2019-01-01 130 瀏覽
之前食過覺得古今嘅lunch set好抵食!!!😍卷物好多好豐富而且質素同dinner 一樣!!朋友生日搵咗好多間餐廳都冇得特別寫生日快樂打到比古今 佢竟然可以話係個碟度幫我寫Happy birthday心諗日本餐廳都可以咁好服務實在太好去到食lunch 既嘅時候店員仲好細心靜雞雞打電話俾我問究竟邊一個先係壽星女嘅午餐上到菜好驚喜!!!!😍😍😍整得好靚!!! 大概$100嘅lunch有呢個服務真係好抵食!!!
之前食過覺得古今嘅lunch set好抵食!!!😍
卷物好多好豐富而且質素同dinner 一樣!!
朋友生日搵咗好多間餐廳都冇得特別寫生日快樂
心諗日本餐廳都可以咁好服務實在太好

上到菜好驚喜!!!!😍😍😍
2018-12-30 121 瀏覽
今晚和朋友慶祝生日,點了五道菜。用openrice訂枱,表示會慶祝生日,第一碟的極金龍卷和蜘蛛用上長碟,寫上Happy Birthday,有心思。1. 極金龍卷 ($128) : 卷物內有炸珍寶虎蝦和芝士,頂部放上三文魚和醬汁,三文魚比一般卷物上的厚身,虎蝦肉爽, 口感豐富。2. 蜘蛛 ($95) : 同樣是卷物,換上軟殼蟹、牛油果、蟹柳和青瓜,四樣不同質地和味道的食物放在一起,出奇地夾,好好食。3. 鹽燒白鱔京葱 ($42)  : 一串兩件,白鱔肉滑皮脆,一流。4. 醬燒牛肋骨肉 ($40) : 牛肋骨肉嫩,用醬汁燒更是好吃。'5. 鰻魚 Pizza ($125) : 我們見食評大力推介這店的Pizza ,所以都點了一份,果然名不虛傳。餅底是炸飯,薄薄的,一點都不油膩,切成六份,每份有一片鰻魚,配料還有蛋,葱花和木魚,非常好吃。餐廳環境不錯,食物款式不算多但質素高,值得一試。
今晚和朋友慶祝生日,點了五道菜。
蜘蛛 (上) 、極金龍卷 (下)

鹽燒白鱔京葱 (上) 、醬燒牛肋骨肉 (下)

鰻魚 Pizza

餐廳環境不錯,食物款式不算多但質素高,值得一試。
2018-12-29
慶祝紀念
生日
蜘蛛 (上) 、極金龍卷 (下)
鹽燒白鱔京葱 (上) 、醬燒牛肋骨肉 (下)
鰻魚 Pizza
2018-12-23 302 瀏覽
好多年前在觀塘食過古今二,是比朋友拉去的,本身不太感興趣,但試過一次就令我改觀,確實不錯,壽司卷物十分岀色呢.事隔幾年,又再有人提議黎銅鑼灣的分店,我當然答應啦,很掛住他們家的卷物呢!但今次就冇食好多壽司,反而食左其他不同的,亦十分不錯呢,價錢又不太貴,食日本嘢又多一個去處!..銅鑼灣依間裝修十分舒服,以木為主的和風設計,掂啦!晚上七點去到,訂左枱,但本身餐廳不太多人,同朋友食飯傾計都好舒服..沙律正常,主要有蝦,有沙律菜,玉子,沒有甚麼不好,份量夠三個人每人食小小.芝士魚餅係依度既招牌小食,真係不錯,夠熱,煎炸得剛好,口感又好好,入面既芝士又好香唔會太少,鐘意芝士既人一定會愛上呢!.炮菜辣雞翼,雞翼有小小炸過頭,但入面都有肉汁的,咸度適中,不過頗貼心是剪做單邊雞翼,食得方便.黎到我既favourite!紅粉佳人!賣相一流之外仲有好豐富既口感呀,上面舖左三文魚子加三文魚沙律,外層又包左粉紅色既薄皮,十分賞心悅目呢,食落去就係十分滿足就對了!.另外依個鰻魚pizza就幾特別,下面個底原來係炸飯底,幾好口感,又有創意!.食左咁多個嘢都冇乜湯,就叫多個壽喜燒,職員會幫你整,壽司燒個湯都整得幾

