2021-11-13 37 瀏覽
係觀塘apm附近嘅港貿中心發現有間新開好浪漫嘅餐廳,餐廳天花閃閃發光,好靚~ 大部分座位都係open area,放咗好多部大型吹風機同冷氣機,所以空氣好流通😍 好舒服嘅環境👍🏻蟹籽蟹棒雜菜沙律 $98沙律菜好新鮮,同配菜都好多款式,仲有藜麥感覺好健康。蟹籽蟹棒都好足料。忌廉香草青口(8隻)$98 青口份量大小適中,忌廉咸咸地配青口入口好順滑😃 巴瑪火腿火箭菜薄餅 $103薄餅係10吋,兩個人食啱啱好❤️ 薄餅烤得好香脆,表面有芝士,火腿火箭菜好滿,每一口都好滋味😋😋巨型豬扒配薯菜 $188個豬扒都幾juicy,點醬汁食好惹味,味道似係燒烤醬😃 薯菜份量都幾多,有粗薯條,瓜,煙肉包住蘆筍又幾正幾好味😋

蟹籽蟹棒雜菜沙律 $98

忌廉香草青口(8隻)$98
青口份量大小適中,忌廉咸咸地配青口入口好順滑😃

巴瑪火腿火箭菜薄餅 $103

巨型豬扒配薯菜 $188
2021-11-13 52 瀏覽
「合十」係觀塘工廈新開嘅室內餐廳,成個天花板都以燈串裝飾,好浪漫啊💕牛油香草白酒蜆 $88每日新鮮採購嘅珍珠蜆幾飽滿,水分充盈,如果大隻少少就perfect🤩牛油味香濃,加埋百里香同埋檸檬等配料調味得宜,如果有麵包沾吓就正🧈冬陰功海鮮扁意粉 $168夏天熱到無胃口,最適合食啲酸酸辣辣嘅菜式🌶️由正宗泰國師傅烹調,有新意得黎又幾惹味❤️意粉軟硬適中,加埋晴甜無渣嘅蘆筍好開胃😋迷你巨型豬扒包 $178厚切豬扒以慢煮方式烹調,熟度剛好幾淋身!唔會好似一般煎咁韌咁鞋🥩香草包冇齋包咁寡, 趁熱食幾軟熟🥖香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕 $88每日限量嘅自家製海鹽焦糖奶蓋甜中帶鹹,唔會太厚重👍🏻戚風蛋糕幾有蛋香,鬆軟啲就好👍🏻😝藍藍天空高掛我的夢 $48 / 綠帽子 $58 / 戀愛預告 $58色彩繽紛嘅特飲味道麻麻,勝在色彩繽紛🌈適合鍾意打卡嘅女仔📷✨Latte $35有專業咖啡師駐場果然唔同啲☕️味道&拉花嘅水準都比一般餐廳好😋

