2008-01-15 25 瀏覽
This is a OK Japanese food, when its open I must say is very good, because at that time not many Japanese restaurant like that, the best at that time was tempera prawn sushi ( I think). Now so many restaurant are like that style, it seems this restaurant no more special. But the food still OK. The salmon are still very fresh,(HK9.00 per dish) much better than other similar restaurant like “淳”in 禮頓道The best is they do half price Monday to Friday, after lunch time (I think is start from 2:30) many
The best is they do half price Monday to Friday, after lunch time (I think is start from 2:30) many “Sales”go to eat. So expect many ppl.
2007-12-31 25 瀏覽
今天同朋友吃了以下食品:帶子壽司--味道不錯,夠凍夠甜,encore了兩碟吞拿魚赤身壽司--超難吃,肉身不但沒有光澤,還呈淺暗紅色,相信是不新鮮的黃鰭, 很薄身, 啖入口有一陣腥味, 吐也吐不切, 千萬不要試鰻魚壽司--鰻魚很軟滑,味道不錯海膽壽司--份量少, 只有一瓣, 不鮮甜汁煮蠔壽司--不過不失天婦羅蝦壽司--好味道服務尚可, 但有漏單情況, 壽司師傅未達水平, 壽司飯鬆散, 握得不好:-(
今天同朋友吃了以下食品:
帶子壽司--味道不錯,夠凍夠甜,encore了兩碟
鰻魚壽司--鰻魚很軟滑,味道不錯
海膽壽司--份量少, 只有一瓣, 不鮮甜
汁煮蠔壽司--不過不失
天婦羅蝦壽司--好味道

2007-12-28 8 瀏覽
剛開業時幫襯過一次, 唔係想像中咁好食, 魷魚唔新鮮, 咬唔開, 飯係有點擦膠feel.個名好曬, d野唔正. 但服務ok.
剛開業時幫襯過一次, 唔係想像中咁好食,
魷魚唔新鮮, 咬唔開, 飯係有點擦膠feel.
個名好曬, d野唔正. 但服務ok.
2007-12-22 6 瀏覽
琴晚特登一家人帶契細佬去TST 睇X'mas Decoration~去到TST, 首先要醫肚先。契細佬種意食sushi, 所以選了和花亭。六點幾去到已經有人等位,剛巧我地四個人,有卡位唔洗等。望一望迴轉帶上sushi, 好新鮮喎,有光澤。先叫了碟蟹子軍鑑俾個細路,等佢唔好嘈生晒。然後到我地食啦!要了勁多野食:汁煮蠔:好大隻,有蠔味,新鮮!有encore~蔥三文魚:好肥美,有魚味,切得厚厚的,口感好好...蔥吞拿魚腩軍鑑:my favourite~~好新鮮,即叫即做~胡麻汁帶子:第一次食,上面o個pat胡麻汁好香,芝麻味好rich~帶子新鮮,鮮甜可口!油甘魚:又係切得厚厚的,有魚味,好甘香,正正!燒汁帆立貝:我以係暖暖地,點知係好凍架,跟那個燒汁好像格格不入...粒貝:好夾好鮮,不過略嫌細jor 少少白身魚海膽炸蝦天婦羅龍蝦沙律服務都ok 喎,有個sushi 司傅見我周圍望就問有咩幫到我,唔錯。佢都仲會不停換個透明罩,好似衛生d~不過師傅無wear mask, 又不停講野,如果wear mask 會衛生好多囉!在聖誕前預祝X'mas, 雖然天氣唔夠凍,淨咁d氣氛,但一家人一齊食sushi

望一望迴轉帶上sushi, 好新鮮喎,有光澤。
先叫了碟蟹子軍鑑俾個細路,等佢唔好嘈生晒。
然後到我地食啦!
要了勁多野食:
汁煮蠔:好大隻,有蠔味,新鮮!有encore~
蔥三文魚:好肥美,有魚味,切得厚厚的,口感好好...
油甘魚:又係切得厚厚的,有魚味,好甘香,正正!
粒貝:好夾好鮮,不過略嫌細jor 少少
白身魚海膽
炸蝦天婦羅
龍蝦沙律

