2022-11-05 505 瀏覽
· 美國殼飼叉燒煎蛋飯 / $58同平時嘅叉燒有少少唔同,冇特別分肥/瘦/半肥瘦叉燒,望落似瘦叉燒,但一啲都唔韌,好厚肉,啖啖肉,蜜汁夠甜!唔好以為得咁少舊,隻雞蛋下面仲鋪咗好幾舊,最後係太飽食唔晒,可想而知份量唔少的,雞蛋用日本蛋👍🏻· 乳豬卡邦尼意粉 / $88乳豬好味,皮脆肉嫩,3舊唔夠🥹不過卡邦尼意粉較一般,汁唔夠結身,掛唔到汁,同埋較淡味,但以冰室嚟講,還算可以接受,另外發現隱藏食法,我撈咗椒鹽燒賣嘅椒鹽粒粒落意粉,辣辣哋幾好食🤣。· 花枝丸 / 脆香雞翼 / 椒鹽燒賣花枝丸淋咗蜜糖,彈牙,好味😋脆香雞翼同椒鹽燒賣就冇太大特別。總結:2款燒味都幾出色!!
· 美國殼飼叉燒煎蛋飯 / $58

· 乳豬卡邦尼意粉 / $88

· 花枝丸 / 脆香雞翼 / 椒鹽燒賣

總結:2款燒味都幾出色!!
2022-10-28 560 瀏覽
點解叫佢做飯堂?因為每一次去到荔枝角 我都諗起呢一間無論同朋友一齊 定係自己一個 我都會食呢間真心抵食又好食😋.中式又得 西式又有每次都揀到啲唔同嘅嘢食所以每次都可以有啲新鮮感就算同朋友食 都一定有野啱大家食既.今次我就揀左吉牛丼某啲原因 冇再去連鎖店食牛肉飯估唔到連友利都有驚喜醬汁味道直頭99%相似.牛肉仲要大大塊 份量又多溫泉蛋食落口有甜度撈飯一流🤣🤣🤣飯係用左珍珠米 每粒飯都有汁食得好開心😍一定再訪
點解叫佢做飯堂?
因為每一次去到荔枝角 我都諗起呢一間
一定再訪
2022-10-09
午餐
2022-10-23 628 瀏覽
今日難得去荔枝角果邊做野,可以食返好耐冇食過既友利冰室啦,佢既分店都開係偏工業區地方🏗所以難得有機會試到真係開心,去到D2 place就見到特色勿當奴叔叔帶路💗 見到門面就知佢地依然堅持信念💛而且對面仲有友利雜貨店,食完野去幫襯仲有小小優惠,入面有唔少本土出產既生活用品同食品💪 午餐有齊意粉、焗飯同日式咖哩蛋包飯📒另外仲有茶記常餐、漢堡包同埋燒味飯,呢種中西日remix既餐廳真係香港都少見 跟餐加$8就可以有靚靚樽仔飲品🧋唔止有奶茶咖啡,仲有菊花茶同洛神花茶呢d健康飲品 今日試咗日式咖哩吉列豚肉蛋包飯($68) 加配洛神花茶($8)🥰 日式咖哩有獨特既甜味,當中有帶點微辣送飯一流,旋風滑蛋夠滑溜😋唯一美中不足係飯底唔係茄汁炒飯,洛神花茶唔會太甜,飲落幾順喉 豚肉炸得外脆內juicy🥩一口咬落去好滿足,配埋旁邊既沙律唔會覺得膩

2022-10-12
2022-10-19 497 瀏覽
其實食落去嘅還好 個包嘅肉都幾juicy 食落幾C伏。如果個包有熟翻冇咁濕嘅話就更加好啦。但係有個美中不足之處 餐牌張圖整到個巨無罅咁大,但實質上得個拳頭咁大。叫得做巨無罅但係就同實物有咁嘅差距,感覺上好誤導。
2022-10-19
15 分鐘 (堂食)
2022-10-14 602 瀏覽
位於荔枝角D2 place嘅呢間勿當奴,次次去都滿座嘅。先購買食物再入座嘅,食物款式都好特別有乳豬卡邦尼、荷葉焗意粉等等。但我就試下啲basic嘢先😂美國穀飼叉燒煎蛋飯同炒蛋飯。叉燒好大塊亦燒得香口,蜜汁甜甜哋。煎蛋、炒蛋好襯個叉燒就唔洗特別講,最欣賞係個豉油汁,令到個飯更加生色不少。$58叉燒同飯嘅份量好多,非常抵食!美國穀飼叉燒煎蛋飯 ($58)美國穀飼叉燒炒蛋飯 ($58)呢個餐廳嘅佈置得好生動,仲有得儲mee積分,推介大家試下啦!

