2019-02-19 2101 瀏覽
今日同朋友total6個人尼左E間酒樓飲茶,環境都唔錯,食物都唔錯,多選擇平時食開的傳統,大路野都有;另外介會有D特別D的,例如係一籠有三個點心,但三個點心都係唔同款的腸粉好滑唔黏,唔易散,入面的餡料都足夠蘿蔔糕煎得好香,不過如果可以再煎多一陣,有少少焦,再脆少少會更好!!!珍珠雞望落都幾飽滿,好香

腸粉好滑唔黏,唔易散,入面的餡料都足夠

珍珠雞望落都幾飽滿,好香
2018-12-09 1387 瀏覽
Even though their food is good, I have to say about my experience and I hope they can be a better restaurant.I made a reservation a week ago on the phone and some woman could speak little english.I double checked with her on the phone about the reservation.And when we went there with my friends on that day, they said there’s no seat at all. Huh??We complained about how could they manage like this and finally they made seats for us, but they keep guided us to order very expensive menus. When we t

We complained about how could they manage like this and finally they made seats for us, but they keep guided us to order very expensive menus. When we try to order something, they said they don’t have it on that day.

Can not believe this big famous restaurant has nobody can speak in English and the reservation system was not good.
2018-11-18 1236 瀏覽
開業至今,環境越變越高尚,但近一兩年間發覺服務質素每下愈況,見到每位樓面夥計都好忙,可惜並不覺得他們有效率。每次茶壺沒有水需要沖水,見到但無人理,而最快速便是自己去做拿著水壺沖水,或要講幾次,等至15-30分鐘才有人來沖水。今早柯打了8-9款點心,吃完後的點心籠,碟放滿枱面,找夥計幫手基本上沒有可能,直至半小時後差不多離開時才過來執走。最近見到很多生面口的服務員,應該是因為有大部分舊夥計相繼離職,作為營運者我並不覺得會因此而影響服務質素,不懂安排員工的工作,管理好每一個崗位是最大問題,忙碌中沒帶點秩序,問題只會天天都多。若要以中高當次的價錢,但並沒有任何服務質素,為何還要光顧呢?加上酒樓內提供的洗手間,簡直是整間酒樓的敗筆。身為食肆廁所衛生環境極差,與公廁沒有任何分別,地方非常污糟又有惡臭味,地面廁格又滑又有漬,見到會反胃,絕對不能接受。

2018-11-18
20 分鐘 (堂食)
2018-09-30 1683 瀏覽
之前喺呢度飲過茶,服務係正常嘅,食物質素中上嘅。我見呢度promote 中秋圍餐,就預早一星期同家人食中秋晚飯。 之前訂左檯,講左話食 1988個餐,但無要求落訂。一行7大兩小坐低叫呢個餐,侍應阿姐話乳豬沒哂,要轉燒鵝,我有屋企人岩岩做完手術有傷口,唔食得燒鵝,R佢送碟例牌叉燒,原本阿姐話唔得,再同另一個應該高級啲嘅阿姐就話可以送,我地就話咁起菜。點知轉個頭,侍應阿姐又走黎話連燒鵝都無,要轉小菜,我地一檯人起鬨,即刻話乳豬全體變小菜?!價錢差好遠喎!阿姐又走開左,無講轉咩小菜定再轉其他野。我地只係開左茶,未開汽水,所以決定拉隊走人,高級阿姐同疑似經理喺門口出現了解,我媽仲同佢up左一輪,經理又話俾返乳豬我地!!痴綫!又話賣哂!唔係熟客啫,咩玩法?我接受唔到囉!堅持say good bye!全場其實唔爆,約7成客,我唔明點解可以咁。雖然我喺呢度食左呢餐,我都好想寫低呢份食評。

