2015-10-28 6627 瀏覽
今年我生日我話事, 睇左OPENRICE好多次對呢間餐廳都蠻有興趣.講左幾年終於比我有藉口去呢度試下, 同老公講我生日要去君好試下石燒.我地當日太早去到都未開始用餐時間, 不過侍應都比我地入去坐下先, 夠鐘就會通知我地可以去自助Bar取食物.我同老公都行一次睇下有甚麼食物, 地方不大, 一邊是熱盤(伴菜:薯角, 蕃茄, 西蘭花...), 仲有不同既醬汁(黑椒汁, 磨菇汁, 蕃茄醬) 供MAIN COURSE用. 中間係冷盤及Salad Bar, 最右邊就係甜品,麵包同餐湯區夠鐘喇,我地先去取冷盤, 有青口及蝦兩款. 係咪覺得太少呢?話雖如此, 但兩款冷盤既質數好高, 青口非常大隻, 小妹從來未食過咁大隻既青口, 而且夠冰凍, 但又唔會有雪味, 蝦更加有少許膏, 我同老公對呢兩款冷盤都頗有好感. 我地都ENCORE左幾次再來就係Salad Bar, 煙三文魚及火腿片都有, 加上沙津菜及Dressing簡單得來又不會過份飽影響main course麵包都有提供幾款, 當然最好味係佢地送既蒜蓉包, 每人兩件. 還付上靈魂的黑松露醬.蒜蓉包很脆, 配上黑松露醬變得更加香口,令人一口接一口把全部

蒜蓉包很脆, 配上黑松露醬變得更加香口,令人一口接一口把全部吃光.

侍應會待我們吃完頭盤先準備上Main course, 我點了西冷牛扒, 而老公點了龍蝦+牛柳肉
食物端上來後侍應都會教我們點樣煮, 肉本身係無調味架, 一開始都有幫我地落少少黑椒跟鹽,
教我地煎多次是幾成熟, 龍蝦就要煎久一點.
當然講就理想, 自己去煮就另一回事, 因為我地怕會燒焦, 又怕唔熟...好彩最後都無事.
但自己煮既始終無咁好味...
不過生日玩下囉!! 都幾得意既.
我同老公都出去攞左少少伴菜伴下碟, 都幾好味. 加上有唔同醬汁可以試下都幾新鮮
本身想試下甜品架, 不過已經食唔落, 因為佢仲每人送左杯DRYER'S雪糕.
生日開開心心都幾好架
2015-09-02
2015-07-26 7559 瀏覽
係南洋酒店入面既君好餐廳,估唔到有咁正既野食🙈每位ard 350-500,視乎你點配搭食啲咩(有唔同肉類同海鮮),半自助形式,沙律前菜餐湯甜品任食,跟黑松露醬蒜蓉包,兩杯野飲(其中一杯仲可以係紅白酒),加埋一個main course,而就係vid入面果個啦😋😋☝石燒新西蘭肉眼扒,上到尼畀你自己燒,自己按喜好加入牛油,鹽,黑椒同自己控制幾成熟,成件事係幾搞野,幾分鐘就搞店😻😻咬落去好有肉汁好juicy,而且我媽媽指導下燒得好好食,熱辣辣真係ohlala😻😻😋
係南洋酒店入面既君好餐廳,估唔到有咁正既野食🙈
2015-07-25
2015-07-09 6322 瀏覽
    今次同朋友慶生,諗住做次土豪食酒店石燒,卻有意想不到的美味收獲。    因為懶的關係並没有在網上找太多的資料,只是大約聽其他朋友的介紹好像挺不錯的,就隨興之所致去了。第一感覺是還挺偏僻的,幸好有同行朋友懂得走捷徑,很快就從地鐵站到達了。    餐牌上有很多選擇,有各式扒跟海鮮的配搭,當然價錢也是不同的啦~● 3● 我則是選了西冷牛扒和蟹腳,另外有朋友選了有龍蝦和肉眼扒的配搭。我們幾人都選了果汁,酸酸甜甜的很開胃。點餐後送上的是脆脆的蒜蓉包配黑松露醬。黑松露超香的 ╯ω╰ 配上蒜蓉包乃一絕配,令我都想買一瓶回家塗面包做早餐了。緊接着的是酥皮龍蝦海鮮湯。湯裏海鮮料都很多,每一口都有不同的海鮮。遺憾的是朋友都不太愛吃蜆或三文魚,結果都便宜我了 = ̄ω ̄= 因為蒜蓉包和湯上得太快了,而沙拉則是自助式的,所以沙拉被推遲到了第三道菜。沙拉有很豐富的配料,有小蕃茄、炸面包粒、粟米、各種沙拉菜等,旁邊有水果,例如菠蘿、哈蜜瓜、蜜瓜,如果你喜歡也可以加上,當飯後果也不錯。而我身為菠蘿真愛粉,當然沙拉裏少不得它了,甜甜的但不會太膩,凱撒沙拉醬也挺不錯,而小蕃茄也是鮮美多汁的 ≧﹏≦之後叫上菜也並没

