2020-06-03 2788 瀏覽
見今日係星期五 當然要食好西黎慰勞自己!揀左古月呢間米芝蓮餐廳同同事一齊試下行到過去已經1點幾 超多上班一族等位🙈我地5個本來以為都無咩機會等到就分頭係隔離餐廳sss等位(錦屏絕對係黃店一條街!💛)最後等左大約20分鐘有位🤭我地5個都試左唔同既主食! 😆古滑雞飯 ($50)同事形容古滑雞似係海南雞既甜豉油版 雞件肉質好嫩滑! 油飯唔係太油~~仲有豬耳做配菜!招牌辣椒板麵 ($50)食辣既人要一試! 鍾意食辣既同事話真係幾辣🌶另外仲有配碗有胡椒味既湯(但無肉骨茶咁重胡椒味) 仲有一粒魚蛋同埋一粒肉丸添 同事覺得粒魚蛋幾好食!食麵之前記得要撈勻啊 同事食到最尾發現碗底有幾多豬油渣係碗底!古月唐排肉骨茶 配米粉 ($80)呢個天氣食肉骨茶需要勇氣 但難得等到位 當然要試!肉骨茶超級重胡椒味 飲一大半就開始熱血沸騰💦我見好多食評都係揀左招牌 我就偏門d揀左唐排 啖啖肉 正啊!蒜頭已經煮到好冧好冧 怕口臭都要食幾舊啊! 😛椰香雞 ($60)雖然有個椰字 但係蒜味重過椰香 再配搭香茅等等既香料 味道幾豐富!雞係炸過的 香脆 同個sauce幾襯!仲有不在menu內的👇🏽頸青豬飯 ($68)頸應該係豬

見今日係星期五 當然要食好西黎慰勞自己!
揀左古月呢間米芝蓮餐廳同同事一齊試下
行到過去已經1點幾 超多上班一族等位🙈
我地5個本來以為都無咩機會等到
就分頭係隔離餐廳sss等位(錦屏絕對係黃店一條街!💛)
最後等左大約20分鐘有位🤭

我地5個都試左唔同既主食! 😆

古滑雞飯 ($50)

同事形容古滑雞似係海南雞既甜豉油版
雞件肉質好嫩滑! 油飯唔係太油~~
仲有豬耳做配菜!

招牌辣椒板麵 ($50)
食辣既人要一試!
鍾意食辣既同事話真係幾辣🌶
另外仲有配碗有胡椒味既湯(但無肉骨茶咁重胡椒味)
仲有一粒魚蛋同埋一粒肉丸添 同事覺得粒魚蛋幾好食!
食麵之前記得要撈勻啊
同事食到最尾發現碗底有幾多豬油渣係碗底!

古月唐排肉骨茶 配米粉 ($80)
呢個天氣食肉骨茶需要勇氣 但難得等到位 當然要試!
肉骨茶超級重胡椒味 飲一大半就開始熱血沸騰💦
蒜頭已經煮到好冧好冧 怕口臭都要食幾舊啊! 😛

椰香雞 ($60)
雖然有個椰字 但係蒜味重過椰香
再配搭香茅等等既香料 味道幾豐富!
雞係炸過的 香脆 同個sauce幾襯!

仲有不在menu內的👇🏽
頸青豬飯 ($68)
頸應該係豬頸肉 但比平時食到既更重油脂香!
而青咖喱sauce好香味道豐富 食到有蒜味、紅蔥頭味、椰漿味~~
加幾滴青檸落去成個sauce昇華 即刻清新左! 🌿

飲品方面 我地試左💁🏽‍♀️
冰糖羅漢果冬瓜龍眼水 (小: +$2)
好多料啊! 覺得羅漢果味最出!

