Happy Friday晚上,冰和男友看9:30優先場,之前當然要醫肚。男友推薦到United Cafe Bistro用膳。他和同事曾經在此飯聚,發現不論食物質素、服務態度、環境,以至價錢,均屬上佳選擇,故帶冰一試。餐廳在酒店二樓,shop front有點小,要靠門口的招牌引人注意。二人大約晚上7:30到達,雖然沒預訂,但侍應可迅速安排二人入座。或許是周五晚上的緣故,餐廳內只得兩、三張吉檯,上面都已放有「訂座」的小牌子。當晚客人較多,環境算不上非常清幽;據男友說,平日較少人的話,餐廳是很寧靜的。餐桌密度略高,但仍屬可接受的說。看過餐牌,二人點了一客pasta和一個pizza。飲品方面,則是餐廳免費供應的清水。先來的是芝士煙肉蘑菇扁意粉。份量恰當,不太多也不過少。扁意粉煮得恰到好處,有嚼勁。煙肉和蘑菇也足料,令口感更豐富。醬汁很香口,味道濃郁但不會過咸,吃完不會口乾乾。然後是意式原味薄餅。這個一定要趁熱食,稍微涼了的話,很難切開,口感也不夠爽脆。薄餅有芝士的煙韌,也有茄汁的香甜,但由於沒啥配料,感覺有些寡。薄餅尺寸可參看餐刀作比例,是薄批底,剛好是一人份量。侍應服務態度很積極,值得一讚。

薄餅尺寸可參看餐刀作比例,是薄批底,剛好是一人份量。
侍應服務態度很積極,值得一讚。他們一直為二人添加清水;二人逗留約一小時,侍應已添了三次清水,都是主動過來,不用我們提出。眼見我倆點了兩客食物,亦主動查詢二人是否share食物,亦很快奉上額外的小碟。

2015-06-19 2551 瀏覽
這間餐廳成日係OPENRICE見到, 成日都想試, 但都冇機會, 今次終於有機會啦, 本來想去佐敦分店的, 但OPENRICE訂枱已滿左, 時間唔啱, 就改左油麻地分店啦.餐廳係二樓, 佈置都係教會經文的圖畫, OK的, 幾舒服的感覺. 餐牌都好大, 有晚餐及散叫的, 我們六個人, 諗住叫兩個晚餐及散叫其它嘢. 問仕應晚餐主菜跟跟飯定意粉, 仕應說要問下, 然後有另外一個仕應答是SET好左跟咩的, 冇得揀架.咁我們就叫左魚柳同埋黑毛豬晚餐, 晚餐選了忌廉湯及雜菜湯, 有個吞拿魚沙律, 甜品選了意大利芝士蛋糕. 另外, 叫左黑松露什菌意大利飯, 千層濶條麵, 蟹餅, 雞肉PIZZA, 三文魚牛油果他他沙律.我們在落單的時候, 問仕應其中一款PIZZA入面有冇煙肉, 唔識答, 又走去問人...落單講菜名, 唔識寫, 要講NO. 我想有幾個仕應都係新手, 所以唔太熟.講番嘢食, 雜菜湯唔得, 唔熱又唔濃的味, 只有酸味, 好怪, 忌廉湯都唔熱的. 意大利飯都幾香, 幾好味, 夠熱, D飯啱啱好呀, 入面都有些菇, 夠香, 好味的, 濶條麵, 第一層係薯蓉, 之後的是肉醬, 朋友話麻麻地, 肉

講番嘢食, 雜菜湯唔得, 唔熱又唔濃的味, 只有酸味, 好怪, 忌廉湯都唔熱的. 意大利飯都幾香, 幾好味, 夠熱, D飯啱啱好呀, 入面都有些菇, 夠香, 好味的, 濶條麵, 第一層係薯蓉, 之後的是肉醬, 朋友話麻麻地, 肉醬唔夠多, 唔夠香. 跟餐的吞拿魚沙律, 係黑椒嚟架, 都幾辣, 都幾好味的, 都有四塊咁多的.

