2015-10-27 2548 瀏覽
味道退步左幾個月前食中午飯個招牌辣椒板麵明明好好味,點解晚飯時間水準就差左,係咪唔同廚師煮㗎?服務態度最離奇,都未食完嘢就收碗,侍應生小姐你收左我隻碗我點夾餸呀。魚蛋湯,我食得粒魚蛋,個湯都未飲你又收,想點呀?香酥脆皮雞 ($28)招牌辣椒板麵 ($48)三色奶茶 ($30)冰梅橄欖汁($30)牆壁畫作很有心思店面細

魚蛋湯

香酥脆皮雞 ($28)
香酥脆皮雞

招牌辣椒板麵 ($48)
招牌辣椒板麵

三色奶茶 ($30)
三色奶茶

冰梅橄欖汁($30)

牆壁畫作很有心思

店面細
2015-10-24 1547 瀏覽
第一次食招牌辣醬板麵, 麵質好, 但調味唔夠, 要狂落自家製嘅乾辣椒醬先食得完,第二次食椰漿飯Nasi Lemak, 飯較乾亦唔夠椰漿味, 配料不足,今次係第三次幫趁...試埋招牌肉骨茶, 再受呢個雞沙爹嘅打激之下...決定唯有寫呢篇負評。肉骨茶有兩種選擇, 經服務員講解話一種用肥些少同腍啲, 另一種冇咁肥。我揀咗前者。服務員先放低豉油同兩小片油炸鬼,我看在眼裏已覺心煩。油炸鬼嘅作用係用嚟浸湯食, 係新加坡食係剪成小段, 咁先吸收到啲湯架, 亦可以加錢另加油炸鬼。呢度剪到咁細片, 仲要得兩片, 其實佢哋明唔明自己做緊乜嘢?招牌肉骨茶到, 我先閒一閒, 有啲胡椒味, 但唔強, 亦唔覺香,試飲一啖只覺似胡椒水, 味道好淡好單一。有約3-4件豬骨, 砍得異常岩巉, 食落好鞋一D都唔鬆化, 點咗豉油都無補於事。呢個肉骨茶真係湯又唔掂肉又唔掂。個蒜頭就唔錯, 好腍, 有蒜香甜味, 唯有用佢嚟伴米粉食。沙爹雞串係另加嘅小食, 好似係$38, 3小條, 一望已心諗使唔使俾咁少沙爹醬呀?!調味唔錯燒得OK....但個沙爹醬竟然係凍嘅!唔係室温, 亦唔係唔夠熱, 而且好似剛係雪櫃攞出嚟嘅冰凍!!!災難性

我揀咗前者。

服務員先放低豉油同兩小片油炸鬼,我看在眼裏已覺心煩。
油條兩小片
試飲一啖只覺似胡椒水, 味道好淡好單一。
呢個肉骨茶真係湯又唔掂肉又唔掂。
個蒜頭就唔錯, 好腍, 有蒜香甜味, 唯有用佢嚟伴米粉食。
古月招牌肉骨茶
調味唔錯燒得OK....但個沙爹醬竟然係凍嘅!
災難性, 無可挽回嘅錯誤。
沙爹雞串
到咗呢個地步, 已經冇哂心機食。
眼見不斷有食客到達, 約7:30差不多滿坐, 人人食到津津有味咁。
唔通現今社會, 真係有個又靚又新潮嘅室內設計, 墻上有明星簽名提字就會等於好食?!

後記:
因為只食到7成飽, 而嗰晚要準確開夜,
所以最後途經梅花邨買咗個滷水鵝片加大腸返公司, 正!

