2022-01-13 45 瀏覽
又到左夜晚冇得堂食嘅時候,但就算係買外賣返屋企食,都想食啲好食嘅野食。我第一時間諗起銅鑼灣呢間創意卷物,就過黎買左幾款食物返屋企做dinner。金龍卷$103呢款有三文魚、炸蝦、芝士,將幾款我好鍾意嘅食材加埋一齊,所以一定要叫呢款。一啖一件,入口嘅三文魚同芝士creamy嘅同時又有香脆嘅炸蝦,口感豐富。呢個combination真係冇得輸。蜘蛛$93呢款有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳。炸軟殼蟹嘅份量好足,見到大大件軟殼蟹喺卷物入面。呢款卷物會有五件,其中兩件有幾條蟹腳突出黎,配合返蜘蛛呢個名。呢款因為有清新嘅青瓜喺入面,平衡油膩感,食落唔會好膩。日式叉燒炒飯$128炒飯炒得乾身,粒粒分明,食落都幾香。除左有叉燒粒之外,仲有洋蔥、日式魚蛋、蛋同埋蔥花一齊炒,味道唔錯。照燒雞肉串$38有四串,性價比唔錯。雞肉唔鞋,係一款唔錯嘅小食。

金龍卷$103

蜘蛛$93

日式叉燒炒飯$128

照燒雞肉串$38
有四串,性價比唔錯。雞肉唔鞋,係一款唔錯嘅小食。

外賣自取
🐟🇯🇵銅鑼灣高質刺身。惟服務令人失望🤨🤬🍴古今📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓朋友👭🏻是用來見嘅❗️咁啱見到以Openrice網上訂座可享有85折,二話不說,一於約朋友試下哩間喺香港分店開完一間又一間嘅古今居酒屋🍶由於必須6:30pm入座才享有85折,也會限定90分鐘交檯,我同友人都準時到達餐廳,一個似乎是經理的叔叔也在入座時重覆左幾次,必須8pm前還檯。👅 清酒煮蜆🍲居酒屋的必點菜式,果然令人沒有失望😀 熱清酒加入昆布、香菇、葱蒜等乾料,味道好香好清甜,蜆也非常新鮮,啖啖鮮美🤤👅中腹吞拿魚腩壽司🐟油脂分布平均,肥美無筋,入口即感受到魚油融於口中的鮮味👍🏻👅火炙左口魚裙邊壽司🐠火炙後的左口魚裙邊有陣陣魚油香,入口爽身有層次😋👅帆立貝壽司🐚口感厚實滑身,鮮爽帶甜👅牡丹蝦壽司🦐蝦膏有海水的鹹香,蝦肉充滿彈性,有質感,味道甘濃👅日本小川海膽刺身🐡北海道小川海膽是季節限定,當然又是必點❗️入口完全0️⃣腥味,顆粒感好強好飽滿,味道濃厚甘甜,配埋紫菜真係食到完全停唔到口呀😫😫👅網燒牛舌芯🐮牛舌芯火候控制不佳,有點燶同過熟。入口好韌,不夠爽口👎🏻👎🏻由於食物好快到齊,而我地亦都好肚餓,我地大約7
🐟🇯🇵銅鑼灣高質刺身。惟服務令人失望🤨🤬

🍴古今
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓

朋友👭🏻是用來見嘅❗️

清酒煮蜆

👅 清酒煮蜆🍲

中腹吞拿魚腩、火炙左口魚裙邊、帆立貝、牡丹蝦

👅中腹吞拿魚腩壽司🐟
油脂分布平均,肥美無筋,入口即感受到魚油融於口中的鮮味👍🏻

👅火炙左口魚裙邊壽司🐠
火炙後的左口魚裙邊有陣陣魚油香,入口爽身有層次😋

👅帆立貝壽司🐚
口感厚實滑身,鮮爽帶甜

👅牡丹蝦壽司🦐
蝦膏有海水的鹹香,蝦肉充滿彈性,有質感,味道甘濃

日本小川海膽刺身

👅日本小川海膽刺身🐡

琦玉網燒牛舌芯
👅網燒牛舌芯🐮
牛舌芯火候控制不佳,有點燶同過熟。
入口好韌,不夠爽口👎🏻👎🏻

由於食物好快到齊,而我地亦都好肚餓,我地大約7點就ko晒叫左嘅餐點。哩個時候,個似乎是經理的叔叔居然開始收我哋的筷子,仲喺7:15pm”好有禮貌”咁遞左張單俾我哋,叫我哋埋左單先。。。。

