2017-12-07 156 瀏覽
每每經過雅蘭中心總會收到一堆放題宣傳單張,而吉壽正是其中一間。記得以前放題業最為興盛的時候,組長、2000円、金田等貴為放題界龍頭地位,但後來風光不再不少餐廳都已經結業,但同樣為元祖級放題的吉壽仍然屹立不倒,純粹想一解放題癮的我倒是首次光顧。刺身款式大路,餐廳客流量不少刺身去貨速度較快,故亦沒有腥臭等不新鮮之感,看起來色澤鮮明亮澤。壽司飯粒沒有過份鬆散,而且賣相比想像中精緻得多,當中部分特色創作壽司更是相當精美。芝士焗蠔並非以蠔殻盛載而是以錫紙杯裝,某程度上比重複多次使用的蠔殻衛生。炸物即叫即炸熱燙香脆,炸漿亦不會過厚。其他熱食質素亦平穩,款式亦算多元化。甜品的的骰骰可以一次過嚐盡數款滿足三心兩意,個人最喜愛煙韌香甜的芒果糯米糍。加一服務費後每人約二百元實在划算,現在坊間一般放題都近三百元,款式數量合理,放題癮起想平價放肆一下絕對可以接受。

炸物即叫即炸熱燙香脆,炸漿亦不會過厚。

其他熱食質素亦平穩,款式亦算多元化。

2017-12-06 12674 瀏覽
之前吃過這家日式放題沒留下什麼印象,近日發現這裡裝修過環境變好了,而且網上好評不少,於是來個偽溫故知新😜每次放題的重頭戲必然是一大盤刺身,這裡有我愛吃的油甘魚與劍魚腩,魚片厚度大小適中,象拔蚌爽口,各種刺身新鮮程度合格,款式也足夠,整體達到應有平均水準。只要面頭不是配熟物的壽司都不錯,能嚐到海鮮的鮮味與脂香,但熟物的燒穴子與燒帆立貝不好吃,口感味道柴死了。  黃金焗帶子的原料跟壽司上的燒帆立貝是一樣吧,壽司的不好吃,這個也一樣了,肉質老得很,而且醬汁太膩過酸,味道似是酸忌廉放太多。日式雪花牛肉鍋裡只有三四片牛肉,不過不夠吃可以再點,量少也不算問題,而且可以先淺嘗味道看看對不對自己胃口。這個自己沒吃到,不能評味道。這個御品蟹皇瑤柱海鮮粥的名字夠霸氣,裡面確實有蝦有蟹,但只帶裝飾功能,未能嚐其鮮,味道太寡。粥的質感不是綿,而是到糊的地步,不算難吃,但也不好吃。天婦羅水準一般,可吃可不吃。鐵板炒雜菜憑舌頭無法定斷它是不是在鐵板上炒,不過是不是也沒差,點這個純粹是照顧不吃生的人,對它沒要求,它也沒做得特別難吃已合格。醬燒雞翼自己沒吃到,鹽燒鯖花魚有腥氣,不過也許是我放涼了才吃,但是這種魚的魚身
刺身拼盤
黃金焗帶子
日式雪花牛肉鍋
御品蟹皇瑤柱海鮮粥
天婦羅
天婦羅水準一般,可吃可不吃。
鐵板炒雜菜
醬燒雞翼(左) 鹽燒鯖花魚(右)
醬燒雞翼自己沒吃到,鹽燒鯖花魚有腥氣,不過也許是我放涼了才吃,但是這種魚的魚身薄又多骨,本來就喜歡不來。
鹽燒牛舌
鹽燒牛舌不夠爽嫩,咬起來挺費勁,愛吃牛舌的我也只是吃了一片。
鹽燒雞軟骨
鹽燒雞軟骨又熱又香,佐酒一流!
香草紐西蘭羊鞍
香草紐西蘭羊鞍好吃!難得在放題吃到的羊鞍尚有膻氣,肉多、汁多又嫩,大口大口的肉一個讚!
鐵板牛柳粒
鐵板牛柳粒雖然吃起來肉質軟腍,但明顯是用梳打粉之類的東西醃過造出來的假像,味精重到有點膩。
芝麻雞翼
芝麻雞翼好像在哪裡吃都不會失手,這裡也不例外,熱到燙嘴的雞翼,表皮很香,帶着一股誘人的甜味,內裡的雞肉嫩滑。
泰式炒辣蟹
泰式炒辣蟹的辣度對於少吃辣的人來說不到受不了,大概是痛苦並快樂着,對於習慣吃辣的人算是有點意思,辣度調較得能兼顧兩邊的人已經不錯,而且蟹肉挺多,也做到惹味。
榴槤炸彈(1粒) 紫心香芋丸(4粒)
榴槤炸彈與紫心香芋丸貌似是放了一陣子才送上來,榴槤饀凝固了,沒有流心狀態。紫心香芋丸的口感只有軟沒有糯,一口下去就塌成糊似的,咬起來不過癮。雖然這兩款食物口感有欠,但味道依然可口,還是給個合格。
飲料選擇很多,便利店式的冷飲櫃令人目不暇給,另有可自斟的清酒與梅酒,清酒沒試,梅酒則巨難喝.......
Somersby
喝過Somersby的Apple Cider,味道不俗,早就想嚐這個混了blackberry味的,還好不是自己特意付錢買,這個藥水味激重,喝幾口就受不了丟掉。
蛋撻
餐廳另有提供自取的小吃、湯羹、沙律、甜品等等,選擇不算多也不太吸引,但放題的重點本來就不在這裡,而且勝在能營造出多姿多采的觀感。
軟雪糕
除了冰櫃的雪糕與雪條任君選擇,如不怕麻煩可到雪糕機動手扭出軟雪糕,再為它打扮呃like😂
為什麼不給小碟子放豉油,而是用這種又窄又高的器皿?壽司刺身不能平放進去,必須直插......

