‘’同撈同煲‘’哩個term由細細個已經聽過👂🏻但估唔到咁近我公司都有間叫“同撈同煲”嘅邊爐火鍋店🤣我地order左濃郁嘅老港沙嗲湯底😉Happy Friday 收工約埋‘’同撈‘’嘅同事“同煲”分享一下Juicy嘅肥牛同埋公司嘅八卦😋賣魚勝海鮮拼盤- 8頭鮑魚 x 4- 大元貝 x 2- 蟶子王 x 2我習慣打邊爐一開始一定要落海鮮🤤因為海鮮一定可以提昇湯底嘅鮮味😍可能賣魚勝都深知哩一點😚落完單之後好快就上左哩個海鮮拼盤啦🤤鮑魚、大元貝&蟶子王用冰粒墊底🧊擺盤睇落好好睇睇📸我同同事都即刻相機食先(打卡時間)🤣🐟賣魚勝提醒我地海鮮落鍋嘅最佳時間🕐平時係街市啲賣魚佬都係粗粗魯魯🤣哩個賣魚勝咁貼心真係抵讚😂👍🏻三款海鮮肉質入口彈牙嘅鮮度真係呃唔到人😳而且三款都大大粒又鮮味十足🌊食晒三款海鮮都係$398 真係物超所值呀👍🏻極級封門柳(大)平時打邊爐落肥牛或者食好啲嘅安格斯肥牛多🥩睇下menu見有封門柳牛肉😍作為封門柳迷妹嘅我即刻大力推薦比同事🥳結果我地order左碟大size嘅食盡佢🤤平時打邊爐我好少見有封門柳肉😚所以打邊爐見到都想試下“烚下烚下”嘅封門柳牛肉會係咩味道😋我鐘意淥到7-8成熟

賣魚勝海鮮拼盤
- 8頭鮑魚 x 4
- 大元貝 x 2
- 蟶子王 x 2

極級封門柳(大)
平時打邊爐我好少見有封門柳肉😚所以打邊爐見到都想試下“烚下烚下”嘅封門柳牛肉會係咩味道😋我鐘意淥到7-8成熟 牛肉顏色仲帶啲啲粉紅😚口感嫰滑而且不失牛味😆同事就鐘意淥到well done 10成熟 牛肉顏色好深色🐂口感冇筋有𡁻勁而且超重牛味🤩 估唔到封門柳打邊爐都唔錯👍🏻大碟size每人有起碼有10塊食🤤果然有牛控朋友必點大size就是對的👍🏻

娃娃菜、稻庭烏冬
見我地“恰下恰下”個湯底開始混濁嘅時候🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️店員好主動幫我地加水同埋會用油隔隔開肥油😆令我地可以放心吹水 唔怕煲燶個湯又食得健康👯🏻‍♂️
娃娃菜係我打邊爐必淥嘅蔬菜🤤索晒湯底嘅鮮味同精華🤩邪惡得黎又高纖維幫助消化🤗最後落埋個稻庭烏冬做結尾😋濃郁嘅湯底加煙韌嘅烏冬真係絕配😋

冬瓜薏米水、杞子圓肉菊花蜜
同事嘅冬瓜薏米水遠睇已經見到好多薏米沉底啦🤣同事話足料而且冇燶底味😋岩晒打邊爐解渴又排毒🥰
杞子圓肉菊花蜜都好足料😉底部沉澱住好多杞子同圓肉😋味道偏淡 唔會太濃味奪走湯底味道😆而且係女士養顏之選👍🏻唔錯唔錯!

