餐廳四周佈滿和風佈置,俾人一種乾淨簡單嘅感覺😌高層望出去雖然是樓景,但冇左煩囂嘅人車,成個pace可以慢返落黎🤍五時嚟到,估唔到過一陣就差唔多full house😳講吓野食先!𝙁𝙤𝙤𝙙🍣三文魚親子飯 $108非常足料鮮甜,食極都未見底😂三文魚籽比平時食到嘅大粒同多汁~飯上面裝飾嘅黃色小花都十分可愛,幾ig-able 🥘豚肉泡菜鍋 $114呢個超惹味🤤泡菜香應該飄到隔離枱都聞到😛鐵鍋上枱,成餐飯都keep到熱♨️豚肉亦夠淋身,湯吸晒啲食材非常入味~🧀芝士魚餅 $53一共四塊 ,size都算大塊,芝士未到拉絲,但都好味嘅🔥綱燒牛舌心 $68服務員特別介紹牛舌嘅中心部分,每隻牛舌得一至兩塊,其他都會扔左佢唔用😳比外面食到嘅牛舌更加講究同珍貴🥲牛味真係重啲幾寫意嘅日本菜,鍾意呢度雖然滿座,但冇一種急趕嘅感覺:食客們慢慢用餐,餐廳娓娓介紹菜式~享受服務都係用餐嘅重要一環,Jenny係欣賞嘅💯@hungry_meanjenn

𝙁𝙤𝙤𝙙
🍣三文魚親子飯 $108

🥘豚肉泡菜鍋 $114

🧀芝士魚餅 $53
一共四塊 ,size都算大塊,芝士未到拉絲,但都好味嘅

🔥綱燒牛舌心 $68

@hungry_meanjenn
2021-07-21 36 瀏覽
古今(銅鑼灣)😋😋我約左朋友係銅鑼灣食晚餐,去左古今食日本菜❤️❤️係主打日式fusion菜👍蜘蛛卷物$93😋卷物賣相好靚,真係放到好似蜘蛛,而且味道好好食,入面嘅軟殼蟹好鬆脆,夾埋佢地的醬汁😍😍網燒牛舌心$68😋牛舌燒到岩岩好,口感一流,再加上店鋪提供的醬汁,好好食🤩🤩青龍卷$103😋卷物入面有蟹柳同鰻魚,牛油果🥑包住卷物,牛油果好新鮮,夾埋卷物食好fresh😍😍蟹膏帶子炒飯$176😋炒飯炒到好夠鑊氣,而且粒粒金黃色,炒飯仲落埋蟹膏,好好味😆😆仲會食到一粒粒的帶子,份量多,足夠同朋友share一齊食❤️❤️餐廳環境😍😍餐廳坐得好舒服😀😀,而且職員態度好好,會成日加茶,可以同朋友一路食野,一路飲茶☕️整體評分:5/5環境:5/5味道:5/5抵食:5/5地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
古今(銅鑼灣)😋😋

蜘蛛卷物$93😋

網燒牛舌心$68😋
牛舌燒到岩岩好,口感一流,再加上店鋪提供的醬汁,好好食🤩🤩

青龍卷$103😋

蟹膏帶子炒飯$176😋

餐廳環境😍😍

整體評分:5/5
環境:5/5
味道:5/5
抵食:5/5

地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
今日嚟咗CWB,午餐唔知食咩好,但心思思好想食日本菜,於是就嚟咗美食雲集嘅澳門逸園中心,見到呢間古今,menu好吸引,未食已經勁興奮😆銀雪魚西京燒定食($138)- 第一次食銀雪魚西京燒好特別,有常見鯖魚定食以鹹香為主,呢個係用西京漬醃銀雪魚,而西京漬係用咗西京味噌、清酒、味醂和糖,所以香甜嘅味道相當突出,風味滿滿😍- 銀雪魚新鮮,因為魚肉白到好雪一樣潔白,食落香軟嫩滑,非常有水準,而且烤得好好,師父廚藝相當唔錯,冇燒焦嘅地方,非常香噴噴😋- 另外仲有沙律同芥末魷魚作配菜,款式多元,配搭埋香軟嘅白飯,食到好滋味🥰金龍卷 ($103)- 金龍卷勁勁勁好食,無論係食材、味道同口感層次都好Perfect,卷物以炸蝦同三文魚為主食材,鮮甜美味嘅三文魚配搭油香脆身嘅炸蝦,簡單係味蕾嘅享受😚- 畫龍點睛嘅更加係千島醬,酸甜醒胃,更能帶出卷身嘅鮮味同美味,好正啊😍蜘蛛 ($93)- 一上檯就好吸睛,果然卷物如其名,軟殼蟹嘅爪散開就好似蜘蛛一樣,好有visual impact🔥- 卷物食材配搭多元,有蟹柳絲、牛油果等等,既滿足又夠refreshing,成個組合簡直係💯分🤟🏻古今嘅食物好有質素,啖啖都好