牛油香草白酒蜆 $88

冬陰功海鮮扁意粉 $168

迷你巨型豬扒包 $178

香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕 $88

Latte $35
其實我好少打Comment午餐Set叫咗雞卷、全日早餐、卡邦尼意粉、腸意粉三位女士一位男士全部人都覺得唔飽雞卷得果兩嚿仔同少量沙律菜雖然雞卷夠熱同味道尚可全日早餐質素極普通兩碟意粉得好少肉同細份完全唔知憑咩收$13x一個意粉餐飲品普通太過份以咁嘅價錢響觀塘區搵倒更優質嘅選擇只係你哋個裝修靚少少我真係好後悔選擇嚟試依一間新餐廳希望餐廳可以努力改善啦咁嘅份量都叫set lunch真係讓人難以置信以目前水準絕對唔會亦都唔推介任何人嚟你依間度食食完一肚氣一粒星都唔想俾但openrice個app迫我
其實我好少打Comment
午餐Set叫咗雞卷、全日早餐、卡邦尼意粉、腸意粉
三位女士一位男士
以目前水準絕對唔會亦都唔推介任何人嚟你依間度食
食完一肚氣
一粒星都唔想俾但openrice個app迫我
2021-11-11
15 分鐘 (堂食)
2021-11-11 53 瀏覽
響觀塘返工,真係好口福, 今日去港貿中心2樓一間新餐廳, 見佢英文名係Fusion Tens,即係食Fusion 菜啦, 咁實好多選擇啦, 入到餐廳, 以木及白色為主, 有個鞦韆打卡位, 非常吸晴, 少女及文青風格,見Menu 好多選擇, 先叫兩份light Food, 因好想叫埋甜品, 叫了All Day Breakfast $108, 有一大個酥脆牛角包,香草肉腸, 焗豆, 沙律菜, 兩大片新鮮煙肉和好Creamy的忌廉炒蛋。飲品名稱好特別,叫了攞你命三千粒,店員嚷著呢個名放低時, 忍唔住笑左出來, 其實即係水果茶, 驚喜好多果肉, 有蜜桃粒+多件新鮮角切西柚+新鮮鳳梨片,茶味香濃。,另一主食叫了雞肉餡餅配沙律$78,雞肉粒加胡麻醬,墨西哥卷餅皮夠軟身,連沙律菜, 夠新鮮。配一杯藍色為主的藍藍天堂高掛我的夢Coconut Smoothie $48, 外型好靚, 淺藍色, 味道有菠蘿汁和椰漿味道,都好大杯。甜品叫了最有特色的香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕$88, 非常適合打卡用, 蛋糕鬆軟, 有蛋香, 配了一個非常濃味的朱古力雪糕球,同個蛋糕好夾, 香蕉好新鮮。心太軟, 心太軟蛋糕味道唔
見Menu 好多選擇,

心太軟, 心太軟蛋糕味道唔算太甜,也唔太流心, 配一球呍喱拿雪糕。
2021-11-09
5 分鐘 (堂食)
2021-11-11 65 瀏覽
在觀塘工作的朋友,今晚約我到一間新開的特色餐廳吃晚餐。餐廳在地鐵站附近,穿過商場直達,十分方便。餐廳有一個半露天(有天幕)的大堂,上面掛著一串串的小燈,彷彿天上的繁星,加上戶外檯椅,令人如置身星光下的郊野用餐。我們都不是很大胃口,就點了一個主菜、一個小食和一個甜品,再加上兩杯飲品。“巨型豬扒跟薯菜”,豬扒真的很巨型,不單止面積大,而且厚切,等如一般份量的兩塊,肉質口感也不錯。配菜還有薯條、烤青瓜、蕃茄、火腿包玉米芯和露筍,真是超級份量,足夠兩個人吃。“泰式辣椒青口”,青口肉質爽口,配上泰式辣醬,少少辣,相當惹味。“抹茶紅豆奶蓋瀑布蛋糕”,香滑的抹茶味鮮奶,蓋住鬆化的蛋糕,拉起膠紙讓奶像瀑布般瀉下。再伴有雪糕和紅豆粒,非常有心思,又好味道。“熱朱古力”,我從未見過如此精細的拉花,簡直是藝術傑作,真捨不得一口喝下,唯有拍照留念。這裏的食物製作非常有誠意,服務又好,地方有特色,下次再約多幾個朋友來聚會,嚐多幾個菜式。

