近月黎每天都有7-8個推銷電話, 實在令人不勝其煩, 唯有唔再接聽一d “2”/ “3”字頭既電話號碼。復活節假期過後一朝早, 忙於工作中, 又不停咁收到一d唔同電話既來電, 實在忍唔著接聽左一個, 原來係openrice 通知我, 已經被選中參與「法國廚皇豪華鮑翅試食晚宴」, 真係既意外又驚喜, 即時就答應出席, 連細節都沒有過問。放工後同友人閒聊, 得知她之前參與Openrice 食友聚餐既不愉快經歷後, 曾經打算放棄參與, 但係友人反而覺得我應該參與, 因為對於好似我e類型既黑仔, 咁多年黎連六合彩安慰獎都未中過, 今次既機會係一個Luck, 又點可以放棄呢?!!基於我係個不折不扣既路痴, 為左唔想因迷路而遲到, 所以試食當日準時收工, 找尋於大角咀的名苑酒家, 由奥運站開始起行一路問左3個人, 才找到, 原來離mtr 不遠!!!!!!!!!! 去到酒家門口, 再攞出email收到既地址同酒家名再次確認一下, 部長同侍應姐姐就即時熱情咁上前問我係咪參與Openrice 試食會既?侍應姐姐仲專程帶我去到試食既宴會廳, 去到報到後, 侍應姐姐好細心咁問我想要水定係要茶, 當我問姐姐洗
真係既意外又驚喜, 即時就答應出席, 連細節都沒有過問。

部長侍應姐姐就即時熱情咁上前問我係咪參與Openrice 試食會既?
當我問姐姐洗水間係邊到, 佢又專程帶我去, 當時心裡諗可能係因為試食會先有咁好既貴賓式服務,
真係有d受寵若驚, 但係係去洗水間途中, 侍應姐姐見到另一侍應姐姐推著個好重既玻璃轉盆後,
即時上前幫忙, 可見員工既團隊精神, 這已中菜成功既其中一個重要素 – 服務, 必然得到提升, 相信平日既服務同管理應該不俗。

第一次參與試食晚宴, 原來桌上既食家很多早已認識, 而佢地一致都話之前既試食好好味, 超飽,
但要食到好夜先走, 果然7時半還未開始….相信要較夜先完結, 唔知趕唔趕到返入村既尾班車!
廿分鐘後是夜共十三道菜餚終於Start

清宮明火雞煲
桌上一煲用上有廿四襾排翅,翅針緊針緊連著柔軟的骨膜, 成梳形似一朵盛開的白花, 口感軟滑, , 淡黃色既湯,
用上雞同金華腿熬十多小時而成, 香味早在轉盆上已擴散, 濃稠的雞湯雞味甜而濃郁, 美中不足既係有一陣嫩雞既腥羶。

加拿大冰海帝皇貝
帝皇貝產於加拿大北部低溫水域, 淡啡色比五蚊銀仲大既帝皇貝, 味鮮甜, 火喉撐握得很好, 外層熟鎖住左水分及肉汁,
中間嫰滑, 再配合特制既燒汁, 肉同海鮮配合總係相得益彰, 再配合貝殼型既清甜紫椰菜, 減低燒汁既濃烈感, 絕配~

意大利砵酒珍寶蠔
金黃色既珍寶桶蠔沾上砵酒香同微辣醬汁既香口又惹味, 外脆內軟, 而油溫控制得而, 唔會油淋淋咁,
配合樹葉型剪裁既生菜進一步減少油膩感, 只可惜生菜太細小, 無法包著d醬汁, 食起黎會比較狼狽;
青綠色好似珊瑚既麥芽糖擺設伴金黃色既珍寶桶非常配合酒家「新派粵菜」既形象, 當然欣賞價值遠高於食用價值。

席上經理話中菜最重要係美味基本係夠熱, 所以無法好似西餐咁慢慢裝飾, 無疑中菜熱度是直接影響味道,
但係個人認為傳統中菜既裝飾其實不比西餐差。中國是以農立國, 天人合一既思想融於文化中, 飲食文化也不例外, 不能浪費食材,
所以沒有過份既裝飾, 改為以精妙既刀功配合食材原有既色彩拼湊成一幅幅山水圖畫。
細細個開始, 我一直都唔明點解西餐總係好似比中菜高貴, 明明中菜所用既食材以致對廚師既功力要求,
甚致係材料準備, 烹調花的心思人力等都唔比西餐比下去,
直到讀U既時候, 教授話文化係因勢利導既, 國家強勢, 文化自然就會入侵, 相信係中菜總係比西菜低既其中一個因由,
畢業後客觀黎睇, 一頓飯係好定壞主要取決於 – 色香味 + 環境氣氛 + 衛生 + 服務 , 中西菜式在前二者大有不同,
但係衛生+服務總係在中菜中為人究病, 真心希望有一日, 中菜會隨著中國既強大而反入侵他國, 得到中菜應有既地位。
Sorry 好似講遠左, 都係講返正題。

主角出場
蠔皇扣三頭鮑魚(玉掌伴)
總廚花左成個星期炆煮既澳洲三頭鮮鮑魚, 深啡色的鮑汁極之入味, 鮑味香軟但有嚼口, 玉掌亦好軟淋;
隔離位既食家勝出問答環節得到半隻特頭鮑魚, 好大方咁份左約4分1 比我, 特頭鮑味更濃郁, 肉質較結質, 更有嚼勁,
係到要再次多謝果位食家我先有機會品嘗到特頭鮑色既鮮美~ thx~
特配上楊桃檸檬汁
, 喜愛楊桃既我, 意想不到原來傳統既鮑魚會佐伍楊桃汁既,食完濃郁既鮑魚後飲, 感覺好fresh,
仲減低飽膩既感覺, 楊桃既清香令人齒頰留香, 過去一般都以古酒的醇厚配襯鮑魚的豐厚口感或者鮑魚配搭紅酒,
對於唔飲酒既我總有點缺憾, 今次發現原來配楊桃汁, 效果相輔相成, 更加圓滿。

頭抽生煎澳洲大老虎蝦
橙黃色既老虎蝦, 每隻有3両半重, 加頭抽後加煎香, 可惜為左令蝦殼如薄脆, 油溫太高抽乾左蝦肉既大部既水份,
令蝦失去彈牙同鮮甜, 只有尾部才有彈性!

