2021-04-17
因疫情關係同2個好姊妹好耐冇見面,幾個港女捌低老公小朋友,食個靚靚tea打下卡講下八掛,寫意人生!港女食飯必講氣氛,首先Grand Hyatt嘅裝修有幾grand大家都知,呢部分就唔多講,反正港女約會打卡最愛。想讚下當日個manager服務幾好,原本我地張枱係近個dessert buffet line,始終而家有肺炎,唔想坐起D人來人往ge地方,向個manager講想換枱,其實當日個場都幾滿,原本個manager有話只能夠試下安排下,不過幾分鐘後就換到枱,仲起正個落地玻璃隔離,有自然光打卡更正!食物方面,今次食左佢個afternoon tea, HK328/person, 有一杯shrimp cocktail, 3層個人afternoon tea set, 一杯drink, 加個dessert stations (有homemade ice cream, fresh-made waffles, macaron)。天氣開始暖暖地,用個Shrimp cocktail開下胃幾好。至於個afternoon tea set,鹹點加入竹炭(我估)做食材幾得意,甜點味道偏酸十分清新,最最最欣賞佢個s
食物方面,今次食左佢個afternoon tea, HK328/person, 有一杯shrimp cocktail, 3層個人afternoon tea set, 一杯drink, 加個dessert stations (有homemade ice cream, fresh-made waffles, macaron)。天氣開始暖暖地,用個Shrimp cocktail開下胃幾好。至於個afternoon tea set,鹹點加入竹炭(我估)做食材幾得意,甜點味道偏酸十分清新,最最最欣賞佢個scones,整得夠輕身,食晒兩件都唔會話太滯,無論沾clotted cream, jam定lemon curd都好好味。
相信一般女士食完個set都飽左7-8成,如果仲食得落都可以試埋佢個dessert stations,不過老實講,我剩係推薦食佢個macarons,有6隻口味,仲可以無限攞,macaron lovers如我會好爽,黃色macaron好食得黎有驚喜 (應該係檸檬味,真心嚇親竟然咁好食); 個waffles就普通野,冇咩特別,可以唔食,如果未夠飽ge都可以填填肚; 我自己覺得個ice cream唔食都冇損失,雖然味道幾多而且幾特別(例如港式奶茶味,但偏苦唔似食緊雪糕),係得個冧酒提子味勉強入到口。