甜品
懷舊遮仔啫喱杯☂️
鯉魚糖不甩🐟
哇!真係好耐冇見過遮仔啫喱杯啦!細細個飲茶嘅集體回憶(暴露年紀添🤣)把遮仔可以開遮收遮 細細個真係可以玩足全日😆啫喱杯味道係菠蘿味😋係我細個最鐘意食嘅味道🥰
喺我地享受緊童年回憶嘅同時🤣店員話幫我地隔油🤔我地就問店員"我地打完邊爐啦~點解仲要隔油嘅?” 原來餐後甜品嘅糖不甩係要用邊爐去煮嘅🤣隔完油後 店員拎出2條鯉魚放入火鍋中🤪煮熟後沾上花生碎 鋪滿整條鯉魚🤣喺哩個時候 鯉魚已經變左做石頭魚啦🤪糖不甩味道唔錯😋糯米煙煙軟軟嘅口感配上甜脆花生🤤加上熱辣辣整起特別好食!

今次同同撈同煲嘅同事享受哩個真正嘅“同撈同煲”🤣海鮮同牛肉都夠晒新鮮🐟🥩而且服務態度又好又體貼👍🏻下次建議老闆公司Annual Dinner可以黎哩到包場先🤤😋🤪

2022-06-10 28 瀏覽
好耐無同同事們聚餐, 今日三人同行去左銅鑼灣鵝頸橋附近的九龍城同撈同煲打邊爐。 餐廳好有懷舊風味,裝修風格似60-70年代, 最抵死係全晚都播住d老哥, 真係好正。我地三位美人, 就叫左美人醉雞鍋湯底, 極級封門柳 (半份),牛胸爽, 鴛鴦蚌, 鴛鴦滑,養顏美人餃美人醉雞鍋, 半隻滑雞,肉質鮮嫩, 加上酒香, 香氣撲鼻, 份量又多, 食多幾件都有d飽肚。極級封門柳, 牛肉好林嫩滑,滾一滾就可以入口, 牛味濃。牛胸爽, 係咁易滾一滾就可以食, 十分爽口。鴛鴦蚌, 新鮮彈牙,食到有海鮮新鮮甜味,多幾中隻, 好爽口。鴛鴦滑, 自家手打墨魚滑, 蝦滑配上黑松露的松露香味, 將2款食物推上一個層次。養顏美人餃,椰菜,桃膠, 全隻餃子都係椰菜, 椰菜味十分濃烈, 又係大十隻。 桃膠一粒一粒好得意咁放喺餃子裡面, 食落口又充滿豬肉香味。另外,全部的店員都好好禮貌同服務。 開餐前喺我地面前,用滾水滾下d餐具, 確保衛生。

極級封門柳, 牛肉好林嫩滑,滾一滾就可以入口, 牛味濃。

牛胸爽, 係咁易滾一滾就可以食, 十分爽口。

鴛鴦滑, 自家手打墨魚滑, 蝦滑
配上黑松露的松露香味, 將2款食物推上一個層次。

2022-06-10 28 瀏覽
好耐無打邊爐, 今日二人行去左銅鑼灣同九龍城同撈同煲食火鍋。 餐廳主打香港懷舊主題,火鍋湯底自家熬制。入到餐廳,熟悉的懷舊音樂響起, 所有70-80年代嘅感覺返哂黎。美人醉雞鍋極級封門柳鴛鴦蚌黑柏葉養顏美人餃鴛鴦滑牛胸爽澳洲和牛丸美人醉雞鍋, 半隻肥美滑雞已不得了, 加埋個酒香, 呢個最雞鍋色香味俱存。極級封門柳,色澤分明, 唔算太多油花, 牛肉好嫩滑,又林, 牛肉味豐富。鴛鴦蚌, 輕輕滾一滾都可以入口, 爽滑彈牙, 新鮮。黑柏葉, 老闆話滾10秒就可以入口, 果然好爽。 養顏美人餃,椰菜+桃膠, 2款味道完全唔同, 椰菜味香, 填補全隻餃子, 好充實。 桃膠粒粒喺餃子入面, 好似食啫哩咁qq。鴛鴦滑, 全部手制, 有哂墨魚, 蝦的鮮味, 彈牙。牛胸爽, 滾一滾就可以入口, 爽口, 味道濃烈。澳洲和牛丸, 好重牛肉味的牛丸, 亦係爽口彈牙。值得一題係全部店員都好有禮貌, 好服務。 老闆不時同你吹下水, 好有人情味。

