2017-09-20 179 瀏覽
今日兩個友人約我到旺角買波鞋,行到夜了想揾個地方食晚飯,我記得附近有間上樓的食店質素唔錯,就決定去覓食啦我們大家點了些頭盤、小食及主菜先來個頭盤奬勵下大家先,西班牙火腿配蜜瓜味是好好的朋友,西班牙火腿帶少少鹹,每人一件剛剛好香炸海鮮拼盤小食,有吉列蝦、炸魚柳及炸魷魚圈,上枱時熱騰騰的,還有伴上沙律醬主菜慢煮牛柳,第一次食,牛柳十分淋,還配上紫薯蓉食蘋果木煙燻西班牙豬扒,上枱時還用蓋蓋著的,當店員慢慢打開的時候,蘋果的香氣從食物散發岀來,好香呀!豬扒也切到一小件一小件,很細心呀青檸青蘋果梳打幾特別, 甜度可以隨個人的喜好而添加的,店子需小,但有很多各式各樣的食物及飲品,店員亦很親切,用製作

我們大家點了些頭盤、小食及主菜

香炸燻海鮮拼盤

主菜慢煮牛柳,第一次食,牛柳十分淋,還配上紫薯蓉食

蘋果木煙薰西班牙豬扒

青檸青蘋果梳打幾特別, 甜度可以隨個人的喜好而添加的

青檸青蘋果梳打

店子需小,但有很多各式各樣的食物及飲品,店員亦很親切,用
製作

2017-09-06
香炸燻海鮮拼盤
蘋果木煙薰西班牙豬扒
青檸青蘋果梳打
  • 西班牙煙火腿密瓜
  • 蘋果目煙燻西班牙豬扒
2017-09-13 57 瀏覽
餐廳有提供手工啤酒的優惠,9點幾後手工啤酒有賣一送一優惠,點了枝lindemans pecheresse,桃味啤酒的酒精濃度唔算高又易入口;朋友點左枝ten of clubs, 味道比較濃,酒精度都相比較高。座位尚算舒適,位置方便。

2017-09-09 168 瀏覽
知道旺角有間挺特別的西餐廳,我地選擇宵夜時段比較寧靜冇咁多人,又可以慢慢食野和吹下水。餐廳門面挺特別不是寫中文「吃吧」,反而是用普通話拼音,以及一隻大匙羹及一枝叉。黑松露,煙火腿,芝士多士👍黑色竹炭多士包住爆醬芝士,內有火腿,磨菇好濃郁黑松露味,以及啖啖芝士超級美味😍西班牙龍蝦海鮮飯,內里有蝦,帶子,青口和魷魚,意大利飯煙韌有咬口,醬汁濃度剛好不會太咸。慢煮牛柳上面有些泡泡系上面挺特別,慢煮牛柳肉質嫩滑,又可以鎖住肉汁,又不會鞋口,牛柳又鮮甜,真是原汁原味👍仲有紫薯蓉做配菜,紫薯甜甜地。蜜桃熱情果梳打里面插住一枝針筒,將針筒注入梳打中,甜味可以自己調教。
黑松露,煙火腿,芝士多士
黑松露,煙火腿,芝士多士👍
西班牙龍蝦海鮮飯
蜜桃熱情果梳打
2017-09-06
宵夜
西班牙龍蝦海鮮飯
蜜桃熱情果梳打
2017-09-09 114 瀏覽
雖然位置不大,但是招牌菜真的做得不錯。慢煮牛柳和魚柳的口感很細膩,伴碟的蔬菜都是精心搭配,吃起來很有層次感。牛柳切開粉粉的,肉質不老。魚柳外層煎得剛剛好,魚肉也很嫩。Starter點了巴拿馬火腿密瓜,個人不太能接受巴拿馬火腿的「如浸過鹹水」的味道,而且有點腥的感覺。蜜瓜就很清甜。Beverage首選的是啤酒,啤酒選擇很多。
巴拿馬火腿蜜瓜
  • 香煎上級盲槽魚柳
2017-09-07 61 瀏覽
用隱神美食黎形容這家餐廳確實沒有誇大及過火,在旺角區商業位置,沒有大多既招牌廣告介紹,入口算係難搵,一啲都唔起眼,如非朋友介紹我應該試唔到這間-吃吧!今日一行四人黎,一早訂好晒位,算係幾經波折黎到,餐廳人山人海。經店長推薦下點咗三款前菜及三款主菜,非常期待,而餐廳內有好多酒類飲品係我從未見過,最終我選擇咗一款威士忌味既apple cider。呢款酒好適合女仔飲,甜味不會太重,而入口after taste帶有微微既威士忌香味,酒精感覺入口不會太濃烈,加冰飲達到更佳效果。第一個前菜。 一人有一件唔洗爭,包入面充滿暖暖既芝士,而且又不會太咸,而沙律配菜也好新鮮香脆既炸雞帶有一點點微辣,食落特別醒胃,而表層炸到脆卜卜,內裏雞肉軟滑!巴馬火腿配哈密瓜這個是大家都必定認識既配搭,但要做到好味必須要哈密瓜夠甜,呢個哈密瓜真係甜到漏,所以吃落口感特別正。呢款慢煮牛柳,望落平平無奇,但泡沫竟然係黑松露認真驚喜,而慢煮既牛柳剛好完美5成熟,所以鎖住肉汁,而燒蒜頭也是我最愛。西班牙豬肋骨,這個豬肋肉調味剛好,帶有酸酸甜甜既口感,而且好易入口,輕輕一切就可以完全骨肉分離,但又不失豬肋骨既口感,是我最愛既菜式。

