2022-01-22 72 瀏覽
叄瘋☕️🍝又黎到南區最高質既Cafe — 叄瘋啦門面喺落地大玻璃窗用白底刻字寫住叄瘋一邊係休閒木系裝修都坐得幾舒服泰式紅咖喱鴨胸意粉 ($78)一開始以為呢個味會好奇怪但係超級勁好食呀鴨胸厚薄適中紅咖喱有少少辣最正係嗰個九層塔味一咬落去個味出曬黎而啲意大利青瓜又帶番啲fresh味出黎同埋有啲好香既炸蒜片令到呢一個意粉嘅味道好豐富超正諗番起就好想食啦跟餐仲有冬瓜茶飲添呀不過建議都係試吓叄瘋嘅咖啡因為都好高質架
叄瘋☕️🍝

又黎到南區最高質既Cafe — 叄瘋啦
門面喺落地大玻璃窗
用白底刻字寫住叄瘋
一邊係休閒木系裝修
都坐得幾舒服

泰式紅咖喱鴨胸意粉 ($78)
一開始以為呢個味會好奇怪

跟餐仲有冬瓜茶飲添呀
不過建議都係試吓叄瘋嘅咖啡
因為都好高質架
2022-01-20 96 瀏覽
由於太好食嘅關係 再去鴨脷洲都要食返呢間嘢 雖然價錢唔係平 但係食到特別又高質嘅黃店都值得嘅🥰🥰🥰🍝蟹肉墨魚汁意大利飯 $78軟硬度適中嘅意大利飯 口感creamy 再配上鮮甜嘅蟹肉 係一道會令我想再返去食嘅Fusion菜式🍔鹹蛋黃醬鹽酥雞扒竹碳漢堡伴番薯條 $85賣相極吸引🖤竹炭漢堡再加疊到咁高嘅鹽酥雞😍淨係打卡都正📸鹽酥雞熱辣辣♨️香脆✨外脆內juicy🌟另外竹碳漢堡包一樣有驚喜🍔包唔會過淋 咬落塊包嘅皮都有少少脆 內裡又好軟熟 食完好開心😍😍唯獨係覺得漢堡始終配薯條先係完美🍟希望佢哋遲啲會改做配薯條啦🥺🌮肉鬆芝士蛋餅 $35🌮黑松露雜菌蛋餅 $48上次介紹過蛋餅 今次不介紹了💚𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 +$35佢杯抹茶latte造得超級好飲💚💚💚特濃嘅抹茶味 幼滑嘅鮮奶 只有微微的甜味 係perfect池💯

🍝蟹肉墨魚汁意大利飯 $78

💚𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 +$35

Matcha  Latte
  • 鹽酥雞
  • 肉鬆芝士蛋餅
📍鴨脷洲台式小店‼️• 蛋餅同熱朱古力都係必試🍫 -- 叁瘋😋•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_鴨脷洲#pigfoodiexhk_台灣菜#pigfoodiexhk_黃店=======================又到咗清舊相嘅時候🤣今日介紹嘅呢間台式小店已經一年之前食,但其實小編對佢嘅食物都仲係念念不忘🥺小店位於鴨脷洲大街,裝修簡約,走水泥風格,食物有飯、麵同蛋餅等小食😙------------------------------⭐️紅燒牛肉飯 $78 (4.5/5)⭐️韓式燒五花腩飯 $78 (4.3/5)睇返店家最近嘅menu,呢兩個飯好似已經落咗架🤭但真心好高質,雖然睇落好似好細碗,但其實個碗好深份量好足,牛肉同五花腩都係好厚肉,肉質仲好腍🥺‼️配菜仲有滷蛋、滷豆腐、小棠菜,好抵食😭------------------------------⭐️肉鬆芝士蛋餅 $35 (4.5/5)呢個依家仲有咖!去食嘅朋友仔要order‼️餅皮厚薄適中,入面放滿肉鬆同半溶嘅芝士,鹹香十足😆$35有四大件好抵食👍-------------

