2021-01-10 193 瀏覽
約咗朋友嚟銅鑼灣交收,順便在附近搵個地方吃頓 late lunch。友人提議去澳門逸園中心試下呢間「古今」。聽朋友講,餐廳嘅食物選擇好豐富,除了主打嘅創意卷物外,還有多款手握壽司、前菜小食、鍋物、串燒和炸物等供應,加上出品啱港人胃口之餘,又適合影相打卡,所以喺網上甚具人氣。原來餐廳地方都幾大,通道寬闊,座位舒服,加上環境佈置得好雅致,一室木系裝潢,拼配牆身上嘅壁畫,滿載日本風情。我哋點咗一客沙律做頭盤,另外再加咗一份卷物同雜錦天婦羅。胡麻豆腐沙律 ($78)  率先送上,嘩!估唔到個份量竟然咁大,堆到成座小山丘咁高,而且用料好豐富,除了豆腐和沙律菜外,仲有中華沙律、蟹籽、三文魚子同車厘茄。豆腐非常滑溜,食落好重豆香。沙律菜新鮮爽甜、中華沙律清涼爽脆,配埋個胡麻醬汁食,味道超夾。接著送上的金龍卷 ($98)  亦非常美味,卷物以一隻長碟盛上,砌到成條金龍一樣的形態,十分搶眼。壽司飯入面包住了炸蝦和忌廉芝士,而面頭就鋪咗一層新鮮的三文魚。一啖入口,炸蝦脆卜卜、忌廉芝士芝香濃郁,配埋油潤的三文魚,口感好豐富。跟住係一客雜錦天婦羅 ($58),天婦羅有蕃薯、茄子、冬菇各一件,另外仲有兩隻炸蝦。
我哋點咗一客沙律做頭盤,另外再加咗一份卷物同雜錦天婦羅。
跟住係一客雜錦天婦羅 ($58),天婦羅有蕃薯、茄子、冬菇各一件,另外仲有兩隻炸蝦。幾款天婦羅都炸得很不錯,脆漿夠晒薄身,入口香脆不油,蝦肉彈牙結實,食落鮮嫩爽口,而茄子亦外脆內多汁,只須輕輕蘸上醬汁已經好好味。
意猶未盡,見天氣凍冰冰,決定再加一客熱湯作結,揀咗三文魚魚頭湯 ($96),非常大鍋,份量不少。先飲啖湯暖下胃,湯身熱辣辣,味道好鮮甜,有好濃郁的三文魚味,一點也不腥。除了三文魚頭外,湯內還有大量紹菜和豆腐,用料十足。
魚頭煎成金黃色,大大個,好香口,連住的魚肉肉質很嫩滑,挺鮮美。食完真係好飽肚,下次有機會再嚟試下其他卷物。
2021-01-10 15 瀏覽
日本菜真係點食都唔會覺得厭,尤其是而家無得去的日子…來到銅鑼灣這家餐廳,見到一大幅滿佈美食的海報,以及寫上多款推介食品的黑板,已經食指大動。入到餐廳,枱椅排得相當整齊好乾淨。日式炸雞、吉列蠔、雞軟骨棒先來3款炸物。雞軟骨棒十分鬆軟,咬落啖啖肉之餘有點點軟骨,口感 double up。吉列蠔外面香脆,裡面充滿陣陣海鮮香味,而日式炸雞很厚肉,肉質很彈口。午夜牛郎一款很特別的炸物,外面脆脆的,而裡面是牛肉和牛油果,所以非常香滑。加上上面的 wasabi,帶點香辣很惹味。燒牛舌牛舌厚厚的,燒得外面甘香,而裡面 juicy,食完一塊又一塊,如果一碟可以多幾塊就好啦~雞中翼串、牛油燒帶子雞中翼開了邊才串起來燒,食得好容易,微微的焦香很香口。帶子腍腍地,好香牛油味,十分軟滑。
日本菜真係點食都唔會覺得厭,尤其是而家無得去的日子…