最後送上的燒德國豬手,店員會在豬手上倒酒後點火,非常美觀既效果

之後店員會把豬手切好後送上,不得不讚豬手皮脆肉嫩,帶點微咸,跟beer是perfect match!
2017-08-27
自問自己一向比較男仔頭,挑東西吃偏向飽肚和麻甩型,所以港女tea set這東西十多年人生中真的沒吃過幾次,這次就抓住週末的尾巴,趁明天開新工之前培養一下女子力~..圖中:Chiba Signature Tea Set ($248 for 2)平均$124一個人,價位中等。.好豐富的Tea Set,實物比menu漂亮很多!一直以為tea set是以cake啊布丁啊等甜品居多,想不到這set的variety也挺多。.1. 芝士黑松露火腿吐司 鹹食中最出色莫過於這個多士了,吐司入面有黑松露、火腿等配料,入口相當有滿足感。.2. 海膽蕎麥冷麵用兩個布丁杯盛着有點可愛~蕎麥麵是抹茶麵,海膽味道挺濃但不會好腥,和蕎麥麵撈勻吃就剛剛好 。.3. 蜜瓜+ 巴馬火腿蜜瓜好新鮮,味道香甜,Parma ham好大片,但單吃會好鹹,絕對建議連蜜瓜一起吃。4. 芒果鮮蝦酥皮撻蝦食落沒什麼味道,有點像壽司那種蝦,配上芒果沒有違和感。酥皮撻細細個挻鬆脆金中間有少量鹹鹹的醬汁。.5. 迷你抹茶泡芙溶得有點快建議先吃這個,泡芙外皮偏稔而且有雪味,抹茶味亦不算太突出,相對比較失色。.6. 雙色馬卡龍士多啤梨味和檸檬味,個
圖中:
平均$124一個人,價位中等。
1. 芝士黑松露火腿吐司
2. 海膽蕎麥冷麵
3. 蜜瓜+ 巴馬火腿