#pigfoodiexhk_鴨脷洲
#pigfoodiexhk_台灣菜
#pigfoodiexhk_黃店
=======================

⭐️紅燒牛肉飯 $78 (4.5/5)
⭐️韓式燒五花腩飯 $78 (4.3/5)

⭐️肉鬆芝士蛋餅 $35 (4.5/5)

⭐️福灣巧克力 $45 (4.5/5)

去之前見唔少人話要試下佢哋嘅福灣巧克力,一場嚟到緊係要order la🥰

呢杯熱朱古力同平時飲開嘅唔同,質感比較濃稠,味道係偏苦甜,散發濃郁嘅可可味😆依家冬天飲啱晒❣️
整體嚟講食物質素唔錯,價錢合理,性價比高,去開鴨脷洲真係要trytry!!店員服務都非常之有禮,如果唔係因為咁遠嘅話我應該會成日去🥲
賣相:4.2/5
名稱:叁瘋
地址:鴨脷洲鴨脷洲大街132號合時大樓地下F號舖
前往方法:利東站A1出口
  • 福灣巧克力
平時無乜機會嚟鴨脷洲,咁啱有事過嚟呢邊一於嚟呢間人氣咖啡店食lunch。平日點幾嚟到都要等位,等咗大概20分鐘。餐牌上主食選擇多,有意粉、意大利飯同burger,亦有沙律、bagel、三文治之類嘅輕食。其中最吸引我哋嘅係台灣風fusion嘅菜式,我咃點咗咸蛋黃醬鹽酥雞扒竹炭漢堡伴蕃薯條、咸牛肉芝士蛋餅同兩杯咖啡。咸牛肉芝士蛋餅係古早味蛋餅,蛋餅皮食落軟嫩Q彈,內餡咸牛肉份量足,夾埋芝士好惹味。鹽酥雞平時就食得多,做成burger就真係第一次試,幾有新鮮感。竹炭麵包鬆軟,鹽酥雞扒表面炸得酥脆,內裡肉質嫩滑仍然有肉汁,而且調味剛好唔會過鹹。中間夾咗醃紅蘿蔔絲,味道微酸感覺清新解膩。咸蛋黃醬嘅咸蛋味雖然唔太明顯,但味道唔錯。蕃薯條新鮮炸起,食落香脆唔會過份油膩。雖然唔鍾意食蕃薯,但最後都食晒。呢度嘅咖啡都好有水準, 咖啡同牛奶味道好平衡,口感順滑細緻。Mocha朱古力味道比較溫和,可可苦味唔明顯。整體嚟講台灣風嘅主食好味道,估唔到咖啡店嘅食物都做得咁有心機,好有驚喜!第時嚟開呢頭都會再幫襯!

咸牛肉芝士蛋餅

咸蛋黃醬鹽酥雞扒竹炭漢堡伴炸蕃薯條

Latte

Mocha

Mocha朱古力味道比較溫和,可可苦味唔明顯。

第時嚟開呢頭都會再幫襯!
午餐
咸牛肉芝士蛋餅
咸蛋黃醬鹽酥雞扒竹炭漢堡伴炸蕃薯條
Latte
Mocha
2022-01-14 85 瀏覽
💛人生第一次去鴨脷洲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 原來係近利東 海怡半島(我一直以為係一個離島 一定搭船入😂同 @sohyeon_sharing 一齊到訪咗一間黃色小店✨ 主打台灣料理 + 咖啡☕️ 咖啡貌似幾高質 不過我之後去cafe 今次冇試咖啡🙈食物質素唔錯 尤其蛋餅!-🍳【肉鬆芝士蛋餅】$35✨推薦✨巨型蛋餅😍 一大條切開咗做4舊~好足料! 呢個蛋餅嘅蛋真係幾多!!! 好香蛋味仲有肉鬆 同芝士 再加埋甜甜哋嘅醬汁! 好味!😋Btw蛋餅有個鹹牛肉芝士味 好似都幾吸引😆 -🍗【鹽酥雞】$35分量比想像中大😆 係全部點嘅食物最早上枱嘅外層酥脆 雞肉幾嫩👍🏼 調味少少偏重口味 幾正!可以试吓😋-🍚【紅燒牛肉飯】$78 set 牛肉大概有4舊 煮得好稔好入味✨👍🏼可以揀飯/ 台式擔仔麵 我今次揀咗飯~飯都幾多 最表面有汁 但唔太夠撈晒成碗飯個人覺得紅燒牛肉可能同面會夾啲🙈其他配料有滷豆干 自家醃青瓜 滷蛋 菜~*呢個包凍冬瓜茶/ 其他飲品減$15-🍹【凍冬瓜茶】跟餐跟餐包嘅免費飲品淨係得凍冬瓜茶🙈冬天冇都得凍茶真係好凍😖 不過冇落冰好少少味道… Hmm… 呢杯我覺得似黑糖水多啲🙈😂-✨推薦指數:8/1
💛
(我一直以為係一個離島 一定搭船入😂
主打台灣料理 + 咖啡☕️
咖啡貌似幾高質 不過我之後去cafe 今次冇試咖啡🙈
食物質素唔錯 尤其蛋餅!
🍳【肉鬆芝士蛋餅】$35
✨推薦✨
巨型蛋餅😍 一大條切開咗做4舊~
好足料! 呢個蛋餅嘅蛋真係幾多!!! 好香蛋味
仲有肉鬆 同芝士 再加埋甜甜哋嘅醬汁! 好味!😋