入到餐廳,枱椅排得相當整齊好乾淨。

日式炸雞、吉列蠔、雞軟骨棒
先來3款炸物。

午夜牛郎
加上上面的 wasabi,帶點香辣很惹味。

燒牛舌

雞中翼串、牛油燒帶子
雞中翼開了邊才串起來燒,食得好容易,微微的焦香很香口。
帶子腍腍地,好香牛油味,十分軟滑。
2020-12-09
2021-01-09 16 瀏覽
今日同老公嚟銅鑼灣「古今」餐廳食創意壽司料理,叫咗啲前菜、卷物,飯等等,餐廳裝修是和式風格,坐得舒服龍捲風沙律,超大份,成座山嘅蟹柳絲夾雜着蟹籽和醬汁,下面除了有爽脆的新鮮沙律菜之外還有中華沙律,抵食!「蜘蛛」是呢到幾出名既卷物,材料有炸軟殼蟹、青瓜、蟹柳,咁多樣野食我最鐘意就係佢😋泡菜鰻魚炒飯充滿魚香,帶點微辣,飯量好多好夠飽~雞泡魚干香口,點埋沙律醬更滋味,亦是我喜愛菜式之一~餐牌勁多選擇,總有一款岩😆

泡菜鰻魚炒飯充滿魚香,帶點微辣,飯量好多好夠飽~

雞泡魚干香口,點埋沙律醬更滋味,亦是我喜愛菜式之一~

餐牌勁多選擇,總有一款岩😆
2021-01-09 11 瀏覽
安格斯牛肉壽喜燒 $228Angus beef sukiyakiEating japanese hotpot is the best timing during this cold weather. One of my favourite is sukiyaki! The sauce was quite sweet and strong in flavour. The portion was big , more than enough for 2 people. There were beef, tofu, onion, egg and glass noodles🤤. The hotpot was keeping my body warm🤣 龍捲風沙律 (蔬菜,海藻,蟹柳,脆片) $78Crazy Salad (lettuce, seaweed, crab fillet, chips)The crazy salad really looked like hurricane!🌪️ The portion was actually so big , enough for 2 people.
安格斯牛肉壽喜燒 $228
Angus beef sukiyaki

龍捲風沙律 (蔬菜,海藻,蟹柳,脆片) $78
The crazy salad really looked like hurricane!🌪️ The portion was actually so big , enough for 2 people. There were huge amount of crab fillet. The veggies were very fresh and crispy, quite healthy! 🥰

蜘蛛
(炸軟殼蟹,青瓜 牛油果,蟹柳) $88
Spider roll (soft shell crab, cucumber, avocado, crab fillet)
I really love the rolls with so many fillings! The crab was crispy and matched very well with the soft and fresh avocado as well as cucumber! 😋

燒牛舌$45
Beef tongue
The beef tongue was quite chewy and sauce provided was adding extra flavours to the beef. Quite yummy!🤤

Overall, the environment was nice and staff was friendly! Definitely want to revisit! 😋😋😋

• 龍捲風沙律
  • 安格斯牛肉壽喜燒
2021-01-08 9 瀏覽
上網見到古今 嘅卷物同沙律都好豐富😍當然要拉埋朋友去食啦👭🏻.胡麻豆腐沙律🥗一上枱就見到勁大盤沙律😱有胡麻豆腐、蟹籽、三文魚籽、番茄仔🍅中華沙律、沙律菜🥬滑嫩豆腐加上清爽沙律菜😆蟹籽同三文魚籽令沙律更有層次😋.清酒煮蜆 & 青口🐚海鮮鮮甜👍🏻配上清酒🍶洋蔥🧅菇菌煮🍄鮮味更出.煙花🎇以厚粒辣味三文魚喺中間🐟然後表面軟綿嘅係辣味吞拿魚加上脆片同蟹籽🦀呢款創意卷物口感豐富🤤.泡菜鰻魚炒飯🔥🍚泡菜食落酸辣🌶鰻魚頗肥美😉成個炒飯食落幾惹味
  • 胡麻豆腐沙律
  • 煙花
2021-01-08 14 瀏覽
百貨公司大減價,又是女友瘋狂血拼的時間,中場休息去了一間新派日本菜餐廳吃飯。龍卷風沙律有蔬菜、海藻、蟹柳及脆片。份量很多,單吃這個都飽了三份一,多膳食纖維就更健康。加上蟹柳及脆片令口感更多元化。有點像馬來西亞或新加坡過農曆新年時的「撈起」。七彩繽紛有七彩燦爛、「風生水起」及「越撈越旺」的意頭,L 都來過風生水起。希望新一年可以更旺。辣妹跟好多女生一樣,外表火辣內裡其實是軟綿綿甜甜的,辣味吞拿魚、炸蝦及芝士令味道不會偏重辣味,有蝦的彈性亦有芝士的奶味中和一下,令味道更多層次。有創意的蜘蛛則包括青瓜、牛油果、蟹柳及軟殼蟹。雜錦天婦羅則有蕃薯、茄子、冬菇及兩隻蝦。油炸粉不算厚亦不感到油膩。這裡有廂房亦有吧枱區,疫情過後無論收工Happy Hour又或者想私隱度較高都合適。