4. 芒果鮮蝦酥皮撻
5. 迷你抹茶泡芙
6. 雙色馬卡龍
士多啤梨味和檸檬味,個人比較喜歡檸檬味~
7. 朱古力布朗尼
意外地好吃的brownie,入口鬆軟 而且不會只有死甜,配上nuts和糖霜味道豐富。
紫屋迷戀($46)
紫色的洛神花茶,配上花瓣真的好夢幻,剛剛上枱時太熱要待它涼一點才能喝。聞落花香味好重,飲入口味道比想像中淡,喝多幾口茶香才會慢慢滲出,自然的味道令人覺得心擴神怡。最好是趁熱/暖時喝,涼了時味道有點怪。整體是打得卡而味道又不錯的茶,挺適合不喝咖啡的你喔~
Hot Coffee ($39)
Tea set的其中一杯,所以其實是$0~環境對於歎咖啡而言一級正,第一次用透明杯喝熱咖啡,想不到效果也挺好!但覺得份量太大了,喝不完之餘還溝淡的咖啡的香濃。
Hot  coffee
Signature  gea  set
Chiba  signature  tea  set
芒果鮮蝦酥皮撻
2017-09-01 3361 瀏覽
行完旺角都成九點, 係時候要醫下個肚啦~~ 之前見朋友係Facebook 食過呢間 Cafe都好似幾正, 又行開呢頭, 就去試一試啦! ~ 但估佢唔到成九點既上樓Cafe 都爆晒場, 唔通真係甘好味?? Cafe 設計簡約, 但牆上既壁畫又突顥佢非凡既一面, 係平凡中帶出不平凡~~花多眼亂下, 經店員介紹同提議下, 終於揀好左今晚食乜啦~~ Yeah! 西班牙火腿蜜瓜    HK$68前菜小食有我最喜歡既西班牙火腿蜜瓜 , 火腿帶鹹香配埋清甜既蜜瓜, 簡直係絕配呀~~香煎上級盲槽魚柳       HK$158其實我好怕個d有雪藏味既魚柳, 但呢度既魚柳不但無雪藏味, 仲有份鮮味而且又好滑tim~~魚柳下面仲有好多好新鮮既蔬果做配菜, 感覺好清新同健康呀~~慢煮牛柳            HK$198一直都好喜歡用慢煮烹調方法製作出黎既食物, 入面微熟再將扒稍為煎一煎就可以了, 牛柳肉質鮮嫩肉汁豐富, 食落啖啖肉又唔韌, 其實我幾喜歡佢面頭個泡沫效果既醬汁, 令賣相加左唔少分, 另外旁邊個蒜頭本來無諗住試同食, 但朋友食完話非常非常之好味, 抱住一試無妨既心態, 點知一試愛上了, 唔無係
行完旺角都成九點, 係時候要醫下個肚啦~~

西班牙火腿蜜瓜    HK$68

香煎上級盲槽魚柳       HK$158

慢煮牛柳            HK$198
一直都好喜歡用慢煮烹調方法製作出黎既食物, 入面微熟再將扒稍為煎一煎就可以了, 牛柳肉質鮮嫩肉汁豐富, 食落啖啖肉又唔韌, 其實我幾喜歡佢面頭個泡沫效果既醬汁, 令賣相加左唔少分, 另外旁邊個蒜頭本來無諗住試同食, 但朋友食完話非常非常之好味, 抱住一試無妨既心態, 點知一試愛上了, 唔無係煎既過程加左D乜, 食落感覺唔會好辣或"那"住"那"住甘, 反而好惹味, 有驚喜呀! 而另一邊仲有黑松露薯蓉, 好香口, 仲好飽肚Tim~~

