2022-06-13 634 瀏覽
呢間餐廳越開越多分店 個人最推介就係佢個乳豬卡邦尼意粉🍝將港式嘅乳豬 再加西式卡邦尼意粉 出奇地夾 有驚喜!乳豬外皮好香脆 意粉好creamy 仲有好多蘑菇片同煙肉 真係幾好食😋
友利冰室港式茶餐廳乳豬卡邦尼意粉 $68乳豬非常好食,皮脆肉厚,肥瘦均勻,好有肉汁,再加卡邦尼好邪惡,但係好好食!卡邦尼都足料!豉油無骨雞飯 $58個豉油好啱送飯,雞肉好滑好入味!送飯真係一流!椒鹽燒賣 +$8椒鹽花枝丸 +$6忌廉蟹肉薯餅 +$8啱啱炸起好香口!奶茶有茶味,唔會好甜!滑!檸檬伯爵茶原來好夾好有驚喜!好清新好飲!友利冰室 x 勿當奴 (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 place 2期1樓109號舖星期一至日11:00-21:30
友利冰室
港式茶餐廳

乳豬卡邦尼意粉 $68

豉油無骨雞飯 $58
個豉油好啱送飯,雞肉好滑好入味!送飯真係一流!

椒鹽燒賣 +$8
椒鹽花枝丸 +$6
忌廉蟹肉薯餅 +$8
啱啱炸起好香口!

奶茶
有茶味,唔會好甜!滑!

檸檬伯爵茶
原來好夾好有驚喜!好清新好飲!

友利冰室 x 勿當奴 (荔枝角)
荔枝角長順街15號D2 place 2期1樓109號舖
星期一至日
11:00-21:30
  • 豉油無骨雞飯
2022-05-31 1286 瀏覽
相信大家也會試過同一時間想吃多款菜色吧!可是又不會經常吃自取餐,也不會經常有派對或聚餐,想滿足一下這個貪心的慾望,fusion菜的確是一個好選擇;但假如是一間混合港式茶餐廳、燒味店、快餐店跟西餐廳集於一身(不是美食廣場啊)的餐廳,我想絕對可以同步滿足多個對吃的慾望乳豬卡邦尼意粉 $68(轉套餐 +$18起)乳豬卡邦尼意粉,這個看似風馬牛不相及的配搭,聽說有不少朋友都是因為這道菜慕名而來,竟然能夠在餐廳上出現還要是招牌菜,看著也嘖嘖稱奇店家用上港式到不得了的乳豬件,配西式的卡邦尼意粉,搞鬼又創新,由於這次是外帶關係,一早有心理準備會吃到已變成腍身的乳豬皮;果然不出所料,外皮偏軟偏腍,肥膏太多,都沒有吃到肉來,幸好有一包乳豬醬料讓我還意識到自己正在吃乳豬!加上只有三件而已,想多吃也沒法子至於那個卡邦尼意粉,採用偏向美式的忌廉汁做基調,加入煙肉、蘑菇、洋蔥、淡忌廉等配料,醬汁濃稠幼滑,意粉完全把醬汁掛上,味道正常發揮,略嫌黑椒味太濃不太喜歡 ,沒說得出太好吃問題來了,各自吃乳豬跟意粉在我來說是沒有問題的,不過兩者放在一起的話,對我來說就是半點化學作用也沒有,就是在卡邦尼意粉上放了三件乳豬件而

乳豬卡邦尼意粉 $68(轉套餐 +$18起)
問題來了,各自吃乳豬跟意粉在我來說是沒有問題的,不過兩者放在一起的話,對我來說就是半點化學作用也沒有,就是在卡邦尼意粉上放了三件乳豬件而已,是因為外帶的關係嗎?我也不曉得呢

店家主打港式燒味,除以上款式外還是有不少中式小菜、西式主食等,但其實這店另一款備受追棒的,卻是幾款的「勿當奴餐」,不少食客也稱讚店家的麵包餐比某快餐店供應的還要出色跟足料,看來下次我要再點一份來吃吃看!
2022-04-09
2022-05-30 536 瀏覽
呢間快餐店係集合晒港式、西式、快餐店於一身最吸引係佢個乳豬卡邦尼意粉🍝估唔到呢個fusion嘅配搭又幾好食😋個乳豬皮好脆卜卜 意粉好掛汁 卡邦尼醬食落好creamy 同個乳豬味有幾夾!!
呢間快餐店係集合晒港式、西式、快餐店於一身
2022-05-15 1402 瀏覽
🐷 友利冰室x勿當奴 🍟經過上次上友利雜貨店website搶唔到真空叉燒嘅關係過咗幾日有時間決定狗衝去堂食好掛住佢哋個叉燒滑蛋飯 同 友記Burger又可以食港式嘢 又可以食Fusion菜真係一次過滿足兩個願望終於食到熱辣辣嘅叉燒滑蛋飯我老細話唔夠肥叉燒半肥瘦最好食雖然佢個叉燒睇落好瘦食落又好腍又有叉味啲燈光影到成碗野好似閃閃發光咁啲叉燒汁份量岩岩好撈埋個飯食真係好好食呀仲配左個養生湯飲唔怪之得Ivy So 都黎食啦(*゚▽゚*)
🐷 友利冰室x勿當奴 🍟