在聖誕前預祝X'mas, 雖然天氣唔夠凍,淨咁d氣氛,但一家人一齊食sushi, 也很溫馨窩心了!
2007-12-02 9 瀏覽
早兩日同女朋友+ 女朋友媽咪食本身對壽司沒有太大好感但知佢地鍾意食所以就黎左呢度今次主要講豚肉壽司因為燒熟既豚肉(豬肉)有小小似豬頸肉小小暖加上燒汁既香口又創新(因為都係第一次食到)整體不錯每人90蚊左右這裡對有車人士就非常方便因為有免費泊車優惠一流
早兩日同女朋友+ 女朋友媽咪食
本身對壽司沒有太大好感
但知佢地鍾意食
所以就黎左呢度

今次主要講豚肉壽司
因為燒熟既豚肉(豬肉)
有小小似豬頸肉
小小暖加上燒汁
既香口又創新
(因為都係第一次食到)

整體不錯
每人90蚊左右
這裡對有車人士就非常方便
因為有免費泊車優惠
一流
2007-10-26 3 瀏覽
以前都食過幾次, 感覺無咩特別, 見有雜誌話佢係長龍之首, 所以決定呢間未食過分店一試.要排隊無飛係和花亭特色, 等差唔多一個鐘, 終於入座. 顏色碟係$10,$14,$18,$22,$26,$30, 好似貴過以前wo. 落order無order紙, 要叫waiter, 迴轉上壽司大部分都係餐牌無款式. 又會開咪賣一d限量特別或者係時令食品. 感覺都是不錯.食過三文魚, 新鮮魚味濃, 蒸玉子, 吞拿魚, 鰻魚就普通啦. 而食過炸蝦卷, 好大件, 都好味道, 但就見佢係由我等位到入座都係度轉緊, 感覺唔多新鮮lor, 同埋, 見到入面, 所有卷物都係一早整定, 要扣分啦. 仲有熟帆立貝壽司, 醬油太多, 而且仲係係迴轉帶度, 唔係即叫即做...睇又唔係好食到飛起, 唔值得要排咁長龍.

2007-10-11 3 瀏覽
聞名以久的和花亭很早就想去試,今天終於和友人去了和花亭.兩點半的時間已有人排隊了,(撞鬼咩,呢個時間都仲要排,夜晚黎真係通頂都食唔到.)坐迴轉位,一去到就叫左日本酒先.原來諗住叫梅酒,但佢D梅酒太高醇度最後叫左個竹米酒,酒精濃度>10 <11.好,開始食壽司.各款壽司質素都好高,而且極新鮮,壽司款式多,配搭亦合襯,混合左變成一種新味覺.其中和花亭二色卷($30),火灸芝士甜蝦卷($26)做得很不錯.順帶一提,吞拿魚腩是當極品($40/1pc),入口如無物,完全融入飯中.令我對吞拿魚完全改觀.我對和花亭的評價很高,相比同價的旺角板前,銅鑼灣峰壽司,比較略勝一小籌.不過各家也有自家獨有法寶,3間都是香港不錯的迴轉壽司店.下一次! 一壽司我來了!
聞名以久的和花亭很早就想去試,
今天終於和友人去了和花亭.
兩點半的時間已有人排隊了,
(撞鬼咩,呢個時間都仲要排,夜晚黎真係通頂都食唔到.)

坐迴轉位,一去到就叫左日本酒先.
原來諗住叫梅酒,但佢D梅酒太高醇度
最後叫左個竹米酒,酒精濃度>10 <11.

好,開始食壽司.
各款壽司質素都好高,而且極新鮮,
壽司款式多,配搭亦合襯,混合左變成一種新味覺.