泡菜辣味雞翼

紅粉佳人

鰻魚Pizza

食左咁多個嘢都冇乜湯,就叫多個壽喜燒,職員會幫你整,壽司燒個湯都整得幾正宗(感覺上哈哈),食定個胃暖笠笠,正呀!

牛肉壽喜燒

Overall黎講,服務不錯,環境又舒服,主要係比較安靜所以食得自在,中等價位,可encore

泡菜辣味雞翼
紅粉佳人
鰻魚Pizza
2018-12-23 230 瀏覽
好耐之前見過飲食節目推介古今嘅創意卷物上個月終於有機會試試☺️揀咗去位於銅鑼灣嘅古今Premium今日第二次再嚟古今Premium🥳👤: 🕺🏻🕺🏻🕰: 星期六2PM 兩個人食都有位 唔駛等👏🏻🍴: 環境都唔錯 座位寬敞 🤵🏻: 店員服務幾好 會主動幫你refill茶💸: ~$500(+10%)我地總共叫咗3款卷物同2樣燒物 嗌完嘢食會有一人一碗麵豉湯飲住等店員會幫你將卷物全部放喺一個木盤上 精緻擺盤已經加晒分 好想快啲逐一試晒佢地🤤首先嚟咗兩個燒物 一上枱已經聞到好香燒烤味🎏三文魚燒得啱啱好 啲肉唔會太乾📯推介!📯油甘魚鮫燒得比三文魚再出色👏🏻👏🏻👏🏻第一次食魚鮫 原來都好多肉 仲有肉汁夾埋好好食!皮好薄燒到好脆 鹽燒但唔會太鹹 沾少少檸檬汁食落仲香口☺️👉🏼三點刺身、蟹柳、牛油果、青瓜首先食咗個比較淡味嘅卷物刺身都算新鮮 入面嘅蟹柳幾有咬口 唔會好淋不過個人覺得整體感覺無咩特別👉🏼帶子、蟹柳、牛油果、青瓜呢個係一款焗嘅卷物 入口微暖賣相幾得意 反卷上面有一大堆撈咗沙律醬嘅蟹柳同小小嘅帶子粒一啖食落帶子唔突出 好似淨係食到蟹柳加埋蟹籽有多少少口感👍🏼👉🏼炸珍寶虎蝦、三文魚、芝士 📯推介!📯
好耐之前見過飲食節目推介古今嘅創意卷物
上個月終於有機會試試☺️
揀咗去位於銅鑼灣嘅古今Premium
今日第二次再嚟古今Premium🥳

👤: 🕺🏻🕺🏻
🕰: 星期六2PM 兩個人食都有位 唔駛等👏🏻
🍴: 環境都唔錯 座位寬敞
🤵🏻: 店員服務幾好 會主動幫你refill茶
💸: ~$500(+10%)

我地總共叫咗3款卷物同2樣燒物

首先嚟咗兩個燒物 一上枱已經聞到好香燒烤味🎏
三文魚燒得啱啱好 啲肉唔會太乾
📯推介!📯
油甘魚鮫燒得比三文魚再出色👏🏻👏🏻👏🏻
第一次食魚鮫 原來都好多肉 仲有肉汁夾埋好好食!
皮好薄燒到好脆
鹽燒但唔會太鹹 沾少少檸檬汁食落仲香口☺️

