2024-01-28 73 瀏覽
來到這家店,首先目不暇接,一大排頗有創意的菜單擺在眼前。入口第一炮,必須點讚蒜蓉炒花甲,花甲彈牙嫩滑,同炒出來的爆香蒜蓉勁入味,搞到人哋唔小心一碗飯咁快就見底🍚。跟住嚟個肥牛炒烏冬,肥牛層次分明,同口感滑溜的烏冬扎實地結合得過癮,夾雜嗰啲翠綠色嘴嘴料,個盤色香味俱全,真係唔錯過。咩? 想更加地道? 嚟個蒜蓉燒茄子就得嘞,茄子紮實多汁,蒜香味夠晒濃喉,夠哂霸氣。走著熱線,點咗條鹽燒青魚,皮脆肉嫩,每一啖都滲透嗰種海鮮嘅鮮甜,微微鹽焗味道,襯得檸檬香氣更加提嚟🍋。串燒牛舌/豬頸肉/羊肉呢,簡直係醬料昇華嘅體現,孜然辣椒都包圍住每一口肉嘅靈魂,食落去是一次味蕾嘅舞蹈🔥。飯後鮮菠蘿同燒流心芝士年糕,一甜一鹹,完美收尾。流心芝士年糕內心糯而不膩,芝士味滿載,溫暖人心❤️。怪不得呢度咁多人推介,食物質素確實過硬,味道原汁原味地道。下次到過嚟,仲有好多未試過嘅菜式等緊我,期待再嚐新滋味!

2024-01-02 52 瀏覽
吳曉串 (中環) 地址: 中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈地下上層去了pmq 睇展覽,想靜d避開倒數人流,見到間幾特別食四川菜同串燒的餐廳,中國風紅當當佈置,近近年已掛上對聯輝春,因中環假日封路,所以決定買回家吃燒五花腩串、燒雞軟骨、燒雞腎、燒墨魚咀、燒翠玉瓜,燒得好惹味,佢即叫即燒,好味串燒是值得等待的。個墨魚咀同雞軟骨,對於喜歡食爽口質地架我,點來送下啤酒,那在口中碰撞的激情,男人浪漫。五花腩咬下油香十足,雞腎調味濃,可以去掉內藏味而食佢卡索的口感。錫紙燒蒜蓉娃娃菜,蒜蓉香萬歲!錫紙花甲粉,個湯呈四川風味,辣湯底被粉絲吸收,花甲隻隻都開口(新鮮會在煮熟後開口)打開笑好意頭推介呢個燒惹味鴨舌,鴨舌以往食開是滷水,燒鴨舌賦予另一個體驗,個鴨舌多了種紮實,半啜半咬,後悔沒有多點幾串。新一年龍年,祝大家食極唔肥,心想事成。
吳曉串 (中環)

地址: 中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈地下上層

錫紙燒蒜蓉娃娃菜,蒜蓉香萬歲!

新一年龍年,祝大家食極唔肥,心想事成。
今日係節禮日同朋友嚟中環行完PMQ咁啱見到呢間嘢係附近望落係以古風打造即刻諗起周董首蘭亭序- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. 麻辣燙(芝士腸/墨魚丸/金針菇/豆卜/刀削麵)菜單上面有成40幾種配料可揀咁我就按自己喜好揀咗其中5樣一上桌就聞到麻辣香味四溢每種配料索晒湯汁 超級入味加埋面頭個啲香菜提香真係有種打緊麻辣邊爐嘅感覺2. 炒花甲(蒜蓉)見係店長推介 一於試試佢啦~花甲食落冇沙 味道鮮香配搭蒜蓉提升咗花甲嘅鮮味仲有蔥花點綴 望落賣相吸引3. 串燒(多春魚/五花腩/雞軟骨/雞腎/雞中翼)一共6種辣度可揀 我哋揀咗BB辣我諗同X哥酸辣10小辣差唔多叫咗幾款肉類及雞腎串燒雖然面頭灑滿啲香辣粉但都見到肉質烤至金黃外酥內軟 食落超級惹味
今日係節禮日
同朋友嚟中環行完PMQ
咁啱見到呢間嘢係附近
望落係以古風打造
即刻諗起周董首蘭亭序

1. 麻辣燙(芝士腸/墨魚丸/金針菇/豆卜/刀削麵)
菜單上面有成40幾種配料可揀
咁我就按自己喜好揀咗其中5樣
一上桌就聞到麻辣香味四溢
每種配料索晒湯汁 超級入味
加埋面頭個啲香菜提香
真係有種打緊麻辣邊爐嘅感覺
麻辣燙