乾坤沙巴海東星班..(碧綠炒球 及 淮香頭腩)
雪白帶紅色皮既東星班肉配碧綠甜嫩蘆筍同黑色細細朵既貓耳朵, 魚肉嫩滑彈牙, 貓耳朵起吸油既作用而且好爽口
金黃色淮香頭腩, 好脆, 但係好多骨…!!

黃金脆皮雞
黃金色既脆皮雞可能為追求健康, 用上較廋既雞, 皮太過簿, 所以無法可以好似鳳城類既老酒家做出果種脆簿效果

金柱鮮竹泡菜苗
鮮綠色既皇帝菜, 黃色既鮮竹泡係豬骨湯中特別鮮味, 用吸收左上湯精華既鮮竹包著皇帝菜,可以減輕皇帝菜果種蒿茼菜既味,
食完濃味食物後再上這道菜, 可見總廚既細心, 值得一讚

生拆龍蝦肉泡西施飯
湯底係用龍蝦殼餚成的濃湯再以一比三比例泡炸飯粒和白飯粒, 口感特別, 又香又脆又軟,
可惜濃湯加炸飯粒太油膩, 香芹粒既比例太少, 泡飯中的龍蝦粒, 過熟!

燕窩流沙大壽桃
大壽桃粉紅咁好靚, 每個仲有3克印尼燕窩係裡面, 可惜流沙是奶王餡加入椰奶,甜味太重, 鹹蛋黃不足,
若果可以好以農圃咁, 落d 鹹蛋碎可能會好d, 包一定要熱先好食, 可能係我地影相放涼左, 所以包本身唔鬆軟!!!!

養顏蛋白杏仁茶
雪白既蛋白古仁茶, 杏仁經過三次磨製成, 但杏仁味其低, 實在令人不解, 但係口感順滑, 只係蛋白結塊係落蛋白時得太心急所致

鮮製呂宋香芒布甸
呂宋芒果是當造期, 橙色芒果粒甜得黎清而不濁, 因日本地震後改用荷蘭牛奶味道當然無咁順滑同香濃,
但布甸質地唔夠企身唔知係咪落得太小魚膠粉?!!

宮廷桂花糕
好似玻璃咁透明既杞子桂花糕同雪白椰汁糕相間共4層, 視覺效果好好, 只係桂花的清甜並不突出,
俾椰汁濃香蓋過左, 可能椰汁糕既比例要再低一d, 就更好

睇到其他食家既食評我先知, 原來是次一席價值近萬元@@
仲未包括特別為e次宴席而設的無限量添飲法國紅酒Chateau de Lamarque 2003、白酒同汽水

係到要多謝名苑酒家全體員工, 令我首嘗貴賓式既待遇, thx~

• 清宮明火雞煲翅
  • 加拿大冰海帝皇貝
  • 意大利砵酒珍寶蠔
  • ]蠔皇扣三頭鮑魚(玉掌伴)
  • 乾坤沙巴海東星班..(碧綠炒球 及 淮香頭腩)
  • 金柱鮮竹泡菜苗
  • 宮廷桂花糕
2011-04-30 202 瀏覽
有幸抽中出席於名苑酒家舉行之試食晚宴,當晚得到酒家方面熱情招待,試食了多款酒家出名既菜式。清宮明火雞煲翅首先上場既係清宮明火雞煲翅,雞湯及翅分別上檯給眾人拍照後再加熱。酒家負責人解釋因為佢地係新派粵菜,所以是晚像吃西餐般,先喝湯。雞湯加有大量雞腳去煲,本身已經十分濃郁,含有豐富骨膠原,單喝這個雞湯已經十分美味,加上爽滑的排翅,果然係酒家既招牌菜。加拿大冰海帝皇貝介紹既時候負責人這個帝皇貝因為體積較大,所以會煮得外層剛熟而中間半熟,以免太熟會入口會韌。可惜當晚我及隔離的openrice攝影師吃到的都是全熟,帝皇貝的肉比較乾了一點。意大利砵酒珍寶蠔珍寶蠔份量巨大,脆漿做得夠薄及脆,配上的醬汁辣得來又很惹味,加上蠔的生熟控制得剛好,肉身仍有肉汁,不錯。伴碟的麥芽糖裝飾很有藝術feel,我們每人也分吃一點,結論係呢個裝飾好睇,但欣賞價值比食用價值高,哈哈。蠔皇扣三頭鮑魚大廚先後花六日炮製的三頭鮑魚,食入口帶點黐牙及黐刀,大廚的心思加功力應記一功,伴上的玉掌也不能錯過,本身我係唔鍾意"損腳指",但呢個玉掌做得很淋滑,加上鮑魚汁十分美味。頭抽皇生煎澳洲大老虎蝦大老虎蝦差不多有整隻手掌般大,炸得連殼
頭抽皇生煎澳洲大老虎蝦
大老虎蝦差不多有整隻手掌般大,炸得連殼也可吃入口,肉質也十分彈牙。
乾坤沙巴海東星班
炸的頭腩做得咸香脆口,十分欣賞。炒球就一般,肉質淋了一點,但同炒的蘆筍十分爽口,不容錯過。
黃金脆皮雞
新鮮的海南雞炸得皮夠脆而肉仍嫩,只是調味方面略為咸了一點。
金柱鮮竹泡菜苗
食過咁多濃味的菜式之後,這味金柱鮮竹泡菜苗正好用來清一清味蕾,可惜個人唔太接受皇帝菜既味道,所以此道菜式只淺嚐了一點。
生拆龍蝦肉泡西施飯
湯底帶濃郁的龍蝦味,負責人說是拆肉後的龍蝦殼煮成的,加入龍蝦肉及白飯,上檯時再加入炸米(炸過的白飯),果然係視覺及味覺既享受,而炸米亦為這個泡飯加添了口感,是一個十分喜愛的菜式。

