2021-10-04 288 瀏覽
南區不嬲少野食,見大街竟然開左間裝修睇落幾文青、食台灣野嘅餐廳,決定去試一試!約左朋友星期六,大約2點去食個 late lunch,所以都好好彩唔洗點等位。Menu上主菜原來唔係主打台灣菜,反而似係cafe會食嘅菜式,不過就有多款台式小食揀。因為個日又唔算太肚餓,所以我地嗌左1份主食,2份小食,再加每人一杯咖啡。辣肉腸海鮮蕃茄乾醬意粉(HK$88)份量算大份,海鮮亦都足料,當然呢個價位你唔會expect佢用新鮮海鮮啦,但起碼唔會有雪藏味。反而我覺得意粉落得太多芝士粉,入口芝士味太重,令個意粉醬嘅味唔係太出。不過因為朋友好鍾意食芝士,所以佢就幾鍾意呢個意粉。黑松露雜菌蛋餅(HK$48)因為起初係抱住食台灣野嘅心態黎呢間餐廳,加上個人覺得黑松露同菇絕對係perfect match,所以就揀左呢款蛋餅試下。個蛋餅皮幾煙韌,不過就唔係煎到餅皮脆口個款。個人更鍾意呢款蛋餅,食落唔會太油膩。不過因為menu上冇寫呢款蛋餅有芝士,而我又唔太食芝士,所以就有少少失望嘅,不過配埋個醬汁都好好味😍鹽酥雞(HK$35)我絕對絕對會為左佢地嘅鹽酥雞而再黎多次!侍應一放上枱已經勁香,食落口超香脆,雞肉亦唔會炸得

黑松露雜菌蛋餅(HK$48)

鹽酥雞(HK$35)
我絕對絕對會為左佢地嘅鹽酥雞而再黎多次!侍應一放上枱已經勁香,食落口超香脆,雞肉亦唔會炸得太老。真係唔會諗到一間係鴨脷洲嘅小coffee shop會有咁好味,咁高質嘅鹽酥雞,加上份量唔算少,所以真係強烈推薦一定要試!!

飲品我地就叫左杯espresso tonic同埋cold brew,都幾好飲添架!
2021-10-02