2018-04-14 114 瀏覽
星期六老公收半天,所以中午專登帶囝仔去接放工,係佢工司附近搵好嘢食!一睇OpenRice嘅介紹,喺荔枝角同長沙灣交界的味道樂居酒屋大受歡迎,呢間原條鰻魚飯好吃,一於去試下! 正午12點餐廳剛剛開門,我同囝仔入去坐低等,餐廳環境氣氛都好有日本風格,最鍾意佢成套雞泡魚嘅餐具好靚!星期六有個特別嘅週末午餐牌。我哋叫咗一份原條炭燒鰻魚飯及一份壽司定食配烏冬,阿囝就揀咗個巨峰提子乳酸飲品! 壽司定食上枱非常豪華,10件不同款式嘅壽司,我仔最鍾意食三文魚子壽司,我最like 佢個海膽壽司,一食就知非常之新鮮,一啲腥味都冇!老公就大讚果件牡丹蝦巨型又彈牙!終於到主角出場,原條炭燒鰻魚真係技驚四座,外型吸引分量十足!一食條鰻魚咁juicy 就知係正嘢,佢用炭燒所以嗰邊都有啲蕉蕉地,真係好味到從心裏讚出黎!講真兩樣都好好食,同老公即時約定下次再來試晚餐的串燒及和牛!

星期六有個特別嘅週末午餐牌。

2018-04-14
  • 原條成田醬炭火燒鰻魚飯
2018-04-11 114 瀏覽
一直被這間小店吸引想試試剛巧在附近返工的朋友約食飯終於都有機會試下雖然這裡地方不是太大但裝修都很有特色很有日本居酒屋的感覺餐牌有很多款選擇壽司燒物小食等等現在仲有優惠,只要like他們的專頁就有黑松露溏心蛋送就算是送食物都很高質的先來兩個開胃前菜冰震蔬菜,蔬菜很新鮮爽口燒年糕很煙韌海膽壽司,好抵食 新鮮又香甜火炙左口魚邊壽司,左口魚入口即溶魚邊燒一燒,很有口感櫻花蝦燒播磨蠔及芝士燒播磨蠔兩款蠔各有特色,都很新鮮肥美櫻花蝦勁足料,燒芝士勁惹味蟹膏蟹肉炸豆腐蟹膏味重,配上豆腐一同吃可以平衡番味道黑蒜黑豚肉卷,黑豚肉肉質非常軟燒得非常香口,黑蒜味不會過咸這裡價錢平民價,店員服務很好而且還有很多款食物想試一定會再來啊!
一直被這間小店吸引想試試
剛巧在附近返工的朋友約食飯終於都有機會試下

雖然這裡地方不是太大
但裝修都很有特色很有日本居酒屋的感覺
餐牌有很多款選擇
壽司燒物小食等等
現在仲有優惠,只要like他們的專頁就有黑松露溏心蛋送
就算是送食物都很高質的

先來兩個開胃前菜
冰震蔬菜,蔬菜很新鮮爽口
燒年糕很煙韌
海膽壽司,好抵食 新鮮又香甜
火炙左口魚邊壽司,左口魚入口即溶
魚邊燒一燒,很有口感
櫻花蝦燒播磨蠔及芝士燒播磨蠔
兩款蠔各有特色,都很新鮮肥美
櫻花蝦勁足料,燒芝士勁惹味
蟹膏蟹肉炸豆腐
蟹膏味重,配上豆腐一同吃可以平衡番味道
黑蒜黑豚肉卷,黑豚肉肉質非常軟
燒得非常香口,黑蒜味不會過咸