Btw蛋餅有個鹹牛肉芝士味 好似都幾吸引😆
🍗【鹽酥雞】$35
分量比想像中大😆 係全部點嘅食物最早上枱嘅
外層酥脆 雞肉幾嫩👍🏼 調味少少偏重口味 幾正!
可以试吓😋
🍚【紅燒牛肉飯】$78 set
牛肉大概有4舊 煮得好稔好入味✨👍🏼
可以揀飯/ 台式擔仔麵 我今次揀咗飯~
飯都幾多 最表面有汁 但唔太夠撈晒成碗飯
個人覺得紅燒牛肉可能同面會夾啲🙈
其他配料有滷豆干 自家醃青瓜 滷蛋 菜~

*呢個包凍冬瓜茶/ 其他飲品減$15
🍹【凍冬瓜茶】跟餐
跟餐包嘅免費飲品淨係得凍冬瓜茶🙈
冬天冇都得凍茶真係好凍😖 不過冇落冰好少少
味道… Hmm… 呢杯我覺得似黑糖水多啲🙈😂
✨推薦指數:8/10
💰 人均消費:$74
⏳等候時間:0mins (星一 1:00)
2022-01-05 81 瀏覽
平日放假真好!又吾駛同人迫!我由香港仔搭卜卜船⛵⛵來到鴨脷洲大街睇下有乜正嘢食~~👀👀👀 這條街不複雜!好似隱世的小村莊!村內有很多艇上人🚣🏽‍♂️🚣🏼🚣🏾‍♀️🚣🏼‍♀️,老年人👨🏽‍🌾👴🏻👵🏽~行行下便見到一間裝修好似台灣嘅食店!我就不妨入去試下!地方闊落~好似住喺民宿咁!嘆杯茶!好爽呀!☕🥤全店餐單📄📜📃咸蛋黃醬鹽酥雞扒漢堡餐伴甜蕃薯條 $85⭐⭐⭐⭐⭐新鮮熱辣辣好滋味! 連個炭麵包都係熱嘅!食落口好鬆化 價錢好合理!送埋一杯凍嘅冬瓜茶🥃鹽酥雞份量好足夠有兩大嚿總括來說::店內的職員年輕丶好有禮貌🧒👩🏻‍🦰🙋🙋‍♂️🙋‍♀️我會再來試下蛋餅🥚🌯

