2020-12-28 62 瀏覽
正宗嘅卷物真係食得多 如果要多點創意心思今日第一次食到 賣相吸引 味道亦相當不錯 知道荃灣有一間 我當然要試一下啦留意到卷物的名字都很特別 吸引到我難以選擇見到也好開心因為留意到刺身好新鮮我哋叫了金龍卷 是芝士、炸煆、三文魚配合天衣無縫 外貌實在有點似炸紅衫魚 彎彎的像月亮 十分吸晴 味道方面 芝士味較濃, 加上醬汁提升了不少三文魚亦新鮮 中間的炸蝦則炸得相當香口 唔錯的配搭另一個是 忘不了你 是芒果 芝士 炸牛肉的組合 新奇的夾 甜甜酸酸 配上牛肉口感 好新鮮之餘又幾特別 兩款卷物 唔需要點豉油都好夠味 日式餃子 煎得香脆 口感一流 芝士年糕 自己的至愛 啖啖芝士 整體來說好豐富 無諗過卷物可以造得甘靚甘有創意

留意到卷物的名字都很特別 吸引到我難以選擇

日式煎餃子
芝士年糕
  • 金龍卷
2020-12-28 45 瀏覽
之前同朋友食過一次古今二,今次係翻兜,由於有堂食禁令就唯有轉外賣啦,試下外賣質素都好龍卷風沙律個沙律入面有海量蟹柳絲同埋海藻,底有生菜。沙律醬落得岩岩好,生菜係脆咖,超級fresh👍🏻龍卷風除左熟三文魚卷,仲有鰻魚壽司🙈兩樣都係竹至愛。三文魚卷輕輕炸過,但完全唔油,加沙律醬好和味;鰻魚卷上都加左脆脆,仲有酸薑伴碟,勁有誠意。午夜牛郎呢個小食人名好特別😼原來係係炸秋葵包住蝦肉,呢個配搭好新鮮,味道都好夾;有三粒係炸紫薯,食得出唔係加左好多粉,同埋好甜!雜錦天婦羅成兜炸野好吸引🤩有我最愛既炸蝦🍤番到屋企都仲係脆脆地。估唔到外賣佢都做得咁出色,我實會翻兜再翻兜。

龍卷風

雜錦天婦羅
成兜炸野好吸引🤩有我最愛既炸蝦🍤番到屋企都仲係脆脆地。

估唔到外賣佢都做得咁出色,我實會翻兜再翻兜。
2020-12-27 47 瀏覽
曾經是古今二的粉絲,以前去觀塘必食。知道近月荃灣新開分店,比較近便在openrice book位試一試!今次食的是下午茶時間,有lunch set and tea set,價錢大約70-80一個餐,絕對對得住價錢。今次兩個人吃,叫了兩個lunch set一個tea set,每個餐都包一杯餐飲。我叫了卷物拼餐$68,另加一個迷你烏冬$20。其實食呢個set 也足以飽肚! 卷物選了費城卷及芝士炸蝦卷。一如以往,古今二的卷物還是很出色!迷你烏冬有鳴門卷、油豆腐及蛋,也很豐富。特別一讚隻蛋真的很滑!而男朋友則吃牛肉壽喜燒,牛肉很不錯!日本濃湯甜甜的,而且底部的粉絲都吸了湯的精華。有個小泡芙作甜點。另外tea set是點了牛油果鰻魚卷、兩件蟹柳壽司及兩件玉子壽司。牛油果鰻魚卷及蟹柳壽司正正常常,所以沒特別拍照;玉子壽司則有輕輕火灸過。餐飲方面,餐飲其中一杯加了$28 轉特飲,朱古力雪山,有巨量cream在杯面,而朱古力則不夠濃味。 服務其實之前在觀塘好很多,荃灣首先沒給餐牌、沒給豉油、問完拎豉油更沒有給豉油碟、然後加單後原來店員根本沒加。總結,性價比很高,除了店員有點位做不足(不用加一)PS.

