2018-07-06 456 瀏覽
想食燒肉,又想食正宗ge?我推介。。和牛燒肉-純!餐廳好有日式風味,就像置身日本一樣!來了!最期待的燒肉海鮮併盤!先燒最美味的一件吧~送飯一流呀!mmm...肉在口中溶化,肉汁爆發!好美味呀!食完肉,就食海鮮吧!燒得好熱好香呀!好吸引呀!食啖。。蝦好彈牙呀!帶子好淋好鮮,仲有墨魚都好爽喔!最後食呢個小砵仔~以為只是蔬菜啦,拿開一點,原來又有牛肉呢!立即燒下!看到d雪花嗎?肥瘦均稱,一定好好味呢!wow~燒都聞到香味呀!又可以送飯lu~這片是更有口感,肉汁味更濃!這麼好味的一餐,感覺好幸福喔~
想食燒肉,
又想食正宗ge?
我推介。。
和牛燒肉-純!

餐廳好有日式風味,
就像置身日本一樣!

來了!
最期待的燒肉海鮮併盤!

先燒最美味的一件吧~

送飯一流呀!

mmm...
肉在口中溶化,
肉汁爆發!

好美味呀!

食完肉,
就食海鮮吧!

燒得好熱好香呀!

好吸引呀!

食啖。。

蝦好彈牙呀!
帶子好淋好鮮,
仲有墨魚都好爽喔!

最後食呢個小砵仔~

以為只是蔬菜啦,
拿開一點,
原來又有牛肉呢!

立即燒下!

看到d雪花嗎?
肥瘦均稱,
一定好好味呢!

wow~
燒都聞到香味呀!

又可以送飯lu~

這片是更有口感,
肉汁味更濃!

這麼好味的一餐,
感覺好幸福喔~

上次朋友帶過我黎銅鑼灣嘅【和牛燒肉‧純】,好有驚喜,食完上左癮,今次決定帶呀妹黎食,順便補祝佢生日。好彩我地有預先卜位,因為黎到見到好多walk in客都無晒位啦~尼度環境、服務質素都好好,有靠窗位、卡位,今次我地揀左卡位坐,別有一番風味。飯前有熱毛巾抹手,招呼周到。睇到墻身貼住和牛部位說明,就知道佢地有幾講究。我地叫左個【三色和牛定食】/$250;同【和牛壽喜燒定食】/$200【三色和牛定食】會配有湯、日本米、沙律、牛舌。三色和牛包括有上牛排肉、肩眼肉、牛排肉。三款和牛嘅「雪花」分佈得好平均、密集,肉色鮮紅嫩身,肉質嘅緊緻高,油份適中。燒緊嘅時候已經充滿牛香,食落口簡直係一個享受,入口即溶,肉質軟腍鬆化,而且多汁細嫩,加上餐廳用日本米,配上和牛特別好食!呀妹叫果個【和牛壽喜燒定食】都好正,只係睇個燒爐已經好有日本風味。 【和牛壽喜燒定食】配左薄切牛肉,蔬菜、冬菇、豆腐。牛肉切成薄片,唔會膩,肉質入口香滑,壽喜燒味道甜甜地,牛肉放左入去會將D湯嘅精華盡吸,唔洗點醬已經好夠味!窩入面有重有蔬菜、冬菇、豆腐,清清地,幾好食~食和牛緊係要配啤酒食啦~人生一大樂事!呀妹叫果杯巨峰提子梳打都超

上次朋友帶過我黎銅鑼灣嘅【和牛燒肉‧純】,
好有驚喜,食完上左癮,今次決定帶呀妹黎食,
順便補祝佢生日。

尼度環境、服務質素都好好,
有靠窗位、卡位,今次我地揀左卡位坐,別有一番風味。
飯前有熱毛巾抹手,招呼周到。

睇到墻身貼住和牛部位說明,
就知道佢地有幾講究。

我地叫左個【三色和牛定食】/$250;
【和牛壽喜燒定食】/$200

【三色和牛定食】會配有湯、日本米、沙律、牛舌。
三色和牛包括有上牛排肉、肩眼肉、牛排肉。

三款和牛嘅「雪花」分佈得好平均、密集,
肉色鮮紅嫩身,肉質嘅緊緻高,油份適中。

燒緊嘅時候已經充滿牛香,食落口簡直係一個享受,
入口即溶,肉質軟腍鬆化,而且多汁細嫩,
加上餐廳用日本米,配上和牛特別好食!

呀妹叫果個【和牛壽喜燒定食】都好正,
只係睇個燒爐已經好有日本風味。

【和牛壽喜燒定食】配左薄切牛肉,蔬菜、冬菇、豆腐。

牛肉切成薄片,唔會膩,肉質入口香滑,
壽喜燒味道甜甜地,牛肉放左入去會將D湯嘅精華盡吸,
唔洗點醬已經好夠味!