2. 炒花甲(蒜蓉)
見係店長推介 一於試試佢啦~
花甲食落冇沙 味道鮮香
配搭蒜蓉提升咗花甲嘅鮮味
仲有蔥花點綴 望落賣相吸引
炒花甲(蒜蓉)

3. 串燒(多春魚/五花腩/雞軟骨/雞腎/雞中翼)
一共6種辣度可揀 我哋揀咗BB辣
外酥內軟 食落超級惹味
2023-12-26
  • 炒花甲
2023-10-03 116 瀏覽
128的花甲只有拳頭左右大的一碗,還半碗都是殼。是真的有點過分。茄子68,沒味道。只有一個做飯的店員,下單以後一分鐘我就問她能不能換其他的,她說已經下單了(但還沒開始做)。其他餐廳都可以換,要是開始做當然不能換,她只是不想多打一張單。從來沒有給過差評,但真的覺得比較過分。即使半山租金貴也可以敬業把服務做好。花甲的味道是可以,但128買那麼一小碗,大家自行斟酌吧。好評點進去頭像就知道,全是買的。

好評點進去頭像就知道,全是買的。
外賣自取
2023-10-02 114 瀏覽
長假期夜晚,行到入去得我哋一台,已經覺得有啲唔對路。首先叫咗錫紙花甲粉絲,錫紙蓮藕片,兩樣都完全冇味。之後叫咗唔同類型嘅串(雞翼、牛肉、牛丸、豬、雞腎、金菇、蘆筍等,冇試到海鮮),味道又鹹又油又冇味,食材又差。間餐廳得一個人做,由落單-切菜-燒串-埋單,全部都係佢…三個人,埋單要$1000+…呢個價錢燒烤已經算貴,但係真係好難食!覺得俾OpenRice 其他食評scam 咗,真係送俾我都一定唔會再去,真係好差。
長假期夜晚,行到入去得我哋一台,已經覺得有啲唔對路。

首先叫咗錫紙花甲粉絲,錫紙蓮藕片,兩樣都完全冇味。

間餐廳得一個人做,由落單-切菜-燒串-埋單,全部都係佢…

2023-09-19 69 瀏覽
全晚得我地一枱客,但上菜速度極慢,成間舖得一個人返工,廚房樓面都係佢,好大獲。野食味道好一般,串燒全部同一隻味:表面咸,入面冇味。聖子燒到又乾又硬,完全食唔到,但係$108/隻。燒墨魚咀,直頭係難食麻辣鍋,價錢尚算合理,但冇驚喜。唔會再幫襯,又貴又唔好食,總之一言難盡。我地食完係要再去另一間串燒店食。同埋記得check單,佢聖子收我地$148/隻,同menu價錢唔一樣,最後好不耐煩咁退返差額比我地

麻辣鍋,價錢尚算合理,但冇驚喜。

2023-09-09 54 瀏覽
今日黎到soho呢間勁有中國風既串燒店,比佢啲咁有特別風格既裝修吸引到入面放左勁大幅中國山水畫,又放左個古箏係到,好有feel呢到全打食串燒,大部份都係辣既,當然唔食得辣都可以揀唔辣食串燒配啤酒唔洗講,一黎到野食都未上就要啤啤佢先串燒即叫即燒,唔洗等好耐就好有得食,熱辣辣上枱見到出晒煙,一放低已經聞到勁香串燒全部都調味得好足,面頭啲調味料好香口,肉質軟身香口特別係呢個牛舌,面頭七味粉孜然粉令入口一刻好香,咬多兩下啲牛舌肉香味出晒黎,爽口彈牙一啲都唔靭,一流除左串燒,錫紙花甲粉亦非常出色,湯底好濃味,花甲份量唔少,令成個湯提鮮不少。啲粉索晒湯汁好夠味,而家唔會煮得太耐淋晒軟晒,食落好爽口。加入娃娃菜勁明智,同樣好吸味,食到停唔到口

