2023-06-02 38 瀏覽
又係出糧嘅日子, 食好野一定”吳留手”, 餐廳位於銅鑼灣邊寧頓街, 棲下地舖面積較細, 但原來內有乾坤, 門外有條樓梯可以再上餐廳, 地方大D, 比較優雅.話明”吳留手”, 哽係要食多D食好D串燒: 雞尾, 簿牛舌芯, 豚肉露筍卷, 鹽燒活鰻, 西班牙黑毛豬鞍, 雞白子炸物: 辛味炸魷魚迷你丼, 蟹膏帶子壽司, 池魚壽司蟹膏帶子壽司, 好甘香蟹膏, 配上新鮮, 肥美帶子, 精彩.池魚壽司, 肉嫩新鮮, 有鮮甜口感.雞尾串燒, 啖啖肉, 香脆, 肉汁豐富簿牛舌芯, 肉嫩牛肉味濃.鹽燒活鰻, 燒得外皮香脆, 鰻魚肥美, 油份充足.雞白子, 好少地方食到, 咁補嘅上乘成品, 一定要試下, 味道似豬潤.西班牙黑毛豬鞍, 肥瘦分明, 好香黑毛豬味, 外邊燒得香口, 配上嫩滑肉身, 好正.

話明”吳留手”, 哽係要食多D食好D

炸物: 辛味炸魷魚

迷你丼, 蟹膏帶子壽司, 池魚壽司

池魚壽司, 肉嫩新鮮, 有鮮甜口感.

雞尾串燒, 啖啖肉, 香脆, 肉汁豐富

簿牛舌芯, 肉嫩牛肉味濃.

鹽燒活鰻, 燒得外皮香脆, 鰻魚肥美, 油份充足.

2023-06-02 24 瀏覽
放假前夕同朋友嚟左呢間吳留手居酒屋Chill一Chill先嚟左個前菜,蘿蔔味道清新,幾開胃刺身叫左深池芽蔥海膽卷,有兩件海膽幾濃味,深池魚有魚香叫左個牛肉他他沙律牛肉他他表面微烤過,有少少胡椒香料食落幾香口,沙律菜落左醋調味啱啱好串燒就叫左四款自家製免治雞肉丸,配左粒日本雞蛋黃雞肉丸肉質幾軟淋柚子胡椒雞食落有淡淡嘅柚子香氣雞肉都烤得適中雞胸軟骨切成一條條食落有雞油香味,脆卜卜厚牛舌芯肉質好軟淋,烤得啱啱好最後叫左兩個迷你魚生飯一個有蟹肉、螢光墨魚仔、同海膽另一個係魚生飯,用料十足整體食物水準唔錯值得一試#銅鑼灣美食 #吳留手
放假前夕同朋友嚟左
呢間吳留手居酒屋Chill一Chill
先嚟左個前菜,蘿蔔味道清新,幾開胃
刺身叫左深池芽蔥海膽卷,有兩件
海膽幾濃味,深池魚有魚香
叫左個牛肉他他沙律
牛肉他他表面微烤過,有少少胡椒香料
食落幾香口,沙律菜落左醋調味啱啱好
串燒就叫左四款
自家製免治雞肉丸,配左粒日本雞蛋黃
雞肉丸肉質幾軟淋
柚子胡椒雞食落有淡淡嘅柚子香氣
雞肉都烤得適中
雞胸軟骨切成一條條
食落有雞油香味,脆卜卜
厚牛舌芯肉質好軟淋,烤得啱啱好
最後叫左兩個迷你魚生飯
一個有蟹肉、螢光墨魚仔、同海膽
另一個係魚生飯,用料十足
整體食物水準唔錯值得一試

#銅鑼灣美食 #吳留手
深池芽蔥海膽卷
燒厚牛舌芯
2023-05-25
深池芽蔥海膽卷
燒厚牛舌芯
黎得參拜第十代掌門人,一定唔可以失禮,等我有幾多掃幾多,絕對唔留口,而且聽聞食材都係來自日本新鮮空運,以串燒同刺身作為主打,呢D就係風味。👇🏻📌先 付 - ▪️ 茄子·大豆芽菜·牛舌沙律 - ▫️ 是日前菜為一客三道分別「茄子」、「大豆芽菜」、「牛舌沙律」,原隻茄子面頭鋪上木魚碎,口感爽脆;芽菜甜甜辣辣,香味濃郁;牛舌配上青瓜同埋麻醬做成沙律,味道清新,好食。📌佐 酒 小 食 -▪️ 炸 墨 魚 咀 - ▪️ 柚 子 胡 椒 雞 -▫️ 同朋友嗌左個「炸墨魚咀」,即叫即炸,口感鬆脆到不得了,送酒一流;「柚子胡椒雞」燒到外脆內嫩,入口帶住淡淡柚子香,有助解油膩,好食。📌刺 身 - ▪️ 刺 身 精 選 - ▫️「火炙左口魚邊壽司」肉質肥厚,入口幼嫩,經火炙過連埋柚子胡椒、蔥花一齊食,幾惹味。▫️「池魚壽司」魚肉食落完全無腥味,口感軟腍,食得出絕對係新鮮貨。▫️「海膽魷魚刺身」海膽來自北海道浜中小川,香甜細滑,而魷魚亦夠鮮甜爽口,好食。▫️「長崎小長井蠔」來自長崎縣,蠔味夠哂濃郁,肉質爽脆清甜,絕對係日本生蠔王TOP 3!📌串 燒 -▪️ 自家製免治雞肉丸 -▪️ 鹽 燒 活 鰻 -▫️ 「自家製免治雞肉丸」食落非
黎得參拜第十代掌門人,一定唔可以失禮,

