2021-10-28 87 瀏覽
觀塘西式料理這是一間新開的cafe , 有terrace outdoor seating ,很舒服,特別和朋友來吃晚飯。我們點了:巴瑪火腿火箭菜薄餅脆薄的批底,批底軟熟、有彈性。調味的黑松露蜜糖醬和芝士配搭得很好。巴瑪火腿份量亦很多。冬陰功海鮮扁意粉海鮮放了帆立貝、蝦、蜆跟帶子,份量十足。調味酸中帶辣,味道濃郁,意粉均勻地掛了冬陰功的味道。小食拼盤包括了薯條、洋蔥圈、烤菠蘿、炸雞件和炸魚餅。份量很多,$128非常優惠!洋蔥圈炸得出色,洋蔥不會炸得太乾,保留濕潤和甜甜的洋蔥味。烤菠蘿亦很特別。酒的選擇有啤酒、mocktail 、瓶裝白酒,特別適合happy hour 。這裏也歡迎小動物,見到有人帶了小狗來。
觀塘西式料理

我們點了:

巴瑪火腿火箭菜薄餅

冬陰功海鮮扁意粉

小食拼盤

這裏也歡迎小動物,見到有人帶了小狗來。

2021-10-28 85 瀏覽
同閨密來到觀塘港貿中心2樓的合十。環境同傳說中嘅一樣「滿天星光」,不少打卡位,雖然處於戶外 ,一點都不悶熱, 還有少少涼風。可以用QR code 下單,環境食物服務都唔錯,會再來。燒牛肉紫洋蔥沙律($158)牛肉香氣噗鼻,帶點辣味,是個不錯的開胃前菜。巴馬火腿火箭菜薄餅($103)薄脆pizza, 少少咸帶點蜜糖甜味。巴馬火腿蝦頭扁意粉($168)扁意粉乾身, 蝦身爽口鮮甜,配搭微咸的巴瑪火腿片, 越食越辣越惹味。戀愛預告($68)玫瑰花蜜,荔枝汁,蝶豆花,雪糕。拌勻是浪漫的淡紫色。拿鐵熱咖啡($35)好可愛的拉花, 依個可愛怕醜小女孩, 畫功好可愛。柚子慕絲蛋糕真的有柚子相伴,蛋糕鬆軟。
同閨密來到觀塘港貿中心2樓的合十。

環境同傳說中嘅一樣「滿天星光」,

燒牛肉紫洋蔥沙律($158)
牛肉香氣噗鼻,帶點辣味,是個不錯的開胃前菜。
燒牛肉紫洋蔥沙律

巴馬火腿火箭菜薄餅($103)
薄脆pizza, 少少咸帶點蜜糖甜味。
巴馬火腿火箭菜薄餅

巴馬火腿蝦頭扁意粉($168)

巴馬火腿蝦頭扁意粉

戀愛預告($68)
玫瑰花蜜,荔枝汁,蝶豆花,雪糕。
拌勻是浪漫的淡紫色。

戀愛預告

拿鐵熱咖啡($35)
好可愛的拉花, 依個可愛怕醜小女孩, 畫功好可愛。

拿鐵熱咖啡

柚子慕絲蛋糕
真的有柚子相伴,蛋糕鬆軟。

柚子蛋糕

2021-10-27
巴馬火腿火箭菜薄餅
拿鐵熱咖啡
柚子蛋糕
2021-10-26 75 瀏覽
觀塘New樓上cafe🍽室內係行文青木系風🤎有打卡吊椅📸室外係行渡假休閑風🌴及漫天星空燈串🤩夜晚應該好浪漫✨秋涼坐室外都好舒服🌿#寵物友善 可以同佢哋影靚相🐈🐕食物都幾好味有驚喜👍🏼(餐牌在最後)[🍹阿婆的秘密Apple’s secret🍎]以紅茶做底加入新鮮蘋果、蘋果蜜、檸檬汁造型好靚🤩好岩打卡
觀塘New樓上cafe🍽
室內係行文青木系風🤎有打卡吊椅📸

#寵物友善 可以同佢哋影靚相🐈🐕
食物都幾好味有驚喜👍🏼(餐牌在最後)
[香草焗雞翼]
煎得好香😋外層微甜薄脆、咬落juicy肉滑
配上酸辣醬、香草蜜糖、特製沙律醬
(其實雞翼不沾醬也好好食😆)