窩入面有重有蔬菜、冬菇、豆腐,
清清地,幾好食~

食和牛緊係要配啤酒食啦~人生一大樂事!
呀妹叫果杯巨峰提子梳打都超好味~

整體黎講,尼度食物質素高,環境、服都唔錯,
下次要黎試下晚餐!
2018-05-12
2018-05-23 458 瀏覽
今日同事想傾下計,請我同佢happy hour, 但佢又想食啲好野送酒,我就同佢去左呢度!雖然樓上舖,但在銅鑼灣中心地帶,夠曬方便!環境比一般飲野的酒吧清靜,岩曬我地呢啲想飲野,又想傾下計的朋友。叫左兩杯有清酒的飲品,唔錯,啤酒🍻、清酒都有唔少選擇!店舖用佐賀牛,夠曬正!一放上去就滿滿牛肉香,油花分布均勻,用來送酒份外惹味!兩個人點了幾款牛肉送酒,埋單同一般酒吧價錢相約,但可以食到高質牛肉,都係去酒吧之外另一個唔錯的選擇。其中一盤廚師發板,餐牌上未有的,牛肉味特別唔同,燒完之後份外香甜,值得選擇!

雖然樓上舖,但在銅鑼灣中心地帶,夠曬方便!

叫左兩杯有清酒的飲品,唔錯,啤酒🍻、清酒都有唔少選擇!

店舖用佐賀牛,夠曬正!

一放上去就滿滿牛肉香,油花分布均勻,用來送酒份外惹味!

2018-05-22 495 瀏覽
Hmm...一般般,服務態度更加一般般。中午過後到店用餐,在等餐期間,本人忽覺有些低血糖(本人患有糖尿病),想食一粒隨身帶備的糖,被服務生發現并當場喝止。既然収得服務費,服務能否人性化些呢?謝謝。
2018-05-15
3K
2018-05-15 526 瀏覽
友人喜歡食牛的程度達到瘋狂,一日三餐也不會厭,得知他升職加薪,一於幫他慶祝一下,既然牛是他杯茶,今晚去食牛肉盛宴啦!選了一間焼肉專門店,主打日本產牛,由其是聞名的飛彈牛。坐位不多,好彩預約了。寛大的坐位,有舒適的空間,服務也不錯。日本產牛排肉 ($120)鮮紅有色澤,紋理分明,只燒七成熟,那柔軟細膩感覺勁強烈,滋味!曰本產肉眼 ($320)同樣燒至六至七成熟,肉汁保持豐富,入口即化,牛脂香味濃厚,深得友人喜愛。日本產紅肉 ($120)三款牛中最薄的,燒起來沒有前兩款的油香滿瀉,但肉質也不遜色,軟腍細緻,正!曰本產豚腩肉 ($98)咪睇佢好似好肥膩,其實油脂己燒至迫出來了,燒到面層焦香,香口惹味,肉味還很香濃。整體食物水準優質,確係一眾肉控的飯堂。

日本產牛排肉 ($120)

曰本產肉眼 ($320)

日本產紅肉 ($120)

曰本產豚腩肉 ($98)

整體食物水準優質,確係一眾肉控的飯堂。
2018-05-14
2018-05-13 441 瀏覽
經常收到日本機票的promo 電郵, 就會回味曾在神戶, 大阪, 甚至東京吃過的和牛.沒有假期或時間飛轉日本再度品嚐? 可幸的是身在什麼美食都有的香港, 要找回一點那種感覺不難.但要留意的是市面上很多餐廳打著日本和牛的旗號, 背後是用澳洲或其他國家的牛來冒充, 雖說商品說明條例已生效, 但試問普通食客的你又怎會知道是真材實料還是冒充料?找到這間餐廳是香港其中之一有日本入口食材的證書, 有了這個保證, 更能十足十的回味日本的那種味道.這裡入口的是堪稱日本第一牛的鹿兒島黑毛和牛餐廳裝潢很有日本餐廳的感覺兩個人點了4種肉和牛肉眼 (左上)和牛紅肉 (右上)豚肉眼 (左下)和牛牛排肉 (右下)故意點了兩種油脂感比較重的, 兩種肉質比較重的, 平衡一點, 如果4種都點油脂重的很快會感覺膩, 到時候有多好的肉都會覺得普通有美食當然也要配點美酒, 也點了一杯Draft beer 和燒酒配襯和牛肉眼肉眼的脂肪比例通常比較高, 與肉量比例大約一半一半, 所以一吃充滿油脂, 而且入口即溶, 肉質細嫩, 而且紋理細緻再來吃一種肉質較重的和牛紅肉這餐廳的食材真的很好, 就算比較平價的紅肉也清楚看到很多紋路,
這裡入口的是堪稱日本第一牛的鹿兒島黑毛和牛