蛋白杏仁茶
杏仁茶的杏仁經過三次的磨及隔渣,入口十份滑,而味道也不會過甜,是個十分討好的甜品
燕窩流沙大壽桃
本身已經接近十分飽,但眼前這個壽桃真係好吸引,香滑的奶皇流沙中夾有份量不少的燕窩,再飽也要吃下去。

呂宋香芒布甸
呂宋香芒十分香甜,相比之下布甸就顯得清淡了一點。負責人說此甜品本來是用日本的3.6牛乳,但因為日本的核事故而改用荷蘭牛奶,相信用3.6牛乳的會更好吃。

宮廷貴妃糕
這個甜品是由桂花糕及椰汁糕層層相隔而成,椰汁味香濃但桂花香味稍淡了一點,不太吃得出桂花味來。

吃到這裡已經十一成飽,謝過Openrice及名苑酒家的安排後,抱著飽飽的肚子回家去。

2011-04-29 61 瀏覽
有幸首次被抽中參加「法國廚皇豪華鮑翅試食晚宴II」真是既驚又喜這間位於大角咀的分店是名苑酒家 的新力軍, 開業半年也不夠(聽聞下一間新分店將座落杏花邨)。 大角咀這地方......我想暫時來說我到過的次數是十隻手指也數得完, 沒想過由奥運站行去新九龍廣場的名苑酒家 只需5至10分鐘, 奥運站B出口經匯豐銀行中心行落地下, 出門口會見到兩三間酒巴(海景街), 沿左邊條直街(富貴街)向前行, 再過條馬路就到達新九龍廣場, 好易找昨晚的試食晚宴由7:30pm開始至11pm完結, 全晚對我來說是獲益良多, 不單是食方面還包括廚藝常識等等 暫時昨晚是人生第一次一嚐價值近萬元一席的豪華鮑翅席, 還未包括名苑酒家特別為這宴席而設的無限量添飲紅酒及白酒。酒家負責人特別推介這法國紅酒Chateau de Lamarque 2003, 我覺得果香不弱,順喉而且單寧及酸度適中首先第一道菜就是清宮明火雞煲翅 ; 厨師用海南雞及金華腿熬十幾粒鐘所以湯面有層骨膠原薄膜, 雞湯濃且帶肉甜味。 雞肉熬過湯成渣, 雖然有粗糙感但是依然感覺好有雞味。 那一梳梳名貴的勾翅, 口感滑溜, 可是總覺得雞湯才是主角 經

首先第一道菜就是清宮明火雞煲 ; 厨師用海南雞及金華腿熬十幾粒鐘所以湯面有層骨膠原薄膜, 雞湯濃且帶肉甜味。 雞肉熬過湯成渣, 雖然有粗糙感但是依然感覺好有雞味。 那一梳梳名貴的勾翅, 口感滑溜, 可是總覺得雞湯才是主角
經理話名苑以湯行先, 是因為他們是新派粵菜, 要打破舊有框框, 要效法西餐飲湯為先。
第二道菜是加拿大冰鮮帝皇貝 ; 產於加拿大北部而天氣温度是兩度以下, 經理話厨師烹調時會把帝皇貝煮至中間生外表熟, 再配以特調肉汁來調味。 這是第一道以刀义來吃的中菜, 可惜我這粒帝皇貝的內在已經開始熟透以致有少許韌, 可能因為輪流拍照的時間過長, 所以它的外熱把內在逼熟了
第三道菜是意大利砵酒珍寶蠔 ; 這是一道以手揸住生菜包蠔來吃的粗獷菜式, 那隻炸了的珍寶蠔上面淋了一些微辣的疑似XO醬。 我先講用生菜包珍寶蠔, 那清爽的生菜能中和了油膩的炸蠔, 有點像古早菜式<生菜包蠔豉鬆>的升級版。 但是說實在那疑似XO醬確搶了珍寶蠔的鮮蠔味而且請問砵酒在那裏? 食不出味來......究竟誰才是主角? 是砵酒? 是珍寶蠔? 還是XO醬麽?
第四道菜就是全晚高潮蠔皇扣三頭鮑魚(玉掌伴) ; 鮑魚早於六日前便開始炆製, 今次邀請總厨杰哥堂弄表演, 而本人有幸答中問題能從杰哥手中贏到特頭鮑魚來品嚐
特頭鮑魚即是體積比一頭還要大隻, 大到都唔知應該叫什麽頭, 所以稱為「特頭」。 這是第二道用刀义來品嚐的菜式, 鮑魚味道香濃帶點膠膠的質感, 柔潤中帶點韌勁, 而鴨掌就煮得不夠淋, 還未到「化骨綿掌」階段。
隨後便有一杯鮮製檸檬楊桃汁來漱漱口, 來解解鮑魚的飽漲感(經理說的), 檸檬楊桃汁用連皮檸檬和楊桃攪拌而成, 而且是原汁原味無添加。 我們全枱食家也非常喜歡這果汁, 經理半開玩笑地叫侍應生每人送多一杯用酒杯裝的檸檬楊桃汁, 可惜存貨量不足只能多奉上一杯來。
第五道菜就是頭抽生煎澳洲大老虎蝦 ; 每隻有3両半重, 厨師用頭抽及慢火煎熟老虎蝦, 煎到頭抽全滲入蝦殼裏, 令到蝦殼脆如薄脆, 那麽可以連殼也吃掉 。 負責人還告訴大家蝦殼含有豐富甲殼素和鈣質, 所以連殼也吃掉便可得到更佳的營養。 蝦殼固然美味但蝦肉也不遑多讓, 蝦肉爽口彈牙而且甜美, 真想再幹掉多隻
第六道菜就是乾坤沙巴海東星班...碧綠炒球 及 淮香頭腩 ; 碧綠炒球是甜嫩蘆筍炒東星班肉, 魚肉滑滑也有彈牙口感 ; 不過我那件淮香頭腩就是肉梅梅地, 而且炸皮也不脆, 較失望的一菜式
經理說這淮香頭腩是一碟吸引外國遊客的菜式, 炸得香香口口是外國遊客必點至愛。
由於版面關係, 以下三道菜式的圖片都要縮在一張圖裏。
第七道菜就是黃金脆皮雞 ; 雞是海南雞, 經理話選海南雞的原因除了是肉厚及重雞味外, 還因為酒樓老細是海南人。 雞是經厨師用潑油的方法把雞皮弄至脆皮, 曾聽說海南人吃雞要見血, 所以七分熟就好了....難怪連雞胸也很嫩滑吧! 跟雞有一碟雞汁及雞全體附近還附上少少鹵了的雞什, 雞汁清甜而鹵雞什也沒有一般鹵水料刺痛神經的那種感覺, 雖不是鹵得爽口但也很入味及沒被鹵死。
第八道菜就是金柱鮮竹泡菜苗 ; 經理話今次選用皇帝菜作菜苗, 皇帝菜是蒿菜的一種,所以有茼蒿的味道但也較輕味。
第九道得意菜式是生拆龍蝦肉泡西施飯 ; 經理話平時是不設供應, 因為這龍蝦湯底要用足夠時間運用大量龍蝦頭、殼及脚來熬成, 所以每啖湯都鮮甜無比。 再配合啖啖生拆龍蝦肉、菜粒及金銀飯, 爽口彈牙無比享受
這有玩意菜式...時間就是關鍵, 因為湯要夠滾, 然後把剛炸起的炸米倒入滾熱龍蝦湯內......忽然「Sa....」一聲湯面起化學反應, 猶如火山爆發一樣, 好不震撼