銀雪魚西京燒定食($138)

銀雪魚西京燒定食

金龍卷 ($103)

金龍卷

蜘蛛 ($93)

蜘蛛

古今嘅食物好有質素,啖啖都好享受,而且餐廳內部空間感十足,餐具都好靚,整體用餐經驗非常好👍🏻
味噌湯
2021-07-07
味噌湯
2021-07-10 52 瀏覽
Went there today around 6 pm I was the second table. Ordered 2 rolls as I have always wanted to try this place because of the ads. Anyways waited for 30 minutes and my food still haven't arrived yet. By then other tables has been filled and some are already eating. I asked the waiter why is it taking so long and he said because there are lots of people. They either have a really bad system of ordering and serving or they just don't give a crap about you if you don't place a big order with lots of people. After I complained they said they will get me my food within the next 2 minutes, I told them I have better things to do and other places I rather give my money to. Anyway, bad service, not worth a try. (BTW I sat right in front of the chiefs and the sushi bar)
2021-07-10
30 分鐘 (堂食)
2021-07-07 116 瀏覽
今日夜晚七點幾同朋友去咗呢到食嘢全場差唔多滿座好彩我地一早book咗 如果walk-in應該好難等我地order咗幾樣嘢食整體而言都好滿意埋單每人都係兩百幾蚊!呢個質揀嚟講好抵食!1. 芝士魚餅好簡單既菜式但係整得好好雖然有芝士但都唔會覺得好膩好濟2. 蜘蛛(***必食)其實係軟殼蟹、青瓜、牛油果加蟹柳既壽司非常非常好食!!!所有材料都好配搭!(食完忍唔住再外賣返屋企xd)3. 金龍卷即係三文魚、炸蝦加芝士呢個都係好好食,三文魚好新鮮,不過就無「蜘蛛」咁驚喜,同埋食多兩舊就覺得有啲濟了~4. 蟹膏帶子炒飯呢個炒飯好夠鑊氣,日本餐廳嚟講呢個炒飯絕對係中上,蟹膏唔會遮蓋其他食材既味道,份量兩個人食岩岩好!
今日夜晚七點幾同朋友去咗呢到食嘢
全場差唔多滿座
好彩我地一早book咗 如果walk-in應該好難等
我地order咗幾樣嘢食
整體而言都好滿意
埋單每人都係兩百幾蚊!呢個質揀嚟講好抵食!

1. 芝士魚餅
好簡單既菜式但係整得好好
雖然有芝士但都唔會覺得好膩好濟

2. 蜘蛛(***必食)
其實係軟殼蟹、青瓜、牛油果加蟹柳既壽司

3. 金龍卷
即係三文魚、炸蝦加芝士

4. 蟹膏帶子炒飯
「蜘蛛」
「金龍卷」
「蜘蛛」
「金龍卷」
2021-07-05 57 瀏覽
行完sogo當然要食埋嘢先返屋企啦,喺隔離嘅澳門逸園中心已經試過好多間餐廳,今次就試下好耐之前喺觀塘分店食過覺得卷物好有特色嘅古今!蜘蛛($93):炸軟殼蟹加上蟹柳仲有爽脆青瓜絲同埋好有營養嘅牛油果,材料好豐富!擺盤將軟殼蟹腳望落好似蜘蛛腳咁樣,入口香脆但唔會覺得油膩!金龍卷($103):三文魚、炸蝦同芝士,材料全部都係我鍾意嘅食物!細細件可以一啖成件放晒入口,肥美嘅三文魚加上鬆脆嘅炸蝦同香濃嘅芝士,口感好豐富😍日式炸餃子($40):餃子炸到好香脆,唔需要點醬已經好夠味!泡菜鰻魚炒飯($145):白飯炒到粒粒分明而且唔油膩,每一啖都食到爽脆泡菜同彈牙無骨嘅鰻魚粒,味道酸酸辣辣令人好開胃❤️今晚真係食咗好多澱粉質😆

蜘蛛($93):

金龍卷($103):

日式炸餃子($40):
餃子炸到好香脆,唔需要點醬已經好夠味!

