2025-03-24 986 瀏覽
灣仔五星級酒店Grand Hyatt嘅自助早餐真係一個享受,尤其係作為globalist會員,可以免費享用早餐,真係貼心至極。每次嘅早餐都係驚喜連連,菜式豐富多元,絕對唔會失望,中西合璧,滿足不同口味。早餐當然少唔得嘅咖啡,呢度即叫即做,有專業barista為你拉花,特別推介嘅latte咖啡濃郁帶果仁味,加上精心拉花成心心形狀,增添儀式感,喝落真係享受。另外要推介嘅係egg station嘅egg benedict,出外cafe食至少要$100。poached egg火候拿捏得宜,配上煙三文魚、火腿片或菠菜,口感絕佳。仲有一款特別嘅紅火龍果smoothie,自行加入museli,打造一份超級營養superfood。至於中式station,點心、雲吞質量極佳,保持住中菜廳嘅水準,絕對值得一試。

Grand Hyatt嘅Grand Cafe而家做緊亞洲海鮮盛宴同朋友慶祝生日, 就簡左呢間!!!朋友好中意去泰國旅行今次好正有埋泰式風味菜式仲有亞洲主題嘅可持續海鮮美食,咁就岩晒佢口味啦!!!!整個Buffet有好多好正嘅菜式 首先,有4款由Parinyaporn主理嘅泰式沙律:包括泰式雜錦海鮮沙律、柚子沙律、青木瓜沙律同泰式海鮮粉絲沙律,味道層次豐富柚子沙律同青木瓜沙律更令人胃口大開。冬陰功湯係另一亮點,酸辣比例恰到好處有大頭蝦同鮮蝦兩款選擇,仲可以加入麵底一齊食,熱辣又滋味。其中最推薦嘅係「泰式炸蝦配羅望子醬」,蝦肉香脆,配搭羅望子醬酸酸甜甜,好開胃;而菲律賓酸汁醃魚生都好值得一試,特色且富驚喜。各式亞洲海鮮美味亦不容錯過.新鮮帶子刺身即蒸粉絲扇貝同花雕酒灼蝦特別鮮甜海南雞飯更是君悅嘅經典出品,滑溜嘅雞肉配香濃油飯,絕對令人回味無窮。肉食愛好者同樣有驚喜 燒牛扒同羊架即場燒製,肉質香嫩。更特別推介巴羅洛紅酒燴和牛面頰肉煮至入口即化;燴紐西蘭羊肩肉亦嫩滑唔靭,非常值得一試。仲有隱世之選「龍蝦包」麵包香脆軟熟,夾住滿滿龍蝦肉,口感滿分,媲美我係紐約食到嘅高質龍蝦包。Grand Caf
仲有亞洲主題嘅可持續海鮮美食,咁就岩晒佢口味啦!!!!
泰式沙律

雜錦海鮮沙律
青木瓜沙律

柚子沙律同青木瓜沙律更令人胃口大開。
冬陰功湯係另一亮點,酸辣比例恰到好處
冬陰功湯
有大頭蝦同鮮蝦兩款選擇,

仲可以加入麵底一齊食,熱辣又滋味。
其中最推薦嘅係「泰式炸蝦配羅望子醬」,
泰式炸蝦配羅望子醬
蝦肉香脆,配搭羅望子醬酸酸甜甜,好開胃;
而菲律賓酸汁醃魚生都好值得一試,
菲律賓酸汁醃魚生
特色且富驚喜。各式亞洲海鮮美味亦不容錯過.
泰式奶茶

新鮮帶子刺身
刺身
即蒸粉絲扇貝同花雕酒灼蝦特別鮮甜
即蒸粉絲扇貝
燒味

海南雞飯更是君悅嘅經典出品,
海南雞飯
滑溜嘅雞肉配香濃油飯,
海南雞飯
絕對令人回味無窮。

肉食愛好者同樣有驚喜
牛扒

燒牛扒同羊架即場燒製,肉質香嫩。
更特別推介巴羅洛紅酒燴和牛面頰肉
巴羅洛紅酒燴和牛面頰肉

煮至入口即化;燴紐西蘭羊肩肉亦嫩滑唔靭,非常值得一試。
仲有隱世之選「龍蝦包」
龍蝦包

Grand Cafe亦十分體貼,作為清真認證餐廳,
提供由埃及籍大廚Mahmoud Abbas主理嘅地道中東美食,
鷹嘴豆泥
當中鷹嘴豆泥同茄子泥絕對令人滿足。
甜品方面,精緻程度令人嘆為觀止!