隨後開始進入尾聲.....名苑招牌四味甜品
第一味...燕窩流沙大壽桃 ; 負責人話每桃內有足3克印尼燕窩, 而流沙奶黄餡是他們獨門炮製。 壽桃皮那麽薄也能承托起豐湧沸騰的熱流沙餡, 流沙餡濃調鹹甜適中也有很重蛋黄漿的味道, 幸運地沒濺到周圍污糟邋遢。
第二及第三味是養顏蛋白杏仁茶宮廷貴妃糕 ; 杏仁茶用電子石磨把大粒龍皇杏磨上四次, 再慢火熬煮數小時, 所以質地幼滑, 另再加入蛋白來增加口感, 不過又不幸地我那碗杏仁茶的蛋白看來已遇熱過久, 蛋白變嚡口, 影響我碗幼滑杏仁茶
聞起來有很香的杏仁味而食落也不太甜。 宮廷貴妃糕是桂花糕與椰汁糕相間組合而成, 桂花糕清香, 椰汁糕濃味, 兩者雙映生輝。
全席最後一味隆重登場...鮮製呂宋香芒布甸 ; 日本311核事故前這布甸原是用北海道3.6牛乳來作材料, 事故發生後厨師為大眾食物安全着想逐改用荷蘭牛奶來作材料。 呂宋芒香甜, 奶布甸算滑溜可惜不夠奶味......還是覺得北海道3.6牛乳是最好。

最後酒家送上鮮果拼盤.....大家邊吃邊影大合照......哈哈....曲終人散......我就捧着快撐爆的肚子趕上尾班車回家向家人「示威」一番

再次多謝Openrice, 多謝名苑酒家

• 清宮明火雞煲翅
  • 蠔皇扣三頭鮑魚(玉掌伴)
  • 檸檬楊桃汁
  • 頭抽生煎澳洲大老虎蝦
  • 乾坤沙巴海東星班...碧綠炒球
  • 黃金脆皮雞
  • 生拆龍蝦肉泡西施飯
  • 燕窩流沙大壽桃
2011-04-29 89 瀏覽
名苑比其他大集團式的酒樓, 宣傳相對少, 所以我比較少聽到朋友介紹此酒家. 今晚有幸第一次品嘗名苑的菜式, 感覺十分驚喜. 名苑幾位負責人在3個半小時內一再重申其酒家是新派粵菜, 會比其他酒家的菜式有分別, 確實在試食當中我感覺到酒家是花了很多心血的.試食晚宴菜式共有13項清宮明火雞煲翅加拿大冰海帝皇貝意大利砵酒焗珍寶蠔蠔皇扣三頭鮑魚(玉掌伴)頭抽生煎澳洲大老虎蝦乾坤沙巴海東星班 - 碧綠炒球、淮香頭腩黃金脆皮雞金柱鮮竹泡菜苗生拆龍蝦肉泡西施飯養顏蛋白杏仁茶燕窩流沙大壽桃鮮製呂宋香芒布甸宮廷桂妃糕 清宮明火雞煲翅翅既份量多, 而且好整齊一排排, 十分爽口.用老雞煲的湯, 火候十足, 一開煲蓋, 香味已經擴散到席上每位食家都感受到. 此湯味道十分濃郁, 品嘗時即令我覺得補充了不少骨膠原. 加拿大冰海帝皇貝整體賣相突出, 帝皇貝體積果然很大, 經理有提及此貝不會煮到全熟, 中間會保留像刺身的嫰滑感, 但唔知係咪我地影相花了很長時間, 到上碟品嘗時, 中間並未有嫰滑感, 反而整體覺得有點overcooked. 意大利砵酒焗珍寶蠔一出桌已經十分吸引我既視線, 因為中間有一座形似珊瑚既裝飾, 經

試食晚宴菜式共有13項
意大利砵酒焗珍寶蠔
乾坤沙巴海東星班 - 碧綠炒球、淮香頭腩
養顏蛋白杏仁茶
宮廷桂妃糕
擺台的餐具
清宮明火雞煲
翅既份量多, 而且好整齊一排排, 十分爽口.
意大利砵酒焗珍寶蠔
一出桌已經十分吸引我既視線, 因為中間有一座形似珊瑚既裝飾, 經理說是用麥芽糖做成的, 還給我們試試

珍寶蠔大, 炸漿很薄而且唔會老, 辣醬能帶起蠔既鮮味, 再加上清爽既生菜, 配搭十分新穎
特級鮑-每桌只限答對問題的幸運兒享用
鮑魚比鵝掌大

主廚用了6日既時間烹調此鮑魚, 所以芡汁及鮑魚味十分濃郁
我既三頭鮑+右上角是特配的楊桃檸檬汁
特別推介鮮榨既楊桃檸檬汁, 沒有加添任何調味, 十分清新, 就算加上檸檬板也未有苦澀感, 可以清一清口腔, 迎接下一道較清淡的菜式.
頭抽生煎澳洲大老虎蝦
連殼食十分香口, 但偏油膩

品嘗完前四道份量十足的菜式, 我的相機電池也跟我say byebye...

