接完女朋友收工,在油麻地又諗唔到食乜,就一於去返上次食過又幾好食嘅餐廳咁啱上到去客唔多,可能已經九點鐘,較為夜,唔洗等叫左個煙三文魚沙律同埋蜆肉意粉,南瓜湯,飲品唔記得咩名添😋南瓜湯足料,夠溶👍蜆肉意粉,超多蜆肉,掂,但唯一不足係太多蜆肉到意粉好難入口,因為佢地用新鮮蜆連"學"煮,但都幾好食,同抵食,分分鐘你去大排檔叫碟炒蜆都冇咁多蜆肉食😁煙三文魚沙律,我認為合一整嘅沙律真係超水準,夠新鮮!總括黎講,keep 到水準,不得不再次留言再讚好!

咁啱上到去客唔多,可能已經九點鐘,較為夜,唔洗等

叫左個煙三文魚沙律同埋蜆肉意粉,南瓜湯,飲品唔記得咩名添😋

南瓜湯足料,夠溶👍
煙三文魚沙律,我認為合一整嘅沙律真係超水準,夠新鮮!

總括黎講,keep 到水準,不得不再次留言再讚好!
2013-09-04
這間Café 還沒有擴大其板圖之前(幾年前)就感覺她終有一天跳出那條街, 沒多久就見她開出分店而且還要是兩家分店, 不過一直沒有機會去試一次, 適逢八月頭的一次同朋友約飯聚就來這店試一次吧! 她在一幢自由人酒店內, 但主力當然係本地人為主啦, 我們一行四人, 7點左右準時到達現場所見大概有3 ~4成客人吧, 最多客人時都可以坐到7成滿嘅, 食物我們只叫了一些簡單一點的, 計有:吞拿魚醬伴多士: 如果當小食都算可以嘅, 不過將一至一片半的麵包切粗條成多士條堆成一個台, 是否有點那個呢?乜唔係應該用法飽嘅咩! 即使伴碟的沙律菜是多出來的,白酒忌廉煮青口: 配嘅多士還是長條形的, 青口本身無乜特別海鮮味, 個汁則落了太多淡忌廉,白酒味早已煙消雲散, 純粹是為了點麵包條用?? 上面放上香草,但連埋條莖放上就真的是一個字-“懶” 唔通客人自己會用手撕下香草葉在青口上? 95%的答案是”不會” 其實只要廚師放上去之前將香草葉撕下灑上碟面既美觀亦實用, 為何不做這10秒都不須要的動作呢?炸軟殼蟹: 一隻蟹的份量, 擺碟睇相就知只能說緊緊合格而已,因為客人會唔太清楚廚師的原意?到底想用沙律菜包住舊蟹再
! 即使伴碟的沙律菜是多出來的,
炸軟殼蟹: 一隻蟹的份量, 擺碟睇相就知只能說緊緊合格而已,因為客人會唔太清楚廚師的原意?到底想用沙律菜包住舊蟹再放上”沙沙”來享用吧, 不過這伴碟沙律菜肯定唔夠分,
友人少女A叫咗套餐要了主菜的燒豬排骨, 同平時的很不同這件排骨的肉&羔都相當豐厚, 第一次見到咁嘅豬排骨, 唔識講咁叫做好定唔好, NO COMMENTS!
另外再叫了一個簿餅: 餡料過少至簿餅皮外露很多
跟餐嘅甜品- 法式焦糖燉蛋, 焦糖燒得未夠焦, 燉蛋則一般, 伴碟的士多啤梨請看照片實在令人無法提高食慾,
咖啡算是還可以啦!
當天走前去厠所經過廚房門口見有一盤7-8份肉醬千層麵封膠膜回雪柜, 可能明天午餐出吧!不過個人覺得READY MADE 嘅LASAGNA應該好食極都有限了,希望我的預感不正確啦!
題外話/補充資料: P.S.其實整體感覺店方為減低成本出盡法寶, 不過這樣做的話精明的消費者又點會感覺唔到呀, 結果是客人會流失部份, 或者店方願意流失部份客人亦有必要執行此動作! 但我估計自己再來的機會真的不大了!
2013-08-10
2013-08-29 1256 瀏覽
果晚睇完戲差唔多10點,剛好遇到呢間門面幾吸引的西餐廳!未知係咪就收檔,order 咗個 $188 set dinner 貨不對版 不似預期 !頭盤沙律正常,忌廉菜湯就...... 朋友飲完話似無味粥@@之後主菜:美國安格斯肉眼扒,明明叫咗5成熟(明知冇乜邊度做到!)結果真係 好鞋、好難食,特別佢唔知淋咗d乜鬼汁上去,出黎嘅較果9唔搭8!更加難食!最後個dessert,樣子好靚嘅法式焦糖燉蛋,味道唔錯,可惜唔係熱上,焦糖成片keep係面!「*blacklist*」
果晚睇完戲差唔多10點,剛好遇到呢間門面幾吸引的西餐廳!