之前訂左檯,講左話食 1988個餐,但無要求落訂。

2018-09-18
2018-07-08 1488 瀏覽
呢間分店客人相對較少,服務較周到。以山葵作餐前小食較特別,冬季盅用料不錯確有放螺肉同乾堯柱,元貝缺貨換咗蟶子,但貓耳朵、豬手同炸排骨同團購網嘅相爭好遠,額外點嘅椒鹽腐乳通菜唔係好得,但整體嚟講呢次用餐經驗唔錯。
2018-07-07
慶祝紀念
生日
用餐優惠
團購
2018-01-24 1975 瀏覽
平常都有去下飲茶。最近發覺燒鵝做緊堂食優惠。咁有日中午兩個人去飲茶咪叫一個例牌燒鵝囉,另外要左D點心,油菜等,另加兩碗白飯,因為有燒鵝,所以叫飯送燒鵝。兩個人食嘢梗係唔會叫太多。點菜戈陣個waitress已經話叫咁少,又話要咩優惠券之類,但係戈餐牌根本無講需要優惠券,我咪話好似無話要,結果佢無計落左單。上菜ok,不過兩碗白飯一直都無來,直至幾乎食晒點心同餸。我咪叫佢跟下,佢馬上話等下,好我又等下。又過左好耐,都係無來,再叫,又係叫等。又等左好一陣。我實在認不住,去收銀台問,咁D waitress 先話叫入面跟咁。又過左一陣,兩碗飯終於上,D燒鵝都瓊晒油已經。最後問個落單既waitress點解會咁,佢竟然係含糊其辭咁講:呃,呃 ... ... 唔知點解出唔倒單。咁我就由懷疑到肯定佢係整蠱緊我地了。1)咩叫出唔倒單?2)就算係最初落單漏左,我第一次叫你跟你就唔會馬上惗都唔惗叫我等下啦。叫得我等,即係已經落左單,只不過由於某種原因未上得。所以唔可能係漏單。亦都唔可能係咩出唔倒單,第一次出唔到,無理由第二三次都出唔到。3)足足崔左三次,而且每次間隔都唔短 4)問其原因,明顯係含糊其辭咁,吞吞吐吐地回答「出唔倒單」。唔係未煮好,而係「所謂」「出唔到單。」咁就排除當時飯未煮好既可能 .... 咁可能幾乎只有係一個,係故意既。可能因為覺得我地叫得唔夠多嘢,又叫左例燒鵝。其實我地兩個人飲茶,最後埋單三百幾,係咁上下啦。只不過叫作例特價燒鵝就遭如此整蠱。大家去尼間嘢小心D就是。
2018-01-17 1525 瀏覽
飲茶。嘆下一盅兩件真係好寫意今日同男友去試下另一間酒樓,下午茶時段都要等一等,我見入面有枱既,應該執吾切。呢間酒樓無甘多人,所以吾洗同人迫吾洗搭枱。另外就係呢度無下午茶點心紙,因為星期日,但下午茶時間入座就有9折。我地叫左以下點心🥧紫米鬆化腸粉:幾特別,入面包住啲脆脆同米槳,但就無乜紫米味同吾夠熱一口脆豆腐:豆腐一啖一粒,好味。而且夠滑,外面炸得岩岩好吾會太多粉吾太咸!豉汁蒸鳳爪:一籠有4隻,大大隻,吾會蒸到一pat甘籠仔馬拉糕:呢個真係好好味,夠鬆軟又夠香,熱辣辣好好味!大良炸鮮奶:我之前係中山食過,覺得好食!今次見呢度有就叫泥試下。不過不失,略歉皮較厚,鮮奶味不足水晶粒粒豚肉餃:幾特別,皮好Q,入面所有材料一粒粒,有肉。雜豆。好食的!我地2個埋單220蚊,其實都算貴既,但食物品質就較好。環境舒適!
飲茶。嘆下一盅兩件真係好寫意

我地叫左以下點心🥧

豉汁蒸鳳爪:一籠有4隻,大大隻,吾會蒸到一pat甘

籠仔馬拉糕:呢個真係好好味,夠鬆軟又夠香,熱辣辣好好味!

2018-01-14
15 分鐘 (堂食)
2017-07-12 2519 瀏覽
同家人四人同行食晚飯點了一系列老少咸宜既美食。平日不時會到名苑嘆茶,晚餐較少。被$88半隻乳豬的綽頭吸引了!1. 片皮鴨2. 冬瓜盎3. 乳豬半隻片皮鴨肥瘦適中,鴨油流到肉汁內,豐富食物既口感,配菜的皮不會太「粉」,薄皮用黎包片皮鴨好夾,非常美味!另外仲可以加錢,將鴨身整成另一味小菜「涼瓜炆鴨肉」。冬瓜盎的份量絕對足材四人較可每人飲兩碗上的湯!材料非常鮮味和鮮甜,最仲要的是湯非常熱,飲到第二碗時仍然非常熱,超滋味!最後到半隻乳豬半隻乳豬的價錢只售$88!雖然是優惠價錢,但食材不會馬虎,外皮非常脆,肉質鮮嫩,非食不可。名苑係我數一數二最愛茶樓無論是早茶或晚上小菜都非常有水準!
同家人四人同行食晚飯
點了一系列老少咸宜既美食。
平日不時會到名苑嘆茶,晚餐較少。
被$88半隻乳豬的綽頭吸引了!