2021-11-10 48 瀏覽
食食食,最喜歡四處搵好野食,這次被這間燈牆天花完全吸引著,一入內,仿如置身星空下的感覺,很浪漫,立刻胃口大開吖😂眼見差不多每枱都點了巨型豬扒跟薯菜,嘩!真的很大塊豬扒啊😃又巨型又厚肉,是慢煮的,肉質頗嫩滑,不會乾身且有肉汁,伴菜也很健康,是烤香了的煙肉露荀粟米卷、蕃茄及脆肉瓜。莎樂美腸菠蘿薄餅很有那些年的熟悉感,餅底是薄身款,香脆可口,再加入菠蘿、煙肉及芝士作餡料,清新味美。桂花焗雞翼香氣撲鼻,尤其是我最愛的桂花香,與雞翼是絕配,吃多幾隻也不夠喉。甜品也很有特色,香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕,當拉起圍邊的保護紙,焦糖奶蓋便如瀑布般滑下😃 好玩得意又裝觀吖!朱古力濃香蛋糕不太甜,一層一層慢慢吃!飲品也有驚喜,紅都面哂有西柚、檸檬汁、梳打水及雪碧,是杯少酸的開胃飲品。戀愛預告名字唯美,有玫瑰花蜜、荔枝汁、蝶豆花、梳打水及雪糕,賣相精美層次分明,荔枝控必飲之選。
眼見差不多每枱都點了巨型豬扒跟薯菜,嘩!真的很大塊豬扒啊😃
  • 香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕
  • 戀愛預告
2021-11-10 53 瀏覽
觀塘又新開了一間cafe 餐廳於位港貿中心2樓 ,在鬧市中有一個綠油油的半戶外區域和吊椅,室內裝潢以白色和木色為主調,室外區域更有韆鞦吊椅。加上檯與檯之間有一定距離,環境令人感覺舒適,營造了的忙閒偷閒的感覺。平時和朋友來聚一聚聊天也是一個好地方吧。Tea Time 的時間和朋友點了一些輕食,一份Vegan All Day Beakfast (素)和 班尼迪蛋Vegan All Day Beakfast (素)食物豐富有炒蛋,茄汁豆,蕃茄,沙律菜,牛油果和麵包,這個份量很足夠,食物質素都中規中矩。班尼迪蛋鬆餅微烤一件是厚厚的牛油果,另一件是巴瑪火腿,同樣加上了水波蛋和荷蘭醬汁,味道可口。心太軟配雪糕暖暖的心太軟切開一半朱古力醬慢慢流出來,朱古力醬甜味適中加一口雪糕一起食真是令人愉快。還有點了一杯特色是焦糖燉蛋咖啡,表面放上滑溜的燉蛋,味道香甜。香橙咖啡飲第一啖會飲到好香的香橙味,亦都夾雜左咖啡豆帶來嘅少少果香味。

Vegan All Day Beakfast (素)

班尼迪蛋

心太軟配雪糕

2021-11-10 45 瀏覽
朋友在觀塘區工作,今日約了我在她公司附近午膳, 這餐廳是在二樓樓上舖,設有室內及室外,室外地方比較寬敞,我倆選擇了室外,坐下便用自己手機的二維碼下單,簡單又不麻煩別人,我選了All day breakfast :炒蛋很嫩滑丶茄汁豆又甜丶煙肉厚而煙韌,有嚼感 丶香草腸有口感丶雜菜沙律清爽及牛角包鬆化有層次感。朋友選了班尼迪蛋,以雜菜沙律丶牛油果丶流心雞蛋為主,很健康。香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕,用 cream蓋著蛋糕,一切便像瀑布的流下,甜度適中。意大利泡沫咖啡,香濃可口,送以上的蛋糕非常匹配。朋友點了熱檸檬水及心太軟配雪糕。飯後來個甜品,令到整頓聚餐曾添了美好的句號。

意大利泡沫咖啡,香濃可口,送以上的蛋糕非常匹配。

朋友點了熱檸檬水及心太軟配雪糕。

飯後來個甜品,令到整頓聚餐曾添了美好的句號。

2021-11-10 44 瀏覽
見到餐廳新開又有得打卡,趁中午剛開門便來到。餐廳只有一兩張枱在室內,大部份的枱都在室外。室外的天花掛滿了燈飾,用了很多植物去裝飾,枱上放了乾花,美觀及乾淨。枱與枱之間放了風機,不會太熱。我們選了兩個輕食再食甜品。All Day Breakfast | $108有滑蛋、茄汁豆、牛角包、煙肉、腸仔及沙律菜。碟的顏色影相幾靚,蛋夠滑不老身,欣賞煙肉不會煎得太乾。牛角包大個,再脆一點更好。班尼迪蛋Egg Benedict | $98班尼迪蛋有兩款口味,一個配牛油果,一個配上火腿。先食味道較輕的牛油果,蛋半熟但汁不多,鬆餅煙韌。夾火腿的味道較濃,火腿味道香。多一士不如少一士 | $48主要是士多啤梨🍓及乳酪的味道,帶少少乳酪酸味。不能放太久才喝,冰水會有些分離。綠帽子 | $58剛好沒有了哈密瓜雪糕,用了雲呢拿雪糕代替。味道甜甜的,清涼解渴。心太軟配雪糕 | $88用了蘋果及青提子伴碟,跟心太軟一起食,生果酸味中和了朱古力甜味。香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕 | $88想不到這兒也有瀑布蛋糕,一拉起膠片,奶蓋倒下,打卡一流。奶蓋帶有少許鹹味,蛋糕軟綿綿,旁邊有香蕉片。
枱與枱之間放了風機,不會太熱。我們選了兩個輕食再食甜品

