睇完戲正值晚飯時間, 今晚決定試下呢間位於百樂中心22樓嘅吉列牛肉忌廉烏冬專門店。Set 2 就有齊兩款招牌菜啦!吉列牛定食 + 咖喱忌廉烏冬 + 兩罐汽水 $246。套餐價同散嗌其實差不多, 如果本身都係打算飲汽水, 呢個餐就係prefect match 啦。吉列牛扒外層係金黃色脆皮, 上檯前已經切開一塊塊, 內裏牛肉幾乎係全生。將牛肉放上鐵板, 兩邊稍為烤一烤, 想食幾成熟完全可以自己控制, 餐盤上附有芥末、醬油、忌廉醬三款醬料任你點, 老闆真想得周到。咖喱忌廉烏冬外表成杯巨型泡沫咖啡咁, 其實內有乾坤。用筷子一撈, 下層咖喱汁馬上溢出, 混入忌廉嘅咖喱汁掛上烏冬, 入口比平時食嘅更滑溜, 更creamy。火鍋配料足, 豚肉以外, 仲有不少蔬菜, 番茄湯底不太濃味,  加入烏冬吸收湯汁, 。

吉列牛扒定食

吉列牛扒

咖喱忌廉烏冬(雞肉)

咖喱忌廉烏冬外表成杯巨型泡沫咖啡咁, 其實內有乾坤。

吉列牛扒定食
吉列牛扒
2018-07-26 45 瀏覽
再次來到美食集中地的百樂中心,今天試試位於高層的吉列牛忌廉烏冬專門店。店名也用上食物名稱,沒理由不點這兩款食物吧。首先送上的是咖哩忌廉牛烏冬,一層層厚厚的忌廉把所有食材也掩蓋了。撥開忌廉,露出咖哩烏冬、牛肉件、西蘭花、冬菇片和洋蔥。吃了第一口,心裏已「嘩」一聲,忌廉好滑,烏冬帶點煙韌,趁熱食非常美味。吉列牛定食附有小蕃茄、麻醬豆腐、湯。牛是生的,桌上已預先放有小爐,可隨自己喜好決定吉列牛的生熟程度。吉列部份很酥脆;牛肉切得頗厚,所以吃時很有質感,肉質嫩滑。這價錢確實物有所值。芝士焗露筍,芝士很多,夾起露筍時拉絲效果很誇張。蜂蜜菊花蜜清甜滋潤,吃上火的吉列炸物最適合。

撥開忌廉,露出咖哩烏冬、牛肉件、西蘭花、冬菇片和洋蔥。

芝士焗露筍,芝士很多,夾起露筍時拉絲效果很誇張。

蜂蜜菊花蜜清甜滋潤,吃上火的吉列炸物最適合。

早排去百樂中心食嘢嘅時候見到有吉列牛😍男小編就話好想食,所以就同佢黎咗試下😆環境都幾寬敞,坐落又唔會好迫😙而且都有啲風景可以睇下,同朋友黎食野傾計都唔錯👍🏼.Set 2 $246#吉列牛定食😋好味指數:(7.5/10)本身吉列牛就已經搽咗少少油,所以燒落都唔會好乾😆不過夾果陣就比較易跌啲碎出黎🤔吉列牛份量都幾多😋食落都幾淋,而且好香牛肉味😍個飯都好大碗,都適合大食嘅朋友仔架😎味噌湯飲落又唔會話好頸渴,不過就冇咩特別🤔#咖哩忌廉牛肉烏冬😋好味指數:(7.5/10)上面有滿滿嘅忌廉,一夾起入面就係咖哩烏冬😆烏冬煮得岩岩好,唔會過淋,食落去彈牙,滑滑的😚開頭見到咁大堆忌廉覺得好濟🤮但撈勻咗食落去又唔覺得喎,帶啲咖啡香,食落去啲汁又creamy😚牛肉嘅份量適中🧐不過就冇乜辣味🌶😤#綠茶latte (+$15)😋好味指數:(7/10)上面嘅cream溶得超快,搞到個杯同張枱都痴立立咁🙄不過飲落都唔錯嘅,奶味夠香,又食到綠茶嘅味道😌.#紫薯latte (+$15)😋好味指數:(6.5/10)飲落去紫薯味都幾重,而且又唔會話好甜😋不過飲到咁上下就會比較稀同淡味😫.⭐溫馨小提示📌整吉列牛要小心,唔好辣
Set 2 $246

