2022-10-17 18 瀏覽
天后出名就多嘢食,再行多遠遠少少,去到Diva下面,有一間小型西餐廳,座位唔多,但勝在食物有特色。我哋嗌咗明太子蟹肉忌廉意粉,滿滿嘅明太子忌廉包住一條條嘅意粉,蟹肉亦都非常鮮甜,啖啖有口感。另外叄嘗卷就真係其他地方唔會食得到,炸蝦拼埋辣嘅吞拿魚配埋特別嘅牛油果沙律醬,口感非常之複雜,亦都融為一體。最後嗌咗個明太子釀雞翼小食,肉質非常之豐富,一咬落去除咗有明太子嘅鹹香味之外仲有雞肉嘅汁爆曬出嚟,外脆內軟煎得非常之香口,因為佢座位唔多,所以真係下次嚟之前一定會訂位。
秋風起,黃昏時間散步非常舒服,第一次到位於炮台山的東岸公園散步看日落,天黑後離開公園開始有點餓,路過這間叫Sheep and Pig的西餐小店,決定食埋晚餐先離開。不得不提song list個人黎講好啱聽,另外餐廳設計行浪漫風,適合情侶或閏蜜談心。入座不久,店員就遞上了餐牌並細心地介紹餐廳推介,餐牌有西式及日式可供選擇。我哋選擇左://明太子蟹肉忌廉意粉 $128//估唔到份量咁多,一個人食一定食唔曬,好抵食!而且高質,醬汁非常creamy , 每一條意粉都沾滿明太子的味道,而每一口都食到蟹肉碎,忌廉比例剛剛好不會太多。//燒三文魚鰭 $78//$78二人份可以一人一件,三文魚皮燒至金黃香脆,表層曬上黑椒更添香味。三文肉質嫰滑,切開油脂分布多,三文魚油含omega3 對身體有益,食多些也無妨。//比利時窩夫雪糕 $68//飯後要加個甜品先夠正式。有至愛的窩夫加朱古力雪糕,窩夫加上糖漿連埋雪糕一些吃,果然越邪惡嘅東西越好吃,正呀!//Latte $32//他們的咖啡也做得相當不錯,奶打得夠順滑沒有泡。

我哋選擇左:

//明太子蟹肉忌廉意粉 $128//

//燒三文魚鰭 $78//

//比利時窩夫雪糕 $68//

//Latte $32//
他們的咖啡也做得相當不錯,奶打得夠順滑沒有泡。
  • 明太子蟹肉忌廉意粉
位於天后的西日fusion小店叁嘗一向人氣滿滿,身為明太子控一直好想去試名物之一的明太子蟹肉忌廉意粉✨終於今日係附近路過可以一償心願🫶🏻差不多6點餐廳準備重開晚市前,門外除了我們還有兩枱客人等候中,大約7點一刻已全場坐滿,如果選擇繁忙時間到訪記得要訂位呢ʕ•ᴥ•ʔ🔸芝士煙肉碎薯條配酸忌廉 $58平時嘅薯條多數都配松露醬、明太子、芝士等,已經好耐冇遇到酸忌廉薯條,忍不住要點一份重溫回憶中的味道。薯條係偏軟身綿綿的口感,配上酸忌廉和香脆煙肉碎不會太油膩,份量很足,飽肚程度可媲美主食。🔸叁嘗卷 $138以餐廳名字命名的卷物是招牌作之一,以豆紙包裹着牛油果、吞拿魚、炸蝦等材料,兩旁以辣味及原味沙律醬伴碟,賣相精緻。🔸明太子蟹肉忌廉意粉 $128意粉軟硬適中又掛汁,醬汁濃稠度剛好,整體很creamy份量足,符合預期完全冇失望,好滿足🫶🏻再訪絕對要encore呢個(*´꒳`*)!!🔹巨峰乳酸梳打 $28