等我有幾多掃幾多,絕對唔留口,而且聽聞

食材都係來自日本新鮮空運,以串燒同刺身作為主打,

呢D就係風味。👇🏻

📌先 付 -
▪️ 茄子·大豆芽菜·牛舌沙律 -
茄子·大豆芽菜·牛舌沙律

▫️ 是日前菜為一客三道分別「茄子」、「大豆芽菜」、
牛舌沙律」,原隻茄子面頭鋪上木魚碎,口感爽脆;
茄子·大豆芽菜·牛舌沙律

芽菜甜甜辣辣,香味濃郁;牛舌配上青瓜同埋麻醬做成沙律
味道清新,好食。

📌佐 酒 小 食 -
▪️ 炸 墨 魚 咀 -

▪️ 柚 子 胡 椒 雞 -

炸墨魚咀

柚子胡椒雞」燒到外脆內嫩,入口帶住淡淡柚子香,

有助解油膩,好食。

📌刺 身 -
▪️ 刺 身 精 選 -

▫️「火炙左口魚邊壽司」肉質肥厚,入口幼嫩,
經火炙過連埋柚子胡椒蔥花一齊食,幾惹味。

池魚壽司

▫️「海膽魷魚刺身」海膽來自北海道浜中小川,香甜細滑,
魷魚亦夠鮮甜爽口,好食。
海膽魷魚刺身

▫️「長崎小長井蠔」來自長崎縣,蠔味夠哂濃郁,
肉質爽脆清甜,絕對係日本生蠔王TOP 3!
長崎小長井蠔

📌串 燒 -
▪️ 自家製免治雞肉丸 -
▪️ 鹽 燒 活 鰻 -

▫️ 「自家製免治雞肉丸」食落非常鬆軟,配以日本生蛋黃
自家製免治雞肉丸

調味較得岩岩好,唔會太鹹;而「鹽燒活鰻」外層燒到好鬆化,
裡面仲保持到Juicy,唔會太乾,正!
鹽燒活鰻

▪️ 鮑 魚 -
鮑魚

▫️ 呢個「鮑魚」用網燒方法,表面有一格格咁,
賣相精緻;食落好入味,而肉質煙韌有咬口,唔錯。
2023-05-31
15 分鐘 (堂食)
池魚壽司
海膽魷魚刺身
長崎小長井蠔
自家製免治雞肉丸
鹽燒活鰻
  • 火炙左口魚邊壽司
2023-05-31 17 瀏覽
朋友住附近,介紹我試試呢間局酒屋有兩層,環境幾別致,座位坐得都好舒服好多唔同既野食,我地各類型都試下🌟自家製雞肉丸顏色金黃,表面烤得好酥好脆。咬一啖,肉香四溢,口感嫩滑,仲有點埋日本鮮蛋黃,味道更加香🌟雞心串燒肉質好鮮嫩,而且仲幾juicy, 加埋鹽燒嘅味道,幾惹味🌟焦糖海鹽菠蘿菠蘿切成小塊,好易入口。經過烤制之後,表面裹埋焦糖同埋海鹽,菠蘿嘅酸甜味同焦糖嘅甜味好搭,香甜得黎又清新🌟明太子玉子燒明太子同玉子燒結合一齊,味道好鮮美。明太子嘅鹹味同玉子燒嘅甜味好配,加埋芝士令人食得一口接一口,好啱搭啲米飯或者啤酒。🌟蟹糕帶子刺身、油甘魚刺身、葉血引刺身啲海鮮都好新鮮,望落夠肥美。蟹糕同帶子搭配特別,蟹糕軟嫩,帶子鮮甜,兩者相輔相成,好好味。油甘魚口感滑嫩,味道清新。🌟汁煮金目鯛金目鯛本身就好鮮美,再加上店家特製嘅醬汁,令啲菜更香濃好味。金目鯛肉質鮮嫩,配上醬汁嘅味道,夠惹味。整體食物質素都好高,好新鮮!日後去銅鑼灣又多一個好地方食野!🤩🌟
朋友住附近,介紹我試試呢間局酒屋