#吉列牛定食
😋好味指數:(7.5/10)
味噌湯飲落又唔會話好頸渴,不過就冇咩特別🤔

#咖哩忌廉牛肉烏冬
😋好味指數:(7.5/10)
上面有滿滿嘅忌廉,一夾起入面就係咖哩烏冬😆
烏冬煮得岩岩好,唔會過淋,食落去彈牙,滑滑的😚
牛肉嘅份量適中🧐
不過就冇乜辣味🌶😤

#綠茶latte (+$15)
😋好味指數:(7/10)
#紫薯latte (+$15)
😋好味指數:(6.5/10)
⭐溫馨小提示
📌整吉列牛要小心,唔好辣親啊😚
2018-07-25 30 瀏覽
今晚同朋友又去左呢棟成日好多人排既大厦食飯,食吉列牛。上網見好多人試所以又趁下熱鬧!一上到去就有燒肉味成個場基本上系滿既,好彩等左一陣就有得安排入座。當然要叫佢既王牌吉列牛啦!佢系個套餐,包飯同湯同啲小食,又吾算好貴都系$1xx一個餐,銅鑼灣黎講都化算咖啦。呢個價錢黎講個牛質地都吾錯,再加埋臨食前比你自己DIY用個爐燒燒佢,整體感覺加晒分!個飯加埋飯素,連平時吾食飯既我都食吾停。朋友既饅魚飯都吾錯,啲汁同紫菜撈飯一流,再加魚子系上面,好開胃。今次冇食到佢經典既cream咖哩烏冬,下次一定會試試!
一上到去就有燒肉味
成個場基本上系滿既,好彩等左一陣就有得安排入座。
今次冇食到佢經典既cream咖哩烏冬,下次一定會試試!
之前小編黎過「吉列牛忌廉烏冬專門店 」食晚市套餐,覺得幾抵食, 所以今次就帶小妹黎試下佢嘅午餐~😏 食物種類多左好多, 除左主打吉列牛定食和忌廉烏冬外, 仲有茶漬飯、釜飯、涮涮鍋和小食。 上次食過咖哩忌廉烏冬($78)咁好食, 梗係要食過返尋味啦!😏 白雪雪好似一嚿雲☁️嘅忌廉包住烏冬, 面層係特製薯蓉忌廉,重奶香,厚又滑, 底層係咖喱烏冬, 食前先將忌廉和咖喱烏冬拌勻, 忌廉沾上每條烏冬, 香甜嘅日式咖喱,配上厚滑忌廉, 口感比一般忌廉creamy得多!😚 裏面仲有幾件煮至七成熟嘅牛肩脊,肉香軟腍。😋 原條鰻魚蟹籽釜飯($128) 原條鰻魚外皮烤得香脆可口, 塗上香甜鰻魚汁,好滋味呀! 蟹籽份量超多,多到好似唔洗錢咁,😍😂 和其他配料如紫菜和蛋絲一起吃, 味道和口感更為豐富!👍🏾 小編和小妹就最愛蛋卷啦! 逢蛋卷必叫嘅我地就點左Kobekyu秘製蛋卷($68), 唔好睇佢外表平平無奇,其實暗藏玄機! 裏面有超多芝士,超拉絲derrr!😍 外皮煎得香口,內裏保持嫩滑, 好邪悪嘅蛋卷呀!😋 Kobekyu滋味單骨雞翼($65) 雞翼新鮮炸起,熱辣辣,🔥 外皮炸脆,中間
所以今次就帶小妹黎試下佢嘅午餐~😏