乾坤沙巴海東星班 - 碧綠炒球、淮香頭腩
一味兩食: 碧綠炒球, 班球配蘆筍, 清清淡淡; 淮香頭腩, 有點椒鹽的微辣, 十分香口.

黃金脆皮雞: 用新鮮海南雞做, 皮脆肉嫰

金柱鮮竹泡菜苗: 未見驚喜

生拆龍蝦肉泡西施飯: 品嘗此飯同時欣賞了一個表演, 將剛做好的炸米, 倒入熱湯, 同收視,聽,聞三效!! 3份炸米配一份白飯, 炸米的香脆及白米的清軟, 絕對是一個新嘗試既配搭, 不過龍蝦肉湯底份量比預期少, 個人感覺湯多D會更好.

食完九道菜已經有9成9既飽足感, 但女性最不能抗拒的就是甜品.

壓軸既四大甜品
養顏蛋白杏仁茶: 好香既杏仁味, 加上粒粒蛋白, 味道不太甜
燕窩流沙大壽桃: 整個手掌大的壽桃, 一撕開, 奶黃及燕窩爭先流出, 視覺效果一流. 壽桃皮不厚, 奶黃及燕窩分量十足, 食多個都唔會覺得膩!!

鮮製呂宋香芒布甸: 本來經理話平時用3.6牛乳, 但日本的事件, 所以改用荷蘭牛奶. 大而清甜的芒果粒, 配上滑滑既牛奶布甸, 十分合拍
宮廷桂妃糕: 以桂花糕及椰汁糕做成四層效果. 視覺效果很好, 但椰汁糕味比桂花糕味濃, 覺得有點蓋過桂花味.
擺台的餐具
特級鮑-每桌只限答對問題的幸運兒享用
我既三頭鮑+右上角是特配的楊桃檸檬汁
2011-04-28 241 瀏覽
有幸再次參加Openice舉辦的試食會,多謝主辦單位和名苑酒家畀機會我嚐試新派的名貴粵菜。老實講,真的很新派,很新鮮...某些菜式好fusion。原材料來自世界各地,食完好似味覺環遊世界一周!打頭陣的是「清宮明火雞煲翅」,未上檯已經聞到雞湯的香濃,聽說是用了大量的雞和雞腳煲餚成,含有豐富的膠質。可見湯面有一層膜,實在是所言非虛。入口鮮甜味濃,配合爽口彈牙的翅,實在是完美的配搭。接著是「加拿大冰海皇帝貝」,很欣賞雕花裝飾,很精美,單看已經是賞心樂事。皇帝貝夠份量,只可惜有點老,有少許嚡口。燒汁口味很重,如果可以淡少少就完美。紫椰菜造的「貝殼」也很有特色。從加拿大去到歐洲的意大利,來個「意大利砵酒珍寶蠔」,呢味係我喜愛的菜式之一。鮮味的珍寶蠔,配合一個類似豆板醬的汁料。外脆內軟,十分滋味。脆口來自生菜和脆皮,是兩種不同層次的「脆味」。生菜令蠔沒有油炸的油膩,而辣汁帶出了蠔的鮮嫩可口。Perfect Match!好...到南半球的澳洲鮑魚登場!蠔皇扣三頭鮑魚(伴玉掌)鮑魚炆了六日六夜,很入味。但不夠糖心。三頭鮑比雞蛋還要大,其中有隻特頭鮑再大幾個碼。可惜我答不中問題,沒法品嚐如此巨型的特頭鮑
好翅
入口鮮甜味濃,配合爽口彈牙的翅,實在是完美的配搭。
加拿大冰海皇帝貝
超正的蠔
好大隻啊!
好...到南半球的澳洲鮑魚登場!蠔皇扣三頭鮑魚(伴玉掌)
鮑魚炆了六日六夜,很入味。但不夠糖心。
三頭鮑比雞蛋還要大,其中有隻特頭鮑再大幾個碼。
可惜我答不中問題,沒法品嚐如此巨型的特頭鮑!
原來最靚的乾鮑產地除了日本的岩手縣,還有中東啊!真是孤陋寡聞...
吃完濃味的鮑魚要喝一口楊桃檸檬汁清清味蕾...很好喝呢!真想再來一杯...
頭抽生煎澳洲大老虎蝦
不要讓它停下來吧!澳洲還有大虎蝦等著我呢!

頭抽生煎澳洲大老虎蝦,肉很爽口也很甜,味道也不錯。如果有辣椒醬點食更好啦!殼已炸得很脆口,吃下去也沒問題。
還要讚一下麥芽糖裝飾,簡直是食得的藝術品啊!
乾坤沙巴海東星斑
好了!遊完澳洲要去沙巴游游水...唔係...係同東星游玩遊戲,乾坤沙巴海東星斑出場。呢味菜是一味兩食,有碧綠炒球和淮香頭腩兩種不同食法。其中我比較欣賞香脆的淮香頭腩。聽經理講是為了迎合不同客人的口味,特別是外國人,因為他們比較接受炸的美食。
黃金脆皮雞
遊完咁多地方,也要來到中國的海南,來試試海南最出名的海南雞。黃金脆皮雞,皮脆肉嫩,肉質雖滑而不霉,但雞味不夠濃。難得炸得不油...忍不住吃了幾塊呢!
金柱鮮竹泡菜苗
輪到本地菜喇!金柱鮮竹泡菜苗,鮮竹充滿豆香味,加埋菜苗(皇帝菜),很舒服的感覺,吃了那麼道濃味的菜式,來一個清淡一點的讓味蕾休息一下。
生拆龍蝦肉泡西施飯
到了今晚唯一的主食 – 生拆龍蝦肉泡西施飯。把用龍蝦殼煮成的濃湯造成泡飯,食之前再加入炸過的飯。本以為會很油膩,點知食落覺得很清爽,脆脆的飯和白飯的比例是一比三,第一次食脆脆的泡飯,估不到飯也可有如此新意。事實上日本也有類似的東西,就是天婦羅碎(忘了日文叫什麼)加入麵食等有湯的東西。龍蝦肉很多,泡飯的湯絕不比之前食翅的雞湯遜色,很鮮甜。