有兩層,環境幾別致,座位坐得都好舒服

好多唔同既野食,我地各類型都試下

🌟自家製雞肉丸

🌟雞心串燒
肉質好鮮嫩,而且仲幾juicy, 加埋鹽燒嘅味道,幾惹味

🌟焦糖海鹽菠蘿

🌟明太子玉子燒

🌟蟹糕帶子刺身、油甘魚刺身、葉血引刺身

🌟汁煮金目鯛

• 汁煮金目鯛
  • 蟹糕帶子刺身、油甘魚刺身、葉血引刺身
  • 明太子玉子燒
  • 雞心串燒
  • 自家製雞肉丸
餐廳:吳留手居酒屋地點:銅鑼灣邊寧頓街菜式:日式居酒屋餐牌:刺身,壽司,一品料理,佐酒小食,燒物類,多款串燒類,食事,冷盤,漬物,甜品,日本清酒,其他酒類,飲品前菜 $32 另加一前菜三點擺盤不俗,分別有牛舌沙律,芽菜同茄子。牛舌沙律係牛舌切絲加上青瓜絲,面頭灑上白芝麻粒,撈左豐富既胡麻醬。芽菜少少辣多多爽脆。茄子一客兩件,醬油味濃,面頭加上木魚花。生蠔,刺身同壽司一齊冰鎮上枱。小長井蠔 $78 一隻 另加一叫左小長井蠔兩隻,連殼上枱。小長井蠔超厚肉,又新鮮,完全唔腥,肉質實在,唔會太鹹,好正。伴有檸檬兩片。油甘魚 $58 另加一油甘魚一客兩片,好厚切,非常鮮味而質感滑溜。葉血引 $58 另加一葉血引一客四片,雖然細片少少,不過都好新鮮,真係血紅色。蟹膏帶子壽司 $78 另加一帶子超大件,切割有心思,而面頭蟹膏味濃又杰身,好有蟹膏味,呢個配搭好新鮮。小肌壽司 $48 另加一小肌面頭加上薑蓉同蔥花,魚生質素唔錯,好有魚鮮味。壽司飯細細舊,唔會太飽,另外伴有日式芥末自己加,仲有爽甜酸薑片。明太子玉子燒 $118 另加一明太子玉子燒一客六件,面頭灑上蔥花同明太子醬。原來玉子燒入面包住明太子,
餐廳:吳留手居酒屋
地點:銅鑼灣邊寧頓街
菜式:日式居酒屋
餐牌:刺身壽司,一品料理,佐酒小食,燒物類,多款串燒類,食事,冷盤,漬物,甜品,日本清酒,其他酒類,飲品

前菜 $32 另加一
前菜

前菜三點擺盤不俗,分別有牛舌沙律,芽菜同茄子。
芽菜少少辣多多爽脆。
茄子一客兩件,醬油味濃,面頭加上木魚花。
小長井蠔,油甘魚,葉血引,蟹膏帶子壽司,小肌壽司

生蠔,刺身壽司一齊冰鎮上枱。

小長井蠔 $78 一隻 另加一

油甘魚,葉血引

油甘魚 $58 另加一
油甘魚一客兩片,好厚切,非常鮮味而質感滑溜。
葉血引 $58 另加一
葉血引一客四片,雖然細片少少,不過都好新鮮,真係血紅色。
蟹膏帶子壽司,小肌壽司

蟹膏帶子壽司 $78 另加一
小肌壽司 $48 另加一
小肌面頭加上薑蓉同蔥花,魚生質素唔錯,好有魚鮮味。

明太子玉子燒 $118 另加一
明太子玉子燒

明太子玉子燒一客六件,面頭灑上蔥花同明太子醬。原來玉子燒入面包住明太子,少見,所以食落外滑內脆,而明太子味濃。配下底既雜菜沙律同椰菜絲沙律就剛好。仲伴有白蘿蔔蓉。

厚燒牛仔骨 $168 另加一
厚燒牛仔骨

厚燒牛仔骨好大碟,應該有三舊骨,已經起好肉,一片片容易食,肉質半肥瘦,都唔會韌,牛味唔錯,有筋位有肥膏。本身都夠味,可以再配原粒芥末或者鹽花,就更加惹味。同明太子玉子燒一樣,伴有雜菜沙律同椰菜絲沙律可解膩。
厚燒牛仔骨

紅豆綠茶軟凍雪糕 $48 另加一
紅豆綠茶軟凍雪糕

紅豆綠茶軟凍雪糕原來係一球雪糕伴紅豆同綠茶軟凍兩粒。我地揀左芝麻雪糕同豆腐雪糕,其他口味仲有紅豆同綠茶揀。雪糕好硬,豆腐味濃,紅豆都甜,而綠茶軟凍帶黎唔同口感,為味蕾劃上完美句號。
紅豆綠茶軟凍雪糕