餐牌上有很多選擇,有各式扒跟海鮮的配搭,當然價錢也是不同的啦~● 3● 我則是選了西冷牛扒和蟹腳,另外有朋友選了有龍蝦和肉眼扒的配搭。我們幾人都選了果汁,酸酸甜甜的很開胃。點餐後送上的是脆脆的蒜蓉包配黑松露醬。黑松露超香的 ╯ω╰ 配上蒜蓉包乃一絕配,令我都想買一瓶回家塗面包做早餐了。緊接着的是酥皮龍蝦海鮮湯。湯裏海鮮料都很多,每一口都有不同的海鮮。遺憾的是朋友都不太愛吃蜆或三文魚,結果都便宜我了 = ̄ω ̄= 因為蒜蓉包和湯上得太快了,而沙拉則是自助式的,所以沙拉被推遲到了第三道菜。沙拉有很豐富的配料,有小蕃茄、炸面包粒、粟米、各種沙拉菜等,旁邊有水果,例如菠蘿、哈蜜瓜、蜜瓜,如果你喜歡也可以加上,當飯後果也不錯。而我身為菠蘿真愛粉,當然沙拉裏少不得它了,甜甜的但不會太膩,凱撒沙拉醬也挺不錯,而小蕃茄也是鮮美多汁的 ≧﹏≦之後叫上菜也並没有等很久。雖然是自己燒,但一開始侍應也會教我們燒的方法,亦會時不時過來看看我們的進度。餐廳貼心的有圍裙提供,也有空碟子以盛燒好的食物。第一次當然是有點手忙腳亂,幸好蟹腳是已熟的,只要燒熱即可,不然真的顧不來兩樣食物。不得不説,這家的西冷扒真的很好,個人喜歡吃大約六到七成熟,當然是燒失敗了 _(._.)_ 不過不會有根,而且燒出來也是很軟的,不會很韌。蟹腳不會太咸,而且都已剪好,很容易便骨肉分離,吃下去“啖啖肉”。然後就到整晚的高潮所在——甜品 ●▽● 甜品任食簡直是一個天堂。Brownies, cheese cake, pudding, 焦糖燉蛋,全部任食。此時不吃,更待何時。Brownies 很濃巧克力的味道,不過有點膩,焦糖燉蛋也是極好的,cheese cake 綿滑豐满,甜而不膩 (≧▽≦)/~┴┴ 最後配上一杯清香的紅茶結尾消膩,簡直完美。
    以上全部都是已經包含在餐裏,對於我們這種低收入階層當然是一佳音。總括而言,這此慶生絕對大成功 ↖(^▽^)↗而且價錢大眾,但又有如此享受,所以絕對的推荐哦。
2015-07-06
2015-07-02 5158 瀏覽
之前同幾個朋友黎試呢間的石燒~~~聽落又好挽又得意 嗰日預先BOOK咗位, 所以唔洗等 入面好靚 蒜蓉包 我最鍾意既蒜蓉包, 配埋個SAUCE仲香啲 餐湯 其實我唔太鐘意食酥皮... 但個湯好滑, 啲海鮮都好食 到主角啦   我ORDER咗肉眼扒同長腳蟹 自己燒完之後, 我發覺要改善下自己巴廚藝 雖然賣相差啲啲, 但都唔錯架一餐既ENDING-----DESSERT嗰度有好多款可惜食完塊扒都差唔多飽晒焦糖布甸x10000食cheese cake都唔會覺得太FULL
之前同幾個朋友黎試呢間的石燒~~~聽落又好挽又得意
嗰日預先BOOK咗位, 所以唔洗等
入面好靚