餐廳裝潢很有日本餐廳的感覺

兩個人點了4種肉
和牛肉眼 (左上)
和牛紅肉 (右上)
豚肉眼 (左下)
和牛牛排肉 (右下)

再來吃一種肉質較重的和牛紅肉
和牛紅肉

這餐廳的食材真的很好, 就算比較平價的紅肉也清楚看到很多紋路, 非常漂亮
肉質比重較大, 沒有很油膩, 感覺”啖啖肉”, 肉味豐富, 是襯托鮮花最好的綠葉

再來就試一下油脂較重一點的和牛牛排肉
和牛牛排肉

同樣有細緻條紋, 肉質細膩柔軟, 甜美, 也是入口即溶充滿油脂, 但比肉眼少一點點油脂, 舌頭是能明顯分出

之後要吃一皇比較不油膩的中和一下

豚肉眼

雖然同是肉眼, 但口感跟牛的完全不同

這個豚肉眼肉質很重, 在口中非常少脂肪感覺, 有著紅肉的”啖啖肉”感覺也是其中一種最好的中和劑, 提點一下記住豚肉比牛肉要燒得耐久一點

4種肉看起來份量不多,
但其實到最後還是感覺足夠2人的

在經過這4種不同的口感在舌上打滾後, 感覺舌頭是享受完一輪極致的Spa treatment.
2018-04-22
2018-05-13 4894 瀏覽
和牛,絕對是一樣絕非普通之食物,那份入口即溶的感覺,你就真的要試過才知道 ! 有人對它又愛又恨,我就非常喜愛啦 ! 今天就推介這間和牛燒肉‧純給大家,讓大家試試真正高質的和牛燒 !絕對會是言語之間,都不能表達出它是有多麼的極品 !到餐廳門面就已經有種很日本,又高級感覺餐廳主打當然是和牛燒肉,環境猶如置身日本的燒肉店般,有bar枱位置,亦有窗邊的卡座,感覺舒適客人的用餐食具整潔簡單,除有用以夾牛肉到燒網上燒的大夾子外,餐廳都準備了兩個醬汁給客人調味,包括咸而濃味的日式燒肉醬油及青檸餐牌非常吸引,有每款和牛中,英及日文對照,均有圖片供參考餐牌內更有數頁是有關牛隻部位的介紹,客人可以因此而 "長知識" ! 不錯不錯 ~嘩 ! 這就是我和一位友人所點選的 4款 和牛 ! 相當吸引 !每款的色澤及脂肪分佈都非常漂亮,流口水啦 !最近鏡頭的一款是日本產和牛牛排肉 (汁燒),這是今晚4款和牛中的唯一一款汁燒的和牛,可見它的脂肪分布非常平均,是屬於牛的下腹位置,所以好可能亦是牛其中一個最肥美的部分之一 ! 本身已淋有日式燒肉醬油的它,將它直接整件放上燒網燒烤,味道非常可口 ! 就是有種入口即溶的感覺

到餐廳門面就已經有種很日本,又高級感覺

餐牌非常吸引,有每款和牛中,英及日文對照,均有圖片供參考

最近鏡頭的一款是日本產和牛牛排肉 (汁燒),這是今晚4款和牛中的唯一一款汁燒的和牛,可見它的脂肪分布非常平均,是屬於牛的下腹位置,所以好可能亦是牛其中一個最肥美的部分之一 ! 本身已淋有日式燒肉醬油的它,將它直接整件放上燒網燒烤,味道非常可口 ! 就是有種入口即溶的感覺 !

而緊貼牛排肉的後面,就是厚切牛舌,這是4款當中,唯一不是啖啖肉的 ; 而這個牛舌就真的是厚切 ! 將它燒成後,口感極爽口,牛舌帶有一丁點本身的獨特味道,於咬下第一口時就已經爆發出來 ! 燒成後熱哄哄即食,是高質的

日本產和牛上牛排肉 (鹽),這個跟早前的日本產和牛牛排肉有點類似,不過這款就更有口感,因為相對地它的雪花脂肪比較少,肉感比較多,所以口感亦會提升 ; 鹽燒的它,食落口感豐富,有入口即溶的感覺,但同時又有種啖啖肉卻需要你嘴著一下,非常不錯

最後一款就是特選日本產和牛西冷,西冷就即是牛隻近背上的位置,是牛肉再細分之中高級的肉質,特徵是細膩柔軟,香甜及雪花較多,當然要有高質素才會有如上圖的和牛西冷般,雪花比家中以前的雪花多10倍 ! 我都是第一次見西冷部份的雪花是那麼多,所以其口感確實非常柔軟,牛味重,正宗大大件又啖啖肉 !