原來樓上仲有位坐,裝修精緻,天花掛滿燈籠,好有日式居酒屋感覺,好輕鬆既一餐,食物質素都唔錯。
#吳留手居酒屋#銅鑼灣邊寧頓街5號地舖#銅鑼灣#居酒屋
2023-05-30
油甘魚,葉血引
蟹膏帶子壽司,小肌壽司
2023-05-30 29 瀏覽
成日行銅鑼灣都MISS咗呢間居酒屋係朋友介紹先知原來有樓上嘅星期日晚7PM仲有位就算我地兩位有比四人檯 坐得幾舒服寬倘8點後就開始多人啦3款開胃菜都幾好味唔係HEA HEA 個D(推薦)自家製免治雞肉丸味道 $48調味做得好好, 咬到雞軟骨增加口感點埋日本卵 味道更正(推薦)牡丹蝦刺身 $168 (兩隻)都算幾大隻, 蝦肉富彈性, 味道鮮甜深海池魚壽司 $58 清爽口感又帶有豐厚的油脂蟹膏帶子壽司 $78帶子肉質鮮嫩豐厚, 加埋少少蟹膏增添鮮味味道層次豐富油甘魚壽司 $48油花分佈均勻,油脂豐富;魚味濃郁(推薦)汁燒魷魚筒 $118肉質爽口彈牙,焦香可口醬汁甜甜地幾好食!(推薦)燒飯團 $48外邊燒到乾身脆口咀嚼到淡淡米香旁邊嘅蒜頭漬唔辣仲非常入味
成日行銅鑼灣都MISS咗呢間居酒屋
8點後就開始多人啦

3款開胃菜都幾好味
唔係HEA HEA 個D

(推薦)自家製免治雞肉丸味道 $48
調味做得好好, 咬到雞軟骨增加口感
點埋日本卵 味道更正

(推薦)牡丹蝦刺身 $168 (兩隻)
都算幾大隻, 蝦肉富彈性, 味道鮮甜

深海池魚壽司 $58
清爽口感又帶有豐厚的油脂

蟹膏帶子壽司 $78
帶子肉質鮮嫩豐厚, 加埋少少蟹膏增添鮮味
味道層次豐富

油甘魚壽司 $48
油花分佈均勻,油脂豐富;魚味濃郁

(推薦)汁燒魷魚筒 $118
肉質爽口彈牙,焦香可口
醬汁甜甜地幾好食!

(推薦)燒飯團 $48

• 牡丹蝦刺身
  • 汁燒魷魚筒
  • 燒飯團
2023-05-29 214 瀏覽
🐻吃完說:要跟朋友再回來!❤️ 前菜 $32前菜三小碟,用具精緻💖 南瓜用鰹魚汁醃漬(?),甜糯入味;中間的是爽口的蘿蔔;最後的是很軟熟的牛舌絲😊❤️ 炸大墨魚咀 $68新鮮出爐,一口一顆,咬開滿口鮮甜多汁💦,有點咬口,卻不會過韌,超喜歡!記得要加上他們自家製的辣椒粉啊,很辣很惹味啊!😋❤️ 活赤貝刺身 $88好久沒吃了,活赤貝真的超鮮甜爽口😍!吃完有點想念生醃獅蛤🤤❤️ 三文魚刺身 $68肥美鮮嫩!😘❤️ 白玉面豉螢光魷魚 $68鮮甜味濃,沾點面豉加點甜味,更好吃!佐酒一流呀!(為什麼🐻不喝酒🫠) ❤️ 深海池魚刺身 $128必吃!超級新鮮甘甜,如此厚切口感更好,慢慢咬出油香,太棒了!🥳❤️ 火炙左口魚裙邊壽司 $48❤️ 油甘魚壽司 $48肥美充滿油香的左口魚和油甘魚,是吃sushi必點的項目!❤ 自家製免治雞肉丸🐔 $48把雞肉丸在生雞蛋汁🥚內瘋狂翻滾,滑溜溜充滿蛋香的表面,和雞肉丸上的惹味醬汁洽到好處,加上內裡脆口的雞軟骨,口感豐富之餘,味道也很喜歡!👍🏼 芫茜牛肉卷 $58第一次竟然是包芫茜!😍 很新鮮的口味,不過芫茜有點蓋過了我最愛的牛肉味,但相信愛芫茜一定會超喜歡!❤️ 日本五花腩🐷 $4

🐻吃完說:要跟朋友再回來!

❤️ 前菜 $32

❤️ 炸大墨魚咀 $68

❤️ 活赤貝刺身 $88
好久沒吃了,活赤貝真的超鮮甜爽口😍!吃完有點想念生醃獅蛤🤤

❤️ 三文魚刺身 $68
肥美鮮嫩!😘

❤️ 白玉面豉螢光魷魚 $68

❤️ 深海池魚刺身 $128

❤️ 火炙左口魚裙邊壽司 $48
❤️ 油甘魚壽司 $48
肥美充滿油香的左口魚和油甘魚,是吃sushi必點的項目!