而男朋友則吃牛肉壽喜燒,牛肉很不錯!
日本濃湯甜甜的,而且底部的粉絲都吸了湯的精華。
有個小泡芙作甜點。

總結,性價比很高,除了店員有點位做不足(不用加一)

PS. 原來古今二只有觀塘、銅鑼灣、荃灣分店;尖沙咀分店已改名為令和

2020-12-26 109 瀏覽
朋友清假,約咗平日出去飯聚一下~喺千色匯見到呢間,食日本嘢嘅餐廳,外面又裝飾得幾有節日氣氛,menu又唔錯,就被吸引咗入去啦Order完先黎左杯暖粒粒嘅miso soup先黎左燒物,燒雞泡魚 黎到已經好香,熱熱地,幾好趙頭 coating嘅燒汁甜甜地﹐好夾!朋友食得好開心,仲話好想即刻 飲返支啤酒lol呢份salad好似好特別咁,朋友話見到poster都有賣!見佢賣相都幾好,tornado得黎又幾齊整 hahaa 落手又大方。好多蟹柳絲,中草沙律,最特別嘅就係佢有啲薯片碎夾埋又幾過癮,同埋蟹子卜卜,脆脆薯片同salad菜....仲要有點點微辣,interesting 朋友好喜歡牛舌,假期開心下叫多份燒物 黎到見佢都好厚身!咬落好有肉xD, 覺得口感有啲似豬頸肉,朋友又係大推好啦,點都要食返啲飯~~點左份個名好有感覺嘅「忘不了你」hahaa on top係芒果,唔會酸,仲夾埋啲cheese, 中間充滿住牛肉,好豐富嘅味道,個人覺得牛香味再濃郁啲會更加分。飯筒表示唔夠飯! 要左多份似係招牌嘅卷物盛!有埋店名仲唔係佢包括左加州卷、饅魚牛油果卷、費城卷同好有份量嘅「火山」。我至like個「費城
朋友清假
,約咗平日出去飯聚一下~

Order完先黎左杯暖粒粒嘅miso soup

雞泡魚乾

先黎左燒物,燒雞泡魚
黎到已經好香,熱熱地,幾好趙頭

龍捲風沙律

夾埋又幾過癮,同埋蟹子卜卜,脆脆薯片同salad菜....
仲要有點點微辣,interesting

網燒牛舌

朋友好喜歡牛舌,假期開心下叫多份燒物

古今卷物盛

飯筒表示唔夠飯!
要左多份似係招牌嘅卷物盛!有埋店名仲唔係

佢包括左加州卷、饅魚牛油果卷、費城卷同好有份量嘅「火山」。我至like個「費城卷」worrrr, 其實聽個名我真係冇咩頭緒係咩,但食落好喜歡!佢係左下中間包住salmon、avocado同埋cheese...好夾成件事

燒物真係由頭食到尾都對佢讚不絕口
下次會再黎返啅,特別係雞泡魚乾!

雞泡魚乾
網燒牛舌
古今卷物盛
  • 龍卷風沙律
2020-12-26 58 瀏覽
原來古今二係荃灣開左新分店‼️上次食完觀塘分店一直念念不忘,今次試下新卷物、串燒先😎辣妹 $95芝士、炸蝦、辣味吞拿魚鋪係卷物表面既辣味吞拿魚真係好惹味😍大大粒芝士包左係卷物中間,張相影唔到,因為俾海量吞拿魚蓉摭住左🙈 連埋炸蝦一齊食,好滿足🤤金龍卷 $88芝士、炸蝦、三文魚金龍原來係指吉列炸蝦🍤 卷物中間係脆卜卜既炸蝦,上面仲鋪左三文魚同芝士,味道超夾👍網燒牛舌 $48有圖有真相,每塊牛舌都勁厚切😧 咬落仲好爽口,網燒令到牛舌有些少燶邊,好香口👍 同埋個汁酸酸地幾醒胃,同牛舌超夾✌🏻日本溫室南瓜沙律 $55除左🥔其實我都好鐘意食🎃 日本溫室南瓜真係唔同啲,除左好甜,口感仲好幼滑🤩 皮好薄,連皮食都無問題🤣 不過略嫌沙律醬有點過多,食到一半覺得幾滯下🙃少食沙律醬既朋友仔記得叫廚房另上😉黑豚荔枝卷串燒 $38依個季節都有又甜又大粒既荔枝🤩 仲要用黑豚肉包住,一咬落去香甜既荔枝汁爆出黎!! 依個串燒真心高質👍

