2022-08-25 45 瀏覽
下班去apm逛街,想吃😋豬排🥩,搜了一下隔壁就有一家露台餐廳,於是立刻衝了過去,露台超級大,而且裝點著很多小燈,非常漂亮。可以帶狗子🐶一起,看待隔壁桌的小姐姐就帶了兩只,超可愛!.我們選了一個招牌巨型豬排🥩配薯菜,薯條🍟好吃,外酥里糯,豬排也不錯。小食拼盤,裡面有唐洋炸🐔,墨西哥脆片,洋蔥圈🧅和漁餅,味道都不錯!.另外點的飲料顏值也都很高,名字也很搞笑!zui期待😚的是甜品,玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布,好多奶蓋啊,太滿足了!
講到cafe觀塘呢間以露營為主題餐廳內外都好岩打卡,外面會較熱,但可以係帳幕影下相,好靚,室外天花放滿小燈,好浪漫~先叫咗香辣忌廉海鮮扁意粉,份量好多,2 個人都夠食,每條扁意粉都掛滿醬汁,軟硬適中,味道就微微嘅辣,海鮮有蝦球、蜆、帆立貝等,好豐富!😝小食就要咗個好有份量嘅小食拼盤,有齊 炸魚餅、洋蔥圈、炸雞、墨西哥脆片,最特別係有燒菠蘿☺真係冇諗過~成盤小食份量真係好夠,炸雞外脆內嫩,都幾大件,食到最後食埋個燒菠蘿,甜甜地去油膩☺甜品最岩打卡,依家最興嘅瀑布蛋糕,揀咗香芒班蘭奶蓋瀑布蛋糕配椰子雪糕,班蘭味極濃,奶味香濃,而芒果酸甜酸甜咁,好開胃~蛋糕口感極軟綿鬆軟,配外層奶醬,口感豐富飲品啲名真係好搞笑,必叫阿婆嘅秘密同戀愛預告~阿婆嘅秘密喺本沙冰,蘋果味甜甜嘅沙冰,咁熱嘅天氣好岩飲~戀愛預告同個名一樣,外表好浪漫,紫色漸變,配雪糕, 蝶豆花中配玫瑰花蜜嘅潤喉,甜度剛好,好岩夏天飲😋整體餐廳好岩同男朋友/閨蜜打卡,晚上去 啲燈開曬更靚,室外室內都好岩打卡~食物質素都算唔錯,飲品同甜品都睇得出好有心思
講到cafe觀塘呢間以露營為主題