食物種類多左好多,
除左主打吉列牛定食和忌廉烏冬外,
仲有茶漬飯、釜飯、涮涮鍋和小食。
上次食過咖哩忌廉烏冬($78)咁好食,
梗係要食過返尋味啦!😏
白雪雪好似一嚿雲☁️嘅忌廉包住烏冬,
面層係特製薯蓉忌廉,重奶香,厚又滑,
底層係咖喱烏冬,
食前先將忌廉和咖喱烏冬拌勻,
忌廉沾上每條烏冬,
香甜嘅日式咖喱,配上厚滑忌廉,
口感比一般忌廉creamy得多!😚
裏面仲有幾件煮至七成熟嘅牛肩脊,肉香軟腍。😋
咖哩忌廉烏冬
原條鰻魚蟹籽釜飯($128)
原條鰻魚外皮烤得香脆可口,
塗上香甜鰻魚汁,好滋味呀!
蟹籽份量超多,多到好似唔洗錢咁,😍😂
和其他配料如紫菜和蛋絲一起吃,
味道和口感更為豐富!👍🏾
原條鰻魚蟹籽釜飯
小編和小妹就最愛蛋卷啦!
逢蛋卷必叫嘅我地就點左Kobekyu秘製蛋卷($68),
唔好睇佢外表平平無奇,其實暗藏玄機!
裏面有超多芝士,超拉絲derrr!😍
外皮煎得香口,內裏保持嫩滑,
好邪悪嘅蛋卷呀!😋
Kobekyu秘製蛋卷
Kobekyu滋味單骨雞翼($65)
雞翼新鮮炸起,熱辣辣,🔥
外皮炸脆,中間肉質鮮嫩多汁,
上面沾上大量芝士粉和自家調味粉,
微辣惹味!
加上單骨雞翼食起嚟超方便,
啱晒小妹夠懶!🙊😂
Kobekyu滋味單骨雞翼
跟餐仲可以升級轉特飲!
蜂蜜菊花蜜
菊花蜜清甜,
蜂蜜更能帶出菊花香,
值得一試!😏
蜂蜜菊花蜜
午餐
咖哩忌廉烏冬
Kobekyu滋味單骨雞翼
1K
2018-07-24 57 瀏覽
我係深水埗街坊嚟一個跨區闖去銅鑼灣食好西,韓國吉列牛忌廉烏冬你聽過未? 我真係聽得同睇得多,但係食呢就真係未食過😁😁恨咗好耐囉。今日終於同大家姐去銅鑼灣華街3號百樂中心22樓“吉列牛忌廉烏冬專門店”食餐飽🤣🤣🤣。餐廳主打推介: 咖喱忌廉牛肉烏冬及吉列牛。嚟到梗係要食啦~e…原來有set架,應該是2人套餐嚟嘅。套餐包括吉列牛定食, 咖哩忌廉牛肉烏冬或香辣忌廉雞肉炒麵,及兩罐汽水,價值$246。好喇~我要食咖哩忌廉牛肉烏冬囉~上枱是我只懂嘩~嘩聲。因為實在好多忌廉蓋面,聽職員說食前先把忌廉和咖喱烏冬撈勻,令忌廉沾上每條烏冬,香甜的咖喱配上厚滑忌廉,口感creamy。果然真係好好味喎~😋😋😋好滑,好香,仲帶點微微的辛辣感,很有驚喜呀~👍🏻👍🏻👍🏻😉😉😉仲有個鐵板燒吉列牛,都好外脆內軟,吉列熟成牛肉嫩鮮甜,炸皮薄而香脆,很不錯。另外我哋加多一碟惹味單骨雞翼,雞翼面上鋪滿很多味粉,似麥當勞的 shake shake薯條,哈哈。味道還可以啦。