辣妹 $95
芝士、炸蝦、辣味吞拿魚

金龍卷 $88
芝士、炸蝦、三文魚

網燒牛舌 $48

日本溫室南瓜沙律 $55

黑豚荔枝卷串燒 $38

日本溫室南瓜沙律
2020-12-24
15 分鐘 (外賣自取)
日本溫室南瓜沙律
  • 網燒牛舌
  • 金龍卷
2020-12-24 85 瀏覽
Boom!🎈古今二/ A long long time ago, there is a volcano./醬油烏冬拼火山費城卷物餐🍱 ($88)火山🌋火山呢個菜名都幾特別 原來都係由帶子 青瓜 牛油果同蟹柳堆砌而成嘅偽火山食落幾得意 因為mix埋一齊 帶子嘅質感好似啫喱咁 同其他配料配合得好好 好似仲落左少少wasabi 辣辣地又幾過癮🤩日本溫室南瓜沙律 ($55)南瓜沙律食落去好creamy 加左啲洋蔥多返啲口感都幾好味😋費城卷🍙由三文魚 芝士 牛油果整成嘅反卷唔係太食得唔出牛油果 反而有啲似加州卷🤭醬油烏冬🍲入面有半隻半熟蛋 腐皮同嗚門卷🍥幼身嘅烏冬掛到好多醬油汁 啖啖都係醬油味 而且味道唔太濃 岩曬唔鐘意食太鹹嘅朋友仔手握壽司盛拼豬骨拉麵餐🍱 ($85)手握壽司盛🍣裏面有齊醋青魚 火炙左口魚 呑拿魚 劍魚 三文魚 油甘魚 食落都幾新鮮架😉豬骨拉麵🍜同醬油烏冬一樣入面有半隻半熟蛋 腐皮同嗚門卷🍥豬骨湯味濃 不過拉麵就略為煮得太淋啦😌黑豚荔枝卷串燒🍡 ($38)豚肉包住荔枝攞黎做串燒都係第一次聽 一於試一試先 荔枝甜甜地中和返外圍豚肉肥膩嘅感覺 食落又估佢唔到喎網燒牛舌🍢 ($48)
Boom!
🎈古今二

醬油烏冬拼火山費城卷物餐🍱 ($88)
火山🌋
辣辣地又幾過癮🤩

日本溫室南瓜沙律 ($55)
南瓜沙律食落去好creamy

醬油烏冬🍲
入面有半隻半熟蛋 腐皮同嗚門卷🍥
幼身嘅烏冬掛到好多醬油汁 啖啖都係醬油味
而且味道唔太濃 岩曬唔鐘意食太鹹嘅朋友仔

手握壽司盛拼豬骨拉麵餐🍱 ($85)
手握壽司盛🍣

豬骨拉麵🍜
同醬油烏冬一樣入面有半隻半熟蛋 腐皮同嗚門卷🍥
豬骨湯味濃 不過拉麵就略為煮得太淋啦😌

黑豚荔枝卷串燒🍡 ($38)
豚肉包住荔枝攞黎做串燒都係第一次聽

網燒牛舌🍢 ($48)
牛舌燒到微燶 再點一點有少少麻油香嘅燒汁
食落又幾香口 味道唔會太鹹太淡岩岩好
不過食落有少少油
可能加返嚿檸檬係隔離 可以擠上去會好啲🍋

• 火山
  • 網燒牛舌
2020-12-23 666 瀏覽
去荃灣買完嘢搵個地方坐低醫下肚,行咗一圈揀咗呢間主打創意卷物嘅日式餐廳,空間寬敞,感覺開揚舒適。食物方面選擇超級多,特別係卷物,簡直可以用花多眼亂嚟形容,反正第一次食,隨意點咗一份沙律、兩款卷物同野菜鍋。龍捲風沙律望落平平無奇,有西生菜、中華沙律、蟹柳、蟹籽同脆片,配上日式醬汁,入口無論味道同口感都好有驚喜。兩款卷物賣相精緻,而且份量好足,絕對唔驚食唔飽。第一款送上嘅卷物係忘不了你,呢個名非常新奇,但入口之後居然令人有啲認同,芒果、炸牛肉同芝士呢個配搭本身就好合襯,加上芥末、沙律同日式醬汁,有齊鹹、甜同辣三種味道,入口層次豐富又帶點刺激,令人食唔停口,好有驚喜!另一款卷物係午夜牛郎,壽司飯加入三文魚、牛油果同芝士,外層裹上薄薄嘅炸漿去炸,更加香口,簡單配上日式沙律醬已經帶出三文魚同牛油果嘅鮮香。野菜鍋算大份,湯底味道清甜,食完沙律同卷物,再整返鍋熱辣辣嘅野菜鍋,成身都暖笠笠。餐廳食物質素唔錯,而且好有創意,特別係卷物,配搭多變有驚喜,令人想食匀咁多款式!