All Day Breakfast | $108

班尼迪蛋Egg Benedict | $98

多一士不如少一士 | $48
主要是士多啤梨🍓及乳酪的味道,帶少少乳酪酸味。
不能放太久才喝,冰水會有些分離。

綠帽子 | $58

心太軟配雪糕 | $88

香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕 | $88
想不到這兒也有瀑布蛋糕,一拉起膠片,奶蓋倒下,打卡一流。
奶蓋帶有少許鹹味,蛋糕軟綿綿,旁邊有香蕉片。
2021-11-01
2021-11-09 45 瀏覽
朋友推介位於觀塘巧明街港貿中心二樓有西餐廳新開張值得一試! 今晚與朋友來到見環境很錯!除室內少量座位外大部分都設於室外所以很寬敞開揚,裝潢簡約文青格調,天花以滿天星星吊燈作裝飾,光線柔和很舒服和有多個打咭位,與朋友興致勃勃的到每個角落拍照!餐牌內多款式選擇;小食,素食,餐飲……飲品起的名字調皮有趣! Q R Code點餐方便快㨗!有趣的飲品一定要試一試~攞你命三千 $ 48這杯飲品充滿新鮮水果的果香和茶香很清新!戀愛預告 $ 58顔色漂亮浪漫有層次!最底層是紅色的洛神花糖漿,紫色是蝶豆花和兩粒荔枝再上一球雲呢拿雪糕,將所有材料混合後酸酸甜甜的味道不錯!燒牛肉紫洋葱沙律 $ 158多種蔬菜外還有菠蘿和紫洋葱等。燒牛肉軟滑。份量多醬汁味道清新。沙樂美腸菠蘿Pizza $ 88薄薄批底很香脆!味道不錯!龍蝦汁意大利飯 $ 178很有意大利風味, 飯粒帶口感的,醬汁濃郁海鮮爽口新鮮。用餐期間見不少拍拖男女光顧埸面Sweet,這裡的環境很吸引蜜運中的戀人拍照。最後又點了甜品~藍莓芝士蛋糕 $ 78蛋糕香滑配上朱古力雪糕,餐具優雅漂亮令人 賞心悅目!在這用餐除感到浪漫外還有一份無拘束
朋友推介位於觀塘巧明街港貿中心二樓有西餐廳新開張值得一試!
今晚與朋友來到見環境很錯!

餐牌內多款式選擇;
小食,素食,餐飲……
飲品起的名字調皮有趣!

Q R Code點餐方便快㨗!

有趣的飲品一定要試一試~
攞你命三千 $ 48
這杯飲品充滿新鮮水果的果香和茶香很清新!
戀愛預告 $ 58
顔色漂亮浪漫有層次!

燒牛肉紫洋葱沙律 $ 158
多種蔬菜外還有菠蘿和紫洋葱等。
燒牛肉軟滑。份量多醬汁味道清新。

沙樂美腸菠蘿Pizza $ 88
薄薄批底很香脆!味道不錯!

龍蝦汁意大利飯 $ 178
很有意大利風味, 飯粒帶口感的,醬汁濃郁海鮮爽口新鮮。

最後又點了甜品~
藍莓芝士蛋糕 $ 78
蛋糕香滑配上朱古力雪糕,

餐具優雅漂亮令人 賞心悅目!
在這用餐除感到浪漫外還有一份無拘束的自在感!很錯的星星花園餐廳!