斑蘭馬來拉茶 (大: +$8)
同事們表示斑蘭味淡~~

欣賞呢度既大杯飲品會用米漿飲管
可以食用架! 但同事表示好似咬緊膠咁! 🤣

整體黎講
食物質素高 今次試既5款食物味道都唔錯😋
上菜又快👍🏽
仲未試米芝蓮推介既李先生咖喱🍛
下次再黎試先! ☺️
6天前 0 瀏覽
想試左好耐既古滑雞飯🐔睇個名都稔住啲雞係會勁滑同睇過好多人食評都話好嫩滑❓仲要連續五年米芝連推薦餐廳真係有啲期望 稔住一定會好出色點知失望😭唔滑之餘仲要鞋鞋地雖然啲雞夠鮮味 醬汁配合得好好雞油飯都好好味👍🏻仲有啲豬耳墊底多左啲口感但啲雞唔滑黎講 真係扣分了😫佢標榜係用雞上脾肉食落真係唔多似 有少少似雞胸價錢上黎講唔算貴 $60本來仲想下次試佢既肉骨茶但食完今次真係有少少卻步質素上好似名過於實..實在失望
想試左好耐既古滑雞飯🐔
本來仲想下次試佢既肉骨茶
但食完今次真係有少少卻步
質素上好似名過於實..實在失望
2020-09-09 0 瀏覽
其實平時行過都見好多人,今日落雨見人少少就入去試下,店員見我自己一個大肚婆,特登安排我坐埋一邊遠離通道,點餐後好快有野食叫招牌肉骨茶,肥瘦適中,肉排入味好好味😋湯底係星加坡胡椒口味,辣度適中,飲完出一身汗,正,好暖胃去濕,仲可以免費加湯!佢會跟一粒大蒜頭,食落係甜㗎,好特別,雖然食完會有好大口氣,但帶咗口罩應該唔會有人理下次一定會再試其他聽講雞飯都唔錯,我見都多人食同食咖哩麵,如果佢有多d小食就好了

下次一定會再試其他

2020-09-09
2020-08-30 186 瀏覽
不知為何小的對肉骨茶有謎一般的情意結,很多趟去吃星馬菜的話,總會想來一客的,而肉骨茶亦有分新加坡的胡椒香味重點的,以及大馬著重藥材味的。這回選擇到這裡,聞名已久的小店試試看。 未吃主菜前,先喝同是星馬的名物-🤤拉茶,這裡有玉桂及班蘭味選擇,後者好像較少見,所以小的選擇了她,拉茶入口順滑不算太甜,所謂的班蘭味道其實只是似有若無的況味。吃主菜前的小吃是🤤ROTI(印度煎餅),平常吃這個通常會點一客汁醬豐富的,例如咖喱,而這裡除了咖喱,另外還有咖央可選,咱們點了咖央,甜中帶脆加油香在口腔中一起迸發,既是小吃也能當成甜點啊! 吃過小吃,喝過飲料,殺入直路來吃主菜吧,這裡有古月招牌肉骨茶及🤤古月唐排肉骨茶,分別就是前者較肥,後者較瘦,貴為瘦底的在下(喂!😂),當然要保持體態(夠了!🤣),所以選擇了「骨瘦如柴」😅,雖然是瘦的肉排,但肉質一點也不硬,反而是骨香肉軟,而重點是湯中放著一整個熬得極軟淋的蒜頭,你沒看錯,真的是一整個!!!!!豪氣地吃得滿嘴也是蒜泥,是很爽歪歪的事,口氣?沒得吃的話,才會倒抽口涼氣呢!至於湯底方面,由於這裡走的是新加坡風,所以胡椒味蠻重,小的委實有點受不了,不過邊喝邊與同行

至於湯底方面,由於這裡走的是新加坡風,所以胡椒味蠻重,小的委實有點受不了,不過邊喝邊與同行者風花雪月,到最後還是可以來個碗底朝天的呢!
2020-08-29
2020-08-30 154 瀏覽
👿北角隱世美食上網睇呢間係連續五年米芝蓮推介既星馬菜,黎開附近就決定試一試。間鋪係小巷不過都幾易搵☻➡️古法滑雞用左無骨雞上脾,好嫩滑😬啖啖肉岩哂我呢D懶人。面頭自家製既醬汁甜甜地撈飯一流。另跟酸辣汁,點雞食都好惹味。油飯,香而膩。不知不覺食哂成碟🤤💓➡️三色奶茶三色係指奶茶底層的椰糖、花奶、及上層以馬來西亞及香港茶作茶膽的茶吧味道都唔錯,不過老實講我中意港式奶茶多啲🤤好想試埋佢咖央同招牌肉骨茶😶呢間我會encore
👿北角隱世美食