❤ 自家製免治雞肉丸🐔 $48

👍🏼 芫茜牛肉卷 $58

❤️ 日本五花腩🐷 $42
肉質爽口,豬肉香而不羶,肥而不膩👏

❤️ 鹽燒活鰻 $68
鰻魚皮燒到就卜卜脆,魚肉爽口多油,加了點鹽吊出鮮味,最純正不過的魚油香,大愛💖

2023-05-23
2023-05-29 34 瀏覽
今晚同舊同學見面,就搵左呢個落腳點晚飯傾計,無限時,多好❤️❤️前菜3小碟:個燒🍆有驚喜,燒到質感唔似食緊🍆,好入味同埋個木魚碎好夾壽司刺身🍣:超級新鮮👍🏻👍🏻👍🏻壽司師傅好用心咁將魷魚同活赤貝雕曬花,未食之前非常賞心悅目(朋友不扭唔食刺身生冷嘢都話呢碟壽司刺身新鮮好食)鮟康魚肝有「海中鵝肝」之稱,如果未試過的朋友,可以放心一試,味道同鵝肝係兩回事,呢個係完全唔腥唔臭既,好鮮好香值得一提的是,呢度既wasabi係鮮wasabi蓉,值得俾like加分👍🏻👍🏻👍🏻串燒🍢:厚牛舌芯👅x1雖然牛舌係厚切咁燒,都唔會過熟,咬落去係有爽口感日本五花腩🐷x1外脆帶鹹焦香,燒得火候啱啱好小食:燒鱈魚乾(配七味粉沙律醬)燒得香脆又唔會燶,加埋個dip sauce好特別,簡直係佐酒小食良伴主食:🐟𩶘魚湯烏冬(配野菜🥕🥬)見到個🐟湯呈奶白色就覺得要飲埋個湯😆😆👍🏻👍🏻👍🏻❤️餐具精緻特別,每位店員服務態度有禮細心,每款食物黎到都會介紹返係咩黎,又會自動為每檯客人添茶,呢點加分🫶🏻而枱上的各款調味料齊全,仲有自家品牌既辣椒粉,黎到當然記得要試試呀

壽司刺身🍣:超級新鮮👍🏻👍🏻👍🏻

串燒🍢:
厚牛舌芯👅x1
雖然牛舌係厚切咁燒,都唔會過熟,咬落去係有爽口感

日本五花腩🐷x1
外脆帶鹹焦香,燒得火候啱啱好

小食:燒鱈魚乾(配七味粉沙律醬)

主食:
🐟𩶘魚湯烏冬(配野菜🥕🥬)
見到個🐟湯呈奶白色就覺得要飲埋個湯😆😆👍🏻👍🏻👍🏻

多款刺身壽司
安康魚肝
厚牛舌串+日本五花腩
燒鱈魚乾
𩶘魚湯烏冬(配野菜)
前菜3款
2023-05-28
多款刺身壽司
安康魚肝
厚牛舌串+日本五花腩
燒鱈魚乾
𩶘魚湯烏冬(配野菜)
前菜3款
  • 安康魚乾
  • 厚燒牛舌串
  • 各款刺身壽司
成日搭車出銅鑼灣都會經過一間叫吳留手嘅居酒屋,因為喺街角小小嘅一家店,我覺得特別有深夜食堂果種 feel 😍 加上個名都幾得意,所以印象好深刻 🙆🏻‍♀️ 因為實在心心念念太耐,我終於忍唔住出手啦 😂 入到去之後店員帶左我地出返去 🙈 原來佢仲有一個位可以上樓上 🤩 樓上天花板有好多燈籠,好似去左日本嘅居酒屋咁,成個氛圍勁正 😍油甘魚刺身薄切師傅刀功超好的 👍🏻 片片嘅厚薄都一樣 🤩 就算薄切油甘魚嘅口感依然好好,而且非常鮮甜 🤤燒鱈魚乾呢個真係食到停唔到口 🙈 鱈魚乾燒到扑扑脆勁鬆化 👍🏻 點埋蛋黃醬正到一個點 🤤是日精選刺身(迷你魚生飯)三文魚、拖羅、蝦、墨魚、三文魚籽、蟹腳、蟹肉、螢光魷魚仲有海膽 😍 唔好睇迷你魚生飯碗仔細細,但滿滿都是料 🤤 而且全部都好鮮甜,係唔需要點任何野就咁食個鮮味都好夠 👍🏻 拖羅 d 魚油更加係必曬出黎,好正 💕串燒:自家製免治雞肉丸、雞腎、山葵豆腐免治雞肉丸入面有雞軟骨粒粒,口感好好 😍 個燒汁好惹味,點埋生蛋黃入口就會再滑 d,少少蛋香令個味更特別 🤤 雞腎有少少椒鹽幾惹味,而且燒得好爽口 👍🏻 山葵豆腐都幾特別,豆腐面嘅山葵應該加左少少胡麻醬,香

油甘魚刺身薄切

燒鱈魚乾

是日精選刺身(迷你魚生飯)

串燒:自家製免治雞肉丸、雞腎、山葵豆腐
免治雞肉丸入面有雞軟骨粒粒,口感好好 😍 個燒汁好惹味,點埋生蛋黃入口就會再滑 d,少少蛋香令個味更特別 🤤 雞腎有少少椒鹽幾惹味,而且燒得好爽口 👍🏻 山葵豆腐都幾特別,豆腐面嘅山葵應該加左少少胡麻醬,香得黎都幾滑,山葵味剛剛好,完全唔嗆鼻 👍🏻 豆腐就 keep 到外脆內 juicy,好得 🤩

花魚一夜干
超大超豪華 😍 師傅將魚中間切開之後再處理,令到賣相又大又吸引之餘,食果陣又唔使反黎反去咁麻煩 👍🏻 仲要連檸檬同醬油碟都咁有心思,一定要試下 🙆🏻‍♀️ 魚亦處理得好好,皮脆、肉質偏實在,但亦都好香魚味 🤤 有賣相有味道,係今次嘅 mvp 💕