[蟹籽蟹棒雜菜沙律]
蟹籽、藜麥及沙律菜的組合口感很爽脆🥗
配上柚子醋調味更fresh更輕盈

[龍蝦汁海鮮意大利飯]
香濃的creamy龍蝦汁包裹住每粒飯😋
口感啱啱好,最怕會太硬/太淋
配料有帆立貝、蝦、青口、蘆筍

[🍹阿婆的秘密Apple’s secret🍎]
以紅茶做底加入新鮮蘋果、蘋果蜜、檸檬汁
造型好靚🤩好岩打卡

2021-10-25 141 瀏覽
♥️觀塘新開業半室外fusion西餐廳讚一下這裡的員工好nice~環境又大又舒服室內有木系餐桌渡假風打卡鞦千室外則環境寬敞有一大幅閃閃天花吊燈間上來飲杯應該好好feel~食物和飲品選擇多:食物有輕食、小食、主食、意粉、意大利飯、Pizza、點品飲品有特色沙冰、Mocktail、咖啡、茶、汽水等二人不太肚餓今次沒有點主食只點了小食和輕食食物食品屬於小清新類型味道不會太濃烈或加工且感到新鮮和保留食材原味特色飲品是我的菜👍🏻⭐️ 雞肉餡餅配沙律 $78雞肉、蕃茄、沙律菜、洋蔥、意式青瓜、墨西哥卷⭐️小食拼盤 $128燒菠蘿、炸魚餅 、炸雞、洋蔥圈、薯條⭐️ 阿婆的秘密 Apple Smoothie $58新鮮蘋果、蘋果蜜、檸檬汁、紅茶⭐️ 攞你命三千•粒 Orchard $58雜果、檸檬汁、蜜桃汁、紅茶*飲品名稱好攪鬼😆Menu
♥️觀塘新開業半室外fusion西餐廳
讚一下這裡的員工好nice~
環境又大又舒服
室內有木系餐桌
渡假風打卡鞦千

室外則環境寬敞
有一大幅閃閃天花吊燈
間上來飲杯應該好好feel~

食物和飲品選擇多:
食物有輕食、小食、主食、意粉、意大利飯、Pizza、點品
飲品有特色沙冰、Mocktail、咖啡、茶、汽水等

二人不太肚餓
今次沒有點主食
只點了小食和輕食
食物食品屬於小清新類型
味道不會太濃烈或加工
且感到新鮮和保留食材原味
特色飲品是我的菜👍🏻

⭐️ 雞肉餡餅配沙律 $78
雞肉、蕃茄、沙律菜、洋蔥、意式青瓜、墨西哥卷
雞肉餡餅配沙律

⭐️小食拼盤 $128
燒菠蘿、炸魚餅 、炸雞、洋蔥圈、薯條

⭐️ 阿婆的秘密 Apple Smoothie $58
新鮮蘋果、蘋果蜜、檸檬汁、紅茶
阿婆的秘密 Apple Smoothie

⭐️ 攞你命三千•粒 Orchard $58
雜果、檸檬汁、蜜桃汁、紅茶
攞你命三千•粒 Orchard

阿婆的秘密 Apple Smoothie
攞你命三千•粒 Orchard
  • 阿婆的秘密
  • 攞你命三千•粒
呢排涼涼地 想搵啲有outdoor嘅餐廳搵到呢間新餐廳 係正APM隔離勁方便室內都有三張枱 但大部分枱係係出面outdoor户外空間好闊落 好開揚 仲有啲燈串裝飾有吊椅同千秋打卡位 都係pet friendly🐶夜晚嚟應該會更有氣氛 黑松露薯條 $48呢個價錢好抵食 份量好多 黑松露味都好香牛油香草白酒蜆 $88呢個真係要試 食到有酒味之餘 仲有牛油香同加左清新既檸檬汁啲蜆完全無沙 都算大粒同鮮甜巴瑪火腿火箭菜pizza $108Pizza係偏薄身 但芝士味好濃仲有啲蜜糖 小小甜 配落火箭菜度幾match法式焦糖燉蛋咖啡 $38見咁得意就嗌左黎試下 結果幾有驚喜上層係小小脆身既焦糖 下面就係奶啡雖然啡底比較普通 但整體都好飲阿婆的祕密 $58主要係蘋果紅茶既味 但就唔係好有沙冰既感覺新張優惠仲有8折 好抵食😆店員招呼好好 仲主動幫我地影相😌呢度都好多款式既野食 除咗咖啡仲有酒ADB 意粉 Pizza 仲有素食menu下次會夜晚再黎試下 👏🏻👏🏻👏🏻
呢排涼涼地 想搵啲有outdoor嘅餐廳

