2021-07-21 40 瀏覽
以為去到台灣館係得台灣野食..但原來呢間係德寶商場嘅中台餐廳😂每日都有5款午餐選擇🙋‍♀️今日我同同事就有人叫咗一個餐,見好耐冇食宮保雞丁一於就食呢個😜同事就叫咗香辣干鍋牛肉!宮保雞丁🐥$58用咗豆瓣醬大蔥同埋青椒🫑以大火炒埋😬入口唔會好辣,用嚟送飯都唔錯!香辣干鍋牛肉🐮 $61 干鍋入面有大量嘅青椒,牛肉都醃得幾入味都算嫩滑☺️配菜吸收晒醬汁既味道😆冷泡烏龍茶及士多啤梨珍珠奶茶🧋一支支獨立包裝嘅冷泡烏龍茶、茶味香濃!士多啤梨珍珠奶茶賣相打卡一流.偏甜而且珍珠好煙韌!

宮保雞丁🐥$58

香辣干鍋牛肉🐮 $61

冷泡烏龍茶及士多啤梨珍珠奶茶🧋
一支支獨立包裝嘅冷泡烏龍茶、茶味香濃!
士多啤梨珍珠奶茶賣相打卡一流.偏甜而且珍珠好煙韌!
2021-07-21 24 瀏覽
-台灣館🍽-🥢香辣干鍋雞 $88呢個干鍋個味非常惹味😍個鍋一黎到已經勁香😋辣度十足係會愈食愈辣但又食到停唔到口🤣雞就比較細件唔太多肉如果肉多d會更好😉呢個小菜送飯一流😋-🥢萵筍炒牛肉 $68小編好鐘意食萵筍次次打邊爐都會叫🤣其實用黎炒菜一樣咁正咬落爽口又清甜😋牛肉就整到好林加埋蒜蓉炒正😉-🥤菊花蜜 加$12菊花蜜好潤喉唔會太甜仲有淡淡既菊花味😉-🧋椰島雪香珍珠 加$13第一次見椰汁珍珠而又係呢度推介飲品就試下🤣椰汁味好濃雖然第一啖好似有d怪但飲飲下又幾好飲😂可以一試👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅地址: 牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖
台灣館🍽
🌟評分:🏅🏅🏅🏅
🏅地址: 牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖
2021-07-16
2021-07-21 26 瀏覽
古早味黃酒煮雞湯 4.5/5作為主菜,絕對當之無愧。雞肉都好滑,唔會鞋十十,雖然都有一兩嚿係咁,但係八成都係滑雞,成個過程都食得好滋味嘅。唯一要睇嘅就係,成個雞煲都係温熱嘅材料(薑,紅棗、杞子,龍眼肉)夜晚食嘅話係可能會有啲燥😂所以導航我叫兩杯嘢飲都係清熱嘢。冷泡茉莉綠茶 3.5/5~基本上冇乜嘢可以難,正常茶一樽。但如果擺太耐,裏面個茶包會越嚟越澀。凍菊花蜜 4/5涼拌蓮藕片 3.5/5原本以為會好難,但其實都係入到口。佢嘅醬料係麻辣口水雞嘅醬料,但就唔係好強嘅辣度台灣水蓮炒豚肉 4.2/5第一次食台灣水蓮。雖然遠望有啲似蒽,但其實就是菠菜嘅梗煮林咗之後嘅feel. 佢嘅豚肉應該係豬頸肉、好食😋 彈牙,但唔韌😎 值得encore
古早味黃酒煮雞湯 4.5/5

古早味黃酒煮雞湯

所以導航我叫兩杯嘢飲都係清熱嘢。

冷泡茉莉綠茶 3.5/5

2021-07-20
古早味黃酒煮雞湯
台灣水蓮炒豚肉
2021-07-19 18 瀏覽
今日黎到得寶商場1樓食台灣野食,服務員好有禮貌,環境都算坐得舒服,坐係窗邊位 ,2個人靜靜地傾計岩哂口水雞😋今次叫左碟口水雞,2個人叫半隻份量岩岩好,啲人肥瘦均勻,唔食得辣都可以接受度,辣咪岩岩好,而且好香麻油味,送飯一流。黃金鮮魷🤩炸野最怕入口係太多粉嘅感覺,但呢個黃金鮮魷超脆,唔會太咸,又一碟送飯好餸。士多啤梨珍珠奶茶🧋脆脆+cream好match,第一次飲士多啤梨珍珠奶茶,味道唔會太甜,而且珍惜好彈口,大大粒,真係會咬唔停架。冷泡茶唔會苦澀,好大陣茶香味,食完炸野同埋麻香味嘅口水雞,點可以少得用茶黎解解口渴同中和下呢,消下濟都好🤓