➡️古法滑雞

➡️三色奶茶
味道都唔錯,不過老實講我中意港式奶茶多啲🤤

好想試埋佢咖央同招牌肉骨茶😶呢間我會encore
2020-08-15 324 瀏覽
咖哩麵湯底其實似平時一般既喇沙湯底,唔太辣,但最驚喜係有椰香味咁,湯底變左好特別,似係清邁既泰北咖喱麵,係香港好少搵到,好味到最後成碗湯都飲曬加上都幾多配料,好高質,必食!第二好食係串燒,雞同豬都好食!沙嗲醬都整得幾有誠意!椰香雞飯見好多人推介,可能期望高左,雖然都好食,但無咖喱麵咁有驚喜,同埋個醬汁既椰香味好似唔太出.........班蘭茶唔太覺有班蘭味,咖央多唔太覺有咖央味..........
加上都幾多配料,好高質,必食!
咖喱麵

第二好食係串燒,雞同豬都好食!沙嗲醬都整得幾有誠意!

椰香雞

咖央多、班蘭茶

咖喱麵
椰香雞
  • 咖哩麵
2020-08-09 394 瀏覽
Food is life eat it其實北角真係好多臥虎藏龍既小店只係 係錦屏街街 都好多好特色既餐廳小店今次去左古月到食 佢地係主打新加坡菜既餐廳而且佢地仲係米芝蓮既推介餐廳黎今次我地點左一份 古滑雞飯 古月招牌肉骨茶 咖央厚多士古滑雞飯: 佢既雞好嫩滑配埋甜䜴油一齊食 帶到個雞既鮮味出黎 同埋伴菜仲有啲青爪同埋豬耳 有別終一般既海南雞飯古月招牌肉骨茶: 佢既胡椒味比較濃郁Remark:因為無得book 位所以要排隊等位 所以想去食既朋友仔就早啲去拎位Location: North PointPrice (10 is expensive): 6/10Yummy (10 is delicious): 6.5/10
Food is life eat it

Remark:

Location: North Point
Price (10 is expensive): 6/10
2020-08-04 268 瀏覽
抗疫時期嗌下外賣支持小店先💛古月係北角錦屏街後街嘅其中一間餐廳,食星馬菜,連續五屆獲得米芝蓮必比登推介架!頸青豬飯個名幾趣致,其實就係娘惹咖喱豬頸肉飯。咖喱帶有椰香,食落唔辣但好惹味,唧啲青檸汁味道更加提升;豬頸肉薄切同腍身,面頭仲有煮到焦糖化嘅酸辣洋蔥同炸蒜,撈飯一流食完都仲回味緊呢~蝦麵非常足料,有齊海蝦、叉燒、魚丸、肉丸、魚片、豆卜,蝦湯微辣鮮味十足,麵條幾彈牙,就算放咗一陣都唔會黐埋一餅咁。馬來拉茶有得揀斑蘭或玉桂味,不過可能外賣嘅關係就唔係好飲得出,當普通拉茶嚟講都唔錯嘅~
抗疫時期嗌下外賣支持小店先💛

頸青豬飯、蝦麵、馬來拉茶
外賣自取
頸青豬飯、蝦麵、馬來拉茶
  • 頸青豬飯
2020-07-31 190 瀏覽
雖然疫情不得堂食,外賣依然好味有質數! 我只等不夠10 分鐘已拿到手。 回家又要再步行十多分鐘,因為外賣包裝細心,湯粉分開放,米粉沒有受影響。非常好味,抵食!個蝦麵湯不同其他鋪,回味無自窮。'
個蝦麵湯不同其他鋪,回味無自窮。
'
2020-07-30
10 分鐘 (外賣自取)
2020-07-24 224 瀏覽
這天朋友說帶我去食一間新加坡菜,原來這店還連續幾年獲得米芝蓮的推介呢。餐廳位置隱蔽一點,少去附近的很容易會忽略了要轉入去的街口。平日下午一點多,餐廳全滿還要等位。餐廳外有凳仔坐著等,我也在餐牌選了要吃的午餐。想想蝦麵($80)沒有很多地方能夠吃得到,就點了一碗。除油麵之外,可以點米粉或者滲滲。匙羹上的是豆瓣醬,喜歡的可以加入;如不喜歡也可以使用餐廳在下單後送上的餐具,店員也有詢問要使用堂食或是即棄餐具。先飲一啖湯,也沒有想像中的濃,也不算濃,聞落幾香但沒有很突出的蝦味。麵不會太淋保持質感。配料方面每款有少許:丸類和魚片的質素一般,例如魚蛋和魚片都沒有突出的魚味,用的是比較多麵粉的一般貨色;蝦有三小隻,去殼後更是細隻,味道較腥;叉燒質感硬,大概放了一段時間失去了叉燒該有的燒、醬汁香味。或許我對這碗蝦麵的期望較高,本以為味道香濃湯底濃郁,但並不如此,配料的質素也是失望。朋友點了頸青豬飯($68),只試一口我已經覺得比蝦麵更出色和有驚喜。娘惹咖哩香味撲鼻,椰漿味突出又帶有少辣的咖哩味,食之前灑上配有的青檸汁在味道香濃的醬汁中帶出一點清新,惹味又下飯不過沒有機會試到豬頸肉,看見件數也不少不知味