美國穀飼叉燒煎蛋飯 ($58)
美國穀飼叉燒炒蛋飯 ($58)
2022-10-12 472 瀏覽
記得嗰晚同朋友一齊去食飯,見間餐廳嘅設計咁有信念就諗住入去試下,價錢上都唔算太貴,所以就叫咗個叉燒炒蛋飯,食落味道整體係普通唔算太有特出嘅地方,叉燒比較普通,冇燒味檔嗰種燒得好入味嘅感覺,因為叉燒炒蛋飯嘅重點係叉燒,所以我只能夠話餐廳嘅設計幾好🤩
2022-09-28
2022-10-12 406 瀏覽
咁啱經過, 有朋友話去食,咪試下食物唔錯不過店內太政治只一面倒支持唔明唔使安心出行,商場無理會,咁奇?我唔見有放寬措施店員態度唔錯,可讚涼茶質素唔錯,如有熱供應,更好
咁啱經過, 有朋友話去食,咪試下

食物唔錯

不過店內太政治

只一面倒支持

唔明唔使安心出行,商場無理會,咁奇?

我唔見有放寬措施

店員態度唔錯,可讚

涼茶質素唔錯,如有熱供應,更好

2022-10-12
下午茶
2022-09-29 757 瀏覽
套餐抵食又好食😋還包2人飲品牛柳肉味不錯但沙律如果能配搭小小酸酸哋嘅沙律汁會更好現在只能點牛扒的燒汁,當無咁乾哽草草😂黑松露鵝肝意粉香味濃郁2人食份量剛剛好,是晚市心水飯堂之一,不時回訪!

套餐抵食又好食😋
還包2人飲品
牛柳肉味不錯

但沙律如果能配搭小小酸酸哋嘅沙律汁會更好
現在只能點牛扒的燒汁,當無咁乾哽草草😂

黑松露鵝肝意粉香味濃郁
2人食份量剛剛好,

是晚市心水飯堂之一,不時回訪!
2022-09-25 792 瀏覽
同我家肥妹來@yauleibistro 食個 Burger Meal.十卜嘛!可能我下午4:30左右來,所以唔洗等位,不過我都見到好多枱都已經擺咗Reserve Sign,見到網上面都話平時夜晚都要等位架! 🔮將軍噢堡TKO 配薯條burger 未至於好juicy 不過個燒烤source 同個猪柳扒味道配搭剛剛好,個包裝紙十分欣賞呀! burger餐可以追加炸物小食,🔮脆香雞翼 +$16🔮椒鹽燒賣 +$8🔮炸蜜糖花枝丸 +6即叫即炸,味道香口,港式小食,不過不失 🔮自家特飲或花茶 +8店家特飲都係部都係自家制,一支支放好係個雪櫃,買完個餐就自己去拎,我就加咗落神花茶,清熱養顏丫嘛!