2015-10-15
2015-10-11 1758 瀏覽
I have been living in this area for a long long time but I think there are still many places that are interesting for me to discover. My girl always say, good stuff is round garages. I don't know the real reasons behind but I know the fact that it shows ahead. As you can see, the decor is really interesting and attractive, full of imagination, more likely a place for youngster. You can also note that there are many photos from celebrities, this tells that the popularity of this restaurant someho
As you can see, the decor is really interesting and attractive, full of imagination, more likely a place for youngster. You can also note that there are many photos from celebrities, this tells that the popularity of this restaurant somehow.
Curry Noodles
A simple name with outstanding taste. Actually the soup was lassa one with little bit less spicy. The texture of the noodle is like the Shanghai noodle but a bit more springy. Really a fabulous one. The portion was a large one that fed me up. It included some dried squid, beancurd puff, shrimps and duck slices. Worth to try.
The signature milk tea, The Three Layers Milk Tea, with coconut syrup at the bottom, evapourated milk at the middle and finally tea on the top. It tasted like milk tea with black sugar but with less sweetness. A more healty one I guess? Do let me know if I am wrong.
2015-09-02
2015-10-03 1485 瀏覽
與認識多年的好友聚舊,知她喜歡吃星馬食品,便相約在地鐵站附近的店子,其實地點頗隱蔽,在寂靜的小街裏,整條街都是吃的,但識途者眾,要等位呢!店子小小,但卻很有特色,牆上的繪畫獨特,也有明星的推介照片。看著餐牌,價目可接受,好友先點了她在星馬旅行時常喝的三色奶茶,我則點了冰糖羅漢果冬瓜龍眼水。三色奶茶底層是來自馬六甲的椰糖,還有煉奶,喝前要拌勻,別有風味;龍眼水相當甘甜,因下了羅漢果,冬瓜清潤,是滋潤的飲料。先來個小吃,蝦春卷,以蜂巢似的脆米紙捲著一隻蝦和蔬菜,賣相美觀,炸得香脆,味道不過不失。辣椒板麵,板麵上,堆滿各種材料,有溫泉蛋,豬油渣,蔥,蒜碎,肉碎,小魚乾,菜甫,還有秘製辣椒醬,將所有材料拌勻便可以吃,很惹味,板麵似烏冬,夾雜蛋汁和其他材料,鹹香辣有齊,要喝點龍眼水解辣。招牌肉骨茶,白胡椒味,是新加坡版本,骨上仍有肉可吮,湯水清澈,非常好味。小店有誠意,會再來。
蝦春卷
辣椒板麵
招牌肉骨茶
小店有誠意,會再來。

5 分鐘 (堂食)
辣椒板麵
招牌肉骨茶
2015-09-16 1577 瀏覽
第一次在臉書看到別人分享古月的照片, 心想, 這家店叫「胡」? 老闆姓胡, 還是「胡人」的胡? 仔細看看才知道, 「胡」不作「胡」, 而是拆開的「古月」兩字。雖然名字是滿滿的大漠風味, 這小店賣的是星馬菜。頗為有趣。地址就在我很喜愛的青藏牛肉麵隔壁, 也算方便, 就抓了T先生一同來吃吃看。古月的菜單很簡單, 數款主菜, 數款小食, 數款飲品, 選擇不算多。不過, 菜單之內有的照片都拍得很有水準, 和餐廳的裝修一樣, 看得出很是花了點心思。若是不說, 這裡也頗似一家小CAFE呢。李先生咖哩 (配白飯) HK$58不知道是哪位李先生的咖哩, 辣度十足。一入口就感覺到口腔舌頭的麻痺, 真的嚇了我們一跳! 雖然有點嫌太辣, 但混起白飯吃, 還是可以接受。只是咖哩所跟的雞肉竟然是兩隻雞(全)翼, 感覺就顯得古怪。如果可以用回雞件, 才似樣。澱粉部分可以揀多士或者是白飯。但這多士又不是法式棍包, 配咖哩好像哪裡怪怪的。以白飯配之, 才合適。裝白飯的碗邊崩了六七處 - 小妹不是崩口人, 不忌崩口碗, 可以一笑置之。但這小細節, 和這家小店的細緻的CAFE風, 真的很不搭。招牌辣椒板麵 HK$48這麵
李先生咖哩 (配白飯)
李先生咖哩 (配白飯) HK$58