WHAT❓ARE YOU SERIOUS❓
居酒屋喎❓我地先入左來45分鐘咋喎❓
我明你好生意想做多幾轉,但唔係8點前還檯就OK❓
7:15pm咁做趕客有少少🤏over左喎❓

最後我哋7:30pm都埋單走咗,費事阻住佢做生意🥵🥵

🐷🐷整體評價:
刺身壽司新鮮,熱食(除牛舌芯外)全屬上佳之作👍🏻 加上位於銅鑼灣核心地段,位置方便,85折後人均只需$400鬆啲,算係好抵食💰

但一間餐廳除咗食物要高質,服務都好緊要,我估餐廳做折扣推廣都係想吸客,唔係想趕客掛❓服務真心令人失望,扣晒分❗️

2021-12-16
清酒煮蜆
日本小川海膽刺身
2022-01-12 36 瀏覽
夜晚無堂食, Lunch 食好d, 今日黎到銅鑼灣澳門逸園中心"古今" 食好野。 平時午餐時間,等lift都等到傻, 可能疫情爆爆地, 少左人出街食, 今日都唔洗等lift 就可以輕鬆上到21樓。是日午餐日式燒牛肉定食照燒雞扒便當金龍卷日式燒牛肉定食, 牛肉嫩滑, 份量多, 味道可口。 照燒雞扒便當, 照燒汁好好味, 唔太甜, 合我口味, 雞扒煎得外皮脆卜卜, 但肉質鮮嫩, 重有好多肉汁, 非常精彩。金龍卷, 呢個又係推介之作, 卷物裡面係炸蝦, 上面係三文魚。 一生一熟, 入口感覺好特別。 由其炸蝦, 好熱好脆, 炸粉剛剛好。 炸蝦重係爽滑彈牙。

是日午餐
日式燒牛肉定食
照燒雞扒便當
金龍卷

日式燒牛肉定食, 牛肉嫩滑, 份量多, 味道可口。

2022-01-11 26 瀏覽
疫症下,外賣變左日常,今晚係銅鑼灣買外賣返屋企日式風味的鮭魚炒飯,使用日式醬油,米粒粒粒分明!顏色漂亮的黃金炒飯,配上日式魚蛋,茄子, 蛋,百感交集,三文魚油脂好香,入口軟滑雜錦天婦羅,有大蝦, 冬菇,茄子,蕃薯,薄薄的面衣裹著食材,口感外酥里嫩,吃起來感覺很輕盈而不會有油膩膩的感覺。估唔到返屋企都可以keep 到質感蜘蛛, 即係軟殼蟹卷,口感最為特別,因為暖暖的壽司飯包裏炸至香脆的軟殼蟹,一軟一脆的口感特別美味。炸得香脆的軟殼蟹加濃郁味道的牛油果,真的是最佳配搭。
疫症下,外賣變左日常,今晚係銅鑼灣買外賣返屋企

2022-01-10 30 瀏覽
相撲力士:芝士蟹柳刺身魚刺身新鮮 芝士配蟹柳又係必配之選 平淡之中又為味蕾帶嚟新鮮感東京爆脆:吞拿魚蟹柳唔好睇佢材料簡簡單單個名話明爆脆真係有爆脆口感炸魷魚鬚:香脆鬆化,魷魚味濃郁,唔會韌,fusion左港式大排檔風味三文魚炒飯:炒得好有鑊氣,粒粒分明,十分足料,不會油膩,調味適中,值得再次encore 自家製香菇雞肉丸串:一串兩大粒,有高爾夫球咁大,香軟彈牙, 內有粒粒香菇同雞軟骨,富有層次,自家製果然好有水準
相撲力士:芝士蟹柳刺身
刺身新鮮 芝士配蟹柳又係必配之選
平淡之中又為味蕾帶嚟新鮮感