蝦麵

頸青豬飯

不過沒有機會試到豬頸肉,看見件數也不少不知味道如何,但單單只是醬汁已經突出了不少。

斑蘭拉茶

另外加了$2加配細杯的熱斑蘭拉茶,角度問題其實比相片看的要大杯一點,加$2十分合理。拉茶入口順滑,茶香不算很濃不太甜,在表面的斑蘭味道也很夾,不過斑蘭的份量可以再多一點。有樣很特別的就是餐廳沿著杯邊沾上少許糖,好像一些cocktail那樣,讓客人入口時嚐到一點甜。

很少食新加坡菜,古月整體的味道是不錯的,只是蝦麵令人較為失望,大約點其他菜的表現會更好;因此平日午飯時間都有很多上班一族來食啊,可以來試一下惹味的新加坡菜
2020-07-12 352 瀏覽
呢間餐廳連續五年獲得米芝蓮推介,嘢食都ok,價錢唔算好貴。同朋友七點嚟到嘅餐廳,唔駛等位就入得啦。走嘅時候,出面已經開始排隊等位,所以早嚟會好啲。 🔸古滑雞飯個雞好滑,雞肉下面有鴨舌定軟骨係度,係有啲驚喜嘅。雞油飯好好味,但係個醬汁偏甜。 🔸古月招牌肉骨茶個肉骨茶同平時有啲唔同,佢係胡椒湯底,而唔係平時見到嗰啲深色嘅藥膳湯底。肉嘅份量唔多,個蒜頭佔咗好多空間,油炸鬼得兩件好少。味道有啲似胡椒豬肚湯,辣辣地。飲到最底胡椒味好重,飲完成個人好熱流晒汗。💦 🔸斑蘭千層糕個千層糕外面係啡色,以為係印尼蛋糕味道,食落入面原來係綠色,好重斑蘭味。蛋糕邊有少少脆邊,都幾得意嘅,但係未去到十分推介🙈 🔸三色奶茶望落去個樣都幾特別,可能佢加咗煉奶,飲落有啲偏甜 🔸斑蘭拉茶其實佢同普通奶茶冇乜分別,有少少斑蘭味,同埋個造型都幾靚.💰人均消費:~$100

🔸古滑雞飯

🔸古月招牌肉骨茶

斑蘭千層糕

🔸斑蘭千層糕

🔸三色奶茶
望落去個樣都幾特別,可能佢加咗煉奶,飲落有啲偏甜

🔸斑蘭拉茶
其實佢同普通奶茶冇乜分別,有少少斑蘭味,同埋個造型都幾靚

💰人均消費:~$100
斑蘭千層糕
  • 斑蘭拉茶
2020-07-07 178 瀏覽
被評價吸引了去食。下午2時到達,不用等位。店內牆畫不錯:點了咖喱麵和凍檸茶 2份賣相不錯。🙂內容有炸蒜、紅蔥、蝦仁、章魚鬚等增加口感層次。但 主要靈魂的麵條和湯:難食!麵條太稔,湯底多油而不香、不濃雖叫咖喱麵,但不太感覺到咖喱味。就像是普通叻沙。坦白說 20元左右的百勝X牌的叻沙即食麵比這個面好食太太多。可能佢出名在肉骨茶吧? 但麵都太強差人意了。😰😰😰(ps女友已經屬於低要求,連她也覺得難食)😅
被評價吸引了去食。
下午2時到達,不用等位。
店內牆畫不錯:

點了咖喱麵和凍檸茶 2份

咖喱面

賣相不錯。🙂
內容有炸蒜、紅蔥、蝦仁、章魚鬚等增加口感層次。

主要靈魂的麵條和湯:難食!
麵條太稔,
湯底多油而不香、不濃
雖叫咖喱麵,但不太感覺到咖喱味。
就像是普通叻沙。

坦白說
20元左右的
百勝X牌的叻沙即食麵比這個面好食太太多。

可能佢出名在肉骨茶吧?
但麵都太強差人意了。😰😰😰

(ps女友已經屬於低要求,連她也覺得難食)😅

2020-07-01 289 瀏覽
星期五晚dinner time 7:00去到,咁岩有位可以即刻入去過多5分鐘已經大排長龍了價值相當相宜,$60就有大大碟椰香雞飯好有椰香味,送晒成碗飯有餘🤤🤤肉桂奶茶好夠味,好飲到停唔到呢排疫情緣故,店員會問定想用即棄餐具定堂食餐具。我揀左堂食餐具,覺得都洗得好乾淨,可以放心用其實一個飯加飲品已經好飽,但朋友想試埋珈央toast😐😐真係捨命陪君子叫做不過不失有烘脆,珈央醬都夠,只係食完正餐再食,真係飽過龍😂😂😂
過多5分鐘已經大排長龍了
價值相當相宜,$60就有大大碟椰香雞飯
椰香雞飯

好有椰香味,送晒成碗飯有餘🤤🤤
肉桂奶茶

肉桂奶茶好夠味,好飲到停唔到
珈央toast

叫做不過不失
有烘脆,珈央醬都夠,只係食完正餐再食,真係飽過龍😂😂😂
肉桂奶茶
珈央toast
2020-06-19 340 瀏覽
北角既米芝蓮推介既星馬菜😍😍野食非常高質仲要係黃店平時黎到北角都會好想食等我食返碗蝦麵先新加坡馳名嘅福建蝦麵湯底係由辣椒同蝦殼煲成相當惹味麵底係摻摻即係油麵加米粉配上叉燒,魚旦,魚片,原隻鮮蝦同豆卜非常豐富朋友食咗佢哋嘅古滑雞飯雞肉真係超級滑配埋醬汁幾易送飯我通常會飲玉桂拉茶同港式奶茶唔同拉茶有住獨特的香料味好有特色聽到佢哋嘅班蘭拉茶都唔錯等我下次都試下先不過呢間餐廳係晏晝好多人㗎有機會要排隊
北角既米芝蓮推介既星馬菜😍😍

湯底係由辣椒同蝦殼煲成
相當惹味
麵底係摻摻
即係油麵加米粉
配上叉燒,魚旦,魚片,原隻鮮蝦同豆卜
非常豐富

等我下次都試下先

不過呢間餐廳係晏晝好多人㗎
有機會要排隊
2020-06-15 330 瀏覽
同朋友今晚係北角,呢到錦屏街後街搵野食,見到呢間有米芝蓮推介就決定試下都見坐滿人,剛好我地到既時間有人走,所以唔洗等位我地叫左招牌古滑雞飯同椰香雞飯等左5分鐘就上菜,非常快新加坡式的海南雞飯,雞件較大,非常適合食肉獸的我雞好滑,熟度剛好醬汁微甜,很好送飯椰香雞就係炸雞配椰醬略嫌普通,但雞件都嫩滑,椰汗亦甜度適中中意椰汁既朋友可以一試餐廳環境燈光舒服,同朋友食完坐左係到一直傾計都冇趕客,仲幫我地加水,呢個加分我相信我會再光顧試其他菜。
都見坐滿人,剛好我地到既時間有人走,所以唔洗等位
我地叫左招牌古滑雞飯同椰香雞飯
等左5分鐘就上菜,非常快

新加坡式的海南雞飯,雞件較大,非常適合食肉獸的我
雞好滑,熟度剛好
醬汁微甜,很好送飯

椰香雞就係炸雞配椰醬
略嫌普通,但雞件都嫩滑,椰汗亦甜度適中
中意椰汁既朋友可以一試
椰香雞飯

我相信我會再光顧試其他菜。
2020-06-03