美人醉雞鍋
鴛鴦蚌
黑柏葉
養顏美人餃
鴛鴦滑
牛胸爽
澳洲和牛丸

鴛鴦蚌, 輕輕滾一滾都可以入口, 爽滑彈牙, 新鮮。

黑柏葉, 老闆話滾10秒就可以入口, 果然好爽。

鴛鴦滑, 全部手制, 有哂墨魚, 蝦的鮮味, 彈牙。

牛胸爽, 滾一滾就可以入口, 爽口, 味道濃烈。

澳洲和牛丸, 好重牛肉味的牛丸, 亦係爽口彈牙。

2022-06-08 18 瀏覽
一入到去餐廳播緊嘅係六七十年代膾炙人口嘅粵語流行曲,雖然我唔屬於嗰個年代,但係個膾炙程度都令我無一不曉,加上餐廳懷舊嘅裝修風格,絕對值得嗰年代嘅朋友嚟懷緬過去。坐低之後侍應哥哥即刻喺你面前用滾水淥吓啲架撐先,疫下衛生好重要。Hoegaarden,口感順滑,花香清新,打邊爐,最緊要係杯啤酒。麻辣雲耳,雲耳爽身,麻辣味道恰到好處,非常開胃。火焰醉雞煲,侍應放低雞煲之後就會進行呢個點火儀式,好有氣勢,雞肉滑溜,中辣味道令人陶醉。安格斯牛肉,雪花均勻,入口先係油脂嘅香氣,隨後牛味緩緩滲出,喺雞煲嘅醬汁底下得到好好嘅發揮。鴛鴦蚌,用料新鮮,口感爽脆,放入爐內淥一淥就食得。脆炸響鈴,即叫即炸,上到枱都仲係熱辣辣,散發住淡淡嘅蛋味。啫喱,飯後敬送童年回憶遮仔啫喱,只發生喺茶樓仲係推緊點心車嗰個年代。懷舊糖不甩,由於我本身唔好糖不甩所以我求求其其影咗張咁嘅相,但係食落先發覺呢度嘅糖不甩顛覆咗我對糖不甩一貫嘅睇法,呢度嘅花生磨到好碎,我好怕坊間好似隕石咁大粒嘅花生,糖不甩煙靭得嚟好彈,係好彈,顛覆咗我一貫擦膠口感嘅過去,再加上甜度啱啱好同無落我害怕嘅椰絲,我絕對會為咗呢度個糖不甩而再次番兜。

