2008-06-29 26 瀏覽
因為未吃早餐,我們都勁肚餓。后來發現,肚餓的時候還是不要揀迴轉壽司了,壽司終究填不飽肚,當然除非是…食大佢今次大開殺戒,要了甜蝦壽司、蟹柳壽司、大蝦天婦羅壽司、北海道帶子壽司、玉子、魷魚圈、中華沙律、牛油焗帆立貝、火炙三文魚腩壽司、火炙雜錦(和牛、劍魚及三文魚)。嗯…差不多這些了,如有疏漏或記錯名,請見諒呀。其中比較推薦的有: 中華沙律:就是喜歡甜甜又咬口的中華沙律,和花亭的算是食過的比較優質的,絲毫沒有海帶的腥味,倒多了幾分清清爽爽的感覺,干掉三碟呀!和花亭壽司:似乎是叫這個…看相啦。除了外觀吸引外,幾種魚生的搭配都非常夾,其中的蔥絲更是起到畫龍點睛的妙用,使整件壽司口感更加豐富特別了。火炙三文魚腩壽司:出面是暖暖的又滑又軟的肥美魚腩搭充滿蔥香的魚腩碎,內里又卷了青瓜、玉子及蟹柳,口味十分豐富,冷熱兼容。牛油焗帆立貝:帆立貝這種美味只要取材新鮮,怎么整都會好味。和花亭用牛油焗就更得我歡欣,不過有少少肥膩,不是人人能接受的來的。不值得一試的有:魷魚圈:還以為會是烤的,沒想到實際味道更似是炸的,沒有什么特別的味道,還很油膩,若不是不想浪費吃一啖就放棄了。大蝦天婦羅壽司:蛋漿調得算好味,又

其中比較推薦的有:

不值得一試的有:
大蝦天婦羅壽司:蛋漿調得算好味,又熱辣辣酥酥脆脆,可是粉太厚了,有些喧賓奪主。
蟹柳壽司:蟹柳其實都不差的,問題是沒有沙律醬總覺得不夠味呀。

和花亭特別之處在于其醬油及飯團都有少少偏甜,個人就幾欣賞,不過朋友仔似乎就食不慣。另外這里款式相對較少,來來回回都是那幾樣,如果想試多幾款不如去峰壽司,仲平過這里。

服務方面這間店鋪落order較慢,侍應態度不算殷勤,仲慢吞吞,害我之后的活動遲咗少少。

食得大快朵頤,結果埋單的時候就傻眼了,兩個女仔竟然吃了四百幾,心痛銀子之余,更感慨自己個胃又要被撐大了
以后要來這里大食都還是揀下午茶半價時段為妙!
精致小巧的『和花亭壽司』(似乎是叫這個名…)
精致小巧的『和花亭壽司』(似乎是叫這個名…)
  • 和花亭壽司;中華沙律;火炙三文魚腩壽司;牛油焗帆立貝
2008-06-23 8 瀏覽
又食日本菜,又来这吃壽司,又要排队,又好疲倦, 好彩吾使等一個鍾便有位坐!叫了大家都愛吃的玉子,仍然很甜,好大舊,吃了一碟已很飽。帶子壽司好甜, 不过食过峰壽司更好的帶子。辣三文魚, ok 好味。炸虾卷裡面的芝士味道有D怪可能我一向都不愛芝士吧?!貝三味有海螺,帆立貝and帶子, 都好爽口!两個人叫了十三碟!好飽,食不到甜品

叫了大家都愛吃的玉子,仍然很甜,好大舊,吃了一碟已很飽。

帶子壽司好甜, 不过食过峰壽司更好的帶子。
辣三文魚, ok 好味。
炸虾卷裡面的芝士味道有D怪
可能我一向都不愛芝士吧?!
貝三味有海螺,帆立貝and帶子, 都好爽口!