🔸芝士煙肉碎薯條配酸忌廉 $58

🔸叁嘗卷 $138

🔸明太子蟹肉忌廉意粉 $128

🔹巨峰乳酸梳打 $28

2022-10-12 29 瀏覽
位於天后歌頓道< 𝐒𝐡𝐞𝐞𝐩 𝐚𝐧𝐝 𝐏𝐢𝐠 >, 一間西日咖啡店, 裝潢以木系為主, 服務態度亦不俗。ꜱʜᴇᴇᴘ ᴀɴᴅ ᴘɪɢ ʀᴏʟʟ $¹³⁸叁嘗卷以黃豆紙包裹, 放有辣吞拿魚、炸蝦及牛油果蛋黃醬, 配料相當足料, 口感層次豐富。ᴜꜱᴀᴅ ɪʀᴏɴ ꜱᴛᴇᴀᴋ ᴡɪᴛʜ ꜰʀᴇɴᴄʜ ꜰʀɪᴇꜱ $¹⁴⁸美國牛板腱配薯條, 叫了五成熟, 肉質非常軟腍, 牛味亦香濃, 旁邊放有粗薯條, 香脆可口。ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ $⁶⁸比利時窩夫配朱古力雪糕, 旁邊放有楓糖漿😀ʟᴇᴍᴏɴ ʏᴜᴢᴜ ꜱᴏᴅᴀ $²⁸檸檬柚子梳打, 味道清新。ᴄᴏᴋᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ $²⁵黑牛很好喝呢。叁嘗 (天后)📍天后歌頓道1號DIVA地下1A號舖

ꜱʜᴇᴇᴘ ᴀɴᴅ ᴘɪɢ ʀᴏʟʟ $¹³⁸

ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ $⁶⁸
比利時窩夫配朱古力雪糕, 旁邊放有楓糖漿😀

ʟᴇᴍᴏɴ ʏᴜᴢᴜ ꜱᴏᴅᴀ $²⁸
檸檬柚子梳打, 味道清新。

ᴄᴏᴋᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ $²⁵
黑牛很好喝呢。

叁嘗 (天后)
📍天后歌頓道1號DIVA地下1A號舖
2022-10-10
2022-10-12 21 瀏覽
朋友轉了新工,要約食飯賀一賀!她介紹了在她新公司附近的一間用心小店,說一定要支持有心的年青人!店內設計令人舒服。店員有禮,安排入座後先推介today’s special。我們點了幾樣食物share 食,先來的是吞拿魚他他配牛油果醬加多士,勁力推介!一點也不馬虎,先說賣相:擺碟精美,而切薄片的多士外脆内軟、己塗了牛油,配上調味得宜的牛油果他他,屬高水準之作,可媲美星級西餐廳!再來的是buffalo wings,店員告之本身的藍芝士醬汁已售完,改用乳酪醬代替,我覺得反而味道更夾:雞翼本身的甜辣醬濃味,配上清新的乳酪,雞肉嫩滑,不錯!然後是主角: 美國牛板鍵配薯條,好滿足!絕對的牛味,嫩滑的口感,肉味濃,最重要的是,完全與餐牌上的圖片如出一轍!這種高質素食材,價錢只是HK$148,完全超值!餐廳氣氛好,店員友善,而且用心製作食物,難怪朋友嚷著說要多幫襯以表支持!
朋友轉了新工,要約食飯賀一賀!
店內設計令人舒服。
店員有禮,安排入座後先推介today’s special。

這種高質素食材,價錢只是HK$148,完全超值!
2022-10-06
  • 美國牛板鍵配薯條;
  • 吞拿魚他他配牛油果醬加多士
2022-10-10 33 瀏覽
今日去左天后搵朋友食lunch,係炮台山地鐵行過去大約十分鐘左右,餐廳雖然座位不多,但都坐得十分舒適。我地見lunch menu有兩個today’s special,咁就一定要叫黎試試!明太子蟹肉忌廉意粉意粉麵質軟硬適中,忌廉汁質地濃稠,蟹籽、洋蔥、蟹肉同意粉都被醬汁包裹着,入口creamy。炙燒三文魚牛油果卷諗住食西餐以為會係墨西哥卷黎,黎到先知原來係壽司卷,又有d驚喜,三文魚微微炙燒過,中間有牛油果、蟹柳同心配青瓜,食落幾清新。小食加配黑松露忌廉蘑菇湯蘑菇湯飲得出用左好多蘑菇打成,黑松露味道調較得剛好,喜歡菌類既朋友一定要試!田園沙律沙律配上黑醋汁,可先清清味蕾。飲品白桃乳酸梳打鮮奶咖啡

