2018-08-27
係九龍城經過都會比佢既裝潢吸引左忍唔住望多2眼咁,今次終於的起心肝入去食返次啦。一入去去個感覺好似返感去7 80年代既香港咁,好有茶餐廳同當鋪既feel咁。 我地嗌左個冬甫美人鍋,初頭唔知咩黎一問之下原來係原塊冬瓜煲半隻雞既一款養生湯底,180蚊其實物超所值呢個價錢可以當佢係其中一樣餸添,牛肉脆鯇片餃子呢啲實係必點既,而我見到格格肉好奇心之下點左一份,原來佢係將自家制嘅豬頸肉切成一舊然後用竹籤將佢哋吉埋一齊,味道似由花椒八角煮完唔會太重口味配埋冬瓜湯一絕,而且用竹籤都好方便搵佢上黎食!佢既安格斯牛肉係like左facebook就會送,牛肉味好濃愈咬愈有牛肉味,但真係建議大家唔洗將牛肉煮太耐,會煮走左牛肉既組織變得硬口。而佢既即炸響鈴都唔似街邊買到食到個種既口感,佢偏薄身同埋岩岩炸起熱辣辣可以配埋佢附上既甜酸醬食添😍而好少打邊爐既餐廳有埋甜品送,而呢到就有糖不甩同啫喱糖食,佢糖不甩特別既地方就係會將條魚放落你打完邊爐既湯底到煮熱佢再拎出黎係你面前剪開佢,初頭我會覺得怪怪地咁個湯又鹹糖不甩又甜,但原來碌完出黎無咁既問題,打卡會好得意添☝🏻