泡菜鰻魚炒飯($145):

今晚真係食咗好多澱粉質😆

2021-07-04 57 瀏覽
星期六都要返工,當然要慰勞自己, 返半晝仲可以趕得切 ,來到銅鑼灣慢慢享受美食。有少少塞車, 遲了到達餐廳, 師傅已經準備落場, 好彩佢哋好好人, 知道我最鍾意呢度創新的卷物, 做埋我張單先休息, 真係好多謝佢哋🙏🙏🙏火炙金龍捲隱藏版特色卷物, 火炙後的三文魚更加香口, 半生熟嘅狀態更顯三文魚鮮味。餡料是吉列炸蝦, 外層酥脆而蝦肉彈牙。 辣味性質更加是畫龍點睛,提升 美味程度。蜘蛛人氣高企的卷物 ,每次來都是必點項目, 軟殼蟹份量絕不吝嗇, 仲有最鍾意食蟹柳棒。 雙重蟹味效果😋😋網燒牛舌心牛舌心軟滑彈牙, 同出面嘅燒牛舌非常不同。 肉質軟嫩程度如牛扒, 獨有的彈牙煙韌咀嚼感, 真的非常出色。明太子雞翼無骨雞翼係我嘅最愛, 加埋香辣惹味嘅明太子, 實在是最好的配搭。 外皮金黃 內裏雞肉嫩滑多汁。蟹膏帶子炒飯好香蟹膏味, 用咗刺身級厚肉嫩滑帶子, 珍珠米煙煙靭靭, 炒飯爽身 飯粒分明。

火炙金龍捲

網燒牛舌心

明太子雞翼

• 蟹膏帶子炒飯
  • 火焰金龍卷
2021-07-03 51 瀏覽
*💭古今紅龍卷🐉頂層有吞拿魚,卷物中間則包著cream cheese和天婦羅蝦,外軟內脆😋吞拿魚是偏向赤身的部位,油脂感不重,但魚味濃郁😋天婦羅蝦炸粉不會過厚,蝦肉亦不是冰鮮蝦,炸到熱辣辣超好味😋蟹膏帶子炒飯🦀外表看似平平無奇,但蟹膏味超香,味道偏向重口味😋炒飯粒粒分明,還有大大粒的帶子藏在飯中😍真材實料👍🏻無菌蛋配免治雞肉棒🐔超愛這種點生蛋的串燒😍雞肉棒肉質豐富,點上生雞蛋再配上醬油令雞肉棒更加滑溜😋但醬油有一點過多偏咸了一點點,建議第一口可以不用點太多醬汁,不夠味再逐點加😋店內裝修舒適,走日系風格🇯🇵食物價錢相宜,而且選擇很多,性價比挺高👍🏻
💭古今

紅龍卷🐉

蟹膏帶子炒飯🦀

無菌蛋配免治雞肉棒🐔

1K
2021-07-02 80 瀏覽
向來都好喜歡古今的卷物,同事說最近發現他們都有lunch set,決定lunch一齊去食下!午市的選擇都頗多,只需$100起就ok,和同事決定叫個lunch set +卷物 share來吃!(始終這裡的卷物真的非常出色!銀鱈魚西京燒定食的銀鱈魚燒的好香,肉質亦好嫩滑,份量亦好足夠,配上撒了芝麻的日本飯,質素不錯。個人最喜歡的卷物是- 辣妹,可以先吃上層,上面鋪滿了鮮味、入口即溶的辣味吞拿魚蓉,配上脆片和醬料,口感好好。下面的壽司內有香脆炸蝦🍤和香濃芝士,是另一種滋味。而另一款卷物-蜘蛛賣相吸引外,味道也match得出色!有齊我最喜歡的軟殼蟹和牛油果,香脆口感夾上軟香、refreshing的味道。特別的是,軟殼蟹內有好香的蟹膏~有機會要再來吃卷物盛宴!😋😋😋