每款擺盤靚麗又具特色。千層酥外皮酥脆鬆化,
法式千層酥
內層忌廉香滑且不膩,層次分明;
甜品

香芒凍布甸Q彈有芒果香,令人充滿懷舊感覺;伯爵茶蛋糕
朱古力歌劇院蛋糕等甜品每款味道都極具特色,甜品櫃整體陳列簡直藝術展覽!
泰式沙律
龍蝦包
鷹嘴豆泥
法式千層酥
2025-02-16 2664 瀏覽
今次係我哋第三次到訪,水準都keep到適逢聖誕節餐廳都有唔少擺設🎄另外食物都有例如火雞應吓節🍗中式龍蝦幾惹味,都食咗幾舊😋反而冷盤海鮮就普通,蟹腳係唔錯刺身都幾好,第一轉啲帶子都幾爽口👍🏻👍🏻甜品必食tiramisu😋😋不過無影不過價錢都一千蚊一位,未必會再喺節日期間再去🫣It’s our third time in Grand Cafe for dinner buffet, but first time during festivalThere were Christmas ambience, festive food eg TurkeyThe highlight was local food such as stir-fry lobster, hainanese chicken, seafood congeeOthers like cold seafood, sashimi, dessert were way above averageThe only downside was $$🤫
今次係我哋第三次到訪,水準都keep到
適逢聖誕節餐廳都有唔少擺設🎄
另外食物都有例如火雞應吓節🍗
中式龍蝦幾惹味,都食咗幾舊😋
反而冷盤海鮮就普通,蟹腳係唔錯
刺身都幾好,第一轉啲帶子都幾爽口👍🏻👍🏻
甜品必食tiramisu😋😋不過無影

不過價錢都一千蚊一位,未必會再喺節日期間再去🫣

The only downside was $$🤫

2024-12-26
  • Tiramisu
2025-02-16 2395 瀏覽
$900一位,估唔到食出個失望😞無下次。刺身唔新鮮,仲差過出面$2××既放題。蜜瓜無味,又唔甜。甜品除咗綠茶麻薯👍🏻雜梅奶凍👍🏻唔錯之外,其他。。。🤷🏻‍♀️乳鴿個煮法唔得,當你食過¥38一隻,都整得好食過佢既時候,你就知我講乜,我唔識形容。總結,唔抵食又唔好食。
$900一位,估唔到食出個失望😞無下次。
刺身唔新鮮,仲差過出面$2××既放題
蜜瓜無味,又唔甜。
總結,唔抵食又唔好食。

魚生
2025-02-15
2025-02-03 3292 瀏覽
傳聞呢度嘅海南雞飯好好味,過年🧧一於嚟試吓!佢個set Menu其實都有六至七樣嘢揀嘅,咁當然我就揀咗海南雞飯啦,頭盤我就揀咗龍蝦湯🦞。首先佢會嚟一籃麵包🍞,不過冇乜驚喜,其中個croissants,🥐比較香口,其他嗰兩個當中包括🥖,好硬,根本咬唔落,唔好嘥咗個胃。至於個龍蝦湯🦞,夠濃郁,亦都多龍蝦肉。去到主菜海南雞飯,我就揀咗雞髀位,啲肉係好滑嘅,相對亦都比較肥,所以啲皮係比較厚。個湯好好味,至於碗油飯亦都夠乾身,就算連個配菜嘅菜心都係嫩口嘅。甜品我就揀咗綠茶雪糕,不過走咗之後先至醒起自己唔記得飲咖啡或茶,個餐Menu寫住包埋,但係服務員都冇提醒我哋,而當日嘅服務亦都唔算特別好,問佢甜品包啲乜嘢雪糕,都要問一輪先至有答案。