蟹餅OK, 入面真的是見到好多蟹肉的, 都幾香的, 有兩塊及一些沙律配菜. PIZZA唔夠香脆, 都足料的, 但唔係好香. 三文魚牛油果他他沙律賣相好靚呀, 呢個好香, 好豐富的口咬, 好食呀, 唔會好濃味, 沙律菜又夠多, 三文魚都好多呀, GOOD.

魚柳扒OK, 有兩塊的, 上面有些忌廉係面都幾香, 魚肉都煎到夠香的. 有薯蓉, 豆角, 車厘茄配菜.

黑毛豬扒, 有些蘋果粒, 薯角, 呢個豬幾OK, 肉質都夠有口感. 唔會好肥又好淋的, 啱啱好.

甜品係意大利芝士蛋糕. 可以的. 唔算好好食, 普通吧了, 沒有好香的酒味, 蛋糕也不夠軟身.

這裏的仕應都不用主動加水的. 服務有待改善.

2015-06-12
慶祝紀念
生日
2015-04-28 2759 瀏覽
遊韓國前想換個髮型,於是去salon 前在附近吃點東西。就選了近油麻地地鐵站的合一咖啡,為的是3D 拉花咖啡。這餐廳在復活節假期的午餐時段頗冷清,只有數張檯客人,環境也算不錯。點餐時詢問店員關於拉花咖啡,原來一早已沒有了,的確很失望。點了一個lunch set + 散點意粉,忌廉蜆肉湯的蜆肉太多了,破壞喝湯的口感,而蒜蓉多士味道還可。散點的芝士煙肉蘑菇扁意粉 $88伴碟是一條麵包條,很古怪,放蒜蓉包或不放也好。而意粉是配料比意粉還多,有點弄巧反拙的感覺,醬汁味道不算太膩,而意粉有點硬身。Lunch set 辣肉腸菠蘿薄餅 $64蕃茄餡料、菠蘿味道不過不失,不喜歡似餅乾般的批底,太乾身,一個敗筆。Lunch set 加$12 的榛子咖啡,朋友說沒有榛子味,很普通。草莓鮮奶咖啡 $34嚐到奶泡上的士多啤梨醬,甜甜酸酸的,奶泡算滑,整體不過不失。附近還有更好的選擇,不必來此!

散點的芝士煙肉蘑菇扁意粉 $88
芝士煙肉蘑菇扁意粉

Lunch set 辣肉腸菠蘿薄餅 $64
辣肉腸菠蘿薄餅

榛子咖啡

草莓鮮奶咖啡 $34
附近還有更好的選擇,不必來此!
草莓鮮奶咖啡
2015-04-04
2015-04-25 2292 瀏覽
鬧市中的綠洲,第一次來這店,正正在油麻地彌敦道大街上,需要乘電梯上樓,離開地面,反而更好,顯得環境更清靜,自成一閣,現代簡潔裝修,大大的玻璃窗,光線充足,令人感覺舒服,點了兩款午餐,蒜蓉多士,餐湯都十分美味,牛扒,七成熟,味道肉質嫩滑很好,侍應細心自動上調味,黑胡椒,茄汁,芥辣等等,不用客人出聲,態度友善細緻,連伴碟配菜亦調味得很好, 薯條 新鮮炸成,非常美味,墨西哥雞肉牛油果卷 ,份量適中,什菜沙律, 薯條 (男仕可能有點不夠飽),我們再加錢,來兩杯特色冰島摩卡凍咖啡,冰島焦糖凍咖啡,是用沙冰與咖啡混合了巧克力,榛子,焦糖,口感冰涼,推介大家一試,休休閒閒看着街道上車來車往,行人擦身而過,看看書報,更令坐上客有非常閒適的感覺,這一頓午餐消磨了個半鐘,美味加價錢超值。