啲燈光影到成碗野好似閃閃發光咁
啲叉燒汁份量岩岩好撈埋個飯食
真係好好食呀
仲配左個養生湯飲
唔怪之得Ivy So 都黎食啦(*゚▽゚*)
叉燒滑蛋飯
2022-05-13 1117 瀏覽
是日同朋友行行下街想食返個tea,跟住見到好得意嘅勿當奴叔叔,就決定試吓呢間友利x 勿當奴。結論係如果你好想食某間M字頭嘅連鎖漢堡店,呢間一定可以滿足到你🤡🍔魚柳包餐 $48我同朋友不嬲都中意食魚柳包🤡呢度嘅比M記魚柳包起碼大1/3。魚柳仲脆脆哋嘅,醬都好足夠,口感夠濕潤。但略嫌太多醬,感覺完全蓋過咗魚柳同芝士嘅味。Personally真係覺得佢同M記exactly一樣🤡,不過份量多啲足料啲/個餐包埋薯條🍟 ,係扭紋果種,仲好熱好脆,正👍🏻仲包汽水,加$8可以轉自家製飲品或熱飲️。🧇忌廉蟹肉薯餅(跟餐加配$8)呢個一般,蟹肉有啲腥,唔建議特登加$8食🍗脆香雞翼 (跟餐加配$16)睇menu應該得2隻,唔知點解多咗2隻香辣雞翼。脆香雞翼夠曬香口,另外兩隻都好夠辣,入面嘅雞肉又唔會好乾。特別一提嘅係所有嘢食送到上枱仲係好夠熱🔥🔥,唔係涷冰冰❄️,推介比好想食快餐/平價burger嘅人,物有所值。

🍔魚柳包餐 $48
魚柳包餐

個餐包埋薯條🍟 ,係扭紋果種,仲好熱好脆,正👍🏻
薯條
魚柳包餐

仲包汽水,加$8可以轉自家製飲品或熱飲️。

🧇忌廉蟹肉薯餅(跟餐加配$8)
呢個一般,蟹肉有啲腥,唔建議特登加$8食

🍗脆香雞翼 (跟餐加配$16)
脆香雞翼

推介比好想食快餐/平價burger嘅人,物有所值。
2022-05-08
薯條
魚柳包餐
Dinner · 二人餐 / 1981主食+1意粉/飯+2飲品三重芝士辣味脆雞即叫即焗 連埋個焗盤出嚟 保證熱辣辣外表焗到脆卜卜 雞肉juicy嫩滑加埋芝士一齊食超惹味 仲有得拉絲打卡原條鰻魚炒飯鰻魚味道中規中矩 但炒飯竟然有好大驚喜醬汁炒得好均勻 米飯粒粒飽滿仲加咗西芹青椒等蔬菜 感覺健康得嚟又好食——————————————————推介度: 7.5/10——————————————————觀塘駿業街中海日升中心地下HJK號旺角太子始創中心地庫 B2-6新蒲崗康強街23號地下荔枝角 D2 Place 二期109號舖——————————————————
Dinner · 二人餐 / 198

旺角太子始創中心地庫 B2-6
新蒲崗康強街23號地下
荔枝角 D2 Place 二期109號舖

2022-05-08 568 瀏覽
📍想食快餐 想食麥當勞 其實都仲有其他選擇嘅100%還原 仲要好食咗 魚柳包即叫即做 外皮仲係脆 而且落咗好多沙律醬 食落好惹味!薯條係粗薯條 炸得夠脆已經好加分😻😻除咗burger 仲有意粉同港式常餐 選擇更多 價格$42-$70都算合理
📍

想食快餐 想食麥當勞 其實都仲有其他選擇嘅

薯條係粗薯條 炸得夠脆已經好加分😻😻

之前都幫襯過友利幾次💛最近去開D2 place又再去幫襯下貪佢夠平靚正嘛之前幾次我都係食佢啲勿當奴快餐今次難得可以堂食所以就試下啲新嘢乳豬卡邦尼$68係佢嘅招牌之一意粉個醬汁煮得好好味好濃芝士味又夠多汁可以撈曬成個意粉又唔會覺得太乾另外乳豬有4件個皮都仲卜卜脆喎,但如果外賣就未必脆喇所以記得趁熱食呀!提提個意粉係冇飲品架,想飲就要加$8喇叫咗個豬柳強餐再加啲小食(有炸燒賣、脆香雞翼)薯條佢係波浪薯條嚟快餐嚟講佢好味過M記頭嗰間好多倍啦而且所有嘢都係熱辣辣唔係整好曬放埋一二邊再上枱俾你所以啲薯條係好脆好好味不過由於我太飽都冇食到啲小食所以冇得comment 喇
之前都幫襯過友利幾次💛