蒜蓉包

我最鍾意既蒜蓉包, 配埋個SAUCE仲香啲
餐湯
其實我唔太鐘意食酥皮... 但個湯好滑, 啲海鮮都好食
到主角啦

我ORDER咗肉眼扒同長腳蟹

自己燒完之後, 我發覺要改善下自己巴廚藝

雖然賣相差啲啲, 但都唔錯架
一餐既ENDING-----DESSERT

嗰度有好多款
可惜食完塊扒都差唔多飽晒
焦糖布甸
x10000
食cheese cake都唔會覺得太FULL
2015-06-30
2015-06-28 4335 瀏覽
難得的聚餐,友人推薦Grill Cafe,自己動手烹調的石燒料理聽起來頗為吸引,於是決定一試.餐廳内燈光柔和,播放著悠揚的音樂,舒適的環境與氣氛確實讓人感到放鬆.菜單上的選項不少,左挑右選後,當晚石燒材料最終選擇了美國無骨肋排牛扒及龍蝦尾.點餐後,服務員隨即送上一籃蒜蓉包,並附上黑松露醬.溫熱的蒜蓉包香脆可口,一陣香氣撲鼻.抹上黑松露醬後,口感更為豐富,蒜蓉包整體非常美味 之後,服務員送上是日餐湯,酥皮龍蝦湯.餐湯材料非常豐富,有三文魚,蝦,龍蝦肉,酥皮鬆化,龍蝦湯味道濃郁,令人齒頰留香,湯品方面也是很出色.接著,我們向著半自助的沙律吧進發.沙律吧的選擇也不少,蔬菜及水果都很新鮮,菠蘿,哈密瓜,西瓜,密瓜甜美多汁.清新的沙律仿佛能夠一清腸胃,平衡一下之後以肉類為主的主食.終於來到主菜,美國無骨肋排牛扒及龍蝦尾.值得一提的是,服務員的服務態度良好.一上主菜的時候,服務員細心解釋烹調方法,一分鐘一成熟.但我們一開始對石燒也是無從入手,此時服務員先為我們略為處理,並提醒我們要小心300多度高溫的石鍋,非常貼心.美國無骨肋排牛扒肉質軟嫩可口,龍蝦尾肉質鮮美彈牙,兩樣主菜不負期望,實屬佳品.最
蒜蓉包
菜單上的選項不少,左挑右選後,當晚石燒材料最終選擇了美國無骨肋排牛扒龍蝦尾.點餐後,服務員隨即送上一籃蒜蓉包,並附上黑松露醬.溫熱的蒜蓉包香脆可口,一陣香氣撲鼻.抹上黑松露醬後,口感更為豐富,蒜蓉包整體非常美味
終於來到主菜,美國無骨肋排牛扒龍蝦尾.值得一提的是,服務員的服務態度良好.一上主菜的時候,服務員細心解釋烹調方法,一分鐘一成熟.但我們一開始對石燒也是無從入手,此時服務員先為我們略為處理,並提醒我們要小心300多度高溫的石鍋,非常貼心.
最後,當然少不了甜品.精緻的甜品很吸引,蘋果撻酸甜尚算適中,德國芝士蛋糕不膩,草莓派烤得酥脆可口,再以一杯紅茶作為這一餐完美的句號,度過一晚愉快的餐聚.確實值回票價

2015-06-25
2015-06-15 4074 瀏覽
與友人聚舊,想搵一間有水準餐廳食飯,友人建議去南洋酒店君好扒房食半自助餐形式石燒套餐。一坐低,先來杯酒精飲品,可以同良朋知己暢飲一番。去沙律吧走一轉,沙律菜爽脆,前菜有凍蝦、煙三文魚、青口、煙絞魚等,相當豐富,大廚更經常補給。食完餐前小食輪到即叫即焗酥皮海鮮龍蝦湯,熱辣辣又足料,蒜蓉多士配黑松露醬,好講究。當晚主角石燒我選了牛柳配大蝦,食材夠新鮮,一放落石板上就香氣撲鼻,雖然食餐前小食已經半飽,面對新鮮熱辣牛肉及大蝦都無法抗拒,有得玩又有得食,樂趣無窮。食完同朋友傾吓計,又來一轉甜品及生果,非常非常滿足。除了石燒,仲有石鍋燒,下次一定會試。值得一提服務一流,好耐心教大家烹調方法及時間,酒店果然就是酒店。環境舒適,三五知己聚舊無得彈,朋友果然好介紹。
與友人聚舊,想搵一間有水準餐廳食飯