薰衣草檸檬

薰衣草檸檬       HK$44
陣陣撲鼻既薰衣草味, 配埋酸酸地既檸檬, 感覺好新鮮, 飲落又夠透心涼, 絕對係夏日之選呀~~

熱情果紅茶

熱情果紅茶        HK$45
朋友呢杯熱情果紅茶熱飲都唔錯, 淺嚐左一啖, 好香熱情果味, 酸酸甜甜, 開胃之選呀~~

係一間旺角上樓既Cafe可以享受到高級餐廳既食物質素, 真係買少見少, 今晚真係無待薄我個肚呀!! 哈哈~~
薰衣草檸檬
熱情果紅茶
2017-08-28 1150 瀏覽
一起吃吧~樓上Cafe & Restaurant,餐廳做下午茶同晚餐,營業時間3pm開始到5pm有精美Tea Set,小食等,呢度出名多手工啤酒~~今日食餐豐富既晚餐,4人叫左3款小食3款主菜。曲奇朱古力奶昔$69,奶昔上既Cream淋上朱古力醬,朱古力片同曲奇餅,無人不歡既奶昔呀~曲奇同朱古力味都一樣咁濃,唔會好甜,好好味。焦糖蜂蜜奶昔$69,奶昔上既Cream佈滿爆谷,超特別呢,望住呢杯奶昔真系好療癒呀,焦糖同蜂蜜真系好夾,呢兩杯飲品仲非常吸睛,隔離檯既兩個小朋友不停轉頭望過來,可愛又純真一副很渴望的樣子!黑松露,煙火腿,芝士多士$68,爆漿芝士包住黑松露,雜菇同火腿,火腿帶有自然鹹香,撕開有拉絲既效果,黑色竹炭多士很少見,焗得十分鬆脆,有驚喜!西班牙雞中翼$78,炸雞翼外薄脆內滑~單骨雞翼既食得痛快又優雅一點,真貼心。西班牙煙火腿蜜瓜$68,軟腍火腿包住大舊多汁蜜瓜,用水果來平衡鹹度。烤西班牙豬肋骨$172,佈滿BBQ汁既薯條同豬肋骨半肥瘦外脆內軟滑而且入味,做得出色!慢煮牛柳$198,切開牛柳還很粉嫩,配黑松露泡沫味道更特別,焗蒜頭十分搶手,一人食兩瓣唔夠喉呀~德國咸豬手$19

焦糖蜂蜜奶昔

西班牙雞中翼

慢煮牛柳

德國咸豬手$198,先淋上酒點火,影完相拍完片就會幫我地切好再上檯,超大份既豬手好香脆~外層又脆又煙韌,肉質嫩滑~仲有脆皮芝士腸同薯菜
德國咸豬手

呢度每款小食同主菜都配有沙律菜,蘆筍,薯蓉等~伴菜精心擺位且新鮮美味,食得出廚師既用心👏🏽👏🏽
2017-08-27
焦糖蜂蜜奶昔
西班牙雞中翼
  • 黑松露
  • 煙火腿
  • 芝士多士
2017-08-26 65 瀏覽
呢到環境夠舒服 又寧靜 岩晒同朋友黎high tea 員工服務好好 叫左個Tea set食,好味又夠靚 好滿意 ❤️員工笑容好 仲主動話幫我地影相 👍🏻👍🏻👍🏻有機會帶其他朋友一齊來再食⋯支持 希望繼續keep住水準
支持 希望繼續keep住水準
2017-08-14
2017-08-26 592 瀏覽
朋友約食飯, 提議去旺角樓上餐廳, 地點方便, why not?餐廳門口有隻大匙羹同叉,提醒我哋準備開餐喇 餐廳佈置年青, 有烏絲燈, 木枱, 七彩顏色鋼椅, 仲有牆上寫咗大大個餐廳名同畫咗唔同嘅食物,好relax!先叫咗黑松露, 煙火腿, 芝士多士。 多士烘得熱辣辣又香脆, 裏面的芝士溶化, 夾雜著黑松露嘅香味 ,煙火腿嘅煙燻鹹香 ,一口咬落去, 芝士仲可以拉絲 ,滿足烤西班牙豬肋骨, 豬肋骨有少少脂肪, 甘香美味 ,肉質又鬆軟, 唔使點附上的燒汁都好好味 另外配菜 一啲都唔野少, 面頭嘅苜宿芽好新鮮, 又含有豐富嘅礦物質 ,仲有西蘭花, 同香脆薯條另外叫咗慢煮牛柳, 擺放得成幅畫咁靚, 仲有啲泡泡喺個牛柳上面, 原來係黑松露味嚟㗎 慢煮比煎焗嘅肉質更軟更嫩,肉汁被鎖住,更能帶出牛味,肉身又唔會滲出血水。 黑松露薯蓉唔錯,仲有原個蒜頭上,甜甜地朋友飲咗曲奇朱古力奶昔 ,齋睇都覺正, 佢話好味。我叫咗紫屋迷戀, 其實係落神花茶, 好鍾意佢隻色夠紅艷, 酸酸地, 飲咗生津止渴,聽聞還可使人精神煥發其實呢度仲有好多手工啤 ,下次約埋家姐嚟先。朋友好介紹, 喺度盡情吃喝