入面放左勁大幅中國山水畫,又放左個古箏係到,好有feel

呢到全打食串燒,大部份都係辣既,當然唔食得辣都可以揀唔辣

食串燒配啤酒唔洗講,一黎到野食都未上就要啤啤佢先

串燒全部都調味得好足,面頭啲調味料好香口,肉質軟身香口

2023-09-01 60 瀏覽
中環SOHO區出咗名多美食,今日特登去尋寶,搵搵下竟然係酒吧地帶搵到間中菜,仲要好多菜式都偏辣,啱晒我同友人😋餐廳位於元創方上少少,雖然距離地鐵站比較遠,但係一啲都唔難搵。而餐廳內部裝修風格非常古色古香,友人仲留意到餐廳使用嘅餐具都係仿照中國古裝劇嘅茶館設計,實在好特別啊!而我哋今次叫咗好幾道美食,包括有: - 蒜蓉燒生蠔 ($88兩隻): 好新鮮同大隻嘅燒生蠔,以蒜蓉燒簡直香噴噴,非常鮮甜好食- 川北炒 ($88): 可以配搭唔同嘅飯麵,今次就叫咗烏冬,以辣味(應該係麻辣燙)做base炒,非常香口- 錫紙花甲粉 ($78): 粉絲同湯底吸收晒花甲嘅鮮甜味,食落真係非常清甜可口- 魷魚蜆肉麻辣香鍋 ($178): 魷魚同蜆肉係我同友人嘅大愛,而加入蓮藕、薯仔、紅蘿蔔同青瓜就令到成道餸更加豐富美味以後喺中環區想食中菜又有一處好去處啦!😋😋

而我哋今次叫咗好幾道美食,包括有:

以後喺中環區想食中菜又有一處好去處啦!😋😋

2023-08-30 30 瀏覽
經 openrice book 枱第二日12點半食晏.  大約12點7個字去到, 但係冇開門.  打電話去話起碼1點先返到.  大約1點半我再經過都仲未開門.  門口冇寫營業時間, 只係見 openrice 寫開朝早11點.  原來係鍾意開幾點就幾點, 唔緊要, 接受預約但係到預約時間又唔開要人摸門釘.  已經前一日預約左都唔通知, 門口又冇告示.  從未遇過一間餐廳係咁.
中環SOHO 多西餐同酒吧大家都知,今次我就試下食串燒 -- 吳曉串 🤤鋪面好大,好岩一大班朋友黎HAPPY!野食種類亦都好多,全部都好岩送酒鹽燒多春魚,6串只需$62多春魚經過鹽燒後帶嚟一股濃郁嘅香味,好爽脆份量夠多,價錢亦覺得合理燒五花腩豬串,2串$58豬肉燒至外脆內嫩,油脂嘅香味充滿口腔,每一口都好有嚼勁燒一口和牛粒,$5和牛粒質地鮮嫩,燒烤後保持咗牛肉本身嘅鮮美,入口即化燒香脆雞皮,2串$38雞皮烤至金黃酥脆,仲好開胃除咗肉類,我仲試咗兩款蔬菜串燒四季豆$30唔會乾身,幾鮮蒜蓉燒原條茄子 $68茄子經過燒烤後,質感柔軟,蒜蓉香氣十足最後,肥牛炒烏冬,$88唔鍾意食三色豆既朋友就未必岩食啦!不過我覺得份量都唔錯😆SOHO 吳曉串嘅食物質素唔錯,價錢係中環區都唔貴!可以一試呢😄

鋪面好大,好岩一大班朋友黎HAPPY!

