士培根脆件
車打芝士培根脆件,
麵包非常之香脆,熱騰騰的芝士可以拉絲,有非常香濃的牛油
和蒜蓉香氣
上左:焦糖燉蛋, 上右:豆腐花, 下:北海道鮮奶3.6蛋白燉燕窩
整晚出色的還有
甜品~

焦糖燉蛋表面甜脆,內裡幼滑,甜度適中。

北海道鮮奶3.6蛋白燉燕窩, 雖然等了差不多45分鐘
,而且燕窩只有少量,但蛋白燉得非常非常之奶滑,比酒店級的水準有過之而無不及!

總結:套餐內的食材水準非常之高,所有菜式都很美味
,其實單吃套餐內之食品已經足夠
,剛到達的時候吃多了自助餐熱盤,弄得沒有後勁享受更高水準的佳餚和雪糕甜品
,衷心建議各位食家到步時先忍忍口啊

2016-08-04
芝士焗波士頓龍蝦
北海道堂煎洋蔥小牛排(80g)
安格斯牛肉shabu shabu
左:炭燒三文魚鰭, 右:紐西蘭深海魚柳
車打芝士培根脆件
  • 紐西蘭深海魚柳
  • 炭燒三文魚鰭
  • 焦糖燉蛋
  • 北海道鮮奶3.6蛋白燉燕窩
2016-08-02 1181 瀏覽
聽舊同事提起過呢間工廈自助餐幾次,好耐無見,今日就食呢間,約左6點鍾,半自助餐,兩個人一樣揀B餐。覺得自選餐有點似私房菜,有差不多7-8款,每款份量係一人食量,剛好。刺生冷盤,三文魚,蟹腳,帶子,螺等等, 整體新鮮。食完唔夠都可以再係出面拎。1;蜜汁京燒豬仔骨,味道唔錯,肉質好滑嫩啊。又入味。而且肉唔會痴住骨2;鐵板蝦碌。鐵板上夠哂有獲氣熱辣辣,雖然有D秘醬調味,不過仍然食到蝦既鮮味,亦都算大隻。3;車打芝士培根,外皮好脆,芝士加培根呢個組合無得輸,不錯。4,5,6,7;都係套餐裡面既。整體味道唔錯,右下角黑松露鮑魚有驚喜,黑松露好甘香,而且鮑魚一D都唔UM。三文魚鯧,呢個部位既肉都好滑。仲有個粥底牛肉火鍋。可以加埋其他現菜落去SHABU SHABU。冷盤。生蠔雖然唔係好大隻,不過係即開,都好鮮味,而且海水咸味剛好。我覺得唔差得過酒店既生蠔。忍唔住食左差不多10隻。最後食左好多粒呢個雪米滋既東東 。正第一次覓食工廈,最初都有D抗拒,估唔到質素唔差。
最後食左好多粒呢個雪米滋既東東
。正
第一次覓食工廈,最初都有D抗拒,估唔到質素唔差。

2016-07-23
本身很少到工廈尋寶,但和蔵水產好評如潮,也吸引了我去試個究竟。先講路程︰可能你以為葵涌的工廈地點偏遠,但實情是只要你乘港鐵到「葵興站」再上天橋往「貿易廣場」方向,全程走約10分鐘便可。也不算很遙遠吧?餐廳位於工廈的6樓,門外燈光算是充足,而內裡的裝潢也算中規中矩,空間寬敞,除了主要大廳之外,亦稍為間了兩間偏廳,分別可以容納8人 或 12人左右,適合大夥兒的聚會。自助晚餐將晚上6時正式開始,既然未正式開始,先巡一巡搵下有咩目標都好......自助沙律吧及飲品本人十分喜愛吃沙律菜,這裡的沙律配料不算太多,但基本的還是包羅了,例如︰提子乾、粟米粒、蜜桃、黑醋汁、他他汁、千島醬、芝麻醬;比較可惜的是欠缺了本人至愛的芝士碎、麪包乾,CEASAR 沙律汁。無論如何,最後我也吃了兩大碟沙律才收手  成績算是不錯吧。生蠔吧 (每人每次限取兩隻)生蠔是即叫即開的,雖然沒有酒店式的大型生蠔,但這邊的蠔也算十分新鮮,入口CREAMY ,略嫌海水味不足,可能是職員過度用水沖洗蠔殼碎所致。但整體來說,蠔的質素算是一流!! 即使是我這種容易肚子痛的朋友也沒有感到不適。抵讚 說回正題,剛入座,職員便會奉上海鮮冰

自助沙律吧及飲品

無論如何,最後我也吃了兩大碟沙律才收手
 成績算是不錯吧。
自助沙律吧
生蠔吧 (每人每次限取兩隻)
即開生蠔
說回正題,剛入座,職員便會奉上海鮮冰山,配上刺身同蟹腳。

三文魚刺身肥美鮮甜,上選 !!
長蟹腳大小中等,略嫌欠缺了海水味的鮮甜,若與酒店級的蟹腳,質素仍有一段距離。但既然來到工廈區,性價比之下也是可以接受!!
海鮮冰山
跟餐小食