不過各家也有自家獨有法寶,3間都是香港不錯的迴轉壽司店.
下一次! 一壽司我來了!
2007-10-10 3 瀏覽
剛打電話問可否訂坐, 雖她說無此service, 但仍很耐心回答我的問題, 說星期一至四晚會比較少人, then就去咗try try啦!!等了大約五分鐘位就有位坐, 幾好啊!!then同同事點咗好多sushi, 都唔係好記得點咗d乜, 但overall來說好味道, waitors都不錯, 是一個值得一去再去的日本菜館

2007-08-27 5 瀏覽
和仔仔到玩具城買game, 經過這店,以前每次經過都好多人排隊,但今天一時左右沒人等位,即入去試試.三文鱼好新鮮,味甘香,特鰻勁厚勁大,仔仔話好好味天婦羅大蝦壽司,蝦好大隻,是即炸熱辣辣,不過炸粉簿些會好D芝士蟹肉反卷,都幾特別和好味熟蝦壽司,蝦好大和脆,幾正長腳蟹肉壽司,,這個普通D其實各款壽司都好新鮮,以地点來說都算抵....服務都OK..看到宣傳單張,9月5日起,下午二時至五時,,所有食物半價.
三文鱼好新鮮,味甘香,
特鰻勁厚勁大,仔仔話好好味
天婦羅大蝦壽司,蝦好大隻,是即炸熱辣辣,不過炸粉簿些會好D
芝士蟹肉反卷,都幾特別和好味
熟蝦壽司,蝦好大和脆,幾正
長腳蟹肉壽司,,這個普通D

其實各款壽司都好新鮮,以地点來說都算抵....
服務都OK..
看到宣傳單張,9月5日起,下午二時至五時,,所有食物半價.
2007-08-17 14 瀏覽
唔明點解香港d 壽司成日都排長龍... 今次又排左一個鐘, 仲要只係閒日咋...><不過, 冇食大約半年, 都仍然覺得幾滿意, 唔算係超級好食, 不過以呢個價錢, 質素都算係咁, 今日比較滿意之選:1. 甜蝦壽司 雖然隻甜蝦唔算好大隻, 但勝在新呀~2. 豆紙鰻魚壽司 其實唔明張豆紙有乜用, 不過配上鰻魚, 及牛油果蓉我又幾喜歡喎!3. 炸蝦壽司 呢到炸蝦係出名大隻, 今日等呢個都等左幾耐, 不過算啦, 熱辣辣又係幾好味~印象比較深刻都係呢幾款, 其他like 帶子三文魚, 今晚又唔係太出色, 下次再試過

1. 甜蝦壽司
雖然隻甜蝦唔算好大隻, 但勝在新呀~

2. 豆紙鰻魚壽司

3. 炸蝦壽司

2007-07-29 9 瀏覽
今日男朋友話想食壽司,就去左呢間度食,期望大左d,所以有少少失望!等位唔係等太耐,因為0岩0岩有order檯,所以比其他人快左少少。叫左好多壽司,但大致上都不過不失,不過太少選擇,唔夠盡興!最好味:-(1)燒牛肉壽司- 好有牛肉味,比和牛壽司好,但價錢差好遠(和牛壽司一舊$40,而燒牛肉壽司兩舊好似係$26),掂!(2)吞拿魚腩壽司(一舊$40) - 食到我男朋友lam lam咀,就係因為呢件野,佢話會再黎食喎!=.="(3)海膽壽司(兩舊$40) - 好新鮮!d海膽全部係一條條既,唔係好似其他地方果d,面頭就一條條,下面就一pat pat!(4)蒸蛋($16) - 好滑,幾好味!大碟過北海道果d好多!唔多掂既有:-(1)牡丹蝦(一舊$40) - 可能我太草根啦!見到隻蝦比甜蝦大少少,當堂覺得唔抵,食落去無話啖啖肉,更加唔抵,雖然上面有d蝦膏,但.....我覺得好腥羅!唔多掂+唔抵(2)炸天婦羅蝦冷烏冬($40) - 以呢個價錢,有返咁上下大碟都ok既!但d烏冬好硬,好似未煮熟咁.....減分!d蝦&配菜好好好好多油..........減分!其他就一般啦,質素同元祿、元氣果d差唔多!

