2022-04-07 60 瀏覽
之前朋友說這裏的食物好高質,而且環境好chill,強烈推我嚟試,可惜疫情下沒開,所以今天趁他們重開,來朝聖。環境果然是大卡勝地,裝黃很用心,而且分了室外、內及吸煙區。頭盤選了燒牛肉紫洋蔥沙律,牛肉很香,配上新鮮菠蘿,很fresh,重點是他們泰式辣醬,非常開胃。主食首先點了店員推薦的巨型豬扒配薯菜,豬扒是用水果和南乳醃製的,但味道不會很重,而且這麼大塊的豬扒,仍能保留肉汁及爽滑的肉汁。最後還order了冬陰功海鮮扁意粉,棉質彈牙,汁很提味。杯特色飲品:粉身碎骨及藍藍天空高掛我的夢,滿足的一天。
環境果然是大卡勝地,裝黃很用心,而且分了室外、內及吸煙區。
最後還order了冬陰功海鮮扁意粉,棉質彈牙,汁很提味。
杯特色飲品:粉身碎骨及藍藍天空高掛我的夢,滿足的一天。
2022-03-18 104 瀏覽
同閨蜜擇日飯聚 咁啱揀中寒風凜冽嘅一日 得7度😂橫風橫雨都無礙我哋去食好嘢☺️餐廳意外地好多打卡位 可惜嗰日天氣欠佳餐廳啲吊燈好靚 好精細 氣氛幾好點菜方面 我哋徵詢咗店員嘅意見 好有耐性咁幫有選擇困難症嘅我哋🤦🏻‍♂️飲品方面 我都係揀咗賣相超靚嘅藍藍天空高掛我的夢 隻天藍色打卡一流 夠掛喺杯邊嘅菠蘿都非常之甜 好難得地椰汁味香濃而唔會太多冰 畢竟好少凍飲可以飲到見杯底小食方面 叫咗個香葉煙肉黃金蠔 最滿意最鍾意同埋覺得有啲食唔夠喉 佢嘅蠔炸皮鬆脆 粉唔會太多 入面滿滿各種材料~鹹鹹香香 主菜方面 叫咗個平時外面好少見嘅大阪燒pizza Pizza皮好似薯片嘅質感 燶燶地幾香 配搭木魚帶子雞肉燒汁令人胃口更好另外仲有個巨型豬扒配薯菜 平視我好驚食豬扒因為覺得好靭又冇乜肉汁 另外仲好擔心叫嘅份量唔夠食 點知個豬扒真係好大塊 而意外驚喜地好鬆軟 肉質嫩口彈牙 外皮香脆 仲好惹味添可惜嗰日太大風大雨 地下太濕 啲水喺正中間會論盡少少🤕如果有辦法改善就更好喇
同閨蜜擇日飯聚 咁啱揀中寒風凜冽嘅一日
得7度😂橫風橫雨都無礙我哋去食好嘢☺️
餐廳意外地好多打卡位 可惜嗰日天氣欠佳
餐廳啲吊燈好靚 好精細 氣氛幾好

• 香葉煙肉黃金蠔
  • 巨型豬扒跟薯菜
早排去嘅一間慶生餐廳🎂〚迷你巨型豬扒包🍔〛超厚切香滑豬扒😻仲有蕃茄片、紫洋蔥、沙律菜等豐富配料 醬汁juicy滋味😋個人勁鐘意薯菜 炸得啱啱好 真正嘅外脆內軟~〚玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕🌹〛奶蓋流落黎戈下好療癒💖戚風蛋糕軟綿冧糯🍰蛋糕來講唔算甜 岩晒想少糖嘅女士💓〚牛油香草白酒蜆🍶〛店員推介嘅signature小食 ♪大蜆浸落牛油白酒 夠晒香濃入味係唔錯嘅前菜之選✨〚多一士不如少一士🍓〛由Strawberry、Yogurt、Syrup同Lemon Juice搭配而成嘅沙冰,甜度中等,用黎中和翻野食嘅咸味就岩岩好~題外話女店員超級細心 我影蛋糕時不停點著同吹熄蠟燭🕯️佢留意到就借左火機比我 又問我洗唔洗要多支蠟燭全程服務我地都好有禮貌 去食野遇到呢d員工真係心情都好d💕
早排去嘅一間慶生餐廳🎂

