這間Café 還沒有擴大其板圖之前(幾年前)就感覺她終有一天跳出那條街, 沒多久就見她開出分店而且還要是兩家分店, 不過一直沒有機會去試一次, 適逢八月頭的一次同朋友約飯聚就來這店試一次吧! 她在一幢自由人酒店內, 但主力當然係本地人為主啦, 我們一行四人, 7點左右準時到達現場所見大概有3 ~4成客人吧, 最多客人時都可以坐到7成滿嘅, 食物我們只叫了一些簡單一點的, 計有:吞拿魚醬伴多士: 如果當小食都算可以嘅, 不過將一至一片半的麵包切粗條成多士條堆成一個台, 是否有點那個呢?乜唔係應該用法飽嘅咩! 即使伴碟的沙律菜是多出來的,白酒忌廉煮青口: 配嘅多士還是長條形的, 青口本身無乜特別海鮮味, 個汁則落了太多淡忌廉,白酒味早已煙消雲散, 純粹是為了點麵包條用?? 上面放上香草,但連埋條莖放上就真的是一個字-“懶” 唔通客人自己會用手撕下香草葉在青口上? 95%的答案是”不會” 其實只要廚師放上去之前將香草葉撕下灑上碟面既美觀亦實用, 為何不做這10秒都不須要的動作呢?炸軟殼蟹: 一隻蟹的份量, 擺碟睇相就知只能說緊緊合格而已,因為客人會唔太清楚廚師的原意?到底想用沙律菜包住舊蟹再
! 即使伴碟的沙律菜是多出來的,
炸軟殼蟹: 一隻蟹的份量, 擺碟睇相就知只能說緊緊合格而已,因為客人會唔太清楚廚師的原意?到底想用沙律菜包住舊蟹再放上”沙沙”來享用吧, 不過這伴碟沙律菜肯定唔夠分,
友人少女A叫咗套餐要了主菜的燒豬排骨, 同平時的很不同這件排骨的肉&羔都相當豐厚, 第一次見到咁嘅豬排骨, 唔識講咁叫做好定唔好, NO COMMENTS!
另外再叫了一個簿餅: 餡料過少至簿餅皮外露很多
跟餐嘅甜品- 法式焦糖燉蛋, 焦糖燒得未夠焦, 燉蛋則一般, 伴碟的士多啤梨請看照片實在令人無法提高食慾,
咖啡算是還可以啦!
當天走前去厠所經過廚房門口見有一盤7-8份肉醬千層麵封膠膜回雪柜, 可能明天午餐出吧!不過個人覺得READY MADE 嘅LASAGNA應該好食極都有限了,希望我的預感不正確啦!
題外話/補充資料: P.S.其實整體感覺店方為減低成本出盡法寶, 不過這樣做的話精明的消費者又點會感覺唔到呀, 結果是客人會流失部份, 或者店方願意流失部份客人亦有必要執行此動作! 但我估計自己再來的機會真的不大了!
2013-08-10