2021-04-12 154 瀏覽
《古今二》很多人都試過它的壽司卷,這次就試一下它其他菜式——壽喜燒。————————————————牛肉壽喜燒鍋$228壽喜燒尚算豐富有娃娃菜、牛肉、金針菇、洋蔥、粉絲、冬菇、豆腐、京蔥、韭菜。食材雖多,但就沒有驚艷地方,安格斯牛肉也屬於正常發揮,不過豆腐是挺好吃,很嫩滑,整體算普通,性價比不高。蜘蛛🕷️卷6件 $88 蜘蛛卷是軟殼蟹卷的意思,裡面還有青瓜、牛油果、蟹柳,牛油果與軟殼蟹這安全配搭一定不會出錯,軟殼蟹也炸得酥脆,讓人想一件接一件吃,不過安全配搭就不會有太大驚喜。————————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅性價:👅👅服務:👅👅👅👅
————————————————

食物:👅👅👅
性價:👅👅
服務:👅👅👅👅
2021-04-11 51 瀏覽
古今係我係銅鑼灣嘅居酒屋首選,因為無論串燒同手卷都用心製作,冇得輸,耐唔耐要食一次🤗西京燒銀鱈魚銀鱈魚燒得外魚脆內軟,肉質細緻、油脂豐厚、好多汁,用簡單的味噌醬醃漬後,甜甜鹹鹹的西京燒味道,超正!串燒雞軟骨及雞中翼所有串燒係慢工出細貨,但絕對值得等。雞軟骨燒到卜卜脆,咸香惹味,送酒一流!燒雞中翼燒到外皮超脆,另外十分细心將雞翼骨拆開方便食用蜘蛛賣相超靚,用料豐富,其實係軟殼蟹,蟹柳,牛油果,青瓜卷物,多重口感的味覺享受!

西京燒銀鱈魚

串燒
  • 西京燒銀鱈魚
  • 串燒雞翼
2021-04-06 48 瀏覽
好友相聚, 本來約好了在觀塘的古今二dinner, 因朋友臨時有事在銅鑼灣見客。 所以轉戰 銅鑼灣店 古今😀。沒有book位的情況, 差點就不能在這裏品嘗美食, 幸好店員非常友善, 盡力為我們編排座位。 第一次來銅鑼灣店, 環境畀觀塘店更舒適,裝修優雅燈光明亮, 環境整潔。 日式磯煮鮑魚磯煮鮑魚襯托出鮑魚的鮮甜味道, 肉質柔軟有彈性 , 微鹹微甜又帶點醬油香味。安格斯牛肉壽喜燒非常抵食的牛肉鍋 , 牛肉分量絕不吝嗇, 配料十分豐富, 滑嫩的豆腐、淋甜的娃娃菜 、日式粉絲 、韭菜、 金菇、洋蔥......甜甜的壽喜燒湯底, 牛肉和配菜吸收了湯底的味道, 非常美味。燒牛舌+燒帶子燒物味道不錯, 香口得嚟又唔會乾身, 牛舌完全沒有騷味, 平日也不太喜歡吃牛舌, 今天也忍不住口。蜘蛛( 軟殼蟹牛油果卷物🥑)最後當然要點這裡的卷物, 卷物款式繁多, 蜘蛛也是我們常點的款式, 首先是喜歡牛油果, 而軟殼蟹份量很多, 炸得非常鬆脆又多汁 ,每次也非常滿足。

日式磯煮鮑魚

燒牛舌+燒帶子

蜘蛛( 軟殼蟹牛油果卷物🥑)

• 安格斯牛肉壽喜燒
  • 蜘蛛
2021-04-03 59 瀏覽
估唔到星期日都有lunch set,揀咗銀雪西京燒定食,銀雪魚燒得好靚,冇腥味冇雪味但有少少魚骨,食嘅時候要小心,肉質好滑好味!! 追加兩個小食分別係芝麻雞翼同吉列蠔,兩個炸物上枱熱辣辣,隻蠔好好食裏面好creamy同有汁!! 蜘蛛聽聞呢度出名創意卷物,揀咗一個嚟試吓,有炸軟殼蟹青瓜牛油果同蟹柳,食得出亦睇得出係用日本米,擺盤亦好靚,味道唔錯但份量多番少少會更加好!! 大食嘅我哋食咗咁多嘢都未飽,最後再追加吉列蝦,炸粉一啲都唔厚蝦肉好彈牙!! 呢度嘅裝修幾cozy,可以俾人放鬆慢慢享受美食!!