野食種類亦都好多,全部都好岩送酒

鹽燒多春魚,6串只需$62
多春魚經過鹽燒後帶嚟一股濃郁嘅香味,好爽脆
份量夠多,價錢亦覺得合理

燒五花腩豬串,2串$58
豬肉燒至外脆內嫩,油脂嘅香味充滿口腔,每一口都好有嚼勁

燒一口和牛粒,$5
和牛粒質地鮮嫩,燒烤後保持咗牛肉本身嘅鮮美,入口即化

燒香脆雞皮,2串$38
雞皮烤至金黃酥脆,仲好開胃

除咗肉類,我仲試咗兩款蔬菜串

燒四季豆$30
唔會乾身,幾鮮

蒜蓉燒原條茄子 $68
茄子經過燒烤後,質感柔軟,蒜蓉香氣十足

最後,肥牛炒烏冬,$88

唔鍾意食三色豆既朋友就未必岩食啦!
不過我覺得份量都唔錯😆

2023-08-11 66 瀏覽
行完PMQ 想食下串燒 搵到呢間隱蔽嘅麻辣串燒店好有特色嘅串燒店 餐桌餐椅都係走木系風格Menu好多唔同類別野食 每樣都好吸引麻辣愛好者要黎試一試呀!蒜香燒原條茄子茄子多蒜到爆!好入味夠juicy~真心好惹味~麻辣花甲粉叫左bb辣都好夠辣 粉絲入晒味係 花甲新鮮 係值得一試既麻辣燙錫紙雜菇有驚喜喔!菇焗得夠林仲好香牛油味帶點麻辣風味 ~原條魷魚筒魷魚燒得有彈牙口感 加左孜然粉調味 不錯~一口豚肉串必食肉串 一口牛食得多 但一口豚就少有呢個豚肉好嫩又唔肥 推介呀!翠肉瓜瓜菜類燒得唔乾真係好難 但佢做到了 燒得夠林唔乾仲鎖到瓜汁 肥牛金菇串肥牛有肉汁 金菇唔會乾 加上好香嘅孜然粉 好味~

行完PMQ 想食下串燒 搵到呢間隱蔽嘅麻辣串燒店
好有特色嘅串燒店 餐桌餐椅都係走木系風格
Menu好多唔同類別野食 每樣都好吸引
麻辣愛好者要黎試一試呀!

蒜香燒原條茄子

茄子多蒜到爆!好入味夠juicy~真心好惹味~

麻辣花甲粉

錫紙雜菇

有驚喜喔!菇焗得夠林仲好香牛油味帶點麻辣風味 ~

原條魷魚筒
魷魚燒得有彈牙口感 加左孜然粉調味 不錯~

一口豚肉串

必食肉串 一口牛食得多 但一口豚就少有
呢個豚肉好嫩又唔肥 推介呀!

翠肉瓜

瓜菜類燒得唔乾真係好難 但佢做到了 燒得夠林唔乾仲鎖到瓜汁

肥牛金菇串
肥牛有肉汁 金菇唔會乾 加上好香嘅孜然粉 好味~

2023-08-02 78 瀏覽
⌇吳 曉 串“ 🦪 “ 錫紙花甲粉 ( $ 7 8 ) 尼到睇倒賣相已經覺得非常吸引 湯底既辣味非常夠 提升花甲鮮味 好多隻花甲 份量都幾慷慨食到好飽 粉絲吸湯惹味有咬感 有種愈食愈辣既感覺“ 🍗 “ 串燒雞中翼 ( $ 6 0 / 2 隻 )雞中翼好香既孜然粉 非常入味 烤得岩岩好😋“ 🍆 “ 惹味蒜蓉燒原條茄子 ( $ 6 8 ) 鋪滿蒜蓉 蒜香味度幾甜 茄子啖啖肉 份量夠曬“ 🍄 “ 錫紙燒蒜蓉雜菇 ( $ 9 0 ) 雜菇種類繁多 調味方面蒜香既甜味帶有少少辣 亦好香濃既菇味 食得出食材本身既味度同保留到水份“ 🦑 “ 汁燒完條魷魚筒 ( $ 1 2 8 ) soho酒吧西餐比較多 難得有間罕見既川菜 主打麻辣燙同麻辣串燒 選擇都非常多 有海鮮活魚類 肉類豬牛羊 而且可以自選辣度有BB辣、小辣、中辣同大辣 自問本事自己吾太食得辣叫左BB辣店員話其實可以叫吾辣 最後食吾辣都覺得有啲辣哈哈哈好弱舖頭都幾寬堂 中華水泥風裝修 牆上掛有吾同既中國風畫左 佛經 竟然仲有個古箏喺度吳曉串🌶️中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈地下上層
⌇吳 曉 串
“ 🦪 “ 錫紙花甲粉 ( $ 7 8 )

“ 🍗 “ 串燒雞中翼 ( $ 6 0 / 2 隻 )
雞中翼好香既孜然粉 非常入味 烤得岩岩好😋

“ 🍆 “ 惹味蒜蓉燒原條茄子 ( $ 6 8 )
鋪滿蒜蓉 蒜香味度幾甜 茄子啖啖肉 份量夠曬

“ 🍄 “ 錫紙燒蒜蓉雜菇 ( $ 9 0 )

“ 🦑 “ 汁燒完條魷魚筒 ( $ 1 2 8 )