两個人叫了十三碟!好飽,食不到甜品
2008-06-21 16 瀏覽
知道五折變七折之後,都係忍唔到,照去光顧。勁多人排隊,難怪和花亭減少折扣...之前最鐘意呢度的柚子鹽火灸三文魚,而家無左,order 左新野,就係柚子鹽火灸系列 ﹣鱆紅魚、鯖魚和秋刀魚三隻柚子鹽火灸之中,秋刀魚的鮮味同口感係最好同最夾,已經成為我的 favorite 了!
知道五折變七折之後,都係忍唔到,照去光顧。
勁多人排隊,難怪和花亭減少折扣...

之前最鐘意呢度的柚子鹽火灸三文魚,

三隻柚子鹽火灸之中,秋刀魚的鮮味同口感係最好同最夾,
已經成為我的 favorite 了!

柚子鹽火灸秋刀魚
柚子鹽火灸秋刀魚
2008-06-18 9 瀏覽
曾經說過, 和花亭是回轉壽司中我最喜愛的... 看來, 現在要clarify是太子分店那間才是最愛以前到這裡, 會不斷點壽司, 很高興, 好像想把餐牌上的都吃一遍, 今次呢, 卻覺得沒有太多東西想吃了, 可能因為餐牌選擇大量減少了食物嘛... 覺得炸蝦還是頗不錯的, 帶子也合格但海膽卻失"色"了! 色澤欠奉, 而且紫菜也不再脆了火炙三文魚腩也是平平之作... 想吃豆紙鰻魚啦, 因為只有尖咀店才有, 但轉帶上的很頹... 又久久都不再做新的... 連這個也沒吃呢...所以和花亭, 我下次還是會去太子分店的!

食物嘛... 覺得炸蝦還是頗不錯的, 帶子也合格
但海膽卻失"色"了! 色澤欠奉, 而且紫菜也不再脆了

所以和花亭, 我下次還是會去太子分店的!
2008-06-07 15 瀏覽
由5折加到變返7折,,不用等位了哦,,食物質素無變,,甜蛋還是暖暖的,,呵呵,,鰻魚cheese卷不錯喔,,最後出場帶子sushi,,好鮮好甜,,真係最正No.1哦!!2個人200幾,,折左之後190幾,,抵啦,,會再黎,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,下午茶
由5折加到變返7折,,
不用等位了哦,,
食物質素無變,,
甜蛋還是暖暖的,,呵呵,,
鰻魚cheese卷不錯喔,,
最後出場帶子sushi,,好鮮好甜,,
真係最正No.1哦!!
2個人200幾,,折左之後190幾,,
抵啦,,

會再黎,,,,,
  • 甜甜帶子sushi
  • 鰻魚cheese卷
2008-06-03 5 瀏覽
一心諗住去食五折下午茶,點知去到見到新裝修完,下午茶優惠由五折變左做七折...以前五折就必食既,而家七折就可以試多D其他食肆了!所以去左第二度醫肚了
一心諗住去食五折下午茶,
點知去到見到新裝修完,
下午茶優惠由五折變左做七折...

以前五折就必食既,
而家七折就可以試多D其他食肆了!
所以去左第二度醫肚了
下午茶
  • 軍艦(紫菜好脆)
2008-06-01 6 瀏覽
味道掂,價錢抵最緊要知道每人最低消費係$60咁就食得有預算。星期一至五2:30開始,最好十分鐘前去到,吾駛等第二輪。食物新鮮,見到其他食家d相都知啦。想食貴價壽司必選。
味道掂,價錢抵
最緊要知道每人最低消費係$60咁就食得有預算。
星期一至五2:30開始,最好十分鐘前去到,吾駛等第二輪。
食物新鮮,見到其他食家d相都知啦。想食貴價壽司必選。
2008-05-11 4 瀏覽
星期六8點去到,,排左45分鐘~ 本身唔只嫁有order台冇人坐, 我地冇所謂既~ 就入啦~叫左11碟野 好味呀!! 我食$28碟多~ 算幾貴 例如~炸蝦壽司, 饅魚芝士卷都係$28一碟下次會選擇下午茶黎食! 半價~
星期六8點去到,,排左45分鐘~ 本身唔只嫁

有order台冇人坐, 我地冇所謂既~ 就入啦~

叫左11碟野 好味呀!!