這裡價錢平民價,店員服務很好
而且還有很多款食物想試
一定會再來啊!
2018-04-10 95 瀏覽
平時約人食飯多數去旺角尖沙咀,因為夠方便,但難得有幾位朋友肯去遠d搵好嘢食,就一於去長沙灣一間居酒屋試下啦,見佢人氣都幾高居酒屋位置有點隱蔽,鋪仔細細,我地四個人被安排坐係近門口,不過枱與枱之間其實幾迫,坐得唔太舒適。但餐廳裝飾都幾有日本感覺,食物選擇都算多我第一樣點嘅當然係人氣高企嘅原條炭火燒饅魚飯,單睇賣相已經非常吸引,係成條饅魚鋪係飯上面,同其他餐廳完全唔同,而且饅魚味道鮮美,配上醬汁真係一流相對饅魚飯,我覺得其他食物較為失色,我地另外點左碟和牛炒飯,但牛肉味不太重,份量偏細,同普通炒飯冇乜分別朋友點嘅野菜牛肉烏冬就熱辣辣,湯底濃郁,配料尚算豐富,冬天食有暖胃嘅感覺最後我地點左幾種串燒,呢款係黑蒜黑豚肉,串燒味道香濃,有種燒焦嘅感覺,今次可一試平日較少食到嘅黑蒜,只係略嫌串燒份量較少長沙灣其實有好多美味嘅小店,大家得閒都嚟尋下寶啦

原條炭火燒饅魚飯

和牛炒飯

野菜牛肉烏冬

黑蒜黑豚肉串燒

長沙灣其實有好多美味嘅小店,大家得閒都嚟尋下寶啦
2018-04-06
原條炭火燒饅魚飯
野菜牛肉烏冬
2018-04-02 101 瀏覽
長沙灣愈來愈多新樓,食肆己既數目同種類都相應增加,慶幸既係尚有很多小店、小菜館😉😉今日主要想食燒物,雖然見餐牌既魚生飯好吸引,但只叫左一份推介既蟹膏壽司🍣😁😁7味魚翅,送酒佳品!密密食,好好咬口!很不錯既小食💛燒白鱔,我的燒物至愛!每間都必試既,味道幾好,但可以再肥d會好d!燒牛舌,比白鱔做得好!多汁入味!推介👏👏👏👍🏻加上很可愛的碟,覺得好多居酒屋都很喜歡用餐具突顯自家個性🤔😂😂燒雞翼真係好solly,其實係有3隻既,一上好香即夾走左😂 燒得剛好,脆又多汁!最後要介紹既大愛就係靜岡一夜干燒的鯛$178,呢個真係好好食,有d唔捨得,但感覺都可以一試,肉好厚同um!一讀落去好多魚油沁出嚟,都係魚油嚟㗎

7味魚翅,送酒佳品!密密食,好好咬口!很不錯既小食💛

燒雞翼

2018-03-28
2018-03-13 3590 瀏覽
長沙灣從來不是一個美食區,但想不到這裡最近就有一間日本餐館因為它的巨型鰻魚飯而聞名,有朋友就說一直想吃都由於食店晚晚full booking而只有望門輕嘆,見周末反正賦閒在家,就來湊下熱鬧。********說的就是味道樂居酒屋,雖然距離長沙灣站都有十分鐘路程,但周末中午時段理應附近的上班族都已休假,但店內仍然半滿。原條成田醬炭火燒鰻魚飯($128)嘩!!!先不說味道,單是這條比前臂還要長的巨形鰻魚已經先趕奪人。因為鰻魚是彎曲放在飯上,實際比筷子還要長!鰻魚不單肥美啖啖肉,上面還澆上甜甜的成田醬,每一啖飯可以吃到鰻魚和醬汁,絕對是大滿足。壽司定食配日式湯烏冬($188)這個定食包括十款不同壽司和一碗烏冬,雖然價錢比其他午餐貴,但卻豐富得多,連較貴價的海膽、三文魚籽和牡丹蝦都有。先吃烏冬,烏冬上有昆有,烏冬雖說不上彈口,但不會過腍,口感都可以。海膽很大瓣,味道亦鮮甜,三文魚籽有鹹鮮味。油甘魚和三文魚略嫌不夠肥美。牡丹蝦又大隻又爽彈。黑魚籽飯圈有沙律醬調味,味道不過不失。總結,價錢以同區計較為進取,幸質素搭救,鎮店之寶巨型鰻魚飯果然沒有浪得虛名,壽司質素就比較普通,如果再來相信都是為鰻魚飯而

********

原條成田醬炭火燒鰻魚飯($128)

原條成田醬炭火燒鰻魚飯

因為鰻魚是彎曲放在飯上,實際比筷子還要長!