日本產和牛上牛排肉 (鹽)燒起上來,和牛的油份自動釋出,燒的過程及時間都可以自己控制,可見和牛於網上燒時已相當吸引,香氣四溢

最後,餐廳有酒類飲品提供,不過今天我所選的就是無酒精的荔枝蘇打,荔枝味重,有汽的蘇打感覺好像都是配合食和牛的,哈哈

總結是,這是一間很高質的和牛燒肉店,和牛的質素及味道就猶如令你身處日本之中,性價比高 ; 而客人所用的燒爐是使用炭件生火的,所以燒出來的和牛都特別香 ; 再者,每個爐邊設有抽風位,所以餐廳環境就有種無煙的感覺,用餐後衣服亦不會太大味,絕對值得一讚,大家不妨試試看
2018-05-11 3426 瀏覽
離港多年o既表姐一家選於五月天回港,小肥表弟當然係要盡量抽空與家人飲飲食食啦!礙於有啲飯局為月前定下,不便推掉,細佬唯有變身為「肥九組」,一晚走幾度,嘩卡卡!週四晚收工先同表妹喺公司樓下飲咗兩輪歡樂時光,然後即轉場同舞友去銅鑼灣「和牛燒肉‧純」輕食高質燒和牛。和牛燒肉專門店門面有塊白色布簾印出店名,加配風水流水池及紅地毯,感覺頗有氣派。直入左邊為吧位及開放式廚房。圍繞窗邊則為多人散座。吧枱上眾多擺設最突出就係「飛驒牛」木牌旁o既「雄大」牛牛,因為唔係「大雄」,哈哈!桌上o既木牌及証書主要都係介紹店子主材之和牛及和豬。店內四周亦可見彩色o既和牛解剖圖、海報及黑版推介不同菜式同飲品。原來店子設下切餅費為$50,開瓶費則為$200。既然收工已經飲咗兩輪啤酒,為怕溝酒出事,XO仔決定暫時繼續啤~~皮套餐牌有多頁菜式可選,前幾頁仲列出純正和牛o既精髓。二人飯後會去跳舞,故亦唔想食得過飽,所以就應友善o既哥哥仔推介,點咗三款和牛,及一款豬頸肉黎燒。餐桌上每位面前都已有燒烤工具、餐具、醬油及熱毛巾,非常齊全。四款燒肉以拼盤一次過上,全部都已預先切成細片,賣相鮮美得幾震撼。特選日本產和牛肉眼($550
直入左邊為吧位及開放式廚房。
圍繞窗邊則為多人散座。
,哈哈!
桌上o既木牌及証書主要都係介紹店子主材之和牛和豬
原來店子設下切餅費為$50,開瓶費則為$200。
三得利生啤酒
皮套餐牌有多頁菜式可選,前幾頁仲列出純正和牛o既精髓。
燒肉拼盤
特選日本產和牛肉眼($550):三道和牛中以最厚o既肉眼扒最濃肉味及最強肉感
,個人覺得煮至三、四成熟最鬆爽多汁。
特選日本產和牛肉眼
特選日本產和牛牛排肉($320):同樣鮮紅及雲石紋理分明o既和牛牛排肉肉質比肉眼明顯軟腍幼嫩
,煮至半生熟或七成熟仍能保持肉汁豐盛,係四種燒肉最深得小肥心o既一款
特選日本產和牛牛排肉
特選日本產和牛紅肉($120):此味和牛紅肉係哥哥仔極力推薦o既,話紅肉薄片冇咁油,但一樣高質,$120一份係咁多款最抵食喎。打開薄薄o既和牛紅肉黎燒其實會發覺和牛薄片幾修長吓,由於油份唔多,所以入口唔會好似之前嗰兩款咁腍咁嫩,輕輕燒兩燒最能鎖住肉汁,不過單睇價錢又的確係性價比高
特選日本產和牛紅肉
豚頸肉($88):粉紅透白o既豬頸肉燒煮時原來會縮起,不過當然係難唔到舞伴廚神啦,兩三吓手勢即燒到喺面o既豬油吱吱聲
豬頸肉極之爽口,食落個外皮仲帶點脆脆,靚女煮野果然特別美味!
豚頸肉
和牛燒肉‧純」環境樸實,服務優良,最重要係日燒純級和牛高質鮮美又好味,實屬高級享受也!
2018-05-10
特選日本產和牛肉眼
特選日本產和牛紅肉
豚頸肉
2018-05-11 2437 瀏覽
鬧市中銅記,其實有一間高質既日本式燒肉是合乎純正日本和牛商標,和牛是達到專業的水準一坐低,店員就送上熱毛巾呢~窩心我地簡左二人餐點左3種牛同一種豚肉牛肩肉(左下)呢隻口感有點似特選牛口感,肉質冧身,吃下來有絲絲肉的感覺特選牛(右下)睇到佢個雪花紋分佈是靚到~~燒起上來好快熟,趕緊係鎖住肉汁時候食,好冧身啊♡唔會好肥膩,真係頂級!牛排肉眼(左上)呢款牛燒上來後口感比兩款硬身點,口感較似牛利既感覺,正到爆豚肉呢款肉上面已淋上廚師特制燒汁,建議我地最後先食,豚肉方面也不比牛差,很出色跟一般豚肉不同,鮮口嫩滑,汁很配合豚肉( • ̀ω•́ )✧中間都有燒跟碟的蔬果,很juicy蜜桃梳打酒檸檬梳打酒最後簡左兩隻汽酒,佢有得選擇加酒還是汽酒,我很最歡果汁汽酒(特別是有名的momo蜜桃),喜歡它不會太甜偏重酒味,配燒肉一流!呢度有15樓層高,望住遠景食燒肉好似去左日本燒肉咁free咁舒適~!
鬧市中銅記,其實有一間高質既日本式燒肉