東京爆脆:吞拿魚蟹柳
唔好睇佢材料簡簡單單
個名話明爆脆真係有爆脆口感

外賣自取
2022-01-07 39 瀏覽
呢間日本餐廳主打特色嘅卷物有超多選擇,總有一款啱你食物選擇都算多,午餐有飯、便當同埋拉麵試咗兩份卷物,分別係黑龍卷同埋超級龍捲風超級龍捲風勁大嚿,上面有啲脆片裏面有炸蝦、鰻魚、芝士同青瓜味道都唔錯,都幾脆但食得耐左就會覺得比較乾身芝士味唔算好出個人鍾意第二款黑龍卷多啲佢有啲牛油果、鰻魚、炸蟹柳、芝士個size細啲,比較易入口而且佢芝士味相對比較濃郁不過略嫌牛油果份量太少小食方面試咗燒茄子茄子都幾大條,有啲櫻花蝦不過嗰醬汁少少鹹叉燒炒飯份量都算多炒到粒粒分明,啲飯都幾煙韌有啲魚蛋同埋醃蘿蔔味道就不過不失整體算唔錯,用OpenRice訂位單點有八五折所以都算抵食
呢間日本餐廳主打特色嘅卷物
有超多選擇,總有一款啱你
食物選擇都算多,午餐有飯、便當同埋拉麵
試咗兩份卷物,分別係黑龍卷同埋超級龍捲風
超級龍捲風勁大嚿,上面有啲脆片
裏面有炸蝦、鰻魚、芝士同青瓜
味道都唔錯,都幾脆
但食得耐左就會覺得比較乾身
芝士味唔算好出
個人鍾意第二款黑龍卷多啲
佢有啲牛油果、鰻魚、炸蟹柳、芝士
個size細啲,比較易入口
而且佢芝士味相對比較濃郁
不過略嫌牛油果份量太少
小食方面試咗燒茄子
茄子都幾大條,有啲櫻花蝦
不過嗰醬汁少少鹹
叉燒炒飯份量都算多
炒到粒粒分明,啲飯都幾煙韌
有啲魚蛋同埋醃蘿蔔
味道就不過不失
整體算唔錯,用OpenRice訂位單點有八五折
所以都算抵食
2022-01-06 28 瀏覽
嗰度嘅環境真係好有日本風味,裝修都令人感到好舒服,而且座位都唔會好迫,侍應好有耐性😍👍🏻▪️牛肉壽喜燒👍🏻好正宗同超足料啊!兩個人食就最理想,個底有粉絲同埋菜,然後就有好多牛肉,冬菇!個湯底超濃郁😍攞嚟送飯都一流👍🏻👎🏻略鹹▪️蟹肉富士山👍🏻上面有好多蟹肉絲同埋魚子,真係成座山咁!而下面就係鰻魚壽司,鰻魚一啲都唔乾,好食!▪️壽司拼盤超豐富!總共有九款👍🏻三文魚腩,油甘魚腩,拖羅:油脂分布得好平均,口感嫩滑👎🏻蟹膏:個人口味問題,覺得太重口味,不過好啱本身鍾意食蟹膏又唔怕腥嘅人其他就正正常常下次去銅鑼灣都會再食!

▪️牛肉壽喜燒
👎🏻略鹹

▪️蟹肉富士山

▪️壽司拼盤
超豐富!總共有九款
👍🏻三文魚腩,油甘魚腩,拖羅:油脂分布得好平均,口感嫩滑

其他就正正常常

下次去銅鑼灣都會再食!