2015-06-08
2015-05-16 4341 瀏覽
前幾天經朋友介紹,得知南洋酒店內有間GrillCafe君好餐廳推出半自助石燒晚餐,正值老婆大人生日,所以一家三口就到這裡慶祝,我們7點入坐,全場已經有很多人在進餐了,老婆點了海鮮風味高溫石春鍋燒,囝囝點了新西蘭肉眼牛扒拚大蝦石燒,我點了美國極黑豚肉拚龍蝦尾石燒,由於是半自助晚餐,所以我先取了任吃冷盤海鮮,鮮蝦及青口,新鮮到不得了,接著便吃火腿類及沙律,味道也很不錯,然後侍應奉上一客蒜蓉包配黑松露醬及酥皮龍蝦湯,味道真是令人回味,配搭得恰到好處,接著,主餐來了,我點的美國極黑豚肉拚龍蝦尾放在石燒上時,熱力直迫心口,然後就享受自助烹調的樂趣,囝囝突然變身為大廚師,將他點的牛扒反來覆去,又將牛酒塗上,我覺得這種吃法,可啟發他對烹調食物的樂趣,不失為一個親子活動,而老婆比較懶,她那份高溫石春鍋燒,只用焗10分鐘便可吃了,我試了囝囝一片肉眼牛扒,真是juicy到無朋友!吃完主餐,當然要吃甜品,生果,當時心想如果有兩個胃就好了。我們由開始食到尾,一共用了3小時進餐,過程中食物不停refill,真係食到完場都仲有得你食,呢間半自助餐廳,我一定會返來再吃,還會介紹其他朋友來,真是美味而樂趣無窮。
,所以一家三口就到這裡慶祝
2015-05-12
2015-05-08 4258 瀏覽
正在頭痛紀念日吃什麼之際,剛剛有朋友介紹吃君好扒燒餐廳,於是就膽粗粗booked 2位試下!一入到餐廳,服務員安排我地坐一張4人枱,餐廳環境寧靜舒適,感覺好好喔!冇耐服務員遞上menu,仲好細心介紹當晚晚餐有什麼好吃呢!呢間餐廳最出名的是石燒,當然一定要試下啦!望住個menu有咁多好味既嘢食,真係有D選擇困難症吖!不過最後我揀咗石鍋燒,分別有龍蝦尾&亞拉斯加長腳蟹配龍蝦汁,而我朋友就揀咗石春燒,分別有肉眼扒,黑豚肉,羊架&德國腸配燒汁!襯主菜未嚟之前,我地出咗去自助沙律bar開開胃先,是日餐湯有酥皮龍蝦湯!湯底太足料,有三文魚&龍蝦肉!所以係超濃味!可以推介大家一試!👍👍👍還有他們的蒜茸包也一樣出色,再配上黑松露醬,簡直係wonderful!👍👍👍值得encore,必定要試丫!忘記一提餐廳會包3杯餐飲,包括果汁,汽水,紅白酒,咖啡奶茶等等。。。之後冇耐就嚟主菜lu, 服務員會先把食物放入石鍋內,大家小心不要碰到石鍋喔!然後等兩至三分鐘把食物再翻過來待兩至三分鐘就可以食得㗎啦😋!我的龍蝦尾&長腳蟹肉質非常鮮嫩彈牙,再配上龍蝦汁吃上來非常juicy美味, 簡直無得頂丫!至於另外的石春燒,可
至於另外的石春燒,可能因為靠石春既熱力用蒸氣把肉類燒熟既關係,相對肉類會有一點un, 但都可以接受!可能我喜歡吃牛的關係啦!點上燒汁的肉眼扒,仍然好有肉的鮮味!至於蒸完出來的黑豚肉肉質軟滑,都ok㗎!

最後吃完主菜已經好飽了,我朋友仍堅持吃甜品,真犀利!甜品都算多選擇,有cake有撻有布甸,今晚每人大概消費500蚊,已經吃得好開心好滿足,大家可以不妨試試吖!
酥皮龍蝦湯
黑松露醬配蒜茸包,一流呀
沙律
石鍋燒
2015-05-04 3358 瀏覽
朋友提議去銅鑼灣揾食,原來幾年前嚟過,唔駛等就可以入座,環境幾清靜,經服務員介紹,都係做緊半自助餐,主菜是食石燒,仲多咗石鍋燒和石春鍋燒,先選好石燒主菜,有扒類或海鮮,價錢當然有唔同。我鍾意有湯汁,我揀咗石鍋燒-蟹腳和龍蝦尾,朋友選食石燒-無骨牛排和龍蝦尾。其中凍蝦和青口,夠晒新鮮,非常好味每人加送焗湯1客,焗湯香噴噴,不過,最正都係蒜蓉包,新鮮焗起熱辣辣,配埋黑松露醬,保持水準, 味道出色,超正!好喇,主菜出場,著好餐廳提供嘅圍裙,龍蝦尾和牛排好大件,蟹腳都好足料,服務員先幫我地將海鮮和牛排放在石上,仲好有耐性教我地點樣煮,點樣控制時間,又教我地落咩調味,朋友嗰碟配上熱配菜,直情好似自己係大廚咁!牛排煮到七成左右,OK喎,好有肉味又唔韌;龍蝦尾啖啖肉,石燒鍋嗰龍蝦汁好好味,蟹腳不過不失,食到好飽足!仲有甜品,都有10款選擇,法式焦糖燉蛋和紐約芝士餅最好味,其它還可以。最後歎埋杯即磨咖啡,飽晒!整體嚟講,食物質素保持水準,環境清靜,座位寬敞,服務員態度親切,如細心咁留意到客人進食速度,剛好食咗沙律才上焗湯,然後再上主菜,使食物出品能夠保持好味道的感覺,抵讚!服務員提我地,提早1天訂超過
朋友提議去銅鑼灣揾食
,原來幾年前嚟過
沙律,冷盤選擇多
凍蝦和青口
其中凍蝦和青口,夠晒新鮮,非常好味
每人加送焗湯1客,焗湯香噴噴,不過,最正都係蒜蓉包
,新鮮焗起熱辣辣,配埋黑松露醬,保持水準, 味道出色,超正
好喇,主菜出場
石鍋燒 - 龍蝦尾配蟹腳
石燒 - 無骨牛排拼龍蝦尾
熱配菜
牛排煮到七成左右,OK喎
,好有肉味又唔韌;龍蝦尾啖啖肉,石燒鍋嗰龍蝦汁好好味
,其它還可以。
自助甜品
自助甜品
最後歎埋杯即磨咖啡,飽晒!
即磨咖啡
服務員提我地,提早1天訂超過4位的話會有蛋糕送
,當月生日
仲送多支酒
,啱晒慶生gathering
2015-04-23
  • 蒜蓉包
  • 牛扒
  • 龍蝦尾
因為朋友生日,在網上search 一下有甚麼選擇! 發覺不少人讚這間酒店自助餐,所以最後決定一試!因為不想讓朋友等位,所以早一個星期已經book了位。說明一下下,這裡是semi buffet 的形式,有自助沙律吧和餐湯(當日是一中一西可選),每人有一杯餐前飲品,有餐前酒可選,我選擇了baileys。沙律吧大概有幾款沙律菜配搭sauses,cold cut meat,煙三文魚和牛肉等,還有蝦和青口,不過感覺蝦不太新鮮,肉質有點兒lum。其他還有一些普通的冷盤。服務員好好,他們都好細心分析各扒類的特性,再給我們推介。我們最後選了海鮮配扒類。石燒食物端到我們檯上他們都慢慢說給我們該如何燒,幾成熟等! 態度加分。另每人可選白/紅酒一杯,我們都選了紅酒配肉類,不過就不要expect酒質很好啦。整個石燒過程我都好開心,可以說是視覺聽覺和味覺的享受,可以自己參與煮的過程很有滿足感呢!吃到這裡其實已經八成飽,到自助甜品的時間。又是開動"第二個"甜品胃的時候啦!甜品選擇大概8-10款,挺好吃,忍不住吃了很多。看到甜品都忘了拍照,不好意思喔。最後,每倆個客人就送一個火焰雪山和每人一杯餐後飲品。總括來說,主