餐廳跟餐有多款小食及即整熱食,由於款式也實在太多,只能選出幾款值得欣賞和印象深刻的作介紹。

茄汁蝦碌
估計以虎蝦作材料,因此身型夠,肉質爽彈,但相信曾經過雪藏處理,因此缺少了海水的鮮甜味,加上茄汁似乎在後期加入,令人感覺與蝦碌並不融合。但整體感覺尚可。
茄汁蝦碌
黑松露磯燒鮑魚
鮑魚連鐵板送上,令人驚喜的是︰鮑魚配合黑松露竟然是出奇地夾!! 黑松露醬的香氣滲入了鮑魚,令人一試難忘,只是略為不解廚師為何不完隻鮑魚奉上,反而要將其切條,否則整碟菜的觀賞性一定會更高!
磯燒鮑魚
煙肉脆包

全晚以這個蒜香煙肉芝士脆包最為回味!! 即焗,脆皮用刀切下去係有裂開的聲音伴奏,咬下去香口,而包心帶點煙韌,芝士和蒜香在焗爐的高溫下已完全融化,第一啖入口已覺滋味無窮!!! 如果可以,實在想外賣多個返屋企!!
芝士煙肉脆包
整體服務理想,侍應會主動收碟,上菜方面亦井然有序,即使跟餐主菜連小食共有達8款,亦不會一氣呵成地上菜,侍應會視乎食客的進度,讓你有細味品嚐的空間。

後記︰工廈半自助餐乃新派的覓食潮點,在衡量性價比的原則下,仿酒店式的餐飲概念的確為預算有限的食家帶來另類的好選擇!!

2016-07-22
即開生蠔
磯燒鮑魚
芝士煙肉脆包
2016-07-29 487 瀏覽
男友懶神秘話要帶我食好野,原來係之前訂過日本哈蜜瓜既舖頭。呢間餐廳以semi-buffet形式經營,最大賣點係私房菜+海鮮任食。由於閒日都會full house, 所以預早訂位訂B餐。點左最平既set,但菜式一點也不輸蝕!四道私房菜:黑松露醬伴磯燒鮑魚/香草蜜汁京燒豬仔骨/鐵板秘醬蝦碌/蟹肉蕃茄意粉我們兩人仲送以下五款菜式:海鮮冰山/三文魚鮨/芝士煙肉脆件/北海道牛奶燉蛋白/娃娃菜任食當晚有:海鮮-即開生蠔/蟹腳/熟大海蝦/海螺刺身-三文魚/魷魚/希靈魚/蟹棒/螺肉熟食-椒鹽豬扒/中式牛柳/帶子西蘭花/魷魚天婦羅/焗龍蝦丸飲品-韓國飲料/啤酒/果汁/茶餐廳熱飲涮涮鍋配料甜品雪糕吧坐下隨即送上海鮮冰山,即係冰鎮刺身海鮮拼盤。刺身種類比任食提供既更多,其中最推薦三文魚同帶子。厚切三文魚夠凍,油脂分佈平均肉質爽口。帶子唔係特別大隻,不過帶有海水味好新鮮。食完海鮮冰山經已滿足無再出去拎任食的刺身。生蠔即開原汁原味,出去食酒店生蠔buffet價錢貴一倍~任食海產方面,我只吃蟹腳同大蝦。由於本來送既海鮮冰山食得太慢,蟹腳被冰水泡掉鮮味,反而外面任取既蟹腳鹹鮮味更重。大蝦係海蝦依然彈牙。平日食多少少
男友懶神秘話要帶我食好野,原來係之前訂過日本哈蜜瓜既舖頭。

四道私房菜:

涮涮鍋配料

甜品雪糕吧
飲品櫃
海鮮冰山
生蠔即開原汁原味,出去食酒店生蠔buffet價錢貴一倍~
即開生蠔吧
任食海產方面,我只吃蟹腳同大蝦。由於本來送既海鮮冰山食得太慢,蟹腳被冰水泡掉鮮味,反而外面任取既蟹腳鹹鮮味更重。大蝦係海蝦依然彈牙。平日食多少少蟹蝦我就會胃痛,今次幸免應該係海鮮夠新鮮。
海產自助吧
磯燒鮑魚作熟食既頭盤~首先海鮮賣相好重要,如果見過未處理好鮑魚殼就明白...今次背殼乾淨之餘,仲去左內臟。鮑魚切成一條條非常方便進食,亦令黑松露醬均勻地沾上。鮑魚加黑松露意想不到咁夾,上面仲有甜甜燒汁點綴,好食!
黑松露醬伴磯燒鮑魚
京燒豬仔骨都係好推介~呢個部位肌肉多又厚肉唔容易煮得好,試過自己煎好似食牛展咁實。豬脾仔應該慢煮過,切開骨肉分離,食刀叉食好方便。
香草蜜汁京燒豬仔骨
最驚喜竟然係粥底火鍋,安格斯牛要向侍應要求。本以為係吉野家牛一日牛貨色,所以放到最後先食。佢既安格斯牛無和牛咁靚,但味道無得頂!牛脂不會黏咀唇,入口即溶。下次來第一個要食火鍋先,因為粥底煲到最後好有牛味架
涮涮鍋安格斯牛肉
大蝦醬汁酸酸甜甜,有白胡椒的辣是住家風味。
鐵板秘醬蝦碌
北海道3.6牛奶燉蛋白賣相無特別,食落好似義順既雙皮奶。同西式panna cotta無得比,尤其是頂層既奶皮最濃奶香。
北海道3.6牛奶燉蛋白
熟食推介帶子西蘭花,蒜蓉打茨更加入味,帶子稍為過火,勝在份量多。
熟食吧食物
離開時旁邊的瀨粉廠播著澎湃的音樂,是在搓麵團耶~ 進入呢幢大廈好似進入另一時空,有趣