蜘蛛

呢度嘅裝修幾cozy,可以俾人放鬆慢慢享受美食!!
2021-04-02 48 瀏覽
近排成日開會, 收工有啲攰今晚大食妹就同朋友去古今食好啲補償一下自己<時令生蠔>我地嗌左個時令生蠔古今嘅生蠔新鮮水嫩, 雖然未至於好肥美, 但有滿滿嘅海水鮮味<安格斯牛肉壽喜燒>安格斯牛肉壽喜燒都幾大份壽喜燒湯底超濃郁, 配咩都好好味肥牛肥瘦適中, 份量都唔少仲有配一隻生蛋俾你沾肥牛黎食, 又幾正宗喎其他配料例如豆腐、米茹、白菜同洋蔥同料都好新鮮<金龍卷>最後就係大家黎到古今必食嘅卷物呢份金龍卷嘅口感層次非常豐富面頭嘅三文魚油脂滿滿, 夠晒肥美裏面嘅炸蝦新鮮炸出嚟, 超脆, 好好食金龍卷仲要排得超整齊, 打卡一流
近排成日開會, 收工有啲攰
今晚大食妹就同朋友去古今食好啲補償一下自己
<時令生蠔>
我地嗌左個時令生蠔

<安格斯牛肉壽喜燒>
安格斯牛肉壽喜燒都幾大份壽喜燒湯底超濃郁, 配咩都好好味

肥牛肥瘦適中, 份量都唔少
仲有配一隻生蛋俾你沾肥牛黎食, 又幾正宗喎

其他配料例如豆腐、米茹、白菜同洋蔥同料都好新

<金龍卷>
最後就係大家黎到古今必食嘅卷物
呢份金龍卷嘅口感層次非常豐富
面頭嘅三文魚油脂滿滿, 夠晒肥美
裏面嘅炸蝦新鮮炸出嚟, 超脆, 好好食

金龍卷仲要排得超整齊, 打卡一流

• 時令生蠔
  • 金龍卷
2021-03-29 79 瀏覽
🍲安格斯牛肉壽喜燒 $228🐮牛肉粉嫩 有大概4-5片 整個壽喜燒鍋份量頗多 有洋蔥、娃娃菜、豆腐、粉絲、東菇、金菇等食材 食材新鮮 湯底好鮮甜沾上🥚生蛋既醬汁,好味🤤🍣金龍卷 $98招牌特色卷物8件一條飯卷 入面包住既係炸蝦同香滑既芝士 有小小煙韌 加上面頭既三文魚、千島醬、燒醬汁。炸蝦係即炸 食落去仲係熱 而且仲係脆卜卜🍤炸物海老天婦羅 $52 。日式炸雞 $48炸粉唔厚,炸得香脆可口,口感鬆脆蝦本身肉質彈牙。雞肉嫩滑 內裡多汁整體黎講,CP值高鐘意食飯卷可以黎試一試
🍲安格斯牛肉壽喜燒 $228

🐮牛肉粉嫩 有大概4-5片
沾上🥚生蛋既醬汁,好味🤤

🍣金龍卷 $98

招牌特色卷物
炸蝦係即炸 食落去仲係熱 而且仲係脆卜卜

🍤炸物
海老天婦羅 $52 。日式炸雞 $48

炸粉唔厚,炸得香脆可口,口感鬆脆
蝦本身肉質彈牙。
雞肉嫩滑 內裡多汁

整體黎講,CP值高
鐘意食飯卷可以黎試一試
2021-03-29 66 瀏覽
今日同朋友相聚想食下日式野,諗起這間日式餐廳😎😎餐廳裝修好有居酒屋感覺,座位都闊落👍🏻天花仲有唔少日式燈籠,好靚😆好岩傾下計🥰店員好細心不時會幫客人嘅熱綠茶加水❤️餐點方面有唔少特色卷物,壽司🍣,刺身,小食等等,熟食都有炒飯同鍋物🤩我地點左以下幾樣🥰🌸海老天婦羅天婦羅熱辣辣,食落脆卜卜,蝦仲好彈牙😎🌸芝士魚餅芝士魚餅,睇落好普通,但食落,魚好彈牙配埋芝士一齊食,好有口感🤗🌸辣妹(辣味吞拿魚,炸蝦,芝士)卷物面係辣味吞拿魚係魚容黎,味道唔特別辣,入面係炸蝦同芝士,有層次感,唔錯🙌🏻🌸蟹膏帶子炒飯,飯粒粒都沾左蟹膏嘅鮮味,又唔會太咸😋帶子都好鮮甜🤓🌸安格斯牛肉壽喜燒壽喜燒湯底,好香又濃,牛肉仲要滿滿,配埋個湯底食,真係絕配🤩配料仲有豆腐,菇類同紹菜,日本葛粉等,全部都吸哂湯汁,好好味😋