麻辣雲耳,雲耳爽身,麻辣味道恰到好處,非常開胃。

火焰醉雞煲侍應放低雞煲之後就會進行呢個點火儀式,好有氣勢,雞肉滑溜,中辣味道令人陶醉。

鴛鴦蚌,用料新鮮,口感爽脆,放入爐內淥一淥就食得。

脆炸響鈴,即叫即炸,上到枱都仲係熱辣辣,散發住淡淡嘅蛋味。

2022-06-08 26 瀏覽
約咗一班朋友去打邊爐,放工近近地去咗銅鑼灣區,中心地點方便大家一齊去。火鍋店幾大、我哋坐咗喺卡位幾有私人空間。呢度幾有懷舊feel。地下、枱櫈、餐廳嘅牆都好懷舊。連茶壺、餐具等等都幾懷舊。湯底有好多選擇,見到網上好多人叫醉雞鍋,好似好正!我哋就揀咗呢個,雞係分開上,所以放落湯底唔怕老,雞肉好滑!湯底香濃,花雕酒味滾起飲覺得好濃郁。我哋鍾意食魚所以揀咗脆鯇骨腩,份量都幾多,魚非常新鮮、滾好後肉質好爽好好食!肉類叫咗黑豚肉及特級手切牛肉,黑豚肉配青瓜,我另外加蒜蓉好似蒜泥白肉咁。火鍋點少得肥牛,鍾意食手切肥牛,厚薄適中幾好食。點咗醬爆瀨尿牛丸,牛丸味幾香,入邊好似有啲牛肉汁咁。韭菜餃餡料夠足料、韭菜味好香!打完邊爐有甜品送,有啫喱同懷舊糖不甩。食完好滿足!
打完邊爐有甜品送,有啫喱同懷舊糖不甩。食完好滿足!
2022-06-07 18 瀏覽
餐廳以懷舊風格裝修,仲播放住懷舊歌。好得意! 呢度食物唔錯,環境彈幾特別。▶️湯底:花雕醉美人鍋$178個湯真係好足料,紅棗、杞子、花雕等,打邊爐前一定要飲返碗。好滋補好好飲!▶️特級手切牛肉(大)$368牛肉油脂分明,肉味夠濃!大size夠大碟。▶️梅花黑䐁肉$108捲到玫瑰花咁,幾靚。黑豚肉好香、薄切仲可以包青瓜片食。▶️鵝肝墨魚丸(半份)半份有4粒。墨魚丸幾彈牙,中間餡有鵝肝,味幾濃。▶️蔬菜籃🥬🧺有番茄🍅、粟米🌽、紹菜及油麥菜。▶️蜂巢豆腐大大件,又好多件,打邊爐吸哂啲湯味☺️▶️啫喱有懷舊傘啫喱,好有童年回憶。▶️鯉魚糖不甩鯉魚造型好得意、店員會將鯉魚放入我哋打完邊爐嘅鍋整熟佢,然後面上再沾上糖及花生碎,糖不甩煙煙韌韌幾好食。呢間火鍋店價錢唔貴、食物又唔錯、充滿懷舊風味好有特色!

▶️湯底:花雕醉美人鍋$178

▶️特級手切牛肉(大)$368
牛肉油脂分明,肉味夠濃!大size夠大碟。

▶️梅花黑䐁肉$108
捲到玫瑰花咁,幾靚。黑豚肉好香、薄切仲可以包青瓜片食。

▶️鵝肝墨魚丸(半份)
半份有4粒。墨魚丸幾彈牙,中間餡有鵝肝,味幾濃。

▶️蔬菜籃🥬🧺
有番茄🍅、粟米🌽、紹菜及油麥菜。

▶️蜂巢豆腐
大大件,又好多件,打邊爐吸哂啲湯味☺️

▶️啫喱
有懷舊傘啫喱,好有童年回憶。

▶️鯉魚糖不甩

呢間火鍋店價錢唔貴、食物又唔錯、充滿懷舊風味好有特色!

2022-06-06 13 瀏覽
今日放工就去左銅鑼灣,同朋友行一陣誠品之後,就去左一間懷舊風嘅火鍋店到打邊爐,店裏會播放懷舊金曲,環境整潔,而且食物款式種類都好多,有海鮮,肉類,菜類等,另外每位都會收取醬料及茶芥費用老港沙嗲鍋$138沙嗲鍋味道濃郁惹味,用黎做湯底就最合適賣魚勝海鮮拼盤$398分別有4隻肥美厚肉鮑魚,2隻鮮甜聖子王,6隻爽口多膏海蝦,每款海鮮都十分新鮮牛舌$88薄切牛舌口感爽脆軟嫩,而且有嚼勁老友鬼鬼$68老友鬼鬼係將墨魚滑放係油炸鬼裏面,食落口感豐富,除左食到墨魚滑爽彈感覺外,仲食到油炸鬼嘅香脆醬爆瀨尿牛丸$48牛丸口感彈牙,食落多汁香口油麥菜$38油麥菜口感脆嫩,用黎打邊爐都唔會感覺油膩清甜蘿蔔$38蘿蔔清甜透身,食落軟綿入味紅薯粉$38紅薯粉細長晶瑩剔透,口感爽滑烏龍茶$18打邊爐配上烏龍茶,會做到消滯感覺啫喱(附送)啫喱配上花奶會更香濃懷舊糖不甩(附送)糖不甩係一條鯉魚,賣相十分精緻,會放落湯底滾一滾後,再沾滿花生粉食用,味道香甜煙韌