招牌辣椒板麵 HK$48
這麵上枱之時, 小妹甚是心虛。全因為菜單之上, 「李先生咖哩」的辣度是一隻小辣椒; 但這個「招牌辣椒板麵」的辣度是三隻小辣椒! 三倍!!! 而我已經覺得李先生的咖哩是我的極限了, 怎生是好?
招牌辣椒板麵是一個撈麵, 趁熱把麵條、辣醬、小魚乾、菜莆、蔥蒜碎、溫泉蛋混好, 味道咸香帶鮮, 很是好吃。別看碗子是小小的一個, 裡面滿滿的都是麵條, 份量十足。只是混的時候很考功力, 要盡量撈得勻稱, 否則吃到尾就會顯得咸了。

好, 那辣度又怎樣呢? 小妹在經過李先生咖哩的洗練之後, 是覺得一點都不辣的。嗜辣的人士可以使用桌子之上的自家製辣椒醬自行調味。想要噴火辣, 輕宜易舉。
香酥脆皮雞 HK$28
本來看價錢做人, 想, 份量應該不會很大吧, 就多揀一個小食來吃。好好吃的炸雞, 皮脆嫩香, 完全是我的菜! 令人想起日式的雞塊, 不過既然好吃, 又何需理會它是星馬風與否。
咖央Roti
咖央Roti HK$25
在店家的介紹之下, 甜品揀了一個FUSION的菜式, 咖央酥餅。酥餅油香濃重, 香口得很, 本來已經好好吃。再加上掃在面上的一層薄薄的咖央, 香口之餘加上甜糯的味道, 意外的好吃呢! 想來是古月的獨家產品, 好棒, 是必吃推介。
TEH TARIK (凍)
TEH TARIK (凍) HK$28
熱的拉茶是HK$20, 凍的拉茶加HK$8, 想來有HK$5是屬於這個特製的紙盒的。除了樣子漂亮之外是沒有特別的用途, 但, 大部人都會為之眼前一亮! 味道偏重奶味, 甜度也頗高, 用來解辣很不錯。
冰梅橄欖汁 HK$30
想特別一點, 這個酸酸甜甜的冰梅橄欖汁也很值得一試呢。
吃得捧著肚之走, 也不過是HK$110左右一個人。下次有事來北角的話也會回頭, 這一類有特色的小店子, 很值得支持。胡不歸, 為什麼不回來?

2015-09-15
咖央Roti
2015-09-08 964 瀏覽
這個三色奶茶跟平時係茶餐廳飲既奶茶不同在於你未飲已經清楚見到三層。奶同茶同冰塊的比例剛好,奶茶有一種與別不同的星馬茶香味,同港式的茶餐廳奶茶的茶味截然不同。炎炎夏日,這三色奶茶確係消暑之選。