餐廳主打推介: 咖喱忌廉牛肉烏冬及吉列牛。

• 咖哩忌廉牛肉烏冬
2018-07-24 89 瀏覽
星期日去銅鑼灣行街,行到不知時間過,看看手錶已經兩點鐘。我的「牛魔王」朋友非要拉我去吉列牛忌廉烏冬專門店吃吉列牛定食,說是很特別的很好吃的。我們入座時間已過了中午繁忙,所以人數不多,地方算大,兩邊有大窗戶,很光猛開揚,好適合傾計食野。怎料,大約去到兩點半的時候,客人陸續進來,原來這裡的捧場客真不少喎。朋友說吉列牛定食非常受歡迎,來這裏一定食這個,所以我也點了一客試試。每桌子上面都有一個小火爐用來吃牛用的。吉列牛定食擺放一個盆上,旁邊放了凍豆腐、芥末沙律醬、蕃茄、麵豉湯,好別緻。牛肉外面用麵包糠炸過,嫩紅色的牛肉若隱若現,已經好吸引。我們因應自己的喜好將牛肉放在小火爐上面燒熟,這個方法真是想得周到,能顧及到不同客人的需要。牛肉很靚,一啖咬落,閉上眼睛,便立刻感到牛肉肉汁滲入口腔,每一啖都充滿牛肉的鮮嫩味道,好享受啊!就算喜歡熟一點的牛肉也保持着肉汁,一樣唔韌,超讚!再沾上沙律醬配上珍珠米白飯,非常好餸飯,冇幾耐又讓我們吃清光。秘製蛋卷,薄薄的外皮包著芝士,夾起便見到流心及拉絲的效果,再吃入口時感覺香軟綿綿的芝士溶在口中,好好食,正! 吃蛋卷千萬不要等得太久,否則芝士凝固了便失去這種風味。

每桌子上面都有一個小火爐用來吃牛用的。
吉列牛定食

牛肉外面用麵包糠炸過,嫩紅色的牛肉若隱若現,已經好吸引。

炸芝士薯仔年糕

炸芝士薯仔年糕,裏面的芝士有流心,配上紫菜吃起來煙煙靭靭,不錯!
南瓜薯餅

南瓜薯餅,南瓜薯蓉配搭適中,吃起來脆脆軟軟,價錢不貴,有四個半件,抵吃。
Citrus  Ocean

Citrus Ocean飲品,喝起來甜甜酸酸又有柚子肉,又帶點梳打。顏色很好看,是晶瑩的藍,好奇一問之下,原來是加了藍色的糖漿才變成這樣,真美!

炎熱的下午,望望窗外的風景,喝著飲品,一邊傾下計,一邊看窗發呆一下,都算人生美事。下次一定要再來啊!
Citrus  Ocean
2018-07-24 34 瀏覽
百樂中心差不多層層都係食肆,我同d同事每層差不多都試過喇。今次就試下呢間極度受歡迎既吉列牛忌廉烏冬專門店。😋😋首先我想講係餐廳環境我最中意,可以見到180度靚景,食都食得開心啲呀。急不及待叫最受歡迎既吉列牛定食啦,佢成個set 包一配飯(上面配有味粉) 配菜有凍豆腐+車厘茄,一碗味噌湯同埋主角吉列牛,大約有10舊左右😍😋呢味一定要讚既係😍將牛既表面用炸粉炸得香脆,以致3成熟左右,肉身仲係紅卜卜,前面放左燒熱既石板,隨你喜愛再令牛更熟既程度。我自家燒至7成熟,牛肉仲係超級嫩滑,肉味重,加埋沙律醬 或 wasabi吊味,更有層次。一定再黎呀😍
百樂中心差不多層層都係食肆,我同d同事每層差不多都試過喇。

今次就試下呢間極度受歡迎既吉列牛忌廉烏冬專門店。😋😋

首先我想講係餐廳環境我最中意
,可以見到180度靚景,食都食得開心啲呀。

急不及待叫最受歡迎既吉列牛定食啦,
佢成個set 包一配飯(上面配有味粉)

呢味一定要讚既係😍

一定再黎呀😍

2018-07-24 31 瀏覽
吉列牛BB在港工作的韓國朋友, 經常在港尋找地道的韓國食店以解思鄉之念... 此店經韓國朋友食過後都大推! 所以小編非常期待呀!😍😍此大廈食店甚多...但放心...指示充足...22樓很容易就尋找到了... 門口擺放不同雜誌的推介.. 友人仲站立觀看...心急的我, 很快就拉友人進入店了! 😜餐廳店面很光猛舒適... 22/F的風景確實不錯!😎今次點了 set 2 吉列牛定食+咖喱忌廉牛肉烏冬+ 2罐汽水 $246 首先到的是咖喱忌廉牛肉烏冬熱呼呼的上枱, 很老實說..外表只係平平無奇的忌廉...都沒有很香濃的咖喱香味.. 友人仲擔心是否店員上錯菜... 小編已經餓到肚仔打鼓.. 心想先食左再說吧!🤫一把筷子🥢夾起烏冬... 我倆就知道沒有來錯菜了! 香噴噴的咖哩味蜂擁而上🙀... 煙靭的烏冬加上香滑的忌廉... 正呀! 除左烏冬外..其實配料都頗多的! 牛肉粒味道香濃又有咬口🤤🤤味噌蟹蓋配紫菜飯糰 $58香濃的蟹膏配上香脆的紫菜..仲有蟹肉絲..鮮味十足..啖啖大滿足!😍😍Kobekyu 秘製蛋捲 $68本人無蛋不歡... 更何況係韓國餐廳必備的蛋捲❤❤.. 外表
吉列牛BB