是合乎純正日本和牛商標,和牛是達到專業的水準

一坐低,店員就送上熱毛巾呢~窩心

我地簡左二人餐

點左3種牛同一種豚肉
牛肩肉(左下)
呢隻口感有點似特選牛口感,肉質冧身,吃下來有絲絲肉的感覺

特選牛(右下)

牛排肉眼(左上)
呢款牛燒上來後口感比兩款硬身點,口感較似牛利既感覺,正到爆

豚肉
中間都有燒跟碟的蔬果,很juicy

2018-05-02
2018-05-10 2349 瀏覽
面對和牛,真是意志力大考驗。入口即溶,軟棉棉的質感,就讓人<回不了頭>!我的母語~廣東話:返唔到轉頭! 另一個就是荷包大考驗!由日本運送到香港,經過多重的流通渠道,以致零售價格高。 而朋友介紹,這裡的和牛午市定食只需二百多。 無需到肉店購買和牛,無需在家動手烹調,慳時間,慳功夫,計落有著數。 上網了解,餐廳有<飛驒牛銘柄推進協議會長>印鑑及<日本產和牛認証>,和牛品質一定有保證。 今天,跟小米到中央圖書館後,順便到此午餐。 在卡位就座,小米就認出遠處的<南華>。來到最重要的事:點餐。朋友介紹三色定食及涮涮鍋。餐牌午市定食超多款式,花多眼亂。就點這二份定食,一燒一烚,剛剛好!  三色和牛定食       餐牌列明對應的部位:上牛排肉,牛肩眼肉,牛排肉   每款三塊,合共九塊,全都是粉紅色調。單單的視覺,都感到那脂肪存在。個人覺得:九塊OK足夠。 攝入過多的脂肪=增加減肥難度!幸好午市套餐,有固定和牛份量,不會過多,亦不會令客人吃虧。   如果按油花的多少,來排列燒肉的次序,油花由少至多,層層遞進增,是牛肩眼肉>牛排肉>上牛排肉。    但自己反而想先試紅白參半的牛排肉>牛肩眼肉>上牛排肉
面對和牛,真是意志力大考驗。
入口即溶,軟棉棉的質感,就讓人<回不了頭>!
我的母語~廣東話:返唔到轉頭!
另一個就是荷包大考驗!
由日本運送到香港,經過多重的流通渠道,以致零售價格高。
而朋友介紹,這裡的和牛午市定食只需二百多。
今天,跟小米到中央圖書館後,順便到此午餐。
在卡位就座,小米就認出遠處的<南華>。
來到最重要的事:點餐。
朋友介紹三色定食及涮涮鍋。
餐牌午市定食超多款式,花多眼亂。
就點這二份定食,一燒一烚,剛剛好!
三色和牛定食
餐牌列明對應的部位:上牛排肉,牛肩眼肉,牛排肉
每款三塊,合共九塊,全都是粉紅色調。
單單的視覺,都感到那脂肪存在。
個人覺得:九塊OK足夠。
攝入過多的脂肪=增加減肥難度!
幸好午市套餐,有固定和牛份量,不會過多,亦不會令客人吃虧。
但自己反而想先試紅白參半的牛排肉>牛肩眼肉>上牛排肉。
牛排肉 Karubi
肋肉位,紅白參半,肉和脂肪比例相若。
軟棉棉之餘,也需稍稍咀嚼,感受一下肉質和油脂的存在。
 牛肩眼肉 Chuck roll
紅多白少,以肉為主。牛站立時,力的重心都在四條腿。
當中牛頭牛頸有一定重量,前肢就變為整體的重心,才達到首尾平衡,T-Balance。
力量聚於肩部&前肢,這部位要產生更多的力來支撐/走動,所以肌肉較實在。
而這塊是和牛的牛肩眼肉,怎能跟一般的牛肉相比。
即使烤過後,牛肉味豐富但口感卻很柔軟。
聽說和牛無需做運動,還可享受按摩,飲啤酒。是否因此令肉質鬆軟?
上牛排肉 Prime Karubi白多紅少
剛嚐過肉味豐富的牛肩眼肉,了解肉為主的和牛部位。
來到上牛排肉,因為油花多了,口感更加柔軟。
這塊只是二百多個大洋的午市定食九塊和牛的其一塊,已經覺得大滿足。
朋友果然無介紹錯!
假如在主餐牌散點更高等級的和牛,真係食左返唔到轉頭。
完成了烤和牛,來到涮涮鍋。
有鍋有爐,醬汁,配料,飯跟主角:4片和牛
爐火不強,只能說是文火,不會達到香港一般火鍋<大滾>起的狀況。
火力太大,湯底溫度太高,薄薄的牛肉容易變得又老又硬。
而細火慢煮,將牛肉慢慢浸熟,可以拉長煮熟牛肉的時間,只要捉緊牛肉由粉紅色轉為淺啡色的一刻,就是肉質最靚的黃金機會。
所以平時享用港式火鍋的肥牛片/肥羊片,自己都會調較細火,慢慢地浸熟肥牛。
而面前是靚靚和牛,豈可浪費!
油花分佈平均,紅多白少,以肉為主。
和牛涮涮鍋定食
小米急不及待,先把一塊和牛放在鍋內。
在鍋內攤平,令牛肉平均受熱。
下方有蔬菜來承托,和牛跟湯底没有太多接觸,又可以減慢變熟的速度。