2022-01-05 74 瀏覽
2021年12月31日,想食個日本晏作結。找到有名食卷物的古今,可惜沒有 set lunch,應該是節日關係吧。點了生蠔和名太子雞翼,但忘記影相。生蠔的新鮮度跟味道都不錯。點了三份卷物,紅粉佳人,主要是吞拿魚加蟹子。蜘蛛,其實時炸蝦。牛油果軟殼蟹卷就易於知道食材。算不上時正宗日本料理,但食材新鮮。
2021年12月31日,想食個日本晏作結。

算不上時正宗日本料理,但食材新鮮。
自家制玉子
紅粉佳人
2021-12-31
午餐
  • 紅粉佳人
1K
2022-01-04 72 瀏覽
前排在銅鑼灣約朋友,見到呢間favourite list之一的特色卷物餐廳openrice上做緊折扣,即刻book了!餐廳內好有日式feel,雖然當晚都幾多人,但店員都好快serve好,服務好好。特級雞泡魚乾🐡—的確口感好特別,雞泡魚魚肉厚,燒得剛剛好,味道甜香有咬口,點沙律醬幾好食,是傾計小食之選雞中翼串(2隻)—雞翼燒得好香脆,外皮薄脆,輕輕加了鹽調味 ,肉質幾好。金龍卷—這個卷物配搭好match,上面的三文魚質感不錯,加上調配了少少辣椒和芝士的炸蝦,蝦肉彈口爆脆卷—果然如其名,口感好脆好香口,卷物內包了一層脆片,還有鮮香、厚肉得來非常似蟹肉的蟹柳配吞拿魚,每一口都有滿滿的滿足感日式叉燒炒飯—大大碗而且炒得好香,性價比幾高!一上碟已聞到好香,飯內炒了滑蛋、叉燒粒、 洋蔥粒等,是比較乾身的,還加了日式調味,真係會食個不停下次再來嘆卷物😋

特級雞泡魚乾

特級雞泡魚乾🐡—

雞中翼串(2隻)—
雞翼燒得好香脆,外皮薄脆,輕輕加了鹽調味 ,肉質幾好。

金龍卷—

東京爆脆

爆脆卷—

日式叉燒炒飯—

下次再來嘆卷物😋
特級雞泡魚乾
東京爆脆
2022-01-01 47 瀏覽
很久沒有去這裡吃東西了,所以去吃了個午餐🤩。店舖位於日料雲集的澳門逸園中心,在高空吃午餐挺寫意的。環境以木系裝修為主,燈光柔和環境舒適😎。午市時間有數款套餐選擇,價格中等。-💥超級龍卷風 HKD$93,這個一入有八件卷物,用吉列炸蝦、脆脆製成,擺盤賣相吸引。吉列炸蝦口感酥脆,不會感到油膩。卷物整體口感豐富,醬汁味道咸咸甜甜的。-💥鹽燒鯖魚便當 HKD$88,隨便當附送麵豉湯,味道香濃不咸。便當食物有三文魚刺身、蟹棒沙律、鯖魚及泡芙。三文魚新鮮鮮味,沙律味道酸酸的挺開胃😆。鯖魚外皮脆脆的,魚油滲出挺香口的。魚肉肉質嫰滑,不會感到腥味。-💥蟹膏帶子炒飯 HKD$138,這個碟子挺特別的,粉炒飯用蟹膏、帶子粒、雞蛋絲、洋蔥、紫洋蔥及蔥花製成。蟹膏味道濃郁不咸,帶子鮮甜爽口。炒飯粒粒分明不太油膩,整體口感豐富。-

2021-12-30
20 分鐘 (堂食)
2021-12-29 71 瀏覽
今天趁大家已經放完假,我跟朋友繼續享受😎多一日假期,在銅鑼灣吃日本餐。超級龍捲風賣相不錯,由鰻魚、海苔、芝士脆片組成,鰻魚新鮮汁多,又軟滑又入味,最可口是加上天婦羅脆,令成件壽司口感豐富了。蜘蛛炸軟殼蟹鬆脆,都幾多肉,難得是青瓜、牛油果、蟹柳等的材料都水份充足,絕對夠新鮮!鹽燒鯖魚便當🍱不像一般的鯖魚便當,這份鯖魚肉汁豐富,一點都不乾,仲有三文魚壽司和沙律,抵食抵食!總結這餐廳的性價比確實比我想像中的要高,我們吃得飽飽的, 十分滿足,埋單才三百多。🤩

