之前次次黎都係食創作卷物今次試下轉focus去刺身同料理多啲好彩都好味,仲係我最鍾意嘅日本餐廳鮑魚刺身/ 活赤貝刺身 $68/ $105一個字超正!鮑魚煙銀彈牙赤貝爽口鮮甜從來唔知刺身可以咁高質尤其係活赤貝,可能係我食過最爽甜嘅嘅赤貝係爽口都chop chop聲嗰隻海老天婦羅/ 吉列蠔 $52/ $58海老天婦羅嗰炸粉超級薄但係隻蝦又超彈牙,炸得啱啱好個吉列蠔一啲都唔腥,係真係少少腥味都冇兩個炸物都超班三文魚魚頭湯 $96我係超怕魚腥味嘅人,啲啲都唔得但呢個魚湯條魚煎香哂先煲湯真係好清甜,甜到我以為係味精湯雖然煎完又煲湯,但啲魚肉又會好好味勁有誠意仲有牛油燒帶子同蜘蛛(炸軟殼蟹,青瓜,牛油果,蟹柳)呢兩樣都好食嘅但係上面嗰幾樣就出色啲估唔到食咗七至八年都仲係咁有驚喜不枉我咁鍾意呢間舖頭喎
之前次次黎都係食創作卷物
今次試下轉focus去刺身同料理多啲
好彩都好味,仲係我最鍾意嘅日本餐廳

鮑魚刺身/ 活赤貝刺身 $68/ $105
一個字超正!
鮑魚煙銀彈牙
赤貝爽口鮮甜
從來唔知刺身可以咁高質
尤其係活赤貝,可能係我食過最爽甜嘅嘅赤貝
係爽口都chop chop聲嗰隻

海老天婦羅/ 吉列蠔 $52/ $58
海老天婦羅嗰炸粉超級薄
但係隻蝦又超彈牙,炸得啱啱好
個吉列蠔一啲都唔腥,係真係少少腥味都冇
兩個炸物都超班

三文魚魚頭湯 $96
我係超怕魚腥味嘅人,啲啲都唔得
但呢個魚湯條魚煎香哂先煲湯
真係好清甜,甜到我以為係味精湯
雖然煎完又煲湯,但啲魚肉又會好好味
勁有誠意

仲有牛油燒帶子同蜘蛛(炸軟殼蟹,青瓜,牛油果,蟹柳)
呢兩樣都好食嘅但係上面嗰幾樣就出色啲
估唔到食咗七至八年都仲係咁有驚喜
不枉我咁鍾意呢間舖頭喎
2021-03-09
  • 三文魚魚頭湯
今日黎到銅鑼灣澳門逸園中心既古今食午餐,門前已經貼上好多報道同專訪,好多明星都有光顧過環境唔算大,一眼看哂,有吧檯同普通4人座呢到最出名就係佢地卷物,好多都係佢地首創,每款名字都幾有趣,同埋睇落相當吸引火焰手握壽司盛 $88一份有6件炙燒壽司,配上一碗烏冬,但壽司食哂烏冬先上,唔知係唔係漏左才補上🙈上面有腐皮和半隻糖心蛋,味道唔錯不過出餐比較慢,等左約20-25分鐘才有壽司😣壽司盛有三文魚、玉子、蟹柳等等,上面加左好多醬,有少少覆過壽司本身既味道牛肉壽喜燒 $108等了半小時才有壽喜燒,鍋內除左有牛肉之外,仲有娃娃菜、洋蔥、雞蛋、豆腐同金菇,份量唔多,勝在有一大碗白飯,壽喜燒汁好送飯👍🏻牛肉軟腍,醬汁都幾甜,洋蔥同娃娃菜都吸哂醬汁既味道,煮得好腍幾好味最後再送上麵豉湯作結