和牛涮涮鍋定食~就是這一刻
等了廿多秒,和牛終於轉色,可以享用了!
為嚐到原味,不沾任何醬料。和牛軟棉棉,入口即溶,無需牙力,慢慢<妹>。
消滅了4塊珍貴的和牛,湯底表層留下厚厚的和牛油脂和牛肉精華,跟味道清淡的蔬菜慢慢煮,好讓蔬菜吸收。
嚐過几款和牛,雖然還想想添。
油花豐富的和牛,白色=脂肪,要配大量蔬菜來中和。
和牛涮涮鍋定食
鍋內有不同的蔬菜,娃娃菜,大蔥,豆腐,深綠色青菜。
餐前小食沙律,也有大量沙律菜。
嚐過蔬菜後,鍋內還有和牛精華湯底。
不能浪費,用作撈飯,一流!
其實單獨品嚐湯底也很鮮甜。
事後來一杯冰凍飲品~蜜桃乳酸和日本蘋果汁
餐後問小米,和牛有什麼特別。
小米表示:和牛軟棉棉。
看來小米已經知道和牛的精髓所在!
不過,心裡還是希望小米盡快把今天的和牛忘記。
因為小米有超強的記憶力和食髓知味的性格,將來必會提出<我要食和牛>。

BODY REPORT :事後不用狂飲水。
題外話/補充資料: 很喜歡這個燒烤夾的設計,可避免鉗子咀位跟枱面直接接觸,同時也方便隨手抓起來夾取烤肉。
2018-05-06
午餐
和牛涮涮鍋定食~就是這一刻
2018-05-08 361 瀏覽
今晚一家人破例地豪食和牛,因為小朋友考試將至,鼓勵一下他們。(其實自己想食甚麼理由也找到)因為自己都食過連鎖的「X角」,所以想到些樓上店試下,這家聲稱是100%日產和牛,主力「佐賀牛」及「飛驒牛」不過「飛驒」實在太貴,我還是先試試「佐賀牛」。今次揀選的部份有肉眼、牛肩及一般紅肉。這個厚切肉眼超吸引,紅肉與白色油花分布均勻,肉質好、味道濃郁。呢個牛肩的油花分布、肉的色澤及紋路,真係非常均勻,這就是傳說中的A5了,真係望見都覺得似藝術品唔捨得食。薄切佐賀牛紅肉,用嚟牛涮鍋也必定超好味。全部佐賀牛只是輕輕的調味,就已經很美味,口感柔軟。這佐賀牛肉眼,燒上來仍然很軟身,外觀跟普通牛肉已經很不同了。最震撼我係這A5佐賀牛肩肉,這個算是我吃過最美味的了。全部都超JUICY,幾粒鹽花已經帶出和牛肉香及超濃郁和牛鮮味,咬落去真係好似味王咁要大叫「好....好....味....呀」