超級龍捲風

鹽燒鯖魚便當🍱

• 蜘蛛
  • 超級龍捲風
2021-12-23 85 瀏覽
是日同朋友來到古今食晚飯,因為佢的卷物真的好令人一食再食,一上去,座位感覺日式,真的幻想自己在日式居走屋到食飯,同FD點左個兩款特別的手卷,蜘蛛同埋東京爆脆另外點左日式叉燒炒飯同埋自家製香菇雞肉丸串蜘蛛,東京爆脆蜘蛛系由炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳組合的手卷,哩個食落好清新,同埋因為有牛油果,減左炸軟殼蟹的油感,同埋飯卷的飯剛好,一口食下都唔會有大舊的感覺,東京爆脆.東京爆脆只系有吞拿魚、蟹柳的款式,但食到有炸脆的感覺,同埋食得出功架,本身吞拿魚就好帶到味加埋蟹柳真的好好食自家製香菇雞肉丸串自家製香菇雞肉丸串肉丸大粒,肉丸裡有雞軟骨同埋香菇粒,食落有咬口,脆脆地,帶有少少辣味日式叉燒炒飯日式叉燒炒飯份量都唔少,二個女仔都夠食,一來真的好香的炒飯香,材料分別有日式叉燒粒,雞蛋絲,日式魚蛋粒,洋蔥粒,同蔥花。伴碟有少少蘿蔔漬物同車厘茄一開二,另外上面有個好可的花仔。味道唔錯而口感幾好,濕潤度都好啱,加上唔會好油,粒粒乾身,真的好好食的炒飯,職員會主動加水,古今真的值得一試~~
是日同朋友來到古今食晚飯,
因為佢的卷物真的好令人一食再食,
一上去,座位感覺日式,真的幻想自己在日式居走屋到食飯,
同FD點左個兩款特別的手卷,蜘蛛同埋東京爆脆
另外點左日式叉燒炒飯同埋自家製香菇雞肉丸串

蜘蛛,東京爆脆

蜘蛛
系由炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳組合的手卷,
哩個食落好清新,同埋因為有牛油果,減左炸軟殼蟹的油感,
同埋飯卷的飯剛好,一口食下都唔會有大舊的感覺,

東京爆脆.
本身吞拿魚就好帶到味
加埋蟹柳真的好好食

自家製香菇雞肉丸串
自家製香菇雞肉丸串

2021-12-15
  • 自家製香菇雞肉丸串,
  • 蜘蛛,
  • 東京爆脆,
  • 日式叉燒炒飯,
2021-12-23 51 瀏覽
🍽 古今 Kokon ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 覓食嘅時候見到呢間餐廳嘅卷物好特別好吸引,Bookmark左好耐,今日終於搵到時間黎食啦⚫ 櫻花蝦原條茄子燒($88)👉 見到原條茄子幾吸引,但敏感所以係嗌左走蝦👉 食落帶點微辣,幾開胃👉 茄子燒到好淋身,易入口,配埋啲汁幾好味 ⚫ 日式叉燒炒飯($128)👉 炒飯香口乾身👉 多種配料,啖啖都有叉燒,足料,份量十足👉 味道層次豐富 ⚫ 東京爆脆($93)👉 當中有吞拿魚,蟹柳👉 吞拿魚味濃👉 中間脆皮有口感 ,有咬口👉 甜甜醬汁增加風味 ⚫ 煙花($103)👉 當中有辣味三文魚,辣味吞拿魚同芝士👉 成舊食落去味道同口感嘅層次好豐富👉 有沙津醬味,配上微微辣味三文魚同吞拿魚,辣中帶微酸惹味👉 蟹子同脆片增加口感 特色卷物種類多,命名亦有心思,而且服務態度亦很好,值得加分。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍽 古今 Kokon