彩虹卷

👉🏼三點刺身、蟹柳、牛油果、青瓜
首先食咗個比較淡味嘅卷物
刺身都算新鮮 入面嘅蟹柳幾有咬口 唔會好淋
不過個人覺得整體感覺無咩特別

火山

👉🏼帶子、蟹柳、牛油果、青瓜
呢個係一款焗嘅卷物 入口微暖
賣相幾得意 反卷上面有一大堆撈咗沙律醬嘅蟹柳同小小嘅帶子粒
一啖食落帶子唔突出 好似淨係食到蟹柳
加埋蟹籽有多少少口感👍🏼

極.金龍
👉🏼炸珍寶虎蝦、三文魚、芝士
📯推介!📯
虎蝦果然好珍寶😝啖啖肉 炸得好脆!
仲有大大個蝦頭 啲殻炸到脆卜卜
入面好多橙黃色嘅蝦膏🤤🤤🤤
芝士就唔係好食得出
不過加埋上面塊三文魚都係好正🤤
又排得好靚 必食!

已經諗定下次再嚟試埋啲主食!
有牛肉壽喜燒、原條鰻魚飯 好似都唔錯😚
可以去埋其他分店 會有唔同嘅卷物供應🍣

2018-12-22
午餐
照燒三文魚
鹽燒油甘魚鮫
火山
極.金龍
2018-12-19 100 瀏覽
呢間居酒屋最出名係卷物 有好多創意卷物 試左【極•金龍 $128】同【倫敦橋 $138】中意前者多啲因爲有炸珍寶虎蝦🍤其他卷物都好豐富! 當日係慶祝男朋友媽媽生日🎂 原來祝福字句唔係淨係可以寫喺甜品到 壽司個木盤都可以🤩最意想不到既係除左卷物外 串燒同炸天婦羅都做得好出色!! 拖羅刺身都好新鮮肥美~ 係個sukiyaki 爭少少 $218有啲唔抵😣整體都很不錯👍🏼 店員服務也很好 不停幫我地加水以後銅鑼灣居酒屋🏮又多間選擇了
呢間居酒屋最出名係卷物 有好多創意卷物
試左【極•金龍 $128】同【倫敦橋 $138】
中意前者多啲因爲有炸珍寶虎蝦🍤
其他卷物都好豐富!

當日係慶祝男朋友媽媽生日🎂
原來祝福字句唔係淨係可以寫喺甜品壽司個木盤都可以🤩
最意想不到既係除左卷物外
串燒同炸天婦羅都做得好出色!!
拖羅刺身都好新鮮肥美~
係個sukiyaki 爭少少 $218有啲唔抵😣
整體都很不錯👍🏼 店員服務也很好 不停幫我地加水
以後銅鑼灣居酒屋🏮又多間選擇了

拖羅刺身
慶祝紀念
生日
2018-12-18 96 瀏覽
最愛日本野,聽過古今個名就好耐啦~今次都係第一次去佢地嘅銅鑼灣分店,比觀塘店近好多呢!佢地最出名嘅靚靚卷物今次要試試佢啦~先點左個沙律開開胃~龍捲風沙律賣相幾吸引,以蟹柳絲圍一圈營造旋風造型,仲有啲蟹籽中華沙律等等口感幾好!卷物方面點左紅粉佳人,粉色好夢幻,入面以吞拿魚為主,再加上牛油果更加分!超有創意利用飯整成pizza呢個鰻魚pizza下面嘅薄餅部分脆口又帶點煙韌好得意,仲有燒汁點綴!一口牛食落好方便仲夠香口!另外仲加多個泡菜單骨雞翼辣辣地幾過癮~

先點左個沙律開開胃~

超有創意利用飯整成pizza
一口牛食落好方便仲夠香口!