點了兩款午餐,蒜蓉多士,餐湯都十分美味,

2015-04-25
  • 冰島咖啡
2015-03-27 2314 瀏覽
今之係我第二次食呢間。。上網提早兩個鐘(好似係)訂位仲有折。。太好了今日一行三個人。慶祝朋友仔搵到好工(我好羡慕 )根據我第一次食嘅經驗。。。白酒青口同批薩都係可以不叫今次叫左。。 蜜糖芥末牛肉沙律。。。牛肉都有五六片有四大個洋蔥圈。。啲汁都好味。真係幾抵同好好味 辣椒蜆肉意粉。。見佢係推介食品所以叫左。。。普通。上食白汁個啲好似好啲。但比較膩 肉眼扒(set dinner)。。本來諗住散叫($228)。點知見到有set..$238...梗係叫set啦。。跟一個前菜…蟹餅。餐湯…白汁蜆肉湯。。仲有個甜品…蕉糖燉蛋。。加飲品。。。其實都幾多野。。絕對抵過散叫勁多。。。味道呢講。。蟹餅………其實係薯餅。。我食唔到蟹。。餐湯。。好味。。多蜆肉眼扒(五成)。。正路。。都唔會過火太熟蕉糖蛋。。好味。。唔太甜。幾creamy 另外每人叫左杯野飲。。。同上之次一樣。。。杯野真係把鬼。。。我如果自己食唔會飲。。。我個杯個名確係有點特別。。但其實係三四十蚊嘅朱古力沙冰。。。overall...保持水準。。我會再食。。。下次再試新野。。。p.s...佢個豬肋骨。同水牛雞翼都好味

今之係我第二次食呢間
。。上網提早兩個鐘(好似係)訂位仲有折。。太好了
今日一行三個人。慶祝朋友仔搵到好工(我好羡慕
根據我第一次食嘅經驗。。。白酒青口同批薩都係可以不叫
今次叫左。。

辣椒蜆肉意粉。。見佢
肉眼扒(set dinner)
味道呢講。。
蟹餅………其實係薯餅。。我食唔到蟹。。
餐湯。。好味。。多蜆
肉眼扒(五成)。。正路。。都唔會過火太熟
蕉糖蛋。。好味。。唔太甜。幾creamy

另外每人叫左杯野飲。。。
p.s...佢個豬肋骨。同水牛雞翼都好味
肉眼扒
蜜糖芥末汁牛肉沙律
前菜。蟹餅。白汁蜆肉湯
辣椒蜆肉意粉
蕉糖燉蛋
薄荷"阿佛卡多"
肉眼扒
蜜糖芥末汁牛肉沙律
蕉糖燉蛋
2015-03-22 1660 瀏覽
每個月總有數個週六與母親相約下班後到United Cafe來個Set Lunch,休息數小時再兩母女一起逛街,最少都光顧十數次了呢,今天心血來潮寫一寫!Set Lunch價錢由$50至$100不等,豐儉由人。菜色由沙律、三文治、飯、意粉到扒餐也有,餐牌每天轉換,選擇也算多。Set Luch 跟配餐湯、蒜蓉包及餐茶,餐湯一般是羅宋湯或蜆肉忌廉湯蜆肉忌廉湯的蜆肉也不少!我的炸雞扒伴燴磨菇拼薯菜 ($78),雞扒炸得像KFC的炸雞,很脆身,但內裡的雞肉仍能保持軟嫩,讚!燴磨菇沒什麼調味,但可吃到菇本身的鮮味跟淡淡的焗烤香,也不錯薯蓉完全是純薯蓉,如果裡面能混點配料如粟米、煙肉粒等會沒那麼單調切開能看到嫩嫩的雞肉,不過雞扒也只是一般茶餐廳能吃到的貨色。母親點的希臘沙律 ($58),看似輕盈其實會吃光也頗飽肚我跟母親喜歡點一分輕盈一份飽肚的分吃剛剛好~哈哈!飯後喜歡點杯奶茶跟蛋糕,慢慢聊天relax一下再去血拼蛋糕跟餐可加$20跟配或下載Soda App 儲分免費換一件(一檯限換一件)雖然以午餐來說價格不算便宜,但勝在坐得舒服!

蜆肉忌廉湯的蜆肉也不少!
母親點的希臘沙律 ($58),看似輕盈其實會吃光也頗飽肚
我跟母親喜歡點一分輕盈一份飽肚的分吃剛剛好~哈哈!
飯後喜歡點杯奶茶跟蛋糕,慢慢聊天relax一下再去血拼
蛋糕跟餐可加$20跟配
或下載Soda App 儲分免費換一件(一檯限換一件)

雖然以午餐來說價格不算便宜,但勝在坐得舒服!