飲品啲名真係好搞笑,必叫阿婆嘅秘密同戀愛預告~
阿婆嘅秘密喺本沙冰,蘋果味甜甜嘅沙冰,咁熱嘅天氣好岩飲~

下班後特意到有泊車優惠的apm添置日用品,購物前先到附近晚膳早已聽聞觀塘鬧市開了一家露營主題餐廳,於商廈的平台打造成舒適寫意的空間怕熱的朋友可選擇坐在室內位置,以白色和木色為主調,踏進大門便看到充滿度假風的鞦韆再穿過玻璃門會發現闊落的半露天用餐區,用漫天小燈泡點綴出星空感露台盡頭設有搖籃吊椅,襯托出溫馨、寫意的感覺這裡的餐單有別於一般文青咖啡店,可找到多國菜式,應有盡有小食泰式生蝦,八隻越南虎蝦上有蒜片及辣椒點綴,圍圈排列,賣相吸引!自家製醬料打成蓉,呈現清新口味微辣的巴馬火腿蝦球扁意粉在炎熱的天氣下刺激味蕾招牌甜品玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布,拉開外圍膠膜的瞬間,奶蓋如瀑布般傾瀉而下,玫瑰花香混合伯爵茶,再配上奶茶雪糕,輕盈而不膩口無酒精雞尾酒名字相當有趣!戀愛預告頂層為雪糕,加入玫瑰花蜜、荔枝汁及蝶豆花,味道清甜攞你命三千·粒混合多種水果,茶味濃郁
露台盡頭設有搖籃吊椅,襯托出溫馨、寫意的感覺
這裡的餐單有別於一般文青咖啡店,可找到多國菜式,應有盡有
泰式生蝦
巴馬火腿蝦球扁意粉
微辣的巴馬火腿蝦球扁意粉在炎熱的天氣下刺激味蕾
玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布
玫瑰伯爵茶奶蓋
戀愛預告
攞你命三千·粒混合多種水果,茶味濃郁
攞你命三千·粒
2022-08-22
泰式生蝦
巴馬火腿蝦球扁意粉
玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布
玫瑰伯爵茶奶蓋
攞你命三千·粒
2022-08-21 57 瀏覽
今晚約了朋友去了觀塘一間打卡勝地食晚餐,餐廳環境就以無數好似星星的燈出名,而好似帳篷般的坐位亦吸引了不少人。阿婆的秘密類似蘋果汁沙冰,而多一士不如少一士類似士多啤梨沙冰,兩款都可以選擇少甜。大阪燒薄餅上面是鬆厚的鰹魚乾,中間是健康的沙律菜,下面是鬆化雞肉,最底有芝士配香脆餅底。豬扒配薯菜有超級巨型的豬扒,鬆化入味,不用蘸醬料亦可。薯條熱辣辣,還有煙肉卷粟米仔和青瓜等。玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕有意外驚喜,爆漿的玫瑰醬配鬆軟的蛋糕,還有清香伯爵茶味的雪糕。

2022-08-21 40 瀏覽
2022.08.20病完兩日🤢終於可以出番去小清新一下🌿觀塘APM鄰近既商業大廈就有呢間打卡一流📸加寵物友善🐩🐈既餐廳 攞你命三千。粒 $48呢杯野飲個名絕對好適合🈴️形容我😉所以點會唔叫呢🤣有檸檬🍋西柚、橙🍊青檸、藍莓🫐加上檸檬汁🍋蜜桃汁🍑紅茶☕️咁多野溝埋一齊味道都好平衡,唔會過甜!阿婆的秘密㊙️ $48夏日炎炎🏖飲沙冰絕對係消暑好幫手🤝🏻由新鮮蘋果🍎蘋果蜜🍯檸檬汁🍋紅茶☕️既沙冰!好smooth,蘋果味好出!泰式🇹🇭生蝦 🦐$108 有八隻新鮮滑溜彈牙既生蝦🦐加上㊙️秘製辣醬,沾上後味蕾好刺激😬牛油汁🧈白酒大蜆意粉 $148好多隻大蜆,鮮甜無沙👍🏻好濃郁既牛油味🧈意粉爽身彈牙🦷香芒🥭班蘭奶蓋瀑布蛋糕配椰子🥥雪糕🍦 $108呢到既奶蓋瀑布蛋糕係好出名❕黎到點都要叫番一個先滿足🥰芒果粒好甜🥭斑蘭蛋糕香口鬆軟💚沾上傾瀉既奶蓋會有少少鹹味,椰子🥥雪糕超香滑😋
2022.08.20

病完兩日🤢
終於可以出番去小清新一下🌿

攞你命三千。粒 $48
咁多野溝埋一齊味道都好平衡,唔會過甜!