ADB 意粉 Pizza 仲有素食menu
下次會夜晚再黎試下 👏🏻👏🏻👏🏻
  • 牛油香草白酒蜆
2021-10-24 1107 瀏覽
下班後約了同事去試最近在巧明街港貿中心二樓新開的西餐廳, 聽其他同事試過口碑不錯尤其是女同事大讚! 去到眼前一亮的!餐廳裝潢簡約文清很雅氣,室內有一座韆鞦架是個打卡點,座位以室外為主,燈光明亮非常 寬敞開揚! 待應熱誠招待,坐在室外座位,我們四周打量一下,两個大男人不自覺地也在韆鞦架上拍照打卡! 先點飲品~看看餐牌也有很多選擇,價錢也不貴,有些飲品起的名字頗特別盞鬼!沙冰~阿婆的秘密 58元內有蘋果糖漿, 檸檬汁,蘋果,紅茶等。茶味香,甜美清新,十分好喝!Mocktail~攞你命三千 58元內含有什果,檸檬汁,蜜桃汁和紅茶等。充滿果香,很醒神!不管飲品與名字的關係如何,總之就是好飲有趣!點了蟹子蟹棒雜菜沙律 98元先醒一醒味蕾!蔬菜充水份爽口非常!小食牛油香草白酒蜆 88元檸檬香氣清新,牛油醬汁滑而味濃,蜆肉鮮甜爽口!主菜~巨型豬扒配薯菜 188元重份量!果然是巨型!肉質夠淋滑有肉汁,味道不過不失屬正常!龍蝦汁海鮮意大利飯 178元熱熱的龍蝦汁味道香濃,多配料有帆立貝,蝦球,青囗,洋葱和 露筍等。很豐富!飯的硬度剛剛好,好味!對這間餐廳的味道,服務,收費和環境很滿意!原來
先點飲品~

沙冰~
阿婆的秘密 58元
內有蘋果糖漿, 檸檬汁,蘋果,紅茶等。
茶味香,甜美清新,十分好喝!

Mocktail~
攞你命三千 58元
內含有什果,檸檬汁,蜜桃汁和紅茶等。

點了蟹子蟹棒雜菜沙律 98元
先醒一醒味蕾!
蔬菜充水份爽口非常!

小食
牛油香草白酒蜆 88元
檸檬香氣清新,牛油醬汁滑而味濃,蜆肉鮮甜爽口!

主菜~
巨型豬扒配薯菜 188元
重份量!果然是巨型!
肉質夠淋滑有肉汁,味道不過不失屬正常!

龍蝦汁海鮮意大利飯 178元

對這間餐廳的味道,服務,收費和環境很滿意!
原來還歡迎攜同寵物的!
下次可以約女友帶她的狗狗一起來 Chill一下!
2021-10-21
  • 巨型豬扒配薯菜配薯菜
  • 龍蝦汁意大利飯
  • 阿婆的秘密
2021-10-24 704 瀏覽
觀塘新開左一間好chill好靚嘅餐廳呀!而且仲有好多打卡位,特別係呢張休閒沙發吊椅,真係可以喺度無限打卡!燒牛肉紫洋蔥沙律沙律菜好新鮮,紫洋蔥食落好香口,而且仲有非常Juicy嘅菠蘿同車厘茄。主角牛肉夠嫩口,加埋伴碟嘅辣汁更加開胃,整體非常好食!牛油香草白酒蜆蜆肉鮮甜,絕對真材實料,隻隻都有蜆肉,絕對冇啲空殼撈係入面,而且牛油味同香草味都好突出!檸檬味夠香,好正!巨型豬扒香草包呢個名真係冇改錯,個豬扒包好大好大,食完幾乎成個人飽咗!豬扒好軟腍,包入面仲有番茄片、紫洋蔥、沙律菜等,熱騰騰即食冇得頂!龍蝦汁海鮮意大利飯海鮮飯入面有好多款唔同嘅海鮮,例如有帆立貝、蝦球、青口等,意大利飯軟硬適中,有嚼勁,龍蝦汁味道好香,認真唔錯!攞你命三千•粒呢杯飲品簡直係廚師嘅心血,因為入面嘅果肉全部都係即叫即切,製作真係唔容易!整體味道似水果茶,非常易入口!戀愛預告呢杯飲品唔單止打卡好正,而且味道都好好!它有豐富的荔枝香味,非常清甜,係人人都會鍾意嘅味道!