因為不想讓朋友等位,所以早一個星期已經book了位。
黑松露蒜蓉包
石燒大蝦配肉眼牛扒
石燒龍蝦尾配羊扒
紅酒配扒

最後,每倆個客人就送一個火焰雪山和每人一杯餐後飲品。
火焰雪山
總括來說,主菜和甜品都很不錯,沙律吧不過不失。環境也挺好,spacy,坐得舒服。客人不是非常多,不會太吵,朋友傾計都很方便。服務員態度友善,也沒有限時趕走,可以慢慢吃,慢慢傾。如果是情侶紀念日或朋友生日,我會推介這間酒店餐廳喔!

黑松露蒜蓉包
石燒大蝦配肉眼牛扒
石燒龍蝦尾配羊扒
  • 石燒海鮮配扒類
2015-03-30 2310 瀏覽
一直網上有見到南洋君好的石鍋特色。今天終于有機會來品嘗一下。之前定好位置,去到還沒有很多人。環境挺溫馨,安靜,服務態度非常好。自助吧品種沒有很多,但都新鮮,而且料足,補充快。每人提供三杯飲料。包括紅酒或者白酒,果汁,汽水,檸檬茶等。海鮮只有這兩款,但都算新鮮。沙律還不錯。主菜1:龍蝦尾+西冷牛扒。龍蝦比較新鮮,牛扒自己烤,但服務員在旁邊很耐心的講解步驟,並幫助完成。主菜2:龍蝦+蟹腳。蟹腳是之前已經熟了的,所以煮出來 味道一般,沒有特別新鮮。龍蝦還可以。大概5分鐘左右就可以熟了。下次應該不會叫這份,應該會叫扒那份。
海鮮只有這兩款,但都算新鮮。
沙律還不錯。
龍蝦尾+西冷牛扒
龍蝦+長腳蟹腳
大概5分鐘左右就可以熟了。
下次應該不會叫這份,應該會叫扒那份。
2015-03-29
$908.6 (晚餐)
2015-03-18 2324 瀏覽
爸爸生日,一家三口來吃石頭燒,之前我同朋友已經來過,今次是帶爸媽來試試,今次生日沒有蛋糕送,改了三点前訂座,有一個火焰雪山,味道一般,唔夠凍,不過免費送的,也不能要求什麼,我点了龍蝦併西冷,主菜依然有水准,其他自助沙律,水果都ok,合桃芝士好味,蝦和青口也新鮮,但若果對甜品有要求,就會失望,三人埋單1280。個人認為ok,出面食個扒價錢都差不多,石頭燒特別,會再光臨。
黑松露醬好味
星期一 餐廳是晚得五枱客
龍蝦併牛扒
黑松露醬好味
星期一 餐廳是晚得五枱客
龍蝦併牛扒
2015-02-19 2502 瀏覽
今年嘅團年飯早左食,所以年三十晚就慕名而去君好,同家人一齊試食下馳名嘅石燒牛扒 入到餐廳後,伙計即刻帶我同家人去坐低,每一台都有一個服務員,服務員都幾熱情,狂推薦石燒牛扒+龍蝦尾最後叫左一份石燒牛扒+龍蝦尾 , 一份石燒豬扒+龍蝦尾,兩份兒童餐牛扒 。餐中包括4杯果汁, 2杯咖啡, 2杯紅洒 隨餐附送既蒜蓉包+黑松露醬味道唔錯,麵包好脆,蒜蓉都幾入味,黑松露醬幾香,不過牛油味香過菇味沙律吧好多元化,有生果,海鮮,生菜當中既煙三文魚好彈牙,但菠蘿超酸牛扒兒童餐五成熟既牛扒肉汁飽滿,咬落去啖啖肉,無脂肪,必食之選石燒新西蘭牛扒+龍蝦尾伙計會教你點燒牛扒龍蝦富有鮮味自己燒既牛扒過堅石燒豬扒+龍蝦尾豬扒富肉味,超正甜品令人大失所望,Tiramisu 太水Cheesecake 原全冇芝士味,得個油字朱古力Mousse 太甜,不適合普羅大眾不過朱古力Brownie 幾好,幾實!招牌火焰雪糕是全場最差,所謂既火焰只係倒D火洒落雪糕上面,味道仲好似食緊D藥水,劣!隨然牛扒好正,但甜品真係太差,所以唔會再幫趁!