老港沙嗲鍋$138

沙嗲鍋味道濃郁惹味,用黎做湯底就最合適

賣魚勝海鮮拼盤$398

牛舌$88

薄切牛舌口感爽脆軟嫩,而且有嚼勁

老友鬼鬼$68

醬爆瀨尿牛丸$48

牛丸口感彈牙,食落多汁香口

油麥菜$38

油麥菜口感脆嫩,用黎打邊爐都唔會感覺油膩

清甜蘿蔔$38

蘿蔔清甜透身,食落軟綿入味

紅薯粉$38

紅薯粉細長晶瑩剔透,口感爽滑

烏龍茶$18

打邊爐配上烏龍茶,會做到消滯感覺

啫喱(附送)

啫喱配上花奶會更香濃

懷舊糖不甩(附送)

2022-05-26 39 瀏覽
火鍋店多人喜歡去,新開張的地方,作為愛老香港懷舊特色的朋友~很愛這個充滿霓虹燈招牌打卡位之餐廳。 主題風格跟九龍城有名的港式火鍋店相同,是同一店主喔,這個地方有很多自家熬煮火鍋湯底,火鍋配料,也很足料!惹味雞煲、新鮮刺身、精選點心,絕對一次完成不同胃口的朋友,是一大班朋友不可錯過喔。品嚐這店推出的手工菜!吃菜也不會很貴感受懷舊風格之餘,同時亦可如時光倒流般體驗。手工菜有懷舊美食、點心及手工火鍋配料,包括懷舊金錢雞、懷舊蝦多士、五香肉丁墨魚丸、梅菜豬肉丸、麻辣青瓜、灌湯小籠包、特式蝦米腸粉、秘製醬汁鳳爪、即炸響鈴、手工炸魚皮,看得出非常棒棒喔!冬甫美人鍋(雞湯)招牌湯底,蟲草花、花膠、走地雞、竹笙、金華火腿骨等,味道清甜不太油膩,更重要的是所有食材軟腍易入口,棒,朋友也飲了很多使自己清甜潤口。火鍋配料,熱門手切特級牛肉、安格斯牛肉、脆鯇魚片、梅花黑豚肉、美國桶蠔。還有香港特色而較罕有的火鍋食材如牛胸爽、牛黃喉、封門柳、大魚頭。自家特調食材黑松露墨魚滑、墨魚滑豆腐卜,只有兩個人真的吃不到太多了,特色新鮮值得一試!小籠包鮮嫩豬肉配搭秘制上湯,香濃不油膩。粒粒飽滿、皮薄棒棒。牛骨髓牛骨髓是一種

感受懷舊風格之餘,同時亦可如時光倒流般體驗。

冬甫美人鍋(雞湯)

小籠包
鮮嫩豬肉配搭秘制上湯,香濃不油膩。粒粒飽滿、皮薄棒棒。

牛骨髓
牛骨髓是一種高蛋白、低脂肪,含優質有機鈣~牛骨髓食用功效在於治療精髓虧虛,肢體痿弱,肌肉瘦削,皮膚鬆弛,腰膝酸軟,朋友看了資料,一口吃了很多,真的不錯~口感亦好。最近又流行了一個網紅小吃烤牛骨髓,非常的流行吃牛骨髓,味道好,少吃得到的