地方闊落~好似住喺民宿咁!嘆杯茶!好爽呀!☕🥤

鹽酥雞份量好足夠有兩大嚿

2022-01-05
午餐
2021-12-12 871 瀏覽
第一次有呢個location嘅Tag出現喺我IG😂係我人生第一次踏入鴨脷洲😂但係將會有更多機會😌離開咗銅鑼灣呢個鬧市返工之後 小妹已經遷移咗去黃竹坑呢一個沙漠工作🏜️😂未至於完全冇嘢食 只係冇黃店冇咩cafe☕️Happy Friday同事帶咗我去鴨脷洲(專登搭一個站去利東站覓食🚇)聽講呢間成日排長龍 不過我去到係2點幾 唔駛排💛🥗泰式燒豬頸肉沙律 $72好大碗🥗好香好香嘅泰式味道 調味均勻 豬頸肉切得較幼 更加會不停食😂🍝泰式紅咖喱鴨胸意粉 $78雖然呢度食台灣嘢但係又有啲fusion菜😂所以嗌左兩樣泰式嘢賣相擺盤靚之餘 味道都不得了🤩泰式紅咖喱醬煮得恰到好處 甜甜地 少少辣🌶Creamy😍好香!估唔到紅咖喱除咗配飯🍚或者薄餅ok🫓配意粉都一樣得🍝鴨胸份量不少 舖滿整🍔悦和甜醋手撕豬漢堡伴番薯條 $85賣相極吸引🖤竹炭漢堡再加入面爆曬餡😍好豐富!入面除咗有手撕豬 仲有煙肉🥓一大塊芝士🧀番茄🍅菜🥬雖然真係好易切到爆曬啲餡出嚟 但堅係好好食 好豐富 手撕豬加埋佢嗰啲甜甜地嘅調味 好夾😍唯獨係覺得漢堡始終配薯條係最好🍟個人完全不喜歡番薯🍠😂🌮肉鬆芝士蛋餅 $35一入去見到menu就堅持要嗌蛋餅

聽講呢間成日排長龍 不過我去到係2點幾 唔駛排💛

🍔悦和甜醋手撕豬漢堡伴番薯條 $85

唯獨係覺得漢堡始終配薯條係最好🍟個人完全不喜歡番薯🍠😂
悦和甜醋手撕豬漢堡伴番薯條

🌮肉鬆芝士蛋餅 $35

一入去見到menu就堅持要嗌蛋餅😍因為唔係間間台式餐廳都有 見到就興奮😆

滿滿嘅肉鬆加芝士 少少鹹少少甜咁樣 滿滿嘅蛋卷住 好幸福😍如果芝士再多啲就好了😋
肉鬆芝士蛋餅

🌮黑松露雜菌蛋餅 $48

呢啲蛋餅一上枱已經係有好香嘅黑松露味湧埋嚟 忍唔住即刻夾一件😍黑松露味好濃郁 入面係雜菌 如果唔想咁漏嘅話 建議大家可以嗌呢款🖤

🤎𝘌𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 𝘛𝘰𝘯𝘪𝘤 +$25

肉鬆芝士蛋餅
Espresso  Tonic
  • 黑松露雜菌芝士蛋餅
2021-11-28 332 瀏覽
早前去鴨脷洲,一直好想試叁瘋但未有機會,趁住假期,剛好11點前去到,可以食到滿足嘅台式早餐😆早餐加$25有意式咖啡一杯,揀咗Flat White,香濃幼滑,推介👍🏽 仲有唔少手沖咖啡可選鹹牛肉芝士蛋餅($45) 芝士味濃,外層煎蛋皮薄又香滑,包蓋到所有饀料又唔易穿,醬汁好味,趁熱暖暖地食好好味😋 推介!👍🏽手工貝果有原味、洋蒽及藍莓味可選,揀咗藍莓味,配醃牛肉片和忌廉芝士($62) 第一次食貝果,冇預料到貝果口感係煙韌,個人比較鍾意口感鬆軟嘅麪包。醃牛肉片略難切開,配上他他醬及沙律菜,味道清新