阿婆的秘密㊙️ $48

泰式🇹🇭生蝦 🦐$108

牛油汁🧈白酒大蜆意粉 $148
好多隻大蜆,鮮甜無沙👍🏻好濃郁既牛油味🧈意粉爽身彈牙🦷

香芒🥭班蘭奶蓋瀑布蛋糕配椰子🥥雪糕🍦 $108
2022-08-20 81 瀏覽
睇網上介紹,啲相勁靚勁夢幻…點知一入到去完全唔係嗰一回事!環境差好多!又勁熱就算有放風機,都唔係吹人!太熱我地擰部風機吹我地!但一有職員行過就會擰返去吹冇人嘅路口先唔講嘢食!今日我地見到驚險嘅一幕!坐最中間嗰張枱!突然一大堆水淋落嚟!個女仔成個背脊濕唒!佢嘅隨身兩個袋都濕唒!正常呢啲環境,職員應該好緊張好快沖上前處理!但呢度冇!!仲要係個女仔自己拎嘢坐過隔離枱抹水!跟住只見到有個職員遞一叠紙巾俾個女仔!一句道歉聲都聽唔到!飲品$48一杯!偏貴!但總算係好飲嘅!呢個泰式生蝦真心係搵笨!啲蝦細細隻!冇特別!居然要$108!青口又係$108!得8隻!我食嗰隻靭得嚟!有一堆沙石咁嘅嘢!味道都好食嘅!但青口本身素地麻麻蟹柳沙律都要$98!!又係平平無奇點值咁貴呢?呢個拼盤$138都算合理啲!四粒炸雞,四塊蝦餅,兩塊燒菠蘿,三塊炸洋蔥圈!一堆粟米片其實好少嘢!但放得大大堆咁,感覺好啲呢個巨型豬扒覺得最好塊豬扒真係好大塊!豬扒軟軟的,幾好食!以為係打卡店點知個環境相當唔靚!食物味道都幾好!但價錢真係偏貴!地點只係觀塘工廠區咋喎⋯⋯

飲品$48一杯!偏貴!但總算係好飲嘅!

蟹柳沙律都要$98!!又係平平無奇
點值咁貴呢?

其實好少嘢!但放得大大堆咁,感覺好啲

呢個巨型豬扒覺得最好

塊豬扒真係好大塊!豬扒軟軟的,幾好食!

以為係打卡店
點知個環境相當唔靚!
食物味道都幾好!但價錢真係偏貴!地點只係觀塘工廠區咋喎⋯⋯
2022-08-20 31 瀏覽
觀塘友帶左我去港貿中心2樓,以為只係商業大廈,原來都有好正嘅西餐食,原以為環境都好一般,但店員帶到室外坐位時,看見漫天燈泡💡,心情即刻靚晒!🐷巨大的豬扒跟菜🐽, 豬扒成隻碟咁長超大塊,煎得很香非常厚身,配料都煮得很用心的,番茄🍅、翠肉瓜同煙肉粟米卷,薯條都脆口美味😋。🍝巴馬火腿蝦球意粉,有3隻大蝦🍤,意粉睇佢個樣以為冇咩味,食落好有蒜香🧄味,巴馬火腿咸香的幾正。🥤攞你命三千,以什果、蜜桃🍑同茶為主,飲落唔會好甜,加入埋檸檬汁,清凉爽口。🍹戀愛預告,用玫瑰花蜜、荔枝汁配梳打,蝶豆花的顏色好迷人,將雪糕攪勻後,超級香濃好正🤗。最後黎個甜點🍮香芒斑蘭奶蓋瀑布,將外圍的膠圈拉起,就似瀑布咁淋落蛋糕到,好睇又好食啊😻。

2022-08-20
2022-08-19 54 瀏覽
這間位於觀塘"合十"餐廳,我聞名已久了,因為朋友食過之後極力推介這間餐廳好有氣氛,食物又好味又可以帶同愛犬一齊享受。 於是我預早book定晚餐試一試, 好在訂定位,平日都差不多滿坐,這間餐廳非常方便就在觀塘站apm商場連住的港貿中心,入到餐廳裝修好有氣氛,天花放滿閃閃燈光好舒服,半開放色,空間感足夠,牆上掛滿大風扇,還有冷風機空氣流通,不會覺得悶熱,户外的營幕雅座氣氛一流,真係好適合三五知己和寵物一齊聚聚享受美食。飲品名稱非常出位,叫咗個“藍藍天空高掛我的夢”和“ 粉碎性骨折”, 前者菠蘿椰子口味沙冰,顏色好看味道好夾,清新又消暑。後者是用接骨木花,青檸,薄荷配埋一球雲呢拿雪榚幾特別。燒牛肉紫洋蔥沙律非常吸引,牛肉味濃郁有肉汁,配埋新鮮燒菠蘿和秘製泰式酸辣汁,好有東南亞味道又惹味,食辣嘅朋友一定鍾意, 如果可以再配多一個香醋沙律汁就更好,不喜辣的朋友都可以迎合得到。紐西蘭白酒忌廉青口,這個白汁好香濃 酒味和忌廉平衡得很好,提升了青口的鮮味,如果可以加配埋蒜蓉包肯定連汁都清哂,只可惜餐廳沒有提供單點蒜蓉包小食。帶子蟹肉南瓜意大利飯,這個risotto 帶子蟹肉味道鮮甜,飯裏頭的南瓜,車厘