2015-03-21
5 分鐘 (堂食)
  • 奶茶
2015-01-03 2707 瀏覽
年尾時候。特別多聚會。。。今晚就同行山朋友gathering同埋交換聖誕禮物。。所以一心想搵間可以坐得耐又舒服啲嘅餐廳食飯。所以就去左呢間。其實之前一直都想試。但一直冇機會黎。。今次黎實在太好了。有啲開心嘅係openrice 卜位原來有八五折。。哈哈哈(埋單平左百幾蚊)我地一行四人叫左都好多野食。雞翼。千島pizza。燒牛肉沙律。白酒青口。卡邦尼意粉。豬肋骨。。。整體黎講。我覺得樣樣都好好食水牛城雞翼個汁。辣辣的好野味。唔食得辣嘅人唔使驚。因為個汁係另上嘅燒牛肉沙律。。個汁好好味。牛肉有驚喜。有肉味。生熟度剛好卡邦尼。個汁夠creamy.但我個朋友就話有啲咸。但我又覺得幾好青口。。。還好。。。冇咩特別。。我唔人知係我睇錯餐牌。定佢整錯。我覺得佢係白汁青口而唔係白酒豬肋骨。。正常咪。好咪千島pizza..個底好薄。。。上面啲料都ok多..但份量不大。可以不叫另外叫左兩杯咖啡飲品。。。一般。。埋單~750.每人18x..不錯。。。可以再食
年尾時候。特別多聚會。。。
整體黎講。我覺得樣樣都好好食
燒牛肉沙律。。個汁好好味。牛肉有驚喜。有肉味。生熟度剛好
豬肋骨。。正常咪。好咪
另外叫左兩杯咖啡飲品。。。一般。。
埋單~750.每人18x..不錯。。。可以再食
白酒青口
蜜糖芥末燒牛肉沙律(圖中央)
白酒青口
蜜糖芥末燒牛肉沙律(圖中央)
  • 芥末燒牛肉沙律
  • 水牛城雞翼
2014-09-23 3461 瀏覽
今次3人行lunch gathering, 因已預約, 一來到就入座, 點了3個lunch sets, 餐湯味道尚可, 感覺上太多粉及比較淡, 主菜叫了帶子意大利飯, Pizza, 牛扒配意粉, 帶子好大粒, 意大利飯煮得剛剛好, 軟硬適中, Pizza味道不錯, 但牛扒就太乾身, 食左一半就食不下去, 來到這裹, 最後當然要點出名既Coffee, 各叫了Hazelnut Affogato, Mocha Affogato & Green Tea Latte, Hazelnut Affogato係最啱女仔口味, 香滑甜味剛好, 因為太好味, 足足飲左兩杯
餐湯
Green Tea Latte
2014-09-20
帶子意大利飯
2014-09-22 2678 瀏覽
一向不熟油麻地。佐敦,行行下見到有間小型酒店。又見到個menu。環境幾舒服。就試下啦~個熱朱古力都ok,甜度可以接受,餐廳侍應生話我知d朱古力係外國貨~個garlic 辣椒意粉幾好味喎。呢個價錢。味道好ok,如果意粉可以用再幼身既意粉就更好,入口好像會舒服点其實呢個價錢有咁既質素算好好。自己食過一些餐廳幾百至過千蚊。。食物既質素都不成正比。所以值得推薦哦(≧∇≦)