另外仲加多個泡菜單骨雞翼辣辣地幾過癮~
2018-12-10 183 瀏覽
地中海沙律 ($85)作為沙律而言材料很是豐富,有鮮蝦、八爪魚、三文魚籽、玉子燒粒等,配上芝麻醬,口感豐富,口味清新。芝士魚餅 $50彈牙的魚餅入面有滿滿的芝士,趁熱食中心的芝士還是流心的,芝士愛好者一定很喜歡。 三文魚PIZZA   $95 Pizza 底是炸過的飯,炸得脆口不覺油膩,上面鋪滿三文魚粒,加上牛油果和飛魚籽,配搭新穎有趣,4吋size 份量剛好。極。煙花$135及老虎卷$105老虎卷包著炸蝦、牛油果和芝士,上面放上一隻熟蝦,不用沾醬也很好吃極。煙花包含了辣味三文魚和辣味拖羅,新穎惹味。
地中海沙律
地中海沙律 ($85)
配上芝麻醬,口感豐富,口味清新。
芝士魚餅 $50
三文魚PIZZA
三文魚PIZZA   $95
配搭新穎有趣,4吋size 份量剛好。
極。煙花$135及老虎卷$105
極。煙花包含了辣味三文魚和辣味拖羅,新穎惹味。
三文魚PIZZA
2018-12-09 71 瀏覽
香港遍地都是日式食店,從速食至放題到居酒屋,百花齊放任君選擇。這次朋友介紹古今premium 別樹一幟的創新日料,光看相片就已經很讓人期待。餐廳環境明亮,裝潢簡潔大方,用具精緻乾淨,店面雖不大,卻安靜舒適。食物品種頗多,由沙律到卷物至主食都有多樣選擇,餐牌附上圖片,更是花多眼亂樣樣吸引。最先的頭盤是頗多好評的地中海沙律,嚴格說,地中海沙律自然算不上日料,其慣用的蕃茄,青瓜等皆以清新的口感為基調,而餐廳巧妙地從中加入了日式元素,在爽口清淡的蔬菜配搭中加入了甜蛋,大蝦,取了原用的橄欖油,還加上日式麻醬,兩相配合,竟也份外和諧,是前菜之選。傳統的清酒煮蜆,份量可觀,而且粒粒蜆肉,處理得很乾淨,湯底的酒味不算太濃,但卻鮮味濃郁,易入口。卷物是缺不得的主菜,份量很足,賣相精美,上方的是天婦羅卷物,中間是吞拿魚蓉,前者香脆,後者軟糯鮮美,各有特色。三文魚pizza是最具創意的小食,餡料是上層可見滿滿的三文魚碎肉配特色醬汁,味道和諧口感軟滑,餅底炸飯,和壽司異曲同工,卻因著一層炸麵,豐富了口感,餅底除了香口更帶了糯米般的韌勁,值得一試。但他的份量不多,切成四份,約手掌大小,算不上主菜。原條饅魚飯的造

原條饅魚飯的造型很可愛,就是放大五倍的饅魚壽司,味道濃郁。
整體出品很有特色,可見店主在日料鑽研上的確下了工夫,品道不錯,喜歡日料的朋友值得一試。

2018-12-08 66 瀏覽
澳門逸園中心有多間日式餐廳,今日友人選了古今Premium作為聚會的地方。餐廳環境雅致舒適,餐牌以創意卷物作為主打。地中海沙律配搭清新, 以芝麻醬配沙律菜、蝦和八爪魚等海鮮,鮮甜開胃。安格斯牛柳粒肉味香濃, 入口即溶。鹽燒油甘魚餃,外脆內嫩,充滿魚油香。清酒煮大蜆滲出淡淡的清酒香氣,大蜆鮮甜。三文魚薄餅很有驚喜。飯底香脆,再配上濃味的三文魚沙律,蟹子和牛油果,味道清新開胃。鰻魚丼是全晚的亮點。鰻魚燒得很香,醬汁香甜,魚肉嫩滑, 而且鰻魚的份量很大,很抵食。極。煙花及老虎卷果然是點家的招牌菜,老虎卷內有香脆的虎蝦配搭牛油果和芝士,惹味香口。古今premium 環境舒適,食物創新,果然是聚會好地方。

