2012-09-28
依日慶祝另一半生日~我揀去左"South Pacific Hotel - Grill Cafe"另一半好好奇問我..點解會揀"南洋酒店"依間餐廳我話因為無宣傳/無廣告..但食物有質素+石燒好好玩^^~~~~~~酒店環境唔算時尚設計~反而帶點舊式既酒店feel內堂地方好乾淨~餐廳/洗手間設計就夠時尚~我地早去到餐廳仲準備緊..但都招呼我地入去坐(試過有5星酒店真係唔比入囉)~~~~~~"石燒晚餐"..係semi buffet形式"冷盤"種類都有唔少選擇~上層係四款沙律下層有煙三文魚,(魚立)魚,火腿, 黑椒牛肉冷盤食物超新鮮另外"凍蝦".."青口"~又係超新鮮沙律菜+生果類..備有配料石燒晚餐..有幾種自由配搭(包括..石燒扒類/扒類+海鮮/海鮮+海鮮..收費不一)扒類..海鮮類除左"石燒晚餐"外~仲有"廚師推介(5款)"晚餐選擇我地各點一份"石燒晚餐"~餐前飲品..可選酒類/果汁我地點餐前酒(咖啡酒及橙酒~我誤會左..原本應該係mix酒)~~~~~~晚餐包括.."黑松露醬蒜茸包"超新鮮熱辣~蒜茸牛油勁香..包包外脆內軟黑松露既味道本身淡薄~入到中口..味道又慢慢浮現..超正"凍蝦"..
另一半好好奇問我..點解會揀"南洋酒店"依間餐廳
我話因為無宣傳/無廣告..但食物有質素+石燒好好玩^^
酒店環境唔算時尚設計~反而帶點舊式既酒店feel
內堂地方好乾淨~餐廳/洗手間設計就夠時尚~我地早去到
"石燒晚餐"..係semi buffet形式
"冷盤"種類都有唔少選擇~上層係四款沙律
下層有煙三文魚,(魚立)魚,火腿, 黑椒牛肉
冷盤食物超新鮮
沙律菜+生果類..備有配料
扒類[豬/牛(4款)/羊]..海鮮類[鮑魚/龍蝦尾(半殼)/亞拉斯加蟹腳/大蝦]
除左"石燒晚餐"外~仲有"廚師推介(5款)"晚餐選擇
我地各點一份"石燒晚餐"~餐前飲品..可選酒類/果汁
~~~~~~
晚餐包括.."黑松露醬蒜茸包"
超新鮮熱辣~蒜茸牛油勁香..包包外脆內軟
黑松露既味道本身淡薄~入到中口..味道又慢慢浮現..超正
"青口"肉質肥厚+有鹹鮮味
"煙三文魚"..肉質厚+結實~正常鹹度..好正
"(魚立)魚"..依個好鹹
"火腿"都係比較鹹
"黑椒牛肉"..另一半話好食(因為我不吃牛的)
"熱盤(四款)"..(燒番茄/粟米/炒什菜/薯餅..可用作伴主菜)
只係試左薯餅一款..好有薯香帶脆
湯料主要係洋蔥+番茄~依款我無飲過
湯皇另一半就飲左3碗..咁應該好好味啦
"忌廉湯"..好清帶淡淡南瓜香~質感未算好滑
~~~~~~
"沙律類(四款)"..(火腿菠蘿沙律, 希臘沙律, 蛋沙律, 德國薯仔沙律)
沙律夠凍感~各款既味道都整得好味..用料好新鮮
沙律菜+生果~整體全部都好新鮮
白酒味道清爽中帶極微酸..唔dry好易入口^^
示意服務員..可以上"主菜"後
我地要先穿上餐廳預備既圍裙^^
石燒主菜..我要"龍蝦尾+大蝦"
石燒主菜..另一半要"鮑魚+亞拉斯加蟹腳"
等石燒食物熟左..放少少牛油再燒一陣就可以了
另一半果份因為已經熟左~所以燒5分鐘左右就ok
鮑魚燒過左火..有d韌~長腳蟹就ok~肉質好鹹鮮
就準備開始食甜品~甜品種類比預期算多
原個蛋糕類我ma ma地~所以全部無食到
果撻撻皮唔鬆脆~我唔like食cream..所以中層既cream全部非走
朱古力蛋糕比較甜..但夾雜果仁幾有咬口~朱古力味都ok濃
"黑森林蛋糕"..依個最正常好味
最後仲有杯餐飲.."凍檸茶"+"熱檸茶"
全面性關顧客人需要~收碟/添水任何服務都好有效率
食物方面..睇得出係用心製作~整體食物有水準(甜品欠少少)
而在場聞到其他客人"燒牛扒"..都好有牛油香呢
食物質素與價值相乎~我覺得semi buffet黎講算好抵食