〚迷你巨型豬扒包🍔〛
個人勁鐘意薯菜 炸得啱啱好 真正嘅外脆內軟~

〚玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕🌹〛
奶蓋流落黎戈下好療癒💖
戚風蛋糕軟綿冧糯🍰
蛋糕來講唔算甜 岩晒想少糖嘅女士💓

〚牛油香草白酒蜆🍶〛
店員推介嘅signature小食 ♪
大蜆浸落牛油白酒 夠晒香濃入味

佢留意到就借左火機比我 又問我洗唔洗要多支蠟燭
全程服務我地都好有禮貌
去食野遇到呢d員工真係心情都好d💕
2022-03-12 81 瀏覽
困在家中太久,趁今日天氣不錯跟老公搵個地方好好享受一個下午。餐廳環境舒適寫意,而且戶外區域好有私人空間,每個帳幕下都可以坐二至六人,唯一戶外空間有設最低消費,人頭大約$250左右,還可以接受吧!多一士不如少一士餐牌每款飲品名字都非常特別,我呢杯士多啤梨smoothie ,士多啤梨味香濃突出,乳酪微酸,加上少許檸檬汁,清新又富果香,不錯喔!粉碎性骨折名字非常爆炸突出,其實是接骨木花青檸梳打,接骨木花對喉嚨相當好,味道非常獨突,配上青檸梳打,味道順喉舒服。燒牛肉紫洋蔥沙律燒牛肉鮮嫩多汁,淋上泰式辣醬更加惹味,伴菜紫洋蔥,沙律菜新鮮爽脆,味道清甜可口。巴瑪火腿蝦球扁意粉扁意粉軟硬度適中,巴瑪火腿咸香味濃,三色椒清新香甜,蝦球爽口彈牙,整體清淡得宜,味道可口。迷你巨型豬扒包豬扒真係超級大塊,而且醃得相當入味,入口鬆軟多汁,麵包烘到外脆內軟,加上醬汁,蕃茄,生菜等等,口感豐富。

多一士不如少一士

巴瑪火腿蝦球扁意粉

迷你巨型豬扒包

下午茶
2022-03-11 1770 瀏覽
限朋友到觀塘買防疫用品後,已到午餐時候,決定食完才走,上網查看發現一家很不錯的食肆一於試試。餐廳有分室內和室外餐區,我就好幸運安排到室外,見到一個個帳篷用來分隔每檯客人,頓時覺得去了一趟旅行。餐廳選用了網上點餐,十分方便,選擇亦很多,我們都點了好幾款來試試。燒牛肉紫洋蔥沙律多款沙律菜放在碟子低部,再有烤過新鮮菠蘿,頂部舖上大大件燒牛肉,只看外觀已令人食慾大增。再嚐一口,沙律菜新鮮爽口,配搭上鮮甜菠蘿,酸酸甜甜。再咬一口燒牛肉,不但不乾還有焦香味道,配上碟旁的微辣醬汁,真是開胃菜式。冬陰功海鮮扁意粉 這道菜海鮮配料豐富,有帶子、青口、大蝦、白蜆,味道比我想像中辣,扁意粉掛滿濃厚芡汁,還吸收了海鮮的鮮味,越食越想食。巨型豬扒跟薯菜 我還點了另一道主菜,送上檯時見豬扒體積真係巨大,馬上切開來食,肉質嫩滑多汁,真係真材實料。多一事不如少一事 見餐牌上的飲品名稱改得甚為有趣,杯杯都想試試,最後點了一杯名叫「多一事不如少一事 」,是用士多啤梨混合乳酪的奶昔,鮮味又解膩,外觀粉紅色都很美,又好味又美麗。熱朱古力咖啡這杯熱朱古力咖啡不會太甜,可能因為多加了一份特濃咖啡,所以朱古力和咖啡的比例,剛剛好。