入到餐廳後,伙計即刻帶我同家人去坐低,
每一台都有一個服務員
服務員都幾熱情,狂推薦石燒牛扒+龍蝦尾

隨餐附送既蒜蓉包+黑松露醬

味道唔錯,麵包好脆,蒜蓉都幾入味,
黑松露醬幾香,不過牛油味香過菇味

沙律吧好多元化,有生果,海鮮,生菜
當中既煙三文魚好彈牙,
但菠蘿超酸

牛扒兒童餐
五成熟既牛扒肉汁飽滿,咬落去啖啖肉,無脂肪,必食之選

石燒新西蘭牛扒+龍蝦尾
伙計會教你點燒牛扒
龍蝦富有鮮味
自己燒既牛扒過堅

石燒豬扒+龍蝦尾
豬扒富肉味,超正

甜品令人大失所望,
Tiramisu 太水
Cheesecake 原全冇芝士味,得個油字

朱古力Mousse 太甜,不適合普羅大眾

不過朱古力Brownie 幾好,幾實!

招牌火焰雪糕是全場最差,所謂既火焰只係倒D火洒落雪糕上面,
味道仲好似食緊D藥水,劣!

隨然牛扒好正,但甜品真係太差,所以唔會再幫趁!
2015-02-18
團年飯
  • 牛扒
從荃灣乘車到油麻地逛了逛餐具用品,兩口子再乘過海隧道巴士往灣仔。(上圖為封面照)******************************上圖是下車時無意拍下的,當時也沒留意,對面馬路那看似商場的建築物就是南洋酒店。是晚就是於酒店內的《君好扒燒西餐廳》替男友慶祝生日嚕,記得早年男友曾提及此餐廳(至少說了三、四年),可是因種種原因而未能前來,最後就不了了之。直到男友生日前數星期,我問他有什麼東西想吃,還找了數間覺得合心的餐廳供其選擇,卻統統看不上眼。然後他自行從網上找呀找,忽然閃出這間已埋藏心底良久的wishlist店,我即時拍手讚好說「好,即刻訂檯~」。比訂座時間早了一小時、大概6:30pm便抵達,晚餐時段才剛開始,因此食客仍不算多。桌子分佈算是有點距離,不過仍可聽到身旁食客的對話,似乎欠了點私隱,幸而這天的都比較「斯文」。嗯嗯,聽說平日(非星期六及日)到來的話人更少,感覺會更寧靜呢。被安排於靠窗的位置就坐,樓望樓、對面就是民居,景觀一般。而裝潢則有點土氣及陳舊,但也蠻整潔企理的。餐墊、餐巾…還有桌上的花,很懷舊扒房風…到來前已知悉這裡的「配套」(以酒店內的餐廳)來說稍遜,反正兩口子
(上圖為封面照)