🔮將軍噢堡TKO 配薯條

burger餐可以追加炸物小食,

🔮脆香雞翼 +$16
🔮椒鹽燒賣 +$8
🔮炸蜜糖花枝丸 +6
即叫即炸,味道香口,港式小食,不過不失

🔮自家特飲或花茶 +8
脆香雞翼
椒鹽燒賣
炸蜜糖花枝丸
2022-09-25 448 瀏覽
友利冰室 x 勿當奴係一間好得意嘅餐廳,除左牆上嘅插畫好吸引之外,佢嘅菜式平凡得黎又有那麼的一點特別 😂 除左玩味嘅勿當奴餐之外,我覺得乳豬卡邦尼都幾吸眼球 😆乳豬卡邦尼意粉乳豬都幾香脆,咁好味嘅乳豬得三塊其實唔係好夠喉 🙈個卡邦尼就夠 creamy,但其實佢地又唔會有好特別嘅化學作用 😂 但我覺得幾得意,有 gimmick 得黎其實味道都幾好!自家飲品系列今次試左檸檬伯爵茶同埋富士山蘋果伯爵茶,個茶底都幾香,難得嘅係香得黎唔會太甜,而且個貼紙好可愛 😍其實佢嘅勿當奴餐都好食,薯條好香脆 🤤 同場仲試左炸燒賣,好一樣都係好香脆!佢地嘅炸物處理得好好 👍🏻

乳豬卡邦尼意粉
乳豬都幾香脆,咁好味嘅乳豬得三塊其實唔係好夠喉 🙈

自家飲品系列

2022-09-24 397 瀏覽
之前食過乳豬卡邦尼覺得還好仲想俾呢間餐廳多次機會,所以就食返個穩陣啲、多人推介嘅飯✨美國叉燒炒蛋飯 ($58) ●●●●○絕對好食過之前試嘅乳豬卡邦尼!🤖炒蛋較薄,不過仍然做到每啖飯都有少少蛋痴住嘅效果🖖🏻叉燒肥瘦均勻,算切得厚,甜甜地 老土啲講,加薑蔥絕對係神來之筆🪄因為成個飯整體調味偏甜,差噉啲豉油嘅鹹香味 所以個味未係最合我心意🤔撈飯啲薑蔥就好啲另外都要讚呢個飯嘅份量非常多,下次再食一定要叫少飯^_^
之前食過乳豬卡邦尼覺得還好
仲想俾呢間餐廳多次機會,所以就食返個穩陣啲、多人推介嘅飯✨

美國叉燒炒蛋飯 ($58) ●●●●○
另外都要讚呢個飯嘅份量非常多,下次再食一定要叫少飯^_^
2022-09-22 351 瀏覽
港版M記,每次去都好多人係門口排隊!漢堡包🍔嘅選擇同M記冇異,味道都ok❤️而且店員幾nice,會主動同客人傾吓計!不過可能餐廳太多人,所以環境上都會有少少吵😅😅😅
2022-09-20 310 瀏覽
本來不知道這間店,朋友極力推薦就來一戰吧隱藏在髮廊裡的茶餐廳,位置非常特別😂🍽咸鴨蛋蒸肉餅飯/盅頭飯非常講究飯粒,要粒粒分明才是讚的盅頭蒸飯映的飯粒不會讓人失望😝加上軟軟的肉餅,再加上咸蛋黃😋好吸引啊🥳🥳咸蛋黃如果濕一點點就是大滿貫😍😍😍⁡🍽奶油豬/映的奶油豬可以說是會爆漿的奶油豬抹奶油完全不手軟,整個把他塗滿!真的是要瘋了🤪咬下去全部奶油流出來真的想再來幾份😍⁡🥤凍檸水/因為奶油豬吃到嘴巴滿滿的奶油來杯凍檸水剛好欸!如果大家喝膩了奶茶凍檸茶可以試試看喔!會比較清爽😌(喝之前記得要把檸檬戳爛!)⁡又一個必須再訪的店啦!謝謝我的朋友🥳映真的非常的讚!大家一定要去試試看不吃會後悔的那種😆HKfoodie我們下次見喔!這次的照片有點不好意思,因為蒸飯要等一下子沒辦法來個大合照🤣🤣奶油豬太吸引只好先嗑了😅⁡ #茶餐廳 #奶油豬 #盅頭飯"
本來不知道這間店,朋友極力推薦就來一戰吧

隱藏在髮廊裡的茶餐廳,位置非常特別😂
🍽咸鴨蛋蒸肉餅飯/
盅頭飯非常講究飯粒,
要粒粒分明才是讚的盅頭蒸飯
映的飯粒不會讓人失望😝
加上軟軟的肉餅,再加上咸蛋黃😋
好吸引啊🥳🥳
咸蛋黃如果濕一點點就是大滿貫😍😍😍

🍽奶油豬/
映的奶油豬可以說是會爆漿的奶油豬
抹奶油完全不手軟,整個把他塗滿!
真的是要瘋了🤪咬下去全部奶油流出來
真的想再來幾份😍

🥤凍檸水/
因為奶油豬吃到嘴巴滿滿的奶油
來杯凍檸水剛好欸!
如果大家喝膩了奶茶凍檸茶
可以試試看喔!會比較清爽😌
(喝之前記得要把檸檬戳爛!)

