2021-06-15 160 瀏覽
放假忙過返工系列去到鴨脷洲試下呢間人龍台式小店大概兩點去到以為冇咩人等點知都要等45分鐘幸好唔洗企定定等可以行下呢個小區先我地兩個叫左幾款食物share:大蝦墨魚汁意大利飯套餐 ($78)跟餐有杯冰紅茶意大利飯望落好似好漏咁點知食落又唔係好覺大蝦都算新鮮肉鬆芝士蛋餅 ($35)呢個肉鬆芝士蛋餅足料既如果入面加埋粟米更加好香腸拼盤 ($68)香腸拼盤有辣肉腸、維也納煙蛇餅腸、香草豬肉腸、酸椰菜、酸青瓜香草豬肉腸好好味辣肉腸比我想像中辣 (有D似譚仔既五小辣)酸椰菜好甜 (如果可以減少少糖就perfect)

放假忙過返工系列
去到鴨脷洲試下呢間人龍台式小店
大概兩點去到以為冇咩人等
點知都要等45分鐘
幸好唔洗企定定等可以行下呢個小區先
我地兩個叫左幾款食物share:

大蝦墨魚汁意大利飯套餐 ($78)
跟餐有杯冰紅茶
意大利飯望落好似好漏咁
點知食落又唔係好覺
大蝦都算新鮮

肉鬆芝士蛋餅 ($35)
呢個肉鬆芝士蛋餅足料既
如果入面加埋粟米更加好

香腸拼盤 ($68)
香草豬肉腸好好味
辣肉腸比我想像中辣 (有D似譚仔既五小辣)
酸椰菜好甜 (如果可以減少少糖就perfect)
2021-06-14 112 瀏覽
遠近馳名嘅蛋餅🤩好好彩1點黎到唔駛排隊有得入🤗原來menu 轉左啲🙈無得試本身想試嘅飯,於是叫左芝士牛肉蛋餅整體黎講係滿意嘅,但未至於係驚艷🤔蛋味好足,個醬甜得啱啱好👍但餅皮唔夠煙韌。咸牛肉感覺唔係好match,同埋蓋過哂芝士味,建議試返芝士肉鬆🙈香港黎講都算係平嘅蛋餅🙈見到隔離枱個burger 好大份,同埋鹽酥雞超香,有機會再黎試下🤗
遠近馳名嘅蛋餅🤩
好好彩1點黎到唔駛排隊有得入🤗

鹹牛肉芝士蛋餅

整體黎講係滿意嘅,但未至於係驚艷🤔
蛋味好足,個醬甜得啱啱好👍但餅皮唔夠煙韌。
鹹牛肉芝士蛋餅
2021-06-12 81 瀏覽
鴨脷洲一間台式小cafe最近換左menu, 由賣滷肉飯變賣意粉、Risotto...🍝但佢仲有keep住賣d台式小食,好似鹽酥雞同花枝丸咁🇹🇼💛肉鬆芝士蛋餅 $35蛋餅主要就係蛋同餅,再包左d肉鬆、沙律醬同少少芝士,上面再淋左d甜甜地既醬同蔥絲,好好味🤩💛大蝦墨魚汁意大利飯 $78飯粒煮得好好,軟硬度perfect👍🏻
蝦有4隻,都幾爽口.. 個飯落左好多芝士有d膩,一個人食會辛苦~ 2個人share就岩岩好!💛辣番茄醬意大利肉丸配蒜蓉包 $70個醬辣辣地好開胃☺️
肉丸係屬於彈牙果種,肉味唔重
蒜蓉包焗好脆但唔係硬果種,可以略略吸到個醬黎食,好唔錯😋💛熱福灣朱古力 (套餐加$35)幾香滑又唔太甜👍🏻走之前(疑似)老闆仲問我地覺得新menu點,我地都好老實比左評價😊下次要試下佢個紅菜頭沙律😜
但佢仲有keep住賣d台式小食,好似鹽酥雞同花枝丸咁🇹🇼