⚫ 櫻花蝦原條茄子燒($88)
👉 見到原條茄子幾吸引,但敏感所以係嗌左走蝦
👉 食落帶點微辣,幾開胃
👉 茄子燒到好淋身,易入口,配埋啲汁幾好味

⚫ 日式叉燒炒飯($128)
👉 炒飯香口乾身
👉 多種配料,啖啖都有叉燒,足料,份量十足
👉 味道層次豐富

⚫ 東京爆脆($93)
👉 當中有吞拿魚,蟹柳
👉 吞拿魚味濃
👉 中間脆皮有口感 ,有咬口
👉 甜甜醬汁增加風味

⚫ 煙花($103)
👉 當中有辣味三文魚,辣味吞拿魚同芝士
👉 成舊食落去味道同口感嘅層次好豐富
👉 有沙津醬味,配上微微辣味三文魚同吞拿魚,辣中帶微酸惹味
👉 蟹子同脆片增加口感

2021-12-18
5 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 東京爆脆
  • 日式叉燒炒飯
  • 煙花
2021-12-22 24 瀏覽
今晚係「古今」訂定枱為好友慶祝生日🎂,餐廳招牌的特色卷物造型特別,而且餡料十分豐富,更曾被多間傳媒採訪,受歡迎的程度可見一斑。此外,餐廳裝修清雅,座位寬松舒適😚😚明太子雞翼$42 這款明太子雞翼是人氣高企的居酒屋小食之一,雞翼炸得外皮香脆,明太子醬咸咸香香,好惹味👍埼玉網銷牛舌(5件)$78餐廳只用最嫩滑的牛舌心做食材,一條牛舌大約只有1/4可以做成鹽燒牛舌,大口咀嚼,牛舌獨特口感,食過返尋味🤤🤤鰻魚炒飯$145炒飯底好香很多鰻魚,日本魚蛋及蔥花,口感丰富😘😘金龍卷$103三文魚捲著巨量餡料唷。米飯捲著炸蝦及芝士,最後唧上芝士醬,師傅捲卷物的力度得宜,不會令飯粒太過鬆散🥳🥳蜘蛛🕷️$93維肖維妙的造型,壽司飯捲著炸軟殼蟹,牛油果,蟹柳,青瓜的丰富餡料,一啖食到不同口感,又脆又爽又軟,好過癮😚😚

明太子雞翼$42

埼玉網銷牛舌(5件)$78

鰻魚炒飯$145
炒飯底好香很多鰻魚,日本魚蛋及蔥花,口感丰富😘😘

金龍卷$103

蜘蛛🕷️$93

2021-12-16
慶祝紀念
生日
2021-12-15 144 瀏覽
今日去左銅鑼灣澳門逸園中心21樓古今食午餐, 澳門逸園中心全座都係食店, 午飯時間勁多人排隊, 大家要預留少少時間上樓啦.餐廳面積唔算大, 但環境唔錯, 午飯時間坐滿客.是日午餐豚肉生姜燒定食牛肉壽喜燒1人鍋蜘蛛豚肉生姜燒定食, 豚肉煮得好林好軟, 味道出色, 生姜味道濃郁, 天氣凍凍地, 食D姜味食物, 可以暖暖身體.牛肉壽喜燒1人鍋, 超多牛肉的壽喜燒, 湯底清甜, 牛肉嫩滑, 配菜超多, 好味.蜘蛛, 因為蜘蛛俠就黎上畫, 所以點呢隻蜘蛛食, 呢隻蜘蛛其實係軟殼蟹, 青瓜, 牛油果, 蟹柳組成, 軟殼蟹非常香脆

餐廳面積唔算大, 但環境唔錯, 午飯時間坐滿客.

是日午餐

豚肉生姜燒定食