意粉個醬汁煮得好好味
好濃芝士味又夠多汁
可以撈曬成個意粉又唔會覺得太乾
另外乳豬有4件
個皮都仲卜卜脆喎,但如果外賣就未必脆喇
所以記得趁熱食呀!
提提個意粉係冇飲品架,想飲就要加$8喇
豬柳強餐

叫咗個豬柳強餐再加啲小食(有炸燒賣、脆香雞翼)
薯條佢係波浪薯條嚟
快餐嚟講佢好味過M記頭嗰間好多倍啦
而且所有嘢都係熱辣辣
唔係整好曬放埋一二邊再上枱俾你
所以啲薯條係好脆好好味
不過由於我太飽都冇食到啲小食所以冇得comment 喇
乳豬卡邦尼
  • 豬柳強
今日終於嚟到試呢間超人氣黃店,今日特登走出荔枝角買嘢,再去試呢間超人氣黃店,聽講最出名係個叉燒煎蛋飯。去到係收銀處買完野食就坐低等,店員會拎過嚟,飲品就自己拎。叫咗最出名嘅叉燒煎蛋飯 $58一上枱好大塊蛋,係雙蛋撥開蛋,就見到叉燒,有6塊左右,都幾大塊,唔算薄大約係3分肥7分瘦食落唔算太肥,但都幾軟熟,唔會太硬或太鞋飯就有啲乾,冇乜汁鮮茄焗厚切豬扒飯 $68超級多蕃茄,好多蕃茄粒,都幾酸面頭焗嗰塊芝士好香好食豬扒已經切好咗粒狀或者條狀,幾方便豬扒真係幾厚切,幾有口感,有d位比較肥+$12有個豬柳強熱辣辣好食,有啲迷你+$8有樽仔奶茶,都ok再外賣個乳豬卡邦尼意粉乳豬係完全唔脆的,意粉唔錯總結野食都唔錯,價錢唔算貴,味道唔錯,幾大份
去到係收銀處買完野食就坐低等,店員會拎過嚟,飲品就自己拎。

叫咗最出名嘅叉燒煎蛋飯 $58
一上枱好大塊蛋,係雙蛋
撥開蛋,就見到叉燒,有6塊左右,都幾大塊,唔算薄
大約係3分肥7分瘦
食落唔算太肥,但都幾軟熟,唔會太硬或太鞋
飯就有啲乾,冇乜汁

鮮茄焗厚切豬扒飯 $68
超級多蕃茄,好多蕃茄粒,都幾酸
面頭焗嗰塊芝士好香好食
豬扒已經切好咗粒狀或者條狀,幾方便
豬扒真係幾厚切,幾有口感,有d位比較肥

+$12有個豬柳強
熱辣辣好食,有啲迷你

+$8有樽仔奶茶,都ok
樽仔奶茶

再外賣個乳豬卡邦尼意粉
乳豬係完全唔脆的,意粉唔錯
乳豬卡邦尼意粉

總結野食都唔錯,價錢唔算貴,味道唔錯,幾大份

2022-04-22
豬柳強
讚1 乳豬carbonara係幾好味下,乳豬皮脆,肉燒得入味,唔會成層肥膏咁,carbonara意粉幾煙韌,凍咖啡幾滑彈1 環境有啲逼,今時今日就有啲淆2 上菜都的確有啲慢