餐墊、餐巾…
還有桌上的花,很懷舊扒房風…
到來前已知悉這裡的「配套」(以酒店內的餐廳)來說稍遜,反正兩口子非為「食景食裝修」,而是為了特色高溫石頭燒:分別是石燒、石鍋燒及石春鍋燒,兩口子點了石燒龍蝦尾配新西蘭肉眼牛扒($388)及石燒大蝦配新西蘭西冷牛扒($388),包餐前、主餐及餐後共三杯飲品,而沙律及甜品則是自助形式的。
自助吧的水果類有西瓜、菠蘿、蜜瓜及哈密瓜,蔬菜類則有羅馬生菜、紫生菜、紫椰菜、豆苗、粟米粒及車厘茄等等,基本的沙律蔬菜齊備,非「碎碎爛爛」、質素不俗。
還有凍蝦及青口啊…
沙律醬有法式、意大利、千島及凱撒,配料則有煙肉碎、橄欖、黑橄欖、杏仁片及芝士粉等等,「配套」不少。嗯,這天我想吃得「清淡」一點,所以沒有為蔬菜加上額外的東東呢。
餐廳亦提供了預先調好的四款沙律,還有切件芝士、笑牛牌芝士、冷切肉、煙三文魚及鮫魚。
嗜甜的我跳步去看看甜品吧…
賣相及款式均比想像中吸引…
各式蛋糕、鮮果撻、果凍,實在令我陶醉。
重回正軌,餐湯也是自助的,這天有芝士蛋花清湯及西蘭花忌廉湯。
還有一些熱盤如烤蕃茄、牛奶浸粟米、烚雜菜及薯角等(看來是佐以石燒類主菜的),以半自助餐來說,這裡的食物選擇也不少。
餐前飲品選了橙汁及蘋果汁,酸酸甜甜的,醒胃兼可打開味蕾。
這客是男友的…
我的沙律,蔬菜的比例不少啊,佔了碟子一大半,另外更有我最愛的凍蝦、冷切肉及煙三文魚等等,整體的外觀跟食味也不錯,惟鮫魚及切件芝士的質素一般。
男友更拿來一大籃麵包,巡視了一圈自助吧的我竟沒為意耶!!!
沒多久侍應便端來蒜蓉多士,頓時餐桌上都是麵包麵包麵包麵包麵包麵包麵包…
附上兩小碟黑松露醬,很喜歡這種獨特的香氣,似乎混入了點忌廉之類的東東,以之蘸點蒜蓉多士,yummy yummy…(黑松露醬及蒜蓉多士非自助的啊)
我舀了少許西蘭花忌廉湯,感覺普通,只因喝了餐湯才吃主菜(個人覺得)好像完滿一點吧,男友對之則完全沒有興趣…

吃畢前菜,可以著侍應上主菜嚕!!
這時侍應會先端上紅酒或白酒,兩口子均選了白酒…
佐肉的牛油及香草牛油…
石燒
還要穿上圍裙,一切準備就緒。登凳,兩口子最期待的石燒出場嚕!!!(石燒龍蝦尾配新西蘭肉眼牛扒及石燒大蝦配新西蘭西冷牛扒)侍應推出餐車,於我倆面前把生肉放在高溫石頭上,並即場把龍蝦尾起殼(也許怕連殼會燒得不夠熟吧),再略作講解後便由兩口子DIY燒燒燒。

「嘶吱嘶吱~」
很好玩,很「過癮」啊…
男友的新西蘭西冷牛扒…
我的新西蘭肉眼牛扒…
得意忘形之下也沒依著剛才侍應的指示,一切皆隨心,嗯,牛扒不用烤得那麼熟,反而海鮮就要注意一下。
我還特意往熱盤吧取了點烤蕃茄、烚雜菜及薯角作伴碟,然後淋上洋蔥煙肉汁(另備黑椒、茄蓉忌廉、白菌及露絲瑪莉汁等等,黃芥末、薄荷醬及茄汁都是自助的),DIY石燒「surf and turf」,完…成…!!!
這客是男友的,原隻大蝦上碟,賣相比去殼龍蝦尾讚…
加上牛油,更美…
哈哈,我又加牛油…
短評:新西蘭肉眼牛扒,口感比西冷優,但質素不算很高。新西蘭西冷牛扒,食味上略遜於肉眼。龍蝦尾的食味比大蝦鮮甜,個人覺得表現比牛扒更出眾。整體來說,志在享受DIY高溫石頭燒燒燒、以及自行組裝(碟上擺位)的過程。
兩位(或以上)而又預早訂檯的話,餐廳更會贈送火焰雪山,正好當作是男友的生日蛋糕。侍應收妥桌上的東東、重新鋪上新的餐墊及餐具後,便推著餐車來到我們面前,點燃餐酒並倒於雪山之上。
可惜火焰不夠預期猛烈,否則就更開心嚕,嘿嘿。