2022-03-02 192 瀏覽
職員安排咗我哋坐戶外帳篷位😍, 有私隱度之餘仲有特別的用餐體驗, 同朋友聚會最啱, 打卡一流. ✔️香葉煙肉黃金蠔黃金蠔即係炸蠔, 🦪蠔既出面仲用咗一層煙肉包住先去炸😋, 保持到蠔的鮮味嘅同時仲有層煙肉增加口感, 炸粉不會過厚😍✔️大阪燒薄餅🍕pizza 係薄脆底, 入面有雞肉, 蟹籽, 生菜, 芝士, 鰹魚絲, 蛋黃醬同日式燒汁, 完全你將大阪燒搬入去薄底pizza. ✔️巨型豬扒跟薯菜豬扒真係超巨型, 2個人食想綽綽有餘, 雖然塊豬扒又厚又巨, 但一啲都唔會乾柴仲有唔少肉汁. 另外啲配菜都有誠意, 露荀有用煙肉🥓包住. ✔️紅都面晒☺️食完油膩野最啱飲啲凍野消滯,入面有西柚, 檸檬汁, 蜜桃汁同紅茶. ✔️粉碎性骨折基調是接骨木花味, 仲有薄荷葉, 青檸, 梳打水同一球雪糕🍧, 撈埋一齊攪融嚟飲.

✔️香葉煙肉黃金蠔

✔️粉碎性骨折
香葉煙肉黃金蠔
紅都面晒
2022-03-01 63 瀏覽
上網搜尋知道餐廳可以帶小狗來一起用餐,在疫情嚴峻下能在露天空曠的地方找到一點甜,侍應們都非常熱情,帶我們入座後就介紹食物和𢭃小狗玩2人叫了60度溫泉蛋卡邦尼意粉,巨型豬扒拼薯菜,香葉煙肉黃金蠔。卡邦尼汁濃厚幼滑,配上溫泉蛋,令意粉更香濃更滑。豬扒真的超大塊,保持肉質,薯菜是大茄瓜和蕃茄,好fresh。炸蠔有煙肉包裹著更覺甘香,綠色的香草醬有薄荷解膩。叫了兩款特飲,出賣小狗系列小妹粒襯粉紅色的~多一士不如少一士大哥哥襯綠色的~綠帽子兩杯特飲都不錯,今天又是愉快用餐的一天

小妹粒襯粉紅色的~多一士不如少一士
大哥哥襯綠色的~綠帽子
兩杯特飲都不錯,今天又是愉快用餐的一天

又再一次嚟到觀塘覓食😋 呢間Cafe以為位置唔係好多😅原來踏出室內就係好大個花園🌺 佈滿一個一個帳幕🏕 溫和嘅天氣 唔會太熱又感受到陽光嘅和暖 超級舒服☀️ 食物同飲品質素同份量都好好👍🏻 係下午黎Hea 住打卡既好選擇 📷⭐️ 香葉煙肉黃金蠔 ($98) 🦪真係炸到黃金好香口又不失蠔嘅新鮮味💛 加上煙肉包住🥓更加惹味又不會太肥膩🤣⭐️ 冬陰功海鮮扁意粉 ($168) 🍝非常推薦個醬汁💓完全複製到冬陰功嘅酸同辣🌶 海鮮有帶子青口同蝦好豐富🦐 濃濃既泰國風味🇹🇭⭐️ 巨型豬扒跟薯菜 ($188) 🍖份量真係好巨型仲大過塊面🌝 但係燒得好Tender唔會乾晒🔥 配上有點泰式風味既辣汁🌿又帶點魚鮮味更調起豬扒的肉味🥩⭐️ 阿婆的秘密 ($48)🍎飲品除咗夠玩味之外亦都真係好飲既😋用咗新鮮蘋果嘅沙冰入口清甜唔會剩係得糖水味🍏 加上紅茶帶點澀反而更消暑🧋⭐️ 戀愛預告 ($58) 💜用玫瑰花同荔枝做主打嘅味道甜甜蜜蜜🌸好友戀愛嘅滋味💓 加上一球雲呢拿雪糕更加甜到入心🍨⭐️ 合十 (觀塘) 📍 觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖

⭐️ 香葉煙肉黃金蠔 ($98) 🦪

⭐️ 冬陰功海鮮扁意粉 ($168) 🍝

⭐️ 巨型豬扒跟薯菜 ($188) 🍖

⭐️ 阿婆的秘密 ($48)🍎

⭐️ 戀愛預告 ($58) 💜

⭐️ 合十 (觀塘)
📍 觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖
2022-02-27 42 瀏覽
位於觀塘工廠大廈入面的一間頗大既Glamping Theme Cafe,有室內有室外,識揀一定係揀坐戶外享受一下渡假氣氛,同時享受一下少少私人空間,適合情侶、閨蜜去chill下,影下靚相。▫️牛油香草白酒蜆黎到個下都幾香,幾吸引,牛油味道夾白酒味道都幾均勻,蜆大大粒。▫️大阪燒薄餅幾新穎既配搭,將大阪燒既材料擺上去薄脆pizza上度,有味道得黎,無原本大阪燒咁飽肚,多左香口感。▫️巨型豬扒配薯菜嘩真係好巨型,肉質都好嫩,唔係嚡熠熠,不過一個人真係會食唔哂架,女仔可以同人share,咁先試到其他野食架嘛▫️阿婆的秘密個名好搞笑,見佢紅茶底就打算試試,仲有蘋果蜜、檸檬汁,感覺幾fresh▫️法式焦糖燉蛋咖啡聞落去好香呀,似到十足,飲落去甜度適中,但又無破壞到咖啡原有既味道總括黎講,合十係值得一試既工廠cafe。

▫️牛油香草白酒蜆

▫️大阪燒薄餅

▫️巨型豬扒配薯菜

▫️阿婆的秘密

▫️法式焦糖燉蛋咖啡

總括黎講,合十係值得一試既工廠cafe。
2022-02-26 39 瀏覽
聽聞觀塘工業區呢度有間寵物友善cafe 唔只可以同毛孩一齊用餐 仲要有靚靚帳幕同唔少打卡位 當然要帶埋我嘅主子黎影相📸️呢度地方真係夠晒大 穿過室內四張木枱嘅小小area🪑 就會見到佢呢度嘅真身 室外環境大到可以再劃分兩邊 右手邊係有蓋嘅戶外座位區 頭頂一大片繁星串串🌟 盡頭仲有張搖搖藤籃椅🧺 而左邊係一排白色帆布帳幕用餐區⛺️ 仲有唔少綠色植物佈置 好有田園氣息🌳🪴˜”*°•香葉煙肉黃金蠔($98)•°*”˜厚厚嘅煙肉🥓捲住肥美飽滿嘅蠔肉🦪同金不換香葉🌿一齊酥炸 熱辣辣食🔥非常香脆 味道層次都好豐富 推介👍🏻˜”*°•冬陰功海鮮扁意粉($168)•°*”˜海鮮方面都幾多種類 有青口 蜆肉 帶子 同蝦仁冬陰功酸得黎夠辣🌶️ 亦都幾掛汁 扁意粉夠彈牙🍝 整體夠惹味˜”*°•巨形豬扒跟薯菜($188)•°*”˜豬排真係非常巨型 啖啖肉🥩 配有自家製黑椒醬汁 個汁都幾香 不過如果豬扒可以再juicy啲就好 略嫌有啲乾 旁邊薯菜份量都幾多🍟 蔬菜就夠juicy🥒 仲有個煙肉蔬菜捲㖭 擺盤有花心思 ˜”*°•阿婆的秘密($48)•°*”˜等我黎揭開阿婆嘅秘密㊙️ 其實就係由新鮮蘋果🍎 蘋果蜜🍯 檸檬汁🍋