我地點左以下幾樣🥰

🌸海老天婦羅

天婦羅熱辣辣,食落脆卜卜,蝦仲好彈牙😎

🌸芝士魚餅

🌸辣妹(辣味吞拿魚,炸蝦,芝士)

🌸安格斯牛肉壽喜燒

2021-03-29 64 瀏覽
今日去銅鑼灣行街,發現原來古今係呢區有分店,佢位於SOGO隔離,係樓上鋪嚟嘅。鹽燒鯖魚定食佢有一份醃過嘅魷魚前菜,酸酸地又帶點芥辣嘅味道,味道幾得意。鯖魚燒得幾好,點上檸檬汁,已經好好食。佢嘅豉油唔算鹹,同鯖魚好夾,明明份量都唔算細,但就好想繼續食。金龍卷有三文魚同埋炸蝦嘅卷物,口感OK嘅,炸蝦ok不過啲三文魚就一般。明太子雞翼明太子釀左喺雞翼入面,而且冇骨,味道同肉質都非常好,誠意推介。迷你番薯天婦羅舊番薯細細粒,點上天婦羅嘅醬汁,唔會油膩,番薯仔仲幾甜。海老天婦羅新鮮炸,上碟時熱辣辣。炸得唔油膩,口感幾好。

鹽燒鯖魚定食
明太子雞翼
迷你番薯天婦羅
舊番薯細細粒,點上天婦羅嘅醬汁,唔會油膩,番薯仔仲幾甜。
海老天婦羅
新鮮炸,上碟時熱辣辣。炸得唔油膩,口感幾好。
2021-03-28 65 瀏覽
今日去咗銅鑼灣行街買嘢,午飯想食日本嘢就去咗呢度,食咗3款嘢食:磯煮鮑魚、角切魚生飯、牛肉壽喜燒。磯煮鮑魚$68鮑魚size幾大,已經切開4厚片,肉質柔軟,不會趙橡筋,味道調味剛好,淡淡醬油不會蓋過鮑魚鮮味。角切魚生飯$98好耐冇食過魚生,什錦角切魚生有齊三文魚、吞拿魚、鯛魚、八爪魚、三文魚子同埋蟹子,款款新鮮,可以食齊多種魚生。但係略嫌份量有點小,飯嘅份量只有平時的一半左右,食晒整碗都仲係舔舔脷。牛肉壽喜燒$108同樣係一人份量,但係呢一鍋份量就比較足。牛肉一片一片肥瘦剛好,質感鬆軟,有牛味,加上雞蛋,滑滑的。壽喜燒的味道令人難以抗拒,甜甜的,我哋加了$10加配烏冬,將烏冬到盡受喜燒鍋,每條烏冬都收晒醬汁,烏冬滑滑的,好煙銀。配料仲有豆腐、冬菇、黃芽白、金菇同埋粉絲。其中蔬菜和粉絲吸晒濃湯精華,我最鍾意。

磯煮鮑魚$68

角切魚生飯$98

牛肉壽喜燒$108
午餐
2021-03-27 79 瀏覽
今日同朋友相約銅鑼灣行街 先搵地方醫肚之前黎過幾次食dinner幾鍾意佢嘅創意卷物朋友仔竟然話未食過 所以決定帶佢黎食第一次lunch黎到 梗係嗌返份午市定食啦銀雪魚西京燒定食 ($138)銀雪魚燒得岩岩好 魚肉又香又嫩滑定食跟珍珠米 味噌湯 同餐前小食雜錦天婦羅 ($58)天婦羅炸粉夠薄脆 兩隻蝦蝦肉好爽彈蕃薯好粉好甜 冬菇多脆內爆汁 正呀蜘蛛 ($88)黎呢度點可以唔點佢地嘅卷物睇menu睇到花多眼亂 最後揀咗呢款有我最愛嘅軟殼蟹同牛油果perfect match軟殼蟹都幾多肉 牛油果夠creamy 加埋爽脆青瓜同蟹柳 口感好豐富!
今日同朋友相約銅鑼灣行街 先搵地方醫肚
之前黎過幾次食dinner幾鍾意佢嘅創意卷物
朋友仔竟然話未食過 所以決定帶佢黎食
第一次lunch黎到 梗係嗌返份午市定食啦