環境唔算大,一眼看哂,有吧檯同普通4人座

火焰手握壽司盛 $88

牛肉壽喜燒 $108

最後再送上麵豉湯作結
2021-03-10
1K
2021-03-10 63 瀏覽
前排去朋友屋企gathering,order了古今的食物去share~原來餐廳而家仲有好多款外賣自取有9折,下次可以去買下~餐廳的服務態度都好好呢,雖然好忙,但都盡快安排所有客人的要求。不過朋友同我都想食精緻d,吃下古今名物- 卷物,散order了。金龍卷混合了芝士、三文魚和炸蝦,三文魚非常新鮮,配上香脆炸蝦同軟香芝士,味道口感都好match。海老天婦羅蝦肉肥美彈口,當小食一流!壽喜燒份量好多,所以餐廳都分了2盤上,湯底好有日本的感覺,甜甜的配上多款不同的菜,有豆腐、金菇等。因為不吃牛的關係,餐廳幫我轉埋豬肉片,肉質好而且肥瘦適中,亦好香壽喜燒醬汁味😋下次要去堂食,再吃其他卷物!

海老天婦羅

海老天婦羅蝦肉肥美彈口,當小食一流!

壽喜燒

下次要去堂食,再吃其他卷物!
海老天婦羅
2021-03-09 27 瀏覽
前陣子夜晚個餐食左唔少外賣呢餐係其中一間較為有印象既一餐仲記得個晚係銅鑼灣行左陣發覺都要諗諗夜晚個餐 決定食日本野分別叫左兩個壽司卷物一個炒飯 同埋一個小食炒飯方面 - 海膽帶子炒飯炒炒得幾乾身 唔油膩 真係見到海膽同埋一邊食會有陣陣海膽鮮味份量仲要唔少 我諗夠兩個人食小食方面個炸雞 拎到返去食 咬落去都仲脆口同樣肉質炸完之後冇變到 依然鮮嫩一共有7件 食到最後都仲未食哂壽司卷物方面叫左個我最中意食既軟殼蟹有d 意外係佢非常足料軟殼蟹真係大大隻同樣唔會油膩 最岩我另外卷物 金龍卷大大條天婦羅蝦係入面 表層有片三文魚配合醬料 唔需要醬油wasabi 已經好夠味喇二人份量剛剛好 大家可以考慮考慮呀!
前陣子夜晚個餐食左唔少外賣

叫左個我最中意食既軟殼蟹
有d 意外係佢非常足料軟殼蟹真係大大隻
同樣唔會油膩 最岩我
另外卷物 金龍卷

二人份量剛剛好 大家可以考慮考慮呀!
2021-03-09 55 瀏覽
新年仲未開工...同隻佬周圍逛下,逛前梗係搵食啦 ! 今次選左古今,入到黎先知原來佢係官塘人氣好高既古今二分店。可能我地過左午飯時間,2點上到黎冇咩人,可以即時入座,都餓喇 !! 快快睇下有咩食。呢邊原來午餐都幾多選擇,呢邊仲有壽司食添 !! 我地選左兩樣今日好想食既野,哈哈 ~~ 一個生一個熟 !!角切粒刺身飯,入面既刺身都唔少,我影完相俾人一野溝混哂,都未黎得切睇下面有咩,就開始食...睇黎佢好餓 !之後就係牛肉壽喜燒一人鍋,牛肉唔會過熟還好,但湯底我覺得過甜 🤣 個窩心要黎撈飯岩岩好!入面仲有大量春雨同豆腐,都唔錯!我地餓到仲加左條 辣妹,個面係辣味吞拿魚,卷入面有蝦,仲大量既芝士 ❤️ 正