明太子蟹肉忌廉意粉

炙燒三文魚牛油果卷

小食加配
黑松露忌廉蘑菇湯

田園沙律
沙律配上黑醋汁,可先清清味蕾。

飲品
白桃乳酸梳打
鮮奶咖啡
叁嘗 Sheep & Pig 📍天后歌頓道1號DIVA地下1A號舖好耐之前已經同朋友來食過今日再來食返個Lunch🍴🤭試左今日Lunch Special🦀️明太子蟹肉忌廉意粉$128🍝 忌廉汁超濃~蟹肉同蟹籽🦀️ 包裹住意粉意粉🍝硬度適中❤️完全值回票價🤤推薦大家如果來到,有呢款一定要試試👍🏻脆炸啤酒炸魚柳薯條配他他醬$98一上碟睇落好似豬手🤣因為勁大塊外皮炸到超香脆~食落酥脆帶點啤酒🍻味配上檸檬🍋 汁~感覺唔油膩🫣配埋炸薯條🍟😆好邪惡Snacks$18新奥爾良炸雞翼~有3隻配上秘製香料~帶小小辣~惹味非常❤️是日餐湯$18手打黑松露忌廉蘑菇湯超濃忌廉湯配上黑松露~好香🤤除左香味之外~仲食到菇菌碎 真材實料👌🏻好飲白桃乳酸梳打+$8冰鮮奶咖啡☕️+$15係一間好味既小店❤️環境又舒服👍🏻值得支持
叁嘗 Sheep & Pig
📍天后歌頓道1號DIVA地下1A號舖

好耐之前已經同朋友來食過
今日再來食返個Lunch🍴🤭

試左今日Lunch Special🦀️
明太子蟹肉忌廉意粉$128
🍝 忌廉汁超濃~蟹肉同蟹籽🦀️ 包裹住意粉
意粉🍝硬度適中❤️完全值回票價🤤
推薦大家如果來到,有呢款一定要試試👍🏻

脆炸啤酒炸魚柳薯條配他他醬$98

真材實料👌🏻好飲

白桃乳酸梳打+$8

冰鮮奶咖啡☕️+$15

係一間好味既小店❤️環境又舒服👍🏻值得支持
19年開業位於天后Diva的黃店專食西餐和日式,名叫Sheep and pig。很好奇店名的來源,上網找了一下原來是以三位老闆的姓氏而命名 - 楊和朱。從中學開始認識一直到開店,中文名叁嘗的叁亦是意味著是屬於他們三人的店,第二個字是沒有口子邊的嘗試的嘗,個人估計除了呼應(品)嚐的嚐外還有對意味是創業的嘗(試)吧。可惜開業不久其中一位老闆意外過身,失去了靈魂人物和最佳拍檔的他們更忘記傷痛,繼續創作及保持水準。要跨過這種傷痛真的不容易  餐廳設計以黑白和木質為主,天花吊住的乾花裝飾增添浪漫感。門口位發現Mirror閃卡,看來店主真粉絲!而餐廳最近轉咗新餐牌,午餐改為提供更多西式選擇選擇!(如想食日式的話要晚餐了)今次Lunch Time來到,一人叫咗一個lunch set 法式慢煮春雞配香煎薯菜 ($118)店員推薦菜色~ 兩隻春雞分別是雞胸和雞髀的部位,舊雞唔算大舊不過夠入味,肉質軟腍,如果做到更滑就very good!!  美國牛板腱配薯條 ($138)預設是5成熟,今次改成7成熟,呈粉嫩顏色。店家切好一片片薄片,懶人及手殘人士表示好方便。食落牛肉的調味很簡單,以鹽巴的調味,另外旁邊配