結果真係 好鞋、好難食
「*blacklist*」
2013-08-22
2013-07-09 1125 瀏覽
佢係樓上舖黎,本身係樓下見到冇抱好大期望,但試完覺得出奇地好食,呢個係頭盤啦~都算不過不失,而且覺得幾有創意!!!呢杯野,好濃咖啡香~~~呢個真心值得一試,黑松露真係好香,加埋野菌,感覺好FRESH!!呢個古唔到佢個比目魚可以咁滑,外脆內滑,OVERALL 黎講真係好唔錯,本身好肚餓,一個SET FOR一個人都夠曬飽,佢D位唔算好多,可以BOOK完位先,比較穩陣,
頭盤
呢個係頭盤啦~都算不過不失,而且覺得幾有創意!!!
Caramel coffee
呢杯野,好濃咖啡香~~~
黑松露野菌飯
帶子+比目魚排
呢個古唔到佢個比目魚可以咁滑,外脆內滑,
佢D位唔算好多,可以BOOK完位先,比較穩陣,
2013-06-28
10 分鐘 (堂食)
Caramel coffee
黑松露野菌飯
2013-06-27 826 瀏覽
叫左個三人餐,好似398有1 Smoked salmon salad,good 1 pizza, 薄pizza 我最鐘意,脆脆的2 pasta, 叫左carbonara個汁好味,另一個tomato sauce 的pasta 就麻1 snack, 叫左wings... 有5隻,炸到有啲燶3 drinks,加錢轉special drink,  全部味道麻麻地。可以慳返十幾蚊。3 soups,菜湯好正好濃味。
叫左個三人餐,好似398有
1 Smoked salmon salad,good
1 pizza, 薄pizza 我最鐘意,脆脆的
1 snack, 叫左wings... 有5隻,炸到有啲燶
3 soups,菜湯好正好濃味。
2013-06-15 423 瀏覽
上星期日跟家中的食客逛街時偶然發現呢間餐廳,那次是我第一次到呢間餐廳。餐廳在2樓,一進場便被那裏的環境吸引了,擺設有sofa 及椅子,像極café多於餐廳,場上更掛著印有神的話語的畫,加上輕音樂,我們被安排坐在窗邊的sofa, 倍覺捨意。因為是第一次到這裏吃飯,看餐牌時,發覺drink list是很認真的,有各種咖啡和cocktail/ mocktail。由於是吃晚餐,最後點了蜆肉意粉、帶子比目魚set dinner 跟卡邦尼意粉。三個dishes 之中, 我們兩人都覺得蜆肉意粉最好吃,而set dinner 的法式焦糖燉蛋更加令食客愛不釋手,不知不覺便坐上差不多兩小時,真是舒服又捨意。最後埋單是約$360,可惜我們沒有citibank 的信用卡,如有有9拆優惠。基於第一次的愉快經歷,今晚相約一位朋友到那裏吃飯和傾計。由於上次去時整晚都沒有大多人,今晚去前沒察覺要訂位,我們甫出電梯,見餐廳內很多位,於是我們打開門,但waiter沒有即時請我們入去,只問我們多少人,我答兩位但無訂位。於是他們查看他們的booking,過了一會, 便邀我們入座,坐在偏廳那處。那裏有十多張枱, 但可能時間尚早