吳曉串
🌶️中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈地下上層
惹味蒜蓉燒原條茄子
汁燒完條魷魚筒
串燒雞中翼
錫紙燒蒜蓉雜菇
2023-07-31
60 分鐘 (堂食)
惹味蒜蓉燒原條茄子
汁燒完條魷魚筒
串燒雞中翼
錫紙燒蒜蓉雜菇
2023-07-21 53 瀏覽
因爲好耐無食辣,最近就同fd去食麻辣燙同串燒。今次就去左中環PMQ上面既【吳曉串】,主打正宗川菜。我地分別叫左自選麻辣燙、幾款串燒同燒蓮藕。 自選麻辣燙最少叫5樣食材,我地叫左豆卜、肥牛、龍蝦丸、芝士腸同薯粉:分量都唔算少,尤其係肥牛。豆卜超級吸湯,好正,不過真係好辣,我地已經叫左少辣,建議先試BB辣。 土豆、牛舌、魷魚鬚、鷄翼:個人比較推薦魷魚鬚同鷄翼,魷魚鬚甜甜地再加好多spice,不錯。鷄翼好嫩滑,而且價錢係兩串既價錢,比較抵。 燒蓮藕:分量都係算多,雖然都係辣、但係三樣野既調味都完全唔同,有變化。燒蓮藕爽脆、加左葱更加香,不過有少少油。
2023-07-20 48 瀏覽
今日去開中環,大斜路見到有間好似幾有特色嘅串燒店就走咗入去.入到去都幾似返咗大陸串燒店.入邊竟然有個古箏喺度,唔知平時有冇人喺度表演啊呢😂呢度叫嘢食都好似平時串燒店咁,喺張餐單度剔剔剔.餐單都算多嘢食!有海鮮/活魚類/風味肉類,即係豬牛羊除咗串燒之外,都有好多其他嘢食.好似有避風塘炒花甲,仲有好多主食食.我哋叫咗錫紙花甲粉.一打開將錫紙,麻辣味超香,入邊嘅花甲咗好多!另外,我哋當然有叫串燒啦!我哋叫咗豬頸肉/雞腎/牛舌/羊肉串/啲孜然粉加香粉,好香味!另我哋再叫咗個蒜蓉秘製燒油甘魚鮫.呢個真係燒得岩岩好!魚肉燒完仲係好juicy!
呢度叫嘢食都好似平時串燒店咁,喺張餐單度剔剔剔.
餐單都算多嘢食!
有海鮮/活魚類/風味肉類,即係豬牛羊
除咗串燒之外,都有好多其他嘢食.
好似有避風塘炒花甲,仲有好多主食食.
另外,我哋當然有叫串燒啦!
我哋叫咗豬頸肉/雞腎/牛舌/羊肉串/
啲孜然粉加香粉,好香味!
另我哋再叫咗個蒜蓉秘製燒油甘魚鮫.
呢個真係燒得岩岩好!
魚肉燒完仲係好juicy!
2023-07-18 41 瀏覽
今天我來到了一家名為「吳曉串」的中式餐廳,這裡的裝修十分有特色,融合了中國古代的風格,非常漂亮。餐廳內還使用了古色古香的容器,讓人倍感中國的傳統文化氛圍。我點了幾道菜,這家餐廳的菜品顯然有其獨特之處。首先是他們的蒜蓉秘製燒油魽魚鮫。這道菜的色澤金黃,外皮烤得很香脆,肉質鮮嫩多汁,配上蒜蓉的香氣,非常美味。如果你喜歡吃魚的話,這道菜絕對值得一試。接下來是燒豬頸肉,這道菜看起來非常普通,但吃起來卻十分驚艷。豬頸肉的肉質非常嫩滑,加上獨特的燒烤風味,讓人吃得非常過癮。藤椒魚皮是我點的第三道菜,這道菜的份量十分大,足夠三到四個人分食。魚皮口感爽脆,並且搭配了藤椒的辣味,讓人垂涎欲滴。如果你想品嘗非常有特色的中式小吃,那麼這道菜絕對是不二之選。最後是麻辣燙,這道菜是一道非常傳統的中式火鍋。餐廳提供了多種食材,包括刀削麵、鱿魚鬚、午餐肉、豆腐、娃娃菜、土豆、豆卜等等。餐廳的湯底非常鮮美,辣味十足,讓人胃口大開。如果你喜歡吃辣的話,這道菜絕對會讓你滿足。總而言之,「吳曉串」是一家非常值得一試的中式餐廳。他們的菜品獨具特色,口味鮮美,而且裝修和氛圍都非常有特色。如果你想品嘗一些非常地道的中式美食,那麼

總而言之,「吳曉串」是一家非常值得一試的中式餐廳。他們的菜品獨具特色,口味鮮美,而且裝修和氛圍都非常有特色。如果你想品嘗一些非常地道的中式美食,那麼這家餐廳絕對是一個不錯的選擇。我強烈推薦這家餐廳,希望你們也能夠去品嘗一番。