龍捲風沙律

兩款卷物賣相精緻,而且份量好足,絕對唔驚食唔飽。

野菜鍋

野菜鍋
2020-12-21 153 瀏覽
最近放工要買外賣回家食,去到見到呢間新開既日本餐廳,因為我好鐘意食熟食,見佢款式幾多,價錢合理。就決定一試,以下叫左3個人的份量。日本溫室南瓜沙律。南瓜好味,撈埋沙律醬,都甜甜地,幾清新。下面都好多菜,用料新鮮,適合追求健康的人。日式豬頸肉串燒拎到返屋企,至少過左30分鐘,仲係暖的。燒得恰到好處,好香口,味道一流,不過唔好食肉既人,會覺得油膩茄子燒茄子上邊有醬汁,配有櫻花蝦,加埋一齊食,唔會覺得好寡,而且亦有蝦嘅香味,我個人覺得送飯一流火山我見有人推介,就試下。我食到有d辣味,一啖食落去,口感豐富,有蟹柳,有青瓜,有牛油果,有帶子,不過我覺得上面醬料多咗d,少d味道會更好。蜘蛛又係聽到個名改得特別想試吓。呢個整體係好食,就算拎到返屋企,入面既軟殼蟹都未淋整體來說,味道好味,價錢算適中,小食我覺得做得特別出色依家外賣有優惠,我會推介大家試下。

日式豬頸肉串燒

茄子燒

火山

我見有人推介,就試下。

蜘蛛

又係聽到個名改得特別想試吓。
呢個整體係好食,就算拎到返屋企,入面既軟殼蟹都未淋

整體來說,味道好味,價錢算適中,小食我覺得做得特別出色
依家外賣有優惠,我會推介大家試下。
2020-12-20 161 瀏覽
宜家大今日去左荃灣千色滙既一間古今二買外賣,所有外賣餐單9折優惠龍卷風沙律:非常大份,有沙菜,蟹柳,同中華沙律,每款材料份量都好多,每啖口感都一流午夜牛郎:特別的名字,有三文魚,芝士同牛油果,同平時食開既三文魚卷物唔同,呢款係熱既,所以材料加埋好有新鮮感忘不了你:又是一個有心思的菜名,裡面係熟既牛肉,表面用芒果包住,加上沙律醬和芥辣醬,好刺激既口感雜錦天婦羅:有炸蝦,紫薯,秋葵,所有炸粉槳非常適中,唔會成口粉

2020-12-19 170 瀏覽
古今二係觀塘已經十分具人氣,今次佢終於來到荃灣開分店店鋪光線充足好光猛 座位算多可惜現時食肆6時後禁堂食 只能買外賣回家食不過外賣自取有9折 幾抵!!龍卷風沙律沙律有生菜、蟹籽、蟹柳絲、中華沙律同脆片蟹柳絲份量好多,生菜清新爽脆將沙律攪拌進食 口感好豐富呢個前菜健康又美味👍蜘蛛個名好特別 蜘蛛壽司配有青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹 壽司大大舊 軟殼蟹炸得香脆軟殼蟹同牛油果一向絕配 所以呢個配搭冇得輸 啖啖肉 好滋味😍雜錦天婦羅有蝦,迷你日本甜薯同秋葵炸物全部炸得酥脆香口 炸蝦天婦羅外皮鬆化,蝦肉爽脆👍甜薯好好食 外脆內軟 非常惹味😋
古今二係觀塘已經十分具人氣,今次佢終於來到荃灣開分店
店鋪光線充足好光猛 座位算多
可惜現時食肆6時後禁堂食 只能買外賣回家食

不過外賣自取有9折 幾抵!!