羊肉片
羊肉的配搭,多是跟洋蔥和京蔥,這店的羊肉棒,不腥膻,不錯,味道層次,很香很好吃~不僅沒有半點兒膻味兒,好吃,吃上渾身是暖。

全港獨有懷舊糖不甩
是落湯煮的甜品,少少咸多多甜,令朋友也回味無窮。
這家店的服務態度驚艷到我了,入座後店員過來幫你碗筷所有都燙水一次,這怕是連某撈都沒有的服務吧。點的番茄薯仔肉片鍋,番茄汤应该是真的用番茄自己包出来的汤肉片跟薯仔分量也是非常多。火锅汤底呢,是真的是煮到最后一点咸味都没有,他还是原来的汤汁的味道,我们点了封門柳超大份分量的,真的是非常饱,两个人吃不完,还有牛百叶,就是所有的分量都特别。上菜速度相當快,質量很不錯!最為驚艷的是贈送的甜品!!一定要吃到最後初初其實對火鍋抱著沒有很大的希望,覺得火鍋都差不多吧,結果打臉了太意外了!!
最為驚艷的是贈送的甜品!!一定要吃到最後
太意外了!!
2022-02-19 61 瀏覽
呢一間位於灣仔鵝頸橋附近嘅火鍋店主打懷舊經典系列 由地下嘅磁磚 到用嘅碗碟都非常有懷舊嘅風味 最啱就係同上一代嚟食下懷緬一下受疫情影響 餐廳嘅職員都非常衛生食之前用滾水沖下啲餐具 非常貼心呢度嘅火鍋湯底有成十種選擇有辣有唔辣 任君選擇我就選擇咗個比較養生嘅花雕醉美人醉雞湯底一上枱時就已經聞到花雕酒香湯底嘅裏面亦都用上咗多種藥材 用瓦煲盛載著嘅醉雞非常新鮮雞味濃郁 肉嫩多汁另外呢度嘅炸響鈴亦同樣出色除咗點湯之外 仲配埋甜酸汁 可以當小食呢一盤特級手切牛肉色澤紅潤油脂分佈平均 入口軟熟滑另外 仲有非常有特色嘅午香肉丁墨魚丸墨魚丸彈牙 裡面包裹著五香肉丁微微辣味慢慢滲出 非常過癮絕對對得起價錢 性價比亦相當高栗米超甜 爽口另外亦都有一系列嘅特色小吃包括懷舊蝦多士還記得中學時代嘅家政堂教煮呢一度小食蝦多士即叫即炸蝦滑爽彈 絕對唔係用唔新鮮貨色點埋個秘製甜酸汁 超級開胃最尾仲上咗兩個甜品懷舊啫喱杯 加埋大量花奶 正另外嘅鯉魚糖不甩沾埋花生糖椰絲 超好食整體嚟講 無論係環境及食物都令人非常之滿意希望疫情快啲過可以同家人一齊品嚐
呢一間位於灣仔鵝頸橋附近嘅火鍋

整體嚟講 無論係環境及食物都令人非常之滿意

希望疫情快啲過

可以同家人一齊品嚐

2022-01-30 45 瀏覽
一早book咗枱食lunch,一去到發現無開門,門口都有其他人好似我哋咁摸門釘。打電話俾佢哋,佢哋先話因為忙住搞盤菜,所以呢十日都無開。唔明點解可以完全無諗住通知啲客,𣎴負責任