• 三色奶茶
2015-08-30 996 瀏覽
看到餐廳牆上的Q版魚尾獅及雙子塔公仔, 就知道”古月”是一家專吃新加坡菜及馬來西亞菜的店. 它藏身於北角某條小巷中, 卻受到街坊, 甚至是明星的青睞. 就知道食物有幾”把炮”.一看餐牌, 菜式的選擇不多, 卻發現不少新奇的菜式, 例如蝴蝶腩骨湯米粉, 參參湯等, 這都不是新加坡菜館常見的菜式.其實之前試過這裡的肉骨茶, 顏色呈暗黃, 湯底較清澈, 味道近似新加坡的松發肉骨茶, 胡椒味濃而鮮香, 中藥味反而不濃, 會令人越吃越發冒汗.是日感冒, 不宜吃辣, 於是棄選招牌的肉骨茶, 選了蝴蝶腩骨湯米粉 ($48), 店員告知這是用上肉骨茶做米粉的湯頭, 即是辣的 (滴汗中…). 店員主動提議幫我把肉骨茶湯底轉做不辣的魚湯, 有夠貼心.米粉上桌, 一大個蒜頭放在碗面, 看得我們傻眼, 應該是新加坡的特色吧! 好像什麼食物也加蒜似的, 因為感冒, 所以乖乖的把整個蒜頭吃下, 其實又不是那麼難以入口. (吃完蒜頭當晚感冒即好轉了不少, 神效!!)湯底是魚湯, 味鮮而香濃, 配合米粉同吃, 好養胃.蝴蝶腩又叫崩沙腩, 爽腩, 是牛肚皮的腩位, 比坑腩貴一半, 口感亦與坑腩截然不同, 口感帶爽脆,
湯底是魚湯, 味鮮而香濃, 配合米粉同吃, 好養胃.
蝴蝶腩又叫崩沙腩, 爽腩, 是牛肚皮的腩位, 比坑腩貴一半, 口感亦與坑腩截然不同, 口感帶爽脆, 像吃脆腸般, 而且用滷水汁炆得非常入味, 用些腩汁澆上米粉同吃, 妙絕!
李先生咖哩 (配厚多士/ $58)
味道好”新加坡”! 有點像楊協成罐裝咖哩的味道, 咖哩中的香料味和椰汁味一樣濃重.
表面有一層紅噹噹的辣油, 辣度不輕, 生病中的我只能淺嚐.
咖哩質地比較稀, 個人覺得配飯會比配多士更為合適, 不會弄得一手都是咖哩.
當然多士的味道也是挺好的, 即叫即烘, 拿上手熱烘烘, 食落外脆內軟, 用來點咖哩汁吃, 很不錯!
冰糖羅漢果冬瓜龍眼水 ($28)
加入大大粒龍眼肉, 好足料! 羅漢果味最重, 龍眼味道次之, 甜度適中, 喉嚨乾渴者最適合不過.
咖央薄餅
印式油酥餅上塗上咖央醬, 油酥餅甘香酥脆, 咖央醬蛋黃味特濃, 並有陣陣椰香, 非常搭配.
2015-08-25
2015-08-28 876 瀏覽
北角這地方對我來說真是很陌生,機緣巧合與友人相約到北角晚飯,為有上網睇下有咩好食啦。只知錦屏街有很多食店,行左一陣,最後我們選擇了古月這間食店晚膳。由於只是6點左右,未到晚飯時間,店員忙於開市前的準備,但仍然很快為我們送上餐牌和推介食物,低讚!1. 李先先咖哩-厚多士 ($58)咖哩很香濃小辣,應該花了很多時間煲的,雞翼吸滿咖哩的味道,入味又好味啊。脆脆的厚多士與咖哩的配搭,不會比白飯配咖哩差啊。2. 咖央薄餅很喜歡它的咖央醬的味道,甜甜地,又很香牛油味,食落又不覺得滯。3. 三色奶茶 ($30)真係3隻色喎,茶、奶和糖醬分開3層,既特別又靚。不止賣相架,味道也很好。食店就近地鐵站,加上價錢又商宜,我應該會再幫襯啊!
1. 李先先咖哩-厚多士 ($58)
2. 咖央薄餅
3. 三色奶茶 ($30)
食店就近地鐵站,加上價錢又商宜,我應該會再幫襯啊!
2015-08-25
2015-08-22 1064 瀏覽
北角地鐡站附近有一條食街,若非街坊未必知道,全是小小的店。有家名字叫古月,有些古怪,供應一些我到星馬旅行未有聽過的食品,奶茶有三色,辣醬板麵唔知係咪!於是走進去試試。辣醬辦麵$48一碗,都幾足料,碗面堆滿6款配料,一只溫泉蛋,碎青蔥,其餘4款都是香惹乾身的配菜,炸蒜炸免治豬肉炸魚干,辣醬才是主角,乾身自製,配合一個清湯及兩粒軟滑魚丸。嫌唔夠辣,仲可以自己添加。全部材料混合吃,味道夠辣,炸的配料非常脆,但靜吃好鹹。麵條白滑,口感似烏冬。喝了一杯冰梅橄欖汁,飲料內有一粒話梅,浸得愈久愈有味道,橄欖味就唔覺,冰粒很多,亦幾大杯,$30,唔貴。
北角地鐡站附近有一條食街,若非街坊未必知道,全是小小的店。