又一個必須再訪的店啦!謝謝我的朋友🥳
映真的非常的讚!大家一定要去試試看
不吃會後悔的那種😆
HKfoodie我們下次見喔!

#茶餐廳 #奶油豬 #盅頭飯"
一直都想試友利冰室 x 勿當奴,因為每次都被朋友拍的照片吸引了。剛好這天會去D2 place就決定來吃過下午茶。在門面其實已經看到可愛風格的插畫,店內更是滿滿的一面牆!除了可愛的插畫外,連食物名稱也一樣很盞鬼 😊🍔豬柳強配薯條及汽水 ($42) - 不飲汽水轉其他要加錢,我轉了熱奶茶 (+$8)奶茶是自己按機,已經加好糖那種,平時奶茶不加糖會覺得甜。餐品的包裝很可愛!味道相似度也極高。包質感很軟熟的,中間那塊豬柳亦不會太鹹。波浪型薯條都夠熱夠脆身。🐔冚家雞配薯條及汽水 ($42) - 朋友點這個,覺得對比我點的豬柳強和另外一個朋友點的飯偏貴。加錢可以配燉湯 - 花膠螺頭燉雞 (+$28)🧀芝牛丼 ($58) - 滿滿的芝士,份量都大的。朋友飲品轉了樽仔奶茶 (+$8) 都是偏甜一些。
剛好這天會去D2 place就決定來吃過下午茶。
在門面其實已經看到可愛風格的插畫,店內更是滿滿的一面牆!
除了可愛的插畫外,連食物名稱也一樣很盞鬼 😊

🍔豬柳強配薯條及汽水 ($42)
不飲汽水轉其他要加錢,我轉了熱奶茶 (+$8)
奶茶是自己按機,已經加好糖那種,平時奶茶不加糖會覺得甜。
餐品的包裝很可愛!味道相似度也極高。

🐔冚家雞配薯條及汽水 ($42)
朋友點這個,覺得對比我點的豬柳強和另外一個朋友點的飯偏貴。
加錢可以配燉湯 - 花膠螺頭燉雞 (+$28)

🧀芝牛丼 ($58) - 滿滿的芝士,份量都大的。
朋友飲品轉了樽仔奶茶 (+$8) 都是偏甜一些。
芝牛丼
題外話/補充資料: 話說同一張枱一定要一張單付款。 是因為雖然先付款後找座位坐,但店員上餐,分單會麻煩? 食物味道還不錯,如果飲品不是已加糖會更好。
2022-09-03
2022-08-27 954 瀏覽
星期六睇戲前去友利食個午餐,要排隊入,落完單比完錢埋位坐,野食係好食嘅,但一食完就即刻2個人黎收碟,野飲未飲完都冇用,會有人開聲叫你離開,半個鐘都冇就比人趕走。其實你限時冇所謂,你咪入座時講限幾耐囉,況且我未飲完野🙄大家想坐耐dd嘅話記住食慢d🤡乳豬卡邦尼-意粉幾creamy, 食完都幾濟豉油冇骨雞飯- 雞份量吾少,味都幾好椒鹽燒賣-4粒,味道ok炸花枝丸-得2粒,搽咗蜜糖,ok la野食吾係話最平,但甘樣趕客,我就唔會再幫襯
其實你限時冇所謂,你咪入座時講限幾耐囉,況且我未飲完野🙄

大家想坐耐dd嘅話記住食慢d🤡

乳豬卡邦尼-意粉幾creamy, 食完都幾濟
豉油冇骨雞飯- 雞份量吾少,味都幾好
椒鹽燒賣-4粒,味道ok
炸花枝丸-得2粒,搽咗蜜糖,ok la

野食吾係話最平,但甘樣趕客,我就唔會再幫襯

2022-08-27
10 分鐘 (堂食)
午餐