原條成田醬炭火燒鰻魚飯

壽司定食配日式湯烏冬($188)

壽司定食配日式湯烏冬

海膽很大瓣,味道亦鮮甜,三文魚籽有鹹鮮味。
壽司定食配日式湯烏冬

油甘魚和三文魚略嫌不夠肥美。
壽司定食配日式湯烏冬

牡丹蝦又大隻又爽彈。
壽司定食配日式湯烏冬

黑魚籽飯圈有沙律醬調味,味道不過不失。
壽司定食配日式湯烏冬

總結,價錢以同區計較為進取,幸質素搭救,鎮店之寶巨型鰻魚飯果然沒有浪得虛名,壽司質素就比較普通,如果再來相信都是為鰻魚飯而來。
2018-03-10 221 瀏覽
想食好耐,今日誤打誤撞終於食到!巨型鰻魚飯,鰻魚超好味❣️❣️就是小魚刺有啲多,但真係超好食。赤貝刺身夠新鮮,很爽口,又鮮甜。黑松露溏心蛋是讚好Facebook 專頁送既,黑松露味夠重,都幾好食!雞骨腸既燒汁幾香幾野味,腸皮都燒得幾脆。明太子雞翼不過不失啦。整體來講都幾好,食物質素值得再encore,但係位置有啲啲偏僻,而且因為店面細,位置較為狹窄,座位亦都少。不過店員都幾好服務態度,上野食都上得幾快手。
想食好耐,今日誤打誤撞終於食到!
赤貝刺身夠新鮮,很爽口,又鮮甜。
雞骨腸既燒汁幾香幾野味,腸皮都燒得幾脆。
明太子雞翼不過不失啦。
赤貝刺身
黑松露溏心蛋
雞骨腸
明太子雞翼
赤貝刺身
雞骨腸
2018-03-09 198 瀏覽
今日去長沙灣去搵我朋友,拎d野!2個人就去咗佢翻工果到附近食晚餐。。。今次佢帶我黎試試呢間味道樂居酒屋!呢道環境有點復古feel 而且幾舒服又有靚靚嘅碟同筷子托!先睇睇有咩優惠啦!左手邊果張就係like 一like 佢地Facebook 就會送黑松露日式溏心蛋一客,我緊係like 咗啦!我鐘意食黑松露嘅野嘛「登登登登」佢係咁嘅樣嘅!可以見到都幾大pat 黑松露,食落真係幾重黑松露味而且都有蛋味都幾好味!而右手邊優惠就係如果點佢地任何飲品(除左酒類同波子氣水就可以半價換一個小食)但係留意翻每2個人只可以用一次我就叫咗飲品推介入面嘅白桃🍑乳酸梳打!望落粉紅色的,幾靚。飲落就偏甜,但都可以接受的。而且佢下面會有dd 果肉而我地就用咗果個優惠半價換咗個炸魚片,本身以為係我地平時食果種魚片,但問一問店員先知原來獅子狗切片再炸,都幾特別呀!味道都唔錯嘅 點埋個醬就最好夠哂脆,但我覺得佢切得太薄冇咗獅子狗果種口感。之後就黎咗個迷你三文魚子甜蝦蓉丼。呢個要讚讚因為食落好新鮮,又唔會有腥味之後就有火炙左口魚邊壽司同埋蟹膏壽司🍣最鐘意係左口魚邊入口即溶同埋佢連d 飯都有燒過嘅味,我個人幾鐘意,而蟹膏壽司