💛肉鬆芝士蛋餅 $35

芝士肉鬆蛋餅

💛大蝦墨魚汁意大利飯 $78
飯粒煮得好好,軟硬度perfect👍🏻

大蝦墨魚汁意大利飯

💛辣番茄醬意大利肉丸配蒜蓉包 $70
個醬辣辣地好開胃☺️
肉丸係屬於彈牙果種,肉味唔重
蒜蓉包焗好脆但唔係硬果種,可以略略吸到個醬黎食,好唔錯😋

辣番茄醬意大利肉丸配蒜蓉包

💛熱福灣朱古力 (套餐加$35)
幾香滑又唔太甜👍🏻

下次要試下佢個紅菜頭沙律😜
2021-06-11
15 分鐘 (堂食)
芝士肉鬆蛋餅
辣番茄醬意大利肉丸配蒜蓉包
  • 肉鬆芝士蛋餅
大街食guide大街自從有地鐵利東站後,就成為左一條有好多特色食店既食街所以勞蘇食都特意開左個系列去食盡小店台食小店叄瘋,淨係個名都令你記得佢,裝修非常精緻,座位好舒服,新式既簡約cafe設計餐牌選擇唔算多,台式為主既蛋餅、擔仔麵加少少亞洲fushion,都幾吸引叄瘋葱油雞扒飯,賣相好吸引好多配料,當中最驚喜既係滷水豆腐,滑得黎好味,撈埋啲飯一齊食都好正雞扒味道都唔錯,如果口感再嫩啲就更正雞扒配葱油同飯,一口咁食真心好好味肉鬆芝士蛋餅,餡料多到爆出嚟食落鬆軟口感唔錯,蛋味唔算好濃偏薄餅feel,肉鬆芝士配加少少醬就梗係好味如果芝士味再多啲就更滿足綜合早餐,好台式既叫法見到上枱流口水,而其實沙律菜、煙肉、腸等都係正常味道咁啦,太陽蛋係靚既,露荀都好味,最突出應該就係牛角包,鬆化而好有牛油味飲品有冬瓜茶,好好地佢唔係勁甜個隻,飲落順喉又清爽另外一杯福灣朱古力,有一舊可可粉朱古力冰浮下浮下,賣相同心思已經贏咗朱古力味都好濃,保持到溫度同濃度整體黎講係令人感覺好舒服好想再去chill下既餐廳,口味都好貼近香港人,特別係年輕人飯麵感覺都好味,應該會成為大街入面一間必試之選#真正必試其實係咖啡#感
大街食guide
大街自從有地鐵利東站後,就成為左一條有好多特色食店既食街
所以勞蘇食都特意開左個[大街食guide]系列去食盡小店

叄瘋葱油雞扒飯,賣相好吸引
雞扒味道都唔錯,如果口感再嫩啲就更正
雞扒配葱油同飯,一口咁食真心好好味
肉鬆芝士蛋餅,餡料多到爆出嚟
如果芝士味再多啲就更滿足

叄瘋葱油雞扒飯

滷水豆腐

葱油雞扒

蛋餅

綜合早餐,好台式既叫法
飲品有冬瓜茶,好好地佢唔係勁甜個隻,飲落順喉又清爽
朱古力味都好濃,保持到溫度同濃度

牛角包

冬瓜茶

福灣巧克力

飯麵感覺都好味,應該會成為大街入面一間必試之選

#真正必試其實係咖啡
#感覺佢升級既下一步應該賣手工啤太襯

叄瘋葱油雞扒飯
葱油雞扒
牛角包
福灣巧克力
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉 𝒻𝑜𝓇 𝒯𝓌𝑜·• 三杯雞台式擔仔拌麵 $68·• 三重芝士蛋餅 $42·• 鹽酥雞 $35💸 $145❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.位於鴨脷洲簡樸嘅小區,地方較偏僻但係午市時間永遠都大排長龍。餐廳只有約20個座位,繁忙時間都要等幾耐。當日佢冷氣壞壞地,熱到冇咩胃口🤣餐廳係自助點餐,上菜都算快~野食全部都大大份,材料多又豐富,兩個女仔幾乎食唔哂一個主食+兩個小食,抵食5星!但服務需改善,店員個個都黑起口面,落單細聲聽唔到,請佢講多次都表露不悅。🥶-♡═━┈┈  三杯雞台式擔仔拌麵 $68 ✰✰✰三杯雞醬汁出色,微辣惹味。但個麵質偏淋我就唔太鐘意,冇咩咬口同彈性。配料真心好食,好多雞件,加左紫蘇葉清爽解膩~最驚喜係果三片醃青瓜,醃得好好食。🤣好欣賞著重配料調味嘅食品( ⸝•ᴗ•⸝)♡-♡═━┈┈  三重芝士蛋餅 $42 ✰✰✰✰✰5星蛋餅!皮薄餡多,啖啖都係芝士。個皮有蛋香,唔會淋pet pet又少少煙韌。✨加埋沙律菜又可以解膩。-♡═━┈┈  鹽酥雞 $35 ✰✰✰普普鹽酥雞,皮脆雞
·• 三杯雞台式擔仔拌麵 $68