晚上六點,我是第一個客人。

辣醬板麵
嫌唔夠辣,仲可以自己添加。

全部材料混合吃,味道夠辣,炸的配料非常脆,但靜吃好鹹。

麵條白滑,口感似烏冬。

2015-08-21
2015-08-17 1160 瀏覽
約了舊同事下午茶兼晚飯, 專誠由九龍塘走去北角, 舊同事在電話中提過不止一次: "由書局街入去最快", 但用開google map的我, 當耳邊風..., google一吓位置..., 落車, 見到橫街寫著"錦屏街"的路牌, 急急腳就衝了入去, 行...行...撞鬼! 條街暗斜...行到最尾先發現, 天呀...!!係堀頭路!!!! .... 真係無陰公! ... 哭訴聲絕無意義...! 喊都無謂.....於是記起了"書局街"三個字, 又急急腳走翻轉頭, 由英皇道入書局街, 行到轉彎, 真係見有個窄窄入口位, 又係寫住"錦屏街".... 頂!入到"錦屏街", 行到街尾發現....原來"錦屏街"識轉彎架!  其實...剛才行到堀頭路, 再行多兩步, 就有小樓梯轉落去喇... 唉, 大時暑熱, 攪到我成身汗... 終於到步, 身水身汗地向舊同事講我剛才的經歷: 我話".... 原來條街識轉彎架... ", 點知比佢寸翻轉頭, 佢笑淫淫地拋了一句:"..係呀...條街 識轉彎架, 係你唔識啫!...."   哈!  ... x y z @ # & % 佢吖!店內洗手間位置, 有一隻巨型奶茶盒
 ... x y z @ # & % 佢吖!
店內洗手間位置, 有一隻巨型奶茶盒, 唔通個廁所就係奶茶盒裡面...?
TEH TARIK ($28). 以大型鮮奶紙盒的形狀盛上, 好有創意. "Teh Tarik"是拉茶, 屬馬來西亞品種 (源自印度), Teh ping 就是 冰茶, 而 Tarik 是馬來語 "拉"的意思. 新加坡應該只講 Teh (茶) 便可以, 常見的"拉茶", 就是左右手各揸一隻杯, 遠距離倒來倒去, 拉來拉去, 拉得愈遠, 次數愈多, 便愈多泡沫, 味道愈好....但我覺得表演多於實際囉, 這盒Teh Tarik 味道不太似馬來西亞的拉茶, 反而類似本地奶茶, 但做得十分好, 茶味十足, 奶味夠滑, 甜度適中.
店員初時介紹這款冰梅橄欖汁 ($30)給舊同事時, 心想...橄欖可以窄汁????  提起"橄欖", 我只會想起 Pizza 或 Greek Salad 上的 黑、青橄欖咋.., 我試過一口, 也幾清新, 無苦澀味, 上網才知道"橄欖汁"是新年興起的健康飲料, 還給了它一個很長的名稱: 「苦盡甘來的回味橄欖汁」... 使唔使呀!?!
參參湯 ($35). 取名於馬拉語"參參", 即是"撈在一起"之意, 通常指油麵加米粉或米粉加河粉等等, 但這款"參參湯"所指的是: 魚丸和肉丸撈在一起, 再加上炸過的腐皮放湯, 咁未即係香港的"淨雙丸"...? 魚丸和肉丸都做得好味彈牙, 腐皮炸過, 微暖夠脆.
古月招牌肉骨茶 ($78). 新加坡式的肉骨茶(Bak kut teh)是用落重胡椒煮成, 而馬來西亞的肉骨茶則是放大量藥材, 不同版本各有風味, 我是比較喜歡胡椒味重, (所以 潮式胡椒豬肚湯也是我至愛). 餐牌上有兩款肉骨茶, 用的是不同的排骨, 這款"招牌肉骨茶"是用西施骨, 另一款是用"唐排". 西施骨即是肩胛位置, 味道比較淡, 有半透明的膠質, 口感有嚼勁. 唐排即是胸骨, 阿媽教落, 唐排是"百搭骨", 煲任何湯都啱, 都是各有各好.
肉骨茶內附一整件蒜頭, 煮得十分淋, 浸了胡椒煮成的肉骨湯, 刺味已經消失, 反而有一種獨特的蒜香甜味.
加哩麵 ($58), 有時真也分不到 叻沙 (Laksa) 和 咖喱叻沙 (Curry Laksa) 有甚麼分別, 都是用咖哩粉做, 華人社區就叫"咖哩麵", 新加坡和馬來西亞南部多會稱為叻沙. 加哩麵曾經被美國新聞網 Huffington Post 選為"死前必食的世界美食",  我應該唔會咁快死得, 但我都認為叻沙係世界十大美食之一.