銀雪魚西京燒定食 ($138)
銀雪魚燒得岩岩好 魚肉又香又嫩滑
定食跟珍珠米 味噌湯 同餐前小食

雜錦天婦羅 ($58)
天婦羅炸粉夠薄脆 兩隻蝦蝦肉好爽彈
蕃薯好粉好甜 冬菇多脆內爆汁 正呀

蜘蛛 ($88)
黎呢度點可以唔點佢地嘅卷物
睇menu睇到花多眼亂 最後揀咗呢款
有我最愛嘅軟殼蟹同牛油果perfect match
軟殼蟹都幾多肉 牛油果夠creamy
加埋爽脆青瓜同蟹柳 口感好豐富!

2021-03-27
👧🏻Wodafoodie in Causeway Bay如果你鍾意食🇯🇵卷物 就一定要黎試下呢間主打特色卷物既居酒屋🏮🤩✨芝士魚餅 $50 🧀魚餅煎得外脆內軟好有口感,加埋個流心芝士真係無得頂🤩✨迷你甜薯串 $16 🍠 鰻魚串燒 $25 🐠 雞軟骨串 $18 🐣串燒必叫雞軟骨貪佢有嚼勁😋鰻魚肥美魚皮燒得香脆,甜薯竟然有5粒好開心🥰✨牛油果天婦羅 $52 🥑天婦羅炸得岩岩好,唔會太油膩,炸粉又夠薄,入面個牛油果熟度岩岩好,炸完仲係口感柔軟,成件事原來咁夾咁好食!😍 呢道菜令我好驚喜!最印象深刻!除左卷物既必叫之選💚💚💚✨金龍卷 $98 🦐主打卷物既古今,呢碟既擺盤同賣相果然好靚😍 金龍卷係芝士、炸蝦、三文魚既組合,炸蝦酥脆,三文魚肉質爽滑,加埋上面既芝士簡直係令成件事昇華左,口感好豐富好好食!😋👍🏻佢仲有好多款特色卷物,下次一定要試多幾款🥰🥰✨安格斯牛肉壽喜燒 $228 🐮🥘有約6大片安格斯牛肉,油花均勻分佈,肉質軟嫩,沾上蛋汁,極致既享受🥰🥰🥰 鍋裡仲有金菇,粉絲,菇,豆腐,菜,全部吸盡濃郁既壽喜燒湯底,好滋味好正😍😍😍好鍾意呢到既裝修令你有種身處日本既感覺,店員好有禮貌,又不時加茶收
👧🏻Wodafoodie in Causeway Bay

✨芝士魚餅 $50 🧀
魚餅煎得外脆內軟好有口感,加埋個流心芝士真係無得頂🤩
芝士魚餅

迷你甜薯串 鰻魚串燒 雞軟骨串

✨牛油果天婦羅 $52 🥑

✨金龍卷 $98 🦐

✨安格斯牛肉壽喜燒 $228 🐮🥘

安格斯牛肉壽喜燒

好鍾意呢到既裝修令你有種身處日本既感覺,店員好有禮貌,又不時加茶收碟,服務好好😙 同fd慢慢食傾左成晚計感覺好舒適😚平日夜晚食都差唔多滿座,想食就記得預約啦😝

📍 古今 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
2021-03-23
芝士魚餅
迷你甜薯串 鰻魚串燒 雞軟骨串
安格斯牛肉壽喜燒
同朋友出嚟銅鑼灣去sogo shopping, 朋友介紹旁邊呢幢商廈嘅日本餐廳食lunch。「日式燒牛肉定食」燒牛肉好好味,唔會炒到靭,牛味好濃,個汁好惹味。「火焰手握壽司盛」火焰壽司,連最簡單嘅蟹棒同玉子壽司都好足料,厚切。火焰壽司啱哂唔食生野嘅我。配埋碗湯烏東,煙煙靭靭又滑嘟嘟,半熟溫泉蛋更是呢碗烏東嘅靈魂。Lunch Set有不同款式嘅小食可以追加,一次過試埋其他款式,又幾好喎。「芝麻雞翼」即叫即製,外皮脆脆熱辣辣,入面嘅肉質好Juicy...滿足。下次再嚟一定要飲sake🥰