龍卷風沙律有蔬菜、海藻、蟹柳及脆片。

有創意的蜘蛛則包括青瓜、牛油果、蟹柳及軟殼蟹。

2020-12-30
  • 雜錦天婦羅
  • 龍捲風沙律
  • 辣妹
話說我一開始接觸呢間舖係大約八年前喺尖沙咀一條後巷,只有二三個人打理舖面只有小於10個客人的位置依家嘅古今已經有3間分店當時餐廳只有做創意卷物同少許壽司刺身無好似依家咁多主食熟食但係呢個嘅創意卷物足以令我難以忘懷相入面嘅煙花同火山係其中兩款我食足8年嘅卷物煙花係辣味三文魚喺中間,辣味呑拿魚撈薯片做topping嗰陣第一次食真係好震撼,邊個會用薯片用落卷物仲要夾,仲要好食而火山最大賣點係個頂焗過又熱辣辣嘅topping分別有牛油果,帶子,蟹柳同青瓜我自己感覺呢度嘅創意卷物真係實在太出色如果你猶豫叫多個熟食定卷物,真係唔洗諗私心再推介金龍卷同埋Sushi Pizza(之前Bar枱壽司哥哥仲認得我叫得出我係Janice,不過我估佢去咗荃灣新舖了)
話說我一開始接觸呢間舖係大約八年前
喺尖沙咀一條後巷,只有二三個人打理
舖面只有小於10個客人的位置
依家嘅古今已經有3間分店
當時餐廳只有做創意卷物同少許壽司刺身
無好似依家咁多主食熟食
但係呢個嘅創意卷物足以令我難以忘懷
相入面嘅煙花同火山係其中兩款我食足8年嘅卷物
煙花係辣味三文魚喺中間,辣味呑拿魚撈薯片做topping
嗰陣第一次食真係好震撼,邊個會用薯片用落卷物
仲要夾,仲要好食
而火山最大賣點係個頂焗過又熱辣辣嘅topping
分別有牛油果,帶子,蟹柳同青瓜
我自己感覺呢度嘅創意卷物真係實在太出色
如果你猶豫叫多個熟食定卷物,真係唔洗諗
私心再推介金龍卷同埋Sushi Pizza
  • 火山
  • 煙花
2020-12-30 217 瀏覽
之前上ig成日見到人地食呢間餐廳嘅卷物,見到啲卷物好多款好靚好有創意,鍾意食卷物嘅我都bookmark左呢間好耐。今日放假去開銅鑼灣,就拉埋朋友一齊黎食呢間啦。我地首先揀左兩份卷物。然後朋友話佢突然好想食炸物,所以我地叫左份雜錦天婦羅。同時佢又話接受唔到一餐入面唔食菜,所以我地又叫多份沙律。🥗龍卷風沙律 $78份沙律一上檯嗰陣真係嚇親,係超大份,未試過食咁大份咁沙律。入面有菜、超大量中華沙律、超多蟹柳同埋脆片。我地將所有野攪勻食,口感同味道豐富。醬汁有少少芥末味,食落個沙律會有少少辣辣地,都幾得意,係略嫌醬汁多左少少姐。因為份沙律太大份,我地兩個食完個沙律,都未食卷物就已經覺得飽飽地。🍱蜘蛛(卷物)$88每件卷物都幾大件,入面有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹子同蟹柳。一啖食落去,成個感覺超滿足超幸福。雖然有好多材料,但炸軟殼蟹嘅味道好出,唔會被其它材料掩蓋,正。🍣忘不了你(卷物)$88呢款卷物有芒果喺上面,中間夾住芝士同炸牛肉,味道濃郁。幾種味道配合得相當好,再加上沙律醬同埋芥末醬,味道豐富。咬落去第一下會感覺到辣辣地嘅芥末醬同芒果嘅香甜,再咬多幾下,啲芝士味就開始湧出黎,配合埋炸得香脆嘅