基於第一次的愉快經歷,今晚相約一位朋友到那裏吃飯和傾計。由於上次去時整晚都沒有大多人,今晚去前沒察覺要訂位,我們甫出電梯,見餐廳內很多位,於是我們打開門,但waiter沒有即時請我們入去,只問我們多少人,我答兩位但無訂位。於是他們查看他們的booking,過了一會, 便邀我們入座,坐在偏廳那處。那裏有十多張枱, 但可能時間尚早 (6:30pm 左右), 沒有一枱坐了客。

甫坐下, waitress 放下兩杯水,跟著便有位侍應對我們說﹕”不好意思, 兩位, 因為今日book滿咗,你地只可以坐到8點便要交枱“ 我和朋友征了一征,心想,仲咩我們入嚟前唔同我地講?我望下個鐘, 當時係6:40pm , 心想有個多小時應該都夠時間食,既然都坐下,就無辦法。於是開始看餐牌點菜,由於第一次沒有叫飯,今次便叫了茄汁巴馬火腿雜菌意大利飯和海鮮濶條面,朋友更叫了一杯凍檸茶。

我們一邊傾計,一邊用饍,身旁亦開始有人客入座,我們身旁那張4人枱亦有1位人客坐下。我和朋友談天說地,突然有位侍應走過來跟我們說﹕“兩位,唔好意思,你地張枱係7:30交枱, 現在已是7:40pm, 我們已經通融多10分鐘比你地!”

我和朋友都呆了一呆, 我抬起頭對那位侍應說﹕“你地頭先話係8點ga喎。”個侍應堅持說﹕“係7:30pm喎!”    我保持著冷靜對他說﹕“我地頭先6:40pm 先响度坐底, 如果你地剛才話比我地聽係7:30pm, 我地根本就唔會响度食!”  個侍應見我咁講, 佢粒聲唔出行開咗,好似去咗睇佢個booking record, 然後就返嚟 “好有禮貌” 咁同我地講﹕”咁你坐到8pm 啦, 8pm 你地要準時交枱!”

我同我個朋友相視對望,我地4隻耳仔聽得好清楚係8pm , 如果一開始佢地係講7:30pm , 我地一定會起身走,一個小時都唔夠, 點食?何況呢啲餐廳的賣點應該係比人坐得耐舒舒服服咁傾計ma?你叫我食50分鐘走人, 茶餐廰都唔會咁趕人走啦!

講吓講吓, 我同朋友都發覺嚟同我地講7:30pm 同8pm 的侍應應該係同一個人,同埋我地估佢要交張6人枱, 我地兩人坐咗响4人枱的隔離,但重點係當時都未坐滿, 而且隔離張4人枱都只係一個人嚟咗(佢地應該係訂咗位), 點解响咁的情況下用啲咁的手段趕我地走呢?我同朋友越講越無癮,只係坐到7:50pm 就走,因為都比佢地搞到無哂心情。

事後, 我同朋友都覺得佢地服務好差,又隱滿事實, 而且大話連篇﹕
第一, 點解唔响我地入餐廳坐之前講明係8pm要交枱?咁等我地可以自己諗入唔入去。反而等我地坐底先同我地講,搞到我地唔好意思起身走。如果我入門口之前知道係8pm交枱, 我可以揀唔一定要响你間餐廳食ga ma!
第二,如果你地驚比我地6:40pm 入座, 7:30pm 前/ 8:00前交唔切枱比訂咗枱的客人,你地係咪應該決斷啲同walk-in客講, 唔好意思, 今晚full booking 呢?唔係為咗賺埋我地呢一轉錢,咁樣又瞞又呃我地呀?
第三,我唔知佢有心定無意, 睇錯booking record 定係咩, 可能客人係訂咗7:30pm, 而唔係8:00pm whatever la…… 但點都好, 錯不在我們, 點解要老屈我地記錯交枱時間, 意圖蒙混過關?另外,當時真係仲有啲枱未有人坐(訂枱客根本未到), 點解趕我地走趕唔切?