咖哩麵材料豐富, 彈牙的小蝦仁, 爽口的魷魚鬚, 肉嫩的燒鴨, 浸了加哩湯的豆腐泡, 洋蔥絲和炸蒜粒, 鋪得滿滿一大碗,
用日本拉麵的術語: 掛湯", 這款咖哩麵的掛湯能力一般啦...哈哈.... 湯的濃稠程度中等, 咖哩味道香濃, 椰漿味不重, 辣度中低.
臨走前, 才留意頭頂的一堆明星照片...哦... 老闆應該有些少來頭...
2015-08-11
2015-08-17 866 瀏覽
這幾天要到北角工作, 所以休息時間都唔知去邊到搵食好, 剛啱有同事介紹此店, 話係食星馬嘢, 我好想食肉骨茶, 我不熟地頭,  唔係佢講,  好難搵到這小巷呢間鋪. 鋪頭位置較偏僻, 不在大街, 要經過小巷才到, 識行就唔太難,  單聽個鋪名: 古月, 未必想到係食星馬地道菜.門口放了多張食訪問介紹, 還有荃灣分店, 下星期去荃灣時再觀察一下, 好似叫"mee".鋪內裝修簡潔, 走年輕型格路線, 有個巨大的古月招牌奶茶盒, 牆壁上仲畫了幾個估計係80後的老板人頭俏像, 各做型趣緻可愛.店員都有禮貌, 詳細向我們介紹食物和飲品.叫了招牌凍THE TARIK, 上檯後真有驚喜, 個奶茶盒好靚, 奶茶味好濃, 且凍不太甜, 好啱本小姐口味. 哈哈~同事就叫了杯冰梅橄欖汁, 味道微酸小甜, 飲落都幾清新.小食 , 即係星馬叻沙既麵+米粉, 店員話係混合嘅意思, 而此店的參參, 是混合了兩種丸, 包括了魚丸、肉丸, 還有腐皮. 細細粒嘅魚丸同肉丸好爽口彈牙, 魚丸同肉丸都鮮味, 腐皮望上去就知係即叫即炸, 口感好香卜卜脆, 另浸上新鲜魚仔湯, 飲落好滋味.古月招牌肉骨茶, 呢到啲肉骨茶同馬拉既味
店員都有禮貌, 詳細向我們介紹食物和飲品.
同事就叫了杯冰梅橄欖汁, 味道微酸小甜, 飲落都幾清新.
小食 [參參湯], [參參]即係星馬叻沙既麵+米粉, 店員話係混合嘅意思, 而此店的參參, 是混合了兩種丸, 包括了魚丸、肉丸, 還有腐皮. 細細粒嘅魚丸同肉丸好爽口彈牙, 魚丸同肉丸都鮮味, 腐皮望上去就知係即叫即炸, 口感好香卜卜脆, 另浸上新鲜魚仔湯, 飲落好滋味.
古月招牌肉骨茶, 呢到啲肉骨茶同馬拉既味道有啲唔同, 因為唔係用大量藥材去煮, 所以湯底較其他的顏色清淡, 但湯底仍好有濃郁嘅肉味兼帶少少微辣, 聽講係用上豬臉頰肉、同黑白楜椒、原粒蒜頭等多種配料而熬出嚟的.
食骨拆肉嘅時候有口感, 好大粒蒜頭, 一啲都唔辣而且有少少甜, 還配上米粉, 味道配搭很好.
咖喱麵, 好香濃嘅咖喱味, 少少辣, 湯底應該有雞湯味道, 配上乾蔥絲、蔥花、鴨肉絲、魷魚鬚、鮮蝦、豆腐卜及其他炸過的蒜粒等香料, 麵身沾上, 又香又可口.
走時發現, 向上行, 可以行到隔離條街, 都是同一街名: 錦屏街, 好奇怪.
2015-08-11
跟友人做完正事,四處亂行,走進一條有多間食店的小巷中,見到這間特別的店舖古月。古月奶茶包裝精美,但味道偏淡,不及太興。炸雞翼香脆可口,肉質不會太乾身,不錯。 蝦春卷不算特別,亦無濃郁蝦味,不過不失。 咖央多士味道甜甜,食完也不覺太飽。 雞串燒不過不失,無特別。 肉骨茶米粉自問從未食過,所以不懂評好不好,感覺就係豬骨湯米加入了不同香料,感覺有點辛辣及藥性味(本人愛吃辣的),不合本人口味。 喇沙雞翼飯配料魚仔香脆,辣椒醬惹味,不錯。 咖哩雞飯不會有太重椰油味,亦不太辣,比較感覺似港式咖哩。服務算是不錯,會介紹菜式,而且有禮,但人手不算多,要稍等一下。價錢約100元一位。環境舒適特別,極為適合三五知己(特別是不愛酒的)聚會,而且不會趕你走,十分好。總結評分味道:6/10價錢:7/10環境:8/10服務:7/10性價比:6/10推介食品:炸雞翼
古月奶茶