2025-02-01
  • 海南雞飯
2025-01-02 5425 瀏覽
今年冬至飯跟家人嚟 Grand Cafe 食 dinner buffet 。 上次嚟呢到食自助餐都係幾年前嘅事, 咁耐無嚟過, 今次再嚟總會是有點新鮮感和期望。酒店內有兩間自助餐餐廳, 兩間餐廳都有唔同特色及各自捧場客,如果講食物多元化,我會比較喜歡Grand Cafe, 較啱我口味。但講到用餐舒適度及喜歡西式食物為主的, 另一間餐廳相信會較為適合。 至於Grand Cafe 嘅員工服務, 真是有點可改善空間。Grand Cafe 食物方面無論凍海鮮, 冷盤, 沙律, 中西熱輋, 燒烤等, 食物款式選擇多,食物補充處理亦做得非常好,呢度無論中西熱輋水準以自助餐來講,做得相當不錯。《凍海鮮》— 幾款凍海鮮水準不過不失,但一round就夠 。刺身- 幾款刺身都keep得到新鮮, 味道鮮甜, 水準正常。 《中式熱輋》- 呢到大部分熱輋食物, 無論款式, 味道,都幾啱我個人口味, 自助餐來講絕對是滿意之上。 《西式熱輋》- 西班牙海鮮燴飯 /燒羊架/燒大蝦/烤多寶魚/火雞肉卷無花果舞茸赤靈芝杞子煲豬腱/龍蝦海鮮粥好味。 《海南雞飯》—呢度其中一個signature dish,單叫一份價