牛油香草白酒蜆

• 巨型豬扒香草包
  • 攞你命三千•粒
  • 戀愛預告
2021-10-21 180 瀏覽
合十,光聽到這家新餐廳的名字已經夠吸引,到步一看像後花園的寫意和夢幻般的燈泡,把心情帶進仙景!今日頭盤選了炸物拼盤 ($148)來配啤酒,份量十分,脆口的洋蔥圈,意外地討好!還有三款醬汁配搭,細心致極!通風的格局,很有秋意,還是先來兩支啤酒吧!接著主食叫咗巴瑪火腿火箭菜pizza 和龍蝦汁意大利飯。巴瑪火腿火箭菜pizza 103元龍蝦汁意大利飯。粒粒皆被龍蝦汁包圍的飯粒,不用說,就是鮮香無比!加上大蝦、青口、扇貝等美味海鮮相容,越吃越有勁!光是環境、服務、性價比,<合> 已將成為官塘的明日之星!這家以西式輕食為主的打咭餐廳,不要錯過!

還有三款醬汁配搭,細心致極!

通風的格局,很有秋意,還是先來兩支啤酒吧!

接著主食叫咗巴瑪火腿火箭菜pizza 和龍蝦汁意大利飯。

巴瑪火腿火箭菜pizza 103元

龍蝦汁意大利飯。
粒粒皆被龍蝦汁包圍的飯粒,不用說,就是鮮香無比!

加上大蝦、青口、扇貝等美味海鮮相容,越吃越有勁!

光是環境、服務、性價比,<合> 已將成為官塘的明日之星!

這家以西式輕食為主的打咭餐廳,不要錯過!
2021-10-18 182 瀏覽
觀塘港貿中心2樓新開左一間狗狗friendly 嘅餐廳❤️ 知道之後就即刻約好鄰居一齊去🥰 本身諗住大家都帶埋自己嘅狗仔去,點知出門口嗰陣喜兒妹妹黐住我,咁我唯有帶喜兒,帶唔到小新😂😂😂 最近呢個情況經常發生! 每一次我換衫嗰陣佢就話要一齊出街😅 講返呢間餐廳,真係好有驚喜,新開嘅餐廳來講,佢真係好齊全,服務又周到! 仲有室外可以坐😍 我哋去嗰日都仲未凍,坐喺出面都好舒服,因為佢有好多大型嘅室外冷氣機💕 舒服餐廳入面仲有好多打卡位,室外嘅位置又有好多燈飾,影得好靚🥰🥰🥰我今次叫咗egg Benedict 一刀切落去係留心嘅,超正,好邪惡,側邊嘅沙律菜就好開胃,而且好新鮮👍🏻意粉真係做到好彈牙好咬口,但係又唔係生嗰隻! 香港好少餐廳可以做到😳 我見佢有好多款意粉,下次想試多兩款! 今次呢隻巴馬火腿蝦球扁意粉好好食! 真材實料,蝦又夠彈牙👍🏻👍🏻黑松露薯條,真係即刻炸出嚟俾我哋,超熱辣辣🤩😳 唯獨係黑松露醬個味道可以再勁啲!不過已經好好食! $48 來講真係超水準! 我仲叫咗杯嘢飲,個名好好笑,叫咗阿婆的秘密㊙️😂😂😂 實際上係蘋果紅茶沙冰😆 秋天飲呢一個好舒心啊💕 BB就叫咗一個兒童A餐,佢

BB就叫咗一個兒童A餐,佢食晒所有嘅意粉😳 仲要係自己一個人係咁食! 完全唔使我餵佢! 真係好叻女👍🏻 證明啲嘢真係好好食
2021-10-11
2021-10-13 213 瀏覽
估唔到觀塘都有咁夢幻🌌嘅餐廳,由商業大廈大堂,走入餐廳,設計簡約清新,仲有一個千秋椅,再走會見到後花園😍。好大空間嘅室外座位,旁邊滿是植物🌿🌴,而天花掛滿吊燈閃閃✨牛油🧈香草白酒蜆 $88必食必食,湯汁好creamy,牛油香濃, 另加咗清新嘅檸檬🍋汁, 調味恰到好處,唔會太酸燒牛肉紫洋蔥沙律 $158燒牛肉香口又軟嫩,沙律🥗有紫洋蔥、菠蘿🍍、車厘茄、蒜片等,好豐富🤩龍蝦🦞汁海鮮意大利飯 $178龍蝦汁都幾香濃同順滑,意大利飯煮得剛好唔太軟有咬口。 蝦🦐肉夠彈牙。藍藍天空高掛我的夢 $58戀愛預告 $68以歌詞做名😆😆 幾得意。 前者淺藍色好夢幻,椰奶及菠蘿味香而且好夾後者係紫色同樣吸引🥰

牛油🧈香草白酒蜆 $88

燒牛肉紫洋蔥沙律 $158