2021-02-18
2021-03-09 33 瀏覽
.#哈比四圍食 #嘻嘻,又係呢間日本野啊😁我應該試過晒咁多間分店😆因為佢嘅卷物真係好獨特😎今次就是一啲非魚生類嘅壽司,即係熟嘅壽司🤣🤣🤣蜘蛛$88 唔好比佢個名嚇親,其實佢係牛油果軟殼蟹卷,最正嘅係軟殼蟹新鮮炸起,但係捲起嘅時候又唔會令到啲紫菜變淋😎同埋炸得夠乾身冇咩油溢味!午夜牛郎 $88,個名好特別完全聯想唔到係啲乜嘢😆原來入面係牛油果芝士三文魚,最最最特別嘅係包好咗嘅卷物,再炸到外層脆脆地咁,面層仲加左啲千島醬,成個組合好豐富好夾😋安格斯牛肉喜燒鍋 $228,份量都唔少嘅安格斯牛肉加埋大量嘅蔬菜同豆腐,食食下仲發現原來仲有啲粉絲,淨係呢一鍋已經覺得好滿足😙.
#哈比四圍食 #
2021-03-08 30 瀏覽
與媽媽逛街前 去找東西吃看到銅鑼灣有古今之前有去過觀塘 記得餐廳以特色卷物為招牌 價錢也算便宜量也很大 美國STYLE要看餐牌才知道是什麼樣子的卷物 餐廳裝潢依舊是日本風擺滿日本酒是常識吧!食物如下:胡麻豆腐沙津這碗沙津 量多材料豐富5塊豆腐再配上沙律菜 而且搭芝麻醬 經典組合豆腐切得薄而且很滑 加上三文魚子及蟹子 有咬口除了菜之外 也有大量中華沙津 健康好吃金龍卷來到古今 必須要吃一款 特色的卷物 看到餐牌 真的很多想吃最後選了金龍卷 擺設有別傳統 圍圈 卷物是炸蝦內芝士 搭三文魚辣味沙律醬炸蝦脆口 三文魚少少辣味 口感層次豐富 帶不沾醬油也好吃Tai Fish鯛魚刺身 新鮮 細嫩夾起一片刺身 可以透光 魚肉緊實 爽口而鮮甜安格斯牛肉壽喜燒碗上食材一眼可見 有菇、洋蔥、葛粉、蔥、娃娃菜,豆腐同主角安格斯牛肉份量蠻多牛肉味很香濃 蘸上蛋汁後肉質更軟嫩 口感軟綿綿豆腐,蔬菜及葛粉盡吸湯汁 差一碗白飯
與媽媽逛街前 去找東西吃
看到銅鑼灣有古今
之前有去過觀塘
記得餐廳以特色卷物為招牌 價錢也算便宜
量也很大 美國STYLE
要看餐牌才知道是什麼樣子的卷物

餐廳裝潢依舊是日本風
擺滿日本酒是常識吧!

食物如下:

夾起一片刺身 可以透光
魚肉緊實 爽口而鮮甜

份量蠻多
牛肉味很香濃 蘸上蛋汁後肉質更軟嫩 口感軟綿綿
豆腐,蔬菜及葛粉盡吸湯汁
差一碗白飯

2021-03-08 2447 瀏覽
已經年多冇得去日本旅行,又想食日本料理,一於約朋友去銅鑼灣古今二食午餐😄居酒屋在21樓,一出就到,座位唔多,三十多左右,木系裝修,設計舒適簡約,乾淨整潔😄特色卷物係佢哋嘅招牌菜,一定食啦😅,要咗金龍卷,另外仲要咗幾款串燒同炸物😋我哋見有活赤貝刺身,就要咗一份刺身好新鮮,食落爽脆,好鮮甜🤩炸物有什錦天婦羅,明太子鷄翼同炸芝士年糕什錦天婦羅有茄子,冬菇,小甜蕃薯同蝦,炸漿薄脆,冬菇有驚喜,食落又滑又唔乾😍,明太子雞翼有好多明太子,雞肉嫩滑,炸芝士年糕,年糕中間有芝士醬,煙韌好食😋串燒有燒牛舌、日和豬頸肉串、牛油燒帶子同燒冬菇燒牛舌厚身大片,配特色柚子醬,同日和豬頸肉串都爽口彈牙,各有風味,牛油燒帶子,火喉啱啱好,微燶,仲食到鮮甜味,燒冬菇同天婦羅冬菇都係咁爽滑好食,唔油膩😋金龍卷形態龍形嘅卷物,有八件,香脆炸蝦,芝士,同三文魚嘅配搭,層次豐富,好食到停唔到口😂侍應殷勤有禮,執碟,加茶都爽快,要俾讚👍