下次會選擇下午茶黎食! 半價~
正- 饅魚芝士卷!!好好味
正- 燒鯖魚我係再叫多一碟~ 真係好味~ 炸蝦都好爽!
正- 饅魚芝士卷!!好好味
正- 燒鯖魚我係再叫多一碟~ 真係好味~ 炸蝦都好爽!
  • 燒鯖魚柚子壽司
  • 饅魚芝士卷
2008-05-09 5 瀏覽
上星期太多人離唔到而去左板長,今個星期決定要再離食佢既半價壽司,同阿媽兩點四倒到達,同上星期完全兩回事,排隊既人數比上次少左成半有多。準時兩點半入座,今次唔似之前幾次離咁多野都冇,得赤貝系同上幾次一樣依然系話未有。價錢方面,冇離個幾月,加左價,每種碟加左$1至$5不等。但有D款加左價之後份量亦多左。先講服務,服務真系一般,人手唔系太夠。不過禮貎都算OK。侍應工作亦算有效率同少出錯,落單都好少有留單之如情況出現,算系合格。野食方面,今日主力系壽司,冇叫到刺身︰海膽︰一般,以原價$45兩件離講算系偏貴啦咁既質素,但半價左之後就超水準﹗﹗﹗三文魚腩x7︰三文魚好食﹗﹗夠肥,夠新鮮,完全食得出系上料。食過咁多次,呢到三文魚既貨源質素每次都令我好滿意而且質素一直KEEP到咁好。三文魚籽︰大大粒,卜卜聲,好過出面好多同等迴轉店。每次離都必叫炙り間八﹙燒章紅﹚x2︰呢個媽子大讚,我覺得OK,幾香口。就算唔配佢奉上既柚子同鹽都一樣好食。大トロ︰呢個加左價之後,以前$40得一件,宜家$45變左有多件 トロ 蓉軍艦,都算佢啦。如果系正價,我就覺得唔抵了,但半價後算系超班﹗﹗﹗鯛︰呢個系全餐之中最差,唔新鮮

野食方面,今日主力系壽司,冇叫到刺身

鯛︰呢個系全餐之中最差,唔新鮮,唔合格﹗﹗﹗

仲叫左凡立貝,鰯,鯖,鰹,イカ,甘蝦,牡丹蝦....等等,加加埋埋兩個人消秏左廿多碟壽司-.-

整體離講,半價同正價時段都食過。初初同朋友離食佢半價時仲怕佢價錢半價後質素亦都會一樣半價,但出乎意料,半價既質素竟然同正價系一樣,只系少左D當日既日本魚系列同當日特別推介,食過幾次之後反而令我覺得第一次正價去食真系好唔抵﹗﹗﹗

兩個人埋單原價$742,半價後$371。如果正價食咁既野就真系偏貴了。一定會再離食半價時段^^
大トロ寿司
大トロ寿司
  • 三文魚腩,三文魚籽,炙り鰯﹙沙甸﹚,炙り間八
2008-04-28 2 瀏覽
食完德發又食完little mermiad 面包,但途經和花亭,見到佢做緊tea 50% off~真係無可能抵抗!同阿媽兩人帶着6-7成飽ge肚入去食。佢限定最低個人消費為$100,先可以半價,即每人at least 半價後要俾$50,no problem~由於都幾飽,所以叫D貴價野食。兩人叫了6碟。壽司飯不會一夾就散,而且醋味適中。特大帆立貝($28):很新鮮,而且很夠凍;但size稱不上是特大吧。特大吞拿魚腩($45):一其中一件係以軍艦型式上。都很新鮮,且魚味濃,但有筋。紫菜新鮮脆口。海膽($45):阿媽話都ok,不過份量少了點半熟蝦蟹膏($28):半熟蝦黏黏地又帶點爽口,味鮮,上面還有蟹子同蟹膏點綴。貝三味($35):有海螺、小柱貝同帆立貝。海螺好正,爽口又鮮甜;小柱貝以軍艦型式上,有三小粒,欠鮮甜吞拿魚($28):都幾新鮮,鮮紅色,幾凍,無筋,且很濃吞拿魚味埋單加一折後:$120真係超級抵,尤其係食貴價壽司,更覺抵!服務都中規中矩,入座前會話清楚半價優惠ge detail~