來到甜品時間,一共有四款甜品。奇怪都是一般酒樓會吃到的中式甜品。表面上創意欠逢,其實要食過先知玄機。
燕窩流沙大壽桃
首先來個名苑的主打甜品「養顏蛋白杏仁茶」。杏仁茶是即磨即賣的,很香杏仁味,蛋白夠滑。十分出色的甜品,難怪成為名苑的招牌甜品。我也是第一次吃到咁好味的杏仁茶,超正啊!
燕窩流沙大壽桃
燕窩流沙大壽桃,很少見那麼大的壽包。內裡充滿著香滑的奶皇,還有名貴的燕窩,很想立即買幾個和媽媽分享呢!老人家吃到此壽包一定笑逐顏開吧!
雖然燕窩不算多,但奶皇加燕窩也是不錯的配對!
鮮製呂宋香芒布甸
鮮製呂宋香芒布甸 – 本來是用北海道3.6牛乳,因為怕我們擔心而改用了荷蘭牛奶。香濃程度稍遜但也一樣滑。芒果很甜,用的甜品杯也很特別呢!

最後是宮廷貴妃榚 – 賣相很吸引,晶瑩剔透的桂花榚加上層層的椰汁榚。有雙重味道,可是椰汁味有點喧賓奪主,蓋過了桂花的清香味。要扣點分!

酒樓很窩心,還為我們準備了生果盆。可惜太飽了我也吃不下啦!

啊!很感謝名苑為我帶來了一趟美食之旅,吃完很滿足呀!有人講笑的話,究竟我們是不是在吃中菜,用刀叉的時候比用筷子還多呢!

好翅
乾坤沙巴海東星斑
超正的蠔
好大隻啊!
  • 意大利砵酒珍寶蠔
2011-04-28 45 瀏覽
有幸抽中試食晚宴十分開心, 可以食鮑魚, 又可以食翅, 所以先要多謝openrice….晚宴地點為大角咀, 地點上真的有點不便, 但吃到飽飽飽, 什麼也不再計較了~第一道菜:清宮明火雞煲翅酒樓安排先讓一眾食家拍拍拍, 才把食物分成一份份, 經理說我們這天吃的是勾翅, 一梳梳的,湯是用老雞和一斤雞腳煲了6小時!!看見湯面是奶黃色的, 還有一層薄膜, 喝一口, 濃香而不膩, 好喝! 勾翅更是好吃,(可能因為以前自己在酒樓吃的都只是碎的翅吧! ) 有口感, 也能吃到翅的味道!第二道菜:加拿大冰海帝皇貝上枱時食家們都嘩嘩嘩, 顏色鮮艷非常吸引!,名苑捨棄一般酒樓用帶子殼上碟, 選擇紫椰菜作殼, 加上碟中用紅蘿蔔雕成的雀仔, 色彩很美, 令人未食先興奮, 從來,好吃的食物都應是食香味俱全吧! 厚厚的帶子,我想有3cm的厚度!! 不過這帶子吃下來外面有點乾, 可幸帶子中心仍然軟熟, 如廚師能夠照顧這一點該更好!伴碟的粉紅色炸條原來是炸粉絲, 經理也叫我們一試, 不試還好, 一試,, 腍的, 一點也不好吃呢!第三道菜:意大利砵酒焗珍寶蠔又是一道先以視覺吸引食家的菜色, 大家對中間伴碟又黃又綠的”水

第一道菜:清宮明火雞煲
勾翅分量不少!!
勾翅更是好吃,(可能因為以前自己在酒樓吃的都只是碎的翅吧!
) 有口感, 也能吃到翅的味道!

第二道菜:加拿大冰海帝皇貝
賣相十分搶鏡的大帶子

第三道菜:意大利砵酒焗珍寶蠔
超好吃的炸蠔,炸皮脆又薄!蠔夠大隻!正!
又是一道先以視覺吸引食家的菜色, 大家對中間伴碟又黃又綠的”水晶”議論紛紛, 當然, 大家都知道不是水晶, 是用麥芽糖弄成的!主角珍寶蠔用生菜包著, 先單單嘗一下炸蠔, 師傅真的炸得很好,炸皮脆而薄, 吃下去一點油膩的感覺也沒有, 我很怕吃到厚,厚的炸粉, 通常吃幾口已放棄外層, 只吃回, 但這一隻我則完全吃下, 因為實在很好吃呢!
蠔本身已經很大隻, 吃下去很鮮味, 沒有腥味, 加上生菜包同吃也不錯! 這道菜的醬汁帶少許辣, 伴著吃帶出鮮味! 推介! 細味經理之下, 原來平常吃晚飯(散叫)也可點這道菜, 而且還很便宜呢!!

第四道菜:蠔皇扣三頭鮑魚(玉掌伴)
鮑魚亮相, 正西方的就是特頭鮑, 大得很!
三頭鮑的橫切面, 一個字:厚!!
重頭戲!! 主廚為大家試範煮鮑魚, 很大隻呢!主席人舉行有獎問答, 每枱勝出者可得特頭鮑(較一頭還大)一隻, 特頭鮑我相信質我手掌大小差不多!
真的十分巨大!第一次吃三頭鮑(之前只吃過阿一罐頭鮑, 哈哈!), 用刀切開, 咬下去, 好味道呀!
很有口感, 不會過腍, 又不會”un”, 味道濃郁,好好吃! 玉掌也炆的很腍,正!! 旁邊的食家得到特頭鮑, 我有幸也淺嘗一口, 鮑魚味道不同的!! 特頭鮑的鮮味濃郁! 正! 名苑也為大家準備了楊桃汁, 可以幫助消化, 畢竟一人一隻三頭鮑也佔據了胃納不少空間! 楊桃汁喝起來酸酸的, 很開胃! 好喝!

第五道菜:頭抽生煎大老虎蝦
就是平常吃到的豉油煎蝦, 當然蝦的size大得多, 吃下去感覺一般, 沒有驚喜, 可能之前的菜式也較特別吧! 經理告訴我們蝦殼也可嘗嘗, 吃了一口, 薄, 脆, 不錯!