我寫呢篇文,唔係淨係希望去批評佢地,我好希望個侍應會睇到呢篇文,從而反省自己處事方法,是否會令客人不快, 令餐廳聲譽受損,以及令自己絆倒別人呢?

法式焦糖燉蛋
蜆肉意粉
set dinner salad
set dinner 忌廉湯
煎帶子比目魚
卡邦尼意粉
2013-06-14
5 分鐘 (堂食)
法式焦糖燉蛋
蜆肉意粉
2013-06-01 325 瀏覽
成日睇open rice ,都好想寫食評,由於太懶去開account 嘅關係一路都冇開,直至剛剛轉新板,開個acc 為大家評下分先😁,咁前幾日食呢間又真係值得讚嘅!早幾日行過油麻地想搵野食,咁啱有人派緊傳單,睇落又幾好食咁,就咁行左上去食,食左一個是日晚餐同餐牌入面嘅野服務都唔錯,唔會阻住我地傾偈,食完唔趕人走!紅梅油醋汁配巴拿馬火腿露筍卷燒龍蝦尾配龍蝦汁蟹肉意大利飯法式煎蟹餅伴芒果沙沙醬(呢個超值得推介,勁好食)香辣雞肉凱撒沙律芝士煙肉蘑菇扁意粉千層面仲有一個唔記得咩名

服務都唔錯,唔會阻住我地傾偈,食完唔趕人走!

紅梅油醋汁配巴拿馬火腿露筍卷
燒龍蝦尾配龍蝦汁蟹肉意大利飯
法式煎蟹餅伴芒果沙沙醬(呢個超值得推介,勁好食)
香辣雞肉凱撒沙律
芝士煙肉蘑菇扁意粉
千層面
仲有一個唔記得咩名
2013-05-26 55 瀏覽
之前來過這家餐廳的第一分店近來得知這邊也開了一家就來試試點了一個套餐 包括一個湯 一個沙律 一杯飲品 一個主菜湯選了白湯 用料挺多 內有粒狀的疏菜與肉 好像還吃到魚然而味道卻不濃又偏淡 因為不想浪費才把它喝完平常配餐的沙律大多只有菜這個還附上魷魚圈 可見成本更高但可惜了魷魚圈完全沒味道單靠少許的沙律汁是帶不出味兒至於沙律菜配上汁料與芝士就做得對位了主菜是帶子比目魚扒帶子表層煎成金黃 既鮮甜又有口感比目魚蘸汁料吃 清新得來味道也夠濃配菜中有蘆筍及薯蓉實在對了我的胃口最後是超級芝士薄餅就是多款芝士在薄餅上烤 沒有其他材料 也忘了有多少種芝士了 就記得有藍芝士不知道是芝士質素有欠 還是好芝士就該如此我是臭到受不了 難聽點說就像在吃嘔吐物.............就算多麼不想浪費 這個真的沒法吃完回憶上一次的情況 也是點了兩個菜當中也有薄餅 同樣是不太行看來再來這裡不是不可 但是薄餅是不會再點了環境方面不錯 餐廳在二樓 有靠窗的位子雖然不是漂亮的街境 但對空間感有加分而且餐廳面積算大 桌子之間空位足夠另外不知是否因為開業時間尚短 客人不算多環境安靜 適合一邊聊天一邊慢慢用餐服務員有基本禮貌 但
之前來過這家餐廳的第一分店