口水雞😋

黃金鮮魷🤩

士多啤梨珍珠奶茶🧋

冷泡茶
2021-07-15 38 瀏覽
好耐冇去九龍灣食飯,發現依家d商場開多咗好多餐廳。今日經開地鐵站附近嘅「得寶商場」,見到有間食台灣菜嘅「台灣館」,午市套餐都幾抵,所以就入去試吓。滷肉飯、鹽酥雞、排骨麵⋯⋯餐牌上有各種傳統台灣料理。我點咗碗招牌台灣牛肉刀削麵同一杯綠茶拿鐵珍珠奶茶。牛肉麵幾大碗,肉塊數量多,刀削麵份量亦唔少,仲有幾舊紅蘿蔔,食曬好飽。至於珍珠奶茶,除咗原味,仲有香芋、朱古力、草莓、胚芽等,幾特別。今次呢杯綠茶拿鐵口味無伏,有興趣可以跟餐加點,比散嗌平一半有多。

翻新後既得寶商場多左唔少新面孔,等老公收工近近地去發掘一下有咩新野食,係二樓發現一間叫台灣館既新店。黃金涼瓜味道清新甘甜既涼瓜係消暑既首選食材,外觀青青綠綠唔算太吸引,無諗過包入蛋黃漿香炸而成既做法,都可以幾夾。薄薄地既咸蛋黃炸漿,隱約睇到入面青綠色涼瓜片。金黃色外層夠乾爽,輕輕力咬就裂開,感覺非常香酥脆口,仲食到細細粒橙紅蛋黃碎,咸香既味道之中更加渙發出層層甘香餘韻。薯仔粒炒牛柳鮮薯仔粒粒爽口,軟嫩有彈性既一口牛柳粒,外層配上特濃甜滑醬汁之後,啖啖肉都嘆到迷人醬香味,肉汁豐盈。老公飲冷泡烏龍茶我最近飲得太多凍飲,要飲薑母茶,薑味濃可以暖吓脾胃。

黃金涼瓜

薯仔粒炒牛柳

老公飲冷泡烏龍茶
我最近飲得太多凍飲,要飲薑母茶,薑味濃可以暖吓脾胃。
2021-07-13 289 瀏覽
台灣館 (牛頭角)📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖店面都幾大同寬敞🌟蒜片黃花魚 $88 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅👅平時好驚食黄花魚會清洗得唔乾淨魚腹裡既黑膜會令到魚腥味很重但佢地既黃花魚唔單止冇腥味😋炸得金黃色又香又酥脆🤤🤤🤤魚肉雪白 完全唔會炸到太乾身食落都仲保持啖啖魚香味面頭仲有炸蒜片同特製醬汁😍😍10分誘人😍用嚟送飯真係一流我哋食到成條魚一啖都冇得剩🤣🤣差啲骨都食埋😅🌟乾煸法國長豆 $72 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅平時色乾煸四季豆就食得多今次試呢個法國長豆都好有驚喜喎😍非常下飯既家常快炒😎👍🏻👍🏻👍🏻法國長豆鮮嫩爽口 加配埋醃製得好有味嘅肉碎同埋我最愛食嘅乾辣椒🤣🤣🤣平時人哋食辣子雞淨係食雞 我就食辣椒🤣🤣🤣乾辣椒冇咩辣味 但係就可以令到成個餸提升口感😍😍😍👍🏻口感好乾爽 越嚼越香👅👅👅另外仲叫左兩款飲品🌟冷泡茉香綠茶 $12整個茶包放係入面 綠茶味都好香濃😍🌟菊花蜜 $23超香甜 菊花味濃郁 面頭有有幾粒小菊花佢點綴😍
台灣館 (牛頭角)
📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖

店面都幾大同寬敞

🌟蒜片黃花魚 $88
威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)
👅👅👅👅👅👅👅👅👅

10分誘人😍用嚟送飯真係一流
我哋食到成條魚一啖都冇得剩🤣🤣
差啲骨都食埋😅

🌟乾煸法國長豆 $72
威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)
👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅

• 蒜片黄花魚
  • 菊花蜜
  • 冷泡茉香綠茶
2021-07-12 29 瀏覽
呢日同屋企人去左牛頭角呢間台式餐廳到食dinner。呢間餐廳既環境都唔錯,好有街坊地道既感覺。睇睇餐牌,見到晚市有啲小菜,比平時食開既台灣菜更多選擇!我地一人點左一個餐,分別點左蒜片牛仔粒同埋黃金日本南瓜。套餐跟白飯,仲可以半價加配飲品,幾抵食。蒜片牛仔粒既份量都幾多,牛仔粒既size岩岩好,一口就以食到。佢落左蒜片去炒,勁香勁惹味,撈飯食一流。黃金日本南瓜有我至愛既鹹蛋黃,勁吸引,南瓜亦都好綿密。加配埋飲品,perfect!
睇睇餐牌,見到晚市有啲小菜,比平時食開既台灣菜更多選擇!