(財經新聞mode)隨着樓價不斷上升,自助餐的售價也屨創新高,連帶放題市場做好balalala~~~
現在的放題大有收費三百元以上的,這裡的黃金時段連加一服務費收取$261.8相對便宜。雖然點心紙提供的食物選擇少了一點點,但尚算足夠,而且算上自取食物,數量跟其他放題餐廳差不多,就是可惜自取食物不太吸引。至於點心紙上的食物,質素平穩,沒有什麼真的很難吃,但也沒有令人覺得它做得比別人好,整體合乎它的價錢。這裡服務有一大特色──非!常!快!速度達到匪夷所思的地步,我才交出點心紙,轉眼間一大盤排列整齊的刺身已在眼前,彷彿不需要時間處理。此外,侍應們對食物碟高度飢渴,除了用餐途中侍應會主動為客人換碟、換碟再換碟,如果碟上只餘下少量食物,侍應會踴躍把它收走,就連自用的碟子放在桌子邊沿都會被吸走,總之桌子邊沿是個非常危險的地方,寸碟不生😂當天有幸佔到靠窗卡座,雖然不算寬敞,但放題餐廳大多把桌子排得密密麻麻,能夠坐在卡座空間感已經好很多,可以肆無忌憚為食物瘋狂拍照😜
2017-12-01
$261.8 (晚餐)
香草紐西蘭羊鞍
2017-12-05 96 瀏覽
今日好想食餐飽死既感覺的一餐 所以揀左放題黎食 因為可以食好多唔同既野 有三文魚刺身 我既至愛 都好鮮甜 叫左雞軟骨呢類燒物 都正正常常 坐位又住坐得幾舒服既 係飲野就要自己拎 都唔錯 食到好飽
每一頭半個月,我地都會食一次放題,貪佢任食,食大大盤魚生,都回本喇。識食一定食早場,一黎平啲,二黎都會新鮮啲,高質啲,星期日食17:30,4個人都合共都唔洗$900,放題黎講算好ok嫁喇,不過平還平,食物質素都好重要。刺生,肯定係主打,要睇放題好定壞,基本上睇魚生就知,對我黎講,首先係要夠闊綽,二就係新鮮。吉壽呢方面做得唔錯嫁,寫幾多,俾幾多,質素亦高,三文魚夠厚,唔似其他地方薄姨姨。除左刺身之外,佢熟食種類多,除咗日式之外,都仲有其他選擇,就例如呢個紅油炒手,香得來帶有麻辣,又估佢唔到壽司都做得好出色,足料得來舊飯細細舊,唔係為咗賺飽你個肚,叫多啲都唔怕燒牛脷、羊架,都係必食嘅,牛脷超淋超香,羊架夠淋亦唔騷仲有好多好好食嘅,值得推介嘅係燒蝦、榴槤炸彈、牛油粟米等等,掛住食嘅我,都影唔到咁多相了,除咗嘢食之外,佢仲有好多嘢飲甜品雪糕,都係任飲任食,連啤酒sake都有,二百令蚊位仲想點,weekdays食嘅話仲有得平少少,讚👍🏼