「日式燒牛肉定食」
燒牛肉好好味,唔會炒到靭,牛味好濃,個汁好惹味。

配埋碗湯烏東,煙煙靭靭又滑嘟嘟,
半熟溫泉蛋更是呢碗烏東嘅靈魂。

「芝麻雞翼」

下次再嚟一定要飲sake🥰
2021-03-24
午餐
約朋友銅鑼灣食飯,地鐵站旁邊見到呢幢商廈,唔洗諗...一於食日本野。餐廳環境舒適,我地揀咗兩個set Lunch, 不能決少當然係味噌湯,夠味又唔會太鹹。「日式燒牛肉定食」朋友唔食生野,佢話燒牛肉好正,夾著青椒紅椒好惹味。「火焰手握壽司盛」最愛火焰壽司,件件唔同款式,配日式湯烏東,仲有流心嘅溫泉蛋。午餐仲可以追加小食,揀咗芝麻雞翼,即炸熱辣辣,好香口...大滿足。店員有禮又親切,下次晚餐時段再嚟試多d款🥰

「日式燒牛肉定食」
朋友唔食生野,佢話燒牛肉好正,夾著青椒紅椒好惹味。

店員有禮又親切,下次晚餐時段再嚟試多d款🥰
2021-03-24
  • 火焰手握壽司盛
  • 日式燒牛肉定食
  • 芝麻雞翼
天氣轉涼,即刻好想烚下烚下,於是乎同友人決定去食壽喜燒!Angus薄薄牛片,數量上絕唔吝嗇,牛味十足,同友人都食得滿足。配菜質數都唔錯,菇菇索汁索得飽滿,豆腐亦腍得黎亦唔會散開👍🏻試左話係呢度推介嘅龍卷風沙律💚 新鮮嘅菜蔬,索索聲響,但都唔夠佢入面摻雜嘅薯片脆..撈埋中草沙律,辣辣地,好過癮😆 不過,建議大家食嘅時候要小心,唔好急,佢大部分嘅texture同普通沙律無異,但係細醉嘅薯片其實唔好好咬都好容易界到口/喉嚨,總之小心食慢慢咀嚼,enjoy it, no rush😚餃子外脆,夠熱,內有肉汁,不錯。🥟🥟🥟蝦蝦Tempura, 炸粉厚薄適中,蝦再肥大點就更佳。下次會想試下雜錦🍠🍆🍤
天氣轉涼,即刻好想烚下烚下,於是乎同友人決定去食壽喜燒!

龍卷風沙律

日式炸餃子

餃子外脆,夠熱,內有肉汁,不錯。🥟🥟🥟

海老天婦羅

龍卷風沙律
日式炸餃子
2021-03-23 103 瀏覽
放半日可以約朋友食late lunch既感覺特別好呢間日式餐廳以創意卷物為招牌,但原來中午有多款日式定食可選擇!!我同朋友每人揀左一款定食再追加一款小食我地追加左三文魚刺身同芝麻雞翼做小食芝麻雞翼香脆肉嫩每款定食都會有芥末八爪魚做前菜朋友點嗰款係銀雪魚京西燒定食$138我點嗰款係牛肉壽喜燒一人鍋$108兩款定食都配上香軟嘅白飯味道帶甜嘅壽喜燒牛肉真係好好餸飯呀!!最後仲有得飲埋熱辣辣嘅味噌湯添呢度嘅店員都好有禮貌又好熱情成個用餐嘅感受都非常好
放半日可以約朋友食late lunch既感覺特別好

我同朋友每人揀左一款定食再追加一款小食

我地追加左三文魚刺身同芝麻雞翼做小食

芝麻雞翼香脆肉嫩

每款定食都會有芥末八爪魚做前菜

朋友點嗰款係銀雪魚京西燒定食$138

我點嗰款係牛肉壽喜燒一人鍋$108

兩款定食都配上香軟嘅白飯

味道帶甜嘅壽喜燒牛肉真係好好餸飯呀!!

最後仲有得飲埋熱辣辣嘅味噌湯添

呢度嘅店員都好有禮貌又好熱情成個用餐嘅感受都非常好