餐廳店面很光猛舒適... 22/F的風景確實不錯!😎

首先到的是咖喱忌廉牛肉烏冬
心想先食左再說吧!🤫

味噌蟹蓋配紫菜飯糰 $58

Kobekyu 秘製蛋捲 $68
本人無蛋不歡... 更何況係韓國餐廳必備的蛋捲❤❤.. 外表平平無奇.. 內藏重香滑芝士! 未有全熟的蛋捲配上芝士... 一夾!拉出長長的芝士絲! .. 配上沙拉醬..正到無語論比呀! 芝士控同蛋控必點!!

最後出場的主角 吉列牛

將吉列牛塊放上石爐燒至自己喜歡的生熟程度..牛塊不會太厚身..店員表示優點係容易控制生熟程度..如有需要更可以更換石板...太貼心了吧😎😎而且有三款調味料提供.. 肯定有合你心水的!
本人喜愛燒時間長點..牛汁香濃.. 更加Juicy 👍🏻👍🏻
牛塊的份量頗多的.. 中間更可吃點清新小吃.. 麻醬滑豆腐.. 小粒車厘茄等等.. 之後再繼續可吃!

大滿足!韓國友人果真好推介!
2018-07-22 43 瀏覽
今日同男朋友去左呢間特別既韓式吉列牛專門店食晚餐,去到見到枱上放左一舊黑色既物體,之後好大鄉理噤問一吓店員,原來係用黎燒牛用既,坦白講,韓式燒烤,日式燒烤都試過,但就真係未見過呢種形式既燒牛。心大心細之下就點左兩個定食,定食旅面包念多種前菜加小食,啱晒d 鐘意食好多款菜既朋友,前菜包括有豆腐,沙律,小番茄同麵豉湯。當見到牛扒,即刻覺得好有視覺享受,一片片低面用吉列煎好既牛q 扒,見到外脆但裏面仍係紅色,原來係比食客自己放上黑色爐上煎,可以按照自己喜好調較生熟,而我覺得最治癒既就係睇對於廚藝一般既我,輕輕一煎就煎出美味牛扒,真係有得食又有得玩。
2018-07-20 39 瀏覽
今日黎到呢間, 有齊日韓定食既餐廳晚飯, 唔洗等好耐便有位了。見到隔離檯食咖喱忌廉牛肉烏冬, 非常香, 但朋友今日想食shabu shabu, 所以點左個肥牛雜菜shabu shabu。份量好夠, 肥牛多片, 再配埋烏冬, 湯底又夠濃, 唔錯!我就想食香口野, 就點左個吉列牛定食。每個吉列牛定食, 都配上1個小爐, 可以燒出自己喜歡既生熟程度, 好有心思。另外再點左個小食, 蟹膏飯。蟹膏好鮮唔腥, 配在小飯團一齊食, 好滿足。影相又靚, 呢個必點!