佢地係另外仲有一份小食,有南瓜、肉絲拌青瓜、仲有柚子蘿蔔,呢個真係超好味 😋 柚子味好清,酸酸地配上鮮甜嘅蘿蔔,好正 🤤 南瓜就好似有少少鰹魚汁,而且都幾入味; 肉絲青瓜就有麻醬,調味剛剛好,連小食都咁特別,今次真係無去錯地方 🤩
2023-05-25 46 瀏覽
銅鑼灣大型商場減價,去行完街滿載而歸,離遠見到一間幾靚的日式餐廳,個名幾得意,叫吳留手居酒屋。店內以日風為主,型格裝潢具氣派又富時尚的日式打卡位。餐廳主打日本料理,提供創新的配搭和新鮮食材。我地見到餐牌內容的選擇好多,我鍾意食日本野,見到都好心動!漬物拼盤,擺盤好有心思,味道都好唔錯,仲好開胃!南瓜和蘿蔔都好清甜,牛肉好軟腍,搭配得好清新!刺身:油甘魚淡粉白色的魚肉,最緊要夠新鮮。鮮甜可口,肉質爽口,一點腥味也沒有,入口溶化嘅口感, 簡直無與倫比!配以酸汁味道更佳,令人回味無窮,岩晒一眾刺身控。香炸雞肉炸至外表金黃,香味四溢,咬落多汁juicy,肉質爽滑彈牙,味道淡淡的雞肉清香味,很適合口味清淡的朋友。自家製免治雞肉串+厚牛舌芯+蠔雞肉串都幾好食,與醬汁配搭得好岩,免治雞肉軟骨棒爽脆有咬口, 配上日本鮮雞蛋又滑又香, 太好吃了。。而厚牛舌芯,聽聞係呢間串燒店最出名嘅串燒,牛味濃郁,火喉控制得好好,外層焦香可口,內裡肉汁多,入口嫩滑,好好食! 拌碟仲有蒜粒,呢個配搭岩晒鍾意蒜香味的朋友。🤤比生食蠔更突出鮮甜惹味 ! 香脆外皮配上爆汁生蠔,唔使沾醬已滋味滿滿。芝士年糕+香煎飯團入口軟滑煙韌

刺身:油甘魚

炸雞

自家製免治雞肉串+厚牛舌芯+蠔

芝士年糕+香煎飯團
入口軟滑煙韌,襯托著香味濃郁的芝士,芝士味濃向來是日本芝士年糕的賣點! 用芝麻油煎香, 外面脆,裡面軟熟帶少許彈牙的感覺,調味得岩岩好,好香唔會太咸,大人小孩都喜愛。
  • 香炸雞肉
  • 芝士年糕+香煎飯團
  • 自家製免治雞肉串+厚牛舌芯+蠔
  • 刺身:油甘魚
2023-05-23 72 瀏覽
位於銅鑼灣呢間居酒屋不算太大,但很有日本風味,最啱與三五知己嚟食下串燒、飲下酒、傾吓計!今日試咗佢嘅串燒同埋魚生,食材新鮮,水準不錯!前菜青瓜拌芝麻醬香濃爽脆醃蘿蔔 酸酸甜甜好開胃南瓜香甜軟糯 漬物拼盤牛蒡清甜有咬口, 淮山爽脆很清新,蒜頭仔配以香濃醬汁,少少辣很開胃池魚海膽卷鮮甜薄切池漁包住香味濃郁的海膽,令人一試難忘牡丹蝦蝦肉新鮮有彈性,鮮味在口腔久久揮之不去三文魚壽司新鮮充滿魚油香味大拖羅壽司入口即溶,鮮甜得來帶點清新蟹膏帶子壽司濃郁的蟹膏配以清甜的帶子, 味道出奇地夾免治雞肉丸口感彈牙,配襯着鮮雞蛋,真材實料,非常好食厚牛舌芯口感煙韌,內裏又軟綿綿,而且燒得非常惹味,我很喜歡!柚子胡椒雞雞肉肉質軟滑, 酸酸甜甜又有柚子香味, 好開胃豚肉露筍卷新鮮有濃郁香味嘅蘆筍外層包上有焦香嘅豚肉, 能減去豚肉的油膩,齒頰留香,真係回味無窮!

前菜
青瓜拌芝麻醬香濃爽脆
醃蘿蔔 酸酸甜甜好開胃
南瓜香甜軟糯

漬物拼盤

池魚海膽卷
鮮甜薄切池漁包住香味濃郁的海膽,令人一試難忘

牡丹蝦
蝦肉新鮮有彈性,鮮味在口腔久久揮之不去

三文魚壽司
新鮮充滿魚油香味

大拖羅壽司
入口即溶,鮮甜得來帶點清新

蟹膏帶子壽司
濃郁的蟹膏配以清甜的帶子, 味道出奇地夾

免治雞肉丸
口感彈牙,配襯着鮮雞蛋,真材實料,非常好食

厚牛舌芯
口感煙韌,內裏又軟綿綿,而且燒得非常惹味,我很喜歡!