Flat  White

鹹牛肉芝士蛋餅

醃牛肉片忌廉芝士貝果
2021-10-29
$80 (早餐)
Flat  White
鹹牛肉芝士蛋餅
醃牛肉片忌廉芝士貝果
2021-11-24 238 瀏覽
之前weekend諗住嚟個香港仔鴨脷洲一日遊就見到好多人推介呢間台式cafe台灣嘅早餐文化真係好令人羨慕😮‍💨有時成日諗點解冇人喺香港開呢啲早餐店🤣🧀肉鬆芝士蛋餅 $35主角蛋餅嚟講正常發揮 唔會太驚喜🤣餅皮厚度ok 同埋唔會油淋淋可能真係太足料😂肉鬆多到入口有啲乾火腿芝士嘅話可能冇呢個問題🍡辣番茄醬意大利肉丸配蒜蓉包 $70辣到可接受 肉丸都唔會好鹹兩個人好易清曬🤣有埋蒜蓉包同沙律都幾夠飽☕️Dirty $42偏nutty👏🏻入口好香係有層次嘅dirty 飲到好飲嘅啡成餐飯會加分😂
之前weekend諗住嚟個香港仔鴨脷洲一日遊

☕️Dirty $42
偏nutty👏🏻入口好香
係有層次嘅dirty 飲到好飲嘅啡成餐飯會加分😂
2021-11-13 241 瀏覽
南港島綫開通後,鴨脷洲多左好多文青cafe今日就泥到依間由3位良心年輕人開既cafe試下佢既早餐先~Order左兩款食物+兩杯熱朱古力咖啡咖啡味唔會被朱古力掩蓋 好適合唔嗜甜既朋友仔啊!食物方面~點左//芝士肉鬆蛋餅//黑松露蘑菇炒蛋w/焙茶貝果蛋餅上有台式風味既醬料 很好吃!芝士肉鬆不敗既組合 完全可以encore !!!!不過~早餐吃這個會有少少🤏🏻罪惡感不過蛋餅就全日供應 大家快啲去試啦而貝果方面!包控表示大愛!茶味香濃 包體煙韌又未至於咬唔開!好多菇好多蛋 唯獨黑松露味偏薄如果中意黑松路香既朋友會失望呢..
南港島綫開通後,鴨脷洲多左好多文青cafe
今日就泥到依間由3位良心年輕人開既cafe
試下佢既早餐先~

Order左兩款食物+兩杯熱朱古力咖啡

咖啡味唔會被朱古力掩蓋 好適合唔嗜甜既朋友仔啊!

食物方面~點左
//芝士肉鬆蛋餅
//黑松露蘑菇炒蛋w/焙茶貝果

蛋餅上有台式風味既醬料 很好吃!
芝士肉鬆不敗既組合 完全可以encore !!!!
不過~早餐吃這個會有少少🤏🏻罪惡感
不過蛋餅就全日供應 大家快啲去試啦

而貝果方面!包控表示大愛!
茶味香濃 包體煙韌又未至於咬唔開!
好多菇好多蛋 唯獨黑松露味偏薄
如果中意黑松路香既朋友會失望呢..

好幾年都冇黎呢個地方🤭對上一次黎係參加朋友bb既百日宴 食完就走都冇好認真咁係度行吓 所以香港仔對我黎講 依然係陌生🙉今次因為staycation既關係 走到入黎南面既香港仔🗺出發之前已經上網做咗research 搵定晒要食既野同路線🚏今次介紹呢間係on list必定要去試既台式食店🇹🇼 唔熟/識路都唔怕 因為佢既地理位置好方便👍🏼利東站一出行一兩個街口就會到 兩分鐘左右🚇我揀佢唔係因為佢近同方便 係因為好多人都推介要食蛋餅🤤食台式野 我地多數都會叫蛋餅 亦係🧸好喜愛既野食之一🤭 當日去到係下午茶時段 都有小人龍 排隊等咗10分鐘左右✌🏼店內以水泥牆為主 木系枱櫈帶微微輕工業風🪵環境上都適合大家影吓相 牆上有少少掛物🪝都係同鴨脷洲/香港仔有關🐟簡約既設計但保留到一種好地道既感覺🇭🇰-🔸 肉鬆芝士蛋餅  基本上每一枱客人都有叫🤭口味有4-5種選擇 蛋餅皮偏向薄身鬆化😋煎得好靚唔會穿晒 蛋香味就爭啲🤔不過配料好足好豐富🧀每一舊都脹卜卜 有爆餡既感覺🤩無敵既肉鬆芝士組合 再配上醬汁食 成個味道再昇華咗🤤-🔸 咸蛋黃醬鹽酥雞扒竹炭漢堡  份量幾大個 一個人食晒都會幾飽 跟餐配埋炸蕃薯條🍠咸蛋黃
好幾年都冇黎呢個地方🤭