我就想食香口野, 就點左個吉列牛定食。

2018-06-11
2018-07-19 40 瀏覽
呢兩三年吉列牛十分之流行,我哋喺日本食過一次之後都已經成日好掛住。喺香港有吉列牛嘅地方我哋都會去食,希望可以止得到癮。今次同大少又去到銅鑼灣呢個美食天堂,但係都唔知食咩好因為太多選擇。我哋發現原來我哋仲未試過呢一間餐廳嘅吉列牛,同埋我哋都未試過好多人鍾意嘅咖喱忌廉烏冬,所以我哋都即刻打電話上去留返兩個位。都冇咩可能唔叫呢個招牌菜,吉列牛啦!佢好似一個定食咁嘅,有一件吉列牛啦、配菜、白飯同埋湯。個吉列牛炸至半熟,上枱時你可以根據自己鍾意嘅程度再煎到想食熟嘅程度。味道都幾好,最重要就當然係個牛本身質素都唔差啦!我哋又嗌左一個味噌蟹蓋紫菜飯團,呢個就有少少失望啦,因為上枱嘅時候紫菜已經淋哂。雖然話有少少失望,但係個味噌蟹蓋真係好味啊!滿滿嘅蟹膏好正!之後咖喱忌廉烏冬就到啦!一直好想知道係烏冬上面嘅忌廉到底係甜定咸, 終於都可以開估啦!其實係……奶味嘅!我諗佢個主要目的都係想令到個咖喱更加滑,感覺食落去好似有少少薯仔嘅味道咁,都幾得意呀!最後嚟到嘅就喺個滋味單骨雞翼。呢個滋味除咗係好味咁解,佢仲有濃濃嘅芝士香味㗎!不過我自己本身就唔係鍾意太濃味,但係大少就極速清晒,證明個芝士味好啱佢口味啊!當

當晚全場滿晒人,店員唔係太多,但係招呼都非常周到。佢哋嘅服務態度好值得一讚啊!
2018-06-24
10 分鐘 (堂食)
2018-07-18 38 瀏覽
假日一人前晚餐,又不知道要吃什麼,看看開飯名單上的餐廳,最後決定來這裡吃吃。坐位算不錯,因為時間尚早,座位還有很多。點了一個吉列午套餐,外表看起來牛肉份量超多。先來一碗熱騰騰的味噌湯。來看看自己的功力,把牛肉放在熱騰騰的板子上,不用一會兒牛肉就開始變色。點上醬汁,牛肉我並沒有烤得太熟,這樣入口比較軟嫩,不同的喜好這樣一來也可以接受。為食的我再點了一個炸雞,熱辣辣上台很不錯。而且裡面還有肉汁,令人滿足。

坐位算不錯,因為時間尚早,座位還有很多。

點了一個吉列午套餐,外表看起來牛肉份量超多。

先來一碗熱騰騰的味噌湯。

2018-07-18 1179 瀏覽
講起吉列牛,呢樣食物印象中大約係兩三年前侵襲香港,之後越來越多餐廳引進呢個潮流。身邊總不乏鍾意食牛嘅朋友,令到唔喜好牛嘅自己都總會試過幾間吉列牛專門店。要喺咁多間餐廳突維而出,每間餐廳都絞盡腦汁,推出一啲能夠吸引客人嘅特色菜式。今日約左男朋友嚟呢一間吉列牛忌廉烏冬專門店,顧名思意,除咗吉列牛之外,另一個主打就係忌廉烏冬。八點鐘去到餐廳樓下電梯大堂,長長嘅人龍排到出門口。無他嘅,成幢大廈有八成以上都係食肆,又正直晚飯時段,大約等左10分鐘,終於成功抵達餐廳。一出電梯,門口已經貼左好多有關吉列牛嘅報道,同埋大大個燈箱招牌。有趣嘅係,可能香港大部份人都覺得吉列牛係日本傳過嚟,睇到門口嘅報道,先知原來呢間餐廳係由韓國人引進。慶幸提早訂咗位,足以令我哋喺細小嘅餐廳獲得一席。急不及待翻閱餐牌,去餵飽飢餓嘅腸胃。吉列牛定食係必點嘅,但因為擔心忌廉烏冬食唔晒所以冇叫,反而選擇叫多幾款小食試多啲。炸芝士薯仔年糕 $38一客有兩件,外層包上一片紫菜,紫菜下面就係炸得金黃香口嘅薯仔年糕。薯仔年糕口感煙韌,真正外脆內軟!芝士包裹係中間,切開一半,超治癒嘅畫面出現!欲斷不斷嘅芝士可以拉出絲,一睇都知軟熟。雖然係

炸芝士薯仔年糕 $38
炸芝士薯仔年糕
欲斷不斷嘅芝士可以拉出絲,一睇都知軟熟。雖然係經過油炸,但係又唔會好油。外層香口,配搭原本淡而無味嘅年糕,真正絕配!