要求點餐或服務 食客就得有點耐性了
2013-05-19
慶祝紀念
生日
與其去旺角果d又逼又嘈又多人既樓上cafe不如去間環境食物都有質素d既好好享受同朋友相聚間cafe好大,佢有另一邊係特別隔開左比多人既booking我地就可以自成一角喇環境係好優雅寧靜的,好舒服既木材為主色空間又大,仲有令人賞心悅目既植物點綴cafe黎講食物同飲料既選擇都算好多頭盤有巴馬火腿密瓜,又咸香夾埋多汁香甜既密瓜係一流仲有新鮮既菜同蕃茄芝士沙律,香草醬汁好唔錯炸八爪魚圈就油左d所以唔夠脆煙三文魚捲成花形,夠肥美但整體都好靚同幾好食水牛城香辣雞翼!都幾辣呢但好好味道個皮岩岩炸起熱辣辣好夠香脆入面既肉仲係好嫩滑好惹味,可以安哥既一樣食品蕃茄蘑菇巴馬火腿意大利飯出奇地好食,賣相又係好唔錯飯粒火候控制得好,仲有咬口唔會淋哂同時又好入味,好濕潤creamy咸豬手!好好食呢個皮件件都好脆唔係份量好多,但肉同皮既比例好好個皮真係脆到咬落會有聲肉又好挺身,配埋酸菜食就唔會咁heavy值得叫黎分享佢依到既飲品都好多架,意大利咖啡,雞尾酒,台式奶綠咩都有朋友叫左個綠菜鮮奶,好滋潤既感覺個樣仲好得我地歡心呢好靚仲睇得出佢有一層層既心思我就要左個冰凍榛子歐法加杜平時好少飲coffee,見到就試下都幾香
與其去旺角果d又逼又嘈又多人既樓上cafe
不如去間環境食物都有質素d既好好享受同朋友相聚
我地就可以自成一角喇
環境係好優雅寧靜的,好舒服既木材為主色
空間又大,仲有令人賞心悅目既植物點綴
cafe黎講食物同飲料既選擇都算好多
頭盤有巴馬火腿密瓜,又咸香夾埋多汁香甜既密瓜係一流
仲有新鮮既菜同蕃茄芝士沙律,香草醬汁好唔錯
炸八爪魚圈就油左d所以唔夠脆
煙三文魚捲成花形,夠肥美
但整體都好靚同幾好食
水牛城香辣雞翼!
都幾辣呢但好好味道
個皮岩岩炸起熱辣辣好夠香脆
入面既肉仲係好嫩滑
好惹味,可以安哥既一樣食品
蕃茄蘑菇巴馬火腿意大利飯
出奇地好食,賣相又係好唔錯
飯粒火候控制得好,仲有咬口唔會淋哂
同時又好入味,好濕潤creamy
咸豬手!好好食呢個皮件件都好脆
唔係份量好多,但肉同皮既比例好好
個皮真係脆到咬落會有聲
肉又好挺身,配埋酸菜食就唔會咁heavy
值得叫黎分享
佢依到既飲品都好多架,
意大利咖啡,雞尾酒,台式奶綠咩都有
朋友叫左個綠菜鮮奶,好滋潤既感覺
個樣仲好得我地歡心呢好靚
仲睇得出佢有一層層既心思
我就要左個冰凍榛子歐法加杜
平時好少飲coffee,見到就試下
都幾香濃,搞到我果晚5點先訓到==
好唔錯,又可以任坐幾耐,岩哂傾計
2013-03-30
2013-03-24 39 瀏覽
本是基督徒的我對「合一」有一份鐘情,因合一的內在環境優雅、平和舒適,讓我可以品嚐美食之餘,亦不忘為一同前來的朋友找機會為他們傳福音😊,今晚的對象是老婆大人,頭盤來了一客白酒煮藍青口😘忌廉汁濃度適中,配以大量洋蔥碎,使青口没半點雪藏味「因新鮮急凍的相信不會賣這個價錢😏」,配以一客蒜蓉麭共上,加上侍應哥哥送上一支小叉來讓我們慢慢細嚐,實在細心😊,由於晚餐套餐+$30可加一杯餐酒,慢慢嚐一啖酒再分享美食,實在Good! 點了一份套餐「龍蝦尾配蟹肉意大利飯」😊配有套餐前菜,紅苺油醋汁巴馬火腿露筍😍醒胃,主菜意大利飯登場😱飯都是滿滿的,蟹肉和蟹油充滿飯粒,加上檸檬葉、香草和蕃茄等材料,實在是用心之作,可惜龍蝦尾比較細條了😖但這只是出於自己的貪婪!未夠喉再點了大蝦藍芝士汁扁意粉,是水準之作,汁味濃滑,但好像不太感覺到藍芝士的濃烈了@@ 最後餐甜品,焦糖燉蛋,甜甜的焦糖面夠厚👍,加上淡淡清香的蛋味布丁,這餐老婆滿意😊感恩