有機會要再來吃卷物盛宴!😋😋😋
2021-07-02 44 瀏覽
輪到同阿仔去撐枱腳,係比較鍾意食日本嘢所以今次帶佢哋試呢一間樓上鋪😃似乎呢間D卷物都好出名又多選擇,order左金龍卷同蜘蛛🕷️,究竟係乜東東?金龍卷入面有吉列炸蝦🍤上面配左三文魚同自己調配嘅芝士醬,芝士醬帶我少少辣味,成件事剛剛好,阿仔食完一件接一件大讚好食😃蜘蛛🕷️好似好恐怖,只不過係用嚟形容吉列炸物,有天婦羅軟殼蟹、蟹柳、牛油果等材料,軟殼蟹炸得爽脆,加上有牛油果,反而唔覺得炸物油膩,而且味道仲好夾😃兩個人胃口都算好大🤣仲有叫咗鯖魚定食,鯖魚煎得好香,肉吾乾仲juicy😚好少阿仔會主動食左半條,証明味道極之好👍🏻另外小食有串燒雞翼、雞軟骨、牛舌👍🏻店員叔叔話牛舌系店內熱門之選,果然冇介紹錯👍🏻有時間,下次再同老公去食過❤️👍🏻

另外小食有串燒雞翼、雞軟骨、牛舌👍🏻
店員叔叔話牛舌系店內熱門之選,果然冇介紹錯👍🏻

有時間,下次再同老公去食過❤️👍🏻
  • 網燒牛舌心
之前和朋友試過觀塘分店一致好評👍🏻 剛好經過銅鑼灣便來試試銅鑼灣分店‼️😋▫️❥$𝟭𝟬𝟯 青龍卷🐉 中間的餡料有鰻魚、蟹柳,再鋪上牛油果🥑 配搭得宜味道很不錯‼️😙▫️❥$𝟵𝟯 蜘蛛👅 很豐富的壽司卷,包著青瓜、牛油果、蟹柳、炸軟殼蟹‼️軟殼蟹炸得酥香,好吃‼️😚▫️❥$𝟭𝟳𝟲 蟹膏帶子炒飯🍛 粒粒分明的炒飯很有鑊氣,香噴噴很吸引人‼️朋友吃了2大碗🤭🐽▫️❥$𝟰𝟱 日式炸豆腐🥢 外層香脆內層嫩滑的炸豆腐原本的味道較清淡,不過加了咸香咸香的木魚絲後味道變得很豐富‼️😋

2021-06-26 58 瀏覽
今日相約好友食餐生日飯,約左嚟呢間位於銅鑼灣嘅古今,一出地鐵站行幾分鐘就到,地點十分就腳。點左兩款人氣卷物,蜘蛛($93)、富士山($93) 蜘蛛其實係即軟腳蟹,炸到脆卜卜,口感非常好,富士山係喺反卷上加上冰凍蟹柳蟹籽,很有特色。原板海膽帶子炒飯($198) 海膽新鮮水潤,飯炒到粒粒分明。芝士魚餅($53) 煎得很香,芝士夾心軟滑細緻,惹味非常。日式炸豆腐($43) 一口咬下熱度十足,香脆無比 做到真正嘅外脆內軟。

點左兩款人氣卷物,蜘蛛($93)、富士山($93)