第五道菜:東星斑兩味(炒球+淮鹽)
炒球 – 魚滑而不油膩, 又有蘆筍同吃, 不錯!
淮鹽 – 主廚的炸功真得不用懷疑, 炸得也是很薄的皮, 吃到啖啖肉! 好吃!

第六道菜:黃金炸皮雞
吃到已經有點飽了, 通常在外吃飯, 吃到這一味雞都是最後的菜式, 我通常都不吃, 但這次當然要吃吃才可寫食評!經理說可以自行選擇自己喜歡的部位吃, 我選了近脾的位置, 鮮雞, 肉很嫩, 雞皮我一向不吃, 但這次也吃了一口(再一口), 因為又脆又香又薄, 雞肉點了伴上的豉油, 帶點甜味, 不錯!

第六道菜:金柱鮮竹泡菜苗
吃了那麼多肉, 當然要受菜清一清味蕾,順道消化一下, 這道菜沒有很特別之處, 上湯較清吧!腐竹也很腍, 菜苗是皇帝菜(帶唐萵味), 因我個人很怕唐萵, 所以只吃了一點點!

第七道菜:生拆龍蝦肉泡西施飯
經理一下子將炸飯粒倒入鍋的一刻
經理先把炸了的飯粒倒入熱鍋中(己有熱湯和白飯),”炸”的一聲, 食家也趕快拍照! 吃起來炸飯粒脆脆的很好吃, 一邊喊飽也一邊吃! 一匙內有炸飯粒和白飯粒, 口感特別, 又脆又軟的!不過再吃幾口時炸飯粒已經腍了, 變得不好吃!而且湯也過熱了,不能吃得太快,
如何平衡這點, 相信酒家要鑽研一下了!

甜品環節:
喜歡甜品的我就算飽當然也不放過甜品!
生磨蛋白杏仁茶:我一向抗拒杏仁露, 那味道受不了, 但這碗杏仁茶並沒有平常那種味道, 不會太杰, 反而清清的, 好喝! 是因為生磨?還是杏仁?

燕窩流沙大壽桃:size較一般壽包大, 咬一細口, 已經吃到流沙了, 皮薄, 餡多!是包好不好吃的指標! 緩緩的撕開, 做得非常流心,
燕窩看見一點點吧, 份量不算很多, 流心餡不會過甜!弄得不錯!包本身也很鬆軟, 只是要留意一下, 若包的溫度熱一點會更好吃!
流沙餡不會過甜, 夠流!! 包軟熟而皮夠薄!
香芒布甸:由於日本地震, 名苑改用了荷蘭牛奶代替3.6牛乳, 吃一口不算很特別,奶味只是一般濃(當然3.6一定會濃點吧!), 個人覺得如果芒果粒大小統一一點會好一些

宮廷貴妃糕l:是杞子桂花糕跟椰汁糕相間4 層弄成的, 桂花糕清香., 不過配上椰汁糕, 味道就被椰汁搶去了!

大家也捧著肚子離開, 再一次多謝openrice和名苑的安排!
2011-04-27
勾翅分量不少!!
賣相十分搶鏡的大帶子
三頭鮑的橫切面, 一個字:厚!!
流沙餡不會過甜, 夠流!! 包軟熟而皮夠薄!
經理一下子將炸飯粒倒入鍋的一刻
超好吃的炸蠔,炸皮脆又薄!蠔夠大隻!正!
鮑魚亮相, 正西方的就是特頭鮑, 大得很!
  • 雞煲翅
  • 砵酒焗珍寶蠔
  • 三頭鮑魚
  • 燕窩流沙大壽桃
2011-04-28 65 瀏覽
各位開飯朋友:今次和大家分享一次開懷鮑參翅肚的新派粵菜。有幸獲邀出席名苑 豪華鮑翅 試食晚宴,一試名苑的鮑參翅肚和甜品。名苑位於大角咀新九龍廣場1樓,裝修華麗,是一中菜館。看見是晚菜譜,甚為豐富,共十三道菜餚,很後悔自己吃了一個下午茶!先來明火雞煲翅,湯底好香濃甜美,翅爽彈牙味美,人吃人讚!冰海帝皇貝是別緻之作,以紫色生菜包燒汁元貝,賣相醒目,元貝新鮮大粒豐盈。意大利砵酒珍寶蠔是又一水準之作! 珍寶蠔經炸配辣汁,香口味濃,真的好吃!配生菜也是健康之選。 好味一浪拉一浪,蠔皇扣三頭鮑魚,蠔皇扣鮮鮑是傳統吃法,鮑魚不算很大,難得的是它一點也不韌味道濃郁,不俗。頭抽生煎澳洲大虎蝦,味道鮮味,適合愛蝦人士如我。海東星班,-人分到約四片,伴以小雪耳蒸,味道不錯,魚肉很滑。黃金脆皮雞,愛它不韌有雞味。金柱鮮竹泡菜苗,健康菜一道,味道合格。龍蝦肉泡西施飯有特色,經油炸的飯香口好吃。共四道甜品,先來養顏蛋白杏仁茶,甜度剛好有口感。燕窩流沙大壽桃即流沙飽,多流沙汁。有燕窩感覺矜貴。香芒布甸做的滑而清香,我喜歡!貴杞榚也是滑而清香。飲品有紅酒白酒 加可樂 ,還有一種自家製西柚汁,清甜開胃。整體環境、服務(
各位開飯朋友:

先來明火雞煲翅,湯底好香濃甜美,翅爽彈牙味美,人吃人讚!

頭抽生煎澳洲大虎蝦,味道鮮味,適合愛蝦人士如我。
黃金脆皮雞,愛它不韌有雞味。
金柱鮮竹泡菜苗,健康菜一道,味道合格。
龍蝦肉泡西施飯有特色,經油炸的飯香口好吃。
共四道甜品,先來養顏蛋白杏仁茶,甜度剛好有口感。

飲品有紅酒白酒 加可樂 ,還有一種自家製西柚汁,清甜開胃。
整體環境、服務(服務員面有笑容)食物皆不錯,推介大家母親或父親節可以一試!