《西式熱輋》- 西班牙海鮮燴飯
/燒羊架/燒大蝦/烤多寶魚/火雞肉卷

無花果舞茸赤靈芝杞子煲豬腱/龍蝦海鮮粥
好味。

《海南雞飯》—呢度其中一個signature dish,單叫一份價錢都唔平。 嚟到當然又係必食之選。

《天婦羅》— 炸天婦羅位師傅工夫比較差,但酒店自助餐都可以食得到天婦羅呢樣咁少見嘅食物, 值得

西班牙Teruel Ham/ 自家製煙三文魚 / 自家製肝醬, 必試之選

全晚最期待嘅甜品環節,蛋糕款式和甜點選擇非常足夠。Tiramisu 當然係必食之選。 另外各款蛋糕及甜點質素是比我預期中好。
聽人講Grand Hyatt的海南雞飯好出色,見有優惠,即刻訂啦☺️呢間酒店差唔多全部餐廳我都食過,係無去過Cafe. 其他餐廳都有D水準㗎.部份侍應態度,服務都唔錯. 落order我哋點咗一客蘑菇湯,煙三文魚凱撒沙律,主菜係一客有人話係全香港最好食嘅海南雞飯同埋燒西班牙豬鞍. 甜品就嗌咗兩個細嘅蛋糕同埋一盒綠茶雪糕.有一個熱辣辣嘅麵包籃入面有三隻麵包,唔係勁好食但係熱辣辣都唔錯. 蘑菇湯普普通通啦,煙三文魚凱撒沙律個三文魚厚切幾有口感啲菜嘢都新鮮. 你都重頭氣海南雞飯呀😁有一碗湯一, 個雞油飯一個黃辣椒醬一個黑豉油仲有薑蓉,一碟全雞胸. 湯都算寶達清潤嘅,煩一粒粒口感唔錯,雞就冇一陣啫哩喺肉同埋皮中間,但係雞肉係有雞味好嫩滑. 醬汁都唔錯個黃辣椒醬都幾香幾辣. 到我食嘅西班牙豬鞍,上菜時候見到舊豬鞍好似烚熟咁然後放上去個網係咁嘢燒咗幾條坑出嚟. 亦都唔係全熟. 其實豬鞍係有肉味有肉汁但係因為燒得唔好成嚿嘢嘥咗. 飲品就初頭上幫襯佢哋嘅free flow兩個小時. 但啲酒麻麻地, 最後揀咗一杯by glass嘅波爾多紅酒.甜品就係啲小蛋糕揀咗椰子撻同埋綠茶雪糕,正
甜品就係啲小蛋糕揀咗椰子撻同埋綠茶雪糕,正常發揮啦😅
如果要畀呢個價錢反而我寧願加多少少錢去佢其他嘅餐廳😅
燒西班牙豬鞍
煙三文魚凱撒沙律
蘑菇湯
2024-11-30
信用卡優惠
煙三文魚凱撒沙律
2024-10-13 6086 瀏覽
君悅咖啡廳是一家位於灣仔市中心豪華酒店的高級餐廳,以其精緻的美食和優雅的環境而聞名。在這個頂級餐廳,你可以品嚐到各種精心製作的菜餚,其中包括他們的招牌菜——海南雞飯。海南雞飯是君悅咖啡廳最受歡迎的菜餚之一。這道菜由嫩滑的雞肉、香氣四溢的飯和特製的醬料組成。雞肉經過巧妙的烹調,保持了肉質的鮮嫩和多汁。飯經過特殊的處理,米粒飽滿,散發出誘人的香氣。配上特製的醬料,這道海南雞飯成為一個完美的組合,每一口都充滿了豐富的口感和美味。君悅咖啡廳以其精緻的菜品和高品質的服務而聞名。這裡的服務員專業且周到,總是能夠滿足客人的需求,讓用餐經驗更加愉快。餐廳的裝潢典雅,營造出一個舒適而奢華的用餐環境。無論是商務午餐還是浪漫晚餐,君悅咖啡廳都是一個理想的選擇。除了海南雞飯,君悅咖啡廳還提供多種國際美食選擇,如牛排、海鮮和甜點等。他們的廚師團隊由精通各國烹飪技巧的大廚組成,總是能夠將最好的食材轉化為精緻的菜品。無論你是對食物有著挑剔的味覺還是尋找新奇的口味體驗,這裡都能滿足你的需求。君悅咖啡廳的追求卓越的理念和對細節的講究使其成為一個獨特的餐飲目的地。無論你是想要與家人共享美食,還是與朋友共度美好時光,這裡都

君悅咖啡廳的追求卓越的理念和對細節的講究使其成為一個獨特的餐飲目的地。無論你是想要與家人共享美食,還是與朋友共度美好時光,這裡都能提供一個難忘的用餐體驗。

如果你正在尋找一個高品質的餐廳,想要品嚐精緻的美食,君悅咖啡廳絕對是一個不容錯過的地方。在這裡,你可以享受到美食的盛宴,並在優雅的環境中感受到細緻的服務。
2024-10-04
5 分鐘 (堂食)
2024-10-07 6494 瀏覽
我是一個焗豬扒飯的粉絲。我一直在不同的餐廳嘗試這道菜。上次,我發現君悅酒店的咖啡廳也提供這道菜,從外觀上看起來很美味。今天,我特意來品嚐這道菜。外觀依然很好,但質量讓我有點失望,尤其是考慮到他們收取的價格。炒飯有點過硬,蛋的味道並不明顯,豬肉質量很好且嫩滑(可能是用了黑乇豬),但醬汁太多,影響了整體的口感。不過,蕃茄是有驚喜的。總的印象是,這只是稍微好於平均水平的焗豬扒飯,如果收費便宜一點,可以收貨。

蕃茄焗黑毛豬扒飯
2024-09-14 8557 瀏覽
從前Grand Cafe係我們一班閨蜜平安夜必選的自助餐。由於想來一點新意就轉去其他餐廳。適逢餐廳搞優惠買二送二即刻再來大吃一頓。抱住期望嘅心情得到係極度失望。食物質素大不如前,食材不夠新鮮似隔夜(不只一兩天)。煑法又特別,例如酸辣湯係甜嘅、燒羊架係凍嘅、燒雞塊皮係硬嘅…如此質素實在令人冇曬食慾……而且又冇乜高質食物供應,9點前已沒多少人在繼續取食物。作為一間五星級酒店咖啡廳,既然係做promotion就不應將貨就價,如此質素實在令人感到可惜。相信不會再去。