2014-09-09 2561 瀏覽
和老婆仔在百老匯電影中心看完電影看到電影中吃意大利餐老婆仔也突然想吃意大利餐邊走邊搜尋附近的餐廳發現附近有一間意式餐廳所以便過來一試我們要了個98元的蕃茄蘑菇巴馬火腿燴意大利飯再加了個98元的經典肉醬千層麵這個蕃茄蘑菇巴馬火腿燴意大利飯很有意大利的風味我們都是不太吃得慣我認為飯太黏了這種口感有點奇怪幸好味道算是不錯醬汁很濃而火腿就實在太鹹了連飯一起吃也嫌太鹹了至於肉醬千層麵可以吃出充滿肉桂味的確加了肉桂味能令味道鮮一點份量也很充足很適合非常肚餓的我們不過還是太濟了吃得我們都捧著肚子叫飽餐廳內有很多一家大小進餐看來算是間較平民化的西餐廳但我認為價錢還算合宜氣氛也不錯能讓我和老婆仔浪漫地進餐
和老婆仔在百老匯電影中心看完電影
氣氛也不錯
能讓我和老婆仔浪漫地進餐
2014-09-07
2014-06-21 3677 瀏覽
星期五放工後同朋友突然,好想飲咖啡,平時經過已經好想試,今日終於有機會啦✌一入到餐廳已經滿座,而且仲有3批人係度等緊位,員工態度好nice甘問我地有無預約,若果無就要稍等一會,因滿心想試新野,又專程係尖沙咀過去,所以決定等。。。好彩等左1陣就有位啦,仲要係疏發2人孖位,唔使搭枱😙一坐低急不及待甘打開menu 叫野食, 最終2個人叫左3樣野同兩杯咖啡。 食物上台啦,見到廚司擺位做得好好,令食物賣相相當吸引,而食物份量也不細😋(食物名唔太記得😅)吞拿魚鮮芒蝦沙律 - 芒果十分之甜,比預料中好味,而蝦比起平時食既彈牙同鮮味,反而吞拿魚就比較腥,其實都差,係我地少食開吞魚,所以接受唔到佢既味姐,如果唔係都係佳餚一味No. 16 見到餐牌上既圖片有薯條所以決定叫 (本人薯條愛好者) 點知驚喜既係個三文治,佢用蜜糖介茉(我地估)+ 芝士+火煺+煙肉+蕃茄+生菜制成,面包就用法國面包果種,仲要焗到好脆同搽埋牛油,食落超好味,朋友同我都超讚👍 反而薯條就5夠脆啦😣。。。烤焗燒雞其實燒雞係有雞脾同雞翼兩部分,廚師係入面包左菇/菌,因為本人5食菇、菌,所以只食雞, 味道也不錯,但沒有太大驚喜,可能已經太飽

(食物名唔太記得😅)

。。。烤焗燒雞
其實燒雞係有雞脾同雞翼兩部分,廚師係入面包左菇/菌,因為本人5食菇、菌,所以只食雞, 味道也不錯,但沒有太大驚喜,可能已經太飽啦

薄泡沫。。咖啡 No. 10 & No. 11
兩杯咖啡都不錯,只是有少許偏甜。No. 11既咖啡係未攪拌前,飲落好有層次,泡沫一入口就融化 😋

終結成個晚餐都好正,唯獨有少少吵,但係係可接受範圍,而且建議下次預約,甘就唔使等甘耐
2014-06-20
30 分鐘 (堂食)
This place is very neat and tidy, opened in a HOTEL and with reasonable price.We have 3 people today and we ordered 1 Main, 1 Pasta, 1 Soup which was very enough already. The Main was the pork knuckle 咸豬手 which seems to be the signature dish of this place. The 罐頭德國酸菜(Sauerkraut/Marinated Cabbage)was soooo nice, the sour taste interwined very well with the strong taste knuckle. This knuckle is small in size but is not that fat, so apart from the bones, every part was finely edible. The Paste was

The Paste was a linguine, normal taste and doesnt seems like fresh made pasta to me, so not much surprise.

The Soup was a FRENCH ONION SOUP! have been longing for this soup ... as the aroma of onion was very good and they have a cheese toast on top of the soup to absorb the extraordinary taste of onion.