我哋見有活赤貝刺身,就要咗一份
刺身好新鮮,食落爽脆,好鮮甜🤩

炸物有什錦天婦羅,明太子鷄翼同炸芝士年糕

串燒有燒牛舌、日和豬頸肉串、牛油燒帶子同燒冬菇

金龍卷

侍應殷勤有禮,執碟,加茶都爽快,要俾讚👍
2021-03-06
2021-03-07 75 瀏覽
呢間銅鑼灣分店嘅古今Premium顧名思義係走Premium嘅路線前菜嗌咗個是日推介嘅鮑魚刺身食得出有用醬油浸過幾入味鮑魚亦都夠爽身同帶有鮮味蟹膏帶子炒飯有驚喜炒得好有鑊氣食得出有蟹膏嘅鮮味帶子嘅份量亦都唔少不過就略嫌油咗少少到重頭戲卷物嗌左金龍卷同蜘蛛睇得出餐廳擺盤有心思前者係三文魚芝士炸蝦卷三樣嘢配合得幾好三文魚既油香配上炸蝦嘅脆口後者軟殼蟹蟹柳牛油果卷牛油果中和左軟殼蟹既油膩感整體水準唔錯,可以一試
呢間銅鑼灣分店嘅古今Premium
三樣嘢配合得幾好
三文魚既油香配上炸蝦嘅脆口
後者軟殼蟹蟹柳牛油果卷
牛油果中和左軟殼蟹既油膩感
整體水準唔錯,可以一試
蜘蛛
蟹膏帶子炒飯
2021-03-04
蜘蛛
蟹膏帶子炒飯
銅鑼灣澳門逸園中心成幢大廈都係食日本菜,其中呢一間古今主打特色卷物,餐牌上面淨係卷物都有成四十款!雖然係出名食卷物,但估唔到其他食物嘅質素都唔錯喎,餐廳每日都設有廚師是日推介,刺身係日本新鮮空運到港嫁✈️**********<鯛魚薄切刺身> $168<活赤貝刺身> $105/2pcs<磯煮鮑魚> $136/2pcs鯛魚刺身用左薄切嘅刀法,望落去晶瑩通透,魚味比較清淡,口感紮實有彈性!活赤貝刺身處理得乾淨完全無腥味,係原隻赤貝連埋裙邊嫁,口感爽脆值得推薦🙌🏻而鮑魚就以磯煮烹調,煮得夠軟腍入味🍶**********<豚肉泡菜鍋> $108呢個豚肉泡菜鍋物配有豆腐紹菜,兩大舊豆腐好滑唔易爛,豚肉同埋配菜都帶有泡菜味,配埋碗白飯就正🤣**********<海老天婦羅> $52隻炸蝦天婦羅唔算好大,不過層炸粉唔會太厚剛剛好,炸得都夠香脆🦐