三杯雞戈台式擔仔拌麵

♡═━┈┈  三重芝士蛋餅 $42 ✰✰✰✰✰
三重芝士蛋餅

♡═━┈┈  鹽酥雞 $35 ✰✰✰

普普鹽酥雞,皮脆雞嫩正常發揮。紫蘇葉加分¨̮ ¨̮ ¨̮
2021-05-14
15 分鐘 (堂食)
三重芝士蛋餅
2021-05-12 204 瀏覽
山長水遠黎到鴨利洲,除左可以黎食海鮮之外,原來仲有一間隱世cafe「叄瘋」,作為一個foodie當然不可能錯過啦!餐廳裝潢簡約,menu內每款輕食同飲品都係非常吸引,十分推薦想要黎chill下歎下咖啡的朋友呀👍1.大啡菇露荀雞蛋沙津 $88🍄沙津醬好開胃,份量比想像中大,大啡菇十分Juicy,配埋沙津菜perfect!2. 肉鬆芝士蛋餅 $35一款簡單但並唔係間間餐廳都整得好吃既菜式,依間餐廳就做得非常出色啦,蛋餅有濃濃蛋味,配上肉鬆及小量既芝士,35蚊抵到爛啦

1.大啡菇露荀雞蛋沙津 $88🍄

2. 肉鬆芝士蛋餅 $35
【為食報告 𝑻𝑨𝑺𝑻𝑰𝑵𝑮 𝑹𝑬𝑷𝑶𝑹𝑻】🔸️韓式燒牛仔骨 配台式擔仔拌麵 $82 🍜 醬汁足而濃,用麵配,幾有新鮮感!!🔹️Korean Styled Grilled Beef Short Ribs + Noodle 👍👍 🔸️凍莫卡咖啡 $51 🥤 普普通通,淡口🔹️Ice Mocha ☕ so so to me, coz not strong in favor------------------------【地址 /Address】🏡 鴨脷洲鴨脷洲大街132號合時大樓地下F號舖📍Ap Lei Chau, Shop F, G/F, 132 Ap Lei Chau Main Street
【為食報告 𝑻𝑨𝑺𝑻𝑰𝑵𝑮 𝑹𝑬𝑷𝑶𝑹𝑻】

🔸️凍莫卡咖啡 $51 🥤 普普通通,淡口

------------------------
【地址 /Address】
🏡 鴨脷洲鴨脷洲大街132號合時大樓地下F號舖
Ice Mocha
2021-03-20
10 分鐘 (堂食)
  • 韓式燒牛仔骨配台式擔仔拌麵
2021-04-16 400 瀏覽
近排真係好難頂。想去遠d既地方。行開吓所以山長水遠去咗鴨脷洲食叄瘋,好好彩去到就有位☺️•叫咗1個主食2個小食share·醬油燒三文魚撈麵。三文魚份量都正常,撈麵都唔錯·咸牛肉芝士蛋餅。咸牛肉同芝士都好full🤤係爭在蛋味唔夠香·鹽酥雞。$35份量真係幾多,唔會好厚炸粉,好味👍🏼·Flat White。雖然叫furity但飲落好似nutty多d,不過都好香,好岩我哋口味😋。木枱影相真係點影都靚☺️
近排真係好難頂。想去遠d既地方。行開吓
所以山長水遠去咗鴨脷洲食叄瘋,好好彩去到就有位☺️

叫咗1個主食2個小食share
·醬油燒三文魚撈麵。三文魚份量都正常,撈麵都唔錯
醬油燒三文魚撈麵

咸牛肉芝士蛋糕
鹽酥雞
  • 咸牛肉芝士蛋餅
2021-04-12 189 瀏覽
今日將去海洋公園玩,所以順便入來鴨脷洲走走。在網上見到有特式蛋餅,當然要來試試。我十二點到達,前面已經有 6人在前面。因為店小而且座位以 2人枱為主,所以等候要點耐性 (食好野必備)終於入座,立即叫左  1) 黑松露雜菌芝士蛋餅 2) 三杯雞麵 3) 鹽酥雞因為小朋友餓了,已經急不及待開動了,開餐照 免了。首先,小食- 鹽酥雞,每粒都有肉,夠咪,而且是熱騰騰的,份量也不少。以30餘元可以有這質量,已經食出是良心好店。再食 三杯雞麵。它是撈麵類,汁好味,夠"傑"身。麵也是類似油麵,但很好掛汁。最後重點來啦,黑松露雜菌芝士蛋餅。一送來見到蛋餅入面的 材料 爆哂出來,已經流哂口水。 我見佢2大條的 卷餅放出來,心怕我會食唔哂。但可能因為它太好味,亦可能因為它配上了 酸酸的汁,我一口接一口的食唔停。 唔單止我,小朋友也要添食,可見它真是人見人愛。雖然它地利位置唔係太好,但從佢的食物中和 店內員工工作比例中見到 ,這店是用心制 作美食的。 事關店內 有8名員工,但有6人在廚房不停工作,招呼客人的只是 2人。建議不趕時間的去慢慢享受美食,作為慢活的一天 的起點。