同阿媽兩人帶着6-7成飽ge肚入去食。

由於都幾飽,所以叫D貴價野食。
兩人叫了6碟。壽司飯不會一夾就散,而且醋味適中。
海膽($45):阿媽話都ok,不過份量少了點

埋單加一折後:$120
真係超級抵,尤其係食貴價壽司,更覺抵!
服務都中規中矩,入座前會話清楚半價優惠ge detail~
2008-04-20 7 瀏覽
星期日午市同老婆去海港城, 原本諗住去菊膳和燒, 但係o的lunch set唔多o岩食, 跟住就黎左呢度. 一點左右入座order檯唔駛等位, 不過排隊的人亦唔算多.點左三碟壽司, 兩件手卷, 一碗牛肉烏冬同一碗蒸蛋. 玉子壽司($10)比較特別, 唔係平時食開的, 而係一件長方形o既蛋, 介開一條坑然後釀入少少飯粒, 變相係蛋多過飯, 鐘意食玉子壽司的朋友不容錯過. 三文魚腩壽司($15)非常新鮮, 魚腩甘香, 肥瘦均勻. 還有一個辣三文魚軍艦壽司($10)紫菜香脆, 辣三文魚食落別有風味. 吞拿魚($24)和加洲($16)手卷材料新鮮不過比較細件. 野菜牛肉烏冬($45)湯底清甜, 烏冬煙韌, 但牛肉份量太少, 呢個唔抵食, 茶碗蒸蛋($16)味道一般, 不過好滑.整體來說最值得一讚係材料新鮮, 服務亦不錯, 不過總體的食物選擇偏少.埋單連加一都係百五蚊左右, 不錯!

埋單連加一都係百五蚊左右, 不錯!
2008-04-13 9 瀏覽
我只會去2:30個半價時間~ PS: 10%係計返原價我頭頭頭號推介係炸蝦sushi(半價後$14)!!!!!! 真係好好食....夠晒新鮮熱辣,因為佢去貨好快...即叫即整我就即食then個穴子(原條鰻魚sushi)都幾抵食($18)佢d三文魚sushi又好靚...d色好鮮又凍~其他都好好食~不過我覺得有一點差...就係次次都冇toro!!!btw...盡量叫佢整俾你~新鮮好多~& 佢都肯整俾你~
我只會去2:30個半價時間~ PS: 10%係計返原價

then個穴子(原條鰻魚sushi)都幾抵食($18)

佢d三文魚sushi又好靚...d色好鮮又凍~

btw...盡量叫佢整俾你~新鮮好多~& 佢都肯整俾你~

2008-03-28 27 瀏覽
今天與太太慶祝生日,特地於午市光顧海運和花亭,希望人流不太多,免卻長時間等位之苦。由於時間尚早,到達後獲安排坐迴轉位,座位不俗,挺寬闊,不像平日光顧的那些壽司店那麼擠逼。壽司雖然稍貴,但感覺OK,而且普遍都大大碟,起碼覺得係真材實料。1. 汁煮蠔10分超正,有ENCORE2. 三文魚子軍艦9分粒粒卜卜脆, 又唔鹹, 可是略嫌少D3. 海膽軍艦9分4. 玉子壽司10分抵食, 熱辣辣5. 炸蝦卷、雪場蟹壽司、三文魚腩、活赤貝、三文魚刺身......7-8分6. 炸雞軟骨5分和民好食過佢, 仲有, 那些醬汁太甜, 怪怪的質素屬上佳, 魚生及壽司, 該凍的都很凍, 不會像平日某些壽司店的凍變暖, 熱變凍尤其一讚的是她們對客人的細心, 本是興致勃勃的ORDER汁煮蠔, 但可惜師傅說未有, 唯有取消, 但當重新供應時, 不知是經理還是什麼主任姐姐, 已立即透過WALKIE-TALKIE提醒師傅問問我們是否仍想ORDER, 真令人感動, 雖不是什麼皇恩浩蕩, 但起碼在今時今日的服務態度,實屬不賴了!