龍卷風沙律
沙律有生菜、蟹籽、蟹柳絲、中華沙律同脆片
蟹柳絲份量好多,生菜清新爽脆
將沙律攪拌進食 口感好豐富
呢個前菜健康又美味👍

蜘蛛
個名好特別 蜘蛛壽司配有青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹
壽司大大舊 軟殼蟹炸得香脆
軟殼蟹同牛油果一向絕配 所以呢個配搭冇得輸
啖啖肉 好滋味😍

雜錦天婦羅
有蝦,迷你日本甜薯同秋葵
炸物全部炸得酥脆香口
炸蝦天婦羅外皮鬆化,蝦肉爽脆👍
甜薯好好食 外脆內軟 非常惹味😋
2020-12-16
10 分鐘 (外賣自取)
2020-12-18 148 瀏覽
朋友話想食卷物,就陪佢一齊食啦,抱著無乜特別大期望就入嚟食啦。雖然話食卷物,但我一見到我嘅至愛燒牛舌,當然唔會錯過啦。牛舌都幾大塊,又唔薄,師傅燒嘢嘅手勢又拿捏得剛剛好,牛舌食落好嫩,好淋。三文魚頭湯好大個三文魚頭,啲湯係奶白色嘅,除咗魚頭,亦都有豆腐同旺菜,小小葱同胡蘿蔔。三文魚頭肉質好滑,豆腐食得出應該都係用日本豆腐,豆味好濃,而且用加埋旺菜,令到成個湯底都有陣鮮甜味。煙花火山好大份,好多,估唔到煙花卷物同火山一齊上,視覺效果上已經好IGable了。食材係新鮮嘅,不過如果可以小啲沙律醬會更加好,因為太多醬反而會遮蓋咗三文魚,吞拿魚同帶子嘅味,但總體而言都係好食的。
雖然話食卷物,但我一見到我嘅至愛燒牛舌,當然唔會錯過啦。

三文魚頭湯

煙花火山
2020-12-17 217 瀏覽
疫情之下懶得煮晚餐就要食外賣 食得多真係有D悶今晚就決定搞搞新意思外賣居酒屋野食返屋企嘆金龍卷 ($88)古今二D卷物不嬲都好出色呢款有炸蝦 忌廉芝士 三文魚三樣野加埋唔單止口感好 味道都好好下次試埋其他款先得龍捲風沙律 ($68)呢款沙律賣相同味道我都會俾100分配料好豐富 份量相當多有蟹柳 蟹籽 青瓜絲 羅馬生菜最特別係加埋中華沙律同薯片碎居酒屋點少得串燒同燒物今次叫左3款都唔錯返屋企用Bruno燒一燒返熱黎食網燒牛舌 ($48)一客牛舌有成6片咁多燒完仲好juicy好嫩滑黑豚荔枝卷串燒 ($38豚肉半肥瘦 肉味亦好香 加埋入面粒荔枝一齊食 幾清新茄子燒 ($35)面頭加左好多櫻花蝦原來兩樣野係咁夾鹹鹹香香幾惹味總括黎講呢間古今二好多選擇大家嗌外賣不妨一試~
疫情之下懶得煮晚餐
就要食外賣 食得多真係有D悶
今晚就決定搞搞新意思
外賣居酒屋野食返屋企嘆

金龍卷 ($88)
古今二D卷物不嬲都好出色
呢款有炸蝦 忌廉芝士 三文魚
三樣野加埋唔單止口感好 味道都好好
下次試埋其他款先得

龍捲風沙律 ($68)
呢款沙律賣相同味道我都會俾100分
配料好豐富 份量相當多
有蟹柳 蟹籽 青瓜絲 羅馬生菜
最特別係加埋中華沙律同薯片碎

居酒屋點少得串燒同燒物
今次叫左3款都唔錯
返屋企用Bruno燒一燒返熱黎食

網燒牛舌 ($48)

一客牛舌有成6片咁多
燒完仲好juicy好嫩滑

黑豚荔枝卷串燒 ($38

豚肉半肥瘦 肉味亦好香
加埋入面粒荔枝一齊食 幾清新

茄子燒 ($35)