因為小朋友餓了,已經急不及待開動了,開餐照 免了。

建議不趕時間的去慢慢享受美食,作為慢活的一天 的起點。
題外話/補充資料: 門口安排座位的姐姐好好人。
2021-04-11
40 分鐘 (堂食)
  • 黑松露雜菌芝士蛋餅
  • 三杯雞麵
  • 鹽酥雞
又繼續南區掃💛,呢間長期lunch hour 都好好好多人排隊😅想試好耐🥺今個星期六OT到三點幾先走得🥲過哂peak hour😭 但結果令我可以等一張枱就食到😂😂真係唔知應該開心定唔開心好🙈🙈🧀 肉鬆芝士蛋餅 ($35)一心衝住佢個蛋餅而來,果然冇令我失望🤗蛋餅嘅皮唔會太厚,入麵包住豐富嘅肉鬆餡料,仲有甜甜地嘅醬汁,再加埋醋沙律,食一份已經有啲飽飽地🤣🍱 醬油燒三文魚飯 ($78)望落細細碗原來份量都幾大😍醬油汁甜甜,配合燒香咗嘅三文魚,好夾好好味🤤三文魚嘅份量都幾多👍🏻仲有好多滷豆腐、醃青瓜同野菜做配料,好豐富🥰🥰🍳 綜合早餐 ($102)芥末蛋沙律都唔錯,大啡菇又大又多汁,可惜好似冇乜調味有啲淡🧐柚子沙律好甜好清新,但份量偏少🥲整體來講配料同種類都唔算好多,可能近排食過啲又平又豐富嘅all day breakfast😛呢個就相對冇乜特別😂😂因為已經過咗peak hour,成間嘅餐廳有一種好慢活好chill嘅感覺,裝修簡潔有一種好舒服嘅氣場🥰又可以懷念一下台灣嘅風味😍😍

肉鬆芝士蛋餅

🧀 肉鬆芝士蛋餅 ($35)

醬油燒三文魚飯

🍱 醬油燒三文魚飯 ($78)

綜合早餐

🍳 綜合早餐 ($102)

醬油燒三文魚飯
2021-03-24 483 瀏覽
行完海洋公園南朗山纜車救援徑,出左一身汗,釋放左quota 就同友人去平時好少去嘅鴨脷洲覓食~ 我地兩點幾嚟到已經有一條長長嘅人龍,等左半個鐘多D終於輪到我地可以醫肚啦! 小店走台式路線,裝修簡約舒適,擺設好有心思~飢腸轆轆嘅我地因為太掛住台灣嘅蛋餅一口氣order左兩份!分別係肉鬆芝士蛋餅同松露雜菌芝士蛋餅~嚟啦!嚟啦!係蛋餅呀😍!肉鬆芝士蛋餅嘅肉鬆非常鬆化,唔會好乾,蛋餅餅皮皮薄好Q,加埋個醬好好味~ 松露雜菌芝士蛋餅就中規中矩! 再嚟一份台灣手抓餅,個面燶燶地,餅皮好酥香,唔洗再加額外醬料已經好好味!配同酥炸花枝丸簡直是夜市嘅味道!我同友人分別叫了Bitterlemon Tonic 同Matcha Latte,行完山飲凍飲真係超爽!最特別嘅小店用左配whisky嘅大冰cube!急速冰凍飲品同時冰cube又唔易融,唔會咁易稀釋杯飲品,可以慢慢enjoy~ 大滿足!