題外話/補充資料: 想不到這地方除了咖啡外,其他餐飲的水準也不錯
2013-03-20
  • 白酒忌廉汁青口
2013-02-05 32 瀏覽
近日轉到油麻地區工作,這區食市眾多,大街小巷不難找到美食,但原來想找杯咖啡喝喝,靜靜地座下來休息卻有點困難,今天在彌敦道台頭一看,大大個燈箱在C酒店旁「合一咖啡屋餐廳」,於是碰碰運氣,來了一客燒牛肉沙律,和一杯latte、沙律份量與價錢合理,燒牛肉比較乾身欠肉汁但肉味夠濃配上蜜糖芥末醬加上啖啖新鮮沙律菜,醒胃!意想不到的是炸洋蔥圈!大大個無油😍好似食天婦羅咁!加埋杯latte,夠醫肚
!加埋杯latte,夠醫肚
題外話/補充資料: 旺角的上樓餐廳質素較無保證,油麻地這間「合一咖啡屋餐廳」可算是超水準了!
2013-02-04
12 分鐘 (堂食)
  • 蜜糖芥末燒牛肉沙律
2013-02-03 33 瀏覽
今日經朋友介紹下一班朋友去了那間 Cafe 店晚餐 , 起初以為只是得小食同飲品等 .... , 原來餐單都幾多野食 ... , 而且環境同氣氛都幾好坐得好舒服 , 由大廈入口直到上二樓感覺都很不一樣很難形容 ...... , 就是不像平日的 Cafe 店 , 等咗一陣足之有得食啦 .... , 先呢個頭盤 ... 沙律味道很清新 個青口都幾新鮮 , 個汁帶點香草味 , 朋友都很喜歡 !個意粉辣辣地帶點牛油味 ! 好食 ! 店員既推介 , 肉質不錯都幾入味 !味道都幾好 ! 不過要趁熱食才好味 !我覺得呢個意大利飯好好味 , 有小小香草同忌廉汁既味道 , 拈拈地口好特別 ! 呢個德國豬手大家都覺得 "好好味" 外面既豬手皮很脆 , 而入面豬手肉都很香口 , 絕不有肥利既感覺 , 真的好味 !

, 原來餐單都幾多野食 ...
, 先呢個頭盤 ...
沙律味道很清新
個青口都幾新鮮 , 個汁帶點香草味 , 朋友都很喜歡 !
個意粉辣辣地帶點牛油味 ! 好食 !
店員既推介 , 肉質不錯都幾入味 !
味道都幾好 ! 不過要趁熱食才好味 !

2013-02-02
  • 德國豬手、黑松露雜菌意大利飯、甜品
2013-01-13 33 瀏覽
2012的最後一個週末跟2位好友茶聚而不是選擇自閉,地點選了這家由天主教徒及基督教徒合辦的合一咖啡屋新分店,只因愛嚐新也蠻喜歡這店一向會有的平和氣氛。相比以前光顧過的分店,這家在彌敦道旁的分店地方更大交通也更方便,在對面馬路已看到這家落地大玻璃窗的咖啡店,只可惜臨窗的最佳位置都是2人桌,三人行就沒法享用,還是下次再找個機會來自閉吧。餐廳以木桌椅為主,加上一株仿真太陽花點綴,簡樸氣氛的確蠻舒適,靜靜的環境也是聚會好地方,深覺也沒選錯茶聚地點。午餐與下午茶的交接時間,兩款餐牌也看過,似乎午餐較可取,兩款紅白餐湯也選了, 白湯就是忌廉蜆肉湯,好友說湯裡有很多蜆仔肉,湯底也有濃濃蜆肉味,重得她有點接受不來;自己的雜菜湯有陣茄膏香但不過份,椰菜甘筍等的蔬菜煲至軟淋,不過湯味也不見得更濃,兩者水準也是比較普通沒有特別。兩個普通甜餐包烘得夠熱只是底部變得過硬,小盒裝半軟牛油微鹹有牛油香,用來配熱麵包也不會難吃,只是店方的麵包選得太普通沒特色,令這個午餐有個沒特色的開始了。 主菜之一露筍煙鴨胸意大利飯, 如南瓜汁的黃色醬汁煮成的意大利飯口感偏軟,並不是正宗的半生熟米飯,雖然港人大都未能接受半生熟米飯