謝謝開飯網的邀請,讓我和食家可以品嚐如此盛宴。
明火雞煲翅
意大利砵酒珍寶蠔
大虎蝦,味道鮮味,適合愛蝦人士如我。
紅酒白酒 加可樂
龍蝦肉泡西施飯
明火雞煲翅
意大利砵酒珍寶蠔
大虎蝦,味道鮮味,適合愛蝦人士如我。
紅酒白酒 加可樂
龍蝦肉泡西施飯
  • 意大利砵酒珍寶蠔 明火雞煲翅
2011-04-19 16 瀏覽
2011-04-18
慶祝紀念
紀念日
鮑汁花膠!!!啲鮑汁正都我想食多一塊都無晒!
5小味, 义燒真係半肥瘦又好味!燒腩仔又脆!!!好味都每一樣我都只能夠食到一塊!
是晚最特別同別緻之作!!!生菜包炸元貝, 元貝新鮮得嚟有塊生菜又唔肥!!!正!!
星斑兩味, 賣相特別!炸嘅夠脆, 炒球嘅夠肉地, 水準之作!
上湯鷄, 看似平平無奇, 但係上湯同鷄肉混成一體, 正!
睇落似普通炒飯, 但係好耐都無食過咁亁身嘅law!!!!
  • 炸元貝
2011-04-17 54 瀏覽
又係姨公既生日~參與左好多年喇~真係年年有今日, 歲歲有今朝每一次的壽宴都會係不同的場地搞今次就係係名苑~我地都係第一次去~係一間好唔起眼的商場內~上一樓就到~個場都幾大~ 而佢地就BOOK左貴賓廳~放左張16人的大檯~有電視睇~ 裝潢唔錯~好光猛乾淨人齊後就起菜~ 有2位侍者全程協助~十分勤快~亞姐十分有禮貌又醒目~一上檯~係白灼大蝦~ 唔可以用中蝦形容~真係好大隻~ 手指2倍咁粗非常爽甜又有D膏~好好食~第2道係燒味拼盤~叉燒好靚~好好食~ 其他的小食就OK了~不過乳豬皮都係脆口的~只係叉燒太出色~第3道係珊瑚蚌炒甜豆~幾惹味好食~而且好好好大盤~第4道燉響螺湯~ 勁好飲~好醇~2碗都嫌唔夠第5道扒花膠~ 好厚下~不過太膩~太多芡汁~第6道上湯油麥菜~ 我唔食的~不過媽媽話好甜~大家都清曬第7道蒸海斑, 好食!無剩第8道~炸子雞~佢話係新鮮雞~我食雞胸位~唔多似~似冰鮮第9道上海面~好食~有D蝦呀火腿料~第10道荷葉飯~好乾身~都夠料~清最後上杏汁蛋白~唔熱~暖暖~示太重杏味(對我而言好事) 不過都係好味的~再最最後~壽包~ 做得好好~唔係好似出面個D一味死大個~係SIZE中唔係原

每一次的壽宴都會係不同的場地搞

今次就係係名苑~

我地都係第一次去~

係一間好唔起眼的商場內~

上一樓就到~

個場都幾大~ 而佢地就BOOK左貴賓廳~

放左張16人的大檯~

有電視睇~ 裝潢唔錯~好光猛乾淨

人齊後就起菜~ 有2位侍者全程協助~十分勤快~

亞姐十分有禮貌又醒目~

非常爽甜又有D膏~好好食~

第3道係珊瑚蚌炒甜豆~幾惹味好食~而且好好好大盤~

第4道燉響螺湯~ 勁好飲~好醇~2碗都嫌唔夠

第5道扒花膠~ 好厚下~不過太膩~太多芡汁~

第6道上湯油麥菜~ 我唔食的~不過媽媽話好甜~大家都清曬

第7道蒸海斑, 好食!無剩

第8道~炸子雞~佢話係新鮮雞~我食雞胸位~唔多似~似冰鮮

第9道上海面~好食~有D蝦呀火腿料~

第10道荷葉飯~好乾身~都夠料~清

再最最後~壽包~ 做得好好~唔係好似出面個D一味死大個~係SIZE中唔係原個蛋黃個D~唔隻好食好多~個包又唔會咁硬~好鬆軟!

整體環境,服務,食物皆不錯~ 可以推介!

2011-04-17
慶祝紀念
生日
  • 燉響螺湯,叉燒,白灼大蝦,壽包
2011-01-18 34 瀏覽
今天行一網經大角咀較僻的地方"新九龍廣場",上網查過名苑,原來是在這區新開的,於是一試,地方寛敞,裝修高檔。入正題,酒樓推介----魚翅鮑魚"燕"1)宮廷皇燒翅 - 是清湯翅,翅湯不俗,味道濃郁。2)古法扣四頭鮑魚 - 扣鮮鮑,味道OK啦。3)頭抽皇生抽煎澳洲大花竹蝦 - 是雪藏蝦,不鮮味。4)古法蒸深海龍躉球 - 共四片,用小雪耳蒸,味道不錯,魚肉很滑,好吃。5)日本金瓜泡田園蔬 - 以濃湯浸熟一些雜菜,南瓜,味道也很好。6)鮑魚荷香珍珠雞 - 怕太飽,沒有吃,打包回家去。7)生磨蛋白杏仁茶 - 一般貨色,但蛋白太多,一舊舊,太有口感。8)燕窩養顏流沙飽 - 例牌貨色,如一般點心。試食價每位$268(兩位起)加一加茶兩位埋單$610
入正題,酒樓推介----魚翅鮑魚"燕"

1)宮廷皇燒翅 - 是清湯翅,翅湯不俗,味道濃郁。
2)古法扣四頭鮑魚 - 扣鮮鮑,味道OK啦。
3)頭抽皇生抽煎澳洲大花竹蝦 - 是雪藏蝦,不鮮味。
6)鮑魚荷香珍珠雞 - 怕太飽,沒有吃,打包回家去。
8)燕窩養顏流沙飽 - 例牌貨色,如一般點心。

試食價每位$268(兩位起)
加一加茶兩位埋單$610
2011-01-16