燒牛脷、羊架,都係必食嘅,牛脷超淋超香,羊架夠淋亦唔騷

吉壽放題!!!!!!中學時期的回憶! 好耐冇去, 難得有機會與同學相聚, 當然就選擇大家的共同回憶!, 我們比分派到一張卡位, 位置闊, 落坐位亦舒適. 唯獨同食物的吧枱太遠!!第一輪馬上攞了泡椒雞翼尖. 之後我去飲品櫃拎嘢飲, 選擇非常多, 就像便利店一般! 而另一邊廂朋友們就用點餐, 食物很快就送到 ! sashimi大大碟 , 十分新鮮沒有令到大家失望 . 喜愛吃燒物的朋友點了大量的雞軟骨串, 羊架 , 燒菠蘿, 燒雞翼以及牛舌! 味道亦都一流 !而我就點了我最喜愛的日式牛肉鍋 !分量很足! 最後大家都很滿意! 只可惜大家當日狀態欠佳, 未能夠挑戰多倫的食物.

而我就點了我最喜愛的日式牛肉鍋 !分量很足!

2017-10-31
其實我係好少會去食buffet 或放題嘅人,一來因爲我老公經常只係喉住炒飯,非常唔抵;二來食物質素多數都比較參差。不過今日食大喜屋確實係好有驚喜 😊刺身新鮮加上魚生厚切,口感一流,只係甜蝦就差少少。個人最鐘意係串燒,雞翼&大蝦非常好食,蝦好爽口,食得出新鮮,係有encore 嘅需要。整體食物味道好唔錯,種類又多,連清酒及雞泡魚乾依類比較少會喺放題食到嘅,都有供應,值得一讚。之後會試下同老公&朋友再嚟食過😉

刺身新鮮加上魚生厚切,口感一流,只係甜蝦就差少少。

2017-11-25
25 分鐘 (堂食)
2017-11-29 117 瀏覽
Weekday 7點食, book咗位唔駛等非常好, 餐廳闊落乾淨。朋友一坐低就叫咗魚生, 上菜速度幾快, 我唔食生野但見賣相唔錯, 一盤魚生份量好足, 朋友話魚生新鮮, 三文魚好食。熟食種類幾多, 唔食魚生都好多其他選擇。串燒好有水準, 串燒牛舌值得一試, 燒鰻魚, 雞翼, 同菠蘿都好食, 唔會凍冰冰似即燒。壽司生同熟都有好多選擇, 推薦鰻魚卷, 鰻魚夠大塊足料。天婦羅一般水準, 勝在唔會太油膩。前菜甜品飲品都係門口位置任拎, 飲品除咗一般汽水, 仲有韓國cream soda, 最正係有好多款枝裝茶可以解膩。甜品既軟雪糕都唔差。