This place was generally quite suitable for gatherings.
2013-12-30 4746 瀏覽
今朝在百老匯電影中心欣賞完一齣好戲後,便步行到合一咖啡屋食late lunch.位於樓上的合一咖啡屋,環境都算大,因為有宗教背景,還有一些金句貼在牆上Lunch Set 由 11:30am 供應到 2:30pm,剛好還可以點,因為lunch set好像比tea set 吸引,所以就點了兩個tea set了!先來的是餐湯(可以選南瓜忌廉或雜菜湯)和餐包。不太欣賞這個湯,南瓜味完全唔夠,忌廉味又怪怪的,早知試試雜菜湯好了。之前看過食評,評論說服務態度麻麻。但今天的店員都挺有善,有禮貌。上菜的時候,因為我地的枱比較細,都特地主動地搬了一小圓枱擺食物BBQ Chicken Pizza $58 (+10%)光看外表有些失落,未知是否成本問題,留有一條大大的餅邊...有一種偷工減料的感覺。 幸好食上去,味道還好龍蝦汁扒帶子扁意粉 $78 (+10%)帶子夠大,味道不錯,不過不失。最後,飲品方面了不用加錢的熱檸蜜和加$12的熱caramel green tea latte熱檸蜜竟然比green tea latte好喝!!! Green tea latte 太甜,綠茶味不夠!地方還算舒服和就腳,如果價
BBQ Chicken Pizza $58 (+10%)
幸好食上去,味道還好
龍蝦汁扒帶子扁意粉 $78 (+10%)
帶子夠大,味道不錯,不過不失。
地方還算舒服和就腳,如果價錢平一點,還有機會再光顧。
2013-11-04 3797 瀏覽
跟朋友慶祝生日,由於朋友週日還要工作,為方便起見,到其辦公室附近的合一咖啡屋餐廳好了。其實自己對樓上咖啡店有點抗拒,因為感覺好多時餐廳標榜自己是咖啡專家,往往咖啡未見做得好之餘,其他食物更是難吃到不得了。沒想到這家咖啡店讓人另眼相看。一行5人點了幾款食物,包括煙三文魚凱撒沙律﹑珍寶芝士薄餅﹑是日午餐之一焗豬扒,最特別是連鹹豬手都有,出乎我意料之外。食物上菜速度頗快,先來的是煙三文魚凱撒沙律,賣相大路的漂亮,羅馬生菜新鮮多汁;珍寶芝士薄餅即4色芝士薄餅,以羊奶芝士﹑藍芝士﹑Feta芝士及Mozzarella芝士,熟識我既人應會知道我必點這個,不過味道沒我想像的好,可能羊奶芝士及藍芝士都屬於味濃的芝士,所以太搶味吧。午餐焗豬扒以蛋漿包著再焗,有點像焗豬扒飯的做法,以薯蓉伴碟,份量頗大,由於我不吃蛋,所以這個沒試吃,但朋友一致讚好!最後來的是鹹豬手,真的沒想過這類餐廳竟然有鹹豬手,上桌時已預先切好,方便食客分吃,外表看來不錯,吃落皮脆肉尚算滑,只是稍嫌重味一點,主菜吃完,是時候吃甜品了呀!如點午餐可加錢吃芝士蛋糕,我們也要了一件。另外點了草莓拿破崙餅及朱古力心太軟伴雪糕,甜品有賣相但味道一般

熱Mocha
煙三文魚凱撒沙律
珍寶芝士薄餅
是日午餐之一焗豬扒
鹹豬手
主菜吃完,是時候吃甜品了呀!如點午餐可加錢吃芝士蛋糕,我們也要了一件。另外點了草莓拿破崙餅及朱古力心太軟伴雪糕,甜品有賣相但味道一般。心太軟焗得太久,朱古力岩漿不夠流心呢!不過整體味道不錯,價錢不貴,環境亦舒適,店員服務還可以啦!且不會趕客,我們由午餐食到下午茶呀!所以都值得再來與朋友開餐相聚呀!
跟午餐加錢的芝士餅
草莓拿破崙
朱古力心太軟伴雪糕
跟餐飲品
2013-10-06
鹹豬手
2013-10-04 3106 瀏覽
8.5.2013生日飯(13) - 雨夜.彌敦道還記得去年有一餐生日飯, 是在強雷雨的晚上的. 而今年, 也有機會在強雷雨來襲的時候吃生日飯. 不同的是, 今次還可望著雨景吃飯. 是好還是壞?合一咖啡屋的第一間和第二間店, 我也曾光顧, 想不到, 在第二間分店開業一年之後, 就開第三間分店. 而這第三間分店, 終於衝出佐敦, 來到人來人往的油麻地彌敦道上, 位置座落在新落成的大廈的二樓. 今餐是阿姨請客. 雖然她對食沒有什麼特別要求, 也不大知道我對食的喜好, 但她在訂位時, 也細心地訂窗邊位. 從落地玻璃窗, 可看到平時人山人海的彌敦道, 在滂沱大雨之下, 只有零零星星的路人, 顯得格外孤清. 而餐廳裡, 也只有數名食客. 在寧靜環境之下, 可聽到餐廳在播放著柔揚的詩歌, 非常relax.    餐廳其實有dinner set 供應, 但套餐內的選擇不太合乎我們的胃口, 所以決定散點食物. 我們揀了煙三文魚凱撒沙律($88)作為前菜. 大大片的煙三文魚很夠凍, 煙燻味不重, 因而不太咸, 亦導致三文魚味非常突出. 廚師把煙三文魚弄成一個玫瑰花型, 可惜形態比較鬆散, 像真度低. 反而
8.5.2013
生日飯(13) - 雨夜.彌敦道