蒜片牛舌芯 $58
蒜香牛舌芯
一份只得五片嘅牛舌芯,價錢稍貴,勝在味道出色。薄切嘅牛舌芯,面層塗上咗鹹鹹地嘅醬油燒汁,滲透落牛舌;口感鬆化,容易咀嚼;
裝飾嘅蔥花帶出清香,一同放入口腔,味道得以中和。唯一唔完美係見唔到任何蒜片嘅蹤影,相信如果有埋蒜片,一定更加香口?

Kobekyu 秘製蛋卷 $68
秘製蛋捲
見到隔離嗰台嘅小朋友食得津津有味,我都照板煮碗。果然!雞蛋料理一定無得輸!好香嘅蛋味,入面仲要包住熱熔芝士;睇落平平無奇,拉開雞蛋卷,芝士絲「難捨難離」!
蛋味極香濃,唔會煮過老,仲食得出雞蛋汁裏面落咗日式調味料,鹹鹹地。包裹住嘅芝士味唔係好濃郁,感覺芝士嘅意義只係做到個效果,所以唔會食到好滯。

吉列牛定食 $148
除咗吉列牛主角,仲會配上白飯、麵豉湯同埋前菜凍豆腐。食過好幾次吉列牛,呢一間嘅吉列牛係相對印象難忘
未燒前,吉列牛呈鮮紅色,非常新鮮。肉脂分布平均,表層嘅吉列麵包糠唔會炸得太燶。
吉列牛放上專用燒爐上面,傳熱快,牛肉唔厚,大約1分鐘其實就食得!入口雖然未到即溶嘅境界,但係相當軟熟且肉汁多!牛肉味香濃,吉列味又香口。
吉列牛定食
定食嘅白飯配上飯素,芝麻芳香,令到食慾大增!麵豉湯不過不失,唔會好鹹;定食配埋芝麻凍豆腐同芝麻醬蕃茄仔就至Fresh!

以前啲廚師成日都話唔好將啲牛煮過老,最簡單烹調牛嘅方法一定係平底鑊煎;有邊個會諗得到,牛肉都可以攞嚟炸,仲能夠保持咁多汁?!
最重要當然係能夠得到一班吃貨嘅迴響,個個都相機食先
淨係呢樣野,已經值回票價啦!
蒜香牛舌芯
秘製蛋捲
銅鑼灣一直係我覓食的熱門地區之一, 這裡成日有新的食店進駐, 今次我就與友人去了吉列牛忌廉烏冬專門店食飯. 來這裡就是為了一試吉列牛. 吉列豬就食得多, 牛我就無食過, 所以點了吉列牛定食. 小食點了我最愛的秘製蛋卷. 蛋卷份量不少. 一整開, 芝士流出, 非常吸引. 蛋夠滑身, 加上內裡的流心芝士, 雙重口感. 主角出場. 每張枱上也有一個小爐, 就係俾客人因應自己的喜愛, 整出牛肉的熟度. 對於唔食生嘢的我, 這個真係啱晒我. 牛肉的份量也不少. 我可以食全熟, 其他人不用就我. 即是全熟, 牛肉的肉質仍然夠嫩滑, 完全不覺得乾和硬. 牛肉與飯係最佳拍檔, 與飯一齊食, 特別美味. 下次要試下這裡的烏冬.

來這裡就是為了一試吉列牛.

吉列豬就食得多, 牛我就無食過, 所以點了吉列牛定食.

小食點了我最愛的秘製蛋卷.

秘製蛋卷

蛋卷份量不少.

一整開, 芝士流出, 非常吸引.

蛋夠滑身, 加上內裡的流心芝士, 雙重口感.

主角出場.

吉列牛定食

對於唔食生嘢的我, 這個真係啱晒我.

牛肉的份量也不少.

我可以食全熟, 其他人不用就我.

即是全熟, 牛肉的肉質仍然夠嫩滑, 完全不覺得乾和硬.

牛肉與飯係最佳拍檔, 與飯一齊食, 特別美味.

下次要試下這裡的烏冬.
秘製蛋卷