用餐優惠
試食活動
2017-11-28 73 瀏覽
食放題就最開心㗎啦,咩都有得食。今次食到一份好好味的羊架,羊架唔係間間放題都有,而且大部分都唔好食。今次份羊架完全唔會騷, 唧啲檸檬汁上去一齊食,酸酸甜甜的更加好味。
2017-11-24 112 瀏覽
第一次去吉壽,真係俾個場嚇親, 勁大!~仲有得自助拎野食!對眼已經發晒光!放題有咁多嘢飲揀真係超開心!食放題梗係要食刺身!放得勁靚,真係要相機食先。啲刺身浪係個冰上邊,好新鮮又大件,超正!我最鍾意食大蝦,真係好鮮!值得一提既係, 一入去感覺裝備很新,坐位幾乎都是卡位設計!小吃方面,八爪魚,素翅和螺肉都非常好味!雖然放在自助區,但十分夠凍,味道亦新鮮彈牙。白松露油甘魚同黑松露赤蝦真係超好食, 加了松露整體感覺又高級。下次一定會再幫襯!!
第一次去吉壽,真係俾個場嚇親, 勁大!~
仲有得自助拎野食!對眼已經發晒光!
放題有咁多嘢飲揀真係超開心!
放題梗係要食刺身
放得勁靚,真係要相機食先。
刺身浪係個冰上邊,好新鮮又大件,超正!
我最鍾意食大蝦,真係好鮮!
值得一提既係, 一入去感覺裝備很新,坐位幾乎都是卡位設計!
小吃方面,八爪魚,素翅和螺肉都非常好味!
雖然放在自助區,但十分夠凍,味道亦新鮮彈牙。
下次一定會再幫襯!!
2017-11-23
20 分鐘 (堂食)
2017-11-16 130 瀏覽
平時我都有去過同類型的放題收費各方面呢間比較好,刺身新鮮,寿司精緻夠創新,熟食夠熱,,味道不錯蜜瓜軟雪糕好正呢度D員工服務細心尤其是帶位黑恤衫姐姐好有善 會主動走過嚟問有冇嘢未到 和需唔需要加其他嘢 我會繼續幫襯
平時我都有去過同類型的放題收費各方面呢間比較好
,刺身新鮮,寿司精緻夠創新
,熟食夠熱,,味道不錯
蜜瓜軟雪糕好正
呢度D員工服務細心
尤其是帶位黑恤衫姐姐好有善
會主動走過嚟問有冇嘢未到 和需唔需要加其他嘢
我會繼續幫襯
2017-11-16 176 瀏覽
話俾大家聽呀,呢間放題真係求其食都番本!先同大家介紹一D黎到首輪必食!最後再講下服務配套環境啦~~絕對絕對是一間值得番兜的餐廳😊相信我呢個習慣都係普羅大眾的習慣吧,不如咁講啦,食放題首叫一大盤刺身是常識吧!但係大家有無試過寫到成張紙花晒既情況底下,黎到只係點餐的一半?然後服務人員仲要一副唔肯俾你食既厭世樣?😂唔係講笑架,小編真係試過唔少【X月🌹、瀛X。。】好啦唔爆咁多啦,總之你繼續睇就係啦~我地4個人,大家都好喜歡是刺身,所以叫既時候幾乎都係4人份量。認真數過,真係一條都無少架,而且擺放整齊。材料新鮮,甜蝦最注重的就是沒有腥味,保持肉質的彈性!帶子色澤光滑,顏色白裡透粉,而且最重要夠凍,食落唔會驚。鍾意食海膽既朋友就一定要叫海膽手卷啦,你可能會話放題食飯?唔錯因為佢哋無刺身😂不過你放心,呢嘆飯你唔會飽架~但係就有4-5粒海膽。至於新鮮唔新鮮真係好睇季節架,至少今次我食就完全無苦味,睇你好唔好彩啦~淨番既我就唔多介紹啦,有大家去發掘,小編認為都唔太多【伏野】既,所有都可以試一下😊最後,呢度既服務態度,收單上菜既速度真係一流,地方寬敞,坐得好舒服,仲好多卡位~然而好野係好多人食架,記得訂位
最後再講下服務配套環境啦~~絕對絕對是一間值得番兜的餐廳😊

認真數過,真係一條都無少架,而且擺放整齊。
材料新鮮,甜蝦最注重的就是沒有腥味,保持肉質的彈性!
帶子色澤光滑,顏色白裡透粉,而且最重要夠凍,食落唔會驚。

鍾意食海膽既朋友就一定要叫海膽手卷啦,你可能會話放題食飯?

然而好野係好多人食架,記得訂位啦~~
題外話/補充資料: 要停車既客人記得將架車放到朗豪坊啦,係最近架啦
2017-10-08
2017-11-13 143 瀏覽
吉壽係我第一次食放題既餐廳。想當年大學同學re-u,果段岩岩開始興食放題,出面未有咁多日式放題餐廳選擇,所有多數人都會黎旺角食。旺角可以講係放題既始祖☺️咁多年之後,再約大學朋友再黎呢到重回舊地,感覺依舊,回想好多歡樂回憶。點餐紙宜家彩色又有相,好多款式好吸引😍今次兩個人食,食放題就可以樣樣都叫少少,岩哂花心又唔大食既我🤤落左單冇耐,好快就黎刺身有我最愛既甜蝦🦐,大大隻,鮮甜夠爽口三文魚肥瘦適中,連比較貴既象拔蚌都有朋友鍾意食花之戀,叫左4件,我都食左件,都唔錯,上面魚籽夠多,配埋沙律醬三文魚岩岩好,唔會話好膩😋羊鞍燒到岩岩熟,唔um,上面香料帶出羊肉味,淡淡肉🤩芝士焗元貝,淡淡香濃既芝士加元貝,又有口感又香口😋