呢道環境有點復古feel 而且幾舒服
又有靚靚嘅碟同筷子托!
黑松露日式流心蛋

)但係留意翻每2個人只可以用一次
白桃乳酸梳打
炸魚片
夠哂脆,但我覺得佢切得太薄冇咗獅子狗果種口感。
迷你三文魚籽甜蝦溶丼
火炙左口魚邊壽司+蟹肉壽司
之後就有火炙左口魚邊壽司同埋蟹膏壽司🍣
最鐘意係左口魚邊入口即溶同埋佢連d 飯都有燒過嘅味,我個人幾鐘意,而蟹膏壽司 真係超濃蟹味,如果有埋蟹肉係個面就仲正

深海薄切池魚

之後係薄切深海池魚!
呢個魚質感唔錯,再點埋佢果個酸汁鮮味提升咗
燒油甘魚鮫
最後係燒油甘魚鮫,我個人都好鐘意食鹽燒嘅魚,呢個真係燒得幾好仲可以連皮食因爲脆卜卜 都幾多肉架呢舊魚!可以試下點汁,但我覺得唔點汁已經夠好味!

黑松露日式流心蛋
深海薄切池魚
燒油甘魚鮫
  • 迷你三文魚籽甜蝦蓉丼
2018-03-05 145 瀏覽
九點在長沙灣找食店,雖然價錢唔平,見好評多就一試。點左季節限定凡立貝蟹膏卷,想象中一般。牛肉烏冬,好精緻都算好食。芝麻雞翼太油。芝士泡菜雞件,好一般。價錢跟尖沙咀差不多但未至於好好味。比較底係叫一飲品,一小食有半價。
九點在長沙灣找食店,雖然價錢唔平,見好評多就一試。

凡立貝蟹膏卷
芝麻雞翼
牛肉烏冬
芝士泡茶雞件
牛肉烏冬
2018-02-27 112 瀏覽
讀書時候,大約十年前左右,同朋友食飯一般都係出銅鑼灣旺角尖沙咀呢啲地方,但因為以上呢3個地方舖租越來越貴,所以依家好多食店開設係周邊地方,今次我介紹嘅就係長沙灣呢間日本餐廳。第一個係炒魚翅,好香口再加埋沙律醬一流。壽司就好好食,好新鮮,左口魚食落口好有鮮味。燒蠔都係,芝士味好十足。帶子壽司一流,每一塊都係好厚肉,好爽口。燒魚燒得剛剛好,冇乜燶味,肉同骨好易分開,所以肯定係熟的!迷你三文魚子飯必叫,超級好食!
第一個係炒魚翅,好香口再加埋沙律醬一流。

壽司就好好食,好新鮮,左口魚食落口好有鮮味。

燒蠔都係,芝士味好十足。

帶子壽司一流,每一塊都係好厚肉,好爽口。

燒魚燒得剛剛好,冇乜燶味,肉同骨好易分開,所以肯定係熟的!

迷你三文魚子飯必叫,超級好食!
2018-02-26 119 瀏覽
住長沙灣既朋友話呢度有間好正既饅魚飯,星期六就同女朋友一齊黎試下。餐廳環境佈置到好有日本小店居酒屋既感覺,好舒服。餐具都好有日式感覺。假日既午餐牌同平日有d唔同,而且令我幕名而嚟既饅魚飯喺另一個廚師推介既menu上面。我就二話不說點左個原田成田醬炭火燒饅魚飯,果然冇令我失望呀!首先用一塊樹葉型木版擺碟,原條饅魚由樹頂去到樹底咁長,而且燒得剛剛好,d邊位脆脆地。而入面既饅魚就好嫩滑,唔算多骨,而且油份都適中,唔會太漏,個醬味道都調得好好,撈飯一流。女朋友就要左個海膽三文魚籽甜蝦蓉丼。魚生飯非常足料,海膽雖然得一片但係巨型個種,而且完全唔腥。甜蝦變成蓉後多左種膠質,食落好鮮甜。而最正係d三文魚籽,份量好多之餘粒粒都脹卜卜,一咬開d汁飛哂出黎,大滿足呀!雖然長沙灣區黎講呢間唔算特別平,但永遠都係一分錢一分貨,質素好高,真係值得行遠少少過黎試一試。