海產自助吧
黑松露醬伴磯燒鮑魚
香草蜜汁京燒豬仔骨
涮涮鍋安格斯牛肉
2016-07-25 2611 瀏覽
今日媽咪生日, 佢勁愛食生蠔, 搵左一間唔係太貴但又有即開生蠔的餐廳同佢慶祝.今日目的係食蠔, 一嚟到就二話不說揀左2個B 餐.牡丹虾好大隻, 好鮮甜, 肉質唔淋, 爽口彈牙.法國NO. 1蠔后果然唔同D, 比即開任食生蠔更大隻,好鮮甜,好新鮮,生蠔脹卜卜, 無得頂!牛肉雪花分怖平均,有洋蔥鋪底,淋上牛肉汁,好香,牛好淋, 好有牛味.海鮮就同一般放題差唔多,三文魚厚切!食到呢度已經飽飽地.牛肉SHABU SHABU 係用白粥底, 好特別。本來想食下D 粥, 但真係已經食唔落了.最後有日本生果,估唔到佢用日本水蜜桃同甜柑,好甜,好得!下次一定會餓足全日, 再食過….PS: 呢度仲可以買日本生果返屋企慢慢食!

今日目的係食蠔, 一嚟到就二話不說揀左2個B 餐.

牡丹虾好大隻, 好鮮甜, 肉質唔淋, 爽口彈牙.
海鮮就同一般放題差唔多,三文魚厚切!
食到呢度已經飽飽地.
最後有日本生果,估唔到佢用日本水蜜桃同甜柑,好甜,好得!
下次一定會餓足全日, 再食過….

PS: 呢度仲可以買日本生果返屋企慢慢食!
2016-07-21
慶祝紀念
生日
2016-07-25 573 瀏覽
呢個真係好高級嘅半自助餐,基本上你坐底之後,食物就不停有侍應拎黎。首先想講嘅係呢度嘅食物質素係好高級,每一樣野食都好出色。黎到嘅海鮮拼盤,係有長腳蟹食架!肉質又爽又鮮甜!刺身都好新鮮!接落黎仲有鮑魚,真係原隻連殻嘅鮑魚呀,好易就切得開,一啲都唔韌,當然食個陣都係啦,仲好食得出好新鮮ge味道。個人好鐘意食呢個龍蝦,因為呢個龍蝦嘅芝士味好濃,加上好大隻,食落啖啖肉,好爽。不過拆肉嘅過程有啲麻煩😆而且原隻食ge機會真係唔多,感覺好正。咁既然係半自助餐,出面仲可以自己拎生蠔同其他海鮮食,生蠔係即場有人開俾你食。而仲有一啲中式嘅菜嘅。如果鐘意食長腳蟹ge朋友,仲可以出去不停拎呀!黎到甜品時間,有即叫即整嘅雪糕pancake!!!其實出面仲有d不同ge甜品,例如焦糖'鄧'蛋等等。非常滿足嘅一餐!
非常滿足嘅一餐!
2016-07-14
2016-07-25 583 瀏覽
或者地點不是太方便,但係可能因為舖租比旺區平好多,所以付出既價錢大部分喺食物度,變左食物質素高,而且種類同份量都好多,如果有時間,非常值得去食!私房菜既點菜方式,人頭計,而且仲有自助餐食物再加埋shabushabu,包保夠食。清酒煮南非六頭鮑魚每個人只係四百蚊,竟然食到六頭鮑,仲要係好鮮味,又彈牙,又有囗感,而且用清酒煮更能提升鮑魚既鮮甜,完全保留鮑魚既味道,原汁原味,ichiban!即煎小牛扒小牛扒來自北海道,而且佢既上法好特別,用先預熱既鐡板,即刻煎熟,而且自己煮自己控制熟度,肉質好滑,牛肉味濃,肥瘦適中,所以入口好滑自助餐自助餐食物種類繁多,除左沙律菜、湯、shabushabu 配料外,仲有長腳蟹,長腳蟹肉質彈牙,味道鮮甜,一個人可以起碼食三枝,而且仲有甜品,即煎pancake! 有專人即叫即整,pancake 皮熱辣辣,入面包住朱古力雪糕,以呢一個咁正既甜品為呢一餐飯劃上完美句號,大.滿.足!

即煎小牛扒

自助餐