🔸 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌
🔸 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
2021-10-23
10 分鐘 (堂食)
南區比較小見既台式𝕔𝕒𝕗𝕖可能無食到最出名既蛋餅 主食唔係好有驚喜 但杯啡真係幾𝕚𝕞𝕡𝕣𝕖𝕤𝕤𝕚𝕧𝕖☕️入去飲杯啡就明點解要排成個鐘•̀.̫•́✧◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌鹹蛋黃雞扒竹炭漢堡 伴蕃薯條 $𝟠𝟝雞扒鹹蛋黃味唔突出 似鹽酥雞多啲😆但勝在炸得酥脆 入口𝕁𝕦𝕚𝕔𝕪 而且都幾大塊竹炭漢堡口感鬆軟🍔 可惜蕃薯條唔夠香甜◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌𝔸𝕝𝕝-𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 $𝟙𝟘𝟚炒蛋 / 香草豬肉腸 / 煙肉 / 串茄 / 大蘑菇 / 𝔹𝕒𝕘𝕖𝕝 樣樣都幾平均 幾好食😋大蘑菇同串茄好𝕛𝕦𝕚𝕔𝕪🍅以前唔太識欣賞美式𝔹𝕒𝕘𝕖𝕝 覺得好難咬🥯但依家又幾中意佢獨有既紮實感 充滿嚼勁配軟軟滑滑既𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖一流(´∀`)◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌冷泡茶 $𝟝𝟘樽仔好靚 係鴨脷洲街渡既畫⛴茶底係大吉嶺烏龍入口清香甘甜🌿 唔會有茶澀味◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌◌𝔻𝕚𝕣𝕥𝕪 $42揀左ℕ𝕦𝕥𝕥𝕪 𝕓𝕝𝕖𝕟𝕕 - 𝔾𝕦𝕒𝕥𝕖𝕞𝕒𝕝𝕒 𝕨𝕒𝕤𝕙𝕖𝕕 𝕞𝕚𝕩 𝔹𝕣𝕒𝕫𝕚𝕝 𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕒𝕝 豆味真係好香🐿帶微微酸甜 入口順滑有層次感食𝕓𝕣𝕦
南區比較小見既台式𝕔𝕒𝕗𝕖

樣樣都幾平均 幾好食😋
大蘑菇同串茄好𝕛𝕦𝕚𝕔𝕪🍅
以前唔太識欣賞美式𝔹𝕒𝕘𝕖𝕝 覺得好難咬🥯
但依家又幾中意佢獨有既紮實感 充滿嚼勁
配軟軟滑滑既𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖一流(´∀`)

冷泡茶 $𝟝𝟘
樽仔好靚 係鴨脷洲街渡既畫⛴
茶底係大吉嶺烏龍
入口清香甘甜🌿 唔會有茶澀味
𝔻𝕚𝕣𝕥𝕪 $42
帶微微酸甜 入口順滑有層次感
食𝕓𝕣𝕦𝕟𝕔𝕙嘆到杯靚啡絕對係一個小確幸♡
2021-10-04 288 瀏覽
南區不嬲少野食,見大街竟然開左間裝修睇落幾文青、食台灣野嘅餐廳,決定去試一試!約左朋友星期六,大約2點去食個 late lunch,所以都好好彩唔洗點等位。Menu上主菜原來唔係主打台灣菜,反而似係cafe會食嘅菜式,不過就有多款台式小食揀。因為個日又唔算太肚餓,所以我地嗌左1份主食,2份小食,再加每人一杯咖啡。辣肉腸海鮮蕃茄乾醬意粉(HK$88)份量算大份,海鮮亦都足料,當然呢個價位你唔會expect佢用新鮮海鮮啦,但起碼唔會有雪藏味。反而我覺得意粉落得太多芝士粉,入口芝士味太重,令個意粉醬嘅味唔係太出。不過因為朋友好鍾意食芝士,所以佢就幾鍾意呢個意粉。黑松露雜菌蛋餅(HK$48)因為起初係抱住食台灣野嘅心態黎呢間餐廳,加上個人覺得黑松露同菇絕對係perfect match,所以就揀左呢款蛋餅試下。個蛋餅皮幾煙韌,不過就唔係煎到餅皮脆口個款。個人更鍾意呢款蛋餅,食落唔會太油膩。不過因為menu上冇寫呢款蛋餅有芝士,而我又唔太食芝士,所以就有少少失望嘅,不過配埋個醬汁都好好味😍鹽酥雞(HK$35)我絕對絕對會為左佢地嘅鹽酥雞而再黎多次!侍應一放上枱已經勁香,食落口超香脆,雞肉亦唔會炸得