柚子胡椒雞
雞肉肉質軟滑, 酸酸甜甜又有柚子香味, 好開胃

豚肉露筍卷

銅鑼灣有間餐廳叫「吳留手」,個名好得意。餐廳主要食串燒、刺身等。餐廳外觀不太顯眼因玻璃都是呈黑色,較難看見餐廳內在情況。番工成日經過見到,今晚終於相約好友一起去試!去到諗住入去,店員竟然行出黎帶我上樓上。原來有樓上雅座,真係好隱蔽!❤️前菜有三款:南瓜、紫薑和青瓜絲配肉。器皿精緻有日式風格。南瓜🎃質地挺身,好甜~❤️南瓜沙律🥗有南瓜蓉和沙律菜。好鍾意食南瓜蓉。南瓜蓉入面有爽脆青瓜絲和紅蘿蔔🥕,健康又美味👍🏻😋。❤️芫茜牛肉卷好特別的一款串燒,好少餐廳有。芫茜控必點!芫茜🌿香又脆口,用牛肉包住好有口感。❤️厚牛舌芯超厚身!😱彈牙又爽脆有口感。加左蒜蓉調味,超香口!❤️雞翼皮脆肉嫩~❤️花魚🐟一夜干超大條魚呀!師傅將魚由中間切開攤開擺放,望落好大條。魚肉份量多。旁邊還有一大個檸檬🍋比食客唧落條魚度調味。唧左檸檬嘅魚增添了幾份鮮味😋。(p.s. 個檸檬切得好靚👍🏻😍,師傅好有心思,要讚一讚👍🏻)嗌左三款刺身,師傅用同一個大碗盛載,好豐盛呀!👏🏻👏🏻👏🏻三款刺身分別是:油甘魚刺身薄切、金目鯛和深海池魚芽蔥海膽卷。❤️深海池魚芽蔥海膽卷用軟身的深海池魚包着脆口芽蔥和海膽,可謂外軟內脆🤣。

❤️前菜有三款:南瓜、紫薑和青瓜絲配肉。
器皿精緻有日式風格。
南瓜🎃質地挺身,好甜~

❤️南瓜沙律🥗
有南瓜蓉和沙律菜。

❤️芫茜牛肉卷
好特別的一款串燒,好少餐廳有。
芫茜控必點!芫茜🌿香又脆口,用牛肉包住好有口感。

❤️厚牛舌芯
超厚身!😱彈牙又爽脆有口感。
加左蒜蓉調味,超香口!

❤️雞翼皮脆肉嫩~

❤️花魚🐟一夜干
超大條魚呀!師傅將魚由中間切開攤開擺放,望落好大條。

嗌左三款刺身,師傅用同一個大碗盛載,好豐盛呀!👏🏻👏🏻👏🏻

❤️深海池魚芽蔥海膽卷
用軟身的深海池魚包着脆口芽蔥和海膽,可謂外軟內脆🤣。

2023-05-23 32 瀏覽
▫️ 柚子胡椒雞($42)👉🏻外皮燒到金黃色好脆口,雞肉好嫩滑,柚子胡椒微辣,同時帶有柚子皮嘅清香酸酸地好開胃⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 雞肝($38)👉🏻質感柔軟嫩滑做有d 彈性🤎⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 厚牛舌芯($68)👉🏻牛舌真係超級厚身!但又完全唔會韌,外層燒到微脆,咬落好爽口同Juicy😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 巴馬火腿油甘魚($58)👉🏻 油甘魚有濃郁嘅油脂香氣,巴馬火腿燒到好惹味,加埋一齊食口感好特別⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 山葵豆腐($36)👉🏻豆腐外脆內軟,面頭有滿滿嘅山葵醬同木魚碎,加埋一齊食攻鼻得嚟,又好Fresh,仲有微微嘅煙熏味,好有層次感⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 活赤貝刺身($88)👉🏻口感鮮甜同爽脆,食得出好新鮮☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 火炙左口魚裙邊壽司($48@)👉🏻 左口魚裙邊肉質鮮嫩有彈牙,好有咬口,火炙過之後好惹味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 大拖羅壽司($88@)👉🏻大拖羅一入口就有滿滿的油花感入口中即溶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 明太子玉子燒($118)👉🏻玉子燒外層帶焦香,咬落鬆軟柔嫩,仲有少少Juicy,明太子份量啱啱好,唔會搶咗蛋嘅香味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————環境:以為鋪頭細細,點知原來上層地方好大,裝修以木為主,好有日式風味,好
▫️ 柚子胡椒雞($42)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 雞肝($38)
👉🏻質感柔軟嫩滑做有d 彈性🤎

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 厚牛舌芯($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 巴馬火腿油甘魚($58)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 山葵豆腐($36)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 活赤貝刺身($88)
👉🏻口感鮮甜同爽脆,食得出好新鮮☺️

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 火炙左口魚裙邊壽司($48@)
👉🏻 左口魚裙邊肉質鮮嫩有彈牙,好有咬口,火炙過之後好惹味

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 大拖羅壽司($88@)
👉🏻大拖羅一入口就有滿滿的油花感入口中
即溶