法式慢煮春雞配香煎薯菜 ($118)
法式慢煮春雞配香煎薯菜

美國牛板腱配薯條 ($138)
預設是5成熟,今次改成7成熟,呈粉嫩顏色。店家切好一片片薄片,懶人及手殘人士表示好方便。食落牛肉的調味很簡單,以鹽巴的調味,另外旁邊配上芥末醬。簡單調味更能吃到牛本身的肉味而且肉質軟腍,旁邊的海量薯條一定滿足到你。
美國牛板腱配薯條

新奧爾娘炸雞翼 (+18)
新鮮即炸的雞翼非常香口,而且片鬆脆,配以微微香辣味好惹味。
新奧爾良炸雞翼

是日餐湯 手打蘑菇忌廉湯 (+$18)
味道濃郁好creamy,手打的菇類粒粒碎足料,有心機之作!

Latte (+12)
推薦他們的咖啡冲得很不錯,沒有泡泡的奶打得順滑,值得飲

白桃乳酸soda (+$8)
Latte
美國牛板腱配薯條
新奧爾良炸雞翼
2022-10-04 65 瀏覽
依間黃店位於距離天后站10分鐘路程,環境雖小,個門面裝修幾好睇幾好.我地分別叫左三樣野,佢地味道都OK滑蛋鰻魚飯($128)蛋超滑,鰻魚軟綿綿,非常好食,再加上佢嘅醬汁,令到成個翻超好味明太子蟹肉忌廉意粉($128) 好cream,個粉都OK,但個人覺得太cream,相同價錢食鰻魚飯更加爽叁嘗卷($138)擺盤好靚,配料非常豐富,有炸蝦,牛油果等的食物混集其中,味道幾得意,而且都幾飽我另外叫左個菠蘿特飲,幾好飲,唔會太甜,幾推薦依杯
我地分別叫左三樣野,佢地味道都OK
我另外叫左個菠蘿特飲,幾好飲,唔會太甜,幾推薦依杯

2022-09-20 154 瀏覽
這間小店位於炮台山及銅鑼灣交界,由於這邊午餐時間人流比較多,同事就打過去訂枱。我是頭一次到這家餐廳的,看下去原來只有約7-8張枱。所以真的十分有需要在午市時間訂枱。這間店的食物價錢我認為是中價,上班的話間中吃一次就夠了。我們分別點了一個低温慢煮雞胸沙律及西班牙辣肉腸意粉。而餐湯是要加錢的。先說慢煮雞胸本人對慢煮有一定的興趣,也有玩慢煮,我覺得這個雞胸為了加速慢煮過程而沒有用最合適的温度處理。口感也比較粗糙(但吃得出有慢煮過)意粉偏硬,如果可以水煮一下就完美而味道我覺得是好吃的我認為是可以有進步空間的小店

這間店的食物價錢我認為是中價,上班的話間中吃一次就夠了。

先說慢煮雞胸
口感也比較粗糙(但吃得出有慢煮過)

意粉偏硬,如果可以水煮一下就完美
而味道我覺得是好吃的
我認為是可以有進步空間的小店
2022-09-19
2022-09-16 139 瀏覽
这家小店在家附近,门脸很小,平时路过从来没有注意到过。这次是点的外卖自取才顺着地图寻到,很惊喜。小店环境看起来很干净,店里的服务员小姐姐给人感觉非常亲切。食物的包装简洁环保,味道比想象中好很多,本来想吃一半,最后竟然吃到光盘。总之是一家总体体验很好的小店,推荐。
外賣自取
  • 西班牙腊肉肠水牛芝士番茄意粉
2022-08-31 198 瀏覽
這間小店位於天后地鐵站附近,行大約5-10分鐘便到。店面不大,只有6-8張2人枱,但依然坐得舒服,而且員工都好有禮貌。我們最喜歡吃他們的叁嘗卷和明太子蟹肉意粉。叁嘗卷的份量很足,用料新鮮,完全冇腥味,配上wasabi就已經夠晒味。而意粉唔會話煮到淋曬,硬度啱啱好,又夠creamy,最緊要係食完唔會有子頂住的感覺。推介最特別係有可樂加雪糕的飲品(黑牛?),好好飲,如果中意飲凍飲的人,可以一試,適合夏天,涼浸浸