黑松露雜菌蛋餅(HK$48)

鹽酥雞(HK$35)
我絕對絕對會為左佢地嘅鹽酥雞而再黎多次!侍應一放上枱已經勁香,食落口超香脆,雞肉亦唔會炸得太老。真係唔會諗到一間係鴨脷洲嘅小coffee shop會有咁好味,咁高質嘅鹽酥雞,加上份量唔算少,所以真係強烈推薦一定要試!!

飲品我地就叫左杯espresso tonic同埋cold brew,都幾好飲添架!
2021-10-02
  • 鹽酥雞
☕️叄瘋Mad Three🍔今次又係介紹喺我哋社交平台老是常出現嘅叄瘋呀~終於試到佢哋嘅新menu之一只可堂食嘅鹹蛋黃醬鹽酥雞扒漢堡如果有食過佢哋個小食鹽酥雞都知味道真係幾正宗「台」味做成漢堡都好夾不過唔係好食得出鹹蛋黃味但都完全唔影響整體的另外佢哋個薯條係蕃薯條嚟其實比起薯仔做嘅我會比較鐘意蕃薯條除咗感覺再健康啲仲要係甜甜的~另外之前喺佢哋社交平台story見過泰式雞肉沙律都好想試٩(ↁ︎ωↁ︎❀︎)試完只可以講係絕對會再回頭有泰式沙律嗰種酸爽又唔會太多汁亦唔係dry dry嘅菜沙律再加埋杯fruity嘅Americano簡直係夏日熱辣辣無得輸組合ˏ₍⸜̠̇⸝̠̇₎ˎ ̀⁽⸌̠̇⸍̠̇⁾ ́ˏ₍⸜̠̇⸝̠̇₎ˎ ̀⁽⸌̠̇⸍̠̇⁾ ́
☕️叄瘋Mad Three🍔

今次又係介紹喺我哋社交平台老是常出現嘅叄瘋呀~
終於試到佢哋嘅新menu之一
泰式雞肉沙律
鹹蛋黃醬鹽酥雞扒漢堡
泰式雞肉沙律
2021-09-25 155 瀏覽
難得星期六放假,咁就同老婆入鴨脷洲搵好嘢食去到門口等咗一陣好快有位,入邊環境好舒服,放假嘅感覺點左個黑松露薯條、芝士火腿蛋餅、白汁菠菜雞肉意大利飯、竹炭漢堡蛋黃醬鹽酥雞扒嘢飲就叫咗杯凍朱古力同埋凍嘅咖啡整體食物好好味好有水準,芝士火腿蛋餅出邊好少餐廳有第一次食👍👍白汁菠菜忌廉,味道好特別竹炭蛋黃醬鹽酥雞扒漢堡好大份😅😅😅😅😅服務態度又好👍👍👍不枉我山長水遠喺九龍過嚟😌😌😌
難得星期六放假,咁就同老婆入鴨脷洲搵好嘢食

去到門口等咗一陣好快有位,入邊環境好舒服,放假嘅感覺

嘢飲就叫咗杯凍朱古力同埋凍嘅咖啡

整體食物好好味好有水準,

芝士火腿蛋餅出邊好少餐廳有第一次食👍👍

白汁菠菜忌廉,味道好特別

竹炭蛋黃醬鹽酥雞扒漢堡好大份😅😅😅😅😅

服務態度又好