<鯛魚薄切刺身> $168
<活赤貝刺身> $105/2pcs
<磯煮鮑魚> $136/2pcs

<豚肉泡菜鍋> $108

<海老天婦羅> $52
1K
這是第一次到銅鑼灣的古今食日本料理,據說餐廳不錯,食物質量有保證,所以刻意過來吃個午餐。午餐時間雖然不是超多人,但也8成滿座,而且座位寬敞舒適,適合附近上班族慢慢食餐好午餐chill下,品嚐美食的節奏。我們二人點了一份胡麻豆腐沙拉,一碟彩虹卷,一人份量的牛肉壽喜燒及牛油果🥑天婦羅🍤,真係有好味又有驚喜。首先這個胡麻豆腐沙拉🥗,滿滿的魚子和沙拉菜跟豆腐一起擺放,夠曬colourful開胃,豆腐夠曬滑溜加上魚子,再吃口沙拉菜,真係夠曬豐富夠曬口感。彩虹卷就是壽司卷,亦有好幾款魚生,又有牛油果,夠曬色彩繽紛,而且壽司飯質是正宗壽司飯,口感煙韌,唸唔到食咩壽司就揀彩虹卷岩曬。再來牛肉壽喜燒,嫩牛肉,豆腐,青菜少不了,主要還是湯底的正宗,整體有料好味夠飽肚,飲埋湯仲正。最後真係能說驚喜無限的牛油果天婦羅🍤,恕我見識少,真係第一次食,原來牛油果都可以做天婦羅,而且這個牛油果肉完全是優質沒有變壞,超級新鮮又不會太硬太軟,簡直顛覆我對天婦羅的想像,必點啊。這次古今日本料理真係食到日本料理的味道,下次會再來幫襯。
這次古今日本料理真係食到日本料理的味道,下次會再來幫襯。
2021-02-03
5 分鐘 (堂食)
2021-03-04 103 瀏覽
今日約咗朋友去銅鑼灣,朋友想食火鍋,我就想食刺身,之前將唔中都會見到有人po ig, 好似幾吸引咁,所以就去咗試 ,又真係幾好味😍-《鮑魚。活赤貝》$136+$65 平時好少食赤貝同鮑魚嘅刺身,但由於太耐冇出街食晚飯,所以想試吓新野,有啲新鮮感,所以叫咗師傅推介嘅活赤貝,真係幾新鮮。鮑魚刺身都係第一次食,感覺幾特別,唔錯唔錯😋❤️-《油甘魚》$89 厚切油甘魚,識落充滿成個口,好有滿足感🥰🥰🥰 -《安格斯牛肉壽喜燒》$228 第一次出街食壽喜燒,湯底都幾濃味,鍾意重口味嘅朋友啱就晒,個人認為有啲偏鹹,不過撈埋雞蛋就啱啱好👍🏻😋
《鮑魚。活赤貝》$136+$65
《油甘魚》$89
厚切油甘魚,識落充滿成個口,好有滿足感🥰🥰🥰
《安格斯牛肉壽喜燒》$228
油甘魚
油甘魚
2021-03-01 56 瀏覽
之前試古今二既外賣,屋企人一致讚好今次就黎公司附近既古今試一試堂食啦🤤lunch時間得一個鐘,一坐低即刻睇menu古今既lunch選擇非常多,有唔同既定食,亦可以選擇單點創意卷物我地二人就嗌左牛肉壽喜燒、龍卷風沙律、金龍卷同蜘蛛🔸龍卷風沙律🔸古今既招牌巨量沙律新鮮既沙律菜配上蟹柳絲、蟹籽、脆脆同埋惹味沙律醬食幾多次都唔會厭🔸牛肉壽喜燒(配飯)🔸份量(連同配料)超超超級多洋蔥、白菜、豆腐等食材配搭埋一齊慢火煮牛肉加上調得恰到好處既醬汁,好味🤤🔸蜘蛛🔸配料有牛油果、青瓜、蟹柳以及新鮮炸既軟殼蟹卷物唔油膩,食落罪惡感都少啲啦~🔸金龍卷🔸餐廳招牌特色卷物之一配料有三文魚、炸蝦以及芝士,配上惹味明太子沙律醬及醬汁,Oishi !卷物遠睇就好似一條金龍咁,岩哂打卡食完個lunch勁滿足,呢間餐廳無論食品質素同埋環境都唔錯已bookmark左呢間日式料理餐廳,定會再帶朋友到訪🤩👍🏻
之前試古今二既外賣,屋企人一致讚好
今次就黎公司附近既古今試一試堂食啦🤤