餐廳門口有隻大匙羹同叉,提醒我哋準備開餐喇

黑松露煙火腿芝士多士

慢煮牛柳

朋友飲咗曲奇朱古力奶昔 ,齋睇都覺正, 佢話好味。

紫屋迷戀

其實呢度仲有好多手工啤 ,下次約埋家姐嚟先。

朋友好介紹, 喺度盡情吃喝

2017-08-24
黑松露煙火腿芝士多士
2017-08-23 2003 瀏覽
4個女仔個墟,今天為好姊妹慶祝生日,與幾位好友挖空心思地選了位於旺角的吃吧。這裡的裝修有點像監獄的主題,頗有新意,環境氣氛輕鬆自在,又有一列倚著落地大窗的座位,感覺開揚。平日生活難勉緊張,來這裡鬆一鬆,舒一口氣,是個不錯的選擇。熱情有禮的侍應為我們推介美食和手工啤酒。黑松露,煙火腿,芝士多士 $68 竹炭多士外脆內軟,香滑的黑松露醬、淡淡鹹香的煙火腿,和加倍分量又惹味的芝士,買相吸引,一試便愛上。墨西哥烤雞餅 $85 鬆軟的墨西哥烤餅,夾著滑嫩的雞肉和新鮮的雜菌,加上流心芝士醬,一下子便被我們清了碟。烤西班牙豬肋骨 $178 豬肋骨肉質非常鬆軟,肉香樸鼻,不知不覺間,吃了三件。伴隨的薯條薯肉豐厚,外脆內軟。慢煮牛柳 $198 輕盈的泡沫醬汁,點綴著非常稔香而肉汁豐富的慢煮牛柳。伴隨的雜菜材料新鮮,整道菜可以說是色、香、味俱全。感覺是用心烹調,一不苟。這晚試了幾款手啤酒,味道好啱女仔口味。上 : Cornish Pear Cider $62以英式洋梨和新鮮蘋果釀製。中 : Elderflower Cider $64帶一丁點苦,又帶花與果香的手工蘋果酒。下 : Pink Killer

熱情有禮的侍應為我們推介美食和手工啤酒。

黑松露,煙火腿,芝士多士 $68

墨西哥烤雞餅

墨西哥烤雞餅 $85

烤西班牙豬肋骨 $178

慢煮牛柳 $198

這晚試了幾款手啤酒,味道好啱女仔口味。

上 : Cornish Pear Cider $62
以英式洋梨和新鮮蘋果釀製。
中 : Elderflower Cider $64
帶一丁點苦,又帶花與果香的手工蘋果酒。
下 : Pink Killer $62
西柚味手工啤, 很清爽。。

所有啤酒9時後買一送一,我們當然要也多來一round。

是夜,吃吧帶給了我們一個連連驚喜又難忘的生日聚會呢!

墨西哥烤雞餅
2017-08-23 116 瀏覽
咦個tea set好似係最近新出既,無論擺位定裝飾都非常精致!影相真係一流!岩晒好似我地d咁既港女用黎打卡呃like!Tea set有八個小點,分別係:1.  海膽三文魚籽冷麵2. 黑松露多士3. Parma ham蜜瓜4. 芒果蝦莎莎5. 馬卡龍6. 綠茶蛋卷7. 泡芙8. Chocolate brownie太多啦!所以重點講下啦!————————————————整體得分:7分 (10分滿分)————————————————食評:食落重口味左少少。主要應該係三文魚籽嘅咸味同冷麵汁。軟硬道適中嘅,鍾意硬身麵嘅👅覺得可以接受,所以正常人應該岩食。唔係特別鍾意黑松露,要讚下嘅係黑松露嘅味唔會令👅覺得太難受。加上有啲袖珍菇菇係裏面中和返,所以食落都幾舒服😯美中不足係痴左啲朱古力醬同紅桑梅醬,搞到有一啖會食到朱古力士多啤梨黑松露多士😂內膽唔會好似之前食過有間係空心嘅😂充實得黎唔會太硬,軟綿綿咁🤗同埋又唔會太甜,所以食落係舒服嘅☺️.其實嘅野食唔算好特別,不過都合格嘅。唔想打堆好似copy and paste嘅野出黎啦!飲品方面,撈勻女神覺得甜左少少,飲落有少少溜。不過外形真係幾靚幾討好!

咦個tea set好似係最近新出既,

無論擺位定裝飾都非常精致!影相真係一流!

岩晒好似我地d咁既港女用黎打卡呃like!