1 環境有啲逼,今時今日就有啲淆
2 上菜都的確有啲慢
《乳豬卡邦尼意粉》HK$68 🍝金黃色嘅carbonara睇落都知道味道非常濃郁,食落亦都好creamy同smooth,加上crossover港式燒味絕對係食出另一番風味!個乳豬醬同個意粉意外地夾!可惜乳豬嘅份量比想像中少,同埋如果乳豬皮更加脆口就好喇,但整體嚟講都好唔錯!-《巨無罅餐 Big Gap》HK$48 🍔🍟🥤對於已經有一年半沒食過某美式快餐嘅為食妹嚟講,好開心可以喺度食到一個更好味Burger!美國漢堡扒更有牛味,同埋個千島醬都好正!-溫馨小提示💕:由於呢度嘅漢堡牛扒係長方形而唔係圓形,形狀不一嘅情況下加添咗食Big Gap嘅難度!所以如果大家想堂食的話,記得注意一下啦!🙊
《乳豬卡邦尼意粉》HK$68 🍝
《巨無罅餐 Big Gap》HK$48 🍔🍟🥤
2021-06-07
5 分鐘 (堂食)
2022-04-02 1520 瀏覽
而間餐廳本身主打港式燒味💛係D2place既分店, 就大玩gimmick🤣裝修、餐牌設計 同 菜式都玩味十足🤪用茶記既價錢就可以食到中西合壁快餐🍽🔸乳豬卡邦尼意粉 ($68)係餐廳既招牌菜之一🍝 意粉幾好食既😋卡邦尼汁係偏向美式既忌廉汁, 夠濃稠夠creamy~再配上佢既招牌燒味, 都幾搞笑😂不過乳豬得三件, 仲要超肥😫😫 🔸豉油無骨雞飯 ($58)雞肉皮滑肉嫩, 亦好入味, 連墊底菜心都入曬味😂不過略嫌咸左dd🙈餐廳除左有燒味crossover西餐, 仲有老「勿」餐, 真係玩味十足🤣價錢合理, 味道中規中矩, 唔錯既~ 支持下小店💛評分: ⭐️⭐️⭐️
而間餐廳本身主打港式燒味💛
係D2place既分店, 就大玩gimmick🤣
裝修、餐牌設計 同 菜式都玩味十足🤪
用茶記既價錢就可以食到中西合壁快餐🍽
乳豬卡邦尼意粉

🔸乳豬卡邦尼意粉 ($68)
係餐廳既招牌菜之一🍝 意粉幾好食既😋
卡邦尼汁係偏向美式既忌廉汁,
夠濃稠夠creamy~
再配上佢既招牌燒味, 都幾搞笑😂
不過乳豬得三件, 仲要超肥😫😫
乳豬卡邦尼意粉

🔸豉油無骨雞飯 ($58)
雞肉皮滑肉嫩, 亦好入味,
連墊底菜心都入曬味😂
不過略嫌咸左dd🙈
豉油無骨雞飯

餐廳除左有燒味crossover西餐,
仲有老「勿」餐, 真係玩味十足🤣
價錢合理, 味道中規中矩, 唔錯既~
支持下小店💛
評分: ⭐️⭐️⭐️
2022-03-31 969 瀏覽
老公找到乳豬卡邦尼意粉,話想去試吓!gogogo!可能平日人流唔多餐廳亦都唔滿座,去到門口先order付款,之後夥計會送到面前!飲品全部都係樽裝,我叫咗個檸檬伯爵茶(薄荷葉)期待好特別,原來係凍檸茶😆食物水準不錯,本人就點左冬陰功意粉,味道濃郁亦都唔算太辣!老公就點左凍奶茶可惜佢話好甜!另外亦都加咗雞翼!講真食物質素真係唔錯價錢亦都平!所以特登揸車嚟幫襯都值得!商場最低消費兩小時!滿$300有泊車優惠!可以夾兩張單!一期消費亦都可以!建議有小動物嘅可以去一期,因為有間寵物用品店,一定買夠免泊車😆
2022-03-29 782 瀏覽
間唔中去D2 place,都見有間gimmick 黃店餐廳幾多人幫襯,經過見人唔多,就坐低試吓😚 係門口點完餐,就可以係雪櫃自助拎餐飲,再搵位坐,之後會有人送餐過來。而店裡面牆身裝修亦充滿特色(香港人明架啦☂️)食物方面幾有特色,竟然有乳豬卡邦尼意粉🤣 我地分別點左:🐙芥末八爪魚炒意粉 $68呢個食落有驚喜✨ 芥末味濃,八爪魚份量比想像中多,食極都有👍🏻 加埋蘆筍、紫菜,味道唔錯😚 (如果喜愛食芥末八爪魚軍艦,一定鍾意食🤣🤣🤣)🐟白汁海鮮焗飯 $68賣相唔錯,焗得金黃金黃🤤 海鮮都幾多,有蝦有青口有魚有八爪魚,唔會好似求其俾啲蟹柳就當海鮮👍🏻 食完夠哂飽肚!跟餐+$8就可以揀自家制飲品:富士山蘋果伯爵茶、樽仔奶茶。🍎蘋果伯爵茶清清地,唔會過甜。奶茶亦都水準之內👍🏻聽聞佢地燒味唔錯,下次要試吓佢地叉燒飯同乳豬卡邦尼先😚😚

食物方面幾有特色,竟然有乳豬卡邦尼意粉🤣 我地分別點左:

🐙芥末八爪魚炒意粉 $68

🐟白汁海鮮焗飯 $68

聽聞佢地燒味唔錯,下次要試吓佢地叉燒飯同乳豬卡邦尼先😚😚
2022-03-16
午餐