落左單冇耐,好快就黎刺身
有我最愛既甜蝦🦐,大大隻,鮮甜夠爽口
三文魚肥瘦適中,連比較貴既象拔蚌都有

羊鞍燒到岩岩熟,唔um,上面香料帶出羊肉味,淡淡肉🤩

芝士焗元貝,淡淡香濃既芝士加元貝,又有口感又香口😋

2017-11-11 277 瀏覽
難得識左多年既朋友約食放題(平時約飲茶多),當然要搵間穩陣唔會中伏既,同學介紹呢間話食物質素高,環境舒適寬闊,又食又傾就最岩。隻蝦夠大隻,煎到好香,蝦肉唔梅,夠新鮮彈牙 。蟹又係好大隻,少辣,友人唔太食到辣,都食到。肉厚鮮甜,唔難mok殼。壽司款式有唔少選擇,飯量唔多,一口一舊,唔會咁易填飽肚。最鐘意最左邊既醬燒帝皇蟹棒,個醬同條蟹棒好夾 。連黑松露都有,配埋赤蝦,好吸引天婦羅炸到好香脆,炸粉唔厚,熱辣辣,必叫之選。

隻蝦夠大隻,煎到好香,蝦肉唔梅,夠新鮮彈牙

鐵板大赤蝦

泰式炒辣蟹

壽司款式有唔少選擇,飯量唔多,一口一舊,唔會咁易填飽肚。
最鐘意最左邊既醬燒帝皇蟹棒,個醬同條蟹棒好夾

連黑松露都有,配埋赤蝦,好吸引

天婦羅炸到好香脆,炸粉唔厚,熱辣辣,必叫之選。

鐵板大赤蝦
  • 壽司
  • 雜錦天婦羅
2017-11-04 133 瀏覽
吉壽真係充滿回憶嘅地方,由想當年啱啱流行日式放題到依家,差不多十年時間有多。由預科食到上大學,到依家踏入社會工作,真係懷念。其中都有兩三年冇去,裝修咗之後環境好咗好多,唔會好似以前咁逼。依家企理咗、清潔咗,連食物、飲品選擇都多咗。雖然價錢都比以前差好遠,不過坐得舒服,食物ok 都可以接受!唔知下次再幫襯吉壽會係幾時,不過都希望會有下一次。

2017-11-03
2017-11-01 190 瀏覽
昨日與家姐慶祝生日,一行三人食放題。從網上評語看,這間店應屬水準之上。首先必須一提的是,電話預約時對方非常有礼,而且還提醒我們是否慶生,因為有壽星的,全枱可以每人送一杯貴價的M字頭雪糕,感覺細心又貼心(當日有看身份証確認,不需要正日生日,只要是附近日子就可以)沒有漏單,上菜快而準 (要掃清枱面堆積如山的食物,因此而沒有影相),食物美味,坐位舒適,有足夠位置放手袋更沒有枱貼枱的情況。推介食品有: 炒蟹,非常之正,好好味魚生新鮮,厚切,你點多少就給多少,沒有偷工減料炸榴槤波,榴槤迷絕不能錯過牛舌,厚度剛剛好,有口感 。 我最怕有些店把牛舌切得太薄而令燒好的牛舌變成柴皮。燒鰻魚, 每塊都很大塊啊,味道根平時百元一客的鰻魚飯一樣,我們吃了二十塊拖羅軍艦,燒蟹棒壽司,黑松露赤海蝦壽司,我從來沒想過自己會在放題裡吃這麼多壽司的,因為總覺得吃壽司會很飽肚,但因為實在太正了,所以吃了很多很多最後因為太飽了,甜品只吃了一杯乳酪雪糕及生日贈品名貴雪糕,很多甜品都沒試。完結前,侍應給了一張問卷,我們當然填了,亦給予很高的評語,希望他們能繼續保持高水準

推介食品有:
炒蟹
,非常之正,好好味
魚生
新鮮,厚切,你點多少就給多少,沒有偷工減料
炸榴槤波
,榴槤迷絕不能錯過
牛舌

拖羅軍艦,燒蟹棒壽司,黑松露赤海蝦壽司

慶祝紀念
生日