而左邊係一排白色帆布帳幕用餐區⛺️
仲有唔少綠色植物佈置 好有田園氣息🌳🪴

˜”*°•香葉煙肉黃金蠔($98)•°*”˜

˜”*°•冬陰功海鮮扁意粉($168)•°*”˜
海鮮方面都幾多種類 有青口 蜆肉 帶子 同蝦仁

˜”*°•巨形豬扒跟薯菜($188)•°*”˜

˜”*°•阿婆的秘密($48)•°*”˜
等我黎揭開阿婆嘅秘密㊙️ 其實就係由新鮮蘋果🍎 蘋果蜜🍯 檸檬汁🍋 同紅茶☕️ 組成嘅一杯特飲 蘋果味非常香濃 飲到有鮮榨嘅感覺 冰凍香甜🧊 好味😋

˜”*°•攞你命三千·粒($48)•°*”˜
而呢一杯嘅材料就有雜果🍊 檸檬汁🍋 蜜桃汁🍑 同埋紅茶☕️ 味道酸酸甜甜 茶味突出 非常解渴🍹

˜”*°•蛋白檸檬批•°*”˜
面頭係好似棉花糖質感嘅蛋白☁️ 而下面就係厚厚嘅檸檬批🍋 旁邊仲有一球香滑嘅雲尼拿雪糕🌿🍦 檸檬酸味濃郁 清新解膩

⭕️ 合十 (觀塘)
觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖
1K
2022-02-25 38 瀏覽
地方寬敞,又有廣闊露台,格局輕鬆,放置了吊椅、綠草和星光般的燈飾,營造出悠閒寫意的用餐氛圍,讓大家忙裡偷閒。香葉煙肉黃金蠔 ($98)色澤金黃,以金不換和煙肉包着蠔肉來炸,外層酥化,內裏柔嫩鮮味,蠔肉飽滿肥大,入口啖啖肉之餘,還相當惹味。巨型豬扒跟薯菜 ($188)豬扒份量十足,相當厚身,鬆軟有肉味,即叫即整,熱騰騰帶有肉汁。玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕 ($98)蛋糕頂部鋪滿粉嫩色的奶蓋,充滿甜美感,少女心滿瀉。把膠膜拉走,奶蓋隨即如瀑布般一瀉而下,場面非常治癒又壯觀。伯爵茶雪糕口感creamy,奶蓋軟滑,入口散發著淡淡的玫瑰花香和優雅茶香。法式焦糖燉蛋咖啡 ($38)豐盈的奶泡上加上黃糖再以火槍燒成焦糖脆面,充滿焦糖燉蛋的風味,口感豐富。

香葉煙肉黃金蠔 ($98)

巨型豬扒跟薯菜 ($188)

玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕 ($98)

法式焦糖燉蛋咖啡 ($38)
2022-02-21 34 瀏覽
一睇OpenRice 啲相見到咁靚,忍唔住過泥都要打卡!可惜泥到落雨,但裝修裝飾都好靚。睇埋menu同西貢某間店差唔多,咁就一定保證好食啦燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)$158.00菜新鮮係基本。燒牛肉呢真係好食到不得了!又冧又重味!個辣汁超級香口,點多啲都唔怕巴瑪火腿蝦球扁意粉(辣)$168.00開頭以為係蒜辣,食左兩啖先發覺係用左辣椒去炒。意粉好彈牙,味道濃郁,蝦肉都好彈牙。豆型豬扒跟薯菜$188.00豬排好林呀,配上自家bbq汁,連薯條都食埋(熱)法式焦糖燉蛋咖啡 $38.00(熱)朱古力咖啡少甜 $38.00

燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)$158.00

巴瑪火腿蝦球扁意粉(辣)$168.00

豆型豬扒跟薯菜$188.00
豬排好林呀,配上自家bbq汁,連薯條都食埋

(熱)法式焦糖燉蛋咖啡 $38.00

(熱)朱古力咖啡少甜 $38.00
2022-02-19 37 瀏覽
地點很方便,由APM行不足5分鐘就到了,食物又好味,第一次試慢煮雞胸没想到非常Juice而且腌雞肉的味道合宜,即使唔點酱汁也好夠味道,牛油白酒煮蜆,蜆十分新鲜甜美,白酒牛油好香,食慾大增,再來大蝦意粉带點微辣,又非常可口,餐後再來一杯咖啡,簡直是完美的句號!!店員也有禮貌樂意解答食客的查詢,環境舒適,户外座位空間足夠~今次坐半户外座位,雖然今天寒冷但也舒服,下次試試坐營幕座位,睇下會否带來不一樣的感受!!
2022-02-19
午餐
  • 慢煮鷄胸
  • 牛油香草白酒蜆
2022-02-18 39 瀏覽
早日經朋友介紹,來到觀塘市中心的合十。室內環境十分舒適,也有很多食物選擇。巨型豬扒跟薯菜$188豬扒真的很巨大,是無激素的豬扒,份量十分驚人。味道方面調味得很不錯,每口也有厚實的感覺,肉質也很嫩口。薯菜十分豐富。牛油香草白酒蜆$98牛油味很濃郁,份量很多,蜆很新鮮入味,白酒很配。冬陰公海鮮意粉$168第一次嘗冬陰公味道的意粉,想不到是有驚喜。酸辣的味道配上海鮮,意粉很掛汁,海鮮配料也包羅萬有。熱朱古力$35美味的熱飲加上拉花,視覺味覺也得到滿足。

巨型豬扒跟薯菜$188

牛油香草白酒蜆$98

牛油味很濃郁,份量很多,蜆很新鮮入味,白酒很配。
冬陰公海鮮意粉$168

熱朱古力$35

美味的熱飲加上拉花,視覺味覺也得到滿足。

2022-02-10
10 分鐘 (堂食)
2022-02-16 37 瀏覽
聽聞呢間位於官塘嘅「合十・Fusion Tens」餐廳,佈置特別之餘、食物味道吸引,於是與 honey 結伴一起去嘗試。一進內便見到有架韆鞦,好有玩耍意味;其後服務員領我們到戶外,見到一個連著一個帳篷,非常特別,原來係用餐地方,令人好像置身在一個秘密花園內用膳,非常寫意!😌餐牌上食物款式琳琅滿目,一時間令人難於抉擇,幸好服務員很耐心地逐一介紹必試款式,令我們食指大動。【燒牛肉紫洋蔥沙律】⭐⭐⭐⭐⭐ ~ 整碟顏色已非常奪目,主角“牛肉”燒得剛剛好,唔韌有咬口兼肉味十足;其餘配菜如新鮮菠蘿、雜菜蕃茄,鮮甜新鮮,配上微辣,令人食慾大增!👍🏻😋【冬蔭公海鮮扁意粉】⭐⭐⭐⭐⭐ ~ 呢個係我的至愛,🦐夠大隻彈牙,青口、蜆無沙兼肉質嫩滑,意粉配合冬蔭功汁烹調,簡直天衣無縫!👍🏻😋【巨型豬扒跟薯菜】⭐⭐⭐⭐⭐ ~ 雖然塊豬扒又厚又大塊,但居然烹調得唔韌唔鞋,肉質滑嫩;同時薯條炸得非常脆口,加上煙肉粟米卷及蕃茄翠玉瓜,蘸上醬汁一齊食冇得彈!👍🏻😋飲品名稱好特別【粉碎性骨折・戀愛預告】⭐⭐⭐⭐⭐ ~ “粉碎性骨折”滿有接骨木花、薄荷葉、青檸的清香味道,而“戀愛預告”就有玫瑰及碟豆花香兼淡淡茘枝味,各自配合

【冬蔭公海鮮扁意粉】⭐⭐⭐⭐⭐ ~ 呢個係我的至愛

飲品名稱好特別【粉碎性骨折・戀愛預告】⭐⭐⭐⭐⭐ ~ “粉碎性骨折”滿有接骨木花、薄荷葉、青檸的清香味道,而“戀愛預告”就有玫瑰及碟豆花香兼淡淡茘枝味,各自配合梳打水及雪糕,口感一流!👍🏻😋

總括而言,這頓午餐真係令人回味無窮!

2022-02-16
午餐