芝士魚餅($53) 煎得很香,芝士夾心軟滑細緻,惹味非常。

2021-06-24 65 瀏覽
返工好攰,收工約左朋友食飯吹水。經過Sogo附近,諗諗下都係決定食古今,佢既卷物好有特色,連個名都改得好有創意,想試勻哂每款壽司啊~日本米崎生蠔+赤貝生蠔都幾大隻,入口肥美多汁,口感好細滑,似乎係每日限定,好快就賣哂。赤貝呈橙紅色,表面帶有光澤,食落肉質幾爽厚。日式炸雞炸粉唔會太厚,雞肉既肉質都幾滑,就算唔點沙律醬都幾好食。富士山分別有牛油果、蟹柳同埋鰻魚等。一條條蟹柳絲滿佈卷物上,砌到成座山咁,再係上面灑上蟹籽,賣相相當吸睛。煙花煙花混合左辣味三文魚同吞拿魚,不過食落其實唔辣,亦唔會覺得好Dry,都幾有口感。安格斯牛肉壽喜鍋本身以為係一人份量細細地既壽喜鍋,上菜時先發現份量都唔少,兩三個人share食就差唔多。入面有安格斯牛肉、金菇、娃娃菜,豆腐等,食到底仲有唔少粉絲。牛肉一煮熟就即刻拎起,沾少少蛋漿嚟食,真係一流。店員仲好貼心地過嚟𢳂起啲湯,以免煲得太滾會溢出。
日本米崎生蠔+赤貝
日式炸雞
炸粉唔會太厚,雞肉既肉質都幾滑,就算唔點沙律醬都幾好食。
富士山
煙花

安格斯牛肉壽喜鍋
2021-06-24 47 瀏覽
今日同朋友係銅鑼灣行街係到傾緊大家都好中意食卷物朋友話帶我去一間卷物名店就決定要去見識下!餐牌全部都係卷物,圖文並茂好吸引!無論外型同名稱都滿分揀左好耐,好想全部叫哂!龍卷風沙律將蟹柳絲同中華沙律撈埋食酸酸甜甜帶一點辣好開胃蜘蛛用青瓜,牛油果,蟹柳,軟殼蟹包哂好香脆,口感好豐富好有層次青瓜完美平衡左軟殼蟹既油膩感令味道得到平衡,好神奇原板海膽帶子炒飯你無睇錯,係有海膽既炒飯!好豪華,竟然選用高級食材好有誠意海膽鮮而不腥配合有鑊氣既炒飯好滿足超級龍卷風意猶未盡,我哋決定再試多一款卷物呢款有芝士,鰻魚,炸蝦同脆片好特別,第一次食有脆片既卷物但味道竟意外地夾口感亦好特別推薦大家一試!
今日同朋友係銅鑼灣行街
係到傾緊大家都好中意食卷物
朋友話帶我去一間卷物名店
就決定要去見識下!

餐牌全部都係卷物,圖文並茂好吸引!
無論外型同名稱都滿分
揀左好耐,好想全部叫哂!

龍卷風沙律

將蟹柳絲同中華沙律撈埋食
酸酸甜甜帶一點辣好開胃

蜘蛛

用青瓜,牛油果,蟹柳,軟殼蟹包哂
好香脆,口感好豐富
好有層次
青瓜完美平衡左軟殼蟹既油膩感
令味道得到平衡,好神奇

原板海膽帶子炒飯

你無睇錯,係有海膽既炒飯!
好豪華,竟然選用高級食材
好有誠意
海膽鮮而不腥
配合有鑊氣既炒飯
好滿足

超級龍卷風

意猶未盡,我哋決定再試多一款卷物
呢款有芝士,鰻魚,炸蝦同脆片
好特別,第一次食有脆片既卷物
但味道竟意外地夾
口感亦好特別
推薦大家一試!
2021-06-24 26 瀏覽
銅鑼灣呢棟澳門逸園中心實在太多好野食, 今次朋友約左我黎食呢間古今, 其實一直都知道呢間野好出名, 不過咁耐都未試過, 因為一定要BOOK位! 平日都滿座!入到黎真係好有日本居酒屋FEEL, 仲要音樂既配合, 好岩約朋友黎飲番杯SAKE!既然呢到最出名係卷物, 我地就叫左幾款卷物, 同埋刺身沙律, 1個熱鍋~刺身沙律好大堆頭, 賣相勁吸引, 本身以為係普通既千島醬, 點知食落係辣辣地, 有驚喜, 同埋無千島醬咁膩!刺身好新鮮, 連平時唔鐘意食白身魚都覺得好食!卷物方面, 最鐘意係金龍卷, 金龍卷入面卷住炸蝦, 係真係新鮮整起, 所以炸蝦好脆, 加埋醬汁真係好夾, 好好食!!
不過咁耐都未試過, 因為一定要BOOK位! 平日都滿座!

刺身好新鮮, 連平時唔鐘意食白身魚都覺得好食!