後者是用接骨木花,青檸,薄荷配埋一球雲呢拿雪榚幾特別。

帶子蟹肉南瓜意大利飯,這個risotto 帶子蟹肉味道鮮甜,飯裏頭的南瓜,車厘茄、鮮嫩蘆筍仔,口感好豐富好滿足。

香芒班蘭奶蓋瀑布蛋糕配椰子雪糕, 蛋糕滲滿滑奶蓋和芒果蓉,味道香甜又香滑,賣相非常吸引,味道出眾,看似平常的椰子雪糕,但絕不平常, 雪糕裏頭有粒粒椰肉,令椰子味道更加香。

怪不得好友極力推介這間餐廳, 環境舒適,食物好味,價錢合理,整體性價比都高,我們食得好滿足,下次一定要約埋朋友和他的愛犬再來試試户外營幕雅座。

2022-08-19 947 瀏覽
今天放假輕鬆吓,約咗朋友去咗一間位於商廈的餐廳,呢度環境好chill,有室外同室內,我哋揀咗室外坐,天花板有好多閃閃燈,非常有情調。先叫兩款嘢飲我朋友揀咗熱焦糖燉蛋咖啡,賣相唔錯,我揀咗一杯名字十分搞笑的嘢飲叫粉碎性骨折,主要成份有接骨木花、薄荷葉、青檸、梳打水配雪糕,因為我對接骨木花好奇,初次品嚐感覺唔錯,有淡淡花香,好易入口,整體調得唔錯,再配上雪糕真係好滿足。小食拼盤有洋蔥圈、炸雞、炸魚餅、燒菠蘿和墨西哥脆片,三五知己一路傾偈一路食非常合適、全部炸嘢都新鮮熱辣,尤其係洋蔥圈非常好味、燒菠蘿都值得推介。巨型豬扒跟薯菜超級巨型的豬扒,之前試過再encore,豬扒keep到肉質鮮嫩,而且肥瘦均勻。再配上不同的蔬菜同大大份薯條,好滿足。香芒斑斕奶蓋瀑布蛋糕配椰子雪糕非常有東南亞格調,斑斕蛋糕感覺清新,配上芒果甜甜酸酸再加上奶蓋瀑布做賣點,再配上清新的椰子雪糕,真係不能抗拒,打卡一流。

先叫兩款嘢飲

2022-08-11
粉碎性骨折
巨型豬扒配時菜
2022-08-17 45 瀏覽
合十今日跟一個離職嘅同事食飯,去咗呢間好有情調嘅餐廳。雖然位於工廠區,但是環境很好,整個天花板都是吊燈,好靚又舒服。牛油果蟹肉他他脆餅脆餅好好味,牛油果跟蟹肉混合起來味道又Creamy又鮮甜,整體感覺好fresh,作為頭盤一流👍🏻阿婆的秘密其實係一款蘋果特飲,好好飲,個名我沒有考究點解會咁搞笑。藍藍天空高掛我的夢也是一款特飲,藍色的,比較重椰子🥥味,喜歡吃椰子🥥的就不要錯過。帶子蟹肉南瓜🎃意大利飯值得讚嘅係無論係帶子、蟹肉、南瓜、味道都好平均,吃起來沒有意大利飯的硬,挺好味的。玫瑰🌹伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕🎂最欣賞係甜味淡淡的,玫瑰味好出,混合伯爵茶嘅茶味,整個蛋糕嘅口感及味道都很豐富,取走膠片後瀑布流出來令我我朋友都開心🥳大叫,好興奮好好玩!
合十