1. 片皮鴨
2. 冬瓜盎
3. 乳豬半隻

片皮鴨肥瘦適中,
鴨油流到肉汁內,
豐富食物既口感,
配菜的皮不會太「粉」,
薄皮用黎包片皮鴨好夾,
非常美味!
另外仲可以加錢,將鴨身整成另一味小菜
「涼瓜炆鴨肉」。

冬瓜盎的份量絕對足材
四人較可每人飲兩碗上的湯!
材料非常鮮味和鮮甜,
最仲要的是湯非常熱,
飲到第二碗時仍然非常熱,超滋味!

最後到半隻乳豬
半隻乳豬的價錢只售$88!
雖然是優惠價錢,但食材不會馬虎,
外皮非常脆,肉質鮮嫩,
非食不可。

名苑係我數一數二最愛茶樓
無論是早茶或晚上小菜
都非常有水準!

2017-03-25 2029 瀏覽
好難得星期日朝早,可以一家人齊腳飲茶,就算要我神咁早去排隊攞位都值得。今次,我地去左屋企附近,好多人讚好正嘅名苑酒家。初初聽個名,我地都覺得啲野食應該唔平,結果出乎意料。我地叫左兩籠牛丸,三籠蝦蛟,重有幾碟腸粉,鳳爪排骨,燒賣之類。全部野嘅質素都符合相像中嘅好。我個人最鍾意佢嘅鮮蝦腸粉,因為隻隻蝦都好大好彈牙,完全係食過翻層味。而牛丸迷老爸都大讚啲牛丸爽口。最令我地驚喜,莫過於埋單都只係好少錢,比我地原本預算低左成倍,真係開心到爆。下個星期日,如果全家人都得閒,真係應該再去食多次一盅兩件。

下個星期日,如果全家人都得閒,真係應該再去食多次一盅兩件。
2016-08-03
25 分鐘 (堂食)
早餐
2017-03-25 1433 瀏覽
今日一家人去咗大角咀食飯, 本身想去附近新開嘅餐廳, 不過上到去真係唔係幾開胃 所以喺附近搵到明苑。 呢度啲餐具都好似花過心思, 比起頭先嗰間酒家 ,真係好好多 。我哋叫咗 :炸子雞, 黑蒜炒飯, 竹笙時蔬, 腐乳豬扒 ,呢度嘅嘢食真係唔錯。炸子雞好好味, 個皮係脆嘅, 而且醃得好入味 ,啲肉都幾畫滑。 然後黑蒜炒飯好得意, 因為身體狀況唔同嘅人食到黑蒜 係會食到唔同嘅味道, 整體嚟講呢就有少少鹹咗啲,不過都唔錯嘅 。至於腐乳豬扒呢,有人呢就話鹽嫌酸左少少 ,但我食落呢個得幾好味。竹笙時時疏嗰個湯煲得好有味, 竹笙好爽口, 唔錯 。正當我哋落樓下諗住食糖水嘅時候 ,侍應就話今日有南瓜糖水, 係送嘅 。本身都冇乜期望, 但真係幾好飲, 除咗真係真材實料有南瓜之外, 仲有一啲大大粒嘅 西米, 真係幾好飲。 我哋連落街食糖水嘅錢都慳番, 呢餐食得幾盡興, 圍起上嚟每人都係百幾蚊其實幾抵食。