餐廳環境雅致舒適,餐牌以創意卷物作為主打。

安格斯牛柳粒肉味香濃, 入口即溶。

鹽燒油甘魚餃,外脆內嫩,充滿魚油香。

清酒煮大蜆滲出淡淡的清酒香氣,大蜆鮮甜。

古今premium 環境舒適,食物創新,果然是聚會好地方。
2018-12-05 74 瀏覽
中學同學4人聚會,須挑食物好吃,能坐得舒服 聊天不會被趕的餐廳。所以我們嘗試古今premium.地中海沙律 清爽的前菜 很快就被我們搶光了鰻魚丼 鰻魚燒的不錯,醬汁好吃 份量巨大泡菜辣味雞翼 差一杯酒,是送酒的絕配芝士魚餅 賣相很像西多士清酒煮大蜆 很怕酒味太重的,這個正合我意日和安格斯牛柳粒 很juicy 牛味很夠,一粒粒容易入口鹽燒油甘魚餃 油香剛好 魚肉挺嫩極。煙花+老虎卷 屬古今premium 的招牌菜 不用點醬油都很夠味老虎卷 有熟虎蝦 炸蝦 芝士跟牛油果三文魚pizza 很有創意的一道,以炸飯當pizza底 加上三文魚,牛油果和特製醬汁,十分新穎
地中海沙律 清爽的前菜 很快就被我們搶光了

鰻魚丼 鰻魚燒的不錯,醬汁好吃 份量巨大

泡菜辣味雞翼 差一杯酒,是送酒的絕配

芝士魚餅 賣相很像西多士

清酒煮大蜆 很怕酒味太重的,這個正合我意

日和安格斯牛柳粒 很juicy 牛味很夠,一粒粒容易入口

鹽燒油甘魚餃 油香剛好 魚肉挺嫩

老虎卷 有熟虎蝦 炸蝦 芝士跟牛油果

2018-11-22 85 瀏覽
平日放工難得約到大學同學食飯,朋友簡左呢間創新嘅日式料理店,佢話之前食過觀塘個間都正喎地中海沙津:配上芝麻醬,鐘意佢加埋玉子,令到食嘅時候帶甜甜嘅蛋香。 泡菜辣味雞翼:炸到金黃酥脆🤓,廚師非常貼心將一隻雞中翼剪開,咁食嘅時候就非常容易起骨 芝士魚餅: 魚餅中間夾左一層溶緊嘅芝士,同彈牙嘅魚餅配合好好 紅粉佳人 :呢到嘅卷物好多選擇,款款都好靚。我地叫左紅粉佳人, 裡面有 吞拿魚腩,三文魚, 蟹柳同牛油果,一咬落去係充滿魚生口感勁豐富😍 鰻魚PIZZA: PIZZA 係用左飯做底,係脆卜卜, 加左淋左濃濃醬汁嘅鰻魚, 係出奇不意地好食😎。

• 紅粉佳人
  • 芝士魚餅
  • 鰻魚pizza
2018-11-21 85 瀏覽
本來想着吃韓國菜,在搜尋當中找到此間,帶點韓味和日本風,就想去試試。上面的格局和和式的非常相似,看着餐牌才知道主要是吃日本菜,主打壽司卷。友人遲到,已經餓着肚子的我便點了前菜等着。我會推介前菜龍卷風沙律,特別的是沙律加了中華沙律的海藻,今整體十分爽口及開胃,好喜歡;加上蟹肉和千島醬,十分足料。餐牌上有很多sushi roll, 是他們的主打菜式,我們點了火山壽司卷,壽司卷入面是炸蝦,而上面的是燒了的蟹肉再加沙律及千島醬,醬汁的配搭令我停不了口。最後加了店員推介的鰻魚飯,鰻魚表面燒得非常脆,是是日推介的餐牌,果然鰻魚肉非常新鮮,並沒有令我失望。整體價錢中下,適合大夥兒團聚囉!
整體價錢中下,適合大夥兒團聚囉!
2018-11-13 152 瀏覽
地中海沙律 ($85)好簡單嘅沙律,有蛋粒、蝦、八爪魚及三文魚子等,沙律菜好新鮮極黑龍卷 ($128)入面炸蟹柳、牛油果及蘆筍,上面鋪一塊鰻魚、又柔軟又脆口又有咬口嘅口感,簡單得嚟又好味!吞拿魚 Pizza ($115)話明係fusion pizza,個底係用炸過嘅飯整成嘅,口感脆脆哋,好過癮!上面鋪滿吞拿魚,口感又脆又軟,好大對比牛肉壽喜燒 ($218)有菇、洋蔥、葛絲、蔥、黃芽白,豆腐及牛肉,份量非常多,多到基本上係遮住哂啲汁,仲以為係冇汁嘅壽喜燒!煮到咁上吓加隻生雞蛋,正!好似食極都未食完咁,好滿足!呢度嘅創意壽司款式幾得意,好適合唔食得生野嘅小朋友嚟食
地中海沙律 ($85)
好簡單嘅沙律,有蛋粒、蝦、八爪魚及三文魚子等,沙律菜好新鮮
地中海沙律