牛油果蟹肉他他脆餅

阿婆的秘密
其實係一款蘋果特飲,好好飲,個名我沒有考究點解會咁搞笑。

藍藍天空高掛我的夢

帶子蟹肉南瓜🎃意大利飯

玫瑰🌹伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕🎂
2022-08-17 34 瀏覽
網上見到餐廳嘅環境好靚吸引左我黎食晚餐室外環境好大好闊落成個天花都係燈一點點星光好浪漫雖然天氣好熱 但室外有好多風扇所以晚上感覺還好主食叫左#香辣忌廉海鮮扁意粉 非常惹味 意粉軟硬度控制得非常好海鮮好足料 辛辣度十足小食拼盤包括魚餅 炸雞粒 菠蘿 nachos脆片 魷魚圈一次過滿足哂唔同人口味份量足夠2-3人分享我最鐘意魚餅 好彈牙雞粒外脆內軟食完肉類 再食清甜菠蘿幫助消化#玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕賣相非常精緻 粉紅色表面外面有層膠片食前先將膠片鬆開那一刻 頂層嘅奶蓋就會好似瀑布咁樣 沿住蛋糕流下真係幾靚蛋糕好清新唔會過甜伯爵茶雪糕好香濃 同蛋糕好夾我唔太鐘意食甜品但這甜點不單賣相吸引味道都好高分 真心推介

網上見到餐廳嘅環境好靚

我唔太鐘意食甜品
但這甜點不單賣相吸引
味道都好高分 真心推介

2022-08-16 77 瀏覽
朋友住喺觀塘,今日特登約佢去合十食飯,呢間餐廳我都嚟過幾次,真係值得推介,最鍾意佢哋可以帶寵物嚟,又有室外地方,空間又大,食物質素高。今次我哋點咗….小食拼盤:炸魚餅香脆嫩滑、炸雞外面好脆,裏面好Juicy、洋蔥圈好大件,而且洋蔥好鮮甜、墨西哥脆片好香口。食完炸物再食燒菠蘿,好解油膩感,而且菠蘿好鮮甜多汁。極尚和牛漢堡:和牛漢堡扒好大塊,肉質鮮嫩又多汁,仲有一大片煙肉、新鮮蕃茄、生菜同埋香軟麵包,口感豐富。另外薯條香脆可口,用新鮮薯仔炸成,朋友話好好食!🤣🤣戀愛預告:有玫瑰花蜜、荔枝汁、蝶豆花、梳打水同雪糕,外表真係好靚,好有戀愛嘅感覺😂味道清甜。香芒斑斕奶蓋瀑布蛋糕配椰子雪糕:將執邊透明膠條拉起,就好似瀑布咁流落個蛋糕度,好有創意同好靚。斑斕蛋糕好香,芒果甜,配上椰子雪糕,配搭完美。

2022-08-04
  • 戀愛預告
  • 香芒斑斕奶蓋瀑布蛋糕配椰子雪糕
  • 極上和牛漢堡
  • 小食拼盤
2022-08-15 35 瀏覽
呢張觀塘嘅Cafe最特別一定係佢有個帳篷打卡位😍好似去緊camping咁✨大阪燒薄餅幾特別🤤薄脆嘅Pizza 用左燒汁同蛋黃醬做base🍕配料就有雞肉、蟹籽、芝士同堅魚絲 真係好似食緊大阪燒咁😎
2022-08-13 87 瀏覽
其實好早就book 左戶外食可惜天雨關係就唔開放不過在室內食都一樣無礙心情枱面一看滿眼都是星光的燈飾氣氛一樣甘chill巨型豬扒岩曬食肉獸的我哋,豬扒勁大塊,而且很厚肉,香煎豬扒鎖住肉汁,原塊豬扒連骨很入味。配菜用火腿包裹粟米心,筍,仲有青瓜,蕃茄,都很新鮮。仲有薯條食,一定飽。香葉煙肉黃金蠔是前菜,黃金蠔很飽滿,蠔身大隻,蠔味很鮮,仲有煙肉的肉汁油香,加上香葉的配襯,酥炸係寧捨香口玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕蛋糕係伯爵茶香,仲有奶蓋少少咸香,加上玫瑰花香,整體上都係花香茶香,打卡不錯,仲有伯爵雪糕很滋味。戀愛預告窗外天空每朵白雲,滿寫醉人曲譜。特飲很有這句歌詞的意境。飲起來很甜蜜,加上碟豆花的醉人紫色,係唔錯既,仲有荔枝的香氣的確sweet.綠帽子整杯飲品以蜜瓜為主,很香濃的果味,仲有菠蘿,檸檬更帶出果香,飲落去清甜帶點果酸,都唔錯。
其實好早就book 左戶外食
可惜天雨關係就唔開放
不過在室內食都一樣無礙心情
枱面一看滿眼都是星光的燈飾
氣氛一樣甘chill

玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕

綠帽子

2022-08-09 92 瀏覽
由你點飲品就已經笑死😆1飲品:攞你命三千,粒🤣雜果 、檸檬汁 、蜜桃汁 、紅茶 2飲品:多一士不如少一士🤣(沙冰)士多啤梨 、乳酪 、糖漿 、檸檬汁 3前菜:凱撒沙律🥗材料:煙肉 、羅文生菜、巴瑪臣芝士 、麵包粒 。羅文生菜好新鮮爽脆,菜上面灑滿巴瑪臣芝士,煙肉同麵包粒,清清地嘅沙律。4主菜:牛油汁白酒大蜆意粉🍝大蜆 、洋蔥 、蘆筍 、香草 、蒜片 、牛油 呢個牛油汁唔膩,亦好香,捲埋意粉食,每一啖都好滋味,蜆肉都好多,成個碟鋪滿晒蜆肉,食到舔舔脷。5巴瑪火腿火箭菜薄餅🍕巴瑪火腿 、火節菜 、黑松露蜜糖醬 、芝士 ,至愛超薄嘅餅皮,焗到脆卜卜,重有芝士嘅拉絲🤤食落重有一點點蜜糖的甜,成件事好正。6)(甜點法國直送)焦糖朱古力脆脆三重奏配伯爵茶雪糕(每日限量供應)🍨呢個甜點好食,但唔太覺得有脆脆,伯爵茶雪糕就好味。7招牌奶蓋瀑布蛋糕打卡啦⋯⋯甜點:玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布🍧撕下膠膜就流出奶蓋瀑布,真係好正。8飲品:阿婆的秘密🤣(沙冰)新鮮蘋果 、蘋果蜜 、檸檬汁 、紅茶 9飲品:戀愛預告🤣玫瑰花蜜 、荔枝汁 、蝶豆花 、梳打水 、雪糕 總括4款飲品都好飲👍👍👍
由你點飲品就已經笑死😆
1飲品:攞你命三千,粒🤣
雜果 、檸檬汁 、蜜桃汁 、紅茶
2飲品:多一士不如少一士🤣(
沙冰)
士多啤梨 、乳酪 、糖漿 、檸檬汁

3前菜:凱撒沙律🥗
材料:煙肉 、羅文生菜、巴瑪臣芝士 、麵包粒 。

4主菜:牛油汁白酒大蜆意粉🍝
大蜆 、洋蔥 、蘆筍 、香草 、蒜片 、牛油

5巴瑪火腿火箭菜薄餅🍕
巴瑪火腿 、火節菜 、黑松露蜜糖醬 、芝士 ,

6)(甜點法國直送)焦糖朱古
力脆脆三重奏配伯爵
茶雪糕(每日限量供應)🍨
呢個甜點好食,但唔太覺得有脆脆,伯爵茶雪糕就好味。

7招牌奶蓋瀑布蛋糕
打卡啦⋯⋯
甜點:玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布🍧
撕下膠膜就流出奶蓋瀑布,真係好正。

8飲品:阿婆的秘密🤣(沙冰)
新鮮蘋果 、蘋果蜜 、檸檬汁 、紅茶
9飲品:戀愛預告🤣
玫瑰花蜜 、荔枝汁 、蝶豆花 、
梳打水 、雪糕
總括4款飲品都好飲👍👍👍