2016-10-16 2154 瀏覽
我們聽說名苑的點心好吃,於是前來試試。本來也不太明白,每間酒樓的點心應該都差不多,不知道為何有人說這間好吃。點了很多道菜,全都拍了照。果然,首先每碟點心都夠熱,相信是即叫即煮,然後食材味道新鮮,沒有雪藏的感覺。因為太多食客,服務員很忙,很久才有人來加茶。這店是我吃過那麼多酒樓以來,最好吃的一間。推薦!
我們聽說名苑的點心好吃,於是前來試試。
因為太多食客,服務員很忙,很久才有人來加茶。
這店是我吃過那麼多酒樓以來,最好吃的一間。
推薦!
燒鵝瀨粉 - 皮唔脆, 色水唔得, 肉質唔滑好鞋, 唔合格點心 - 無乜特別, 但收得同同區酒樓茶樓仲貴少少既價錢, 但又唔夠人好食,最記得點左個綿花雞個上下既野, 同流沙包, 個綿花雞d料每野都seprate咁, 味道唔夾流沙包係就係會熱呼呼咁流沙, 但包同流沙餡又唔夾得埋, 失敗其實最重要係, 我明白午巿附近好多寫字樓做既打工仔幫襯, 所以唔夠人手應付都好正常order完野半個鐘先一樣一樣開始黎, 個粉仲要漏單, 要返工個d有無可能等你半個鐘出野?我1點左右黎食, 你d點心唔係即叫即蒸咁高class嘛?而且賣張單唔洗成十幾廿分鐘掛? 本人雖然唔係附近返工, 慢慢等都唔急, 但我見隔離台返工既賣張單都一樣要等咁耐先賣到, 我出門口見其實呢間野都唔係話唔夠人手, 好多人棟係門口附近個邊, 究竟呢d人做緊乜呢?第一次光顧呢間茶樓/酒家, 我諗唔會再去本人無相提供上黎, 因為唔好食點解要影相?
燒鵝瀨粉 - 皮唔脆, 色水唔得, 肉質唔滑好鞋, 唔合格
我1點左右黎食, 你d點心唔係即叫即蒸咁高class嘛?
第一次光顧呢間茶樓/酒家, 我諗唔會再去
本人無相提供上黎, 因為唔好食點解要影相?
2015-08-11
15 分鐘 (堂食)
2015-02-24 2441 瀏覽
年初六中午周遭食肆未啟市, 一貫西化嘅我, 改為一盅兩件, 品茗嚐中餐。週日人流穿插不斷, 輪候時間卻約10分鐘左右便入座, 雖不是常客,筆者在眾多酒家品茗也不及此酒家環境舒適, 枱與枱間有一定距離,保持食客間個人空間,而且設計開揚,讓食客一覽無遺,出入搵位自行便可。另外我點了數款點心,最為推介莫過於以下「三寶」,蟹籽燒賣,山竹牛肉球,豉汁鳳爪。蟹籽燒賣原隻鮮蝦配上豬肉,蒸時水份滲入鮮蝦,到入口時鮮蝦原汁混入水份配搭出不一樣的鮮味。山竹牛肉球牛肉沒過份乾蒸而肉質欠口感,反之肉質鮮嫩而爽滑彈牙。豉汁鳳爪調配出濃味汁醬,芡汁已決定鳳爪質感,一試愛上!簡單食物評分:蟹籽燒賣:4山竹牛肉球: 3豉汁鳳爪:4

豉汁鳳爪調配出濃味汁醬,芡汁已決定鳳爪質感,一試愛上!

簡單食物評分:

蟹籽燒賣:4
山竹牛肉球: 3
豉汁鳳爪:4
2015-01-18 1816 瀏覽
諗唔到夜晚食乜,最後簡簡單單去大名角咀名苑食可能價錢係大角咀黎講都叫小小貴,星期日唔洗點等位就入得有個海參豆腐煲好值得推介!入面好足料!好多海參,又爽口.唔會好淋個豆腐煎過,但入面都係好滑成個煲拎黎送飯真係一流不過服務就一般...
諗唔到夜晚食乜,最後簡簡單單去大名角咀名苑食
可能價錢係大角咀黎講都叫小小貴,星期日唔洗點等位就入得
有個海參豆腐煲好值得推介!
入面好足料!
好多海參,又爽口.唔會好淋
個豆腐煎過,但入面都係好滑
成個煲拎黎送飯真係一流

不過服務就一般...
2014-02-25 2731 瀏覽
約好了和一班好朋友食飯,之前有來過這裡飲宴,覺得味道不錯所以推介今次飯局,結果令到大家多了一個話題。叫了幾個小菜,一個set叫做"老虎班兩味"。小菜味道一般,沒有什麼驚喜,驚喜的是老虎班兩味。一坐低時已有2個部長sell我地食什麼老虎班兩味,一蒸一炒,388左右。小弟唔識食魚,但見有6個人,都可以大家share一下,有魚有肉。上枱時係一個乾坤 (一炒一炸),大家都沒有為意,之前有個部長話d order 已經上齊,大家就發覺唔對路,因為冇左個蒸老虎班,叫左3-4個人,問個蒸的點解冇但又話齊?幾個人都行左去冇覆,最後終於有個部長話這個乾坤 (一炒一炸)已經係。

題外話/補充資料: 我地唔係care個幾百蚊,但你地咁多個錯加埋,都仲要話自己冇錯,話個set係咁的,問幾個人又唔覆,我地話你 sell 時和張order紙都是話2碟 (一蒸一炒),現在來的是一碟(一炒一炸),點可能呢?他們的解釋是講的講錯,system又錯,出單又錯,個老虎班兩味係咁的了...... 等左成20分鐘有多先有一個人講d咁既野。今時今日的服務係咁,真係接受唔到...... 原來有好多野,都是回憶的好。
2014-01-17