小店走台式路線,裝修簡約舒適,擺設好有心思~

松露雜菌芝士蛋餅

台灣手抓餅

酥炸花枝丸

Matcha Latte
Bitterlemon Tonic

2021-03-20
30 分鐘 (堂食)
松露雜菌芝士蛋餅
台灣手抓餅
酥炸花枝丸
Matcha Latte
Bitterlemon Tonic
2021-02-28 518 瀏覽
Cafe 都見得多 但係台式cafe 相對就少見啲 係鴨脷洲見到有間個名幾得意叫做叄瘋就試下~香煎三文魚腩香橙沙律 配 柚子蜜糖汁 $78呢個真係想比好多個讚佢👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻三文魚腩煎得好乾身又香口 得兩舊真係好唔夠喉另外配左呢款柚子汁 令到成個餐再fresh 左 好開胃🤣🤣平時會覺得嗌沙律好唔抵 但係我覺得我下次黎都會encore三杯雞台式擔仔麵 $72 (好似係🙈呢個忘記左價錢)相對上 呢個擔仔麵相對上就普通啲 雞既分量都好足夠 但我覺得個汁可能襯飯會比較好味啲肉鬆芝士蛋餅 $35去親食台灣野 蛋餅係不能缺少既一個小食!而叄瘋既蛋餅分量真係十足 唔似係小食咁🤣淨係睇賣相已經覺得好吸引 襯熱辣辣個陣連埋啲溶左既芝士食 成舊好軟腍腍又有口感😋繼呀木之後 另一間好欣賞既蛋餅👍🏻

香煎三文魚腩香橙沙律 配 柚子蜜糖汁 $78

三杯雞台式擔仔麵 $72 (好似係🙈呢個忘記左價錢)

肉鬆芝士蛋餅 $35
繼呀木之後 另一間好欣賞既蛋餅👍🏻

2021-02-21 475 瀏覽
⌇m a d t h r e e“ 🥡” 紅燒牛肉麵 ( $ 7 8 )“ 🥗” 香煎三文魚腩香橙沙律 配柚子蜜糖汁 ( $ 7 8 )“ 🫓 “ 黑松露雜菌芝士蛋餅 ( $ 4 8 )“ 🍫 “ 福灣朱古力 ( $ 4 5 )“ ☕️ “ Flat White ( $ 3 8 )係香港比較少見既台式咖啡店 weekday lunchtime去都要排隊 🙆🏻‍♀️ 紅燒牛肉麵唔係平時出面食開既湯麵 反而係好似撈麵感 都係個好嘗試 麵質彈牙有咬口 😆 另外非常推介既當然係台灣必食既蛋餅 一尼到就聞倒香濃既蛋香同松露香 配埋雜菌好好食 不過芝士就落得比較少😢 有養寵物嘅朋友都可以帶埋寵物一齊去食嫁!🐶😙叄瘋🍜鴨脷洲鴨脷洲大街132號合時大樓地下F號舖
⌇m a d t h r e e

“ 🥡” 紅燒牛肉麵 ( $ 7 8 )
紅燒牛肉麵

“ 🫓 “ 黑松露雜菌芝士蛋餅 ( $ 4 8 )
黑松露雜菌芝士蛋餅

“ 🍫 “ 福灣朱古力 ( $ 4 5 )
福灣朱古力

“ ☕️ “ Flat White ( $ 3 8 )
Flat  White

叄瘋
🍜鴨脷洲鴨脷洲大街132號合時大樓地下F號舖
黑松露雜菌芝士蛋餅
福灣朱古力
Flat  White
2021-02-20 412 瀏覽
週末利東一日遊,本來想去街市嘗試一家茶記,無奈人太多,就選擇這家台式小食,鹽酥雞是全場最佳,三杯雞飯味道不算地道,沒有台式三杯雞的香味。台式黑松露雞蛋餅味道ok!
2021-01-19 572 瀏覽
大食妹前兩日同朋友行南朗山, 行完落山去人氣台菜叄瘋食啲野因為好快就食dinner, 所以只係嗌左小食同飲品<肉鬆芝士蛋餅>大食妹嗌左份肉鬆芝士蛋餅叄瘋嘅蛋餅同其他餐廳嘅好唔同, 裏面有超多雞蛋, 而且仲有蛋汁肉鬆芝士蛋餅皮薄餡多, 肉鬆同芝士都落得好重手, 唯一可惜嘅係做唔到拉絲效果<酥炸花枝丸>酥炸花枝丸雖然細細粒, 但炸得熱辣辣脆卜卜, 裏面仲有大大舊花枝<冬瓜茶>因為已經好晏, 我地就無嗌咖啡, 反而嗌左冬瓜茶味道清新
大食妹前兩日同朋友行南朗山, 行完落山去人氣台菜叄瘋食啲野
因為好快就食dinner, 所以只係嗌左小食同飲品
<肉鬆芝士蛋餅>
大食妹嗌左份肉鬆芝士蛋餅

<酥炸花枝丸>

<冬瓜茶>
因為已經好晏, 我地就無嗌咖啡, 反而嗌左冬瓜茶
味道清新
  • 肉鬆芝士蛋餅