面頭加左好多櫻花蝦
原來兩樣野係咁夾
鹹鹹香香幾惹味

總括黎講呢間古今二好多選擇
大家嗌外賣不妨一試~
2020-12-15
2020-12-17 86 瀏覽
古今二位於荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3013號舖,位置超級方便,行完千色再去食野。由於疫情關係,6點後禁堂食,所以叫外賣拎返屋企慢慢食,以家外賣自取有9折優惠。自選湯麵拼卷物餐($88)豬骨拉麵豬骨拉麵分湯上,湯底豬骨味濃,拉麵軟硬適中,仲有至愛既流心蛋加洲卷4件&火山卷4件卷物有創意,由其火山卷,火山卷材料豐富,有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳,估唔到牛油果加其他材料,味道又幾夾幾清新,而且卷物上加了大量蟹柳,芝士,堆砌出一座小小火山,口感更有層次。茄子燒($35)茄子上加了大量櫻花蝦,加上了特別的醬汁,平平淡淡的茄子變得更香更惹味。

自選湯麵拼卷物餐($88)
豬骨拉麵

加洲卷4件&火山卷4件

茄子燒($35)

2020-12-15 122 瀏覽
之前係官塘店已經好想食,近排都冇時間去官塘,知道荃灣開了分店,即刻去叫外賣拎返屋企食。餐牌好多款式,有定食、拉麵、丼飯、便當、小食,特色卷物等等,價錢合理。手握壽司盛拼自選湯麵壽司有醋青魚、火炙左口魚、吞拿魚、劍魚、三文魚、油甘魚壽司,壽司飯和醋比例剛好,不會一夾就散,刺身新鮮。醬油烏冬-欣賞佢湯同烏冬分開,返到屋企都唔會浸到淋晒串燒拼-有4串炭燒雞肉、2串冬菇、1串豬頸肉冬菇加上了照燒汁,好入味,另外豬頸肉厚肉爽口。

手握壽司盛拼自選湯麵

壽司有醋青魚、火炙左口魚、吞拿魚、劍魚、三文魚、油甘魚壽司壽司飯和醋比例剛好,不會一夾就散,刺身新鮮。

醬油烏冬-欣賞佢湯同烏冬分開,返到屋企都唔會浸到淋晒

串燒拼-有4串炭燒雞肉、2串冬菇、1串豬頸肉

冬菇加上了照燒汁,好入味,另外豬頸肉厚肉爽口。
2020-12-15 92 瀏覽
朋友話荃灣開咗間好有創意嘅壽司卷物餐廳所有卷物壽司都有別名如果唔係睇住幅圖,唔知以為我真係食緊啲千奇百怪嘅嘢因為有限聚令嘅緣故,所以最後我哋見食得太趕,就不如買外賣返屋企食.✅金龍卷🐉是由芝士、炸蝦🍤三文魚而成既,食落有炸蝦嘅香脆口感,三款之中我最鍾意食呢個。.✅火山🌋青瓜🥒牛油果🥑蟹柳、帶子當中份量最多嘅就好似係佢、我覺得牛油果感覺就好似食緊三文魚、但係營養價值就高好多,其實一個人食晒夜瞓都有大半飽了。.✅蜘蛛🕷️而蜘蛛其實主打就係軟殼蟹卷,佢哋真係創意十足。.✅黑豚肉荔枝卷串燒荔枝中和左豚肉嘅油膩感,食落口多一陣清甜味道。.✅網燒牛舌是偏向厚切既牛舌,外面焦香,而內裏顏色粉嫩,食落爽口彈牙,調味十足!讚
朋友話荃灣開咗間好有創意嘅壽司卷物餐廳
所有卷物壽司都有別名

如果唔係睇住幅圖,唔知以為我真係食緊啲千奇百怪嘅嘢

✅金龍卷🐉

✅火山🌋
青瓜🥒牛油果🥑蟹柳、帶子

✅蜘蛛🕷️
而蜘蛛其實主打就係軟殼蟹卷,佢哋真係創意十足。
✅黑豚肉荔枝卷串燒
荔枝中和左豚肉嘅油膩感,食落口多一陣清甜味道。

✅網燒牛舌