包裝精美,但味道偏淡,不及太興。
炸雞

香脆可口,肉質不會太乾身,不錯。
蝦春卷

不算特別,亦無濃郁蝦味,不過不失。
咖央多士

味道甜甜,食完也不覺太飽。
雞串燒

不過不失,無特別。
肉骨茶米粉

喇沙雞翼飯

配料魚仔香脆,辣椒醬惹味,不錯。
咖哩雞飯

不會有太重椰油味,亦不太辣,比較感覺似港式咖哩。

總結評分

味道:6/10

價錢:7/10

環境:8/10

服務:7/10

性價比:6/10

推介食品:炸雞

2015-08-09 693 瀏覽
終於都泥咗呢到食肉骨茶,呢間嘅肉骨茶好得意,每一碗都會有完整嘅蒜頭一個,啲湯有好重嘅蒜頭味,如果佢有黑椒就更加似新加坡嘅肉骨茶哪!肉骨茶再加白飯已經好足夠,啲肉好香,好軟,唔會話因為煲湯煲太耐而變到好難咬👍🏻👍🏻而且古月呢到嘅肉骨茶飲完可以再添!👍🏻👍🏻👍🏻
而且古月呢到嘅肉骨茶飲完可以再添!👍🏻👍🏻👍🏻
2015-08-02 1174 瀏覽
出面熱辣辣,行過見呢間個名咁特別,人唔係太多又唔使等位,咁就入去坐啦,涼下冷氣。叫左招牌辣椒板麵,配一碗魚蛋湯。成碗面頭睇落有超多配料,有菜莆,魚乾,肉碎,自製辣椒醬,仲有最愛既溫泉蛋,我叫左走蔥。店員說辣椒醬是他們自製的,如果覺得唔夠辣可以自己再加。個麵就比較粗身,外表很滑。將材料拌勻,再加大量的辣椒醬,食落去咬口挺特別,麵滑淋,魚乾香硬,菜莆爽口。魚蛋湯非常清,咸味不足,也沒有香味。另外見到餐牌有肉骨茶米粉,有點好奇,所以立即點一個。見到個湯好清,只有少量油在面,但嗅不到肉骨茶的香味,食落也是非常淡而無味,為何叫肉骨茶米粉呢?個人覺得是清湯米粉。說真的,阿豬超少食星馬菜,唔知係咪d野食本身真係咁清淡,可能真係咁煮咁清淡都唔定?
招牌辣椒板麵
叫左招牌辣椒板麵,配一碗魚蛋湯。
自製辣椒醬
魚蛋湯非常清,咸味不足,也沒有香味。
肉骨茶米粉
另外見到餐牌有肉骨茶米粉,有點好奇,所以立即點一個。
,為何叫肉骨茶米粉呢?
個人覺得是清湯米粉。