極黑龍卷 ($128)
極黑龍卷

吞拿魚 Pizza ($115)
吞拿魚 Pizza

牛肉壽喜燒 ($218)
牛肉壽喜燒

呢度嘅創意壽司款式幾得意,好適合唔食得生野嘅小朋友嚟食
極黑龍卷
  • 300
2018-11-11 74 瀏覽
呢間想試好耐了,之前喺在多平台都見到有人介紹佢個特色壽司,今日埋朋友仔嚟試試龍捲風沙律無改錯名,真係砌到成個漩渦咁,入面有鮮甜蟹柳絲同埋新鮮沙律菜,食落感覺開胃鰻魚薄餅幾得意,肥美鮮鰻魚下係米通飯做成,食落口感本煙韌幾特別紅粉佳人就係肥美吞拿魚做主角,入面有牛油果及三文魚卷成,入口濕潤層次好豐富,真係幾好食另外仲叫了雞翼同埋一口牛都唔錯,單骨雞翼外層香口惹味,而一口牛都算牛味香濃,如果再嫩一點盲好

2018-11-10 73 瀏覽
第二次黎到先至食到第一次冇book枱,喺門口等左半個鐘 最後都係太肚餓放棄再等 走咗去第二度食嘢今次決定book咗枱先!但係估唔到book咗枱都要等多成三四個字先入到座 等嘅期間我哋前面仲有兩個客人,佢哋係book八點半 但係當時九點幾都未有得入座 睇嚟餐廳嘅book位安排可能要改善下先至得好喇 入正題!講返啲食物今次我哋總共叫咗五樣嘢食龍捲風沙律呢個沙律比我想像之中大份 材料有蟹柳 海藻多子 脆片 個味係幾好食嘅 但係啲菜就略嫌唔夠新鮮吞拿魚拖羅壽司塊魚生比我想像之中大片嘅 但係睇落去個樣就似乎放得比較耐 冇咗魚生新鮮果一種油潤光澤 食落味道普普通通啦 雞泡魚干燒雞泡魚干就一定好食㗎啦 加埋蛋黃醬冇得輸左:極·金龍右:蜘蛛 金龍係炸虎蝦 三文魚同埋芝士嘅卷物,佢隻虎蝦都真係幾大隻嘅,睇個蝦頭同蝦尾就知喇!估唔到蝦同埋三文魚再加芝士嘅組合整成嘅卷物係幾好食 加埋濃芝士幾惹味 呢個款味道比較濃既蜘蛛係軟殻蟹 牛油果 蟹柳 青瓜嘅卷物都係啦炸嘢嘅卷物九成九都香口好食 呢個加咗牛油果同埋青瓜就中和炸嘢油膩感 亦都會清淡d
第二次黎到先至食到

好喇 入正題!講返啲食物今次我哋總共叫咗五樣嘢食