主菜之一露筍煙鴨胸意大利飯, 如南瓜汁的黃色醬汁煮成的意大利飯口感偏軟,並不是正宗的半生熟米飯,雖然港人大都未能接受半生熟米飯但這個飯也實在有點太軟了; 鴨胸煙燻氣味夠濃,讓米飯都沾有一點煙燻香,鹹鹹的很惹味,熱得冒煙的熱飯在那個下著雨冷冷的下午帶來暖和感覺。
CARBONARA闊條麵還配一條脆麵包,這條烘得香脆的麵包比剛才的餐包更好吃哩; 彈牙麵條比軟軟意大利飯更對我胃口,麵條裡大量煙肉令味道更豐富,綿稠醬汁份量剛好,有奶香之餘吃來也不會太黏口,蠻不錯的水準。,
兩杯熱咖啡熱氣騰騰,單是看著那上升蒸氣也夠溫暖,即磨咖啡蠻有香氣,只是迴香度仍是一般,用上熱鮮奶較有誠意了。

不知道天氣太冷還是份量較迷你,這份午餐吃得我們只有半飽,一於等咱們美人到來時繼續下半場。
美人到來之時,下午茶時間剛好,她所點的小食拼盤包括有牛肉丸、 魷魚圈、 炸雞翼及沙律菜,這個份量作下午茶剛好,幸好自己沒有點此作午餐,如此嬌小的份量怎可滿足到飢腸轆轆的我?

小小牛肉丸有茄汁作伴,想不到小牛肉丸很有牛味,肉丸也有彈性,可能是自家制也說不定;小型魷魚圈外表吸引可是炸得不夠香脆,剛好包著魷魚的薄薄粉漿剛剛炸好也只是軟軟狀態,沒有丁點酥脆感覺,粉漿調配要研究一下了,幸好魷魚質感不太韌,不用太花牙力也可食用,有點椒鹽似的味道在內,相當惹味;雞翼外表炸得酥脆,只是自己待了一段時間才進食,香脆度當會大減,如即時食用這雞翼應比魷魚圈香脆得多, 雞肉醃得入味加上香脆外皮,水準較好。

幾株苦白菜加上少量黑醋,酸甜度平衡一下剛才的肉感也多點蔬菜可吃。
餅櫃裡有著幾款蛋糕,通常會點的特濃朱古力蛋糕當不缺少,這件蛋糕實際比外觀柔軟,只因外層原來不是厚厚一層硬古力,而是一層柔軟滑溜的朱古力漿,只是所用朱古力不是上乘的貨色,那種甘甘感覺就沒有了,幸好蛋糕及朱古力層還夠輕軟,一人一口也完成不難。
要不是燈光關係也發現不到蛋糕中有著閃閃金光,這隱形貴氣幾乎走眼了。
沒有金光點綴外表平實的紐約芝士餅反有點驚喜,只因蛋糕芝士味竟然蠻足夠,吃到沒有芝味的芝士蛋糕總是欠缺一點勁似的,蛋糕硬中有軟蠻夠芝香, 綿滑得黏著舌頭的蛋糕跟微酸的酸忌廉配合得很好,只是可令芝士餅多點口感的餅底不脆,未夠完美。

下午茶包括飲品,豁出去再來一杯咖啡,可是今次無論咖啡本身或鮮奶也比剛才的溫吞吞,兩者也沒有什麼熱度,水準有點不穩,味道也稍稍失色了。

餐廳裡的客人大都較斯文不會高談闊論,大家也是小聲傾談絕不吵耳;至於服務方面,男店員態度比女店員好,最低限度是比較有禮,態度也像樣得多!