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 明太子玉子燒($118)

——————
環境:以為鋪頭細細,點知原來上層地方好大,裝修以木為主,好有日式風味,好鍾意天花板掛滿燈籠
評分:8/10
平圴消費:~$400
2023-05-19 58 瀏覽
去銅鑼灣行完街,又突然想食日式串燒,見到呢間鋪頭名好攪笑,咁啱又有我想食嘅野,於是入去試吓。前菜,分別有蘿白,芽菜同漬物魚,3款都帶有少少酸味,非常開胃。漬物拼盤,有辣辣地嘅蒜頭,雖然係蒜頭,但一d蒜辣味都冇,完全係醬汁嘅辣味,個口感好爽口,漬淮生同漬牛蒡都整得非常好味。唐楊池魚仔,都幾大堆頭,份量都幾多,條條炸到脆卜卜,咸咸地,點埋沙律醬,送酒一流。櫻鳟刺身,原條刺身魚,切得好有心機,加上佢地嘅擺盤非常靚,d魚肉切到好薄,食落非常鮮味,好新鮮。自家制免洽雞肉串,食落一d都唔鞋,仲有少少脆卜卜嘅雞軟骨喺入面,口感一流。紫蘇雞肉串,上面鋪滿切碎嘅紫蘇葉,加上d秘制醬汁嫩滑雞肉一齊燒,非常好味。厚切牛舌芯,外面燒到有少少焦焦香香,咬落好淋,一d都唔韌,食落仲有juicy嘅感覺,仲環係厚切,所以口感非常好。呢3款串燒配埋隻蛋黃可以用黎點串燒,點咗蛋黃令到d串燒食落好滑有蛋嘅香味,呢個配搭唔錯。焦糖海鹽菠蘿,因為佢用咗少少海鹽吊味,所以令到菠蘿增加咗甜味,上面仲有少少焦糖嘅香味,令到呢個燒菠蘿令有一番風味。燒飯糰,外面燒到脆卜卜,食到嘅感覺係外脆內軟,佢地仲配埋紫菜比我自己包住飯糰一齊食,勁好

燒飯糰,外面燒到脆卜卜,食到嘅感覺係外脆內軟,佢地仲配埋紫菜比我自己包住飯糰一齊食,勁好食。

2023-05-06 134 瀏覽
【灣仔區】【吳留手】大家都知我曾經喺居酒屋同靚女侍應傾偈,今次同個朋友去,佢竟然可以氹到個女侍應收工坐低一齊食,我真係不得不寫個服字。不過都係佢收工嘅事啦,值班中嘅話都唔好搞住人喇。我就當然做返本份,按分類寫返食物啦。「前菜」係 $32,有豆腐、青瓜、露筍之類,我冇乜點掂,不予置評。「冷盤」要咗 $88 嘅「水母刺身」,幾爽口幾好食,冇介紹錯。「佐酒小食」食咗三款,首先係$48 嘅「炸雞膝軟骨」,水份鎖得幾好,又夠脆,唔錯。跟住係 $58 嘅「明太子雞翼」,感覺普通咗啲,而 $98 嘅「明太子玉子燒」就顯得好食好多,又熱又香。「串燒類」都有三類,「雞」揀咗靚女侍應介紹嘅 $48 嘅「自家製免治雞肉丸」,果然係本店主打,點埋蛋汁幾好味。「牛」就揀咗 $68 嘅「厚牛舌芯」,唔算勁厚不過算燒得外脆內軟,幾好 feel。「素」類就要咗串 $48 嘅「焦糖海鹽菠蘿」,嘩,勁好食,個汁好夾!另外「燒物類」食咗 $98 嘅「法式鵝肝」,夠香濃夠邪惡,係好食嘅。最後係「是日精選串燒」,係 $58 嘅「汁燒左口魚群邊」,朋友話好正,但我就唔太好呢個口感。飲品方面朋友飲咗 $58 嘅「梅酒梳打」,我就飲

最後係「是日精選串燒」,係 $58 嘅「汁燒左口魚群邊」,朋友話好正,但我就唔太好呢個口感。飲品方面朋友飲咗 $58 嘅「梅酒梳打」,我就飲 $58 嘅「烏龍燒酒」,都係唔錯嘅,食呢啲嘢嘅情況冇啲酒精又唔得。

咁一人一杯呢款未必夠飲,之後仲飲咗一大一小嘅「三得利啤酒(白啤)」,大嘅 $88,細嘅 $68,懦夫如我當然係飲細嘅,哈哈。張單夾埋 $1089,三個人食嚟講唔算過份,雖然我哋都唔算最肚餓嘅狀態之下食,但係都 okay 啦。。。

(地址:銅鑼灣邊寧頓街5號地鋪)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #銅鑼灣 #吳留手 #居酒屋 #水母刺身 #炸雞膝軟骨 #明太子雞翼 #明太子玉子燒 #自家製免治雞肉丸 #厚牛舌芯 #焦糖海鹽菠蘿 #法式鵝肝 #汁燒左口魚群邊 #三得利啤酒 #梅酒梳打 #烏龍燒酒 #1am0856 #1ambackup