🥗龍卷風沙律 $78

🍱蜘蛛(卷物)$88

🍣忘不了你(卷物)$88
呢款卷物有芒果喺上面,中間夾住芝士同炸牛肉,味道濃郁。幾種味道配合得相當好,再加上沙律醬同埋芥末醬,味道豐富。咬落去第一下會感覺到辣辣地嘅芥末醬同芒果嘅香甜,再咬多幾下,啲芝士味就開始湧出黎,配合埋炸得香脆嘅炸牛肉係一流。呢款比起上面嗰款,每件會比較細件,而件數就比較多。

🍤雜錦天婦羅 $58
餐牌上寫有蕃薯一件、冬菇一件、茄子一件同埋蝦兩隻。實際上都真係有齊曬呢幾樣嘅,蕃薯實際上更加係小紫薯一件,超香甜,好食。冬菇好香同埋炸完都仲係充滿水份喺菇入面。蝦炸得啱啱好,蝦肉仲好彈牙同埋好鮮嫩。

我覺得我好快會再黎食呢間,因為好想試曬佢每一種卷物。
2020-12-30
  • 龍卷風沙律
  • 忘不了你
2020-12-28 21 瀏覽
銅鑼灣有好多出色的日本餐廳,今次同朋友來呢個大廈,仲成幢都差不多係日本菜的食店。今日我地選定左「古今」,呢個係食卷物日本料理主打的店店內陳設以木質為主,100%日本風。蜘蛛卷$88 因為好愛食有牛油果的卷,加上今天想食軟殼蟹,所以就點左呢個好特別既卷物。廚師用心的拼合,令普通的食材都可以變成有趣的「蜘蛛」形壽司。外型吸引之餘,味道都好唔錯呢。而且有好多重口感,好豐富的壽司。龍卷風沙律$78 令人哇一聲的沙律,好大盤呀~!有好多蟹柳、中華沙律、沙律菜︴仲有蟹籽。沙律醬有少少芥末的味道,提升左成個沙律味道,而且酸甜之中有微辣,比較特別。秋葵蝦肉天婦羅$52 非一般的天婦羅,秋葵入面包了厚厚的蝦肉,令到呢個天婦羅厚厚的,炸粉又厚薄剛好,非常美味。日和豬頸肉串$22 超香的燒肉串,脂肪勁香~好好味呀~煙肉蘆筍串 $28 燒得好唔會太乾,保存到煙肉的香味及蘆筍的鮮甜~

店內陳設以木質為主,100%日本風。

蜘蛛卷$88

龍卷風沙律$78
而且酸甜之中有微辣,比較特別。

秋葵蝦肉天婦羅$52

日和豬頸肉串$22
超香的燒肉串,脂肪勁香~好好味呀~

煙肉蘆筍串 $28

燒得好唔會太乾,保存到煙肉的香味及蘆筍的鮮甜~

2020-12-27
2020-12-28 21 瀏覽
雖然炸嘢好熱氣 但唔知點解有時都仲係好想食😂😂🙈🙈日本既炸物 天婦羅從來都係我的至愛 ❤️ 因為有啲朋友總係唔食生野😭 魚生 壽司 一定唔食😭😭 但又想食日本野嘅話 一定同佢地去咋物天堂👍👍🤓🤓先黎一個頭盤 朝麻豆腐沙律 小清新一下🥒🥬🥦炸軟殼蟹天婦羅 吉列蠔 芝麻雞翼🤪🤪 都不令大家失望🙈🙈最後嚟咗個午夜牛郎😂😂 聽個名都覺得好正 雖然全晚叫咗好多油炸嘅嘢 但一啲都唔覺得油膩👍👍 如果可以飲酒嘅朋友 飲番2 杯都唔錯🍶🍶

雖然炸嘢好熱氣 但唔知點解有時都仲係好想食😂😂🙈🙈
先黎一個頭盤 朝麻豆腐沙律 小清新一下🥒🥬🥦
炸軟殼蟹天婦羅 吉列蠔 芝麻雞翼🤪🤪 都不令大家失望🙈🙈

早前和朋友來左銅鑼灣古今共聚晚餐,地點方便👍🏻,裝修光猛開揚,侍應服務親切,食物質素高,價錢平,整體CP值高👍🏻❤️🥰📍胡麻豆腐沙律🥗($78)📍龍捲風沙律🦀($78)📍日和豬頸肉串🐷($22)📍雜錦天婦羅🍤($58)📍三文魚魚頭湯🍲($96)📍金龍卷🍣🦐($98)📍富士山🗻($88)📍午夜牛郎🥑🥠($88)✨喜歡他們的龍捲風沙律,份量超大,中間埋藏着大量中華沙律,抵食之選🎉。✨好推薦他們的卷物,改名十分有趣,充滿創意,玩味十足。我們隨便點了三款,金龍卷、富士山、午夜牛郎,每款都色彩繽紛🌈,超級好吃,味道口感多層次🌪😋😋