黃金日本南瓜有我至愛既鹹蛋黃,勁吸引,南瓜亦都好綿密。
加配埋飲品,perfect!
2021-07-12 37 瀏覽
星期日最適合出街食晚飯,看見網上說德寶商場新開的這間「台灣館」好似不錯,一於來踩下場,睇吓是不是真的很抵食?餐廳有很多卡位,簡直是我的最愛,卡位私隱度高,感覺衛生,旁邊的一排玻璃窗,可以看到外面的景色,環境很開陽。餐牌上除了有台灣必食的牛肉麵外,還有很多港式小炒,更驚喜的竟然有水煮牛肉,酸菜魚,麻辣烤鉗魚…..選擇極多元化。涼拌蓮藕片&麻辣牛展 - 前菜,蓮藕片很脆很香,麻辣牛展反而切得很細粒,口感並不是太好,但味道不錯。麻辣烤鉗魚 - 魚先炸過,很香脆,味道不算太辣,魚味也很鮮味。酸菜桂花魚 - 個人覺得酸度不夠,桂花魚很厚,感覺比較清淡。水煮牛肉 - 感覺普普通通,牛肉不夠辣。黃金魷魚 - 很驚喜,鹹蛋味很濃郁,魷魚很新鮮。薑汁炒芥蘭 - 薑切細粒,薑汁味突出,芥蘭很乾身,好食。炒萵筍絲 - 味道還可以,但係萵筍炒得比較淋身。魚香茄子煲 - 份量不多,但味道香濃,茄子很入味。香芋珍珠奶茶🧋 - 個人覺得這個很驚喜,香芋味很香濃,奶味很重,珍珠軟淋。總括來說是不錯的,環境很乾淨,服務也可以,食物方面選擇多元化,價錢也相宜,住宅區來說,是相對值得推介的。

水煮牛肉 - 感覺普普通通,牛肉不夠辣。
黃金魷魚 - 很驚喜,鹹蛋味很濃郁,魷魚很新鮮。
薑汁炒芥蘭 - 薑切細粒,薑汁味突出,芥蘭很乾身,好食。
炒萵筍絲 - 味道還可以,但係萵筍炒得比較淋身。
魚香茄子煲 - 份量不多,但味道香濃,茄子很入味。

是相對值得推介的。

2021-07-11 22 瀏覽
今日去咗德寶商場嘅一間台灣餐廳,兩個人黎食,兩個餸再加兩個飯再加兩杯嘢飲都已經好夠👍凍柚子蜜同埋芋香珍珠-芋香珍珠真係好耐冇飲過啦😋好好味呀唔係好甜,珍珠又夠彈牙唔會啲珍珠好硬難食。有柚子蜜味道啱啱好唔會好淡或者太甜。口水雞-呢個都幾辣幾好味😋隻雞又夠滑同好多肉應該有一隻雞份量,好好味😋😋一定要配埋白飯一齊食😋苦瓜炒蛋-傳統嘅家常小菜苦瓜炒蛋,苦瓜一啲都唔苦👍😋大人細路仔都啱食👍

2021-07-10 23 瀏覽
[台灣館]得寶商場入面小店眾多,其中呢間台灣館食品種類都幾多元化,除咗台灣菜仲有鑊氣小炒食添㗎!一站式食到台灣菜+港式小炒,滿足晒三心兩意嘅朋友🤣#鳳梨甜酸肉 $68甜酸肉做得好出色,外皮香脆,件件都沾滿酸酸甜甜嘅醬汁,內裡嘅肉質彈牙有口感,食得出呢個餸好有誠意👍🏼👍🏼#黃金椒鹽日本南瓜 $88近期愛上南瓜,呢個咁香口嘅椒鹽南瓜就啱晒我口味啦!炸粉香脆唔會過硬,日本直送嘅南瓜夠晒香甜,外脆內軟嘅口感令人食到停唔到口🤤
[台灣館]