餐廳環境佈置到好有日本小店居酒屋既感覺,好舒服。

餐具都好有日式感覺。

假日既午餐牌同平日有d唔同,
而且令我幕名而嚟既饅魚飯喺另一個廚師推介既menu上面。

2018-02-24 175 瀏覽
住附近但一直無來食,之前係facebook見過宣傳,大年初五,部分食肆都未開,心血來潮諗起呢間特別來試下個鰻魚飯!我係鰻魚飯愛好者,每次去日本都會食好多餐鰻魚,因為真係好好食,不過比較難係香港食到抵食而且又好食的鰻魚中午12點半到餐廳,當時已經坐滿人,幸好仲有一張二人台,順順利利唔洗等位入座我就梗係叫鰻魚飯啦!男朋友叫佐個豬柳粒飯!lunch set 有湯,沙律!鰻魚飯上台果刻我下巴真係跌佐落張台!從來無食過98蚊食到咁大條鰻魚!好開心好開心呀!男友都忍唔住問我:你有無信心食得曬呀?我應該可以!真係好好食!好香鰻魚味!入口即溶!好滿足呀救命!真係好香好好味!男友呢個煎豬柳粒都好好味!好香!煎得岩岩好!完全無渣!又夠juice!男友表示好滿意!價錢合理!而且食物質素好好!好推薦呀!

我就梗係叫鰻魚飯啦!男朋友叫佐個豬柳粒飯!

lunch set 有湯,沙律!

男友都忍唔住問我:你有無信心食得曬呀?

應該可以!
真係好好食!
好香鰻魚味!入口即溶!好滿足呀救命!真係好香好好味!

男友呢個煎豬柳粒都好好味!

價錢合理!而且食物質素好好!好推薦呀!
  • 原條鰻魚飯
2018-02-14 167 瀏覽
友人介紹呢間午餐set lunch .午餐set有十幾個選擇前菜除有沙律外,還有蒸蛋還有一碗不太濃的紫菜豆腐湯嘩! 真係好大條, 還很肥美,肉汁也散發嫚魚既味道。面上灑了幾條蛋絲, 製作絕不馬虎。平常在超級市場買一條普通 鰻魚都要幾十蚊。現在全個餐都只是98,真係好抵另外, 也點了這個魚餅芝士條泡菜石鍋飯,但店員說魚餅賣清,所以换多兩條芝士條 ,泡菜內有金菇,冬菇片,味道不太辣,帶小小酸,恰到好處。 總的來說, 這樣的價錢, 這樣的份量,完全是抵食推介
友人介紹呢間午餐set lunch .
午餐set有十幾個選擇

前菜除有沙律外,還有蒸蛋
前菜

還有一碗不太濃的紫菜豆腐湯

嘩! 真係好大條, 還很肥美,肉汁也散發嫚魚既味道。
面上灑了幾條蛋絲, 製作絕不馬虎。
平常在超級市場買一條普通 鰻魚都要幾十蚊。
現在全個餐都只是98,真係好抵
炭燒嫚魚飯