叫左好多壽司,但大致上都不過不失,不過太少選擇,唔夠盡興!

最好味:-

唔多掂既有:-

其他就一般啦,質素同元祿、元氣果d差唔多!
2007-07-27 11 瀏覽
前幾個月見雜誌介紹得好正,但當時自己正在懷孕未食得魚生,今次滿懷希望去食,可惜....D壽司可以話件件一樣味,雖然o吾難食,但只係得個樣,我覺得板前好食好多,o吾會再幫襯.
2007-07-26 25 瀏覽
不過不失啦。個friend 話想試咪陪佢試囉... 點知等左成45分鐘先有得入座。仲要左到勁入,無人見到既位... 叫野食都有困難。個位又窄喎... 想傾計去第二度啦...叫左10 碟sushi 啦... 唔係新鮮,又唔係差,所以無乜特別記住有乜好食... service OK 啦。不過唔會再去囉...

不過唔會再去囉...
2007-07-22 9 瀏覽
7月17日那天我們於7時15分入座,仲以為會很多人,要等成個鐘tim,好彩只是等了約25分鐘便欣喜入場。首先在迴轉帶上經過的是三文魚卷,上面配有香口的炸芋絲。吃過感覺出奇地新穎,三文魚的魚鮮加上很香口但不脆的芋絲,兩者在相似的口感之中卻能嚐到兩種互不衝突的味道,果然是有創意的心思!跟著吃了八爪魚壽司後,已急不及待舉手喚叫美麗的waitress 去order 心目中的dishes...... 首先端來的是甜蝦頭豆腐油揚味噌湯。果然不是即食味噌湯這般鹹,還帶有陣陣蝦的鮮味。當然少不了這裡的招牌菜---- 茶碗蒸(圖3中那碗已給吃了鋪面的切片魚條)。那種滑溜的感覺加上很香的木魚香味,明顯感受到廚師架輕就熟的功力。原來燉奶內還有豬肉粒、東菇和白果,令這碗甜品更有清新兼肉甜的味道。另一人氣選擇豆紙鰻魚壽司也給我品嚐過la,豆紙雖然沒有想像中有濃香豆味,但我很喜歡它的質感,完全不是吃紙這般感覺!鰻魚ok,醬汁上未能發現驚喜。我也order了響螺壽司(原想試象拔蚌,希望可與板前壽司的作個比較)和吞拿魚腩壽司。前者很爽口,可吃出它的高鮮度,而後者雖然只得一小件,還收最貴的40元一碟,不過真沒教人失望

我也order了響螺壽司(原想試象拔蚌,希望可與板前壽司的作個比較)和吞拿魚腩壽司。前者很爽口,可吃出它的高鮮度,而後者雖然只得一小件,還收最貴的40元一碟,不過真沒教人失望,是幾乎入口即溶,鮮魚油卻在口腔裡與舌頭上不斷滲透!

最後上桌的是南瓜蕃薯tempura,南瓜吃出真是日本貨(但應是中國種植那種),夠“林”又夠甜。最值得欣賞的是槳粉夠薄,而且吃時不會感到油膩,可見製作這道菜所用的功力和心機,ichiban!

其間有師傅敲鐘叫喊“即日鮮”,那天是左口魚刺身,但我已給那碟剛吃過的tuna腩滿足了吃的慾望,還是下次才試試這道比較淡味白身魚鮮la。

埋單都只是三百多元~ 很期待下次再來光顧時有更多魚鮮吃呀!
2007-07-17 13 瀏覽
Lunch at 2:00 pm last Wednesday1st time went therenot many ppl' there, no need to waitfound 6 Japanese there next table $260 2 girls9碟寿司+1 rice火灸芝士甜蝦卷quite special帆立貝壽司燒牛壽司very juicywe also ordered 豆紙鰻魚壽司($18一本)-,蝦蟹膏壽司$18 not very good用料新鮮but quite expensive 會再去
1st time went there

$260 2 girls