2024-09-11
優惠券
2024-08-03 8046 瀏覽
這次去 Grand Café 就是為了品嚐他們著名的海南雞飯。之前我已經吃過一次,因為實在太好吃,所以這次又特地來嘗試。這次我沒有點套餐,因為酒店不再自己製作雪糕,而是改用了 Häagen-Dazs。我只點了海南雞飯,還加了一杯 ice mocha。雞湯的味道非常棒!而油飯更是令人驚艷,香氣四溢。平時不太喜歡吃飯的我,今天竟然一口米都沒有剩下!雞肉滑嫩可口,字貧的我難以形容,總之就是好吃得無法抵擋。我注意到很多客人都在點海南雞飯,吃過之後才明白原因。我真心推薦 Grand Café 的海南雞飯,這絕對是一道不容錯過的美食!
2024-08-02
  • 海南雞飯
2024-07-04 7329 瀏覽
This month, Grand Hyatt Hong Kong hosted a fun yet meaningful gathering - their “VIVA GLAM” party promoting self-expression and compassion. I had a vibrant time enjoying M.A.C Cosmetics’ specialty creations. 💄First up was a showstopping cake - layers of vibrantly hued sponge that were light and airy. Taking a bite, I was filled with joy as the different flavors danced on my tongue. The bright blue layer tasted of tropical coconut, the pink of strawberry cream, and the yellow layer a burst of zes
First up was a showstopping cake - layers of vibrantly hued sponge that were light and airy. Taking a bite, I was filled with joy as the different flavors danced on my tongue. The bright blue layer tasted of tropical coconut, the pink of strawberry cream, and the yellow layer a burst of zesty lemon. Between each was fluffy frosting that melted in my mouth. A cascading rainbow of fondant stripes looked too good to eat, but each bite gave a satisfying crunch coupled with the sweet cake. My smile grew with each taste, putting me in a festive mood. 😊🎂
With so many eye-catching sights, it was the treats that truly delighted the senses. I'm still dreaming of that mouthwatering masterpiece!
 🌈Grand Hyatt Hong Kong

📍1 Harbour Road, Hong Kong
2024-06-12
試食活動
2024-06-26 7707 瀏覽
今日係第一次來咖啡廳食飯,之前幫襯過君悦茶園,感覺兩間水準都好高。之前睇過啲美食視頻介紹感覺無咁多嘢食凍海鮮無螺和麵包蟹,長腳蟹和龍蝦鉗都ok,其他就無點試西式區域墨西哥慢煮牛肉餡餅,都幾好食啲牛肉都幾嫩,另外炸牛肉都幾好食,但係個波蘭餃子比較麻麻燒烤區有燒牛肉、羊架、波羅、大蝦等等另外仲有一啲配菜。呢度嘅燒牛肉十分出色但今日提供嘅T骨扒更加有肉味,可惜發現得遲食得幾塊海南雞飯聽講係招牌菜,因為我無配飯食感覺普通(雞係好食嘅)但我媽媽話個飯非常好食建議大家配飯食好啲中式食品今晚係海鮮,至於乳鴿係正常炸乳鴿,和視頻介紹有啲分別但都好食(有少少失望)今日無燉湯(視頻有)不過湯都好飲,至於海鮮粥好足料和入味,我食咗兩碗重點推介炒龍蝦,好似出面酒樓食嘅上湯龍蝦,我唔食凍龍蝦都係留肚食呢個另外仲有啲天婦羅和粉麵檔普通嘢就不作介紹,而西式冷盤嘅煙三文魚和茶園一樣係厚切,芝士方面唔見有籃芝士又唔見有凱撒沙律,但平均而言係高水準自助餐(或者我要求低)但睇返之前啲食評以前啲水準應該更高,至於口味上比較適合老人家我應該會再來
之前睇過啲美食視頻介紹感覺無咁多嘢食