今次揀選的部份有肉眼、牛肩及一般紅肉。

薄切佐賀牛紅肉,用嚟牛涮鍋也必定超好味。

全部佐賀牛只是輕輕的調味,就已經很美味,口感柔軟。

最震撼我係這A5佐賀牛肩肉,這個算是我吃過最美味的了。

2018-05-06
  • 牛肩
  • 肉眼
2018-05-07 243 瀏覽
今晚放工約左媽咪,出左銅鑼灣食和牛燒肉,做乖乖女帶佢食好野!我們坐下來,分別點左幾款和牛,有特上日本產和牛眼、特選日本產和牛牛排肉、和牛紅肉、日本產豚肉眼特上日本產和牛眼脂肪比例高,略燒之後滿口牛油香,入口滑溜溶化,又厚又大塊!食得津津有味。特選日本產和牛牛排肉脂肪分佈均勻而且肥美多汁,入口鬆化令人回味無窮!和牛紅肉入口都十分肥美多汁,入口細滑。日本產豚肉眼這裡不但和牛選擇,有豚肉眼都美味又夠薄片,口感夠肉味!對牛的部有疑問,可以問一下職員都能解答,亦都可選預設和牛套餐。

特上日本產和牛眼

特選日本產和牛牛排肉
脂肪分佈均勻而且肥美多汁,入口鬆化令人回味無窮!

和牛紅肉
入口都十分肥美多汁,入口細滑。

日本產豚肉眼
這裡不但和牛選擇,有豚肉眼都美味又夠薄片,口感夠肉味!

2018-04-30 279 瀏覽
同行伴侶甚愛牛肉,早幾天一直嚷著想吃燒肉。所以,準備了一個小驚喜,訂一間較高級的餐廳,吃一頓難忘的晚餐據說餐廳食材來自佐賀、鹿兒島、宮崎、飛驒、櫪木等地,用日本和牛,以優質見稱。(由左上逆時針數)日本產和牛肩眼、日本產豚肉眼、日本產和牛牛排肉、厚切牛舌餐廳選用網狀爐,不易因「痴底」而破壞肉片。日本產和牛肩眼牛肉脂肪分佈均勻,入口即溶,牛味濃郁,肉質較厚實。日本產豚肉眼薄身豚肉眼,肉質爽口,豬肉味亦好濃厚。日本產和牛牛排肉牛肉脂肪豐富,肉汁充滿口腔,個人喜歡燒耐一點,外脆內軟感覺,更為可口!厚切牛舌韌度恰到好處,雖不會有入口即溶的感覺但比其他肉較爽脆,亦不會令人失望!
同行伴侶甚愛牛肉,
早幾天一直嚷著想吃燒肉。
所以,準備了一個小驚喜,
訂一間較高級的餐廳,
吃一頓難忘的晚餐

據說餐廳食材來自佐賀、鹿兒島、宮崎、飛驒、櫪木等地,
用日本和牛,以優質見稱。

(由左上逆時針數)
日本產和牛肩眼日本產豚肉眼日本產和牛牛排肉厚切牛舌

餐廳選用網狀爐,
不易因「痴底」而破壞肉片。

日本產和牛肩眼
牛肉脂肪分佈均勻,
入口即溶,
牛味濃郁,
肉質較厚實。

日本產豚肉眼
薄身豚肉眼,
肉質爽口,
豬肉味亦好濃厚。

日本產和牛牛排肉

厚切牛舌
韌度恰到好處,
雖不會有入口即溶的感覺
但比其他肉較爽脆,
亦不會令人失望!
2018-04-19
5 分鐘 (堂食)
  • 日本產和牛肩眼
  • 日本產豚肉眼
  • 日本產和牛牛排肉
2018-04-26 296 瀏覽
係日本食和牛就食得多.. 係香港想食都唔係周圍有.. 就算有都未必好食.. 不過我之前都食過好食.. 所以今次帶朋友去試下.. 滿滿日本風嘅裝修..青蘋果酒 & Asahi: 食得燒肉點可以無杯啤酒啤啤去.. 如果唔飲得咁多可以叫青蘋果酒.. 淡淡地易入口.. 煙三文魚沙律: 份量二人食剛剛好.. 三文魚配千島汁.. 沙律就配另一款.. 其實我覺得一款汁都夠了.. 三文魚本身無汁都可以.. 依家就口感複雜左.. 無左本身嘅鮮味.. 不過沙律本身新鮮就已好味.. 泡菜煎餅: 煎得幾香口.. 食落個口感都幾似蔥油餅.. 個醬汁有少少辣.. 我個人覺得唔點醬汁會好食D.. 入面都有少少蔬菜可以中和一下油膩.. 左上 - 牛肉眼: 和牛必食推介 我鐘意食呢款因為肥瘦肉平均.. 唔會一食落口就成口油.. 而且會慢慢滲出肉汁..  令人回味無窮.. 哈哈.. 同埋點呢一款數量比較多(感覺上)..左下 - 牛排肉: 位於後下方後半身.. 呢一款睇落完全唔見有肥肉.. 不過食落口感就較多油.. 雖然都好好味但對於我怕肥女仕就要食少D.. 右上- 豚肉眼: 諗住點返個豚肉試下口感如何.. 豚肉要煮得比較