2021-11-03
2021-11-09 33 瀏覽
估唔到觀塘有間咁chill嘅餐廳一入到去平台area,真係好似置身於night market連indoor 都有打卡位好鍾意呢間餐廳嘅design巨型豬扒配薯菜塊豬扒真係又大又厚肉煎到表面金黃色,夠哂香!肉質非常嫩滑,口感仲好有彈性巴瑪火腿火箭菜Pizza呢個Pizza係我鍾意嘅薄脆底有啲黑松露香,味道甜甜哋,應該加左少少蜜糖!可以同parmaham嘅味道互相平衡桂花焗雞翼咬第一啖,已經食到好香嘅桂花味放咗一陣先食,仍然非常熱辣辣!雞翼肉質勁嫩滑,仲好juicy係一碟唔錯嘅小食~~心太軟一切開,唔算非常流心!但朱古力味夠哂濃好好食呀!粉身碎骨折呢度嘅mocktail名好有特色呢杯類似mojito,不過就多左個雪糕球,同埋味道甜甜地!攞你命三千。粒
估唔到觀塘有間咁chill嘅餐廳

連indoor 都有打卡位
好鍾意呢間餐廳嘅design

塊豬扒真係又大又厚肉

煎到表面金黃色,夠哂香!
肉質非常嫩滑,口感仲好有彈性

巴瑪火腿火箭菜Pizza
呢個Pizza係我鍾意嘅薄脆底

有啲黑松露香,味道甜甜哋,應該加左少少蜜糖!
可以同parmaham嘅味道互相平衡

桂花焗雞翼
咬第一啖,已經食到好香嘅桂花味

放咗一陣先食,仍然非常熱辣辣!
雞翼肉質勁嫩滑,仲好juicy

係一碟唔錯嘅小食~~

心太軟

一切開,唔算非常流心!
但朱古力味夠哂濃
好好食呀!

粉身碎骨折
呢度嘅mocktail名好有特色

呢杯類似mojito,不過就多左個雪糕球,
同埋味道甜甜地!

攞你命三千。粒
2021-11-02
  • 心太軟
  • 桂花焗雞翼
2021-11-08 37 瀏覽
Halloween人哋去蘭桂坊飲啤酒,我哋就選擇去觀塘樓上Cafe食大餐。呢間樓上Cafe位於巧明街,穿過APM就去到,非常就腳。Cafe開了只約兩星期,一入門口感覺清新簡潔,出室外前的那張吊椅挺別緻,必定吸引好多客人停下打卡。再入更是別有洞天!室外空間感足,座位之間有相當距離,天花全是密密麻麻的小黃燈,好靚好吸睛,坐喺度一邊食嘢一邊傾偈,感覺好正好relax,心情即時靚晒!呢度仲歡迎養狗狗嘅食客帶埋佢哋嘅Baby嚟影靚相打卡添!除咗環境靚之外,服務也不錯,侍應們均好有禮貌,食物也能達標。餐廳每日都用新鮮嘅食材去烹調,賣完即止,務求給食客食到最新鮮嘅一口。蟹籽蟹棒雜菜沙律($98)粗條蟹棒鮮甜,蟹籽卜卜脆好有口感,沙律菜新鮮,還放有䉫麥,夠晒健康。成個沙律顏色鮮艷,令食慾大增,是一款唔錯的前菜。巴瑪火腿火箭菜薄餅 ($103)餅底鬆脆,巴瑪火腿鹹香味濃郁,火箭菜令成個薄餅增添清新感覺,最特別是廚師在焗製前塗上自家製黑松露蜜糖醬,味道更有層次,令薄餅錦上添花。龍蝦汁海鮮意大利飯($178)廚師用新鮮龍蝦頭來熬湯,然後再用龍蝦湯來煮正宗意大利飯,所以成個飯龍蝦香味撲鼻,齋聞都流晒口水。廚師

蟹籽蟹棒雜菜沙律($98)

巴瑪火腿火箭菜薄餅 ($103)

龍蝦汁海鮮意大利飯($178)

廚師用新鮮龍蝦頭來熬湯,然後再用龍蝦湯來煮正宗意大利飯,所以成個飯龍蝦香味撲鼻,齋聞都流晒口水。廚師還特意把意大利飯煮得偏淋少少來迎合香港人嘅口味。飯面放有凡立貝,青口,大蝦和蜆,還有大量芝士,非常惹味可口。