1. 汁煮蠔10分超正,有ENCORE
2. 三文魚子軍艦9分粒粒卜卜脆, 又唔鹹, 可是略嫌少D
3. 海膽軍艦9分
4. 玉子壽司10分抵食, 熱辣辣

2008-03-15 8 瀏覽
在文化中心看完音樂會已十點,饑腸轆轆,友人提議去Habitu 晚飯,於是直奔海運大廈。視線卻轉移到旁邊的和花亭,心想這么晚了,隨便吃一點壽司比吃西餐省時,又較容易控制分量。見我們進店內,侍應不悅形於色,忙不迭告訴我們最後點菜時間是十點半,雖然十一點半才關門。我們說沒問題,然後被安排到坐在壽司吧臺,兩位女客旁邊。我們向壽司師傅要了數款壽司–火灸三文魚、海鰻、帆立貝、加州手卷、吞拿魚手卷、半生熟海老等。壽司師傅上每一道壽司時表情晦氣,我已心感不妙,這樣的師傅做出好日本料理的機會不大。結果:魚片不新鮮,鮮味欠奉,溫度嫌溫,軟弱地躺在又冷又硬的飯糰上。手卷馬上吃,紫菜竟然不脆。這時旁邊的女客已走,杯盤狼藉,但沒有人收拾。過了五分鐘,比不收拾更壞的事情發生了--- 服務員一邊收拾一邊把桌上的水抹到地上,但“途經”友人的名貴手袋。之後不停地在我們旁邊團了團去這裡抹抹,那裡抹抹,當我們還努力地吃呢。離關門時間還有一段時間,侍應已要求我們先付賬,賬單送上的同時壽司師傅把清潔壽司櫃的水喉射向友人身上,相信是意外,但也太冒失了!又受氣又難吃的一餐。回家路上很擔心吃了不新鮮的生魚片會肚子痛,幸好沒事。

2008-02-18 7 瀏覽
由於情人情當晚要看演唱會,所以提早來這兒吃餐較好的,是女朋友愛吃的日本野!去到都算早,只是六時許,不用等便能坐到迴轉位,坐在師傅正前方。價錢不貴,最貴的是$40吧?急不及待的點了三文魚壽司、鰻魚壽司,可能還未算多人,所以水準都不俗,而鰻魚壽司都頗清淡,幾好。之後叫了炸蝦天婦羅壽司、松葉蟹手卷/壽司、玉子壽司、炸雞軟骨等等。覺得可以Encore的有:1.玉子壽司($10),好抵食,有很多蛋包住,食完當堂覺得飽哂,同埋D蛋都叫做幾好,甜甜地易入口。2.手卷,全因塊紫菜有質素,很脆口,放入口內都還脆,很有紫菜味,一讚。下次要試納豆手卷喇。3.炸蝦天婦羅,粉不太厚,是不錯的水準。服務好好,師傅效率都算幾好。

急不及待的點了三文魚壽司、鰻魚壽司,可能還未算多人,所以水準都不俗,而鰻魚壽司都頗清淡,幾好。之後叫了炸蝦天婦羅壽司、松葉蟹手卷/壽司、玉子壽司炸雞軟骨等等。

覺得可以Encore的有:
3.炸蝦天婦羅,粉不太厚,是不錯的水準。

服務好好,師傅效率都算幾好。