2015-06-12
2015-07-31 1314 瀏覽
暑假開始,honey就被調派往北角分店工作,週四難得收早,就立刻約會XO仔去賞「古月」咁話 。嘻嘻,話去賞「古月」,倒不如話去嚐「古月」,因為「古月」係餐廳個名 。「古月」離北角地鐡站只有兩分鐘路程,但由於地點比較隱蔽,如果冇人帶領,極有機會迷路。幸得女友充當人肉GPS引導 ,從B4出口行出書局街,穿過鐡皮秘道,上幾級樓梯即達食店。晚上八點,全店滿座,雖則覺得牆上o既塗鴉圖案極具特色,為怕影響其他食客,小肥只係偷偷影咗一幅相留念。細小o既店舖冷氣都好足,唔夠凍似乎仲可以開埋頭頂o既風扇燈飾。樓面幾位妹妹年紀輕輕,經驗未必夠,但勝在有禮落力 。見佢地咁有誠意推介特飲及新菜,我地都有採納意見。冰梅橄欖汁($30):凍飲好似淡化咗o既雜果賓治,清淡中散發出香濃o既梅味,清新怡人。三色奶茶($30):三色奶茶層次分明,香滑微甜,如果茶味可以再濃啲就更加完美啦 ! Nasi Lemak($58):「Nasi Lemak」乃全新推出o既飯品,含白飯、咸魚仔、花生、青瓜、半隻蛋、兩隻炸雞脾、一隻炸雞翼及辣椒醬。咸魚仔送飯一流,炸雞脾同雞翼不但香脆,而且好乾爽,食落唔會成口油,細佬勁欣賞白
,從B4出口行出書局街,穿過鐡皮秘道,上幾級樓梯即達食店。
樓面幾位妹妹年紀輕輕,經驗未必夠,但勝在有禮落力
。見佢地咁有誠意推介特飲及新菜,我地都有採納意見。
Nasi Lemak
($58):「Nasi Lemak」乃全新推出o既飯品,含白飯、咸魚仔、花生、青瓜、半隻蛋、兩隻炸雞脾、一隻炸雞翼及辣椒醬。咸魚仔送飯一流,炸雞脾同雞翼不但香脆,而且好乾爽,食落唔會成口油,細佬勁欣賞白飯面加咗蒜片脆脆,越食越惹味。
Nasi Lemak
咖哩麵($58):既然牆上都貼上圖片,証明honey所點選o既「咖哩麵」應該係招牌菜之一。
話就話係「咖哩麵」,但食落一啲咖哩味都冇,少辣得黎椰香味極為濃郁!碗中黃色o既油麵煙韌彈牙,而且份量足,湯料有魷魚、豆卜、鴨絲、芽菜、葱蒜等,豐富飽肚
,$58都幾抵食。
咖哩麵
隱世o既「古月」係小巷子裡最爆o既餐廳,屬區內新星食肆,小品「咖哩麵」美味非常。下次再黎一定要試埋其他食評推介o既「咖央roti」同「古月招牌肉骨茶」
2015-07-30
咖哩麵