2022-06-15
  • 叄嘗卷
2022-07-22 486 瀏覽
之前有行過呢間喺天后嘅小店,之後喺網上見到有人介紹就bookmark咗,早排終於試到!必食推介有🥑叁嘗卷 ($138)!用薄薄嘅豆紙包住飯同餡料,炸蝦炸得好脆,配上辣吞拿魚同牛油果,口感風富之餘有少少辣又幾過癮~另外鍾意食薯條嘅朋友一定唔可以錯過🍟芝士煙肉碎薯條配酸忌廉 ($58),份量超多!薯條上鋪滿咗好多芝士,加上酸忌廉食就無咁油膩🧀主食方面我哋就叫咗🍝明太子蟹肉忌廉意粉 ($128),每一啖都食到蟹肉同蟹籽,不過如果再多啲明太子就好了~個醬汁勁creamy,所以食幾啖就覺得有啲飽😂🐟慢煮醬油三文魚柳配味噌面豉醬 ($138)即叫即製,我哋等咗大概30分鐘,三文魚超滑亦好入味👍🏻店員服務好好同非常有禮貌,不過店舖就唔係好大,如果有興趣試可以預先book位先來~

芝士煙肉碎薯條配酸忌廉
叁嘗卷
明太子蟹肉忌廉意粉
慢煮醬油三文魚柳配味噌面豉醬 (
叁嘗卷
2022-07-01 253 瀏覽
午飯時間路過這店門口,真心聞到一陣陣香味飄出嚟,望望係一間西和風💛餐廳🍴,店舖不算太大,見到尚餘一張枱,一於試試🧐。餐牌上有幾款午市套餐,配飲品🍹,$100+就有交易,要試多幾次先試得晒😎———————————————————————————.🍽 日式炙燒牛舌🐮👅丼配溫泉蛋🍳+飲品🍹💬賣相吸引,炒過嘅洋蔥🧅伴入醬汁,炙燒嘅牛舌都唔少,有好多片,非常味美,加配溫泉蛋,伴飯一流😎
———————————————————————————
🍽 日式炙燒牛舌🐮👅丼配溫泉蛋🍳+飲品🍹
本身book左19:00 早左到餐廳有位所以都可以如期入去 我哋一坐低侍應見到我哋有大大小小嘅袋 即刻俾個籃我哋放低我哋自己嘅財物 然之後再介紹每日嘅special 係認真介紹唔係求其一半出面Hea住介紹甚至唔介紹 呢一點係真係surprise 因為本身餐廳嘢食嘅價錢唔貴 但服務真係一入到去就令到眼前一亮 到嗌咗嘢食 啲嘢都上得好快 首先嚟嘅係黑松露蘑菇湯 38蚊有咁既份量真係無得輸 都幾夠味 無得再可以挑剔 第2就炸魷魚圈 食落一般般冇乜鮮味 應該都係急凍炸物 但有沙律醬既加持 另外再叫咗個明太子蟹肉意粉 呢個意粉就真係做得好出色 係我鍾意嘅麵質 因為一般出邊做嘅意粉都係好淋 但佢做嘅意粉係好有咬口 好掛汁 醬汁好香 呢個真係會必點 另外再叫左個好出名嘅卷 不過都係一般般 總括我會再去既 因為個意粉同服務!

明太子蟹肉意粉
黑松露蘑菇湯