lunch時間得一個鐘,一坐低即刻睇menu

我地二人就嗌左牛肉壽喜燒、龍卷風沙律、金龍卷同蜘蛛

🔸龍卷風沙律🔸
古今既招牌巨量沙律
新鮮既沙律菜配上蟹柳絲、蟹籽、脆脆同埋惹味沙律醬
食幾多次都唔會厭

🔸牛肉壽喜燒(配飯)🔸
份量(連同配料)超超超級多
洋蔥、白菜、豆腐等食材配搭埋一齊慢火煮牛肉
加上調得恰到好處既醬汁,好味🤤

🔸蜘蛛🔸
配料有牛油果、青瓜、蟹柳以及新鮮炸既軟殼蟹
卷物唔油膩,食落罪惡感都少啲啦~

🔸金龍卷🔸
餐廳招牌特色卷物之一
卷物遠睇就好似一條金龍咁,岩哂打卡

食完個lunch勁滿足,呢間餐廳無論食品質素同埋環境都唔錯
2021-03-01 2186 瀏覽
趕及拜年兼同大姐慶祝生日,我帶她來到銅鑼灣一間樓上日本餐廳~古金-餐廳位於澳門逸園中心21樓,打開電梯門及內裡裝修完全感受到日本風味,真心令人勾起去日本旅行的回憶⋯⋯⋯⋯這裏的壽司的名字非常特別及有不同玩味類型的壽司🍣真是吸引好多外國人來吃。-HK$78龍捲風沙律~新年當然要做一個好意頭動作~撈起來。這個龍捲風沙律正合我們心意材料非常之多~中華沙律、蟹子、青瓜絲、沙律菜、蛋絲及蟹柳等多款材料,份量非常大可以做出了一個小山丘。我們二人一起撈起來,希望牛年大家撈起、撈起、撈得風生水起!-HK$98辣妹~在餐牌上是廚師推介的壽司🍣。這個壽司來包着外脆內彈牙的炸蝦及軟綿的忌廉芝士,頂層是辣味吞拿魚,非常惹味又有三種不同的口感,真令人讚嘆⋯⋯⋯-HK$228安格斯牛肉喜燒鍋~非常軟熟又有牛肉味的安格斯牛肉配上大量蔬菜冬菇金菇及豆腐不會覺得油膩還有內藏粉絲吃完非常飽肚。喜燒鍋的湯比較濃一點,所以豆腐及粉絲給滿了湯的精華非常好吃😋-這次我們下單的份量非常滿足有魚有菜有肉又有澱粉質吃後不會有罪惡感。

真心令人勾起去日本旅行的回憶

我們二人一起撈起來,希望牛年大家撈起、撈起、撈得風生水起!
龍捲風沙律

龍捲風沙律
辣妹
安格斯牛肉喜燒鍋
2021-02-28 55 瀏覽
I usually avoid sushi as they have fish but I heard that but the novel rolls here’s has non-fish combinations and it was so satisfying 🤤 Butterfly roll 🍣 It was a sushi roll with soft shell crab and avocado. I liked the sauce the sushi was topped with as it was both sweet and salty, giving me all I need so that I didn’t even need to dip in soya sauce. 👍 the fillings were plentiful and I liked how the crunchy soft shell crab matched with the sticky and aromatic sushi rice which is accompanied by

Butterfly roll 🍣
It was a sushi roll with soft shell crab and avocado. I liked the sauce the sushi was topped with as it was both sweet and salty, giving me all I need so that I didn’t even need to dip in soya sauce. 👍 the fillings were plentiful and I liked how the crunchy soft shell crab matched with the sticky and aromatic sushi rice which is accompanied by the buttery avocado 🥑😋😋

Tempura 🍤
Being totally honest, I liked how it looked as big as it really is 🤣🤣🤣 I think something different about this tempura to others is that the batter is quite thin so it’s a lot crispier and the flavour is focused purely on the freshness of the prawn 🦐

Beef sukiyaki 🥩
I am such a sucker for beef and sukiyaki 🤣 I like it over hot pot as I like the sweet soup base and the overflowing greens that sukiyaki has! It feels like a very balanced meal itself as it has meat, vegetables, tofu and even glass noodles! The meat is meant to be fatty beef strips for sukiyaki but I found the beef provided to not be that fatty which is good! 😆👍 I only wished there was more glass noodles as those noodles soaks in the sweetness of the soup and the flavours of all the ingredients 😋😋