我們揀了煙三文魚凱撒沙律($88)作為前菜. 大大片的煙三文魚很夠凍, 煙燻味不重, 因而不太咸, 亦導致三文魚味非常突出. 廚師把煙三文魚弄成一個玫瑰花型, 可惜形態比較鬆散, 像真度低. 反而我們很欣賞羅馬生菜夠fresh, 食著嗦嗦聲, 新鮮又清爽, 麵包糠也脆口到咯咯聲
. 不過, 如果凱撒醬的份量增加, 就必定令羅馬生菜提升食味, 更吸引.
選擇西西里風情($108)這款薄餅, 是被它的名字所吸引著. 西西里, 常被人形容為意大利美麗之源. 十多年前, 也有一套電影名為《西西里的美麗傳說》. 彷彿這個名字和美麗一詞不可分割. 我倒也想看看這薄餅是否美麗呢. 但可惜地, 這個薄餅和美麗一詞, 丁點關係也拉不上, 更甚的是, 可以用'肉酸'來形容.

單看外表, 在薄批底的薄餅上, 可見到芝士層包住了茄子, 莎樂美腸, 磨菇及香草. 茄子和磨菇本身黑黑沈沈, 很難把它們美化. 至於味道呢, 我們也吃不出這種材料的配搭產生了什麼特別效果. 每種材料只保持了原有的味道. 無疑, 加了芝士層是令到鬆軟的薄餅更香, 但同時, 也令到茄子脫水乾身哩.
不知何故, 磨菇和意大利飯, 總是結下不解之緣, 這碟蕃茄磨菇巴馬火腿燴意大利飯($98)也不能例外. 意大利飯之上, 有一塊巴馬火腿捲縮著. 對於巴馬火腿, 自問無研究, 不過我們也覺得它只夠咸香, 欠缺嫩滑. 伴碟的麵包非常硬身, 我吃了一口就要放棄. 軟淋的磨菇份量十分多, 但最好味還是意大利飯喇, 主角意大利飯既creamy, 又保持咬口, 加入蕃茄醬汁烹調就讓它變得甜甜酸酸, 令人更加開胃.
心太軟($50)一送到來, 就已經有破口, 朱古力漿已湧了出來. 講真是有點生氣的, 不過算吧, 不要嬲壞自己. 儘管其賣相不佳, 但是它的味道也不錯. 濃香的朱古力漿是熱騰騰的冒煙, 甜度剛好, 也帶些微苦澀味, 配上伴碟的呍呢拿雪糕及粟米片來吃, 更有口感.
飲品方面, 我揀了椰子味綠茶鮮奶($37). 還以為飲品中會有椰子味, 豈料原來只是在奶泡之上, 灑上椰絲而已. 撇除椰子味不談, 這杯飲品也甚為美觀的, 層次分明. 從透明玻璃杯外, 可見到杯內有一層比較深綠色的綠茶層夾在綠茶鮮奶中間, 而頂層, 就有又厚又綿滑的奶泡在中央位置. 當我用匙羹攪伴之後, 喝下去的第一啖是感到椰絲的香甜味, 第二啖, 就感到綠茶的甘香及鮮奶的幼滑. 很欣賞綠茶的甘香醇厚, 更帶有少許苦澀味. 然而, 相比之下, 綠茶味太突出了, 鮮奶的味道被蓋過了, 味道稍為薄弱喇.
多謝阿姨請客, 聽著她分享信仰, 笑談生活, 討論愛情, 獲益良多!

晚飯完畢, 大雨仍然傾盤而下, 但只要耐心等待, 雨過總有天晴!

2013-05-08
慶祝紀念