#鳳梨甜酸肉 $68

#黃金椒鹽日本南瓜 $88

2021-07-07 1099 瀏覽
今日去開牛頭角嗰頭做嘢,見到呢間台灣館,就入去食個lunch試吓。午市有精選午餐餐牌,分台式同港式,分別有八同十款揀,餐包熱飲,可以加錢叫凍飲,汽水或者其他特飲,又可以加錢要涼拌小食。另外又有廚師每日推介餐牌,每日五款,跟白飯同熱飲。白飯可加$5轉滷肉飯。又可以加錢升級涼拌小食跟特飲等。價錢全部喺$48至$63呢個range,非常親民。我地第一次黎,叫左兩個廚師每日推介。沙茶芥蘭炒牛肉 $58牛肉大概有十塊左右,味道夠入味,唔算太鞋。芥蘭就好鮮甜。沙茶味道就得啱,齋食就有少少鹹,送飯就啱。仲有少少燈籠椒一齊炒。香辣干鍋雞 $61呢個餸好認真咁成個鍋仔咁上,好有鑊氣。主角雞肉連皮有幾舊,好似由一隻雞脾切出黎。其他配料有薯仔,洋蔥同大量辣椒。薯仔粒可能炸過,少少外脆內軟。食落唔算太辣,都算係幾惹味。跟白飯一大碗,我食唔哂。胚芽珍珠奶茶 跟餐加$12黎得食台灣野,梗係要飲返杯珍珠奶茶。呢度嘅奶茶都算滑,茶味同奶味夾得唔錯。黑色珍珠都有啲嚼勁,雖然個人鍾意更Q彈嘅。面頭灑上適量胚芽。草莓珍珠奶茶 跟餐加$12其他地方唔覺有草莓味嘅珍珠奶茶,等我試吓啦。草莓味都唔錯,唔會太假,上面加左一pat邪

我地第一次黎,叫左兩個廚師每日推介。
沙茶芥蘭炒牛肉

沙茶芥蘭炒牛肉 $58

香辣干鍋雞

香辣干鍋雞 $61

香辣干鍋雞

白飯

跟白飯一大碗,我食唔哂。
胚芽珍珠奶茶

胚芽珍珠奶茶 跟餐加$12

草莓珍珠奶茶

草莓珍珠奶茶 跟餐加$12

其他地方唔覺有草莓味嘅珍珠奶茶,等我試吓啦。草莓味都唔錯,唔會太假,上面加左一pat邪惡嘅忌廉同少少碎碎,令杯野飲更加滑。整體上我唔覺得飲緊奶茶,似草莓味奶多啲。

平日午市幾多人,我哋等左好幾張枱,太約二十分鐘左右。
2021-07-07
20 分鐘 (堂食)
沙茶芥蘭炒牛肉
2021-07-07 63 瀏覽
朋友住呢區,話呢間餐廳大件夾抵食,帶咗我嚟食雞煲🤩🤩呢間餐廳面積好大,而且有卡位,一邊卡位可以望到窗景,可以慢慢傾偈,又坐得舒服🤪因為唔食辣,所以叫咗個唔辣嘅雞煲,餐廳都好配合,雞煲上到嚟,唔辣得嚟又濃味😜😜而且雞嘅份量好多,同埋雞嘅部位唔係雞胸所以夠晒滑!總括來講食完都冇口渴,應該唔算落好多味精!抵讚🤗🤗仲有叫咗個萵筍,因為唔係好多地方都有得食😚炒出嚟唔係好油🥰🥰飲品就覺得香芋珍珠奶茶真係超級正,珍珠唔會太硬,而且有濃郁嘅芋頭味😋😋
朋友住呢區,話呢間餐廳大件夾抵食,帶咗我嚟食雞煲🤩🤩

而且雞嘅份量好多,同埋雞嘅部位唔係雞胸
2021-07-04 73 瀏覽
某日同朋友去九龍灣行街,之後去左得寶商場入面揾餐廳,見到台灣館,好似新開,門面光鮮,又大又闊落甘就揀左食呢間餐廳,仲有望街景既梳化座位,既舒適又可以慢慢坐下傾下計甘,職員服務態度友善,之後就叫左一款家常小菜晚餐台灣三杯雞,個醬幾特別,餸飯唔錯,雞肉彈牙配埋個醬好惹味,之後仲叫左一碟蒜片牛柳粒,牛柳好軟熟,唔會太韌,而且$98呢個價錢黎計都真係幾大碟下嫁,仲要好厚切好大粒,呢度坐得舒服又唔貴,真係唔錯嫁。
同媽咪響九龍灣行完街,去左得寶商場的台灣館晚飯,除了熟悉的鹵肉飯、牛肉麵之外,這裡亦有些台灣小炒,款式也挺多選擇,有一番去了台灣旅行的感覺。宮保雞丁,用了適量紅辣椒🌶️和青辣椒去炒,配上特製醬汁,雞粒和大大粒腰果十分惹味,腰果亦有豐富營養價值,對身體有益。黃金炸南瓜,用了日本南瓜切片,沾上麵粉和蛋液,再淋上咸蛋黃醬,咸香鬆軟。配上凍柚子蜜和香芋珍珠奶茶,爽甜可口,又不太甜,中和菜的膩感。感覺這裡別有一番住家菜風味啊!