香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕($88)

拉高圍住戚風蛋糕嘅牛油紙,奶蓋就徐徐地流下,好似瀑布咁,所以就叫瀑布蛋糕。真係好佩服啲廚師,除咗煮嘢好食之外,仲好有頭腦,唔單止美食嘅味道,還有食物嘅形態都能深深咁留喺食客嘅腦入面。呢個甜品,除咗食得,還很睇得呢!👍

戀愛預告($58)綠帽子($58)
藍藍天空高掛我的夢($48)
拿鐡咖啡($35)

飲品名稱很特別,要仔細睇睇餐牌嘅內容先知道自己飲緊乜,挺有趣!賣相也很吸引。

呢間樓上cafe, 無論係裝修、食材、烹調和服務方面睇得出係用心經營,值得支持吓!
2021-10-31
2021-11-08 31 瀏覽
朋友介紹了我一個好地方,觀塘商廈🏢的一間餐廳,入到店內,簡直是另一個天堂😍,天台開揚天氣剛好涼快,地方光猛整潔,好舒服😌「蟹籽蟹棒雜菜沙律」好新鮮的沙律菜配上大量藜麥😋 健康食品😌「牛油香草白酒煮蜆」牛油香草味甚濃,重點蜆無沙👍🏻👍🏻🤣「巨型豬扒跟薯菜」果然好巨型豬扒,爽口😋最吸引我的當然是粗薯條🤩「巴瑪火腿蝦球扁意粉」注意⚠️這是香辣味,yummy😌「戀愛預告」好特別😍漸變色,而且有雪糕🤩「阿婆的秘密」店員解釋阿婆 鞋音 (Apple)👍🏻👍🏻備註:🔺近門口有個小千秋, 打卡一流👫👭🔺apm過去,一落電梯就是了🤩🔺店員好nice , 主動介紹🤭

「牛油香草白酒煮蜆」牛油香草味甚濃,重點蜆無沙👍🏻👍🏻🤣
「巴瑪火腿蝦球扁意粉」注意⚠️這是香辣味,yummy😌
「戀愛預告」好特別😍漸變色,而且有雪糕🤩
「阿婆的秘密」店員解釋阿婆 鞋音 (Apple)👍🏻👍🏻

備註:
🔺近門口有個小千秋, 打卡一流👫👭
🔺apm過去,一落電梯就是了🤩
🔺店員好nice , 主動介紹🤭
2021-11-08 38 瀏覽
觀塘區嘅商廈一向都不乏驚喜小店,最近又喺巧明街港貿中心發掘到一間取名「合十 Fusion Tens」嘅寵物友善 Café。餐廳位於 2 樓,甫踏進店便即時被場內裝潢吸引。純白色調,配上店內的木製傢俱、植物佈置和韆鞦座位,環境舒服雅致,令人眼前一亮。再往內進,原來店舖設有室內同戶外座位,地方闊落開揚,加上漫天星星、檯上乾花和四周嘅花草盆栽,給人一種清新治癒嘅感覺。菜式以 Café 輕食為主,由沙律、小食、薄餅、意粉、意大利飯、主菜到甜品都有。至於飲品方面,除了基本的檸茶、檸水、茶包、花蜜外,亦有咖啡、果汁、沙冰、Mocktail 等供應。先嚟一客燒牛肉紫洋蔥沙律 ($158) 做頭盤,沙律用料好豐富,除了軟嫩的牛肉外,還加入了甜美的菠蘿、車厘茄、紫洋蔥和新鮮爽口的沙律菜,分量十足,蘸點醬汁吃,微辣惹味。牛油香草白酒蜆 ($88)  大蜆煮至剛熟,蜆肉脹卜卜,既肥美又嫩滑,而且食得出好新鮮,酒味不濃烈,入口散發著陣陣牛油和檸檬清香,很適合愛吃海鮮的朋友。主菜點左巨型豬扒跟薯條 ($188),豬扒果然名符其實,既大塊又厚身,加上以低溫慢煮方式炮製,令肉質軟腍之餘仍保留彈牙多汁嘅口感,水準極佳