2012過得蠻不錯,一切也較想像中來得順利,實要感恩!希望2013年所有家人朋友及自己過得更加順利順心!
慶祝紀念
除夕
在佐敦廟街起家的United Cafe Bistro 合一咖啡屋餐廳,最近來到油麻地彌敦道483號一幢新的商業大廈Le Chateau 二樓,給人一種升了格的感覺。 這大廈其他樓層還未入伙,進來的人都是為了到訪這咖啡廳,更覺這裡有種暫時的寧靜和高貴的氣氛。咖啡店內很舒適,但從窗口望出去,便是繁忙的彌敦道,這裡像是暫時隔絕忙碌的地方,對香港上班族來說,這裡是俗稱「蛇竇」,即是偷懶的地方。但是,偷懶無罪,休息有理,Sales見客前後來喝杯咖啡,相信神會體諒的。說說這裡的食物,餐廳不做早餐,有午餐、下午茶和晚餐供應。我到訪是下午茶時段,就先試試下午茶餐吧。Tea Set有頗多選擇,有Cheesecake , Pizza, Sandwiches, Spaghetti , Cookies等,價錢由$48至$58不等。Baked Eggplant Roll Stuff with Cheese & Bacon (焗煙肉芝士茄子卷) 送來時個賣相精緻得嚇了我一跳,很有藝術感。吃落口,芝士味很濃且滑,茄子柔軟而有爽口感覺,加上煙肉碎,令味覺豐富起來。咖啡也有很多選擇,Cafe Mocha 拉出心型,顯出

咖啡也有很多選擇,

Cafe Mocha 拉出心型,顯出店員的心思,朱古力的味道則甜而不漏。
咖啡廳由一班虔誠天主教和基督教徒開的,佈置也有濃厚宗教色彩。我雖不是教徒,但自小也對聖經故事頗感興趣,因此我坐在這裡,有種平和的感覺,確實是一個不錯的咖啡地點。

2012-11-09
2012-11-21 20 瀏覽
在油麻地要找上樓咖啡室不多,新開之合一便是其一。。。整潔踏實之環境給人舒適的感覺,輕輕之音樂又可令心靈平和一點、氣氛不俗大大的玻璃窗外是人烟稠密的彌敦道,偶有發呆遠眺街上也可打發時間食物上頗多選擇,餐牌上除了原有咖啡品後,還有近來香港興起之抹茶及花茶在下午茶時段我算得上挑上重口味‧‧‧來一個香草忌廉汁磨菇天使麵$58.上枱之天使麵士多啤梨latte升級版加上$12.轉上平日愛飲之熱飲,試試新口味色澤漂亮之凍飲上枱已很是美麗,可惜士多啤梨味來得較假、小朋友們可能會欣賞多點整體來說地方略為稍勝,又或許新開業未能一一掌握準繩有機會下次定必試試該店之抹茶及花茶
在油麻地要找上樓咖啡室不多,新開之合一便是其一。。。
環境頗整潔,坐下不久以有客人問及包場情型
抹茶及花茶也有選擇
在下午茶時段我算得上挑上重口味‧‧‧
來一個香草忌廉汁磨菇天使麵$58.
上枱之天使麵[分量一般,跟上碟旁之白麵包條烘得熱控控蠻脆口
天使麵柔韌度適中,忌廉汁沒帶多餘只是剛好、濃度亦只見一般,不作比較還可接受
香草忌廉汁磨菇天使麵
士多啤梨latte
升級版加上$12.轉上平日愛飲之熱飲,試試新口味
整體來說地方略為稍勝,又或許新開業未能一一掌握準繩
有機會下次定必試試該店之抹茶及花茶
士多啤梨latt