2022-01-28 485 瀏覽
疫情第五波來臨,好在喺前一日晚餐堂食封閉之前講到去同撈同煲試到佢嘅特色火鍋。位於銅鑼灣堅拿道西10號近鵝頸橋,銅鑼灣地鐵站B出口行大概5分鐘就到十分方便。門口有海鮮水缸見到蝦非常大隻生猛,鮑魚新鮮,店內仲有海鮮套餐賣魚勝推介 !首先揀咗一個花雕醉美人鍋,湯底一上已經聞到酒香,最估唔到嘅係做一大盤雞件件件新鮮!非常之抵食!安格斯牛肉(細)雖然係叫細份,但係嚟到分量十足,油脂分布平均,好有牛肉味!牛胸爽肥而不膩,帶點爽口但唔會成口油而且香!黑栢葉普通火鍋通常都淨係見白雪雪加工過既,黑柏葉食得安心,爽口新鮮!肥美鵝腸爽脆而且有鵝腸嘅鮮味,絕對唔係冰鮮貨!值得一試!瀨尿牛丸有睇過周星馳食神嘅都大概知,牛肉丸鮮但係記得裏面有濃湯,剛剛熟要小心食!蟹子蝦滑呢個最有驚喜,平時蝦滑都係攪拌打碎而成。同撈同煲嘅蝦滑係新鮮蝦肉灰色有別於一般街市同埋火鍋店見到嘅橙色,蝦肉非常新鮮而且好足料!蝦肉多而平均!總括來講所有大大碟而且用了新鮮,甜品仲有懷舊啫喱杯。鍾意懷舊風格可以嚟呢度打下卡而且仲要食到新鮮用料既火鍋,必定會再試!

安格斯牛肉(細)
雖然係叫細份,但係嚟到分量十足,油脂分布平均,好有牛肉味!

牛胸爽
肥而不膩,帶點爽口但唔會成口油而且香!

黑栢葉

肥美鵝腸
爽脆而且有鵝腸嘅鮮味,絕對唔係冰鮮貨!值得一試!

瀨尿牛丸

蟹子蝦滑

2022-01-05
2022-01-20 248 瀏覽
之前係疫情稍為緩和嘅時候,約咗好朋友到銅鑼灣呢一間《九龍城同撈同煲火鍋》嘅餐廳打邊爐。餐廳嘅裝修非常之懷舊,既有瓷磚地板、亦有霓虹光管嘅裝飾,感覺就有如入咗七、八十年代嘅餐廳,打卡簡直係一流。由於有疫情,所以餐廳一衛生都做得好足 喺食嘢之前試都會用滾水幫我哋沖一沖, 務求令大家食得安心。今次選擇咗一個最啱冬天滋補又養生嘅花雕醉美人鍋( 醉雞鍋) 呢一個醉雞湯底用料十足有紅棗 淮山杞子 黨參 等藥材 食完之後行氣活血,個人暖笠笠。而雞件就 用瓦煲另外分上, 保證每一件雞都可以將火侯拿捏得最好食到最嫩滑最多汁juicy嘅雞件。一開始就叫咗一個珍寶 帶子刺身肉質鮮甜而且相當新鮮, size亦都算幾大隻, 已80蚊兩隻嚟講嘅價錢來說, cp值都算高。呢度除咗打邊爐之外,餐前嘅小吃質素亦都相當高。呢一個蝦多士,炸到脆卜卜,而且又唔會太過油膩。蝦肉夠彈牙,點埋酸甜汁 ,非常之開胃。呢一個特級手切牛肉,色澤紅潤,而且雪花分佈平均 。入口相當軟熟,滾幾十秒就食得, 皆因夠曬新鮮。脆炸響鈴非常之有豆味, 即叫即炸,無論係即刻食都好,又或者用嚟打邊爐都係同樣美味。另外唔少得嘅就梗係嗌返杯啤酒啦, 呢隻我大