芝士泡菜菜石鍋飯

總的來說, 這樣的價錢, 這樣的份量,完全是抵食推介
10 分鐘 (堂食)
午餐
前菜
芝士泡菜菜石鍋飯
2018-02-06 133 瀏覽
黎到長沙灣•無意發現一間小小嘅居酒屋•同媽咪衝咗入去試下先••牆上放滿淸酒樽•好有日本居酒屋嘅feelEnjoy香炸日本池魚仔池魚仔無骨•鹹鹹香香•味道有d似多春魚•唔洗「點」沙律醬已經好惹味•一客有十幾條抵食日本白粟米刺身白粟米粒粒爽甜多汁價錢有點高•鐡板芝士焗餃子芝士半溶鋪滿餃子•忍唔住即刻放入口•餃子皮薄薄的•汁燒大白鱔白鱔肥美爽口•媽咪大讚無得頂•媽咪食完個芝士焗餃子話好飽•想試埋其他嘢都食唔落•唯有等下次啦•下次帶埋阿爸一齊黎•
牆上放滿淸酒樽•好有日本居酒屋嘅feel
汁燒大白鱔
白鱔肥美爽口•媽咪大讚無得頂•

• 汁燒大白鱔
2018-02-01 3711 瀏覽
朋友仔在長沙灣OT完在他的公司附近找了一間細細的居酒屋,每次經過這間居酒屋都給他門口的廣告吸引着,因為這裡有長沙灣的最巨型鰻魚飯,今天終於相約朋友可以一試了😆味道樂特盛九品料理(二人份)$388九品料理賣相精緻,九種不同的食物,有迷你三文魚籽甜蝦蓉井三文魚籽鹹鮮配上蝦蓉像是雪糕球但口感新鮮鮮甜,日本池魚仔香口可連骨整條一起食,螢光迷你魷魚較鹹,口感特別一咬好似爆汁,七味魚翅較硬慢慢咬魚鮮味十足,醬油淮山漬甘甘地,有芝麻香味,八爪魚有Wasabi味,總之樣樣都不錯,食到冇停口😝流心芝士燒年糕 $48年糕微微暖很窩心,一口咬落去馬上爆芝士,芝士又綿又滑,奶油味很香😋原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $128十分巨型的完條鰻魚,過足口癮😆鰻魚皮燒得剛好有陣陣炭燒味,肉質柔嫩配上甜絲絲的鰻魚汁撈飯冇得頂👍🏻黑松露溏心蛋(免費)只要你like Facebook就會有這個黑松露溏心蛋送👏🏻👍🏻都幾好呀

味道樂特盛九品料理(二人份)$388

流心芝士燒年糕 $48

原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $128

黑松露溏心蛋(免費)
  • 味道樂特盛九品料理(二人份)
  • 流心芝士燒年糕
  • 原條成田醬炭火燒鰻魚飯
  • 黑松露溏心蛋
2018-01-31 244 瀏覽
如果係一路有睇開我FB食譜既Follower, 應該有見過我幾個月之前曾經出過一個原條鰻魚飯既食譜,其實我就係因為食過"味道樂居酒屋"既招牌菜原條鰻魚飯之後嘗試模仿的。位於長沙灣既味道樂,食物種類頗豐富,比較特別的係燒物,比一般日式餐廳更多款,所以第一次黎就一定先試招牌菜"原條成田醬炭火燒鰻魚飯"($128) 。塗滿醬汁既鰻魚燒完後頗香脆,肉身亦頗嫩同淋身,厚度亦適中口感不錯,加埋自製醬汁,撈飯食一流,但略嫌鰻魚同飯都未足夠熱,尤其係飯好快已經有d涼,基本上食完條鰻魚剩底既飯就放棄了,不過當只食原條鰻魚都抵返,Lunch set 既價錢($98) 會仲平d添另外朋友叫左個野菜牛肉湯烏冬($68) ,帶點甜味既日式醬油湯底,味道算不錯,牛肉亦煮得剛好,帶點粉紅色既肉不會煮得過老。價錢算係咁,始終咁大條鰻魚賣100蚊以上都好正常,但食過一次後再返食鰻魚飯既機會唔大,反而下次想再試下其他既燒物

野菜牛肉湯烏冬