蛋白內裡包著芒果雪糕,底層則墊有疑似曲奇餅的東東(口感上不似蛋糕),面層和旁邊以朱古力醬、士多啤梨、藍莓及罐頭雜果點綴,賣相不俗的說。吃起來食味卻一般、略嫌蛋白打得不夠挺身,又是那句「純粹過程(看著火焰燃起那刻)好玩」而已。
餐後飲品,兩口子選了熱檸檬茶消消滯。
麵包布甸、藍莓芝士蛋糕
對了,還有自助甜品。男友一向不嗜甜,取捨之下我只拿了最最最最最最想吃的,「因為唔啱食/食唔晒都冇人執手尾,最後會變成浪費~」。白色的是荔枝果凍,沒啥味道啊,純粹是兒時的魔芋(蒟蒻啫喱)情意結。麵包布甸暖烘烘的,食感濕潤而鬆軟,又不太甜,推推推。而蛋糕方面我之所以選藍莓芝士蛋糕,是因其標明是《Passion by Gerard Dubois》出品,閃閃眼mode啟動,此店是我的wishlist店之一啊,難得這裡有供應,當然要吃啦!!!!忌廉芝士味濃而順滑、餅底厚薄均等,配上帶酸度的藍莓醬,表現不負我所望喔。
從6:30pm吃至9pm,不知不覺之下吃了接近三小時。不過是次兩口子吃得不多,沙律及甜品均只拿了一round,熱盤亦只拿了一次(作石燒的伴碟),「諗深一層,其實我哋食量都唔算大,食自助餐都唔係好抵架~」,不過勝在每樣可以取一點點淺嚐,正合選擇困難症患者或多心之人意。

連加一及tips等總消費$860,以半自助餐來說食物選擇算豐富,甜品比預計之中來得驚喜,賣點的石燒也很好玩,惟扒類的質素普通。

個人是晚最愛:石燒龍蝦尾、麵包布甸、藍莓芝士蛋糕。
吃飽飽,順道參觀一下酒店的裝潢。
從這個角度看酒店大堂,不算華麗,但吊飾燈也挺漂亮的。
石燒
麵包布甸、藍莓芝士蛋糕
2014-09-23 8455 瀏覽
之前朋友食過話好味, 今日就去試下~~~半自助餐形式, 都算多野揀~餐廳侍應服務好好~~~ 值得一讚~成餐飯都食得好舒服~~~~先黎前菜~~~ 有幾款沙津, 有煙3文魚同凍蝦, 青口, 味道都不錯~生果有幾款,, 都新鮮同甜食前菜到差不多, 侍應就會問我地可以上蒜蓉包未~~~之前睇食評就知佢地既蒜蓉包正!! 果然~~~ 真係好好味喔~蒜蓉包又脆, 黑松露醬又好香~ 估唔到加埋一齊會咁夾囉湯就有2款, 我飲左白湯, 係舊式既味道~ 懷念呢^^跟住就到主菜出場~~ 我揀左海鮮風味高溫石春鍋燒 - 龍蝦同蠔男友揀左阿拉c加蟹腳同新西蘭牛柳侍應上菜果陣就教埋我地大概要等幾耐就食得~等緊熟果陣真係好鬼香, 好想快d放晒入口~我覺得個石春鍋燒好好味~~ 龍蝦汁好濃, 龍蝦又彈牙我食到清左底囉~ 個汁好味到當湯飲牛扒就好有牛味, 但我地似乎整得熟左dd,, 生返少少就perfect了阿拉c加蟹腳啖啖肉, 唔會係得雪藏味 最後就梗係甜品啦~~~ 都幾多選擇雖然已經好飽, 但點都要試~~我覺得朱古力蛋糕同芝士蛋糕都好好味~但最特別係有熱情果慕絲~ 對於鐘意食熱情果既我,, 實在太正了~餐廳最後仲會送火焰
之前朋友食過話好味, 今日就去試下~~~
自助餐形式, 都算多野揀~
餐廳侍應服務好好~~~ 值得一讚~
成餐飯都食得好舒服~~~~

生果有幾款,, 都新鮮同甜
食前菜到差不多, 侍應就會問我地可以上蒜蓉包未~~~
蒜蓉包又脆, 黑松露醬又好香~ 估唔到加埋一齊會咁夾囉

湯就有2款, 我飲左白湯, 係舊式既味道~ 懷念呢^^
蒜蓉包黑松露醬
男友揀左阿拉c加蟹腳同新西蘭牛柳
侍應上菜果陣就教埋我地大概要等幾耐就食得~
等緊熟果陣真係好鬼香, 好想快d放晒入口~
我覺得個石春鍋燒好好味~~ 龍蝦汁好濃, 龍蝦又彈牙
我食到清左底囉~ 個汁好味到當湯飲
阿拉c加蟹腳啖啖肉, 唔會係得雪藏味
最後就梗係甜品啦~~~ 都幾多選擇
雖然已經好飽, 但點都要試~~
我覺得朱古力蛋糕同芝士蛋糕都好好味~
餐廳最後仲會送火焰雪山,, 淨係睇都已經夠晒滿足啦~~~ 呵呵..
熱情果慕絲
2014-09-17