主菜點左巨型豬扒跟薯條 ($188),豬扒果然名符其實,既大塊又厚身,加上以低溫慢煮方式炮製,令肉質軟腍之餘仍保留彈牙多汁嘅口感,水準極佳。伴吃的配菜亦唔馬虎, 有露筍玉米煙肉卷、烤蕃茄、意大利青瓜和薯條等,非常豐富。

甜品點左客香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕 ($88),個蛋糕賣相好靚,外形小巧美觀,糕身咬下軟綿有彈性,口感輕盈,面頭的奶蓋令蛋糕的甜味更突出,以雪糕和香蕉伴吃,味道一流。

飲品點左 Smoothie 同 Mocktail 各一,藍色嗰杯叫藍藍天空高掛我的夢 ($48),其實係椰子沙冰,以藍柑橘汁、椰漿、糖漿及菠蘿汁製成,入口啖啖椰香,好清爽。

而另一杯就叫綠帽子 ($58),成品用上了蜜瓜 Syrup、檸檬汁、菠蘿汁及梳打水炮製,飲落酸酸甜甜,加上面頭的蜜瓜雪糕,口感好 fresh!
同事介紹這間特色餐廳位於觀塘近巧明街 商廈二樓,其中大部分面積都伸延到戶外平台, 感覺好chill , 周圍種滿植物, 採用木系枱椅, 充滿大自然氣息。天氣剛轉涼, 室外有微風吹住都幾舒服。抬頭望望天花的人造星幕, 氣氛動人。 仲有幾個打卡位~食物,飲品選擇都不少。 西餐為主,有pizza,意粉,意大利飯, 沙律和各款甜品。多一士不如少一士 Strawberry Smoothie 有天然的果香, 加入檸檬汁和乳酪, 酸酸地唔會太甜, 清新開胃,因為用手機落單,仲可以備註多冰,少冰,走甜。。。戀愛預告杯mocktail 打卡好靚, 迷幻嘅紫色, 放心唔係藥水味仲好清新, 混合咗荔枝味, 玫瑰花蜜,蝶豆花和梳打水, 加了一球雪糕甜味啱啱好。巨型豬扒配薯菜這份是推介的主菜。 顧名思義豬扒是巨型得驚人, 好厚好大塊~以慢煮方式, 肉質柔軟幼嫩得 一切就開~ 可以話係我食過最嫩最腍嘅豬扒, 外皮煎得小小香脆, 而且非常入味。當然可以試吓旁邊嘅黑椒醬汁, 味道濃郁有點辛辣。 伴菜都是相應地大份, 厚切嘅煙肉捲著蘆筍和珍珠筍, 一口肉一口蔬菜都是健康平衡~牛油香草白酒煮蜆店員介紹, 每日從西貢直送的

天氣剛轉涼, 室外有微風吹住都幾舒服。

抬頭望望天花的人造星幕, 氣氛動人。 仲有幾個打卡位~

巨型豬扒配薯菜

當然可以試吓旁邊嘅黑椒醬汁, 味道濃郁有點辛辣。

牛油香草白酒煮蜆
店員介紹, 每日從西貢直送的海蜆, 真的鮮甜無比
, 大廚秘製嘅白酒牛油醬汁更加係畫龍點睛, 突顯蜆肉嘅鮮甜。

龍蝦汁海鮮意大利飯
意大利飯軟硬度適中, 以龍蝦醬汁熬煮, 龍蝦湯汁浸滿意大利飯當中, 刨上幼細嘅芝士碎特別香。 美味無窮記得趁熱食 。海鮮配料豐富:有青口,帶子,蝦仁~

香蕉朱古力焦糖奶蓋瀑布蛋糕
也是店家招牌甜品, 充滿動感,一抽起膠圖桶, 焦糖奶蓋就會緩緩流下, 有如溶岩湧出。
裏面嘅 戚風蛋糕,店家每日新鮮製造, 售完即止。

此餐廳也是 dogs friendly ~歡迎狗狗入內, 又一 dog friendly 之食肆。 不過為免影響其他客人和注意安全, 狗隻都要 坐在櫈上~

• 多一士不如少一士StrawberrySmoothie