另外唔少得嘅就梗係嗌返杯啤酒啦, 呢隻我大大杯嘅Hoegaarden選擇, 花香味十足,打邊爐傾下偈就最啱。

最後就送咗兩盒甜品, 分別係懷舊嘅啫喱, 上面仲插住一支喺以前舊式茶樓先會見到嘅遮仔,令人諗返起童年嘅回憶。

除此之外亦有呢款糖不甩, 花生同芝麻碎非常香口,而且甜度又適中, 簡直令成餐晚飯都非常之完滿呀。

2022-01-15 108 瀏覽
真係太耐無打過邊爐啦,餐飯約左約成個月終於約到出嚟!喺時代廣場嘅出口行過去大概5分鐘左右,行上一層樓梯就見到門口啦!一入到餐廳,以為自己去咗6、70年代香港既片場成間鋪裝修都好懷舊紅色同綠色嘅霓虹燈、理髮店招牌等等嘅元素集合埋一齊,見到都覺得開心座位非常闊落,好好坐呢度嘅餸都幾多選擇,仲有活海鮮套餐幾百蚊就有,係抵食既店員服務超好,即時用滾水幫你洗哂所有碗筷自助調味料我哋三個女仔,叫左個美人鍋超多養顏材料,紅棗、花膠、陶膠、金華火腿同埋新鮮雞等等。店員亦都幫我哋立即切好隻雞叫左個小食 「蝦多士」多士炸得好鬆脆打邊爐又點少得牛呢~叫左唔係度度都有既封門柳厚切既,好新鮮仲叫左珊瑚蚌、稻庭烏冬、新竹米粉、即炸響鈴、手打蝦芝士丸、田園拼盤鯇魚超級新鮮、厚切非常爽口,有咬口最後仲送甜品🍮黃色透明膠兜,啫喱上面有煉奶,再加一把遮仔,絕對係經典香港舊式甜品嘅造型!跟住嚟咗一碟鯉魚仔,話係糖不甩魚仔要擺落窩裏面淥熟,大約2分鐘。店員幫我地整,之後拎上嚟再切件,沾滿花生粒。再放碟上就完成啦糖不甩係甜嘅,但經火鍋碌過,帶點鹹味,同出面食嘅糖不甩唔同,味道有層次好多香港已經好少見咁有質素嘅餐廳🍴服務非常好,
真係太耐無打過邊爐啦,餐飯約左約成個月終於約到出嚟!

一入到餐廳,以為自己去咗6、70年代香港既片場
成間鋪裝修都好懷舊

座位非常闊落,好好坐

呢度嘅餸都幾多選擇,仲有活海鮮套餐
幾百蚊就有,係抵食既

店員服務超好,即時用滾水幫你洗哂所有碗筷

自助調味料

我哋三個女仔,叫左個美人鍋

超多養顏材料,紅棗、花膠、陶膠、金華火腿同埋新鮮雞等等。

店員亦都幫我哋立即切好隻雞

冬甫美人鍋

叫左個小食 「蝦多士」
多士炸得好鬆脆

鯇魚超級新鮮、厚切
非常爽口,有咬口

脆鯇骨腩

最後仲送甜品🍮

跟住嚟咗一碟鯉魚仔,話係糖不甩

香港已經好少見咁有質素嘅餐廳🍴
服務非常好,食物質素都好高

埋單每人都係4百蚊左右,性價比超高

2022-01-06
冬甫美人鍋
懷舊蝦多士
珊瑚蚌、田園拼盤、炸響鈴、稻庭烏冬、新竹米粉
脆鯇骨腩
  • 糖不甩
2022-01-13 35 瀏覽
同撈同煲呢間火鍋店行老香港路線,店員年輕親切,店舖乾淨企理,聽到停晚市堂食之拿拿臨安全地食返打邊爐先。蕃茄薯仔湯,真材實料冇味精冇罐頭蕃膏話說餐廳食物行靚同精美路線,約一班friend 黎飲勝一流。仲有好多打卡位tim鳳城餃子,足料,食出香港味道今晚點了本地牛湯底正,蔬菜新鮮烏冬又係正免費送既傘仔甜品呀最最最特別,你一定要留肚食甜不甩!! 帶海外朋友,或同三五知己一齊食一流呀。有侍應煮一煮,再幫你整租不甩平時仲開到凌晨2時!
同撈同煲

蕃茄薯仔湯,真材實料冇味精冇罐頭蕃膏

鳳城餃子,足料,食出香港味道

今晚點了本地牛

湯底正,蔬菜新鮮
烏冬又係正

免費送既傘仔甜品

侍應煮一煮,再幫你整租不甩

平時仲開到凌晨2時!