Tea set有八個小點,分別係:
1.  海膽三文魚籽冷麵
2. 黑松露多士
3. Parma ham蜜瓜
4. 芒果蝦莎莎
5. 馬卡龍
6. 綠茶蛋卷
7. 泡芙
8. Chocolate brownie
太多啦!所以重點講下啦!
————————————————
整體得分:7分 (10分滿分)
————————————————
食評:

食落重口味左少少。
主要應該係三文魚籽嘅咸味同冷麵汁。
軟硬道適中嘅,鍾意硬身麵嘅👅
覺得可以接受,所以正常人應該岩食。

唔係特別鍾意黑松露,要讚下嘅係
黑松露嘅味唔會令👅覺得太難受。
加上有啲袖珍菇菇係裏面中和返,
所以食落都幾舒服😯
美中不足係痴左啲朱古力醬同紅桑梅醬,
搞到有一啖會食到朱古力士多啤梨黑松露多士😂

內膽唔會好似之前食過有間係空心嘅😂
充實得黎唔會太硬,軟綿綿咁🤗
同埋又唔會太甜,所以食落係舒服嘅☺️
其實嘅野食唔算好特別,不過都合格嘅。
唔想打堆好似copy and paste嘅野出黎啦!

飲品方面,撈勻女神覺得甜左少少,飲落有少少溜。

不過外形真係幾靚幾討好!
2017-07-31
5 分鐘 (堂食)
2017-08-22 153 瀏覽
朋友見網上有短片推介,見到幾吸引,即刻相約要去試,經openrice book 枱,店員當日會來電確認,因為當日太多人book枱,所以店家確認時都有禮貌地詢問我地可唔可兩小時內交枱👍👍兩個人食唔到太多,淨係叫左出名既德國咸豬手🐽同埋墨西哥烤雞餅仲有一人一杯酒已經好飽德國咸豬手🐽推介一定要叫太好食仲有表演睇咁😂上檯時會點一點火豬手肉好嫩唔會好乾味道亦都岩岩好👍另外我自己就叫左Pear Cider
朋友見網上有短片推介,
見到幾吸引,
即刻相約要去試,
經openrice book 枱,店員當日會來電確認,
因為當日太多人book枱,
所以店家確認時都有禮貌地詢問我地可唔可兩小時內交枱👍👍

味道亦都岩岩好👍
另外我自己就叫左Pear Cider
pear cider

2017-08-22 220 瀏覽
有時同家姐都會撐下枱腳,雖然我地同一屋簷下,但因為各有各忙到無時間傾計,唯一傾到計就係食飯時間👭早兩日我倆黎左依間酒吧餐廳食晚飯,餐廳格局帶情調同輕鬆感覺,叫左依份五成熟10oz美國肉眼扒,煎得剛剛好,肉質仍係帶少許粉嫩色,入口啖啖肉又唔會太過韌,旁邊既焗薯仔一咬個下外脆內軟熟,薯味濃郁,估唔到食落有驚喜除左牛扒,菠蛋煙肉芝士闊條麵都係心心眼,半熟溫泉蛋拌匀,微微蛋香加煙肉咸香味,唔會太滯膩,唔覺唔覺食光光

2017-08-21 103 瀏覽
呢晚同朋友嚟到吃吧食dinner, 餐廳雖然唔大但坐得舒適。士多啤梨煙燻吞拿魚沙律一大開就有煙噴出嚟,煙燻過既吞拿魚邊位比較硬,而且一陣煙燻味,我唔太鍾意,反而更鍾意低下清甜多汁既士多啤梨。牛柳鮮味好濃,但肉質韌左少少,黑松露薯蓉好香既黑松露味,唔錯!最鍾意系豬肋骨,鬆軟唔痴骨,而且好juicy, 配埋惹味既bbq醬,好好味!朱古力曲奇奶昔比較似雪花冰,太杰身。抹茶奶昔淡淡茶味,奶香較重,都唔錯。呢度既豬肋骨一試難忘,或者會因為佢而再嚟呢!

朱古力曲奇奶昔比較似雪花冰,太杰身。

抹茶奶昔淡淡茶味,奶香較重,都唔錯。

呢度既豬肋骨一試難忘,或者會因為佢而再嚟呢!