青蘋果酒 & Asahi

煙三文魚沙律

泡菜煎餅

左上 - 牛肉眼: 和牛必食推介
右上- 豚肉眼: 諗住點返個豚肉試下口感如何.. 豚肉要煮得比較耐.. 食落口都感覺比較"Un"左少少.. 同埋較為普通都係食返和牛係最Perfect..
右下 - 牛舌:  我自己本身都好鐘意食牛舌.. 我喜歡個種口感.. 而且切得夠薄.. 快熟快食.. 點埋醬汁仲一流..

和牛-  牛肉眼,  牛排肉,    牛舌,  豚肉眼
2018-03-04
煙三文魚沙律
和牛-  牛肉眼,  牛排肉,    牛舌,  豚肉眼
  • 牛舌
闊別日本一年,很掛念食和牛的日子,所以便到【和牛燒肉・純】重拾回憶。 【和牛燒肉・純】是日本政府所屬的農業組織旗下的餐廳,負責收集農產品及海產,並兼任供應商,作為海外分店,會提供100%日產牛肉,如鹿兒島黑毛和牛,名副其實純。和牛!之前一向選擇的尖沙咀分店,水準很高,今次因要到銅鑼灣工作,所以改試這店,環境雖比尖沙咀店細,但日本風味十足,整潔簡約,空氣流通,座位舒適。燒肉前,店員先提供檸檬及醬汁。按家人喜好,選了3款牛肉1款豬肉:(左上) 特上日本產牛肉眼 HKD550(左下) 特選日本產和牛牛排肉 HKD320(右下) 日本產和牛排肉 HKD120(右上) 日本產豚肉眼 HKD98【特上日本產牛肉眼】脂肪分佈較多,但肉質嫩滑多汁,入口即溶,加點鹽味道更見豐富。【特選日本產和牛牛排肉】脂肪分佈均勻,肥美多汁,入口鬆化,燒耐一點,更見外脆內軟,回味無窮。 【日本產和牛排肉】油脂豐富,輕輕燒一燒,口感即豐富,加點鹽更可突出肉味。 【日本產豚肉眼】店內和牛有水準外,其他食品都不容有失,所以這豚肉眼都美味,薄身、爽口夠肉味。 總結,不論原汁原味或沾點醬汁,味道都各有各好,視乎自己喜好。最後來杯
闊別日本一年,很掛念食和牛的日子,
所以便到【和牛燒肉・純】重拾回憶。

【和牛燒肉・純】
是日本政府所屬的農業組織旗下的餐廳,
負責收集農產品及海產,並兼任供應商,
作為海外分店,會提供100%日產牛肉,
如鹿兒島黑毛和牛,名副其實純。和牛!

之前一向選擇的尖沙咀分店,水準很高,
今次因要到銅鑼灣工作,所以改試這店,
環境雖比尖沙咀店細,但日本風味十足,
整潔簡約,空氣流通,座位舒適。

燒肉前,店員先提供檸檬及醬汁。

按家人喜好,選了3款牛肉1款豬肉:
(左上) 特上日本產牛肉眼 HKD550
(左下) 特選日本產和牛牛排肉 HKD320
(右下) 日本產和牛排肉 HKD120
(右上) 日本產豚肉眼 HKD98

【特上日本產牛肉眼】
脂肪分佈較多,但肉質嫩滑多汁,
入口即溶,加點鹽味道更見豐富。

【特選日本產和牛牛排肉】
脂肪分佈均勻,肥美多汁,入口鬆化,
燒耐一點,更見外脆內軟,回味無窮。

【日本產和牛排肉】
油脂豐富,輕輕燒一燒,口感即豐富,
加點鹽更可突出肉味。

【日本產豚肉眼】
店內和牛有水準外,其他食品都不容有失,
所以這豚肉眼都美味,薄身、爽口夠肉味。

總結,不論原汁原味或沾點醬汁,
味道都各有各好,視乎自己喜好。

最後來杯Asahi (HKD58/杯)
及巨峰特飲(HKD58)作結尾,
真令人滿足!期待下次再來。
2018-04-15