凍海鮮無螺和麵包蟹,長腳蟹和龍蝦鉗都ok,其他就無點試

2024-06-25
  • 上湯龍蝦
2024-06-04 8639 瀏覽
以前特別疫情期間經常一家人來呢度吃飯。將近一年多沒有過來,發現水準差了很多。沒有鵝肝不在話下,連服務態度也大不如前。這次用膳最令我不滿意的是負責燒味的三位工作人員(一位年紀比較大的男士及兩位女士)。我排隊的時候,工作人員位前面一位食客的碟上放了三種食物(叉燒、乳鴿及海南雞),於是排隊到我的時候,我指着那隻碟說要跟前面那位一樣。一個簡單的指令,他們一開始聽不懂,結果給我一隻用細碟裝着的乳鴿,然後我說我還要海南雞放在同一隻碟上,當中年紀比較大的那位女士用不太友善的語氣跟我說,隻大碟要你們自己拿的,我們只有細碟。但明明大碟在他們伸手可及的地方,對食客的一個簡單要求作出不必要的不禮貌回應,實在不是五星級酒店內餐廳應有的態度。故事還未完結,當我說我還想要叉燒的時候,她再冷冷的拋下一句叉燒是要自己夾的。我當然明白這是自助餐,但當乳鴿及海南雞都要等你們分派的時候,我誤會那盤放在距離我比較遠的碟上的叉燒需要由他們分配亦不應出奇及表現不耐煩的態度。最後離開之前,我想要一碗油飯,我也要問了三次,才得到回應,因為這三位工作人員忙於各自增添食物放在盤上,而不是先處理完面前客人的需要。基於這次經驗,以及性價比比

基於這次經驗,以及性價比比較低的緣故,未來幾年時間,我亦不會考慮回去用膳。
2024-06-02 8975 瀏覽
假日的午餐,想吃豪華點,到了酒店咖啡室。原來咖啡室只供應套餐,也沒問題,一於照食也。先到的一藍子麵包,法包硬到浸湯都未能補救,差點插到嘴都損埋!唯一好食的是有少少煙肉的包(左邊的),起碼鬆軟點。說到龍蝦湯,加一圈忌廉,增加滑度,成為一碗橙色的忌廉湯而已!差勁位在於過份的薄弱,必需自加鹽和黑椒,才勉強可以入口,成功的不討好!聞名遐邇的海南雞飯,包括一碗湯、一碗油飯、一碟去骨海南雞以及醬料。海南雞的雞肉未夠滑溜鬆軟,唯一可取之處乃雞皮尚算爽彈,但友人後來反趨!餐湯只見數件白蘿蔔浮游著,沒雞香沒味道可言。所謂的油飯,純粹是一碗帶著黃色的白飯,毫無雞油香,更是硬到飛起,難以下讌。點醬更是奇怪,蔥不香、甜豉油不甜、橙色的薑蓉亦欠薑味,如何了得。其實很難有凱撒沙律會令小人抗拒的,這個就做到了。合格位是給厚切的煙三文魚,確實很香的煙燻味,不過就此而已。芝士汁異常漿口,根本不像沙律汁,不過奇就奇在生菜掛不到芝士汁,各自分開。煙肉片相當堅強,硬到似是弄起放了很久才拿來用。要求半熟的羊扒到來時明顯煮過了頭,致使肉質又柴又靭,堅實到不得了!食到第三件時已開始變凍,其堅靭程度可想而知!最突出的乃是那股羊羶味,

Breads

Traditional Lobster Bisque

Hainanese Chicken Rice

Home Smoked Salmon Caesar Salad

要求半熟的羊扒到來時明顯煮過了頭,致使肉質又柴又靭,堅實到不得了!食到第三件時已開始變凍,其堅靭程度可想而知!最突出的乃是那股羊羶味,小人是屬於受得了的那一類,但未必人人接受到。蘸點的黑椒汁根本完全沒有任何黑椒味,點些海南雞的豉油還好些。全碟最好食的就是那顆炸蒜頭,蒜肉腍得來香甜有致,居然這樣,當然亦挽救不回。
Australian Lamb Chops

Australian Lamb Chops

到了甜品,店員叫小人到甜品櫃處選擇,是好心的,然而少到無得選,叫人怎選?小人就要了應該無錯的開心果雪糕,吃下竟然是苦的,好陰功!友人的菠蘿雪葩還好,較鮮香。
Pineapple Sorbet & Hazelnut Ice Cream

如此這般的質數,不知所謂。
午餐