📍胡麻豆腐沙律🥗($78)
📍龍捲風沙律🦀($78)
📍日和豬頸肉串🐷($22)
📍雜錦天婦羅🍤($58)
📍三文魚魚頭湯🍲($96)
📍金龍卷🍣🦐($98)
📍富士山🗻($88)
📍午夜牛郎🥑🥠($88)

2020-12-13 34 瀏覽
上星期到了銅鑼灣買聖誕禮物俾家人,趁住停堂食之前一晚,就選擇了這間日本餐廳,食物選擇就如居酒屋,最適合掛念著日本旅行的我們。餐廳座位不算多,大概可以坐30人左右,侍應眼見只有一位,不過他很殷勤的招待每枱客人,雖然出菜速度比較慢一點,不過還好,不心急。我們點了:胡麻豆腐沙律、火山、清酒煮蜆青口、秋葵蝦肉天婦羅、豬頸肉串、雞中翼串火山:好驚艷,賣相一流,有很澎湃的感覺,牛油果飯卷上放滿蟹柳絲、帶子粒、特製醬汁(似千島醬帶一點辣味),味道很豐富,亦是會令人飽肚的,推介秋葵蝦肉天婦羅:原來是將蝦肉釀入秋葵裡面,非常特別,原本不愛吃秋葵的我也改觀了,可試試豬頸肉串:沾上蜜汁燒的爽口豬頸肉,口感很像叉燒,好好吃清酒煮蜆青口:海鮮的甜味配上清酒煮,不錯,吃到鮮甜的原味其餘的沙律及雞中翼串:不過不失

豬頸肉串:沾上蜜汁燒的爽口豬頸肉,口感很像叉燒,好好吃

清酒煮蜆青口:海鮮的甜味配上清酒煮,不錯,吃到鮮甜的原味

其餘的沙律及雞中翼串:不過不失
嚟銅鑼灣搜尋日本菜,搵到呢間餐廳,環境坐得好舒適,食物質數高👍🏻Menu上好多款式,樣樣都想試...「龍卷風沙律」沙律菜好新鮮爽口,咬落"索索聲", 真係螺旋式咁上碟,啖啖都充滿蟹柳絲。「蜘蛛」個名好特別,係我最愛嘅炸軟殼蟹卷,入面仲有 青瓜.牛油果.蟹柳,即叫即製 , 紫菜夠脆,Yummy😋「雜錦天婦羅」優質嘅天婦羅,一定係粉唔太厚,炸完上碟都唔會油淋淋,今日就係食到呢種口感喇,炸鮮冬菇好味,日本紫薯好甜,兩隻蝦都好新鮮爽口。等疫情緩和返,一定再同朋友嚟試多d款😍

Menu上好多款式,樣樣都想試...

等疫情緩和返,一定再同朋友嚟試多d款😍
2020-12-10
午餐
  • 雜錦天婦羅
  • 龍卷風沙律
📍 古今二 Kokon2📍 銅鑼灣 • 軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓銅鑼灣SOGO附近的澳門逸園中心裡有不少臥虎藏龍的高質餐廳,《古今二》是其中一家。他們本來名叫《古今》,有數間分店,包括尖沙咀、觀塘以及銅鑼灣的。後來可能因為內部問題,尖沙咀的另名為《今和壽司》(黃店),而觀塘和銅鑼灣的就另名為《古今二》(不是黃店)。他們主打創意卷物 (Maki roll),還有不同的小吃、燒物等等。美味,份量大,價錢又相宜,推薦推薦。卷物不僅好看,也很好吃,名字也很有創意喔🍣忘不了您 Can't Forget You ($88)- 芒果 Mango | 炸牛肉 Beef | 芝士 Cream cheese「忘不了您」名字採用「芒果」的諧音,其他材料包括炸牛肉及忌廉芝士。多種味道以及口感層次在口中爆發💥午夜牛郎 Midnight Cowboy ($88)- 三文魚 Salmon | 牛油果 Avocado | 芝士 Cream cheese「午夜牛郎」就用了「牛油果」的諧音,其他材料包括三文魚還有忌廉芝士。卷物外面沾上炸漿輕輕炸過,所以帶有脆脆的口感😛另外還點了一個小吃還有熱湯🥣。安格斯蔥牛卷
📍 古今二 Kokon2
📍 銅鑼灣 • 軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓

卷物不僅好看,也很好吃,名字也很有創意喔🍣

忘不了您
忘不了您 Can't Forget You ($88)
多種味道以及口感層次在口中爆發💥
午夜牛郎
午夜牛郎 Midnight Cowboy ($88)
卷物外面沾上炸漿輕輕炸過,所以帶有脆脆的口感😛

另外還點了一個小吃還有熱湯🥣。

安格斯蔥牛卷
安格斯蔥牛卷 ($58)
Angus beef onion wrap
醬汁好好吃,牛肉肉質滑嫩、juicy還有非常入味;
包裹著香蔥,又香又惹味😍
三文魚魚頭湯
三文魚魚頭湯 ($96)
Salmon fish head soup
這個真的有驚喜耶!!
用了原個三文魚頭熬製的熱湯,熬成奶白色,魚味鮮甜,加上淡淡的胡椒香味😋
三文魚頭有厚厚的魚肉,另外還加入了豆腐和紹菜(娃娃菜)一起熬製,非常豐富!
份量很大,應該可以分成五碗以上呢🤣
尤其在這冷冷的天氣下,吃這個暖呼呼又有營養的湯就最適合了!

Menu:
安格斯蔥牛卷
2020-12-08 40 瀏覽
每次去銅鑼灣 Sogo shopping, 都會食晚餐才回家.  妹妹提議去 澳門逸園中心21樓 古今,  因為食日本菜, 吾會肥膩. 門外見餐牌, 食物款式多.疫症期間,  入店前, 先量体溫及搓手液.店員安排座位,  也隔上 膠板, 送來綠茶及餐牌.我們不期然注意到餐牌內, 食物及卷物名稱, 好有霸氣.妹妹頭盤叫了 龍卷風沙律.   開開胃.旋風式吹得像個塔, 一層層重帶有色彩.  墊底是翠綠生菜, 上面材料有蟹柳, 蟹稃, 海藻, 粟米, 芝麻........豐富健康,  絲絲清涼爽口. 妹妹喜歡氣泡清酒, 口感清爽, 酸度適中, 易入口.   大家可以舉杯暢飲,  一樂也 !飲酒最好是配上 四式天婦羅, 有蝦, 冬菇,  茄子, 小甜薯,    即叫即制.   天婦羅蝦炸漿不厚, 蝦肉爽彈.  天婦羅冬菇, 茄子美味.  小甜心番薯, 番薯味綿濃, 霸氣卷物:  午夜牛郎,  名稱好特別,  擺設靚.  每件卷物頂上有沙律醬, 看似小燭臺.外面係炸脆, 內餡卷有三文魚, 牛油果, 芝士, 口感好豐富.店員介紹女仕喜好:  紅龍卷.   真吸引, 活像一條長龍.分別有龍頭,
疫症期間,  入店前, 先量体溫及搓手液.
妹妹頭盤叫了 龍卷風沙律.   開開胃.
旋風式吹得像個塔, 一層層重帶有色彩.  墊底是翠綠生菜, 上面材料有蟹柳, 蟹稃, 海藻, 粟米, 芝麻........豐富健康,  絲絲清涼爽口. 妹妹喜歡氣泡清酒, 口感清爽, 酸度適中, 易入口.   大家可以舉杯暢飲,  一樂也 !飲酒最好是配上 式天婦羅, 有蝦, 冬菇,  茄子, 小甜薯,    即叫即制.
分別有龍頭,   師傅好有心思 , 龍頭像起了角.  龍尾, 彎彎曲.
每件壽司都用三文魚包蓋, 內餡是炸蝦, 有點像中式點心.....春風得意腸粉, 內脆外軟.
三文魚色澤鮮明, 炸蝦蝦肉爽甜, 配上芝士, 沙律,,醬  好好味.
味噌湯
吃完壽司, 來一碗熱騰騰的味噌湯最適合.  喝後肚腸有暖和感, 好舒服.  內有些昆布, 好滑.這個日本餐, 不會膩滯, 真沒有令我們失望.
  • 龍卷風沙律.
  • 午夜牛郎
  • 紅龍卷